Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PENTRU MORATORIUL PE GAZELE DE SIST

18-05-2012 3 minute Sublinieri


Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare. Declaratia a fost facuta de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-o editie speciala a emisiunii “Plus Unu”, de la TVR Info. Ambasadorul a precizat  ca cetatenii americani platesc o cincime din cat dau romanii pentru gaze naturale, ca urmare a descoperirii gazelor de sist. Referitor la moratoriul instituit de Guvernul Ponta asupra gazelor de sist, ambasadorul american a spus ca va dori sa afle motivatia acestei decizii si cum intentioneaza Executivul sa procedeze mai departe.

“In prezent, strategia privind explorarile de gaze de sist este sa se afle daca exista gaze de sist in Romania. Nici macar nu cunoastem raspunsul la aceasta intrebare. Planurile actuale presupun nu exploatarea de gaze de sist, ci forarea pentru a descoperi daca resursele exista, ceea ce nu presupune riscuri pentru mediu. Daca as fi un roman obisnuit, as vrea sa aflu raspunsul la aceasta intrebare, pentru ca in SUA platim o cincime din cat platesc romanii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toti cetatenii americani, pentru ca am descoperit gaze de sist. Stiu ca exista ingrijorare privind impactul asupra mediului, asa cum exista si in SUA. In Statele Unite exista 11.000 de puturi in cazul carora exploatarea se realizeaza prin fractionare hidraulica, asadar este o tehnica foarte folosita. Desi exista ingrijorare, avem norme de reglementare bune, procesul este transparent si am obtinut mari succese fara consecinte pentru mediu, indraznesc eu sa spun. In cazul a 90% dintre puturile din Romania se foloseste deja fractionarea hidraulica, asadar interzicerea utilizarii ei ar presupune inchiderea a 90% dintre puturile existente. Nu cred ca este o abordare foarte buna. Pe de alta parte, este normal sa fiti preocupati de impactul asupra mediului. Sper ca vom putea continua explorarile pentru a afla daca exista gaze de sist inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare pentru ca nu am ajuns inca in acel stadiu”.

Referitor la moratoriul guvernului Ponta legat de exploatarea gazelor de sist, Gitenstein a spus ca noul guvern vrea sa astepte o perioada inainte de a decide daca acele puturi vor fi exploatate:

“Recomandarea mea ar fi sa se afle macar daca exista gaze de sist in Romania...Este un subiect pe care il voi discuta cu ministrul Economiei, in portofoliul caruia intra capitolul energie…Doresc sa aflu motivatia moratoriului si cum intentioneaza sa procedeze mai departe. Pana la urma, este o decizie care apartine Romaniei, nu SUA.

Daca moratoriul se va prelungi, contractul cu Chevron nu va putea fi pus in aplicare, a precizat ambasadorul SUA:“Chevron are autorizatie de explorare. Guvernul Romaniei si romanii vor trebui sa decida daca vor sa plateasca de cinci ori mai mult decat americanii pentru gaze. E posibil sa nu existe gaze de sist in Romania, caz in care pretul gazelor va ramane neschimbat. Dar daca exista un mod de a exploata gazele de sist fara a afecta mediul inconjurator, cred ca romanii ar vrea sa faca acest lucru…Daca veti decide ca exista gaze de sist si veti dori sa le exploatati, va trebui sa existe un plan transparent, care sa ii asigure pe oameni ca nu este afectat mediul inconjurator. Asa am procedat in SUA, unde a existat o comisie in cadrul Departamentului pentru Energie, asa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un intreg plan privind exploatarea gazelor de sist. Cred ca ar fi intelept ca guvernul Romaniei sa analizeze acel plan. Daca acesta este motivul moratoriului, cred ca ar fi o idee buna”, a spus Mark Gitenstein.

Programul Guvernului Ponta, prevede “Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”. In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din UE care au impus un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte. (…)

Nota noastra:

Mai bine ar fi facut dl ambasador sa zica verde-n fata ca SUA vrea gazele de sist de AICI de la noi si ca si le vrea ACUM.

Ar fi fost mai putin jignitor decat ce a afirmat, anume ca romanul obisnuit ar vrea, de fapt, ca exploatarea gazelor sa inceapa. Serios? Pai asta inseamna ca barladenii nu sunt romani obisnuiti sau ca sunt … ce?! Oare nu a fost indeajuns de clara opinia “romanilor obisnuiti” langa care a cazut “pleasca” gazelor de sist?

Romanii din zonele detinute de Chevron, care sunt indrituiti sa se exprime cel mai mult pe aceasta tema, au avut o opinie foarte clara si foarte raspicata!

La fel de “diplomata” este si trimiterea la pretul gazelor. Vai, ce moare SUA de grija pretului pe care il platesc romanii la gaze. Iaca, saracii vor sa ne scoata gaze de sist ca sa nu mai platim asa mult si cand colo noi, ca romanii neobisnuiti, nu vrem binele asta. Tztztz… Asa ca vom fi pedepsiti sa platim un pret mare la gaze.

Si desigur ca pretioasele indicatii nu puteau lipsi. Guvernului Romaniei i s-a aratat, ca in orice stat national si independent partener strategic al SUA, de unde anume sa se inspire cand vine vorba de a face pe placul gigantilor industriali. Si ca SUA nu prea inghite “chestia” cu mediul.

Democracy or what?!

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PENTRU MORATORIUL PE GAZELE DE SIST

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. De fapt, cred ca mesajul tovarasului ambasador indica o mica reorientare in ceea ce priveste campania de PR legata de gazele de sist.

    Bazandu-se, cel mai probabil, pe influenta extrem de puternica pe care o aveau in sanul puterii atunci cand era detinuta de PDL, au incercat o abordare agresiva, asa, in stil buldozer. N-a mers, banuiesc ca lupta pentru influenta la nivel local intre variile centre de putere globale ne-a ajutat intr-un fel.

    Insa, din mesajul tovarasului, inteleg ca e foarte posibil sa asistam la o schimbare de paradigma: campania de PR va fi acum modelata altfel, preluand din mers aspectele pozitive si negative (inclusiv opozitia populatiei) si folosindu-le in sensul obtinerii rezultatului dorit: exploatarea gazelor de sist.

    Probabil se va purcede la o campanie care va cuprinde elemente legate de protectia mediului, apelul la ratiune, la argumente stiintifice si de tip utilitarist, educarea populatiei si apasarea unor butoane sensibile (vezi chestiunea pretului) ca contrapondere la o orientare prea aplecata spre mediu/ecologie, co-interesarea noii puteri (inclusiv prin ajutarea acesteia in ceea ce priveste acoperirea si motivarea deciziilor – de unde si necesitatea unei “comitii”)…

    Momentan vor sa castige timpul pentru toate astea pentru ca oricum stiu ca pe repede inainte nu merge (abordarea “buldozerul” s-a impotmolit). Pe termen scurt, cel mai probabil vor incerca sa faca o diferentiere clara intre explorare si exploatare si sa inceapa explorarile (cu alte cuvinte, sa puna piceoru’ si instalatia in casa omului ca dupa aia nu ii mai dam noi afara) pornind de la motivatia introdusa de Git: anume “hai sa vedem, pana una alta, daca aveti gaz de sist”. Insa, cred, ca este clar pentru toata lumea ca ei stiu (asa cum stiu si unii de pe la noi) ca aceste gaze exista. Dupa aceea se vor adauga “recomandarile” comisiei, populatia va fi reeducata s.a.m.d.

    As spune ca va fi o campanie destul de diferita de cea a RMGC-ului, de exemplu. Spre deosebire de genul agresiv, milog si rece al “canadienilor”, ‘mericanii vor pedala “cu grija” fata de toti. Rational si sensibil. Pana la urma, ei dintotdeauna ne-au vrut numa’ binele, nu-i ashe?

  2. Mi se pare mie sau Ponta chiar începe să facă ceva pentru țara asta? Recunosc că nu am toate informațiile despre ce a făcut omul acesta dar dacă începe să-i supere pe americani poate totuși e ceva bun la el.

  3. @Saurian
    Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece.Politicienii sunt vesnic in campanie electorala.Nu sunt bine intentionati si nici nu au puterea morala sa tina piept unui Baiazid modern.

  4. Cred ca vehementa nu este buna nici – sau mai ales – la crestini. Din cele scrise mai sus eu observ un cu totul alt ton al ambasadorului american decat al generalilor rusi. In primul rand ca este mai politicos si mult mai putin belicos.

    Acum ce ati vrea sa faca un ambasador al oricarui stat? Nu ca sa apere interesele companiilor si a cetatenilor sai este trimis in alta tara? Omul nu-si face decat treaba pentru care a fost trimis aici. As vrea eu sa vad ce fac ambasadorii Romaniei acolo unde sunt trimisi… in SUA de exemplu.

    A, ca apara interesele Chevron… Pai, asta e compania americana care a venit aici. Stiti de ce se dau guvernele Romaniei de “ceasul mortii” sa aiba numai investitori “strategici”? Pentru ca astia negociaza numai cu guvernul si acolo multe se negociaza. Coruptia noastra ii aduce aici.

    Dar in America sunt multi, foarte multi oameni instariti, oameni care ar investi pe cont propriu in afaceri care sa produca ceva, care sa faca ceva. Acestia sunt totusi prea mici ca sa concesioneze terenuri, sa cumpere bogatiile subsolului sau sa negocieze cu guvernul. Acestia nu vin in Romania pentru ca ar trebui sa se lupte cu birocratia autohtona si cu coruptia ei, ca orice roman, pe banii lui. Si daca noi alegem mai greu sa plecam ca sa scapam de mizeria de aici, pentru ei este mult mai usor sa aleaga sa nu vina. Si atunci vine numai Chevron, pentru ca pentru ei se dau HG-uri si ordonante speciale.

    Normal ca ambasadorul trebuie sa fie avocatul lor, al cui ati vrea sa fie?

  5. P.S.

    Observati ca ambasadorul Rusiei nu zice nimic si ca mesajele dispre Rusia vin doar de la generali? As fi mult mai linistit daca ar vorbi ambasadorul rus si nu generalii lui Putin…

  6. Bravo Ponta!

    “Programul Guvernului Ponta, prevede “Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”. In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din UE care au impus un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte. (…)”

  7. @ Porcul trist:

    Nu exista rase umane “ordinare si gretoase”. Din aceasta cauza nu se pune problema sa va putem aproba comentariul.

  8. Mie-mi pare ca acesta este ambasadorul/avocatul diavolului. N-as crede ca la fel “frumos” vorbeste si la Cotroceni. Probabil acolo se poarta si el ca si generalii rusi.

  9. @Titus L:

    Ambasadorul nu ar trebui sa arate atat de fatis ca nu-i convine ce face guvernul sau sa spuna cum ar trebui sa gandeasca romanul obisnuit.

  10. @ioana
    excelenta observatie.

  11. Corect (dupa parerea mea) comentariul lui Titus L.Mesajele sunt ‘la vedere’ (pe media) poate spre a fi catre mai multe urechi. Sa se stie adica cine e stapan aici, da ?

    Umilinta guvernantilor din Ro este inclusa la pachet, caci (iarasi opinie personala) asta s-a negociat la sange in realegerea din 2009. Sigur, daca Ponta and Co maresc peschesul, slugii ceilalalte: Mazi !

  12. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/mark-gitenstein-armata-romana-trebuie-sa-treaca-la-o-noua-generatie-de-avioane-si-vrem-sa.html

    „Sunt de acord cu evaluarea făcută de Armata Română că este necesară trecerea la o nouă generaţie de avioane şi vrem să vă ajutăm să faceţi acest lucru. Însă este posibil ca avioanele să nu fie noi sau doar o parte să fie noi, o parte vechi. Este important să reţineţi însă că tranzacţia este făcută cu Forţele Aeriene ale SUA, cu programele sale de pregătire şi de integrare a tehnologiei. Acesta este obiectivul nostru acum: găsirea unei modalităţi de începere a selecţiei şi antrenării piloţilor pentru trecerea la următoarea generaţie de avioane. Este important să existe avioane disponibile cât mai curând posibil, pentru că Forţele Aeriene americane nu îi vor pregăti pe piloţi dacă ei nu au avioane pe care să le piloteze. Nu trebuie neapărat să fie avioane noi. Pot fi avioane recondiţionate”, a declarat Gitenstein, joi seară, la TVR Info.
    Deci o să ne dea şi „ciungă”, să le lipim.

  13. A auzit cine trebuie si s-a executat:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-esential-12286860-traian-basescu-trebui-explicam-populatiei-nu-exista-niciun-risc-major-privinta-gazelor-sist.htm

    Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Richard Morningstar, trimis special al secretarului de stat al SUA pentru Energie in Eurasia, prilej cu care seful statului roman a subliniat ca in Romania va trebui dezvoltata o strategie prin care sa se explice populatiei ca nu exista niciun risc major in privinta gazelor de sist, relateaza Agerpres.

  14. @ admin
    Adica sa se explice populatiei ceea ce nu este demonstrat. Si atunci cum o sa se explice.

  15. ‘in Romania va trebui dezvoltata o strategie prin care sa se explice populatiei ‘….

    De fapt asta traim din ’45 incoace (poate si mai demult);o strategie prin care ni se tot explica, fiecare dupa cum poate, mai cu pumnul, mai cu bata sau vorba alunecoasa…’toti va vor binele. nu vi-l lasati luat’ (murphy)

  16. Ei, da, dintr-o data “Licuriciul” preferat, cum a numit presedintele Romaniei SUA, nu mai este favorizat in Romania, si s-a suparat foc !!! 🙂
    Si criza pe care-o traim cu totii a fost provocata tot de acest “Licurici”.
    Si desi stramosii mei, care faceau rezistenta in munti sau in inchisori sperand ca o sa vina americanii sa salveze tara noastra de sub ocupatia sovietica, credeau ca “Licuriciul” american va fi mai favorzbil Romaniei decat “Licuriciul” bolsevic 🙂 , personal m-am atasat sloganului liberal “prin noi insine” !

    Romania este un punct strategic important din punct de vedere geopolitic !
    Daca va avea conducatori inteligenti si profesionisti, vor putea “jongla” cu aceasta calitate in favoarea tarii

    Doamne ajuta !

  17. Mr. Gitenstein:”Daca veti decide ca exista gaze de sist si veti dori sa la exploatati,va trebui sa existe un plan transparent, care sa ii asigure pe oameni ca nu este afectat mediul inconjurator”.Daca-i asa, atunci ar fi bine sa “decidem”ca,de fapt, nu exista gaze de sist in Romania.A fost doar o impresie olfactiva a unor copoi umanoizi,antrenati in adulmecarea chilipirurilor.Sorry!

  18. D-apoi asa ne vad strainii pe noi: fraieri, prosti etc. Apropo; cum il cheama pe noul negociator al FMI pentru Romania? Defraier?

  19. Moratoriul pe gazele de sist este, tineti-va bine, sabotaj al interesului national: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-urmareste-usl-prin-blocarea-exploatarii-gazelor-de-sist-264554.html

    Un articol care trebuie citit cu cateva felii de lamaie pentru a preveni greata profunda. A se observa ca din toate scenariile posibile enumerate acolo, lipsesc elementele cele mai importante: ecuatia economica, profitul pe care l-ar aduce o astfel de exploatare Romaniei (si nu lui Chevron) si ”parerea” locuitorilor din perimetrele de exploatare.

  20. Un recidivist: ambasadorul Gitenstein

    http://www.jurnalul.ro/editorial/un-recidivist-ambasadorul-gitenstein-613118.htm

    Mă aşteptam ca, fiindu-i debarcată cohorta de yesmeni, impropriu numită “Guvernul României”, care, în cap, de altfel, cu însuşi preşedintele ţării, nu cutezau să-l tragă de mânecă, să nu se mai poarte ca un guvernator într-o colonie, sau, mai pe-aici şi într-o nu prea îndepărtată istorie, ca un paşă de la Stambul într-o raia, amasadorul Mark Gitenstein să-şi vadă de treburile lui diplomatice şi să nu mai intre cu cizme de cowboy în treburile interne ale României. M-am înşelat.

    Omul îşi continuă şirul aprecierilor iritante, persistând în a da indicaţii administraţiei băştinaşe. Invitat la TVR şi fără ca moderatorul să-i atragă atenţia, cu deferentă discreţie, că sare din nou calul, Mr. Gitenstein a indicat şi noii Puteri pe cine, unde şi cum să numească în înalte demnităţi ale statului român. Nu m-a mirat că în decembrie 2011 afirmase că “ar fi un lucru bun prelungirea mandatului lui Daniel Morar” la DNA, fie şi modificându-se pentru o persoană legea, deoarece acestuia tocmai îi expira un al doilea mandat. Nu m-a mirat, pentru că prim-ministru era Emil Boc, conducerea Parlamentului era portocalie, iar la Cotroceni veghea tutorele lui Morar şi Kovesi. Iată însă că dl Gitenstein nu-şi schimbă năravul. “Nu am discutat cu noul ministru al justiţiei despre numirea unui nou procuror general şi a unui procuror şef la DNA”.

    Aud, citesc apoi şi recitesc textul şi nu-mi vine să cred. În ce calitate ar fi putut discuta ambasadorul politica de resurse umane şi numirea în funcţii esenţiale ale statului român?! A semnat cumva Traian Băsescu, fără să fi avut mandat, vreun tratat în care metropola pentru Bucureşti este Washington? Dacă nu, de ce nu i-a retezat până acum lui Mark Gitenstein (dar şi predecesorilor săi) apetitul de a se erija în diriguitori ai României?

  21. @admin, dar poate nu numai:

    as vrea sa luati aceasta drept ceea ce este: un indemn la cercetarea propriilor ganduri: ce va deranjeaza, faptul ca se exploateaza gazele de sist in Romania, sau faptul ca sunt exploatate gazele de sist in Romania de americani? Sau poate ca in adancul cunostintei despre noi insine ca natie stim cu totii ca daca nu o fac altii, noi oricum nu facem nimic? Venind in Romania americanii sa exploateze gazele de sist, canadienii sa exploateze aurul si cuprul, austriecii sa exploateze petrolul si gazele naturale, ungurii lemnul si orice alte natii orice alt lucru pe care il avem, nu cumva durerea este ca ne uitam la noi cum nu suntem in stare sa mai fim?
    Stiti ce popor mai era la fel de carcotas si de vehemant in carcoteala sa, cum sunt romanii astazi? Evreii… pe la anul 33 dupa nasterea lui Hristos. Si la anul 70 au fost risipiti ca nisipul in vant, caci multa ura au adus pe capul lor cu felul in care erau.

  22. @Titus L:

    ce va deranjeaza

    Ce anume din ce am scris pana acum pe tema nu s-a inteles?

    Sunt doua aspecte: profitul si mediul. Nici unul ne este spre avantajul nostru.

    Iar ceea ce ati scris, valabil la modul general, este poezie aplicata pe cazul concret. Spuneti asta barladenilor – mai ales cand vor bea dupa ce incepe Chevron exploatarile. Adica nu ni se pare deloc in neregula sa imputim panza freatica a unora dintre noi pentru ca e cazul sa facem ciocul mic, ca sa nu cartim.

  23. @admin:
    Poate altii au inteles. Eu nu am inteles.
    Cu toate ca nici exploatarea petrolului nu face apa de fantana mai proaspata ci mai colorata in culorile curcubeului si nici profiturile OMV nu raman la cetatenii Romaniei, nu am vazut aceeasi mobilizare impotriva austriecilor, desi ei scumpesc benzina si nu ieftinesc gazele, ca Chevron. Vad doar ca atunci cand vine vorba de americani greutatile din talerul dreptatii sunt mai grele. Si atunci ma intreb, poetic, daca nu cumva ar fi lucrurile mai bune pentru romani, inclusi pentru barladeni, daca am scapa de ipocrizia din noi. Fiind un site crestin, m-am gandit ca se poate incepe de aici?

  24. Problema este ca nu doar acolo unde se exploateaza ci pe o distanta mult mai mare de jur imprejur se polueaza mediul, adica o catastrofa ecologica pentru ca apa din toata zona va fi otravita si nu pe o perioada scurta ci pe sute de ani, iar acolo unde nu exista apa potabila nu poate rezista nicio comunitate. Noi nu avem o tara mare precum SUA, deci unde sa se mute acei oameni? Si cu ce cost? Asta fara sa vorbim de riscul real al unor cutremure in chiar apropiere de Vrancea, cel mai puternic epicentru din Europa. Daca se vor detarmina declasarea unor cutremure dezastrul va fi imens… si asta pe langa bolile canceroase care vor izbucni in acolo datorita radioactivitatii zonei (caci zona exploatata, apa de acolo devine radioactiva). Toate acestea pentru ce? Sa nu mai luam gaze de la rusi (adica 30% din toata energia), pentru ca sa dam poate chiar mai mult pe energia exploatata de americani? E absurd sa te mai gandesti ca acest proiect poate fi de vreun folos romanilor, acest tip de exploatare, prin efectele pe care le produce, reprezinta nici mai mult nici mai putin decat o crima (genocid chiar as putea spune).

    http://www.youtube.com/watch?v=X_68hw_9ygg

  25. Mda, se pare ca unii chiar nu au inteles ce efecte are exploatarea gazelor de sist asupra mediului… Nimic nu este mai scump ca viata (INDIFERENT DE NATIA CARE SE OCUPA DE EXPLOATARE), oricine sustine altceva trebuie sa se reseteze. Sper ca nu au ajuns sa ne spele pe creier chiar in halul asta. Totusi!

  26. @admin: cititi repezit si gresiti. Nu pe fratiile voastre v-am facut ipocriti. Cei exclusi sunt intotdeauna de fata.
    Ipocrizia este a celor care comenteaza si acelor care in cazul OMV nu ies in strada ca in cazul Chevron. Daca nu ma credeti, comparati comentariile de la articolul de fata cu comentariile de la articolul lui Ilie Serbanescu din link.

  27. @Titus L:

    Faptul ca OMV e deja fait nu inseamna ca trebuie sa fim de acord cu altele “omveuri”, sau tunuri, sau jafuri, sau distrugeri ale mediului. E ilogic. Pe vremea cand s-a facut jaful OMV nu era foarte clar ce se intampla. Acum, noi romanii, suntem ceva mai patiti si iata, unii se mai si gandesc ca poate nu vor explorari in zona lor.

    Consideram ca e doar o ispita de sambata seara interventia asta. Iar ca “ipocritii” nu sunt x, ci sunt y, nu schimba cu nimic fapta.

  28. http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Gazprom_blocheaza_pe_sest_gazele_de_sist_0_703729815.html#

    Alin-07
    “Pana la urma, ei (SUA ) dintotdeauna ne-au vrut numa’ binele, nu-i ashe?”
    Da..si rusii dintotdeauna ne-au vrut numa’ binele, nu-i ashe?”……..

    Unii spuneau/ scriau ca in spatele OMV ar putea fi si…rusii!
    Vi panimati ?

  29. http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-nu-vrea-usl-sa-aflam-care-sunt-rezervele-de-gaze-ale-romaniei-264554.html

    Lucrurile nu sunt, de multe ori, ceea ce par a fi…
    Nici un/ niciun lucru fara cauza sa se faca, nu poate- Dimitrie Cantemir

  30. @ada:

    Ati citit cu atentie articolul?

    Insinueaza fara rusine ca barladenii ar fi manipulati de Gazprom.

    Asadar, Episcopia Husilor, de pilda, ar fi mana lunga a rusilor la noi in tara.

    Iertati, dar asta este nu doar o jignire fata de acei oameni, ci si o propaganda foarte, foarte usor de recunoscut.

    Nimeni nu impiedica pe sustinatorii Chevron sa prezinte taraneste cat castiga Romania si sa arate ca sunt de acord sa astepte o lamurire pe plan european a metodei de extractie.

    In schimb, se flutura chestia cu rusii asa cum se flutura inainte chestia cu imperialismul american.

    Cat priveste articolul de la Romania Libera, aceia sunt deja cunoscuti pentru falsificarea propagandistica a temei: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/05/cum-se-face-de-ras-romania-libera-propagandista-de-serviciu-a-corporatiei-chevron/

    Mai trist este ca oameni care cred ca sunt informati cad in capcana asta si, in loc sa se discute pe bani, gaze si pe mediu, se discuta pe rusi si pe conspiratii.

  31. @admin:
    Sa intelegem ca barladenii nu pot fi manipulati de Gazprom in timp ce altii pot fi manipulati de Chevron? Desigur, nici un serviciu de informatii nu se foloseste de ceea ce are in teren (o teama legitima a populatiei in cazul de fata) si nu isi racoleaza agenti dintre cetatenii altor state unde au interese…
    Aveti dreptate, nici cu Chevron nu am fi independenti, ajungand sa ne cumparam propriul gaz de la americani! Dar asta nu exclude deloc interesele Rusiei in domeniu, si cu atat mai putin ale celor care fac din partea romana tranzactiile cu gaz rusesc. Cine or fi acestia?
    In final noi cadem la mijloc si revin la ce am spus mai inainte: nu mai stim sa fim. Bun, macar atunci hai sa facem o alegere pe fata, cu cine vrem sa fim? Eu, cu rusii niciodata, de exemplu.

  32. @Titus L:

    Modul in care pui problema e gresit.

    Nu trebuie sa alegem intre rusi si americani, ci trebuie judecata fiecare problema/subiect/ in parte, in datele ei concrete.

    Mentalitatea de a alege intre rusi si americani este, in primul rand, una de sclav. La asta se vrea sa fim redusi, sa alegem mereu intre un stapan si altul, inducandu-se ideea ca noi nu avem gandire proprie si nici interes de negociat. Din principiu, o asemenea mentalitate trebuie denuntata ca tradatoare si manipulatorie.

    Nu am scos rusii din ecuatie, dar, sincer, ne indoim profund ca Episcopia Husilor ar avea vreo legatura cu rusii. Parerea noastra este ca reactia barladenilor a fost spontana si generata de implicarea autoritatilor locale si a preotilor. Si au tot dreptul. Daca ei nu vor sa aiba aceasta mentalitate de sclavi, nu inteleg de ce le contestam acest drept si sa le impunem noi, pentru ca suntem anti-rusi, sa inghita gazele (care acum sunt ale) americanilor.

  33. O intrebare simpla s-ar impune: ce a facut Basescu pro Romania pana acum, ca sa fim indreptatiti sa credem ca acum serveste interesului national?

  34. Romania oricum plateste gazul rusesc la cel mai mare pret.
    Petrolul l-a dat OMV- ului…
    Despre Nabucco …nimic.
    E un perdant pe cam toate fronturile…
    Despre manipulari…rusii sunt adevarati artisti. Orice e posibil. Nu stim noi dedesubturile. Poate da, poate nu.
    Cand sunt multi bani la mijloc, nici o metoda nu e de lepadat.
    Apropo: au fost publicate niste informatii despre cum au fost manipulati egiptenii ( in special in Cairo )sa faca demonstratii- inclusiv printr-o fundatie din Serbia…

  35. @ada:

    Asa, si asta inseamna ca e bine sa fim jefuiti de americani, e bine ca Chevron sa se instaleze la Barlad.

    Ce sa spunem, ramanem fara grai. Nici macar nu au nevoie americanii sa faca ce au facut in Egipt (informatiile respective le-am dat si noi, era vorba de ONG-uri din Serbia dar finantate de Soros, un mic mare detaliu), adica sa manipuleze oamenii, sa plateasca postaci care sa le reprezinte interesele si sa ecraneze datele concrete ale contractului cu statul roman. Sunt destui care o fac pe gratis, de bunavoie.

  36. @ada & Titus:

    Sa stiti ca, in astfel de chestiuni, nu e nevoie sa va alegeti o tabara, fie ca sunt americanii, fie ca sunt rusii. Pentru ca, nu-i ashe, toti ne vrea binele, mai ales binele pe care noi nu il vrem. If ye know whatta I mean.

    Prin urmare, racoriti sufletele voastre oleaca. Fortareata se apara cu discernamant si intelepciune nu adoptand un steag sau o baricada. Mai ales cele care nu is ale noastre. Si evitati balansul asta intre extreme: daca nu-mi place atitudinea unui Gitenstein nu inseamna ca ma imbratisez cu Rogozin. Sunteti oameni maturi, ganditi inainte sa aruncati cu pietre aiurea.

    Cat priveste Romania, interesul Romaniei, in acest moment, este unul extrem de simplu: sa isi pastreze resursele. Din foarte multe motive.
    E mai bine sa le ai ingropate decat consumate de altii. Asa, cu comoara ingropata, vom avea oricand marja de negociere si garantii cu care sa garantam (economic-financiar). Fara, exista o singura perspectiva: cea a saracirii, a vasalitatii, a sclaviei.
    Noi intotdeauna ne-am miscat aci pre nisipuri miscatoare deci nu ne mira nimic, nu respingem pe nimeni dar ii refuzam pe toti. Asta ar trebui sa fie atitudinea. Cum zicea si Hrisanti mai sus: prin noi insine. Cu ajutorul lui Dumnezeu. De alti “salvatori” nu avem nevoie, nu ne treba, sa caute in alta parte.

    Pricepe domniile voastre?
    Zazdravnaia!

  37. Candva, pe vremea lui Ceausescu, Securitatea chema oamenii incomozi, care se mai gandeau sa zica ceva, si le puneau placa: ciocu mic ca daca zici ceva rau de Ceausescu faci pe placul rusilor.

    Securitatea nu a facut decat sa adapteze vechea placa din anii ’80 si sa o aplice la situatia de acum. Nu mai poti sa zici nimic de deciziile vadit contrare interesului national si local luate cu americanii, ca se baga repede placa cu rusii (NOTA BENE: care este doar placa. Pentru ca ei au bine mersi propriile lor tunuri – a se vedea cazul Baia Mare).

    Orice, numai sa se ocoleasca esentialul si sa se acopere ticalosia.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare