10 ZILE PANA LA RAZBOI (VIDEO). Docudrama BBC despre MINCIUNILE care au dus la INVADAREA IRAKULUI in 2003

26-10-2014 1 minut Sublinieri

  • Digi24:

Digipedia – „10 zile până la război” (1)

4 octombrie 2014. „10 zile până la război” este un documentar dramatic, la propriu şi la figurat. La propriu, pentru că, de această dată, avem de-a face cu o poveste reală, dar pusă în scenă de regizori, scenarişti şi actori ca într-un film artistic. La figurat pentru că e povestea dramatizată şi de maximă intensitate a debutului unui război. În opt scurte episoade, a câte 10-11 minute fiecare, asistăm la secvenţe diferite, în cabinete ministeriale, Camera Comunelor sau sălile de şedinţă ale ONU, pe străzile Londrei sau pe câmpul de luptă, la scenele sau fazele de incubaţie a intervenţiei mlitare din Irak, în 2003. Un război care a durat zece ani fără să se termine şi care s-a transformat în alt război, care stă să-nceapă.

Emil Hurezeanu a împărțit filmul în două părţi, a câte patru episoade, azi şi sâmbăta viitoare. „10 zile până la război” – titlul filmului documentar artistic BBC din 2008, înseamnă că în fiecare zi scursă în numărătoarea inversă până la intervenţie în Irak, luăm notă de o altă poveste care urcă sau coboară tensiunea, insuportabilă, a aşteptării sau respingerii războiului.

Digipedia – „10 zile până la război” (2)

11 octombrie 2014. În a doua pare a documentarului artistic BBC, din 2008, intitulat „10 zile până la război”, războiul chiar începe. Emil Hurezeanu ales acest documetar din 2008 în 2014, pentru că povestea cu „a fi sau a nu fi război” se repetă. Tot în Irak, dupa 11 ani. Războiul este regula, pacea – excepţia, strigă experţii în război, polemologii, şi doar şoptesc şi experţii în pace, irenologii.

Nota noastra:

Docudrama – film documentar realizat sub forma unui film artistic – relateaza operatiunea de manipulare si minciuna ordinara pe care Tony Blair (idolul lui Ponta, altfel), pe atunci premierul Marii Britanii, a realizat-o pentru a declansa invadarea Irakului condus de Saddam Hussein. Pretextul a fost ca ar fi avut arme chimice si de distrugere in masa, lucru afirmatie dovedita a fi falsa.

Pe langa pretextele scornite de Bush si Blair, documentarul arata si modul iresponsabil in care a fost planificata ocuparea Irakului. Au trecut, deja, mai bine de 10 ani de la razboi si s-a adeverit ca inlaturarea lui Saddam a fost cel mai usor lucru de indeplinit. Raul cel mai mare, chiar si decat al razboiului, a fost ce a urmat: distrugerea Irakului (supus si el unui jaf tipic doctrinei neoliberale a socului), intetirea conflictelor sectare, experimentele de tip Abu Ghraib, genocidul crestinilor, iar acum, cireasa de pe tort si urmatorul pretext pentru un razboi in Orientul Mijlociu: aparitia unui “califat” jihadist, Statul Islamic.  

Documentarul se termina cu un discurs emotionant al colonelului care a condus trupele britanice, Tim Collins. Totusi, trupele britanice s-au comportat si ele la fel de rusinos ca cele americane: Soldatii britanici au TORTURAT si UCIS civili irakieni (VIDEO)

Si, pana la urma, asa cum se intreaba un recenzent al filmului pe imdb, cum de nu e judecat pentru crime de razboi Tony Blair?

13524582_562952677217822_146281089903071226_n


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Irak, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “10 ZILE PANA LA RAZBOI (VIDEO). Docudrama BBC despre MINCIUNILE care au dus la INVADAREA IRAKULUI in 2003

  1. “Marele unu rosu” sau the “Big red one”. O scurta prezentare.
    E cea mai veche divizie in serviciu din armata americana infiintata in 1917, e divizia americana care a debarcat prima in Africa in ’42, prima pe plajele din Sicilia, si prima care a ajuns in Normandia in Ziua Z, primind ca sector de debarcare infama plaja Omaha redenumita mai tarziu, sangeroasa Omaha. In principiu, e un fel de port-stindard al armatei americane, o divizie de elita care a cam vazut mai toate campurile de lupta americane, de la Primul Razboi Mondial pana la Vietnam, Kuweit, Balcani, Irak 2003, Afganistan si iar Irak.
    De ce m-am gandit sa vorbesc despre The Big Red One? Pentru ca, de obicei, e prima mare unitate terestra americana care deschide un teatru de razboi al SUA, in afara puscasilor marini, iar in 24 septembrie 2014 a primit ordinul de desfasurare in Irak. Ordinul prevede relocarea in Irak a cartierului general al diviziei precum si a 500 de soldati, efective care vor trebui sa isi ocupe pozitiile pana la mijlocul lunii noiembrie. CG al diviziei va fi coordonatorul de facto al armatei irakiene impotriva ISIS si a unui numar de 1600 de soldati americani deja prezenti in Irak. Termenul de desfasurare este pe durata unui an de zile.
    Ma gandesc ca ar fi fost suficienti cativa consilieri militari pentru coordonarea armatei irakiene dar desfasurarea unui intreg cartier general ridica, deja, mari semne de intrebare.
    http://humanevents.com/2014/09/25/big-red-one-returns-to-iraq-500-gis-leave-in-october-for-12-month-tour/
    http://www.armytimes.com/article/20140925/NEWS/309250057/-Big-Red-One-HQ-will-deploy-Iraq

  2. Asa cum a coordonat participarea Europei la interventia din Irak in 2003, acum SUA urmareste sa atraga Europa in campania de invadare si cucerire de teritorii din fostul URSS: armata SUA a revenit in Irak pentru a coordona exinderea/retragerea Statului Islamic spre nord cit mai aproape de Rusia si apoi orientarea Statului Islamic(sau a bucatilor/grupurilor rezultate din spulberarea lui) spre/in teritoriile musulmane din fostul URSS. In acest fel SUA urmareste sa provoace un razboi al (S)UE impotriva Rusiei.

  3. Probabil din acelasi motiv pentru care MI6 s-a implicat in Iran – interese economice. http://www.cotidianul.ro/cia-recunoaste-implicarea-alaturi-de-mi6-in-lovitura-de-stat-din-iran-220653/

  4. Acest pretext cu armele chimice s-a mai incercat si pt Syria, Rusia a folosit dreptul de veto, dupa care evenimentele au escaladat si militiile jihadiste au inceput macelul.

    De remarcat ca fiecare pretext a fost mai crud decat celalt, de data asta teroristii chiar exista si fiecare zi care trece inseamna alti oameni pierduti, iar Dumnezeu ne va dezvalui cum au stat lucrurile.

    Sa ne ferim de razboi, ferice de Elvetia care a fost o tara neutra in razboaiele mondiale.

  5. dakiel, dar tiai pus si intrebarea pt. care elvetia a fost tara neutra in cele 2 razboaie mondiale ?!

  6. @ mihai
    Din cauza ca ar fi generat costuri prea mari cucerirea Elvetiei, asa am auzit.

  7. Elvetia a ramas neutra in razboiaie deoarece razboaiele trebuie finantate: statele care se razboiesc intre ele au nevoie sa cumpere si sa vinda altor state produse si uneori “servicii(secrete?)”. Toate aceste vinzari si cumparari ale celor ce se razboiau se faceau prin bancile din Elvetia. Adica bancherii din Elvetia finantau(macar in parte) razboiul intre state: oricine va cistiga razboiul profitul bancilor era garantat. Care/unde sunt bancile ce finanteaza razboaiele din prezent? Raspunsul la aceasta intrebare ar lamuri multe alte intrbari despre luptele armate din prezent si din trecut.

  8. Pingback: RAPORT ISTORIC al comisiei de ancheta CHILCOT privind RAZBOIUL DIN IRAK, care pune in lumina vinovatia fostului premier TONY BLAIR. MAREA DEZINFORMARE americano-britanica care a provocat UN MACEL INUTIL, ARUNCAREA IN HAOS A IRAKULUI si aparitia ISIS | Cuv
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare