MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI

18-05-2012 6 minute Sublinieri


Spectrul razboiului rece i-a bantuit joi pe investitorii straini in Rusia. Noul premier, Dmitri Medvedev, a evocat utilizarea bombei atomice. Indicii bursieri au afisat pretul unor astfel de afirmatii – s-au prabusit cu 3%, scrie RBK Daily.

Scaderea pietelor a inceput de dimineata, dupa ce agentia Bloomberg a anuntat ca investitorii parasesc Rusia din cauza contextului politic negativ pe fondul mitingurilor opozitiei. Medvedev a turnat gaz peste foc, declarand la Forumul economic international de la Sankt-Petersburg ca amestecul in treburile interne ale unui stat sau altul poate conduce la un razboi de amploare, inclusiv cu folosirea armei nucleare.

„Consecintele unor operatiuni militare fulgeratoare conduc, de cele mai multe ori, in tarile straine la ascensiunea la putere a radicalilor”, a spus Medvedev. “Intr-un anumit moment, aceste actiuni, care submineaza suveranitatea statului, pot degenera intr-un conflict regional total, ba chiar, nu vreau sa sperii pe nimeni, cu utilizarea armei atomice”.

Dupa aceste vorbe, piata rusa de capital a luat-o in jos. Investitorii au inceput sa inchida pozitii. La sfarsitul zilei, indicii Sberbank au demonstrat un recul de 7,1%, actiunile privilegiate ale Transneft au pierdut 6,7%, cele ale VTB s-au ieftinit cu 4,3%, ale Lukoil cu 4%. Vladimir Osakovski, de la filiala rusa a bancii Merrill Lynch, spune ca pentru a redresa oarecum situatia, orice motiv este binevenit. (…)

Moscova considera inacceptabila organizarea de demonstratii in care participantii ameninta integritatea teritoriala a Rusiei si securitatea cetatenilor sai, iar aceasta ar putea ingreuna dialogul dintre cele doua natiuni, a spus reprezentantul Ministerului de Externe, Alexandr Lukasevici.

“Tinerea de mitinguri in Turcia in care participantii ameninta integritatea teritoriala a Rusiei si securitatea cetatenilor e inacceptabila”, a spus Lukashevich. “Daca vor mai exista demonstratii pe viitor, acestea vor degrada atmosfera de parteneriat dintre tarile noastre, iar autoritatile Turciei ar trebui sa le respinga“, a mai spus el. (…)

  • Hurriyetdailynews:

Turcia avertizeaza Ciprul cu represalii pentru proiectele de energie

Turcia a amenintat cu represalii fata de companiile care s-ar implica in explorarile de gaz si petrol ale Ciprului Grec, al carui guvernamant nu e recunoscut de Ankara.

“Companiile ce coopereaza cu Ciprul Grec nu vor fi incluse in pproiectele de energie ale Turciei in viitor”, a spus ministrul de externe.   Avertismentul a venit dupa ce Ciprul Grecesc a anuntat ca 29 companii si-au exprimat intentia sa se implice in forajele exploratorii in zona maritima disputata cu Turcia.

Turcia cere explicatii pentru violarea spatiului aerian de catre Israel

Turcia si Ciprul de Nord (Turc) au acuzat Israelul ca a violat spatiul aerian al Ciprului turcesc in zona unde se desfasoara o explorare de gaz controversata, si au cerut explicatii pentru acest incident. Un oficial de seama al ministerului de externe a exprimat reactia Turciei fata de acest eveniment lui Yosef Levi Sfari, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Israelului. Diplomatul israelian a luat nota de reactia Turciei dar nu a oferit nicio explicatie. (…)

Totodata, consilierul special al presedintelui Ciprului Turcesc, Kudret Özersay, a avertizat si a protestat fata de violarea spatiului aerian de catre Israel in cadrul unei conversatii cu Ambasadorul Israelului din Cirpul Grecesc. (…)

Daniel Shapiro, ambasadorul SUA în Israel, a avertizat regimul iranian că doar ”o oportunitate de scurtă durată” există acum, pentru a ieși în mod democratic din impasul programului nuclear. El a asigurat Israelul că, dacă diplomația va da greș, SUA sunt complet pregătite să facă apel la forța militară, pentru a pune capăt amenințării din partea Iranului înarmat nuclear. ”La un moment dat, vom decide, dacă diplomația nu funcționează”, le-a spus ambasadorul membrilor Asociației Israeliene a Avocaților.

”Ar fi preferabil să rezolvăm această problemă în mod diplomatic și prin folosirea presiunilor, nu prin folosirea forței militare. Dar asta nu înseamnă că n-am avea la dispoziție o astfel de posibilitate, nu doar că este disponibilă, dar este și pregătită. Planificarea necesară a fost făcută pentru a ne asigura că este gata”, a spus oficialul american.

Autoritățile americane s-au mai referit la acest plan și în trecut, dar doar în mod tangențial. Niciunul dintre oficialii de la Washington nu a mers atât de departe în declarații, de teamă că intențiile SUA ar putea fi interpretate greșit și ar putea duce la speculații referitoare la iminența unui atac.

Afirmațiile lui Shapiro vin să sublinieze și să întărească declarațiile recente ale președintelui Barack Obama, conform cărora SUA ”vor apăra Israelul” și vin în contextul temerilor americanilor că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea autoriza, unilateral, acțiuni militare contra Iranului.  Cuvintele sale nu vor rămâne, însă, fără ecou în Iran, într-o perioadă sensibilă, când Occidentul va încerca, săptămâna viitoare, la Bagdad, să convingă Iranul să renunțe de bunăvoie la capacitățile sale nucleare.

În proiectul de lege privind cheltuielile militare ale SUA pe anul viitor sunt prevăzute acţiunile militare împotriva Iranului, a declarat pentru ziarişti congresmanul Dennis Kucinich. Documentul prevede planul de dislocare a aviaţiei, de asemenea, a forţelor navale în regiune pentru începerea unei campanii militare de lungă durată.

În proiectul de lege privind cheltuielile militare ale SUA pe anul 2013 se prevede o declaraţie care include acţiunile militare din Iran. Autorii documentului admit posibilitatea unei campanii militare de lungă durată, al cărei scop este neutralizarea unor obiective nucleare şi militare din Iran. În prezent, proiectul de lege se află spre examinare în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA. Implicarea activă a forţelor externe, care a dus la un haos în Orientul Mijlociu, este în favoarea Washingtonului, consideră Pavel Zolotariov, directorul adjunct al Institutului Canadei şi SUA din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.

„În ansamblu, SUA duc în această zonă o activitate destul de intensă. Am văzut acest lucru şi în evenimentele din Libia, şi în evenimentele din jurul Siriei. Drept urmare a apărut un haos, pe care SUA încearcă să-l aducă pe un făgaş avantajos pentru ele. El are o influenţă indirectă asupra livrărilor de resurse energetice în ţările care devin lideri globali: China şi India. Dacă SUA nu pot să susţină poziţia de lider datorită dificultăţilor economice, apare posibilitatea de a-i înfrâna pe concurenţi”.

La ora actuală, începerea unei operaţiuni de amploare este puţin probabilă, însă doar acum. Dacă totuşi conflictul va avea loc, atunci el va atrage inevitabil după sine înrăutăţirea relaţiilor cu Rusia, consideră Leonid Ivaşov, directorul Centrului de Studii Geopolitice.

„Se va înrăutăţi nu doar problema legată de apărarea antirachetă, ci şi cea a unei lovituri globale rapide. Vom intra în starea războiului rece. Rivalitatea geopolitică este veşnică, ea nu se termină niciodată, însă războiul rece ia forme tot mai active”.

Achizitii de tehnologii occidentale, cyberspionaj si dezvoltare de diferite tipuri de rachete pentru interzicerea accesului la zonele sale de coasta: cresterea puterii militare a Chinei continua in ritm sustinut, afirma Pentagonul, intr-un raport citat de AFP. Bugetul militar al Chinei, al doilea din lume dupa cel al Statelor Unite, se ridica oficial la 106 miliarde de dolari in 2012, in crestere cu 11,2%, arata ministerul american al Apararii, in raportul anual pentru Congres dedicat puterii militare chineze.

Dar acest buget nu contine numeroase cheltuieli, in special cele pentru modernizarea armelor nucleare sau pentru achizitiile de armament din strainatate. Cheltuielile militare reale sunt estimate de Pentagon intre 120 si 180 miliarde de dolari.

“China continua un program de modernizare militara global, pe termen lung”, cu scopul de a-i permite sa castige conflicte locale sau “operatiuni de inalta intensitate, dar de scurta durata”, se arata in acest raport. Cazul Taiwanului si sustinerea americana pentru insula rebela raman in centrul strategiei chineze.

In acest scop, China obtine numeroase tehnologii occidentale denumite “cu dublu scop”, civil si militar. Pentru Pentagon, “obtinerea de avantaje din achizitii, legale sau ilegale, de tehnologii cu dublu scop sau legate de un scop militar” este un “obiectiv afisat de securitate nationala”.

Armata americana se teme astfel ca acest lucru “aduce o contributie substantiala capacitatilor militare” ale Chinei.

Pentagonul este ingrijorat de transferurile de tehnologie in industria aeronautica civila. Producatorul european Airbus dispune, spre exemplu, de o linie de productie in China. “Suntem atenti la investitiile chinezesti destinate imbunatatirii industriei lor de aparare si capacitatii de productie de versiuni chinezesti a intregii serii de echipamente militare”, a declarat David Helvey, un inalt oficial al Pentagonului insarcinat cu afaceri asiatice.

China a recurs pe scara larga la spionaj industrial cu scopuri militare, care implica serviciile de informatii dar si institute de cercetare si societati private. “Actorii chinezi sunt responsabilii cei mai activi si cei mai incapatanati din lume in domeniul spionajului economic”, spune acest raport, care evidentiaza si cyberspionajul chinez.

Internetul ar putea servi Beijingului si pentru “operatiuni ofensive”, a adaugat Helvey.

Armata chineza dezvolta de altfel asa numite capacitati de “anti-acces”, destinate respingerii oricarei amenintari a coastelor sale gratie unei panoplii de rachete. Care vizeaza, in realitate, forta navala si aeriana americana. Armata chineza se modernizeaza in mars fortat si se pregateste sa lanseze in 2012 primul sau portavion, sa continue punerea la punct a avionului invizibil J-20 si a rachetelor balistice anti-nava denumite “ucigasele de portavioane“, DF-21D, cu o raza de actiune de peste 1.500 km.

China “dobandeste si amplaseaza din ce in ce mai multe rachete balistice cu raza medie de actiune cu scopul de a le prelungi raza la care pot efectua lovituri de precizie impotriva unor tinte terestre sau navale, printre care si portavioane, operand departe de coastele chineze”, arata raportul. Pentru a evita ca intr-o zi situatia sa nu degenereze din cauza unei “neintelegeri”, Pentagonul pledeaza pentru un dialog cat mai strans posibil cu responsabilii militari chinezi.

La inceputul lunii mai, ministrul chinez al Apararii, Liang Guanglie, a fost primit la Pentagon, o premiera in ultimii noua ani. (…)

Legaturi:

*

*

*

***

*

 


Categorii

Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI

  1. Chiar azi am vorbit cu un coleg pe tema “intai razboiul cel mare, apoi antihristul”, legat de faptul ca are o teama mare de a face copii acum.Desi atat el, cat si sotia isi doresc foarte mult un copil, el se intreba retoric: “Oare, as fi eu capabil sa fiu un Brancoveanu?”.Dilema asta cred ca o au foarte multi, care iau in serios semnele timpurilor si ceasul biologic isi cere drepturile tocmai in vremurile noastre,tulburi din toate punctele de vedere.Sunt pregatiti sa dea viata, isi doresc, dar se gandesc daca nu isi condamna din start copilul ori la martiriu ori la pierderea sufletului.I-am spus doar ca Dumnezeu ii va arata si “solutiile” dupa ce va fi tata…Oricum, e un impas pentru noi toti, mai ales cand trebuie sa decidem pentru altul

  2. @ Cora

    Iarta-ma, dar genul acesta de gandire se aseamana foarte, foarte mult cu genul de gandire pe care o au militanii pro-avort.

    Daca “semnele timpurilor”, impreuna cu cei care ni le expun si interpreteaza ne fac sa gandim asa, inseamna ca ceva nu este in regula.

    Punctual, apropoa de atacarea Iranului, americanii si evreii ameninta Iranul cu razboiul inca din anii 80. Daca ar fi putut, iar fi atacat demult, nu ar fi asteptat regimul teocratic islamist sa se fundamenteze, organizeze si inarmeze pana-n dinti in timp ce iei le-au batut obrazul de pe margine timp de 30 de ani.

    In acest timp, Iranul a umilit SUA si Israelul la nivel international de nenumarate ori, repetat si ostentativ, asa cum nicio alta tara a lumii nu si-a permis sa faca.

  3. @Cora

    “Dilema asta cred ca o au foarte multi, care iau in serios semnele timpurilor si ceasul biologic ”

    Spune-le sa mearga la Biserica, sa-si caute duhovnic, sa se spovedeasca si daca le este ingaduit sa se impartaseasca, si Dumnezeu va randui pentr ei !

    Nici “semnele” timpurilor si nici “ceasul” biologic nu sunt mai presus de Voia si Mila Lui Dumnezeu, caci Dumnezeu le-a creat pe toate !

    Orice facem lasandu-ne in Voia Lui va fi bun, orice vom face indoindu-ne de Mila Lui va fi rau !

    Doamne miluieste !

  4. Dupa ce va fi guvernul gata, vom vedea miscari ferme in Rusia. Putin nu in semn de protest nu se duce la G8 – nu ii sta in fire, ci mai degraba pentru a se ocupa cum trebuie de formarea guvernului. Avand in vedere tensiunea interna, este evident riscul de a include oameni pe care nu se poate baza. Paradoxal insa, tocmai prim-ministrul care ar trebui sa formeze guvernul pleaca si presedintele se ocupa. Poate nu ma pricep eu la politica ruseasca dar nu vi se pare ciudat?

    Rusia-Turcia: destul de sensibile relatiile, in ciuda intereselor comune. Insa din punct de vedere strategic, evident Turcia este inca membra a NATO asadar este target pentru rusi si in plus, devierea inspre islamism nu ii linisteste deloc, poate mai mult ca pe americani care poate chiar ar prefera un regim controlat, precum in Arabia Saudita.

    Atacarea Iranului nu cred insa ca va mai avea loc vara aceasta: prea s-au linistit apele, propaganda a micsorat mult zgomotul in privinta asta si s-a pierdut momentum-ul. Nu e exclusa insa lovitura surpriza din partea Israelului, care bineinteles va duce la un razboi de amploare mult mai mare decat daca prima lovitura ar veni de la americani.

    Rusii mentioneaza preventiv si atrag atentia retroactiv asupra atacarii Serbiei pentru care Putin nu ii va ierta pe americani niciodata. Singurul lucru care il mentine inca pe Putin sa faca si el cateva “contre” de “operatiuni fulgeratoare” in zone de interes ale anglo-americanilor este actuala incapacitate a armatei. Orice lovitura esuata a armatei rusesti ar compromite imens parelnica revenire a Rusiei in randul actorilor importanti si le-ar crea probleme mari inclusiv pe plan intern. Tocmai de aceea, abia asteapta rusii sa fie putin zgandariti sa aiba motive valide sa arate ce pot.

  5. Pingback: Rogozin stops worrying and loves the bomb: RUSIA VA RIPOSTA CU ATAC NUCLEAR IN CAZUL UNEI AGRESIUNI. Studiu: un razboi nuclear ar duce la sfarsitul civilizatiei - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare