Analiza CESI: RUSIA PREGATESTE RAZBOIUL HIBRID PE FRONTUL MOLDOVEI. Comandantul fortelor NATO vrea CADRU LEGAL pentru protejarea ALIATILOR NON-MEMBRI. Ne apropie acest lucru de un RAZBOI NUCLEAR?

16-09-2014 12 minute Sublinieri

 Poutine-veut-neutraliser-Ukraine-Moldavie-2014-04-03-ENGL-3

UPDATE

Ministerul rus de Externe consideră “iresponsabile” şi “inacceptabile” declaraţiile premierului Victor Ponta privind eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România, cerând o reacţie din partea Uniunii Europene, conform unui comunicat oficial citat de site-ul agenţiei Itar-Tass. “Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia”, anunţă Ministerul rus de Externe. “După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din Romania în sensul realizării «celei de-a doua mari uniri» până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova”, precizează diplomaţia de la Moscova. “Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacţie corespunzătoare din partea Bruxellesului şi a capitalelor statelor europene”, încheie Ministerul rus de Externe. […]

Alegerile parlamentare sunt programate sa aiba loc in Moldova pe 30 noiembrie. Rusia ar putea sa foloseasca acest moment pentru destabilizarea situatiei in aceasta republica si in regiune.

Asa cum se prezinta situatia in prezent, majoritatea elitei politice si a populatiei din Moldova impartaseste vadite sentimente pro-europene. Acestea nu pot fi diminuate de sanctiunile economice introduse de Rusia sau de incercarile de destabiliza situatia. Din contra, activizarea pro-rusa provoaca contrareactie in aceasta republica.
Economia Moldovei se adapteaza rapid pentru a raspunde necesitatilor UE. In acelasi timp, sanctiunile introduse de Rusia nu au afectat serios indicatorii macroeconomici. In prima jumatate a lui 2014, Moldova si-a marit exportul produselor agricole cu aproape 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 571,1 milioane de dolari. Aceasta crestere se datoreaza unor cresteri de 4,5 ori in exportul de grane, de 3,6 ori in exportul de ulei de floarea soarelui si de doua ori in exportul de zahar. In acest timp, companiile din Moldova largesc exportul de nuci catre tarile UE, iar 70% din strugurii de masa vor fi exportati catre Ucraina si tarile Europei de Est. Pe langa aceasta, Moldova isi propune sa sporeasca exportul de vin catre Ucraina, avand in vedere embargoul rusesc. A fost creat, de asemenea, un mecanism de compensare pentru producatorii de fructe (mere, in special). 1,5 milioane de dolari din fondurile de rezerva au fost deja redirectionate catre achizitionarea de mere. In paralel, campania de conversie a productiei si sprijin pentru modernizare a fost lansata activ.

Guvernul planifica sa acorde subventii care sa permita returnarea catre fermieri a pana la 75% din costul liniilor de cules si ambalare. Prin urmare, informatia privind presupusa reducere de catre Chisinau a sprijinului pentru politicile pro-europene, ce a aparut in ultimele doua saptamanai, face parte din propaganda ruseasca, potrivit estimarilor noastre.

Cu toate acestea, in Moldova exista doua zone de risc. Prima este Gagauzia, formata din enclave etnice, elitele ei cooperand strans cu Rusia si sustinand ideea de independenta. A doua zona de risc este Transnistria, ce nu este controlata de autoritatile de la Chisinau si unde Rusia are instalata o prezenta militara constanta. Activarea conflictului inghetat din Transnistria reprezinta amenintarea cea mai serioa asupra Moldovei si a intregii regiuni.

Potrivit informatiilor oferite de Transnistria, in august 2014 existau in mod oficial 402 militari rusi in Transnistria in cadrul misiunii insarcinate formal cu mentinerea pacii. Acestia coopereaza activ cu fortele aflate sub conducerea Tiraspolului – 492 de angajati. 355 de soldati din Moldova insarcinati cu mentinerea pacii si 10 observatori militari ucraineni se afla, de asemenea, aici la datorie. Ministerul de externe al Federatiei Ruse a declarat la inceputul lui august ca Moscova interpreteaza incercarile de a indeparta fortele rusesti de mentinere a pacii din Transnistria drept actiuni neprietenoase. Merita amintit ca aceasta declaratie a fost facuta fara a raspunde la vreo provocare, ci pentru a marca public o pozitionare ferma. In acest timp, a putut fi observata activarea militara si politica a fortelor transnistrene si ruse din regiune. Rusia a organizat exercitii antiteroriste in Transnistria in martie 2014, provocand astfel preocuparea Casei Albe. Este notabil ca, simultan, Kremlinul a organizat, de asemenea, exercitii militare in estul Ucrainei, unde trupe rusesti neidentificate au fost implicate.

Totodata, in Transnistria au fost recrutati luptatori pentru a participa la actiuni militare pe teritoriul Ucrainei. Tinand cont de standardul scazut de viata in republica nerecunoscuta oficial, procesul de recrutare a oferit forte de lupta ieftine (400 – 500 de dolari pe luna de campanie militara – alocatie completa pe combatant, dupa cum declara sursele). Luptatorii recrutati erau apoi dusi in estul Ucrainei pentru a se alatura mercenarilor.

transnistria-analysis-map

Click pentru a mari poza

Transnistria a oferit ajutor republicilor separatiste din estul Ucrainei nu doar prin brate de lupta, ci si prin specialisti de nivel inalt – fosti angajati ai organelor de securitate. In luna iulie, de exemplu, Vladimir Antiufeiev, fost ministrul al securitatii statului in Transnistria, a fost numit vicepremier pentru securitatea statului in republica separatista Donetk, fiind transferat acolo la ordinul direct al Moscovei ca urmare a disfunctionalitatii autoritatilor locale. Pe langa aceasta, Rusia a folosit cetateni transnistreni drept combatanti pe timpul actiunilor provocatoare produse la Odessa in luna mai. De exemplu, cinci cetateni din Transnistria au cazut victime confruntarilor, iar cei decedati au fost comemorati prin intalniri si pomeniri organizate in orase transnistrene.

In luna iunie s-a anuntat crearea organizatiei de tineret Zvezda (Steaua) in Transnistria, scopul ei principal fiind pregatirea tinerilor pentru serviciul militar si participarea la actiuni militare. De fapt, este vorba de crearea unor unitati paramilitare, ce si-au dovedit eficienta in timpul actiunilor militare din estul Ucrainei. Este de mentionat ca aceasta organizatie coopereaza activ cu Institutul de Cercetari Strategice din Rusia. Intre timp, Transnistria continua sa faca pasi ce ar putea fi considerati pregatitori pentru actiuni militare. De exemplu, in luna august fortele speciale ale KGB din aceasta republica separatista au desfasurat exercitii de parasutism neplanificate anterior. Pe 20 august 2014 a avut loc un apel de pregatire speciala pentru rezervisti destinat functionarilor oficiali. Mai mult, pe 5 septembrie presedintele Transnistriei, Oleh Sevciuk, a declarat ca Transnistria dispune de ample mijloace de a respinge o eventuala agresiune militara, aratand ca riscurile majore vin din Moldova si Ucraina.

Lucru remarcabil potrivit estimarilor noastre este ca astazi aceasta declaratie nu are nici o baza. Ucraina insasi se teme de o invazie rusa a regiunii Odessa pornita din Transnistria. Iar aceasta amenintare exista cu adevarat. La sfarsitul lui 2013 a fost declarata incetarea mentinerii functionalitatii aeroportului militar din Tiraspol, ce a apartinut Armatei a XIV-a. Desi aeroportul nu este folosit in prezent, pista poate fi folosita pentru asigurarea transportului aerian militar. In plus, regiunea ar mai putea fi folosita pentru recrutarea de combatanti si crearea de unitati paramilitare pentru purtarea razboiului hibrid pe teritoriul Ucrainei.

Pentru a raspunde acestor provocari, Ucraina construieste fortificatii defensive la granita cu Transnistria. Acestea includ, in special, un sant de aparare de 450 de km (lat de 3,5 m si adanc de 3 m) pentru a opri eventualele miscari de utilaje militare grele. Mai merita amintit ca nu trupe combatante, ci asa-numite batalioane de aparare teritoriala, formate din voluntari, nu din soldati profesionisti, sunt amplasate la granita cu Transnistria. Inclusiv exercitiile din aceasta vara s-au concentrat pe crearea unui sistem eficient de aparare. Astfel de pregatiri indica prevalenta strategiei de aparare, in nici un caz a celei de atac. Autoritatile din Moldova se tem, de asemenea, de o agresiune rusa pornita din Transnistria. Din acest motiv, reprezentantii de la Chisinau au sustinut necesitatea crearii de Garzi Nationale pe modelul ucrainean, alaturi de achizitionarea de armament. Mai mult, politicienii din Moldova vorbesc despre o posibila prezenta premanenta a fortelor NATO pe aeroportul de la Marculesti pentru a garanta securitatea statului. Tinand cont de intrarea intr-o zona de turbulenta politica a tarii in aceasta toamna, este putin probabil ca Chisinaul sa intreprinda pasi spre intarirea pozitiei sale in Transnistria.

Prin urmare, declaratiile si actiunile autoritatilor transistrene, de acum aflate sub control financiar si politic rusesc total, indica pregatirea din punct de vedere informational pentru escaladarea tensiunii si o posibila trecere catre un razboi hibrid in regiune, in care cel putin noua parti pot fi atrase: Rusia, Ucraina, Moldova, Transnistria, Gagauzia, Romania, Turcia, UE si SUA. Mai mult decat atat, razboiul in aceasta regiune poate avea un puternic caracter etnic, oferind astfel ocazia Rusiei de a propaga conflictul maniheist “Rusii” contra “Occidentului”. La randul sau, aceasta situatie ar putea afecta situatia din Balcani.

Subliniem cateva dintre obiectivele principale ale Rusiei in destabilizarea situatiei din regiune printr-un razboi hibrid:

1. Incercarea de a destabiliza situatia din Moldova si a opri procesul de integrare europeana al acesteia. Incercarea de a include Moldova in conceptul unificator al lumii rusesti pentru a obtine un avanpost geopolitic in Occident.

2. Slabirea influentei UE si a SUA in regiune. Obtinerea unui nou subiect de negociere geopolitica globala.

3. Slabirea influentei Romaniei in regiune si obtinerea unor mecanisme mai bune de a exercita presiune politica si, subsecvent, politico-mIlitara asupra Bucurestiului.

4. Realizarea capacitatii de a lansa un razboi hibrid in sudul Ucrainei cu incercarea de a captura Odessa si a “taia” de Ucraina teritoriile aflate la sud de gurile Nistrului, urmata de crearea unei republici clandestine a Bugeacului pe acest teritoriu si pe cel al Moldovei. In paralel, Kremlinul va juca si cartea separatismului gagauz, aceast grup etnic locuind compact pe un teritoriu ce se intinde in cele doua state, fara a beneficia de autonomie in Ucraina.

5. Crearea acestui nou stat nerecunoscut aflat sub controlul deplin al Moscovei va oferi Rusiei posibilitatea de a rupe Ucraina de Dunare si de porturile strategice folosite pentru exportul de minereuri si materii prime. Castigarea controlului asupra Odessei ar putea duce practic la prabusirea comertului extern al Ucrainei si ar separa-o de cele mai mari porturi ale sale: Odessa si Ilyichyovsk.

6. Obtinerea controlului asupra regiunii Odessa si a Basarabiei reprezinta un avantaj strategic in favoarea extinderii zonei de control a Rusiei asupra intregii regiuni ucrainene de la nordul Marii Negre. In cazul sporirii fortei militare rusesti din regiunea Odessa devenita subordonata, atacul poate continua asupra oraselor Nikolayev, Kherson si Zaporozhie pe doua directii – din Vest si din Est. In acest caz, incercarea de a inlatura total accesul Ucrainei la mare si la porturile ramase Nikolayev si Kherson va deveni obiectivul principal, pentru a face ca economia Ucrainei sa devina dependenta total de Rusia.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de M.S.

Politologul Armand Gosu, specialist in istoria URSS, fost jurnalist al biroului BBC World Service din Moscova, a comentat intr-un interviu pentru Ziare.com evolutia conflictului dintre Ucraina si Rusia, sustinand ca exista posibilitatea ca Rusia “sa ajunga la Odessa si pe bratul Chilia”.

“Daca ne uitam pe harta, vedem ca Novorossiia ar rezolva cateva probleme strategice: comunicarea terestra directa cu enclava transnistreana, cu Peninsula Crimeea, cu importanta zona comerciala Odessa, granita pe bratul Chilia al Dunarii, la cativa zeci de km de baza americana de la Kogalniceanu. Pare foarte tentant pentru Moscova, nu? Ei bine, infiintarea Novorossiei va rupe in doua Ucraina. Asta urmareste Rusia? Evident ca nu. Cata vreme Kremlinul poate tine intreaga Ucraina in zona ei de influenta de ce s-ar multumi doar cu jumatate? Abia in cazul in care Ucraina s-ar apropia prea mult de Vest, atunci proiectul Novorossiia devine o optiune pe care Kremlinul va fi tentat s-o operationalizeze”, a declarat Armand Gosu.

Intrebat daca exista sanse ca Rusia sa ajunga la Odesa, pana la Delta Dunarii, sa aiba granita cu Transnistria, politologul a sustinut ca “sunt putine sanse”, insa “lucrurile se pot schimba”.

“Cum resursele pe care Rusia le poate pune in joc sunt mult mai mari decat cele de care dispune Ucraina, sunt sanse ca Rusia sa ajunga la Odessa si pe bratul Chilia. Insa nu foarte mari. Deci, cei care spera ca Romania va avea din nou frontiera cu Rusia ar putea sa fie dezamagiti”, a precizat Gosu.

Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa, a declarat că NATO are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, citat de publicaţia The Hill şi preluată de Mediafax.

NATO trebuie să clarifice politica sa şi în relaţia cu ţări care nu sunt membre ale Alianţei şi care riscă să le fie încălcată suveranitatea de către Rusia, a continuat Breedlove. “Ce asigurări le pot fi oferite acestor ţări? Şi care ar fi pronumele personal în această frază? Cine suntem «noi»? Este vorba de obama-russiaNATO? Este o coaliţie? Sunt alianţe de tip bilateral?”, a subliniat Breedlove, citat de The Washington Times.

“Adaptăm Alianţa Nord-Atlantică pentru un viitor diferit”, a continuat generalul american, precizând că Statele Unite au nevoie totuşi de Rusia “pe termen lung”, pentru o Europă “întreagă, liberă şi aflată în pace“. “Rusia trebuie să fie parte a acestei Europe”, a subliniat Breedlove.

Actul de prevenire a agresiunii ruse, introdus in Congres de catre senatorul Bob Corker, va conduce SUA pe calea catre un conflict militar direct cu Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Orice razboi ruso-american este probabil ca va escalada rapid intr-unul nuclear, din moment ce nici SUA, nici Rusia nu ar fi de acord sa-si accepte infrangerea, ambele au multe mii de arme nucleare numai bune de folosit si amandoua se bazeaza pe doctrina militara Contraforta care dicteaza armatei, in eventualitatea unui razboi, sa distruga preventiv capacitatile nucleare ale inamicului.

RAPA furnizeaza statut de membru de facto al NATO Ucrainei, Georgiei si Moldovei

RAPA “furnizeaza statut de aliat non-NATO major Ucrainei, Georgiei si Moldovei cu scopul transferului sau posibilului transfer al echipamentului sau serviciilor de aparare”. Acest statut de aliat major ar oferi practic calitatea de membru NATO acestor natiuni, deoarece ar permite Statelor Unite sa mute mari cantitati de echipament si forte militare pe teritoriul lor fara nevoia aprobarii din partea celorlalti membri NATO. Astfel, RAPA ar evita practic indelungata pozitie a Germaniei impotriva cererii SUA de a coopta Ucraina si Georgia in NATO.

Nemtii se tem pe buna dreptate de amplasarea trupelor SUA/NATO si a rachetelor Ballistic Missile Defense (BMD) in Ucraina, avand in vedere protestul profund si indelungat al Rusiei impotriva extinderii NATO (in special in Ucraina si Georgia) laolalta cu amplasarea scuturilor anti-racheta. Germania este foarte constienta de posibilitatea ca razboiul civil din Ucraina sa devina unul ruso-ucrainean. In aceste circumstante, amplasarea de trupe NATO in Ucraina s-ar traduce inevitabil prin interventia lor impotriva rusilor.

RAPA ar accelera “implementarea fazei a treia a European Phased Adaptive Approach for Europe-based missile defense… pana la sfarsitul anului 2016“. In 2012, cel mai mare ofiter militar rus declara ca Rusia ar putea lua in considerare un atac preventiv impotriva implementarilor BMD, “daca situatia devine mai dificila”.

usa-russiaRAPA “permite Departamentului american de Aparare sa evalueze capacitatile si nevoile fortelor armate ucrainene” siautorizeaza presedintele, la finalul acestei evaluari, sa furnizeze asistenta militara specifica Ucrainei”. RAPA ar permite Statelor Unite sa furnizeze Ucrainei arme si echipamente in valoare de 100 milioane de dolari, incluzand armament anti-tanc si anti-aerian, lansatoare de grenade, mitraliere, munitie si vehicule rezistente la mine si ambuscade. RAPA cere Administratiei Obama sa “foloseasca toate elementele necesare ale fortei nationale americane… pentru a proteja independenta, suveranitatea si integritatea economica si teritoriala a Ucrainei si altor natiuni suverane din Europa si Eurasia impotriva agresiunii ruse”. Aceasta include “cresterea substantiala a sprijinului SUA si NATO pentru fortele armate din Polonia, Estonia, Lituania si Letonia”, si “cresterea substantiala a numarului de trupe NATO in acele state”.

Prin urmare, RAPA ar produce comasari semnificative de forte NATO/SUA in Polonia si in tarile baltice, ar accelera constructia de sisteme anti-racheta in Europa de Est si ar autoriza ajutoare militare substantiale pentru armata ucraineana, care continua sa asedieze cele mai mari orase din estul Ucrainei. Daca RAPA nu ar conduce catre desfasurarea de trupe americane in Ucraina, in mod sigur le-ar pozitiona in apropiere, pentru eventualitatea in care razboiul civil ucrainean escaladeaza intr-un conflict ruso-ucrainean.

[…]

In Rusia, Putin este presat politic sa trimita forte in estul Ucrainei, pentru a opri atacurile armatei Ucrainene impotriva oraselor de acolo, orase ce au facut candva parte din Uniunea Sovietica. Aceste atacuri au creat o catastrofa umanitara absoluta.

Pe 5 august 2014, Biroul pentru Refugiati al Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite a raportat ca 740 000 de ucraineni au fugit in Rusia. Acestia fug acolo deoarece Rusia este aproape, iar majoritatea refugiatilor sunt de etnie rusa, fapt ce explica de ce rusofobii din Kiev s-au aratat atat de dornici de a-si bombarda in mod nediscriminant propriile orase.[…]

Fortele armate ucrainene au inconjurat Donetsk-ul – oras de aproape un milion de locuitori – si l-au supus de saptamani intregi atacului cu rachete cu tinta inexacta, focului de artilerie grea, rachetelor balistice cu pana la 450kg de explozibil si bombardamentelor aeriene. Rezervele de apa, centralele electrice, garile, aeroporturile, podurile, autostrazile si scolile au fost cu toate tintite, laolalta cu populatia civila. In Lugansk, oras cu mai mult de 440 000 de locuitori, primarul a declarat criza umanitara, deoarece asediul orasului l-a lasat fara medicamente, combustibil, apa si cu electricitate intermitenta inca din 3 august. […]

New York Times raporteaza ca strategia militara ucraineana a fost aceea de a bombarda orasele conduse de separatisti si trimiterea mai apoi de forte paramilitare pentru a efectua “atacuri violente si haotice” impotriva lor. Multe dintre fortele paramilitare ucrainene au fost recrutate din randul partidelor politice ultra-nationaliste, neo-naziste; batalionul Azov poarta drapelul nazist al diviziilor SS. Luand in considerare faptul ca mai mult de 20 de milioane de rusi au murit in Al Doilea Razboi Mondial luptand impotriva nazistilor, prezenta militiilor naziste care ataca etnicii rusi in Ucraina provoaca suparare extrema in Rusia.

RAPA sprijina planurile Kievului de a ataca Crimeea

RAPA cere ca Rusia sa “se retraga de la granita rasariteana a Ucrainei” care este, prin definitie, granita ruseasca. In alte cuvinte, RAPA ii cere Rusiei in mod provocator sa-si retraga fortele militare de la propriile granite, in timp ce armata Ucraineana este comasata de cealalta parte, atacand in mod predominant orasele ruse.

RAPA mai cere si ca “fortele ruse sa se retraga din Crimeea in 7 zile de la intrarea in vigoare a Actului”. Improbabil sa se intample, deoarece

1. Crimeea a facut parte din Imperiul Rus intre 1783 si 1954,
2. retragerea din Crimeea ar insemna ca Rusia sa-si abandoneze singurul port de apa calda din Sevastopol, unde isi au baza trupe rusesti, printr-un tratat recunoscut international, inca din 1997 si
3. mai mult de trei sferturi dintre cetatenii Crimeei au votat “Da” la referendumul de reunificare cu Rusia, vot pe care Rusia l-a recunoscut prin anexarea peninsulei.

Astfel, in ochii Rusiei, cererea de “retragere din Crimeea” se traduce prin cererea Statelor Unite ca Rusia sa cedeze teritoriu rusesc. Putin tocmai ce a dus intreaga Duma (Camera Reprezentantilor rusa) in vizita in Crimeea, unde li s-a adresat si a afirmat cu tarie ca nu va exista o retragere din peninsula.

Cu toate aceste, RAPA stipuleaza ca SUA nu recunoaste anexarea Crimeei si creeaza sanctiuni si penalizari legale pentru oricine ar face-o. RAPA isi arata astfel sprijinul atat militar, cat si politic pentru scopul declarat al presedintelui ucrainean Poroshenko de a recupera Crimeea.

Acest scop a fost recent preluat de Ministrul Apararii, care a fost aplaudat de parlamentul ucrainean atunci cand le-a spus ca “vor avea o parada a victoriei in Sevastopol”. Aceste afirmatii sunt tratate cu seriozitate in Moscova, unde sunt vazute ca o promisiune de a ataca Rusia. Astfel, consilierii lui Putin il sfatuiesc sa lupte astazi in Ucraina de Est, ori o va face maine in Crimeea.

Orice interventie militara rusa in estul Ucrainei ar fi in mod cert descrisa de catre Occident drept agresiune rusa imperialista, care ar declansa cereri asurzitoare pentru interventia fortelor SUA/NATO. Daca NATO ar interveni, orice actiune militara ulterioara din partea Rusiei impotriva unui membru NATO ar declansa clauza de aparare mutuala definita in Capitolul 5 al Aliantei, antrenand-o astfel in razboi impotriva Rusiei.

Orice atat ucrainean major in Crimea ar face razboiul cu Rusia inevitabil. Ucraina pare sa se pregateasca pentru un asemenea atac prin incorporarea tuturor barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, intr-o mobilizare fortata a fortelor sale armate, incluzand si activarea celor 1 milion de rezervisti. Putin este informat de consilieri ca Ucraina va avea o armata de jumatate de milion de oameni in 2015.

RAPA ar furniza sute de milioane de dolari pentru antrenarea si inarmarea armatei ucrainene in rapida crestere si ar pozitiona fortele SUA/NATO pentru interventie rapida in vecinatatea Ucrainei, in eventualitatea unui razboi ruso-ucrainean. Astfel, multele prevederi politice si militare ale RAPA ar actiona in directia incurajarii Ucrainei de a-si pune in aplicare planul de recuperare a Crimeei. Georgia a atacat fortele ruse in 2008 cu mult mai putine promisiuni de ajutor din partea americanilor. RAPA ar inarma si Georgia, bineinteles.

RAPA muta Statele Unite mai aproape de razboiul nuclear cu Rusia

Un razboi ruso-american ar pune instant fortele nucleare americane si rusesti in alerta maxima, ambele tabere anticipand o prima lovitura nucleara din partea celeilalte. Atat SUA, cat si Rusia si-au schimbat planurile de razboi nuclear pentru a include folosirea atacurilor preventive; ambele natiuni au armament nuclear “tactic” conceput pentru terenul de lupta.

SUA are 180 de bombe nucleare B61 desfasurate in sase baze militare din cinci state NATO, care ar fi cedate acestor state membre in eventualitatea razboiului cu Rusia. Rusia are si ea cel putin 1300 de arme nucleare tactice, iar doctrina de razboi ruseasca specifica folosirea lor impotriva fortelor NATO conventionale coplesitoare. Orice folosire a armelor nucleare “tactice”, de catre oricare din parti, ar declansa un raspuns egal sau mai mare din partea celeilalte.

In timpul primului Razboi Rece, SUA a evitat sarguincios orice confruntare militara directa cu Rusia, deoarece credinta generala era ca un astfel de razboi ar deveni invariabil un razboi nuclear – care ar distruge ambele natiuni. Totusi in ziua de azi nu par a fi prea multe discutii pe aceasta tema in SUA, desi ambele tari par sa se pregateasca de razboi.

In mai, tensiunile crescande din Ucraina au condus ambele natiuni catre desfasurarea aproape simultana de simulari de razboi nuclear. Bombardierele rusesti de raza lunga au testat sistemele americane de aparare anti-aeriana de 16 ori intr-o perioada de 10 zile (29 iulie – 7 august). Liderii americani si cei rusi ori sunt inconstienti, ori aleg sa ignore faptul ca astfel de simulari sunt de fapt repetitii mascate pentru extinctia omenirii.

Studiile stiintifice avertizeaza ca un razboi purtat cu doar o fractiune din armele nucleare ale SUA/Rusia ar avea consecinte de mediu ce ar duce foarte probabil la exterminarea rasei umane. Cercetatorii afirma ca pana si in eventualitatea unui atac preventiv “de succes” al americanilor care ar distruge in totalitate capacitatea nucleara a rusilor inainte de a fi folosita, acesta ar rezulta in schimbari catastrofale a vremii globale, eliminand anotimpurile de vegetatie pentru multi ani. Majoritatea oamenilor si a animalelor mari ar muri de foame.

Razboiul nuclear inseamna sinuciderea umanitatii, insa liderii nostri isi au inca degetele pe declansatoarele nucleare. Nu pare a fi nicio constientizare, nici din partea guvernului federal si nici din partea publicului american, a pericolului existential presupus de un razboi nuclear. O astfel de ignoranta este incorporata in Actul de prevenire a agresiunii ruse, care daca va fi pus in aplicare ne va aseza in linie dreapta catre un razboi nuclear cu Rusia.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de B.D.

US-Russia-3

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri, Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Analiza CESI: RUSIA PREGATESTE RAZBOIUL HIBRID PE FRONTUL MOLDOVEI. Comandantul fortelor NATO vrea CADRU LEGAL pentru protejarea ALIATILOR NON-MEMBRI. Ne apropie acest lucru de un RAZBOI NUCLEAR?

  1. http://www.kyivpost.com/content/russia-and-former-soviet-union/moscow-awaits-eu-response-to-romanian-premiers-moldova-unification-remarks-364835.html

    Cat ne iubesc fratii nostri ortodocsi din Rusia.

    Moscow – The Russian Foreign Ministry has described Romanian Prime Minister Victor Ponta’s remarks that his country allegedly may unify with Moldova in 2018 as “irresponsible and unacceptable”, expressing hope that the European Union will offer an appropriate response to them.

    Rusii si dl. Putin, pe care unii dintre cei de pe forum il considera salvatorul lumii ortodoxe si al moralitatii( care include toate valorile lui Dumnezeu – adevarul, dreptatea etc), considera iresponsabila si inacceptabila declaratia lui Ponta, de a ne uni cu Moldova de peste Prut in 2018.
    Fratilor stiu ca sua si ue ( cei care ii conduc) sunt malefici, dar macar nu ii mai luati in brate pe rusi ca sunt tot una.
    Trist, stapanii( indiferent pe ce platforma isi aseaza tronurile – cea a libertatii sau a ortodoxiei) hotaresc in functie de interesul lor perfid si josnic, nu de cel bazat pe adevar si dreptate.

  2. Russian Aggression Prevention Act of 2014 sau RAPA inca este in comisii. Dupa tracker nici macar nu a trecut de Senat:

    “05/01/2014 Read twice and referred to the Committee on Foreign Relations.
    Type of Action: Introduction and Referral
    Action By: Senate”

    https://beta.congress.gov/bill/113th-congress/senate-bill/2277

  3. Suntem intre ciocan, nicovala si baros ( a inceput si povestea cu Scotia care va “hotari”, cum zic ei, si soarta Transilvaniei…)

  4. Urata poveste referendumul din Scotia si rele consecinte. Sondajele dadeau castig de cauza unionistilor. O Europa cuprinsa de revendicari post-Versailles este o perspectiva sumbra si cam ciudata. Presupunand ca vor deveni independente Scotia, Catalunia, Flandra, Venetia etc. asta inseamna ca ar trebui ca noile tari aparute sa adere iar la UE, schengen si NATO si la toate tratatele internationale? Sau poate vor prefera uniunea Eurasiatica a lui Putin? Sau neutralitatea Elvetiei? Mie greu sa cred ca vor fi ingaduite tendinte centrifuge in Europa.

    CINCI MOTIVE pentru care referendumul pentru independenţa Scoţiei NU schimbă situaţia Ţinutului Secuiesc:
    http://www.gandul.info/international/cinci-motive-pentru-care-referendumul-pentru-independenta-scotiei-nu-schimba-situatia-tinutului-secuiesc-13272196

    http://www.nytimes.com/2014/09/12/business/international/scottish-independence-would-ripple-through-europe.html?_r=1

  5. Massoud, afganul care a castigat Razboiul Rece:
    http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/09/afghanistan-shadow-ahmad-shah-mas-2014997826874331.html
    https://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Ahmad_Shah_Massoud.html

    Cu o zi inainte de 9/11:
    http://www.youtube.com/watch?v=ve1eV2AHK3A

    In zilele noastre:
    http://www.cbsnews.com/news/syria-rebel-leader-ahrar-al-sham-hassan-aboud-killed-isis-fight/
    http://carnegieendowment.org/syriaincrisis/?fa=56581

    The Islamic Front wants to create an Islamic state in Syria, rejects the Western-backed political opposition in exile but frequently collaborates with mainstream rebel groups that are supported by the U.S. and its allies. In recent months, however, some of the factions within the alliance have adopted a more moderate stance, potentially as a way to curry favor with the U.S. and secure Washington’s backing.

    Ahrar al-Sham’s new leaders could steer the group in that direction, or they could plot a new course more in line with the Nusra Front and other radicals

    Asasinarea liderului Al-Sham si inlocuirea lui cu Abu Jaber, un conducator cu vederi pragmatice care a luptat in randurile opozitiei siriene moderate, miscare sustinuta de SUA si Occident, cred ca sunt indicii clare ca SUA nu va renunta pana nu-l va schimba pe Assad. Si ca atare se lucreaza la injghebarea unei coalitii militare pe pamant sirian, probabil intre Armata Siriana Libera Si Frontul Islamic ( singurele, de altfel, eficiente militar, atat impotriva armatei lui Assad cat si impotriva Califatului Islamic).

    Si din Ucraina:
    http://www.mediafax.ro/externe/principalele-prevederi-ale-legilor-amnistiei-si-statutului-special-pentru-estul-ucrainei-13281890

    “‘Legea își pierde valabilitatea peste trei ani, dar ar putea fi abolită chiar și peste șase luni dacă ordinea va fi restabilită sau ar putea să fie valabilă doar un an’, a apreciat acesta.

    Analizând conținutul legii despre statutul special, consilierul prezidențial a indicat că aceasta prevede mai multe prerogative doar pentru comunități separate, cum ar consilii sătești, locale, municipale și nicidecum formarea unor asociații.

    ‘Descentralizare nu în limitele unei regiuni, ci în cadrul a doar unor organisme ale puterii de stat. Nu este vorba nici de Donețk, nici de Lugansk ca regiuni. Nu se formează niciun fel de ținut, nimic de genul acesta nu se creează’, a mai spus Igor Gryniv”

    http://www.agerpres.ro/externe/2014/09/17/ucraina-armistitiul-la-donetk-practic-nu-mai-exista-vicepremier-statutul-special-ar-putea-fi-abolit-inainte-de-termen-09-09-15

  6. Pingback: SCOTIA INDEPENDENTA? Ziua decisiva a unui REFERENDUM crucial. Contagiunea SECESIUNILOR, calul troian-unguresc al Rusiei si chestiunea TRANSILVANA/ Reactie AGRESIV-DISPROPORTIONATA a Rusiei fata de declaratiile electoral-unioniste ale premierului PONTA - R
  7. Pingback: MOLDOVA MARE? Sinodul Bisericii Ucrainiene il introduce pe SFANTUL STEFAN CEL MARE in calendarul sfintilor/ Arhiepiscopia Iasilor despre asa-zisa “BANCA” a BISERICII/ Parintii Iustin si Pantelimon de la Oasa – IN VIZORUL PS SOFRONIE? - R
  8. Pingback: RUSIA se pregateste de RAZBOIUL TOTAL cu SUA: interdictia mass-mediei straine, VOSTOK 2014, cel mai mare EXERCITIU MILITAR din istoria Rusiei, si DIVIZIA “FELIX DZERJINSKI”/ Moscova ameninta cu intreruperea LIVRARII GAZELOR catre Europa, UNGAR
  9. Pingback: Rogozin ameninta: RUSIA ISI VA “PROTEJA” CETATENII DIN TRANSNISTRIA/ Armata Rusiei nu ar ajunge in BUCURESTI chiar in doua zile/ PENTAGON: Rusia si China vor REMODELAREA ORDINII MONDIALE - Recomandari
  10. Pingback: Un ziarist german “ACOPERIT CIA” acuza servicicul secret american de “PROVOCAREA UNUI RAZBOI MONDIAL”/ Lavrov critica “ROMANII” din Curtea Constitutionala a MOLDOVEI - Recomandari
  11. Pingback: MOLDOVA CA UN CAMP DE LUPTA. Majoritate fragila a partidelor pro-europene. CELE MAI MULTE VOTURI – UN PARTID ANTIROMÂNESC SI PRO-RUS/ Se pregateste marea “reevaluare” a premierului Ungariei? KLAUS IOHANNIS: “‘Sunt sigur că
  12. Pingback: CU UN PAS MAI APROAPE DE MARELE RAZBOI? Ron Paul, fost candidat la presedintia SUA: CONGRESUL AMERICAN “DECLARA RAZBOI” RUSIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare