Asta era obiectivul: PRIVATIZAREA SANATATII, ADICA MARELE JAF

9-06-2011 5 minute Sublinieri

Tratamentul prescris de autoritati: asigurarile private de sanatate. Dupa modelul pensiilor private obligatorii, si in sistemul sanitar trebuie introduse de urgenta polite in baza carora sa fie acoperit suplimentar tratamentul bolnavilor. Asiguratorii nu spun nu, mai ales ca sub 1% dintre romani au semnat astfel de contracte.

Medicina de stat trebuie sa se restranga la ceea ce poate concret sa ofere, iar pacientii ar trebui tratati in baza unor asigurari private de sanatate. In viziunea autoritatilor aceasta este salvarea sistemul sanitar. In traducere, toate tratamentele pe care Casa de Asigurari nu le mai poate deconta ar urma sa fie cuprinse in pachetul de baza acoperit de o polita privata obligatorie.

La ora asta fiecare din noi are o polita de asigurarea de 18 euro pe luna, nu cred ca e un efort sa mai discutam de 6, 7 euro lunar pentru cetatean si sa ai o crestere a banilor in sistem de 50 %”, spune Lucian Duta, presedinte CNAS.

CONTRIBUTIA LA ASIGURARI DE SANATATE – 10,7%
5,5 % – plateste angajatul
5,2%- plateste firma

Contributii angajatori/ asigurati – 3, 094 miliarde euro/ 2010

Asadar solutia ar fi urmatoarea: din banii pe care fiecare dintre noi ii da la stat pentru sanatate, un anumit procent sa fie directionat catre fonduri private. La fel ca in cazul pensiilor, acesti bani ar putea fi investiti la bursa sau in obligatiuni de stat. Spre sanatatea sistemului. Un lucru este sigur: nasterile si urgentele vor ramane gratuite, si cu si fara polite private de santate, au anuntat reprezentantii Casei Nationale de Asigurari la conferinta Mediafax.

Asiguratul va putea sa-si faca o polita de asigurare privata de sanatate, care sa fie folosita in caz de boala. Polita ar urma sa acopere toate serviciile medicale pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu este in stare sa le acopere acum. “Asa cum arata acum bugetul Casei, cu un deficit de cateva sute de milioane de euro, fara un control la pietei, noi riscam in 2013 sa intram in insolventa si incapacitatea de plata“, a declarat presedintele CNAS.

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) fac un apel disperat catre autoritati pentru a le reda sansa de a trai, sansa care le-a fost luata prin decizia CNAS de a bloca accesul pacientilor la tratamente. “Incepand cu 1 aprilie, farmaciilor li s-a interzis prin ordin sa mai elibereze tratamentele injectabile celor 98.000 de pacienti oncologici, desi autoritatile fusesera avertizate atat de noi cat si de catre medici ca acestea nu sunt disponibile in spitale”, sustin reprezentantii FABC, conform unui comunicat.

Ei spun ca majoritatea pacientilor au intrerupt tratamentele si viata lor este in pericol.  Reprezentantii FABC afirma ca au semnale ca lipsesc injectabilele din judetele Tulcea, Calarasi, Iasi, iar in Bucuresti Spitalele Militar, Elias, Euromedic si partial din Spitalul Coltea.  “Suntem consternati de faptul ca intr-o tara in care mor oameni bolnavi de cancer inainte de vreme, pentru ca din cauze financiare nu-si primesc la timp tratamentele, CNAS a cheltuit in 2010 sub 90% din bugetul alocat Programelor Nationale de Sanatate, cu 2,59% mai putin decat in 2009.  Intelegem astazi, cand nici medicii de familie nu ne mai prescriu medicamente compensate, de ce am ajuns in situatia asta. Si noi, ca si ei, am fost mintiti. Lipsa de transparenta, de onestitate si de compasiune fata de suferintele noastre ale decidentilor din sanatate i-a determinat pe acestia sa impuna legi care sfideaza realitatea si drepturile noastre. Desi autoritatile responsabile stiu ca marea majoritate a spitalelor nu a achizitionat medicamentele injectabile totusi refuza sa revina asupra asupra greselii facute in aprilie si sa redea farmaciilor dreptul de a ne elibera medicamentele de care avem atata nevoie’ arata reprezentantii FABC.

Ei cer public Premierului Romaniei, Emil Boc, sa intervina si sa ceara Presedintelui CNAS si Ministrului Sanatatii sa corecteze imediat aceasta situatie grava astfel incat acestia sa si poata procura tratamentele si din farmaciile cu circuit deschis, pana cand spitalele vor incheia procedurile de achizitie publica pentru toate medicamentele injectabile de care acestia au nevoie.

Nota noastra:

Asadar, asta era miza ”reformelor” sistemului sanitar. Privatizarea fondurilor de asigurari de sanatate, adica ingrasarea unor companii private de asigurari din bani luati cu japca de la oameni. Sigur ca totul va fi prezentat ca o mare reforma si ca o solutie ”de dreapta”, ca doar se introduc, nu-i asa, ”fonduri private”. INSA NU E NIMIC NICI DE DREAPTA IN ACEASTA DECIZIE, CACI E CONTRADICTIE LOGICA SA OBLIGI OAMENII SA PLATEASCA ASIGURARI DE SANATATE LA COMPANII PRIVATE! De aceea se si numesc asigurari private, ca sunt facute de cine vrea si cine are. Pur si simplu se intampla asa: statul isi obliga cetatenii sa cotizeze la anume compani private. Asta se numeste ca statul e in slujba marilor puternici ai lumii – in slujba bancilor, a multinationalelor si marilor companii dde asigurari, de altfel toate cele trei de multe ori alcatuiesc un singur mare complex.

Este un fenomen asemanator cu afacerea pensiilor private, descris foarte bine de Ilie Serbanescu:

Sistemul pensiilor private obligatorii este “cea mai mare afacere” a tuturor timpurilor, spune analistul economic Ilie Şerbănescu, pentru Antena3.ro. De ce? Pentru că statul de care aparţii tu, contibuabil, te obligă să depui, lună de lună, un anumit procent din salariu pentru ca fondurile de pensii să facă afaceri pe spatele tău. Fără obligaţii, fără garanţii, iar timp de 20 de ani, fondul de pensii nu plăteşte nimic.

Este ceva scârbos să mă oblige pe mine statul să cotribui la fondurile de pensii private, fără voia mea, spune Şerbănescu.

Din contribuţiile lunare, fondurile de pensii investesc în aşa numitele instrumente cu risc scăzut (IRS), precum:

– instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la o bancă română, sau la o sucursală a unei instituţii de credit străine autorizată să funcţioneze pe teritoriul României, fără să depăşească un procent mai mare de 20% din valoarea totală a activelor fondului

– titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, in procent de până la 70% din valoarea totală a activelor fondului.

– obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale din România sau din statele membre ale Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European, in procent de până la 30% din valoarea totală a activelor fondului.

– valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România, din statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, in procent de până la 50% din valoarea totală a activelor fondului.
– titluri de stat şi alte valori mobiliare emise de state terţe, in procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului.

– obligaţiuni şi alte valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate, emise de către autorităţile administraţiei publice locale din state terţe, in procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului.

– obligaţiuni şi alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, dacă aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate şi îndeplinesc cerinţele de rating, in procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului.

– titluri de participare emise de către organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte ţări, in procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului.

Aceste investiţii se fac de către societăţi ale căror servicii sunt contractate pentru a manipula banii depuşi de contribuabili. Societăţile respective sunt alese în urma unor licitaţii la participarea cărora trebuie îndeplinite anumite criterii de performanţă despre care analistul Ilie Şerbănescu spune că sunt stabilite în aşa fel încât nicio societate românească să nu câştige. Practic, fondurile private de pensii sunt nişte pârghii prin care Uniunea Europeană trage bani de la periferie, spune Şerbănescu.

Dacă din investiţii se obţine profit, acesta se întoarce în contul contribuabilului după deducerea comisioanelor de administrare.  Dacă face profit, societatea de administrare îşi ia comision, restul îl varsă în fond şi fondul împarte banii oamenilor care au participat. Deci revine şi fiecărui individ în parte, spune Şerbănescu. Dacă se pierd bani, cel care suporta consecinţele este doar contribuabilul, a declarat analistul economic pentru Antena3.ro.

Contribuţiile acestea nu sunt actualizate cu rata inflaţiei, în aşa fel încât la sfârşitul perioadei de rambursare e posibil să te trezeşti cu un mare… nimic. Motivul? Fondurile de pensii spun că această actualizare ar fi un mecanism comunist, care nu e în spiritul economiei de piaţă.

Analistul economic nu se declară total împotriva acestui sistem de economisire pentru bătrâneţe, dar spune că nu ar trebui ca o asemenea contribuţie să fie impusă. Dacă aş avea 20 de ani şi mi s-ar oferi o schemă de pensii private, dar facultativă, aş încerca să pun o sumă rezonabilă care să nu mă afecteze în această chestiune, a încheiat analitul Ilie Şerbănescu.

Sau cum arata aici Lucian Davidescu:

1. Pentru noi, poate că este o afacere, dar pentru tine este deocamdată doar un experiment. La nivelul de acum al contribuţiei – 2,5%, la bătrâneţe va trebui să te bazezi tot pe pensia de la stat. Varianta: pensie facultativă cu o contribuţie consistentă.

2. La pensiile private lucrurile sunt foarte simple. Ştii exact câţi bani dai. Câţi bani vei lua? Asta nu ştim nici noi, aşteptăm statul să ne dea nişte formule de calcul. (…)

5. Cum funcţionează mecanismul nostru? Mai întâi, îţi oprim comisionul: 2,5% din ce-ai virat. Apoi, din ce rămâne, începem să producem bani pentru tine. La sfârşit, mai luăm 0,05% pe lună din toată suma. Costul total pentru tine ajunge, în felul ăsta, la 3,7% 3,1% pe primul an. (…)

7. Ne-am înfiinţat când bursa ştia doar să crească. Unii, nu ne prea pricepeam la investiţii. Criza ne-a prins pe picior greşit. Am spulberat atunci nişte bani, poate chiar pe ai tăi. Noroc că nu apucasei să contribui prea mult. (…)

Si un comentariu de pe respectivul site:

In sfarsit cineva care pune punctul pe I in ceea ce priveste pensiile private. Majoritatea oamenilor nu inteleg ca ele sunt facute sa castige administratorii fondurilor si nu cei care contribuie. Si comisionul il iau in orice conditii de piata. Cata inteligenta financiara iti trebuie ca sa depui banii in depozite bancare si titluri de stat? E ridicol. Oricine o poate face daca vrea. Dar poate si de aceea valoarea nominala la un titlu de stat e asa de mare ca sa poata investi doar cine trebuie.

Pe cand in Ungaria, guvernul actual a nationalizat fondurile de pensii private…:

Dupa marea jecmaneala si pacaleala cu pensiile obligatorii private, in care de asemeni sunt directionati bani luati obligatoriu de stat catre companii private, acum a venit randul sanatatii… Biata Romanie, asa saraca cum esti, si totusi prada bogata…


Categorii

ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Asta era obiectivul: PRIVATIZAREA SANATATII, ADICA MARELE JAF

  1. Bogdan,multumiri pt.acel link.Il recomand si eu la toata lumea(e posibil ca…toata lumea sa-l fi vazut deja,ca se pare ca-i din 2007,si io sa fiu cel mai nou cazut de pe Luna dar…nu-i bai!). 😀 Trista realitate!Cu atit mai trista cu cit modelul american il simtim din plin si pe pielea noastra pe zi ce trece tot mai tare.Iar exemplul celorlalte tari,sa zicem chiar Cuba,e ca sarea pe rana noastra deschisa:( Teribil!!
    Doamne,ajuta!

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Deznodamant in conflictul CNAS – medici: cedare dupa manipulari si santaj
  3. Multumesc si eu, Bogdan. Vorba mamei mele, fereasca Dumnezeu sa ajungi la nemila lor! Pina si animalele se ingrijesc de un semen al lor in neputinta. Si iata ce fac oamenii altor oameni aflati in suferinta. La Hristos si Maica Domnului ne ramine nadejdea.

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) JAFUL PRIVATIZARILOR. Scurta incursiune comparativa in cazul diktatului globalist asupra Greciei si Boliviei. VREMURILE CAND SI APA DE PLOAIE SE PRIVATIZEAZA!
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ideologii din umbra ai PDL lanseaza la apa IDEEA PERFIDA A DESFIINTARII SISTEMELOR PUBLICE DE PENSII SI DE SANATATE. Plus: despre trezirea tardiva, dar salutara a unor intelectuali si ipocrizia domnului Liiceanu
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CEL MAI SLAB BAC DIN ISTORIE: Generatia “tembelizata”, ROMANIA SUCCESURILOR si strategiile cinice ale “reformei” educatiei
  7. Pingback: CRIZA MEDICAMENTELOR: la resurse mai putine, oameni mai putini! Sau cum sunt bolnavii oamenii de prisos ai unei lumi guvernate de obsesia resurselor si a reformei
  8. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DINTRE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
  9. Pingback: DEMANTELAREA SISTEMULUI SANITAR SI A PENSIILOR PUBLICE: planuri de privatizare, campanii mediatice, propaganda. CE SE URMARESTE? PUNEREA STATULUI IN SLUJBA INTERESELOR MARILOR CORPORATII
  10. Pingback: LIPSA DE MILA, "principiul" declarat al "reformei" lui Basescu! De ce este ANTI-UMAN dar si... anti-capitalist sa delegi ATRIBUTIILE SOCIALE CATRE PRIVAT
  11. Pingback: Putina (re)educare: RECLAMA mascata companiilor de pensii private in MASSMEDIA “QUALITY” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare