ACTA, halucinantul Valerian Vreme si onoarea de a semna alaturi de… Coreea de Nord! (VIDEO) “SUNTEM DIN CE IN CE MAI APROAPE DE O SOCIETATE ORWELLIANA PERFECTA”

1-02-2012 4 minute Sublinieri

acta orwell

Într-un interviu acordat postului public, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat că nu el a semnat controversatul tratat ACTA, ci un ataşat comercial al României la Tokyo. Imediat însă oficialul s-a pierdut şi contrazis în explicaţii, făcând pe parcurs şi o declaraţie şocantă. 

“Eu nu cred că a semnat în secret acest tratat, a fost în dezbatere, dar la Comisia Europeană, bineînţeles, dar suntem într-o primă fază, urmează dezbaterea de către Parlamentul European şi apoi ratificarea de către parlamentele naţionale. Practic suntem în faza în care putem face această dezbatere. Aş vrea să fac şi eu o precizare, pentru că au apărut, cum aţi spus dumneavoastră, pe internet informaţii că eu aş fi semnatarul, nu eu am semnat acest acord, el a fost semnat de către un ataşat comercial la Tokyo. Nu sunt semnatarul acestui acord şi 2. ministerul pe care îl conduc este avizator. Dar faptul că sunt astăzi aici, vreau să vă spun că mă interesează această problematică, ca specialist am studiat-o, i-am găsit şi bune, şi rele, sunt dispus să particip în perioadă următoare la absolut orice dezbatere foarte amplă pe acest…. Nu, vreau să vă spun că aş vrea în primul rând să generăm o dezbatere amplă în care să participe mai ales internauţii, să fie principalii actori. Să zicem că e începutul acestei dezbateri pe care o propunem. Eu personal nu am găsit puncte nevralgice acestui document, dar, comentariile care sunt, le-am luat în analiză şi le tratez foarte serios. Ori comentariile care sunt pe internet, ori comentariile pe care le primesc”, a declarat ministrul Valerian Vreme la TVR.

Ministrul şi-a continuat recitalul, cu o declaraţie halucinantă:Aş vrea să nu intru în termeni. Deci când vorbim de semnarea unui acord internaţional, vorbim de anumite elemente mai mult legate de diplomaţie, este un acord internaţional, probabil are ca orice acord internaţional, anumite elemente de discreţie, dar n-a vrea eu să-mi dau cu părerea pe acest domeniu. Deci de ACTA, din momentul când a ajuns la noi la minister, pe 19 ianuarie anul acesta. El este în discuţie de şase ani, din câte am înţeles, a existat o comisie de negocieri care din 2008 funcţionează, inclusiv cu participarea României, de la Ministerul Comunicaţiilor nu au fost reprezentanţi. Asta vroiam eu să spun…. De fapt, noi avem o lege bună şi coerentă pe domeniu, e vorba de legea 8, legea care prevede foarte bine drepturi sau reguli pentru respectarea drepturilor de autor. ACTA este un acord internaţional care vine şi sincronizează de fapt ţările semnatare şi aţi văzut că suntem într-o companie destul de selectă şi mă refer la Statele Unite, mă refer la ţările europene care au semnat, Japonia, Coreea de Nord. Este o sincronizare între aceste ţări pentru combaterea pirateriei, furtului să-i spunem pe româneşte, pe internet.”

Vreme a insistat că ACTA nu aduce schimbări majore de legislaţie: Absolut (am citit acest tratat, n.red.). Noi avem legislaţie pe acest domeniu, iar instituţia desemnată să dea, să genereze un asemenea proces este justiţia. Deci, ne vom baza în continuare pe justiţie şi termenii acestui tratat nu vin cu să zicem decizii exprese care să exceadă legislaţia naţională. Această companie trebuie să se adreseze justiţia, justiţiei, iar justiţia are procedeele ei clare stipulate în legile româneşti. Deci nu venim cu o normă care să fie deasupra legilor româneşti. Da, există această posibilitate (ca tot ce mişcă pe internet să fie la vederea autorităţilor, n.red.) la ora actuală din punct de vedere tehnic, discutăm tehnic, există această posibilitate. Atâta timp cât avem o justiţie independentă şi corectă nu trebuie să ne fie teamă pentru că…. Uitaţi-vă că legea este din 2004 funcţională în România şi nu s-au semnalat abuzuri pe domeniu. În primul rând trebuie să înţelegem foarte bine sensurile acestui acord. În al doilea rând, fiecare articol trebuie disecat. Şi nu în ultimul rând trebuie să ratificăm. Şi atunci când va trebui să ratificăm, va trebui să avem responsabilitatea votului. Şi eu sunt sigur că dacă vom constata că nu va respecta drepturile… şi mă refer la dreptul cetăţeanului de a fi liber pe internet, nu vom ajunge până la votarea lui. Absolut, la ora actuală există textul tratatului .... la Ministerul Economiei, pentru că Ministerul Economiei este iniţiatorul acestui document.”

Am văzut cu întârziere cum guvernul României și-a asumat semnarea ACTA. E o nemernicie făcută cu bună știință de oficialii români. Spun aceasta pentru că sunt numeroase voci care susțin că respectivul act s-a semnat în necunoștință de cauză. Așa să fie? Păi dacă purtătorul de cuvânt al guvernului susține că nu e nicio problemă cu ACTA, că nu trebuie decât să se teamă decât cei care fac piraterie pe net și că, până la urmă, dacă ești cinstit n-ai de ce să te temi nu înseamnă că ai făcut-o conștient? Dacă parlamentarii europeni ai PDL au votat toți împotriva rezoluției care condamna ACTA nu înseamnă că e o acțiune politică asumată? E o nebunie!

Ce înseamnă ACTA? Înseamnă că ești urmărit non stop, că primești un conținut filtrat, că orice faci pe net este înregistrat și monitorizat. E ca și cum cineva ar decide să-ți aloce un polițist care să stea permanent în spatele tău. Nu contează că te duci la cumpărături, la farmancie, la cârciumă sau la o întâlnire de afaceri. Polițaiul va sta în spatele tău, desigur, pentru binele tău. Nu contează că ești cinstit, că ții la intimitatea ta. Polițaiul se va asigura că ești bine de-acolo de undeva din spatele tău.  

Fără doar și poate, suntem din ce în ce mai aproape de o societate orwelliană perfectă. Nebunia unor companii disperate să-și protejeze produsele s-a întâlnit cu megalomania unor umbre ale sistemului pentru a pune la punct o schemă nebună de supraveghere absolută. Suntem clar victimele nebuniei noastre, iar lumea continuă să stea indiferentă. De ce? Pentru că, probabil, nimeni nu e conștient de ceea ce urmează.

ACTA mută monitorizarea periculos de aproape de sursă: la furnizor. Se obține astfel un sistem extrem de eficient de supraveghere, care va beneficia de avantajele unei rețele distribuite și, date fiind cerințele impuse furnizorilor, de o viteză de reacție de excepție.

Și, ca să înțelegeți mai bine despre ce e vorba, vă voi supune atenției un scenariu cât se poate de plauzibil: te trezești că ești acuzat de piraterie, anchetatorii nu găsesc absolut nimic în calculatoarele tale, dar ești acuzat pentru că figurezi în baza de date a furnizorului. Este posibil ca download-ul să fi fost făcut de către un troian pe care-l ai instalat în calculator și de care n-ai habar, iar fișierul să fi fost transmis criptat către adevăratul destinatar fără nicio implicare din partea ta.Vinovatul ești tu deoarece nimeni nu va sta să-ți facă un audit de securitate al sistemului sau să analizeze programe exotice. Nu mai spun ce se poate întâmpla în cazul în care, dintr-o încurcătură, IP-ul care ți-a fost alocat dinamic figurează în baza de date de supraveghere ca fiind al tău doar câteva secunde mai mult decât ai stat conectat. În acele câteva secunde altcineva poate descărca o carte, o melodie sau mai știu eu ce altceva. Și exemplele nu se opresc aici! De la aceste mici erori până la adevărate abuzuri e doar un singur pas, atât de mic încât îmi e imposibil să cred că nu va fi făcut! […]


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “ACTA, halucinantul Valerian Vreme si onoarea de a semna alaturi de… Coreea de Nord! (VIDEO) “SUNTEM DIN CE IN CE MAI APROAPE DE O SOCIETATE ORWELLIANA PERFECTA”

  1. Inca o dovada ca acesti PDL-isti si-au pierdut mintzile, sau le-a luat Dumnezeu mintzile, sau sunt santajati… Cum sa votezi in PE o asemena lege, care in Romania nu are mai mult de 2% sustinatori? Astia au ajuns sa nu le mai pese deloc de electorat? De ce nu au luat public nicio pozitie impotriva, daca cumva pretind ca au votat din greseala? Chair au ajuns sa urasca libertatea, au ajuns sa urasca propriul popor, au ajuns sa se intreaca in a se face pres strainilor?!?!?!?

  2. @ Danielo:

    Abia acum descoperi? Crezi ca asta e prima dovada ca avem un regim vanzator si criminal? Cei care chiar stiu ce fac (basescu, isarescu si altii ca ei) sunt putini, restul sunt niste trepadusi executanti, alesi dupa criteriile obedientei si, da, ale prostiei zeloase dobitocesti. Unul si unul: Vreme, Igas, Ialomitianu, Botis, Ariton, etc. Crezi ca prin democratie prin si vot liber si corect se vor mentine ei sau ai lor?

  3. Cred ca lu’asta i s-ar potrivi mai bine numele de Halucinogenul Vreme, :). NU este capabil sa scoata doua fraze coerente si la locul lor, chiar asa rupt de subiect. Uau!!Va dati seama ce IQ are individu’? De bine, de rau alde Ceausescu,cu tot limbajul lui de lemn era capabil sa scoata fraze inchegate sintactic, chiar daca mai scirtia cu pronuntia unor cuvinte….dar reusea sa comunice ceva. Asta zici ca tocmai si-a luat doza de magic mushroom si delireaza…..Ar fi fost bine daca ar fi fost din cauza unei ciuperci, nenorocirea este ca elucubratiile astea vin natural….si ne ating direct.

  4. El de fapt voia sa zica de Coreea de Sud… dar poate se gandea ca adoptand ACTA ne vom transforma cu totii in Coreea de Nord.

  5. De asta avea nevoie Romania, cand nu are infrastructura nici pentru necesitati. Nu ca as fi de acord cu asa ceva.

  6. Fragment video din interventia sinistrului de la TVR:

  7. Off-topic:

    CINE CUNOASTE LIMBA RUSA SI NE POATE AJUTA CU O TRADUCERE, ESTE RUGAT SA NE ANUNTE.

    Multumim!

  8. Faptul ca aceasta tara inca mai exista este o minune dumnezeiasca …

  9. http://eufrosin.wordpress.com/2011/12/04/de-ce-linux-iaca/
    Nu ar fi mai bine sa trecem pe linux? In articolul de mai sus am gasit multe argumente valabile pentru acest lucru:
    Spre deosebire de Windows, linuxul:
    – este gratis: nu platesti pentru licenta si ai suport tehnic si documentatie oricand si chiar si in limba romana;
    – este mai rapid: prin insasi constructia sa, salvezi foarte mult din timpul de accesare al datelor de pe stick, camera sau hard disk. Aproape instant. Pentru totdeauna. De obicei Windowsul merge bine numai la inceput, in timp recunoaste mai greu dispozitivele si se misca mai greoi, necesitand o intretinere si o curatare permanenta, care nu este mereu eficienta si consuma mult timp si nervi.
    – nu are virusi: nu numai ca nu trebuie sa te mai temi de virusi, dar calculatorul tau va merge cu mult mai repede fara antivirus. In acest fel, resursele folosite de antivirus se distribuie necesitatilor utilizatorului. De asemenea nu trebuie sa mai dai bani pe licenta antivirusului si sa vezi mereu care e mai bun, mai rapid sau mai ieftin. Scapi de o bataie de cap considerabila.
    – nu are nevoie de defragmentare si registri: asta inseamna in primul rand un bonus de viteza.
    – este mult mai atragator si consuma pana la 50% resurse mai putin ca un windows: nu trebuie sa mai investesti in echipamente. Adu la viata sistemele vechi, de ce sa le arunci, mai ales daca doar navighezi pe internet sau il folosesti in birou.
    – vine cu programe si drivere deja instalate: majoritatea distributiilor incap pe un dvd si contin atat sistemul de operare in sine, cat si toate driverele necesare pentru imprimante, stick-uri Huawei, scannere, sau suite office, codecuri, browsere, etc. Sunt distributii care se instaleaza in maxim 15 minute cu toate cele enumerate mai sus. In ceea ce priveste Windowsul, acesta dureaza intre 30-45 de minute doar instalarea, dupa care necesita configurarea placilor si instalarea programelor. Cunosc cazuri in care detinatori de imprimante nu le-au mai putut folosi din lipsa driverelor pentru Windows7, dar acum merg perfect pe linux.
    – viata indelungata a hard disk-urilor: prin faptul ca nu forjeaza hardurile, se evita busirea sectoarelor, ceea ce inseamna protectie sporita a datelor si viata indelungata a echipamentului hardware.
    – poti testa o distributie fara sa o instalezi, in varianta Live-DVD sau Usb.
    – ofera alternative viabile programelor din windows, inclusiv pentru editare foto/video/audio la nivel profesional.
    – softurile de linux sunt, in general, mai complexe si mai intuitive, ceea ce sporeste randamentul si aplicabilitatea.
    – manager de fisiere superior

    Prin comparatie, Windowsul:
    – merge greu, in reluare si necesita o groaza de spatiu pe disk.
    – trebuie mereu intretinut, prin defragmentare si curatare, altfel esti pierdut!
    – consuma mai multa memorie si are un aspect mai urat fata de linux.
    – are virusi si o groaza de erori de securitate.
    – nu ofera nici o garantie a datelor; sistemul poate pica oricand si vei fi lasat pe intuneric. Recuperarea datelor te va costa bani.
    – detecteaza si acceseaza greu stick-uri si se poate bloca des (de aia exista CTRL + ALT + DEL).
    – nu ofera asistenta tehnica gratis si nici documentatie. Cu alte cuvinte, daca nu stii, sau apare o eroare, esti pe cont propriu.
    – prin folosirea produselor Microsoft incurajezi monopolul si hotia. Pe ei ii intereseaza banii, nu succesul tau.
    – manager de fisiere inferior (ntfs)

  10. “Si nici nu va pasa de cei ce nu mai sunt
    De cei ce va acuza de-acolo dïn mormant”
    Se pare ca versurile astea nu prea’s bagate in seama..

  11. Ce am auzit
    “Internetul a reusit sa spele creierele noastre.Acum ma simt curat”.

  12. “Valerian Vreme, a declarat că nu el a semnat controversatul tratat ACTA, ci un ataşat comercial al României la Tokyo”

    Astia chiar is dusi de tot?
    Auzi acolo:”un atasat comercial”!
    Pai de ce nu mi-a dat sa semnez eu, sau vecina mea, sau femeia de serviciu de la bloc?

  13. Pingback: Polonia a SUSPENDAT ratificarea ACTA iar ambasadoarea Sloveniei isi cere SCUZE ca a semnat tratatul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare