ASUR si-a chemat ALIATII din ONG-uri la asediul contra RELIGIEI IN SCOLI: printre ei, Fundatia SOROS, iconoclastul Emil Moise si activistul homosexual Buhuceanu

4-10-2012 3 minute Sublinieri

Toma Patrascu, ASUR. Sursa caricatura: Academia Catavencu

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au transmis Ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisă (textul în continuarea comunicatului) prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită MECTS să pună în dezbatere publică acest subiect.

Demersul vine ca urmare a unei iniţiative din luna martie a acestui an, prin care o parte dintre asociaţiile semnatare au participat la o consultare pe subiectul curriculei la clasa pregatitoare, cu referire la materiile religie si tehnologia informatiei.

La începutul acestui an şcolar am constatat nu doar sistarea dialogului început formal în luna martie, cât şi poziţionarea partizană a Ministrului Educaţiei, care declară public că modificările asupra manualelor de religie vor fi făcute având ca partener nominalizat doar Patriarhia. Organizaţiile avertizează pe fond asupra riscurilor predării în regim confesional dupa manuale care conţin în continuare formule inadecvate vârstei şi care pot favoriza un proces de demodernizare caracterizat de intoleranţa, xenofobie, neâncredere în educaţia ştiinţifică/pentru sănătate/pentru gândire critică. Organizaţiile semnatare pot pune la dispoziţia Ministerului studii şi recomandări în acest sens.

Considerăm că parteneriatul între Minister şi părinţi, reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate dar şi ai cultelor sau organizaţiilor societăţii civile cu expertiză în educaţie şi respectarea drepturilor omului reprezintă un act de normalitate instituţională şi se constituie într-o obligativitate pentru toţi actorii relevanţi. Viziunea asupra scopurilor educaţiei reprezintă un act care trebuie sa aibă în zona de respectare a drepturilor fundamentale o componentă de consultare publică dinamică şi participativă care să reprezinte mai mult decat poziţia unei singure parţi.

Scrisoare deschisă adresată de 26 de ong-uri Ministrului Educaţiei, referitoare la dezbaterea asupra manualelor de religie.

Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,

Organizaţiile semnatare vă solicită să preluaţi cu bunăcredinţă şi atenţie sesizările venite dinspre societatea civilă în privinţa predării religiei în şcolile romanesti şi a calităţii manualelor după care se predă această materie. Considerăm că instituţia pe care o reprezentaţi are inclusiv datoria să întreţină un astfel de dialog, cu atît mai mult cu cât în diverse situaţii s-au semnalat riscuri ale încălcării unor recomandări europene în domeniu (de ex. recomandarea nr. 1720 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei referitoare la “Educaţie şi Religie” din 2005) .

Organizaţiile pe care le reprezentăm au solicitat MECTS în martie 2012 o consultare publică referitoare la predarea religiei şi a tehnologiei informaţiei în şcoli la clasa pregatitoare (cererea e înregistrata cu nr. 16173 din 9 martie 2012). Ca răspuns la această solicitare, MECTS a invitat reprezentanţii organizaţiilor la o discuţie care a avut loc în 22 martie, la care au participat ministrul de atunci şi specialişti ai instituţiei, întâlnire în urma căreia am transmis Ministerului declaraţia ataşată. Comunicatul nostru consemnează (lucru probat şi de minuta întâlnirii transmisă de doamna Lucica Popescu, Director în cadrul Direcţiei Relaţiei cu Parlamentul) ca MECTS este deschis la discuţii pe fond referitoare la calitatea manualelor de religie.

Odată cu începerea anului şcolar au reapărut îngrijorările referitoare la conţinutul manualelor de religie, chestiune asupra căreia şi Dvs. v-aţi pronuntat public în ultima perioadă. Manualele nu au fost revizuite, iar Ministerul nu a luat măsurile promise în vederea evitării îndoctrinării religioase şi încălcării libertăţii religioase în şcolile publice.

Considerând că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este o instituţie publică ce are printre responsabilităţi preluarea sesizărilor făcute dinspre societatea civilă, considerând că o viziune asupra predării acestei materii trebuie construită cu o consultare mai largă decât aceea a specialiştilor instituţiei sau a reprezentanţilor cultelor, luând act de opiniile specialiştilor în pedagogie şi politici educaţionale care atenţionează asupra riscurilor îndoctrinării religioase si a naţionalismului caracterizat de intoleranţa şi xenofobie care se asociază cu predarea confesională a religiei în şcoli şi apreciind deschiderea declarată de Dvs. pentru găsirea unor soluţii, vă solicităm o întâlnire în care sa putem discuta asupra procedurilor care să asigure că modificările asupra manualelor de religie vor fi reale, constructive şi vor tine cont de opiniile tuturor factorilor interesaţi.

Organizaţiile semnatare au interes şi expertiză în zona educaţiei şi respectării drepturilor fundamentale ale omului, printre noi regăsindu-se şi iniţiatori sau semnatari ai Cartei Albe a sectorului nonguvernamental, componenta Educaţie şi Voluntariat. Suntem susţinuti de un numar important de părinţi – fiind noi înşine profesori şi părinţi – ceea ce ne întăreşte interesul informat şi responsabil faţă de acest subiect şi ne motivează să ne dorim o buna colaborare.

Cu preţuire,
în numele organizaţiilor semnatare,
Monica Mocanu – Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR)
Roxana Marin – Centrul pentru Acţiune si Responsabilitate în Educaţie (CARE)
Mircea Toma – Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch
Alexandru Toma Patraşcu – Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR)
Ioana Avădani – Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Emil Moise – Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă
Valeriu Nicolae – Policy Center for Roma and Minorities
Oana Preda – Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re)
Gelu Duminica – Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”
Andra Matzal – Think Outside the Box
Dragos Gavrilescu – Population Services International in Romania (PSI)
Marian Mandache – Romani CRISS
Marian Ursan – Asociatia Carusel
Maria Crista, Anca Gyemant si Rodica Tache – Grupul h.arta
Ana-Maria Rampelt – Asociatia Expeditie in Cultura
Mihail Bumbeş – Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală
Costel Popa – Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Gabriel Petrescu – Fundaţia Soros
Ionuţ Sibian – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţţii Civile (FDSC)
Tudorina Mihai – Asociaţia FRONT
Monica Dvorski – Fundaţia Centrul Educaţia 2000+
Cristian Pîrvulescu – Asociaţia Pro Democraţia (APD)
Diana Hatneanu – Asociaţţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul
Helsinki (APADOR CH)
Florin Buhuceanu – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI)
Ana Maria Pălăduş – Reper21.
Codru Vrabie – Organiţia EPAS


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “ASUR si-a chemat ALIATII din ONG-uri la asediul contra RELIGIEI IN SCOLI: printre ei, Fundatia SOROS, iconoclastul Emil Moise si activistul homosexual Buhuceanu

 1. “Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,

  Organizaţiile semnatare vă solicită să preluaţi cu bunăcredinţă”…

  …cu bunacredinta…

 2. Cand aud de ASUR ma gandesc la: ateism, satanism, imoralitate (sau una subreda si pervertita), droguri (multi lupta pentru legalizarea lor), devieri sexuale si legalizarea lor (pedofilie, zoofilie,…), distrugerea familiei, boschetarism, pseudo-intelectualitate (mai ales slavirea zeului “stiinta”, sau ce {nu} inteleg ei din ea), beligerantism (nu e cuvant, dar e un stereotip), raca (zarva, tulburare inutila), minte inceata (aici, ma iertati, multi au deficiente in gandire am observat; asta e de compatimit, dar nu de incurajat).
  Bine-inteles ei nu o sa se dea pe fata in chestiile astea, ci se dau drept mari “salvatori” ai lumii; intregii lumi, ca au dorinta mare de extindere.

  Cam persoane de genul asta vor sa preia controlul societatii, si chiar sa spuna crestinilor care trebuie sa fie invatatura lor.

 3. Florin Buhuceanu era la ACCEPT ! E bine sa i se prezite intregul CV.

 4. Au iesit dracii fara coarne la vanat!
  Dupa ce ca am devenit un popor aproape apostat – prin apucaturi, metehne – astia de la ASUR, cu toata gasca de ONG-uri nu-L mai suporta pe Hristos nici macar in carti ca nu cumva, sa trezeasca ceva in inima unui copil/tanar si la randu-i, pe altii…

  In alta ordine de idei, chiar daca am sta TOTI BINE la capitoul religie tot n-ar trebui pusa in discutie scoaterea sau scarmanarea manualelor de religie fiindca, invata corect – adica catehizeaza – fara umbra de sminteala sau superstitie si-atunci, n-ai sa mai vezi babe care invata tinere sa se duca la ‘sf’Anton de Padova sa i se roage pentru casatorie, pentru dusmani sa aprinda nu’s cate lumanari – cand si nu stiu cum, de Pasti sa alerge dupa cocosi albi pentru a fi dati de pomana peste gard sau mormant pentru cei care au murit fara lumanare si alte prostii babesti…

 5. Domnii semnatari omit un lucru cert : statistica ultimului recensamant arata in Romania o majoritate covarsitoare a ortodocsilor
  si asta in conditiile in care la recensamant, eu personal am cerut sa se mentioneze in formular ca membrii familiei mele sunt ortodocsi – altfel, nu era sigur ca ar fi fost completata rubrica de apartenenta religioasa

  pentru cei care inca nu cunosc , inaintea lui Dumnezeu nu a existat nimic , El este dinainte de vesnicie – pe care a creat-o , si Acest Dumnezeu ni S-a revelat noua, oamenilor
  Biserica Ortodoxa este cea care pastreaza in intregime si nealterata Revelatia si Traditia (ca altfel de unde ar fi stiut cultele ca exista Sfanta Scriptura sau ce contine Sfanta Scriptura ? ) de la inceputul intemeierii ei si pana la sfarsitul veacurilor

  stiinta, critica … toate vin DUPA Dumnezeu si NU inaintea Lui
  asa incat ortodoxia nu are ce anume sa contrazica FARA NUMAI ceea ce contravine Adevarului !

  Domnul nostru Dumnezeu Iisus Hristos Mantuitorul TUTUROR oamnenilor care CRED IN EL si care FAC FAPTELE LUI ne-a indemnat : LASATI COPIII SA VINA LA MINE SI NU-I OPRITI !

  oare cei care poarta acest atac la adresa religiei dreptslavitoare (ca asta inseamna ortodoxa) isi dau seama CATA RESPONSABILITATEA isi asuma in Fata lui Dumnezeu ?

  de reflectat ….

 6. Pingback: Mai multe ONG-uri crestine vor da in judecata MINISTERUL EDUCATIEI daca nu va stopa celebrarea HALLOWEEN-ului in scoli/ CAMPANIE ANTICRESTINA IN MEDIA PE TEMA “GRADINITELOR TANACU” - Recomandari
 7. Pingback: ASUR declanseaza din nou CAMPANIA ANTI-ORTODOXIE legata de ora de religie - Recomandari
 8. Pingback: Opinia unui FOST JUDECATOR LA CEDO: Curtea Europeana nu are imputernicirea de a târî natiunile in LAICISM sau NEUTRALITATE RELIGIOASA - Recomandari
 9. Pingback: BOLSEVICII DE IERI SI DE AZI. Cum recupereaza discursul COMUNIST despre Scoala si Biserica secularistii anticrestini ai zilelor noastre - Recomandari
 10. Pingback: CAZUL DISPARITIEI IULIEI IONESCU – eleva de 15 ani ce ar fi fugit de acasa “la manastire”. BISERICA, DUHOVNICUL SI “SITE-URILE RELIGIOASE” – VINOVATII DE SERVICIU?/ update: IULIA A FOST GASITA SI SE INTOARCE ACASA! - Re
 11. Pingback: ASUR vrea sa declanseze VANATOAREA DE “ORTODOCSI FUNDAMENTALISTI” DIN SCOLI. Scandal pe marginea “INDOCTRINARII RELIGIOASE” - Recomandari
 12. Pingback: Militantii anticrestini vor sa “SPARGA MONOPOLUL BOR” asupra manualului de RELIGIE prin impunerea grilei CORECTITUDINII POLITICE, inclusiv in ceea ce priveste “MINORITATILE SEXUALE” - Recomandari
 13. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare