Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE. Liderul Transnistriei pârăște Chisinaul la Moscova

21-09-2012 5 minute Sublinieri

  • Epoch Times:

R.Moldova, între ciocanul Rusiei şi nicovala UE (revista presei)

Republica Moldova, între ciocanul Rusiei şi nicovala Uniunii Europene, titrează Adevărul de joi, referindu-se la problemele energetice ale ţării, care depind de relaţia dintre Moscova şi Bruxelles.

La o săptămână după vizita lui Vlad Filat la Moscova, premierul a plecat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Ca şi în cazul deplasării în Rusia, oficialii moldoveni sunt scumpi la vorbă. Specialiştii explică reticenţa autorităţilor prin ‘situaţia delicată în care se află Chişinăul – între Federaţia Rusă, pe de-o parte, şi UE, de cealalta’. Adevărul citează şi presa franceză care observă că Republica Moldova este prima victimă colaterală a ofensivei UE împotriva Gazprom, care a decis să înceapă o anchetă împotriva gigantului rus pentru manipularea preţurilor în mai multe state-membre.

Federalizarea Republicii Moldova nu mai interesează Rusia, scrie Ziarul de Grada. Potrivit publicaţiei, Moscova are o altă ‘agendă’ pentru R. Moldova: integrarea în Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cu ancorare, ulterioară, în Uniunea Euroasiatică. Săptămânalul presupune că Moscova a obţinut de la Angela Merkel consimţământul pentru medierea acestui proiect ‘unionist’, mult mai sigur şi avantajos pentru ruşi decât federalizarea. Ziarul de Gardă nu exclude că Angela Merkel a venit la Chişinău ‘tocmai pentru a tranzacţiona noua afacere politică ruso-germană, afişată de Medvedev: Uniunea Euroasiatică’.

‘Alianţa a îngropat speranţa?‘, se întreabă Constantin Tănase în Timpul, referindu-se la insuccesele actualei guvernări. El face referire la un studiu din care reiese că în Republica Moldova există 75 de persoane care deţin câte zeci sau sute de milioane de dolari, în timpul ce cealaltă parte a populaţiei trăieşte în sărăcie. ‘Prăpastia dintre cei 75 şi cele 3-4 milioane e prea mare şi se adânceşte pe zi ce trece. Venirea la putere a AIE, în loc să stopeze inumanul şi criminalul proces de diferenţiere socială, l-a stimulat. Actuala guvernare nu s-a dovedit a fi mai morală decât guvernarea Voronin. În aceşti trei ani de când e la putere Alianţa, hoţia, corupţia, delapidările, deturnările de fonduri ş.a.m.d. nu au devenit vicii condamnabile, ci virtuţi, scrie Constantin Tănase.

În acelaşi articol, el aduce aminte şi despre măsurile exagerate de securitate de la marşul unionist de duminică. ‘Eu am văzut în acţiunea Guvernului de a ridica toată poliţia în picioare, în situaţia când era vorba, totuşi, de o manifestare paşnică a unor tineri, o demonstrare a muşchilor. O asemenea guvernare nu se va lăsa cu una, cu două de putere, nu va crea condiţii pentru alegeri libere şi corecte şi va încerca să rămână la putere cu ajutorul forţei’, consideră editorialistul.

Şevciuk prezintă la Moscova situaţia din regiunea transnistreană

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, va ţine joi un discurs în Duma de Stat a Rusiei, în care va prezenta situaţia din regiunea separatistă, relatează agenţia Infotag, preluată de Publika.md.

Preşedintele comitetului Dumei de Stat, Leonid Sluţchi, a declarat anterior că în Moldova “se activizează tendinţele de apropiere de Uniunea Europeană şi detaşare de colaborarea strânsă cu Federaţia Rusă’’. “Deputaţii din comitetul nostru trebuie să se întâlnească cu preşedintele Transnistriei şi să discute despre viziunea lui asupra colaborării cu Rusia”, a menţionat Sluţchi.

La rândul său, deputatul rus din Duma de Stat Roman Hudeacov a precizat că Transnistria se află într-o situaţie foarte periculoasă. “Se încearcă contopirea Transnistriei cu Moldova şi identificarea unei alte căi de dezvoltare – nu cu Rusia, ci cu alte ţări. Americanii deja îşi ascut colţii ca să intre acolo şi să-şi plaseze sistemele antirachetă. În Moldova şcolile ruse se închid, iar limbii ruse nu i se acordă atenţia cuvenită”, a afirmat Hudeacov.

Deputatul rus a propus chiar formarea unui grup de lucru special pentru extinderea relaţiilor interparlamentare şi organizarea unei “mese rotunde” pe problematica transnistreană.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, care se află începând de miercuri într-o vizită la Moscova, a participat, la invitaţia vicepremierlui rus Dmitri Rogozin, la şedinţa Comisiei Militar-Industriale a Federaţiei Ruse, desfăşurată în oraşul Tula. Potrivit Publika.md, această structură controlează forţele armate ruse, inclusiv cele dislocate în stânga Nistrului, şi stabileşte obiectivele strategice în domeniul militar.

În cadrul şedinţei au fost discutate, între altele, chestiuni ce vizează modernizarea armatei ruse, precum şi implementarea unor programe federale privind ajustarea complexului militar rus la “rigorile moderne”.

Reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a fost desemnat recent în funcţia de şef al concernului Rosatom. Structura coordonează producţia de arme nucleare a Federaţiei Ruse. Numirea lui Rogozin s-a produs după ce oficialul rus a declarat, la Tiraspol, că Moscova va ajuta regiunea separatistă din stânga Nistrului să reziste împotriva “agresiunilor din afară”.

Vizita liderului de la Tiraspol la Moscova intervine după ultima rundă a negocierile în formatul 5+2, care a avut loc la Viena săptămâna trecută. În urma acestor negocieri, reprezentanţii Guvernului de la Chişinău au declarat că R. Moldova este gata să recunoască diplomele de studii, eliberate în regiunea transnistreană.

De asemenea, negociatorii au propus crearea unui grup de lucru pentru problemele privind cooperarea în sectorul bancar şi economic. Un alt subiect discutat a fost respectarea drepturile omului pe ambele maluri ale Nistrului, în acest sens urmând să fie creată o platformă comună.

Cu toate acestea, ministrul de externe din regiunea separatistă, Nina Ştanski, a declarat ulterior că autorităţile de la Chişinău nu pot face paşi hotărâţi în vederea soluţionării diferendumului transnistrean, pentru că acest proces le pare dificil. “Negocierile în formatul 5+2 sunt divizate pe nivele. Primul nivel ţine de problemele sociale, cel de-al doilea – de drepturile cetăţenilor, iar cel de-al treilea ţine de securitate. În ceea priveşte ultimul nivel, deocamdată părţile nu au găsit nici un consens, având în vedere că forţe mixte de pacificare menţin securitatea. Vedem că Moldova nu ia decizii hotărâte, pentru că îi pare dificil acest proces”, a declarat reprezentanta diplomaţiei regimului separatist de la Tiraspol, într-un interviu pentru un post de televiziune din Tiraspol.

Totodată, Nina Ştanski a menţionat că nu exclude posibilitatea ca una din părţile implicate în soluţionarea conflictului transnistrean să aibă interesul de a tergiversa acest proces.

Întrebată în ce măsură solicitările Tiraspolului au fost realizate în cadrul negocierilor în format 5+2, care au avut loc recent la Viena, Nina Ştanski şi-a exprimat convingerea că părţile implicate în reglementarea diferendului transnitrean vor găsi consens în toate problemele. “Solicitările noastre au fost îndeplinite în proporţie de 50%”, a subliniat oficialul de la Tiraspol.

În acelaşi timp, Tiraspolul îşi conturează obiectivele de politică externă, iar prevederea de bază a documentului care urmează sp fie semnatp de liderul Evgheni Şevciuk este integrarea în Uniunea Eurasiatică.

În cadrul şedinţei de miercuri a consiliului de experţi de pe lângă Ministerul de Externe de la Tiraspol, ministrul Nina Ştanski a declarat că integrarea în fostul spaţiu sovietic este “ideea naţională” a Transnistriei.

“Noul document conţine o serie de inovaţii. Proiectul consfinţeşte drept idee naţională integrarea Transnistriei în Uniunea Eurasiatică, deziderat fortificat de rezultatele referendumului din 2006. Această idee presupune integrarea totală a Transnistriei în structurile euro-asiatice, sub patronajul Federaţei Ruse”, a declarat Nina Ştanski, potrivit Publika.md

  • Publika.md:

Şevciuk ATACĂ CHIŞINĂUL într-o intervenţie publică în Duma de la Moscova!

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, le-a cerut, astăzi, deputaţilor Dumei de Stat a Rusiei sprijin în problema inaugurării unui consulat rusesc la Tiraspol. Intervenţia lui Şevciuk s-a produs în cadrul unei şedinţe a Comitetului pentru relaţiile cu ţările din CSI, al Legislativului de la Moscova.

„Cetăţenii Rusiei, care locuiesc pe teritoriul Transnistriei, ne roagă insistent să deschidem un consulat la Tiraspol. În stânga Nistrului există mai mulţi cetăţeni ruşi decât în Moldova, însă partenerii noştri de la Chişinău caută intens pretexte pentru a evita deschiderea consulatului. De aceea solicit sprijinul corpului de deputaţi ai Dumei de Stat pentru a rezolva această problemă în cel mai scurt timp cu putinţă”, a declarat Evgheni Şevciuk.

PUBLIKA.MD reaminteşte că şi premierul de la Chişinău, Vlad Filat, optează pentru inaugurarea unui consulat rusesc la Tiraspol. “Dacă am deschis consulate ale altor țări la Bălți și Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol. Noi credem că malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei. Este nevoie să oferim facilitățile necesare pentru ca diplomații ruși să lucreze în interesul cetățenilor care locuiesc acolo şi au pașapoarte rusești. Această problemă trebuie soluţionată”, a declarat Vlad Filat presei ruse, în preajma vizitei sale la Moscova.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control cere explicații părții rusești cu privire la dotarea cu tehnică nouă a grupului operativ de trupe militare ruseşti din stânga Nistrului. Presa din Federația Rusă a scris că trupele militare ruse au primit în dotare 20 de mașini noi Ural 4320.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a aminteşte, într-o scrisoare adresată părții ruse, că în conformitate cu acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului din 1992, din forţele de menţinere a păcii fac parte contingentele militare ale părţilor cu efectiv limitat, subordonate Comandamentului Militar Consolidat şi Comisiei Unificate de Control. Doar acestea sunt împuternicite să conducă activitatea subdiviziunilor militare subordonate şi să exercite controlul asupra dotării acestora cu arme şi mijloace tehnice.

Amintim că trimisul special al Kremlinului în regiunea transnistreană, Dmitrii Rogozin, precum și Ministrul rus al Apărării, Anatolii Serdiukov, care au vizitat Tiraspolul în această primăvară, au declarat că militarii ruși din regiunea transnistreană vor primi armament și tehnică militară nouă, conform deciziilor Ministerului Apărării de la Moscova.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE. Liderul Transnistriei pârăște Chisinaul la Moscova

  1. Problema omenirii (a noastra) nu este una politica, ci spirituala. Orice forta politica de la guvernare se comporta la fel, atat in R. Moldova, cat si in Romania. Pt ca nu exista repere care sa fie respectate. Nu exista notiunea de dreptate, dragoste, cinste, respect, nici chiar de nationalism, rusine, cuvant dat, lege… E ceva demonic la mijloc. Nici Germania nu are interes sa fie o super-putere, ci altii au interes prin ea ca marioneta. Toate stituatiile geopolitice sunt speculate in interese subterane, diversioniste si oculte.

  2. Pingback: Catre un nou GENOCID al BASARABIEI?/ FILAT, premierul Molvodei, ”UMILIT” DE LIDERUL TRANSNISTRIEI/ Rusia reitereaza: retragerea TRUPELOR din regiunea secesionista, INACCEPTABILA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: RUSIA AMENINTA: daca Moldova isi pierde NEUTRALITATEA, vom recunoaste TRANSNISTRIA - Recomandari
  5. Pingback: Presa ucraineana despre planul rusesc al TRANSNISTRIEI MARI - Recomandari
  6. Pingback: PARTENERIATUL ESTIC: analiza proiectului de asociere a fostelor republici sovietice la UE. EURO-SODOMIA SI SACRIFICIILE ECONOMICE: “tentanta” oferta europeana - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare