RUSIA – IN PRAGUL PRABUSIRII ECONOMICE? Lavrov acuza Occidentul ca incearca o “SCHIMBARE DE REGIM” prin sanctiuni/ Plan coordonat al SUA pentru Estul Europei de “COMBATERE A CORUPTIEI”. Viktor Orban denunta PRESIUNI si INCALCAREA SUVERANITATII

17-12-2014 8 minute Sublinieri

rouble-crisis-could-shake-putins-grip-on-power

sursa imagine: reuters

Economia Rusiei este deja în recesiune, cu rubla scăzând la limite istorice, dar ”durerea” ţării începe, scrie The Wall Street Journal.

”Este o panică completă pe pieţele financiare. Banca Centrală a Rusiei are doar câteva ore, poate zile, să aducă situaţia sub control, pentur că dacă populaţia se duce să retragă depozitele, jocul s-a terminat. Anul viitor va fi un val de defaulturi ale corporaţiilor”, a spus Lubomir Mitov, economistul şef al Institutului de Finanţe Internaţionale, un grup bancar din Washington care reprezintă peste 500 din cele mai mari firme private din lume.

Economia Rusiei este în pragul de a se prăbuşi, din două cauze majore: petrol şi sancţiuni.

În calitate de cel mai mare producător mondial de petrol, economia Rusiei se bazează în mare parte pe exporturi pentru a-şi finanţa guvernul. Preţul ţiţeiului a scăzut puternic în ultimele luni, pierzând aproape jumătate din valoare.

  • Hotnews: 

Serghei Lavrov: Occidentul incearca sa schimbe regimul din Rusia cu ajutorul sanctiunilor

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marti ca are “motive serioase” sa creada ca Occidentul incearca sa provoace o schimbare de regim in Rusia cu ajutorul sanctiunilor, relateaza agentia Tass, preluata de Mediafax.

“Am serioase motive sa cred ca asa este. Unii politicieni occidentali nici nu incearca macar sa ascunda” ca sanctiunile lor au rolul de a forta liderii rusi sa paraseasca puterea, a declarat Lavrov, intr-un interviu pentru postul de televiziune France 24.

El a declarat ca sanctiunile occidentale afecteaza economia Rusiei si “nu ne fac nicio placere, insa aceasta nu este problema noastra, ci a Uniunii Europene si a Statelor Unite”.

“Pot sa va asigur ca Rusia nu numai ca va supravietui, dar va deveni chiar mai puternica. Am trecut prin incercari mult mai dificile in cursul istoriei noastre si, de fiecare data, am iesit din aceste aventuri mai puternici”, a subliniat ministrul rus.

El a exclus o prabusire a economiei Rusiei, mentionand ca acest lucru “se poate intampla doar in tari mici si, probabil, in Ucraina”.

Declaratiile ministrului rus intervin in contextul in care presedintele Statelor Unite, Barack Obama, intentioneaza sa promulge rezolutia Congresului american care prevede sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei si oferirea de armament Ucrainei.

Obama a declarat de mai multe ori ca se opune impunerii de noi sanctiuni Rusiei fara o coordonare cu Uniunea Europeana.

Comisia Europeana, ingrijorata de starea economiei ruse, dupa ce ministrii din statele UE au agreat noi sanctiuni care vizeaza Rusia si Crimeea

Comisia Europeana este ingrijorata de evenimentele recente din Rusia si nu are niciun interes sa vada economia acestei tari la pamant, a declarat miercuri pentru Reuters, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul CE. Declaratia reprezentantului CE vine in contextul in care ministrii statelor membre UE au agreat noi sanctiuni vizand Crimeea si Rusia.

“Privim cu totii cu ingrijorare la evolutiile economice recente din Rusia”, a afirmat oficialul european in cadrul unei sedinta de informare la Berlin inaintea unui summit al liderilor tarilor UE programat sa inceapa joi la Bruxelles.

“Nimeni nu este interesat ca Rusia sa intre intr-o criza economica adanca”, a adaugat oficialul european.

Sanctiunile agreate de ministrii europeni vizeaza interzicerea investitiilor in exploatarile de petrol si gaze din zona rusa a Marii Negre, arata sursa citata. De asemenea, printre sanctiuni se va numara si interzicerea dreptului pentru cetatenii europeni de a finanta sau cumpara companii din Crimeea.

Masurile, agreate la nivelul ministrilor, vor fi adoptate de sefii de stat si de guvern reuniti in Consiliul European de la finalul acestei saptamani, mai arata Reuters.

Rubla rusească a devenit moneda cu cea mai proastă evoluţie în 2014, după ce, de la începutul acestui an, a înregistrat o depreciere de 60% în raport cu dolarul american. Preţul ieftin al ţiţeiului va genera o scădere de 4,5% a economiei ruse anul viitor, a avertizat banca centrală, care a anunţat în miez de noapte măsuri extraordinare, nemaivăzute din timpul crizei din 1998, pentru a întări cursul monedei naţionale.

Rubla rusească s-a depreciat luni cu 10% în raport cu dolarul american, cădere ce i-a adus şi titlul de moneda cu cea mai proastă evoluţie în 2014. Căderea abruptă de luni reprezintă cea mai mare depreciere înregistrată de rubşă din 1998 încoace, adică de la apogeul crizei financiare care a forţat Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriilor eexterne, dar şi a salariilor şi pensiilor. Deja, la începutul lunii octombrie, rubla a atins cel mai slab curs de schimb din istorie. 

Într-o încercare disperată de a întări cursul rublei, banca centrală rusă a apelat la cea mai puternică măsură de până acum, după ce a intervenit constant în ultimele luni pe piaţa valutară, folosind rezervele de valută.

Astfel, conducerea băncii centrale a anunţat în miezul nopţii de luni spre marţi (comunicatul oficial a fost emis cu câteva minute înainte de ora 01.00 a Moscovei) că va majora dobânda-cheie de la 10,5% la 17%. Acest nivel al dobânzii de referinţă a mai fost practicat doar în 1998, în timpul crizei, şi vine după creşteri succesive. În urmă cu şase luni, rata dobânzii de referinţă a dobânzii-cheie era de 5,5%, după care a fost crescută la 8%, la 9,5% şi la 10,5%.

Mişcarea nu a reuşit să calmeze însă investitorii şi pieţele. Deşi rubla a deschis ziua cu o uşoară apreciere pe fondul măsurilor luate de banca centrală, până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la Moscova rubla se depreciase cu 2,5% în faţa dolarului american.


UPDATE 15.08 Căderea rublei continuă într-un ritm alarmant. Doar marţi, cursul a căzut cu 20% în faţa dolarului american, aceasta devenind acum cea mai abruptă depreciere a rublei din ultimii 16 ani. Astfel, luând în calcul declinul de marţi, rubla s-a depreciat cu 60% în raport cu dolarul american, de la începutul acestui an. Premierul Dmitri Medvedev a anunţat că va convoca o şedinţă de guvern pentru a discuta despre situaţia financiară a ţării.


Deprecierea rublei vine în contextul ieşirilor masive de capital din economia rusă. Atât investitorii străini, cât şi cei ruşi îşi scot banii din Rusia, îngrijoraţi că sancţiunile internaţionale vor izola economia. Într-un raport în care-şi explică politica monetară, banca centrală rusă a avertizat luni că ieşirile de capital întregistrate în cel de-al patrulea trimestru din 2014 se vor ridica la nivelul celor înregistrate în primele trei luni ale anului.

Analiştii Kremlinului consideră că, până la sfârşitul acestui an, ieşirile de capital din Rusia vor atinge pragul de 117 miliarde de euro (150 de miliarde de dolari). În primele şase luni ale anului, 58,8 miliarde de euro (74,6 miliarde de dolari) au ieşit deja din Rusia, investitorii şi ruşii înstăriţi deopotrivă încercând să-şi pună banii la adăpost, în contextul rundelor succesive de sancţiuni internaţionale aplicate Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia din Ucraina.

Exodul capitalul reprezintă cel mai mare risc pentru stabilitatea economică a Rusiei. Banii scoşi deja din Rusia vor retrimite ţara în recesiune şi, pe măsură ce ieşirile de capital continuă, contracţia economică va fi cu atât mai puternică.

Criza din 1998 şi intrarea în incapacitate de plată

Tot luni, banca centrală a avertizat că, dacă preţul barilului de ţiţei se va menţine la 60 de dolari, economia rusă se va contracta cu 4,5% anul viitor.

În august 1998, Rusia nu şi-a mai putut răscumpăra o serie de obligaţiuni ajunse la scadenţă, după ce epuizase rezervele valutare ale băncii centrale încercând să stabilizeze cursul rublei.

Datoria ţării se ridica, la momentul respectiv, la 72,7 miliarde de dolari. Pentru a consolida economia, a fost impus un moratoriu asupra răscumpărării obligaţiunilor denominate în valută (deţinute în special de investitori străini). Până la urmă, datoriile au fost restructurate şi achitate.

Ieftinirea ţiţeiului aruncă în aer bugetul Rusiei

Ultimele luni au adus o ieftinire masivă a petrolului în întreaga lume. Dintre toţi marii producători, doar americanii şi saudiţii n-au probleme de pe urma scăderii preţului, în timp ce alte ţări producătoare de petrol pierd miliarde de dolari. Însă nicio altă ţară nu va suferi mai tare ca Rusia din cauza preţului scăzut al ţiţeiului. Moscova are de onorat promisiunile prin care a convins măcar o parte din populaţia Crimeei să i se alăture şi are nevoie să arate estului separatist al Ucrainei că nivelul de trai este mai ridicat în Rusia. Pentru toate acestea, de la achitarea salariilor şi pensiilor, operarea spitalelor şi a serviciilor publice, Kremlinul are nevoie ca preţul barilului de petrol să rămână la peste 110 de dolari. Orice ieftinire va însemna o gaură pe care Moscova n-o poate acoperi prin împrumuturi de pe pieţele internaţionale, nici investiţii. Deja, o bună parte din rezervele băncii centrale au fost înghiţite de eforturile de a stabiliza cursul rublei, puternic afectat de ieşirile masive de capital din economia rusă.

Bugetul Rusiei pe anul acesta a fost calculat pe un preţ mediu de 117 dolari pe barilul pe petrol în primele nouă luni ale anului, cu o ieftinire la 90 de dolari pe baril în ultimul trimestru din 2014. Pentru 2015, proiecţia bugetară a fost realizată pe un preţ mediu de 100 de dolari.

Pentru a compensa eventualele pierderi rezultate din ieftinirea petrolului, Kremlinul ar fi nevoit să apeleze la aşa-zisul Fond de Bunăstare, nou-înfiinţat, din care intenţionează să majoreze salariile şi pensiile în Crimeea, după cum a promis.

Embargoul pe produse alimentare din Vest nu ajută economia rusă

Peste 40% din mâncarea pe care o consumă ruşii era de import, iar principalul lor furnizor era UE, înainte ca Vladimir Putin să anunţe că, de la 1 august, Rusia impune un embargo asupra produselor agroalimentare din UE şi SUA, ca replică pentru sancţiunile internaţionale aplicate de cele două blocuri asupra economiei ruse. Principalul efect al acestui embargo a fost însă o creştere galopantă a ratei inflaţiei.

În schimb, sancţiunile impuse de Vest ameninţă să lovească puternic economia rusă, chiar dacă cel mai aspru efect a fost cel indirect – retragerea capitalului din cauza temerilor investitorilor.

Kremlinul ia în calcul reintroducerea taxelor pentru ieşirile de capital

Într-o încercare disperată de a stopa fuga investitorilor din economia deja izolată, Rusia analizează introducerea unei taxe speciale pentru a descuraja ieşirile de capital. Scoaterea banilor din Rusia reprezintă cel mai mare pericol pentru economia rusă. În primele şase luni ale anului, investitorii au scos aproape 60 de miliarde de euro din Rusia.

Un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin le-a propus parlamentarilor introducerea unei taxe pe ieşirile de capital, în contextul în care estimările oficiale ale Guvernului de la Moscova anunţă că, până la sfârşitul anului, valoarea acestora va ajunge la 93,6 miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).

Rusia a eliminat în urmă cu opt ani măsurile de control asupra ieşilor de capital, ca parte a programului amplu de reformare pentru atragerea investitorilor. Eliminarea măsurilor este considerată unul dintre proiectele-cheie ale celui de-al doilea mandat lui Putin la Kremlin.

propune ca toate companiile, entităţile şi persoanele care mută capital din Rusia să fie taxate. Singurele excepţii ar fi companiile cu activităţi comerciale internaţionale, care exportă bunuri. Deşi nu a oferit detalii cu privire la momentul din care ar putea fi aplicatele măsurile pentru controlul ieşirilor de capital, restricţiile ar trebui să fie aplicate cât mai curând pentru a avea efect.

Astfel de măsuri sperie investitorii, însă au fost folosite de mai multe ori pentru a salva economii fragile din pragul colapsului. China şi India au apelat la astfel de strategii pentru a-şi consolida economiile şi pentru a-şi controla cursurile de schimb ale monedelor naţionale. Anul acesta, şi Kievul a impus astfel de restricţii, pe măsură ce criza din ţară se acutiza.

De la eliminarea măsurilor, în 2006, în Rusia nu s-a mai discutat niciodată despre reintroducerea lor – nici măcar în 2008, când ieşirile de capital au totalizat 132,1 miliarde de dolari (90,2 miliarde de euro, la cursul mediu anual dolar american/euro calculat pe baza cursurilor Băncii Centrale Europene).

Ruşii se grăbesc să cheltuie economiile pe care le au în ruble şi să-şi facă provizii cât moneda rusească mai are valoare.

Pe mai multe portaluri din Rusia au apărut imagini în care pot fi văzute rândurile imense de la casele din supermarket-uri, dar şi unele rafturi care deja s-au golit.

“În timp ce unii merg la casele de schimb valutar pentru a cumpără valută (euro şi dolari – n.r.), alţii invadează magazinele. Cumpără tot ce încă nu s-a scumpit: tehnică, alimente, haine. Oamenii se grăbesc să scape de rublă”, scrie un internaut pe un portal rus. Acesta afirmă că în magazinele unde se lucrează non-stop, rândurile sunt imense.

Zeci de ruşi au postat pe reţele de socializare poze în care apar cozile imense din magazine, rafturi aproape goale, dar şi se lăudau cu ce şi-au cumpărat.

Sancţiunile Occidentului asupra Rusiei nu au rămas fără ecou. Rubla rusească se află în cădere liberă, iar încercările disperate ale economiştilor ruşi de a o salva de la prăbuşire au fost fără succes până acum.

Însă lucrurile par să se complice, şi asta pentru că un scenariu similar a avut loc şi în urmă cu 16 ani, când, din cauza problemelor economice din Rusia, ţara noastră a fost la un pas colaps financiar.

Analiştii economici consideră că decizia fără precedent pe care Banca Rusiei a luat-o în noaptea de luni spre marţi  – de a majora dobânda de referinţă de la 10% la 17% (pentru a stopa prăbuşirea rublei) – a fost un gest disperat într-o situaţie de panică.

Mai mult, se vorbeşte în piaţă că Rusia va încerca blocarea accesului băncilor şi companiilor la finanţarea în valută, însă acest lucru va duce la intrarea ţării în default, cum s-a mai întâmplat şi în ’98.

Cum ar putea fi afectată ţara noastră de măsurile luate la Kremlin? În 1998, România se lupta cu propria crizia economică, fiind la un pas de a intra în incapacitate de plată, iar din cauza crizei valutare din Rusia, leul s-a depreciat masiv, iar Guvernul de la Bucureşti nu a putut rămâne pe piaţa externă de finanţare.

Trecând peste un deceniu şi jumătate, ţara noastră se află aproape în acelaşi punct, iar întrebarea care este pe buzele tuturor este dacă “Istoria se va repeta?”.

Ambasadele Statelor Unite din tari central si est-europene elaboreaza un plan de actiune pentru sustinerea eforturilor anticoruptie in respectivele state, premierul Ungariei, Viktor Orban, denuntand “presiuni” si convocandu-l pe insarcinatul cu afaceri american, relateaza MTI, preluata de Mediafax.

Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, a anuntat, potrivit MTI, ca ambasadele Statelor Unite din tari central si est-europene elaboreaza un plan de actiune pentru sustinerea eforturilor anticoruptie in respectivele state.

“Nimeni din Ungaria nu este fericit ca tara noastra, alaturi de numeroase alte tari au fost declarate de Statele Unite camp de operatiuni”, a reactionat premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban.

“Guvernul Ungariei incearca sa afle daca acest plan are vreo legatura cu negocierile privind Acordul de liber-schimb UE-SUA. Daca cineva vrea sa coopereze cu Ungaria, noi suntem deschisi. Nu este nevoie sa faca presiuni si sa cheltuiasca bani in spatele nostru …, suntem pregatiti sa cooperam cu oricine pentru o cauza buna”, a adaugat Orban.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a denuntat “un plan anticoruptie pregatit de un stat strain” care ar viza Ungaria, fara consultari cu Budapesta, precizand ca a fost convocat pentru clarificari Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri al ambasadei americane.

Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, declara saptamana trecuta ca sunt necesare noi masuri pentru combaterea coruptiei la nivel global, avertizand ca fenomenul are efecte asupra sistemului economic si asupra securitatii.

Potrivit secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Szabolcs Takacs, Ungaria este preocupata ca unul dintre cei mai importanti aliati ai Europei pregateste un plan de actiune pentru tari central si est-europene fara a consulta guvernele statelor respective. “Putem considera ca este vorba de o incalcare a suveranitatii”, a spus el, dand asigurari ca Guvernul Ungariei acorda o mare importanta combaterii coruptiei.

Noile tensiuni intervin pe fondul deteriorarii relatiilor intre Statele Unite si Ungaria. In octombrie, Guvernul de la Budapesta a denuntat presiuni ale Statelor Unite in cazul unei investigatii care viza companii americane din Ungaria suspectate de presupuse fraude fiscale. In replica, Statele Unite au interzis, invocand suspiciuni de coruptie, accesul pe teritoriul american unor sefi ai agentiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denuntand presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere in Ungaria, a anuntat ca tentativele de exercitare de presiuni asupra autoritatilor ungare sunt inadmisibile.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “RUSIA – IN PRAGUL PRABUSIRII ECONOMICE? Lavrov acuza Occidentul ca incearca o “SCHIMBARE DE REGIM” prin sanctiuni/ Plan coordonat al SUA pentru Estul Europei de “COMBATERE A CORUPTIEI”. Viktor Orban denunta PRESIUNI si INCALCAREA SUVERANITATII

  1. in disperarea SUA de a nivela intreaga lume dupa bunul plac si a distragerii atentiei de la problemele lor interne , economice , sociale , rasiale , morale , vom ajunge foarte curand la al 3-lea razboi mondial . Rusia acumuleaza acum tensiuni la care nu cred ca a mai fost vreodata supusa si nu poate sa le gestioneze la nesfarsit . Foarte curand n-o s-o mai intereseze la ce supapa de suprapresiune face apel , si-apoi… Dumnezeu cu mila !

  2. Daca este criza in SUA , in Europa , de ce nu si in Asia.Printr-o criza foarte mare se va justifica necesitatea celui de-al treilea razboi mondial care bate la usa, si apoi va veni o noua forma mondiala de conducere.

  3. E fascinant cum, dupa atatia ani de nenumarate conflicte politice si economice, atat americanii cat si vest-europenii continua sa imparta, alaturi de camarazii lor rusi, rachetele Soiuz 🙂 http://www.bbc.com/future/story/20141202-the-greatest-spacecraft-ever

  4. Un studiu de caz privind efectul sanctiunilor economice: Iran.
    Republica Islamica se afla sub embargou de cel putin 18 ani. Intre timp, a reprimat si o revolutie Twitter, in 2009.

    facțiunile conservatoare și principiale din Iran se bucură de efectul pe care sancțiunile îl au asupra populației în general. După cum arată Nader, regimul teocratic s-a folosit de „velayat-e faghih” (guvernarea în conformitate cu jurisprudența formulată de către liderii religioși) și naționalismul revoluționar pentru a-și menține autoritatea asupra Iranului în
    ultimii treizeci de ani. Ostilitatea comunității internaționale față de Iran a permis liderilor radicali să fie „acasă un leu și afară o vulpe,” după cum spune un vechi proverb persan.[..]
    În plan intern, „Khamenei-leul” a profitat de oportunitatea oferită de înăsprirea sancțiunilor pentru a pretinde că el a apărat cu succes integritatea Iranului, și pentru a marginalizaalte grupări politice. În această perioadă de criză, faptul că Khamenei a autorizat folosirea forței
    împotriva protestatarilor în 2009 a fost dat uitării. Reformiștii și conservator-pragmaticii nu pot în momentul de față să propună o abordare mai conciliantă față de Occident, întrucât majoritatea populației vede embargoul ca fiind sursa problemelor economice cu care se confruntă. Orice semn
    de interacțiune cu „agresorii” poate fi interpretat ca o trădare a intereselor Iranului și pedepsit cu severitate.

    http://www.roec.ro/wp-content/uploads/2012/10/Gheorghe_Sanctiuni-Iran_Oct2012_RO.pdf
    Ce spune Council on Foreign Relations:

    The impact on ordinary Iranians is not in itself going to be enough to bring about a change in the administration, because as we know from the experience of sanctions, there’s a wedge between what ordinary people in a country under sanctions experience and what the elite do. If push comes to shove, the elite and the administration can find ways of shielding themselves from the harshest impact of sanctions.

    http://www.cfr.org/iran/sanctions-affect-irans-economy/p28329
    Un istoric al sanctiunilor asupra Iranului, sanctiuni care vin dupa un razboi de 10 ani cu Irakul:
    http://iranprimer.usip.org/resource/us-sanctions
    http://www.bbc.com/news/world-middle-east-15983302

    The efficacy of sanctions is a contentious subject in general, and there is much debate as to whether the current sanctions will be enough to change the Iranian regime’s tune regarding its nuclear program. Many think that a state as ideological as Iran will manage to convince its citizens to withstand the hardship. Some insist that the sanctions are causing Iranians to blame the West, rather than their own government, for economic hardship. Others argue that the Iranian regime is resilient enough to not buckle under Western sanctions and that the government is unlikely to back down in the face of domestic pressure.

    http://www.iar-gwu.org/node/428
    E mai degraba o “invitatie” la masa negocierilor adresata Rusiei. Sanctiunile din 1996 impuse Iranului au rodit abia acum. Desi in 2009 era sa vedem un final mai rapid.

  5. 1) Rusii sunt obisnuiti cu austeritatea, iubesc prea mult puterea. Vor strange cureau si cu asta basta. E prea putin ca sa-l darami pe Putin

    In al II lea razboi mondial, ‘aliatii’ au bombmardat masiv Germania, crezand ca numarul mare de victime va duce la rasturnarea regimului nazist. Zeci de mii de victime in orase ca Hamburg, Dresda, Koln, Berlin, Nurenberg.
    S-a demonstrat ca si in cazul in care supui populatia civila la exterminare, nu poti darma un dictator precum Hitler. A fost si un experiment psihologic.

    2) Nimeni nu a remarcat rolul Arabiei Saudite. SUA au cerut ca barilul sa se vada cu 40 dolari, iar printii nu au miscat in front. Pierderile sunt imense. Dar se vede cine e pe acolo jupanul, in monarhiile de carton.
    Un oficial saudit a afirmat ca si la 40 dolari barilul s poate face profit…

    In anii 70 si 80 ai sec al XX lea, sauditii aveau de ales intre SUA si URSS (ambele puteri imperialiste). Au ales SUA din cauza ca ideologia comunista era atee. Astazi sauditii nu mai au de ales.

  6. @enkidu
    Sanctiunile afecteaza mai putin economia Rusiei decat scaderea pretului petrolului. Si pana la urma, nu sanctiunile in sine ci mai degraba teama care o produc printre investitori este mai nociva. Nu degeaba se vorbeste despre pericolul iesirilor masive de capital din tara.
    Eu zic ca comparatia Rusiei cu situatia Iranului loveste, dar pe jumate.
    @MirceaB
    Rusul ne mai e cel de acum 25 de ani. Are masini de lux si s-a emancipat. Nu mai putem vorbi de rusul cu opinci, cum nu mai putem vorbi nici de romanul cu opinci.Pai ar mai putea generatia de acum din Romania sa mai manance ce mancau parintii nostrii pe timpul lui Ceasca? Nici rusii nu mai sunt ce erau. Valul asta al modernizarii si al comoditatii, al traiului bun, i-a cuprins pe toti.

  7. @eucred

    Rusul de rand o duce prost, chiar daca e inginer sau medic. Multi (intelectuali) au un al 2 lea job. E drept, in Rusia nu exista somaj sau teama de a se pierde locul de munca. Daca vrei salariu bun te faci militar, sau lucrezi in industria de ‘aparare’.
    Miliardarii lor sunt putini si nereprezentativi…

  8. @eucred:

    ‘Nu mai putem vorbi de rusul cu opinci, cum nu mai putem vorbi nici de romanul cu opinci.’

    O fi, dar – comparativ cu romanii – au alta mentalitate colectiva, alta contiinta nationala, alta ecuatie la nivel de leadership.

    @enkidu:

    o intrebare: si care ar fi agenda ‘negocierilor’?

  9. @doroteea
    O agenda pe termen scurt:

    “Cred că uşor, uşor, domnul Putin o să renunţe la aroganţă. Am văzut declaraţia ministrului de Externe, Lavrov, făcută ieri sau alaltăieri, precum că Moscova nu intenţionează să facă din estul Ucrainei o nouă Crimee, ceea ce este un joc pentru copii. Nimeni nu spune că Federaţia Rusă vrea să anexeze estul Ucrainei, ci toţi spunem că Federaţia Rusă vrea să creeze o Transnistrie în estul Ucrainei. Tipul acesta de politică promovat de Kremlin nu mai păcăleşte pe nimeni. Aş aştepta de la demnitarii ruşi să spună că nu vor crea o Trasnsnistrie în estul Ucrainei, şi nu o Crimee, că nimeni nu îi suspectează nimeni de aşa ceva. Vom susţine escaladarea, creşterea nivelului de sancţiuni, în aşa fel încât Moscova să înţeleacă că Uniunea Europeană îşi menţine principiile şi că în Europa nu poţi să creezi Transnistrii, ori de câte ori interesele tale de expansiune a intereselor îţi cer acest lucru”, a mai comentat Traian Băsescu, citat de agenția Mediafax.

    http://www.paginaeuropeana.ro/basescu-il-pune-la-punct-pe-putin-cred-ca-va-renunta-la-aroganta/
    Iar pe termen lung, cred ca se vizeaza “suction effect”-ul pe care l-ar putea avea Ucraina asupra Rusiei:
    “A Ukraine that is on good relations with Russia, but moving forward with the West, is a Ukraine which is going to have a suction effect – together with the European Union – on Russia’s own definition of its own future.” (12.35 minutes into the video)”
    http://www.theanalystreport.net/2014/03/04/brzezinski-soros-staged-revolution-in-ukraine/
    Rusia trebuie sa intre cuminte in Europa ca o putere de mana a doua. Din punctul de vedere al vericilor de peste ocean.
    ………………………………………………………….
    Nici cu Iranul nu au vrut razboi (SUA) si nici nu vor. Din cate inteleg eu, au “chinuit” Iranul cu un singur scop: Uniunea Orientului Mijlociu:
    http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=turkey-expands-8216unionist8217-policy-to-mideast-2010-06-11
    http://www.cfr.org/middle-east-and-north-africa/eu-offers-model-unifying-middle-east/p33156
    Richard Haass compara situatia actuala din Orientul Mijlociu cu Razboiul de 30 de ani din care a rezultat o noua ordine europeana:
    “Tratatul Westfaliei a recunoscut principiul suveranităţii statelor. Acesta a însemnat că fiecare parte semnatară se angaja să respecte drepturile teritoriale ale celorlalte părţi şi să nu se amestece în treburile interne. Astfel s-a născut noua Europă ca un continent de state suverane.”
    http://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/2004205
    Si spera [Richard Haass] ca va rezulta o noua ordine in Orientul Mijlociu de pe urma ISIS&co:

    There is no room for illusions. Regime change is no panacea; it can be difficult to achieve and nearly impossible to consolidate. […]
    For now and for the foreseeable future – until a new local order emerges or exhaustion sets in – the Middle East will be less a problem to be solved than a condition to be managed.

    https://www.project-syndicate.org/commentary/richard-n–haass-argues-that-the-middle-east-is-less-a-problem-to-be-solved-than-a-condition-to-be-managed
    @eu cred
    Pai si in cazul Rusiei si al Iranului, au scazut veniturile rezultate din vanzarea petrolului. Iranul a pierdut la cantitate, Rusia la pret. Iar sectorul bancar a fost vizat in ambele tari, conform principiului: cine mai face afaceri cu banci din tarile respective (Rusia, Iran) nu mai pupa piata americana si nici terti. Adica poti inchide pravalia si somn de voie ca oricum nu te mai baga nimeni in seama (poate Cuba..desi ca un facut se dezgheata relatiile SUA cu ea).
    Nu risca nici o multinationala, tara, sa se certe cu piata de capital americana. Doar daca nu vrea un faliment spectaculos.
    Banii circula prin banci (super truism, dar n-am incotro). Daca bancile europene refuza sa iti converteasca valuta..adio. Bani in Rusia sunt, doar ca sunt sub forma de titluri si obligatiuni. Daca nu le schimba nimeni in valuta..degeaba le mai ai. Cumperi grisca si renunti la concediile de craciun 2014 din Austria, scazand cu 20% incasarile tour-operatorilor austrieci.

  10. Dar, pentru a mentine atmofera de “soc si groaza” din jurnalismul autohton, as putea mentiona 2 riscuri pentru Rusia in 2015 (pe langa cel economic), si anume:
    1. Al treilea razboi cecen:
    http://blogs.reuters.com/great-debate/2014/12/16/in-2015-vladimir-putin-may-witness-his-empires-death-knell/
    2. Kazahstan, o noua Ucraina:

    “That view, in turn, has been reinforced by what ethnic Russians see in Kazakhstan today: Officials promote Kazakhs instead of Russians to positions of power, even if the former know Russian better than the official language. Moreover, they form “clan”-like groups based on ethnicity rather than language in order to exclude Russians from power. And they dispatch ethnic Kazakhs to what have been predominantly ethnic-Russian regions in order to change the ethnic balance there, all without doing anything to promote the national language in ways that would allow even those Russians who are prepared to learn it to do so. All this leaves ethnic Russians with the sense that they are or will very soon become “second class” citizens. This same view prompted ethnic Russians in Crimea and Donbas (eastern Ukrainian region encompassing the Donetsk and Luhansk provinces) to rise up against Kyiv, Namovir claims, echoing the official Kremlin narrative. ”
    http://www.jamestown.org/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=43206&tx_ttnews%5BbackPid%5D=7&cHash=9465732b2648beebe8ac80e24be7d4ef

  11. Spre sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, un personaj sinistru al istoriei noastre, necunoscator in profunzime al limbii romane, redactor la Radio Moscova, invita adeseori multi prizonieri romani ca sa glorifice raiul fratelui mai mare de la rasarit pentru rudele si prietenii de acasa. “In URSS e bine, mama, tata… E minunat”…
    Profitand de “romana usoara” a redactorului, un brav ostas roman, cazut prizonier la bolsevici, a slavit Mareata Uniune: “ Nici nu stiti cat de bine o duc oamenii aici, tata! Sa-i spui si lui mama, sa-i spui asta si bunicii, si unchiului… Sa i-o spui lu’ Mutu”…

  12. @enkidu:

    ce sa zic, sa dea Dumnezeu sa fie cum zici! Viziunea ta e, din cate vad, mai temperata.

    Eu vad lucrurile mai sumbru, radical, conspirativ: mi se pare ce dementii (Doamne, iarta-ma! ma refeream la diavolii care ii ghideaza – stii si Tu ca astia nu sunt normali!) vor pur si simplu razboi si nu stiu cum sa-l provoace mai rapid. Uneori mi se pare ca o analiza politica ce porneste de la premisa rationalitatii marilor actori implicati nu e viabila. Dar poate exagerez si eu, nu neg…

  13. Pingback: FACEBOOK ACCEPTA CENZURA RUSA. Putin sfideaza Occidentul: “Nimeni nu va reusi sa intimideze Rusia”/ Moscova limiteaza EXPORTUL de cereale - Recomandari
  14. “Banca Centrală a Rusiei a cerut băncilor comerciale să convertească în ruble creditele contractate în monede străine.”

    “… sugerează ca această conversie să se efectueze la cursul de schimb oficial din data de 1 octombrie 2014 …”

    Stirea completa: http://www.economica.net/banca-centrala-a-rusiei-a-cerut-bancilor-comerciale-sa-converteasca-in-ruble-creditele-contractate-in-monede-straine_95075.html

  15. Pingback: MOBILIZARE GENERALA IN DONETK. SUA vor sa trimita ARMAMENT LETAL Ucrainei, Germania si Ungaria se opun/ VIZITA LUI MERKEL LA BUDAPESTA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare