UPDATE – Rusia va ataca Ucraina pana la 9 mai?/ NE PREGATIM DE RAZBOI?/ Ce a cautat ERDOGAN in Romania?/ Romania va gazdui, cel mai probabil, ARMAMENT GREU NATO/ A fost abrogata legea care LIMITA numarul de soldati americani pe TERITORUL ROMANIEI/ Analist rus citat de Sputnik: SUA VREA SA CUCEREASCA MOSCOVA DIN ROMANIA

1-04-2015 17 minute Sublinieri
foto; presidency.ro

foto; presidency.ro

UPDATE

Pe surse sau direct, generalii americani care au vizitat de curând Bucureștiul ne-au comunicat: Rusia va ataca Ucraina, cel târziu până la 9 mai. România ajunge din nou în prima linie a frontului, dacă Putin ocupă estul și sudul Ucrainei.

Europa nu pare pregătită să reacționeze, dar SUA fac mari eforturi în noul Război Rece, declanșat după invazia în Crimeea. În editorialul scris pentru DCNews, Bogdan Chirieac analizează scena internațională, puternic afectată de aprinderea unor conflicte locale și de contra-lovitura americană, pe piața petrolului. Experții cred că SUA investesc masiv în producția și stocarea de petrol, operațiune care va prăbuși prețul barilului, golind bugetul Rusiei și determinând căderea regimului Putin. De asemenea, SUA își ajută aliații din flancul NATO, militar și logistic. […]

 

Creșterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent care încalcă acordurile Rusiei cu Alianța, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, comentând disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, scrie agenția oficială rusă TASS. […]

„Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să aibă o senzaţie de claustrofobie zilele astea”, încep analiştii Stratfor o analiză cu privire la prieteniile pe care americanii şi le leagă sau consolidează, după caz, la graniţele atât de importante ale Rusiei. Prin întărirea legăturilor militare şi energetice, americanii încercuiesc treptat Rusia, arată agenţia de informaţii geostrategice. „De-a lungul graniţei Rusiei cu Europa, armata americană este foarte activă. Puţin câte puţin, SUA îşi extind exerciţiile militare sub stindardul operaţiunii Atlantic Resolve”, arată Stratfor.

Un steag american cât Europa Centrală

Exerciţiile au fost demarate în ţările baltice şi Polonia şi, de săptămâna trecută, s-au extins în România, cu planuri de a ajunge şi în Bulgaria. Până acum, majoritatea acestor misiuni sunt de dimensiuni relativ reduse, implicând doar câteva sute de soldaţi şi sunt menite să testeze abilitatea SUA de a mobiliza rapid unităţi în ţări care pot apoi exersa capacităţile de a primi şi de a colabora cu aceste forţe americane. În plus, mai multe unităţi cu rol de centre de comandă din brigăzile de infanterie ale armatei SUA au preluat prin rotaţie conducerea operaţiunii Atlantic Resolve, astfel încât să poată exersa protocolul de comandă şi control comun.

Deşi aceste exerciţii testează în primul rând capabilităţile militare, manevrele au totodată şi un scop politic, acela de a reasigura aliaţii est-europeni de sprijinul SUA. Să luăm, de exemplu, convoiul Dragon Ride, care a început la 21 martie. Acest spectacol de 11 zile înseamnă un convoi militar american, care include vehicule armate de tip Stryker, care parcurge 1.800 de kilometri, traversând Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia şi Germania. În esenţă, armata SUA etalează un steag american uriaş de-a lungul frontului european. […]

România şi dincolo

România este încă un punct al activităţii SUA şi NATO către care Rusia priveşte cu nervozitate. Cu deschidere la Marea Neagră şi având graniţă cu Ucraina, România joacă un rol critic în strategia regională a NATO.   

Pe lângă consolidarea cooperării militare în cadrul NATO, oficialii americani depun totodată eforturi pentru a asigura firmelor americane o prezenţă mai semnificativă în ţară, în special în sectorul energetic, pentru a dilua influenţa Rusiei.

Pe lângă cohorta de oficiali americani care au vizitat Bucureştiul în ultimul an, un anumit vizitator se remarcă. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat pe 1 aprilie prima sa vizită din 2007 încoace în România. Vizita sa vine în contextul în care Turcia face eforturi pentru a-şi întări legăturile energetice cu Rusia prin construirea gazoductului Turkish Stream şi asigurarea unui discount pentru importurile de gaz rusesc. Cu toate acestea, criza din Ucraina a determinat Turcia, precum şi pe mulţi din vecinii acesteia, să devină mult mai îngrijorată cu privire la securitatea din regiunea Mării Negre. Turcia, precum România, este un nod crucial în strategia SUA de a desena un arc de aliaţi de-a lungul coastelor Mării Negre. Deşi Turcia a participat la exerciţiile desfăşurate de NATO în Marea Neagră, alături de Bulgaria şi România, ea şi-a păstrat totodată apropierea de Moscova, încercând să-şi menţină postura neutră. Însă recenta vizită făcută de Erdogan la Kiev, alături de vizita de la Bucureşti, vor ridica fără îndoială întrebări la Moscova cu privire la posibilitatea ca Ankara să alunece către Vest. […]

Din regiunea baltică şi până la Marea Neagră şi, mai nou, Marea Caspică, SUA caută recruţi pentru a încercui Rusia. România s-a alăturat americanilor încă de anul trecut, însă Turcia şi Turkmenistanul sunt cele care trebuie urmărite. 

Actul fondator prin care Rusia şi-a stabilit relaţiile cu NATO „rămâne unul dintre acordurile fundamentale care derivă din înţelegerea faptului că securitatea poate fi sporită numai prin cooperare”, a spus Gruşko, adăugând că acesta „conţine principiile fondatoare ale relaţiilor NATO-Rusia, inclusiv principiul că securitatea în comunitatea euroatlantică este indivizibilă”.

„Documentul conţine importante principii conform cărora Alianţa nu îşi va menţine securitatea prin desfăşurarea adiţională permanentă de forţe de luptă semnificative. De asemenea, conţine prezumţia că NATO nu are planuri de a desfăşura arme nucleare în noi state membre. În final, menţionează că Rusia şi NATO nu se consideră duşmane şi nu intenţionează să-şi submineze securitatea una alteia”, a mai spus trimisul Rusiei la NATO.

La începutul lunii februarie, NATO a prezentat un plan pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina. Acesta va fi cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.  

Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi.

NATO se confruntă cu „schimbări fundamentale” ale mediului securităţii, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei. „Facem asta ca răspuns la acţiunile agresive pe care le-am văzut din partea Rusiei, care violează legislaţia internaţională”, a adăugat acesta joi dimineaţă, înainte ca reuniunea de la Bruxelles să înceapă.  Oficialii NATO au prezentat totodată şi planuri de înfiinţare a mici centre de comandă în Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România şi Bulgaria. […]/ integral pe adevarul.ro

info-nato

infografic adevarul.ro

 

Rusia a ameninţat cu folosirea “forţei nucleare” pentru a apăra anexarea Crimeei şi a avertizat că “aceleaşi condiţii” care au determinat-o să acţioneze în Ucraina există şi în cele trei ţări baltice, toate membre NATO, relatează The Independent, în ediţia electronică.

Potrivit notelor unui american la o întâlnire între generalii ruşi şi oficialii americani – şi văzută de cotidianul The Times – Moscova a ameninţat cu un “spectru de răspunsuri de la nuclear la non-militar” dacă NATO dislocă mai multe forţe în Lituania, Letonia şi Estonia.

Ruşii au declarat la întâlnirea care a avut loc în Germania luna trecută că o încercare de returnare a Crimeei Ucrainei va fi întâmpinată “puternic, inclusiv prin folosirea forţei nucleare”.

Ei au declarat că dacă NATO trimite arme Ucrainei, această iniţiativă va fi văzută drept “o nouă avansare a NATO spre graniţa rusă” şi “poporul rus va cere un răspuns puternic”.

Ei au adăugat că “aceleaşi condiţii care au existat în Ucraina şi au determinat Rusia să acţioneze aici” există şi în cele trei state baltice, care, ca şi Ucraina, au un număr mare de persoane care se consideră etnici ruşi.

Rusia ar intenţiona să facă mai mulţi paşi şi în ceea ce priveşte ţările baltice, potrivit notelor, dar aceştia sunt mai degrabă “acţiuni de destabilizare care ar face şi mai dificilă identificarea Rusiei decât cele din estul Ucrainei”.

Notele sugerează că Moscova ar evita trimiterea de “trupe şi armament greu în favoarea altor instrumente”.

“Rusia speră să atragă treptat populaţia rusă către Rusia fără să ofere NATO un pretext de a mobiliza trupe”, adaugă documentul.

Dacă NATO răspunde, aceasta îl face “un potenţial coagresor împotriva minorităţilor vorbitoare de limbă rusă din statele baltice”, o situaţie descrisă ca “potenţial mult mai periculoasă decât în Ucraina pentru Statele Unite”.

___

Vizita oficială în România a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, are potențialul de a revitaliza relațiile bilaterale dintre cele două state riverane Mării Negre. România și Turcia, ambele țări NATO, sunt parteneri esențiali ai Statelor Unite ale Americii, mai ales în contextul crizelor de securitate din Estul Europei și Orientul Mijlociu.

Deși Turcia are o mai mare greutate în Orientul Mijlociu, ea are un rol împortant și dosarul crizei ucrainene. Între altele, Turcia controlează strâmtoarea Bosfor, prin care trebuie să treacă navele americane înainte de a acosta în portul Constanța.

De altfel, nevoia unei mai bune cooperări și sincronizări între România și Turcia a apărut odată cu izbucnirea crizei ucrainene. Deși au un parteneriat strategic, dar și consultări suplimentare în cadrul Trilaterialei România-Polonia-Turcia, cele două țări sunt criticate de unii analiști că nu-și consolidează legăturile bilaterale, deși au abordări și interese regionale convergente.

Șeful Stratfor, George Friedman, a insistat în analizele sale din ultimele luni că Turcia și România sunt cei doi parteneri “critici” ai Statelor Unite ale Americii. Friedman remarca însă că Ankara și Bucureștiul “au părut mai interesate să dezvolte legături bilaterale cu Washingtonul decât una cu cealaltă”.

• Stratfor, la 10 mai 2014:

“Turcia ar putea eventual deveni un element important al politicii externe române, legăturile bilaterale mai puternice putând să contrabalanseze prezența Rusiei în Marea Neagră. Oricum, Bucureștiul și Ankara au arătat interes limitat într-o asemenea relație; în ultimul deceniu, România și-a orientat politica externă către vest (UE și NATO) în timp ce Turcia s-a concentrat pe Orientul Mijlociu și Mediterana. Îngrijorări comune cu privire la o mai mare instabilitate în Marea Neagră ar putea aduce laolaltă aceste două țări.

România și Turcia au semnat diferite înțelegeri de parteneriat între 2011 și 2013, iar Turcia este principalul partener comercial al României din exteriorul UE. În orice caz, schimburile bilaterale au rămas relativ stabile în ultimii ani și înțelegerile comune privind cercetarea și explorarea gazului natural și petrolului din Marea Neagră nu s-au tradus încă într-o acțiune concretă. România și Turcia au participat de asemenea la dezvoltarea sistemului anti-rachetă al SUA, dar ambele au părut mai interesate să dezvolte legături bilaterale cu Washingtonul decât una cu cealaltă. Probabil că va fi nevoie de presiune mai mare din partea SUA pentru ca România și Turcia să-și întărească legăturile”.

De ce se întâlnește Iohannis cu un autocrat?

Recep Tayyip Erdogan, ales președinte al Turciei în 2014, după trei mandate de premier, este acuzat că violează grosolan drepturi precum libertatea de expresie sau libertatea presei. Liderul islamo-conservator a fost deseori admonestat de partenerii Vestici și din cauza remarcilor sale despre rolul femeii în societate, Erdogan pronunțându-se în numărate rânduri împotriva egalității de gen.

În termeni de Realpolitik, relațiile internaționale presupun o doză de cinism, și nu de puține ori interesele strategice prevalează în fața principiilor democratice. Saudiții, de exemplu, nu au renunțat la pedepse medievale precum decapitările publice, dar partenerii americani nu iau măsuri împotriva Riyadhului.  În ciuda stilului autocratic al lui Erdogan, care merge împotriva valorilor americane, Washingtonul nu și-a permis luxul de a sancționa, altfel decât verbal, derapajele democratice ale Turciei. Ankara este indispensabilă oricărei strategii americane în Orientul Mijlociu, iar relația cu Turcia este văzută de Washington în primul rând din perspectivă pragmatică și strategică.

Se impune ca președintele Iohannis să nu gireze derapajele democratice ale omologului turc, dar ar fi iluzoriu și nerealist să i se ceară liderului român să ignore interesele strategice ale României, manifestând ostilitate față de Erdogan.

Miercuri vine în România președintele turc, Recep Tayip Erdogan. Este prima vizită a unui președinte turc în ultimii șapte ani. Ar urma să se vadă atât cu președintele român, cât și cu premierul, cu șefii celor două Camere și cu comunitatea turcă de aici. Informațiile au venit de la președinția turcă, vizita fiind confirmată abia în după-amiaza zilei de marţi de președinția română. E vorba de o vizită importantă, oficială, președintele turc fiind însoțit de mai mulți miniștri, de parlamentari și de oameni de afaceri. România are un parteneriat strategic cu Turcia încă din 2011, un parteneriat nevalorificat, la fel ca cel cu Polonia.

Președintele turc este în ofensivă de șarm în Europa de Sud-Est. După ce a fost criticat în repetate rânduri pe plan european pentru că nu respectă drepturile democratice în Turcia, iar negocierile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeană au rămas blocate ani la rând, acum trei state fac parte din acest miniturneu: Slovacia, Slovenia și România. Este ce apare scris pe site-ul președinției turce.

În declarația făcută pe aeroport, înainte de a pleca spre Ljubljana, Recep Tayip Erdogan a explicat că va discuta cu omologii din cele trei țări despre evenimentele din regiune, în special despre terenul câștigat de organizața Stat Islamic, probabil și despre conflictul din Ucraina. Cu atât mai important pentru România cu cât, dincolo de Rusia, cel mai important actor de la Marea Neagră este Turcia, care este însă, la fel ca România, membru NATO. Pe agendă, la loc de cinste vor fi și discuțiile despre actualul stadiu al negocierilor de aderare la UE. Toate cele trei, Slovacia, Slovenia și România sprijină procesul de aderare a Turciei. Recep Erdogan va cere, la fel ca cum a cerut în Slovacia și Slovenia, ca blocajele politice să fie lăsate deoparte în acest proces și să fie deschise imediat toate capitolele de negociere.

O vizită confirmată în ultima secundă

Deși este o vizită extrem de importantă, informațiile despre această venire au apărut întâi pe Mediafax, pe surse, și apoi de la președinția turcă. Autoritățile de la București au confirmat venirea lui Erdogan abia marți după amiază. A fost doar o confirmare, fără detalii despre dosarele care vor fi discutate sau acordurile care ar urma să fie semnate. Sunt oficialii români stingheriți de această vizită ori este o problemă de comunicare publică? Cum să interpretăm această lipsă de reacție l-am întrebat pe istoricul Armand Goșu:

“Este o problemă de comunicare publică. Oficialii români şi mai ales preşedintele României a rezultat că a fost stingherit de toate vizitele pe care le-a făcut pentru că toate vizitele au fost, din punct de vedere al comunicării publice pregătite nu prost, ci de-a dreptul execrabil. Este ruşinos că într-un moment atât de tensionat regional sunt vizite atât de importante pe care le face preşedintele Iohannis – şi mă gândesc la vizita de la Chişinău, de la Kiev, de la Varşovia, mai demult la Berlin – şi în legătură cu toate aceste vizite s-a comunicat atât de prost, atât din partea preşedinţiei, cât şi din partea Ministerului de Externe şi a Guvernului. Dacă Ministerul de Externe şi guvernul n-aveau niciun interes să pună în valoare aceste vizite ale preşedintelui Iohannis, eu cred că preşedintele însuşi ar fi avut interes. Şi nu să vândă public ieftin. Nu. Ci să explice, nu pe Facebook, ca să adune like-uri, ci să explice într-un interviu care era miza acestor vizite. Repet. Suntem într-un context regional extrem de tensionat, este cel mai tensionat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Iar preşedintele României se comportă neadecvat, să spun.”

Președintele Erdogan intenționează ca vizita sa să aibă și o importantă componentă economică. Oamenii de afaceri vor fi aduși laolaltă în cadrul unor forumuri de business, iar liderul turc propune chiar ca Turcia să își unească forțele cu cele trei țări pentru investiții comune în state terțe.

Unde se află acum România la acest capitol? În ultimii 20 de ani, companiile turcești au investit peste 5 miliarde de euro în România, fluxul de investiții s-a diminuat progresiv. În prezent, în țara noastră există circa 13.000 de firme cu capital turcesc, conform biroului comercial al ambasadei acestei țări în România. Turcia este pentru România un ele­ment-che­ie pe harta pieţelor internaţionale de export având în vedere că firmele româneşti au livrat anul trecut produse de 2,3 mld. euro către aceas­tă ţară.

Un parteneriat lăsat în sertar

Cu România, Turcia are un parteneriat strategic din 2011 și împărtășește cu Bucureștiul aceleaşi viziuni în diferite domenii, a explicat președintele Erdogan. “Vom reconfirma acest parteneriat”, a mai indicat liderul de la Ankara. Pe lângă întâlnirea cu Klaus Iohannis, liderul turc se va vedea cu liderii Senatului și Camerei Deputaților și îl va primi și pe premierul Victor Ponta, a spus președintele turc. El a reamintit că în România sunt peste 70.000 de etnici turci și peste 20.000 de expați turci și că va întâlni cu reprezentanți ai acestora. Susținerea lor este vitală, având în vedere că se apropie alegerile generale din Turcia (7 iunie). În Slovacia, marți, liderul de la Ankara le-a cerut deja cetățenilor turci aflați acolo să-și folosească dreptul de vot.

Va fi de văzut dacă vizita lui Erdogan va clarifica ceva în poziția Turciei față de cel mai apropiat conflict față de România, cel din Ucraina. Turcia a fost criticată după ce a acceptat oferta Moscovei de a face parte din proiectul TurkishStream, gazoductul ce va fi construit în locul South Stream. […]/ integral pe rfi.ro

UPDATE 20:00 Președintele Turciei s-a întâlnit și cu premierul Victor Ponta. Întâlnirea de la Palatul Victoria, prevăzută să dureze circa 15 minute, s-a prelungit cu mai bine de o oră.

După întrevedere, în prezența șefului statului turc și a prim-ministrului român au fost semnate mai multe documente bilaterale.

Printre acestea s-au numărat Acorduri între guvernele celor două țări privind cooperarea în domeniul apei, în domeniul forestier și în domeniul meteorologiei și hidrologiei, care au fost semnate de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul turc al Pădurilor și Lucrărilor pentru Ape, Veysel Eroglu.

De asemenea, a fost semnată de către ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, și ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, Declarația privind constituirea Comisiei Mixte Economice și Comerciale între România și Republica Turcia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a scurtat vizita oficială în România, el anulând participarea la dineul oficial oferit de președintele Klaus Iohannis, care urma să aibă loc miercuri seară.

Magistratul turc grav rănit în operațiunea poliției ce a pus capăt marți seară sechestrării sale într-un tribunal din Istanbul de către militanți înarmați ai unui grup de extremă-stânga a decedat din cauza rănilor, au anunțat medicii spitalului unde a fost transportat.

Exprim condoleanțele mele și ale noastre pentru evenimentul nefericit de ieri. Pot să vă asigur de toată solidaritatea noastră. Terorismul este un flagel groaznic care se extinde și în a cărui combatere națiunile noastre trebuie să colaboreze”, a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

La rândul său, președintele turc a afirmat că un procuror a fost luat ostatic și ucis mișelește, apreciind că acesta este un erou.

Terorismul (…) este o chestiune a întregii lumi și lupta noastră trebuie să o continuăm în plan mondial. (…) Acțiunea a fost îndreptată împotriva partidului nostru, împotriva democrației. Democrația este un sistem complex care nu poate suporta terorismul. Cei care credem în democrație trebuie să luptăm împotriva terorismului și în calitate de președinte al Turciei voi continua această luptă până la capăt. (…) Lupta trebuie să continue în manieră hotărâtă și partidul nostru va lua măsuri referitoare la ce s-a întâmplat„, a spus Erdogan.

Președintele Turciei a subliniat că astfel de evenimente creează îngrijorare, arătând că acestea trebuie să fie cunoscute pentru a fi prevenite. De asemenea, Erdogan a anunțat că la întoarcerea în țară va avea loc o reuniune la nivel înalt pentru că Turcia dorește să rezolve acest proces.

 • Hotnews:

Presedintele Turciei, primit la Cotroceni. Sotia lui Recep Tayyip Erdogan a purtat un acoperamant de cap traditional

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost primit miercuri la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannnis, la inceputul vizitei sale oficiale in Romania. Cei doi presedinti vor avea convorbiri tete-a-tete, convorbiri oficiale si vor sustine o declaratie de presa comuna. De notat ca la ceremonia primirii la Cotroceni sotia presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Emine Erdogan, a purtat un hijab, acoperamant de cap traditional turcesc.

Aceasta este tinuta obisnuita pentru sotia sefului de stat turc, ea purtand, de exemplu, un vesmant asemanator si la ultima vizita pe care a facut-o sotul ei in Slovenia.

Reamintim ca Erdogan a initiat o campanie de intoarcere la valorile religioase in Turcia inca din timpul mandatelor sale de premier, inversand o tendinta de secularizare inceputa de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Erdogan a facut deseori apel la valorile traditionale, cerand femeilor turce sa poarte acoperamantul pentru cap si sa dea nastere cat mai multor copii.

Erdogan va participa miercuri si la un dineu oficial dat in cinstea sa de Klaus Iohannis, dupa care va avea convorbiri cu premierul Victor Ponta.

Erdogan cere permisiunea ca Turkish Airlines sa opereze al patrulea zbor zilnic spre Romania

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat autoritatilor romane permisiunea ca operatorul aerian Turkish Airlines sa opereze un al patrulea zbor zilnic intre Romania si Turcia, el amintind in acest context ca in Romania lucreaza peste 10.000 de firme ale investitorilor turci, scrie Mediafax.

Solicitarea a fost prezentata in prezenta premierului Victor Ponta, cu ocazia participarii la Forumul de afaceri Romania-Turcia care a avut loc, miercuri, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. “Daca inainte zborurile catre Turcia erau mai mici, astazi avem trei zboruri pe zi Turkish Airlines, dar chiar solicitam un al patrulea zbor si astazi am discutat din nou aceasta problema”, le-a spus Erdogan oamenilor de afaceri turci si romani, dupa intalnirea cu Ponta.

El si-a exprimat dorinta ca, odata cu cresterea relatiilor economice, sa se dezvolte si prietenia intre cele doua natiuni. “Volumul de comert este 6,3 miliarde de dolari, dar, asa cum am discutat si cu domnul Ponta mai devreme, am stabilit un obiectiv de 10 miliarde”, a aratat presedintele turc. De asemenea, Erdogan a dat Dobrogea ca exemplu de convietuire a populatiei majoritare cu comunitatea tataro-turca si a anuntat ca, anul trecut, 450.000 de turisti romani au vizitat Turcia.

Erdogan a prezentat si mai multe cifre, dorind astfel sa arate cresterea economica din ultimii ani inregistrata de Turcia, si a apreciat ca tara sa merita sa faca parte din Uniunea Europeana. “Cifrele pe care le-am prezentat au dovedit ca Turcia este de mult intrata in UE”, a spus Erdogan. El a multumit Romaniei pentru faptul ca sprijina integrarea tarii sale si a apreciat ca aceasta nu s-a produs are la baza motive politice.

In discursul sau, presedintele Turciei a amintit ca marti seara, la Istanbul, au avut loc unele evenimente violente si din aceasta cauza isi va scurta vizita in Romania. “Presedintele(Klaus Iohannis-n.r.) si domnul prim-ministru(Victor Ponta-n.r.) au fost de acord ca noi sa ne intoarcem cat mai repede in Turcia si imediat dupa aceasta reuniune ne vom intoarce in Turcia”, le-a spus presedintele turc Recep Tayyip Erdogan participantilor la forum.

La randul sau, premierul Victor Ponta a spus ca Romania are nevoie de parteneriatul cu Turcia si a enumerat mai multe domenii de interes comun.

“Turcia este principalul partener comercial al Romaniei din afara UE si pentru dezvoltarea economica a Romaniei, relatiile economice cu Turcia la nivelul institutiilor, dar si la nivelul companiilor private sunt esential. Sunt absolut convins ca prin proiectele pe care le-am inceput cu cel care atunci era primul ministru al Turciei si astazi este presedintele Turciei (…), proiectele comune in zona energiei, agriculturii, a infrastructurii, putem sa aducem un castig real pentru ambele tari si pentru popoarele noastre”, a spus Ponta.

El si-a exprimat dorinta ca Romania si Bucurestiul sa se dezvolte asemenea Turciei si fostului oras Constantinopole, actualul Istanbul.

“Imi doresc ca Romania sa faca in ceea ce priveste economia, infrastructura in mod special, progresele pe care le-am vazut si le vedem toti cei care mergem in Turcia si in mod special in orasul care inseamna atat de mult si pentru Turcia si pentru Romania si pentru toata civilizatia – ii spuneam Constantinopole, Istanbul. As vrea ca Bucurestiul, Romania, sa se dezvolte in acelasi fel si cred ca directia si realizarile din ultimii ani ale Turciei reprezinta fara indoiala pentru Romania un model de urmat”, a mai spus Ponta.

Romania ar putea gazdui echipamente militare grele ale NATO. Gen Breedlove, comandantul fortelor aliate in Europa: NATO va lua o decizie in curand / Ministrul Mircea Dusa: Sunt discutii deja la nivel tehnic vizavi de pre-pozitionare

Comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR) Generalul Philip M. Breedlove, aflat marti in vizita oficiala la Bucuresti, a declarat ca NATO va decide  in curand daca Romania va gazdui echipamente militare grele ale aliantei, informeaza Reuters.

Ulterior, ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, a declarat, dupa intalnirea cu generalul american, ca sunt discutii la nivel tehnic privind pre-pozitionarea in Romania de tehnica grea de lupta”.

Intrebat daca s-a luat decizia ca Romania sa gazduiasca inclusiv tehnica grea de lupta, generalul Philip Breedlove a declarat: “Da, aceasta decizie va fi anuntata foarte curand”, potrivit agentiei Mediafax.

“Sunt sigur ca atunci cand lucrul acesta se va intampla, Romania va raspunde prompt, ca de fiecare data, si va fi de acord cu pre-pozitionarea acestei tehnici, fiind intotdeauna un partener de incredere pentru NATO”, a mai spus, marti, la MApN, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, in cadrul unei conferinte comune de presa cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, potrivit agentiei Mediafax.Oficialul roman a completat raspunsul la intrebare, precizand ca exista “discutii deja la nivel tehnic vizavi de pre-pozitionare”.

Victor Ponta: Romania este dispusa sa gazduiasca orice capabilitati decide NATO / Mai mult nu am voie sa spun
Romania este dispusa sa gazduiasca orice capabilitati sunt decise la nivelul NATO, a declarat premierul VictorPonta, fara alte detalii, intrebat de presa daca, in discutia cu seful Fortelor Aliate din Europa, s-a pus problema unor noi baze sau aducerii de armament greu in Romania.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, marti, la Palatul Victoria, cu comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Philip M. Breedlove.“Tot ceea ce va pot spune eu in acest moment este faptul ca Romania este dispusa sa se implice, sa gazduiasca orice capabilitati se decid la nivelul NATO. Mai mult de atat nu am voie sa va spun”, a spus Ponta, intrebat daca Romania va gazdui noi baze NATO sau va fi adus armament greu al Aliantei.

Ponta a precizat ca, anul viitor, Romania va avea 12 avioane multirol, dar “si altele”, si ca l-a asigurat pe generalul Breedlove ca exista un consens al clasei politice cu privire la respectarea angajamentelor tarii noastre in cadrul NATO.

“Eu l-am asigurat pe generalul Breedlove in primul rand de faptul ca in Romania exista tot sprijinul poltiic, stiu ca s-a vazut si cu presedintele, si l-am asigurat ca si in Parlament exista tot sprijinul politic pentru ca Romania sa-si indeplineasca toate obligatiile sale care tin de partea de securitate, adica sa aiba resursele finaciare pentru cele doua centre care se vor organiza in Romania de catre NATO, toate operatiunile, toate exercitiile comune si inclusiv partea de dotare a armatei romane. Anul viitor vom avea primele 12 avioane multirol, dar vom avea si altele, si asta l-am asigurat, ca desi nu ne e usor, exista un consens politic pe aceasta tema”, a spus Ponta.

Chestionat despre acest subiect, presedintele Klaus Iohannis, care l-a primit si el, marti, pe generalul Breedlove, a precizat ca discutiile au vizat “chestiuni mai generale legate de pozitionarea NATO, de perspectiva NATO, de comandamentul de divizie, de NFIU, care se va realiza in putin timp, insa nu am dorit sa intru in discutii detaliate tehnice, lasand acestea intre militari si intre tehnicieni”.
————————

Generalul Philip M. Breedlove se afla marti in vizita oficiala la Bucuresti. Pe agenda vizitei se numara o intalnire la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis (ora 15:30), si o intalnire cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria (ora 16:00).Inaintea de a ocupa postul de comandant suprem al fortelor aliate din Europa, generalul Breedlove a mai detinut, printre altele, pozitiile de comandant al fortelor aeriene americane din Europa, comandant al fortelor aeriene americane in Africa, comandant al componantei aeriene de la ramstein si director al centrului Joint Air Power Competence din Kalkar, Germania.Generalul Breedlove a criticat frecvent interventia Rusiei in estul Ucrainei si, recent, s-a pronuntat pentru trimiterea de armament defensiv in aceasta tara.

Reamintim ca, la inceputul lunii martie, Statele Unite au trimis peste o suta de echipamente militare grele, in special tancuri si alte vehicule de lupta, in cele trei tari baltice, pentru a le intari capacitatea de aparare si pentru a descuraja Rusia sa le ameninte.Aceste livrari au ca scop sa arate “presedintelui Putin determinarea noastra si Rusiei ca ne putem reuni fortele”, a spus generalul american John O’Connor, insarcinat cu transportul echipamentelor.Luni seara, Statele Unite au informat ca trimit si 3.000 de soldati pentru manevre militare in tarile baltice, anunta AFP. Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat timp cat “va fi necesar pentru a descuraja Rusia in fata unei agresiuni”, a subliniat el.

 • Digi24: 

Victor Ponta: România este dispusă să găzduiască orice fel de capabilități se decid la nivel NATO

[…] Tancuri, transportoare blindate şi echipamente de luptă ale NATO şi Statelor Unite ar putea fi amplasate în România. Bună parte din tehnica de luptă ar putea fi adusă din cea mai mare unitate americană din Europa, aflată la Ramstein, în Germania.

Această decizie va fi anunţată foarte curând. Aşteptările mele sunt ca România să răspundă pozitiv, aşa cum a făcut până acum în faţa tuturor deciziilor luate de NATO”, a declarat generalul Philip Breedlove.

Reaşezarea tehnicii de luptă în bazele din Europa este încă un pas pe care NATO îl face în contextul situaţiei din Ucraina şi a ameninţărilor venite dinspre Rusia. Iar România poate fi locul ideal în care blindatele aliaţilor să rămână staţionate.

Suntem în acest moment la nivelul discuţiilor tehnice de amplasare”, a declarat Mircea Dușa, ministrul Apărării.

Mai exact, discuţiile dintre oficialii NATO şi cei ai Ministerului Apărării vor stabili unităţile unde tehnica de luptă a Alianţei va fi amplasată. […]

Parlamentul a abrogat o hotărâre care limita la 3.000 numărul forţelor SUA de pe teritoriul României

Parlamentul a abrogat, miercuri, Hotărârea forului legislativ 29 din 2 mai 2007 care limita la 3.000 numărul maxim al forţelor SUA care se pot afla la un moment dat pe teritoriul României, pe motiv că această prevedere este desuetă şi contravine Legii 291/2007, informează agenția Mediafax.

În expunerea de motive a proiectului de abrogare a Hotărârii se arată că Hotărârea Parlamentului din 2007 privind aprobarea intrării şi staţionării forţelor SUA pe teritoriul României prevedea faptul că numărul maxim al membrilor forţelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăşi 3.000.

Ulterior a fost adoptată Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 care implementează un regim juridic general, făcând distincţie între scopurile diferite şi actori juridici diferiţi care aprobă intrarea, staţionarea şi tranzitul forţelor armate pe teritoriul naţional, fără a impune o limitare a numărului de militari.

Potrivit expunerii de motive, din interpretarea celor două acte normative reiese diferenţa de tratament între forţele armate ale statelor membre NATO şi aliate în sensul că doar pentru forţele aparţinând SUA există un plafon numeric.

Totodată, proiectul de hotărâre urmăreşte abrogarea expresă a dispoziţiilor căzute în desuetudine şi care înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementarea generală din Legea nr. 291/2007, se mai arată în expunerea de motive.

Konstantin Sivkov, preşedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, a declarat pentru agenţia rusă de presă „Sputnik“ că NATO va „cuceri Moscova“ cu ajutorul României. O decizie privind echipamentele militare grele care ar putea fi găzduite de România va fi făcută publică în curând, a anunţat generalul Philip Breedlove, în cadrul vizitei sale la Bucureşti.

„Slăbirea economică a Rusiei, pierderea centrului spiritual care a fost reprezentat de ideea comunistă şi alianţele europene cum ar fi Pactul de la Varşovia reprezintă probleme. Rusia pur şi simplu nu poate concura cu NATO şi aliaţii săi“, spune Konstantin Sivkov, preşedintele think-tank-ului rusesc „Academia pentru Probleme Geoplotice“. „Situaţia de azi este mult mai rea decât în urmă cu jumătate de secol“, adaugă Sivkov.  

SUA vor „să distrugă Rusia“ Anul trecut, în luna decembrie, strategul militar a declarat pentru publicaţia Pravda.ru că scopul final al Statelor Unite ale Americii este „să distrugă Rusia“. Sivkov a acuzat politicienii americani că au comis mai multe crime, inclusiv asupra a 1.200.000 de irakieni. El crede că singurul mod de a pedepsi „elita americană“ de aceste crime este ca armata SUA să fie distrusă.

„Politicienii americani au comis mai multe crime. Oare vor fi acuzaţi? Cum rămâne cu legea internaţională, cu ONU sau alte organizaţii? Fac ceva?“, întreba Sivkov. El a spus pentru Pravda că ideea că SUA se pregătesc pentru un război serios împotriva Rusiei, folosind rachete este plauzibilă mai ales luând în considerare faptul că America a lansat deja mii de rachete în Iugoslavia şi în Irak.

NATO va „cuceri Moscova“ cu ajutorul României

O decizie privind echipamentele militare grele care ar putea fi găzduite de România va fi făcută publică în curând, a anunţat generalul Philip Breedlove, în cadrul vizitei sale la Bucureşti. Unii analiştii politici sunt de acord cu faptul că NATO întăreşte graniţele sale geopolitice şi se pregăteşte de un război de lungă durată cu Rusia, notează publicaţia iraniană „Tasnim“.  

Potrivit lui Sivkov, aceasta ar fi o parte dintr-o strategie mai amplă a NATO de a securiza graniţele estice câştigate după dizolvarea Pactului de la Varşovia. El crede că alianţa se va folosi de armamentul greu poate pentru „a cuceri Moscova“ într-o lună, în cazul în care nu va fi împiedicată. Dată fiind vecinătatea României de Rusia, avioanele NATO pot fi trimise în puncte cheie din Rusia în doar jumătate de oră, avertizează Sivkov.


Categorii

1. DIVERSE, George Friedman/ Stratfor, Rusia, Turcia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “UPDATE – Rusia va ataca Ucraina pana la 9 mai?/ NE PREGATIM DE RAZBOI?/ Ce a cautat ERDOGAN in Romania?/ Romania va gazdui, cel mai probabil, ARMAMENT GREU NATO/ A fost abrogata legea care LIMITA numarul de soldati americani pe TERITORUL ROMANIEI/ Analist rus citat de Sputnik: SUA VREA SA CUCEREASCA MOSCOVA DIN ROMANIA

 1. Rusia a ameninţat cu folosirea “forţei nucleare” pentru a apăra anexarea Crimeei şi a avertizat că “aceleaşi condiţii” care au determinat-o să acţioneze în Ucraina există şi în cele trei ţări baltice, toate membre NATO, relatează The Independent, în ediţia electronică.

  Potrivit notelor unui american la o întâlnire între generalii ruşi şi oficialii americani – şi văzută de cotidianul The Times – Moscova a ameninţat cu un “spectru de răspunsuri de la nuclear la non-militar” dacă NATO dislocă mai multe forţe în Lituania, Letonia şi Estonia.

  Ruşii au declarat la întâlnirea care a avut loc în Germania luna trecută că o încercare de returnare a Crimeei Ucrainei va fi întâmpinată “puternic, inclusiv prin folosirea forţei nucleare”.

  Ei au declarat că dacă NATO trimite arme Ucrainei, această iniţiativă va fi văzută drept “o nouă avansare a NATO spre graniţa rusă” şi “poporul rus va cere un răspuns puternic”.

  Ei au adăugat că “aceleaşi condiţii care au existat în Ucraina şi au determinat Rusia să acţioneze aici” există şi în cele trei state baltice, care, ca şi Ucraina, au un număr mare de persoane care se consideră etnici ruşi.

  Rusia ar intenţiona să facă mai mulţi paşi şi în ceea ce priveşte ţările baltice, potrivit notelor, dar aceştia sunt mai degrabă “acţiuni de destabilizare care ar face şi mai dificilă identificarea Rusiei decât cele din estul Ucrainei”.

  Notele sugerează că Moscova ar evita trimiterea de “trupe şi armament greu în favoarea altor instrumente”.

  “Rusia speră să atragă treptat populaţia rusă către Rusia fără să ofere NATO un pretext de a mobiliza trupe”, adaugă documentul.

  Dacă NATO răspunde, aceasta îl face “un potenţial coagresor împotriva minorităţilor vorbitoare de limbă rusă din statele baltice”, o situaţie descrisă ca “potenţial mult mai periculoasă decât în Ucraina pentru Statele Unite”.

  http://www.zf.ro/business-international/rusia-ameninta-cu-folosirea-fortei-nucleare-in-legatura-cu-crimeea-si-tarile-baltice-14102392

 2. România a mai pornit odată să cucerească Moscova şi cunoaştem consecinţele. Şi atunci au crezut că aliaţii lor erau invincibili. Nu poţi privi cu inima uşoară enuziasmul sinucigaş pe care îl afişază azi. Să ne păzească Dumnezeu.

 3. Ati mai fost odata carne de tun, sper ca data asta sa va invatati minte. SUA sa nu isi faca interesele cu ajutorul feciorilor vostri.

 4. “NATO strânge treptat laţul în jurul Rusiei .
  De-a lungul graniţei Rusiei cu Europa, armata americană este foarte activă. Puţin câte puţin, SUA îşi extind exerciţiile militare sub stindardul operaţiunii Atlantic Resolve”, arată Stratfor.”

  HA, HA HA ! Din ciclul ” Hai sa radem cu Stratfor—propaganda masonica ieftina de la unchiul Sam!
  Pai ce sa zica si ei: ca atunci cand Putin isi va calcula urmatoarea mutare de sah(apropo , rusii au fost intotdeauna cei mai buni la jocul asta), tot frontul ucrainian va fi aruncat pana la granita de vest cu Polonia, apoi ce sa spuna: ca au cele mai performante lansatoare si rachete (sa nu uitam ca rusii sunt inventatorii celebrei bateriei de rachete Katiusa–“orga lui Stalin “, tehnologie militara SF la acea data si care a pulverizat armata nazista), tehnologia cea mai inalta pt avioane stealth, prin Suhoi-T50 si cel mai mai mare arsenal nuclear . http://www.lovendal.ro/wp52/15-actiuni-care-arata-clar-ca-presedintele-rus-vladimir-putin-intentioneaza-sa-declanseze-in-curand-un-razboi-distrugator-in-europa-e-terifiant/
  Dimpotriva, cred ca latul se strange treptat catre SUA , prin delistarea de orbita politicii americane a unor state ca : Grecia, Cipru, Ungaria si partial Bulgaria, prin acordurile de creare a unor baze militare rusesti in Venezuela si Nicaragua, adica fix in coasta SUA si prin crearea unor noi sisteme financiare , gen BRICS ( ca alternative la BM si FMI), de catre Rusia, China , India ,Brazilia, Africa de Sud.

  In tot acest conflict ce sta sa explodeze , Romania ar trebui sa adopte o politica de neutralitate , in genul celei ale Ungariei lui Orban, dar pt asta iti trebuie politicieni “cu sange in instalatie ” (citand-ul aici, pe Radu Berceanu), nu ca pisicul plagiator de la palatul Victoria:.“Tot ceea ce va pot spune eu in acest moment este faptul ca Romania este dispusa sa se implice, sa gazduiasca orice capabilitati se decid la nivelul NATO. Mai mult de atat nu am voie sa va spun”, a spus Ponta.

  “NATO va „cuceri Moscova“ cu ajutorul României
  El crede că alianţa se va folosi de armamentul greu poate pentru „a cuceri Moscova“ într-o lună, în cazul în care nu va fi împiedicată. Dată fiind vecinătatea României de Rusia, avioanele NATO pot fi trimise în puncte cheie din Rusia în doar jumătate de oră, avertizează Sivkov”

  Aici, Gheronda are perfecta dreptate , indiferent daca posteaza sau nu pt rusi . Din cuvintele de mai sus este usor de dedus pt oricine ca , in cazul unor provocari militare facute de pe teritoriul Romaniei , Rusia va riposta ( conventional sau nuclear ) , iar noi vom fi intr-adevar , ” carne de tun”, multumita scumpilor nostri politicieni , care atunci cand situatia se va complica se vor urca imediat in avioane si ne vor spune : “V-am pupat! Stati acolo si luptati, muriti cuminti cu arma in mana si nu uitati: lumea libera, democratia si masoneria! Hai pa!”. Noi sfartecati de bombele lui Vladimir Putin, tara distrusa din absolut toate punctele de vedere, si ei prin tari straine si insule exotice: “Au, au, cum tremura inima in noi pentru biata tarisoara!”.

  .

 5. @Gilles:

  Ca e vorba sau nu, ca si Gheronda, de trolling, numai Dumnezeu stie.

  Insa a nega evidentele inseamna a ne insela pe noi insine sau a face propaganda – voit sau nu.

  Da, Rusia chiar e incercuita. O spune chiar ea, pana la Stratfor, atat prin declaratii oficiale, cat si prin actiuni.

  Cine crede ca SUA e pe moarte si in pierdere masiva de influenta mondiala fie traieste in alt univers, fie are o gandire de tip wishfull thinking, fie … face trolling.

  Ah, Rusia este, la randu-i, o putere majora? Si care e noutatea aici? Totusi aceasta mare putere se da de ceasul mortii si vorbeste tot mai mult de amenintari nucleare nu ca sa determine SUA sa se retraga din… Europa de Vest, ci ca sa o lase in pace in Crimeea! Adica pe teritoriul sau actual si/sau pe teritoriul limitrof. Intelegi diferenta? Daca ajungi sa vorbesti la nivel oficial de arme nucleare doar ca sa revendici drept de stapanire pe un teritoriu de la granita inseamna fie ca esti realmente incercuit, fie ca ai aceasta impresie.

  Aici e si problema noastra. Nu ca ne aflam in tabara celor care vor lua bataie, caci nu vor lua americanii “bataie”, ci ca ne aflam intr-o pozitie care ne expune la maximum furiei unui urs care, asa pe moarte cum e sau cum poate ajunge rapid, e tot urs si lovitura sa tot mortala ramane.

  Asta asa, strict obiectiv, referindu-ne la factualitati, dincolo de judecati de valoare.

 6. “Amiralul american Harris Harris Jr. a declarat într-o conferință de presă în Australia că disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud sporesc tensiunile din regiune și șansele pentru ca o greșeală să se producă.”

  Sursa: http://www.evz.ro/un-amiral-american-acuza-china-ridica-un-mare-zid-din-nisip-in-ocean.html

 7. “Cine crede ca SUA e pe moarte si in pierdere masiva de influenta mondiala fie traieste in alt univers, fie are o gandire de tip wishfull thinking, fie … face trolling. ”

  Nu am afirmat niciodata asa ceva , ci doar ca , in Ucraina( adica langa granitele Rusiei si in sfera ei de influenta), daca se va angaja intr-o confruntare militara , NATO va pierde batalia, pe termen scurt si mediu( datorita lipsei de unitate si viziunilor diferite a tarilor ce o compun , in contrapondere cu structura de conducere piramidala si unitara a Rusiei sprijinita puternic de poporul rus), ceea ce ne va afecta cumplit si pe noi, daca vom fi implicati militar:
  parintele Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda: “12 luni si vine urgie”; parintele Argatu: “Bucurestiul o sa fie ras de pe suprafata pamantului”; parintele Arsenie Boca: “ne vor ataca intr-o noapte….”

 8. @Gilles:

  Urgie da, 12 luni nu, ca au trecut de mult.

  Rusia are o armata redutabila si o determinare pe masura. NATO/SUA nu vor pierde razboiul, insa daca se porneste ceva va fi vai si amar pentru cei din preajma Rusiei. Asta e problema, in opinia noastra.

 9. Gilles de Rais
  ”Arsenie Boca :….ne vor ataca intr-o noapte”
  Si tot Arsenie Boca : ”…..si pe cei ce ne vor ataca va cadea ploaie de foc” 🙂

 10. Nu cred ca generalul Philip Breedlove se gandea la transportoare blindate si Humvee cand s-a referit la echipamentele militare “grele” ale NATO (SUA) care ar putea fi găzduite de România. Am impresia ca aceste “echipamente” vor avea greutati de ordinul megatonelor! Si asta pare sa fie si interpretarea profetiei lui Arsenie Boca: ”…..si pe cei ce ne vor ataca va cadea ploaie de foc”, care a mai spus: “Vasile, americanii pe care stiu ca-i astepti, nu vor veni! Pe noi, singuri, ne asteapta o lupta grea si lunga.”
  “… va veni din Rasarit un om cu stea in frunte.
  Dar va fi peste multi ani, peste foarte multi ani si noua Dumnezeu nu ne va harazi sa vedem acele vremi. Tu nu vei putea vedea americanii care atunci vor veni!”

  Toate chipiele militarilor chinezi au “stea in frunte” (cele rusesti nu mai au stea!) . Americanii vor veni in Romania abia dupa ce China va invada Rusia si va intra in Europa!

 11. Petre
  Mai citeste-ti odata comentariul. Dar nu cu viteza si nervozitatea cu care l-ai scris , ci ia-o asa, calm si batraneste 🙂

 12. Doamne ajuta !

  am citit pe undeva ca Bergoglio a facut mari eforturi pentru a normaliza relatiile dintre Cuba si spatiul nord-atlantic; se stie ca Wojtila, ca si altii in pozitia lui, au avut legaturi strinse cu servicii de informatii, au fost cel putin agenti de influenta, au facut politica, etc; actiunea lui, chiar daca are si o componenta sociala, nu poate fi neutra politic tinind cont de functia lui, este una cu scop strategic precis; criza rachetelor din ’62-’63 a fost cu siguranta bine invatata; este de asteptat ca, tinind cont de activitatile militare din prezent si cele viitoare, previzibile, de mai mare amploare, din spatiul ucraino-rusesc, ca NATO sa nu permita o Cuba filoruseasca in spatele liniilor; asta inseamna o inlocuire a regimului castrist cu unul “binevoitor” , prin metodele obisnuite: miscari de strada “spontane”, colonizare economica, etc; de urmarit daca se va petrece ceva de genul asta…

 13. Mda. Astept cu maxima curiozitate data de 9 mai si implinirea profetiilor lui Bogdan Chireac – aceasta figura de mare prestanta a jurnalismului romanesc.

  Stilul asta de stiri mi se par prin definitie suspecte. Cand mai sunt emise si de insi care mint precum respira, imi permit sa am indoielile mele.

  In rest, de acord cu comentariile: suntem cu urechile pe spate, in pozitie de sluj deplin, total, lipsit de nuante, pregatiti pe paine cu unt de marile figuri politice romanesti ale acestui veac, pt a fi serviti ca antreuri la un paharel de votca.

  Eu sper ca Dumnezeu sa nu ne lase. Dar ma gandesc cu groaza la sintagma ‘mobilizare generala’. Ma intreb cati or sa fie dispusi sa isi lase familii si copii si sa isi puna pielea in joc pt a transforma ‘visele americane’ in realitati…

 14. @Gilles de Rais:

  intreb strict de curiozitate: de ce ti-ai ales user name-ul asta? Baiatul are o reputatie cam sinistra…sau ma insel eu?

 15. @doroteea:

  Da, e destul de ciudata informatia, poate intra lejer la propaganda de razboi, in cazul in care nu exista factualitate, avand scopul posibil de a oferi o justificare “rationala” opiniei publice romanesti pentru infuzia de armament greu preconizata. Totusi acolo sunt invocati chiar “generalii americani”. Bine, miscari de trupe exista in mod clar.

  In caz de razboi, probabil elementul de “mobilizare generala” clasica nu va fi cel hotarator. O mobilizare totala a societatii, in schimb, da.

 16. @admin:

  sincer, eu nu-mi dau seama f bine ce ar insemna un razboi pt noi, la modul concret – in afara trimiterii de trupe pe un alt ‘teatru de operatiuni’ (parca sa se zice, nu?) si a unor atacuri aeriene asupra Romaniei. Bine, nu ma pricep deloc la de-astea, asa ca nu ma pronunt. Dar, la ce se intampla (miscarile de trupe de care zici si care, da, sunt evidente, si in plus absolut sinistre), nu ma astept la ceva bun…

  In plus, am impresia ca in tarile astea cu politicieni vanduti, principiile necesitatii si proportionalitatii interventiei nu prea se respecta, si popoarele sunt in mod cinic supuse exterminarii. Noi oricum suntem considerati ‘popor de mana a doua’ la nivelul marilor decidenti,

 17. Stau si ma gandesc daca analistii si liderii Rusiei nu si-au pus, la modul serios, o întrebare simplă: ce i-o fi determinat pe cam toti vecinii din fosta sa sfera de influență sovietică să “fugă”, și încă repede după ’89, spre NATO? Mă, o fi vreunul, doi, trei cu lideri sau “specificitate națională” de (ne)înțeles, DAR, toți dom’le? Toți au fost nebuni să nu aleagă apropierea militară de “maica Rusie”? De ce n-au ales oare “îmbrățișarea” ei?… De ce n-au simțit-o ca pe o bună vecină, dacă nu ca pe o “maică”? Nu au nimic a-și reproșa liderii si ganditorii Rusiei? Sau o fi de vină tot vechea “mândrie”, cea care a umflat mereu capetele capetele oamenilor?

  Dacă zeci de ani ai ținut strâns la piept niște “copii” împotriva voinței lor, n-ar fi trebuit să pricepi, în mod elementar, că după spargerea Uniunii Sovietice, trebuie să ți-i apropii cumva cu binișorul, să te faci tu “mai mic” macar de formă (=fatarnic, bun si asa…) pt a simți și celălalt PUȚIN că greselile țin de trecut, că pacea si buna vecinatate sunt de mare pret?

  Deh, întreb și eu ca om simplu, fără dedesubturi sau înțelesuri.

 18. @doroteea
  intreb strict de curiozitate: de ce ti-ai ales user name-ul asta? Baiatul are o reputatie cam sinistra…sau ma insel eu?

  Nu te inseli deloc. Gilles de Rais(1405-1440) a fust unul dintre marii nobili si cavaleri francezi ai sec XV, dar si unul dintre cei mai mari criminali ai umanitatii , numele sau fiind prezent in aproape orice manual sau tratat de criminalistica. User name-ul respectiv l-am ales , tinand cont de rezonanta si vizibilitatea lui .

 19. @Ioan R

  Raspunsul la problema ridicata de tine este urmatorul: multe dintre popoarele din fosta sfera de influență sovietică au o ura inradacinata asupra Rusiei( in special ,datorita raului facut societatilor lor intre 1945 si 1989), deoarece (necunoscand bine istoria) confunda regimul sovietic bolsevic ateu si malefic ( infiintat de evreii rusi si care intr-adevar, le-a facut mult rau, dar nu mai putin, rusilor ) cu sistemul actual, in care statul rus e asociat cu Biserica ortodoxa ,asemanator cu ce se intampla in vremea tarilor rusi; un alt motiv important este acela ca tuturor acestor popoare le place comoditatea oferita de tehnologia pusa la dispozitie de ordinea masonica actuala , la pachet cu sclavia treptat introdusa( pe cand Rusia ce le poate oferi: nationalism ,traditii, ortodoxie , vodka , prea putin atragatoare si interesante…… poate doar ultima).
  Pe de alta parte sunt semne clare ca unele dintre aceste tari( ca de exp:Grecia, Cipru, Ungaria,Serbia si partial Bulgaria) incep sa inteleaga falimentul politicii economice si de deznationalizare al UE, precum controlul si supravegherea in masa practicata de SUA si aleg sa isi deschida usile si catre Rusia , ca o alternativa la politicile UE si SUA.

 20. @Gilles de Rais:

  Mai ‘Gilles’, nu mi-o lua in nume de rau, dar e prea crancen personajul, nu mi-as pune numele lui nici in gluma! 😐

  Totusi, ai o scuza 🙂 : vinovatia lui pare a fi subiect de disputa:

  http://www.theguardian.com/theguardian/2013/jun/17/bluebeard-gilles-de-rais-france

 21. Las la o parte cele savarsite de conducerile post-decembriste care s-au umplut toate de rusine si au adus Romania intr-o situatie dramatica, din toate punctele de vedere,culminand cu tichia americana “de protectie”. Voi vorbi de rusofobia romanilor.
  Rusofobia romanilor nu este doar din cauza “regimului sovietic bolsevic ateu si malefic ( infiintat de evreii rusi…)”. Hai sa nu punem toate relele rusilor in carca evreilor. Rusofobia romanilor este veche , de pe timpul razboaielor ruso-turce desfasurate pe teritoriul Tarilor Romane in timpul carora armatele tariste regulate s-au dedat la acte barbare impotriva satelor si oraselor romanesti. Apoi ce a facut Rusia tarista Romaniei dupa ce am intervenit la Plevna spre a o ajuta impotriva turcilor a ramas de neuitat.
  “Porci”, cuvant pe care l-am auzit rostit des de romani la adresa rusilor. Da, rusii au o problema cu grosolania si lipsa de cuvant cu care s-au facut cunoscuti in lume. Problema tezaurului romanesc si ce au facut la Fantana Alba intregeste imaginea de natiune barbara, grosolana,fara de cuvant. Daca mai pun si cum se comporta Patriarhia Rusa vis-a-vis de Biserica romanilor basarabeni se vede ca binecunoscuta fibra ruseasca se manifesta si aici, deci ce sa mai zicem de mujici…Daca ne uitam la teritorii si la politica desnationalizarii din Valea Timocului vedem ca cele mai multe rani le avem de la “fratii” ortodocsi slavi.
  Deci nu-i de mirare orientarea romaneasca spre fabricantii de hamburgeri si Coca Cola, chiar daca acestea sunt daunatoare sanatatii…

 22. @Gilles de Rais, GeluS,
  Da, bine spuneti.
  Eu “reprosez” (vorba vine) liderilor/ganditorilor Rusiei (fata de ale carei capete luminate din toate domeniile am o cuviincioasa admiratie) ca nu s-au gandit din timp la aceste reactii FIRESTI ale statelor din fosta sa sfera de influenta sovietica si ca au ajuns, iata, sa se lamenteze acum de apropierea periculoasa a blocului NATO. Pai, ce facusi in ultimii 15 ani? Trebuiau analize si studii ca sa pricepi ca asta se va intampla?

  Unii ar putea spune: dar de ce nu au facut primiii pasi HOTARATI de apropiere dupa anii ’90 cei mici, adica statele foste “comuniste”, actualmente capitaliste si membre NATO? Cred ca pt marea parte a noastra este evident ca asa pusa problema este gresit pt simplul motiv ca nu poti cere unuia oprimat timp indelungat (si aici vorbim nu numai de perioada sovietica) de catre tine, cel puternic, sa vina el la tine cu caciula in mana atunci cand a capatat putin libertate din “stransoare” si sa-ti PROPUNA statornicirea a ce? A INCREDERII, caci asta sta la baza relatiilor de buna vecinatate! Aici este problema.

 23. Este foarte greu, poate chiar imposibil sa inteleaga cineva ce se intampla in tot acest “recent” conflict dintre Rusia pe de o parte si Ucraina, SUA, UE, OTAN (NATO) de cealalta parte.
  Este foarte greu sa inteleaga in primul rand pentru ca de 70 ani in occident si aproximativ 20 de ani in Romania, diavolul, prin elitele si factorii decidenti ai marilor puteri, oameni inselati si imbatati de slava lumeasca a puterii si implicit a falsului control asupra propriilor vieti cat si a vietii celorlalti, a sadit incet, putin cate putin, dar cu rezultate evidente, duhul antihristic, duhul lumesc al bunastarii si mai ales, duhul inchinarii la idolul “om”.

  Asa s-a intunecat mintea multora, incat nu doar ca sunt incapabili sa se documenteze, sa citeasca, sa se informeze din mai multe surse si cel mai important, sa cunoasca istoria adevarata, ci nici nu mai au vointa de a dori acest lucru.
  Cand societatea secularizata te inseala atatia ani bombardandu-ti creierul cu tot felul de imagini care contin sexualitate, curvie, desfranare, vile, iahturi, vacante si sejururi in “raiuri” pamantesti, tot felul de concursuri si emisiuni prostesti care iti ocupa timpul si iti tin mintea imprastiata, devalorizarea familiei, devalorizarea casatoriei religioase, devalorizarea cresterii copiilor in frica si legea lui Dumnezeu, impatimirea ajunge la un stadiu in care trupul, mintea si inima nu se mai opun deloc, nu mai cauta normalul, firescul si nu mai are nici-o putere de a discerne intre minciuna si adevar.
  In acest stadiu, masele sunt in faza de a “inghiti galusca pe nemestecate”.
  Si in toata aceasta minciuna, manipulare, ideologizare si decadere a omului, cel mai mare rol si cel mai bun rezultat posibil il are televizorul.

  Asa cred eu, ca mintea omului a ajuns la un nivel atat de jos, la o putere de intelegere atat de mica, incat orice propaganda mincinoasa este inghitita de acum intr-un mod aproape inertial. Probabil ca de aceea asistam si la propagande din ce in ce mai desantate, propagande care, cel putin rational, nu ar trebui sa prinda nici macar la copii mai maricei.

  Nimic nu este de data recenta si nimic nu este intamplator. Americanii se pregateau sa distruga Rusia inca de incheierea celui de-al doilea razboi mondial.
  Mai rau este ca noi, romanii, suntem impinsi intentionat in acest conflict. Resurse, naturale, pozitii geostrategice, asa zisele drepturi ale omului, libertate, democratie si alte asemenea motivatii sunt doar metodele prin care satana se foloseste de slabiciunile oamenilor, ca prin acesti oameni sa-si poata atinge scopul final: distrugerea ortodoxiei.
  Atata timp cat ortodoxia este vie, diavolul nu va putea sa-l incoroneze pe antihrist ca imparat si fals dumnezeu al omenirii.

  Daca nu vrem sa ne trezim si sa intelegem ca nici SUA, nici NATO, nici UE, nici Ucraina, nici Rusia si nici-o alta mare putere nu ne-a fost niciodata prietena si ca acum, poate mai mult ca niciodata, suntem doar un o natiune care, in mentalitatea acestor puteri, trebuie sa fim distrusi, nu ne mai ramane decat vechiul dar atat de actualul indemn: “scapa cine poate”.
  Sau, daca printre ortodocsi vor fi unii mai intariti de Duhul Sfant, sa lupte, sa nu taca cu nici-un pret si indiferent de consecinte, sperand ca altfel vor reusii sa-i mai trezeasca si pe altii, eliberandu-i din lanturile “libertatii libertinajului” si deschizandu-le ochii mintii, ca sa vada si sa-si salveze si ei viata in Hristos.

  Sa vedem ce atitudine “pacificatoare”, “democratica”, “eliberatoare” si “iubitoare” aveau SUA la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial:

  (Allen Dalles, director CIA – Proiectul de realizare a doctrinei americane postbelice)
  “Razboiul se va termina, toate se vor aranja intr-un fel, se vor pune la punct. Si atunci vom arunca intreg arsenalul nostru, tot aurul si toate bunurile materiale spre a prosti si a deruta oamenii.
  Creierul uman si constiinta oamenilor, in ansamblu, pot fi supuse modificarii. Semanand acolo haos, vom substitui in forul interior al rusilor valorile adevarate cu unele false si ii vom face sa creada in ele. In ce mod? Vom gasi tovarasi de idei, complici, chiar in Rusia.
  Etapa dupa etapa, se va derula grandioasa dupa proportiile sale tragedie a distrugerii celui mai nesupus popor de pe glob si a stingerii definitive si ireversibile a constiintei lui nationale.
  Din literatura si pictura, spre exemplu, vom extirpa esenta sociala, vom defaima oamenii de arta, le vom nimici orice inspiratie de a se dedica literaturii si artei, culturii si altor procese care formeaza osatura spirituala a unui popor. Litaratura, teatrele, cinematograful vor reflecta cele mai josnice porniri umane.
  Vom sustine si avansa pe toate caile acel soi de creatori care vor cultiva si induce in constiinta umana cultul sexului, violentei, sadismului, tradarii, intr-un cuvant, imoralitatea propriu-zisa. In interiorul conducerii guvernamentale, vom induce haos si dezordine.
  Pe cai ascunse, dar in mod activ si consecvent, vom favoriza degradarea functionarilor, mituirea, lipsa de principialitate. Birocratismul si taraganarea vor fi trecute in categoria virtutilor.
  Onoarea si onestitatea vor deveni ridicole si inutile si se vor considera ramasite ale trecutului. Badarania si obraznicia, minciuna si inselaciunea, betia si narcomania, frica animalica a unuia fata de celalalt, nerusinarea, tradarea, nationalismul si ura intre popoare, mai cu seama fata de poporul rus, vor fi cultivate pe neobservate si foarte curand se vor manifesta in toata amploarea lor.
  Si doar unii, un numar foarte redus de oameni, isi vor da seama ce se intampla. Dar pe acestia ii vom pune intr-o situatie de neajutorare totala. Vom induce lumea in eroare si-i vom declara gunoaie ale societatii.
  Vom smulge radacinile spirituale, vom face de ras si vom distruge bazele moralei crestinesti. Vom face astfel incat, generatie dupa generatie, sa se degradeze intreg poporul. Vom influenta copiii inca din gradinite, apoi in adolescenta, punand miza principala pe tineret, corupandu-l, demoralizandu-l, dezintegrandu-l.
  Ii vom preface in niste cinici, vulgari, cosmopoliti. Iata care este scopul nostru.”
  (Allen Dalles a activat in CIA din momentul infiintarii acesteia in 1947. In anii 1942 – 1945 a condus organizarea spionajului politic in Europa. A fost director al CIA in anii 1953 – 1961 si unul dintre organizatorii activitatii de cercetare, spionaj si acte diversioniste impotriva URSS si a altor tari socialiste. A fost si ideologul “razboiului rece”)

  Cine mai are un cat de mic discernamant poate vedea ca aceeasi doctrina o au americanii si acum. Nu s-a schimbat nimic.
  Parca diavolul insasi ar fi alcatuit acest malefic plan de distrugere impotriva omului, impotriva popoarelor ortodoxe.

  Cand elitele lumii au pus la cale “caderea comunismului”, se asteptau sa-si infiltreze proprii oameni in interiorul sistemului si sa distruga Rusia din interior.
  Pentru o perioada, parea ca acest plan este aproape de a da roade. Insa, probabil ca din pronia lui Dumnezeu a fost stopat, spre prelungirea vremurilor si intoarcerea cator mai multi oameni spre pocainta si spre ortodoxie.
  Acum, se pare ca singura optiune a conducatorilor inselati si inchinatori la satana este razboiul. Atacarea singurei tari ortodoxe care nu a fost supusa inca, dar care se vrea “inteles” nu ca atac, ci ca “aparare”.
  O aparare a “valorilor” americane si occidentale, “valori” a caror adevarata fata am vazut-o in fragmentul de mai sus.

  In Romania, trebuie sa fi orb ca sa nu vezi ca aceasta doctrina a fost deja impementata si continua inca.

  In Iugoslavia, dupa ani de zile in care SUA, NATO si UE au finantat, incurajat si sustinut prin toate mijloacele factiunile teroriste ale albanezilor musulmani, cand au vazut ca armata Iugoslava este mai puternica si ca nu pot distruge ortodoxia din interior, prin incercarea de formare a unei “insule” musulmane, NATO a ignorat legile internationale si a atacat si bombardat ilegal aceasta tara.
  Dupa bombardarea si slabirea armatei Iugoslave, trupele de mentinere a pacii ale ONU, au supravegheat uciderea, prigonirea si alungarea ortodocsilor din pamanturile lor, din casele lor, din bisericile, scolile si locurile lor natale, zonele fiind repopulate ilegal cu musulmani albanezi.

  De greci nu mai are rost sa reamintesc, pentru ca stie toata lumea in ce hal au fost de indatorati, furati, saraciti si colonizati de marile institutii financiar-bancare ale lumii.

  Rusia este singura si ultima tara ortodoxa in care satana nu a reusit inca sa preia fraiele conducerii.

  Si chiar daca nu va fi razboi, SUA, a caror doctrina este distrugerea moralei crestine si pervertirea copiilor inca din gradinite, sunt deja stabiliti aici, in Romania.
  S-au instalat cu propria lor militie politica (DNA), cu propriile lor trupe militare, cu propriul lor armament usor si greu, in “propriile” lor baze militare cedate de statul roman, la Deveselu si Gogalniceanu.
  Probabil ca intentioneaza sa nu mai plece niciodata.

 24. a) ar putea intervenantul “sluga netrebnica” sa dea macar o referinta pentru documentul lui Dulles (banuiesc ca exista si copii disponibile pe undeva, scanate, etc: am vrea sa vedem o astel de fotocopie); eram la curent de un document oarecum similar: se gasise prin arhivele poloneze – ar trebui saa existe si pe la noi daca n-a fost distrus/bine “ascuns”, unde KGB-ul detaila masuri pentru destabilizarea tarilor ocupate (punerea incompetentilor in functii de conducere, distrugerea invatamintului, etc); chiar daca nu-s identice, nu-i ciudata asemanarea ?
  b) in conditiile in care conflicte se pregatesc in spatiul euro-asiatic (razboaiele economic si de gherila sint in plina desfasurare), nu cumva acordul cu Iranul – atit cit este – a fost gindit ca sa tine Iranul deoparte in cazul unor operatii mai ample (sa nu provoace vreo criza prin Golf) ?
  c) sint de acord cu intervenantul ca nu avem nimic de asteptat de la nimeni – e de ajuns sa ne citim, recitim! istoria spre reimprospatarea memoriei; avem nevoie mai mult ca oricind de unire, sa ne stringem rindurile cit mai strins

 25. @ Iulian

  Fragmentul este extras din cartea “Staretii despre vremurile din urma”, pag. 121 – 123.

  Bineinteles ca ar fi indicat sa-ti procuri si sa citesti toata cartea, deoarece contine multe informatii si ajuta la intelegerea situatiilor actuale interne sau internationale.

 26. @Sluga netrebnica

  Incearca sa maresti “zoom”-ul, nu focaliza doar pe America. Ce au hotarat americanii dupa al II-lea razboi mondial, Stalin hotarase acelasi lucru mai demult cu privire la Occident(in prima faza cel european), incepand cu Spania.
  Nu stiu cat de ortodoxa era urss, stiu doar ca situatia teribila in care se afla Romania astazi este datorata rusilor, americanii au gasit tortul gata pregatit pentru cireasa lor. Nici o tara din lagarul socialist nu este astazi in situatia Romaniei, asta dovedeste ca “imbratisarea” Romaniei de fratii ortodocsi sovietici a fost cea mai “afectuoasa” !
  De 25 de ani guvernantii Romaniei prostesc fraierii tarii cu infaptuiri slogan gen “democratie”, “nato”, “ue”, “autostrazi”,”traiti bine”, insa in realitate panorama este catastrofala ( sanatate, educatie,armata,economie, etc).
  Pe langa toate acestea trecutii si actualii guvernanti adopta o atitudine prosteasca de supra-licitare a ajutorului Americii. Ajutorul nu va veni nici de la Apus, nici de la Rasarit, nici din munti sau din mare, ci vorba Pr. Balan, “Romania trebuie sa priveasca in sus”, daca vrea sa mai fie. Iar in ce-i priveste pe “fratii sarbi”, si-au facut-o cu mana lor, in 1950 au deplasat masiv populatie sarbeasca din Kosovo in Valea Timocului ca sa contrabalanseze elementul vlah de acolo asa ca in jumatate de secol albanezii au devenit majoritari in zona, asta e, le era frica sa nu se uneasca
  Timocul cu Romania !!!

 27. @ Gelus

  Incearca sa mai citesti inca odata comentariul meu si daca poti, mai citeste si alte comentarii. Tot de-ale mele, bineinteles.

  Faptul ca in comentariul anterior am “focalizat” pe SUA, NATO si UE nu inseamna ca sunt filorus.

  Nu as vrea sa vad nici-un soldat strain in Romania, fie el rus, american, european sau chiar “planetar”.

  Insa in momentul de fata avem un DNA si un DIICOT care oficial au fost declarate drept investitii ale SUA si vedem ca nu actioneaza impotriva nici unei corporatii straine. Avem deja trupe americane inarmate si stabilite deocamdata aici si mai avem si instigare la un razboi pe care SUA l-a inceput prin finantarea loviturii de stat din Ucraina.

  Faptul ca Romania se afla in situatia dezastruoasa de acum nu se datoreaza doar guvernantilor nostri si nici doar Rusiei.

  Romania a fost jefuita de FMI, BM, BCE, UE, institutii care nu prea au legatura cu rusii. Iar furaciunile si escrocheriile guvernantilor nostri s-au facut cu cunostinta si acceptul tacit al occidentului.

  Vezi sa nu cazi in capcana propagandei ca toti romanii sunt hoti si ca sa ne mearga bine trebuie sa fim condusi de straini sau chiar de un guvern unic, european, cu sediul la Bruxeles. Sau ca rusii sunt rai si NATO sunt buni.

  Toti sunt la fel. Ideologia si scopul este acelasi si in vechiul comunism si in actuala democratie. Metodele difera putin, la occidentali fiind mai “soft”.

  Asa cum bosevicii rosii arestau pe oricine se opunea politicii de stat si il numeau “dusman al poporului”, la fel si americanii si-au dat o lege prin care pot aresta pe oricine, fara mandat judecatoresc si-l pot incarcera pe termen nelimitat fara hotarare judecatoreasca, declarandu-l dusman al binelui si prosperitatii comune, dusman al drepturilor omului. Legea se numeste “Patriot act” si poate fi arestat oricine fiind catalogat “extremist si posibil terorist”.
  In lista guvernului american, “infractiunile” care se supun incadrarii ca “extremist si potential terorist” sunt 72. Printre ele: cine se opune globalizarii, cine spune ca religia lui este singura adevarata, cine nu este de acord cu homosexualitatea …

  Din toate comentariile mele este foarte usor de dedus ca incerc sa fiu un aparator al ortodoxiei. Nu sunt nici filorus, nici pro american, nici pro european … sunt doar pro Romania Ortodoxa.

 28. @Sluga netrebnica

  Cum a fost Romania jefuita de FMI, BM, BCE, UE ? Cu consimtamantul bucuros al alesilor neamului. De ce n-au facut la fel si in alte state comuniste ? “Cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni”. Cum au ajuns sus oamenii de nimic ? Prin vot liber, democratic…De aici si pana a trage o concluzie sanatoasa, nu este greu.
  Insa mai bine este a pastra tacere si a gandi in aceste zile cele ce avem nevoie noi insine si care depind direct de noi, nu de conducatorii Romaniei sau de alte “organisme”.

 29. @ Gelus
  “Nici o tara din lagarul socialist nu este astazi in situatia Romaniei, asta dovedeste ca “imbratisarea” Romaniei de fratii ortodocsi sovietici a fost cea mai “afectuoasa” !”

  Omule nu te supara ca ti-o spun , dar confunzi regimul sovietic bolsevic( infiintat de evreii rusi si care intr-adevar, ne-a facut noua romanilor mult rau), cu sistemul actual, in care statul rus e asociat cu Biserica ortodoxa ,asemanator cu ce se intampla in vremea tarilor rusi.
  Noi, ca popor trebuie sa ne urmam interesele noastre legitime, dreapta credinta ortodoxa si traditiile de secole: rusii , sarbii , bulgarii au fost si vor fi mereu vecinii nostri, pe deasupra sunt si ortodocsi, deci trebuie sa invatam sa convietuim cu ei si sa ne respectam reciproc, pe cand americanii n-au avut si nu au ” nici in clin nici in maneca” cu noi romanii, de aceea nici nu trebuie sa contam vreodata pe ei , ca sa n-avem deziluzii.

  @Sluga netrebnica
  “Din toate comentariile mele este foarte usor de dedus ca incerc sa fiu un aparator al ortodoxiei. Nu sunt nici filorus, nici pro american, nici pro european … sunt doar pro Romania Ortodoxa.”

  Subscriu la ce ai scris, sunt de acord cu tine.

 30. @admin

  Nu e vorba ca e usor sa dam vina pe evrei pt instaurarea comunismului in Rusia, ci pur si simplu, acesta este adevarul , Rusia fiind alegerea drept camp experimental si rampa de lansare a “Revolutiei mondiale”, in ciuda indictiilor lui K.Marx, care preconizase pt experimentare o tara puternic industrializata si nu una agricola. Astfel, 129 dintre cei 159 de conducatori ai diferitelor comitete ale revolutiei bolsevice din 1917, erau evrei.
  Organizatia iudaica B’nai B’rith(Fratii Aliantei), impreuna cu trusturile industriale si financiare din SUA, contribuisera masiv, inca din 1916 , la finantarea revolutiei bolsevice.

 31. @Gilles:

  De acord, dar adevarul e intotdeauna mai complex, iar daca il reducem la lozinci nu am facut nimic. In primul rand, nu au fost doar evrei implicati in revolutia bolsevica. In al doilea rand, au fost si evrei care au intrat in malaxorul Gulagului. In al treilea rand, au fost exagerat de multi rusi, romani, si alte neamuri ortodoxe, implicate in genocidul comunist. Asta spune ceva despre noi. Ne intereseaza acest lucru, inclusiv din punct de vedere duhovnicesc? Sau vom ajunge sa ne omoram iar intre noi dand vina mereu pe altii?

 32. @admin
  “In al treilea rand, au fost exagerat de multi rusi, romani, si alte neamuri ortodoxe, implicate in genocidul comunist. Asta spune ceva despre noi.”

  Da, spune ca “orice padure isi are uscaturile ei”. Cei la care te referi , sunt de fapt, “uscaturile neamului”.
  Maestrul Dan Puric spunea ca, cei care dau fibra, forta interioara a acestui neam este undeva la 20%.

 33. rectific: sunt undeva la 20%.

 34. Intr-o zi, fiind eu suparat si tulburat de razboiul acesta dus impotriva credintei noastre, ma intrebam in sinea mea: Doamne, de ce ingadui sa vina alte neamuri peste noi si sa ne strice credinta noastra ortodoxa? Cum vom face noi sa ne aparam credinta daca aceste neamuri pun mana pe toate cele necesare vietii noastre, daca in mainile lor o sa se stranga toata puterea si se intaresc asa de mult asupra noastra incat vor putea sa dea legi prin care vor mutila, vor schimba sau chiar vor interzice ortodoxia? Noi si copii nostri cum ne vom mai mantui?

  Si tot intrebandu-ma asa in sinea mea, deodata mi-au venit in mintea mea proasta urmatoarele randuri din psalmi:

  “2. Fiii oamenilor, pana cand grei la inima? Pentru ce iubiti desertaciunea si cautati minciuna?
  4. Maniati-va, dar nu gresiti; de cele ce ziceti in inimile voastre, intru asternuturile voastre, va caiti.
  5. Jertfiti jertfa dreptatii si nadajduiti in Domnul.”
  (psalmul 4 al lui David)

  Si deodata parca mi s-a luminat un picut mintea si mi-am dat seama ca de fapt, prin felul nostru de viata, nu ne diferentiem prea mult de celelalte neamuri.
  Si ma tot gandeam la cate avorturi se fac in Romania, la cate nedreptati facem multi dintre noi in fiecare zi, la ceea ce discutam sau facem in asternuturile noastre, in adunarile noastre de familie, de prieteni; cate grairi in desert, cate clevetiri, cate glume si rasete prostesti, dansuri destrabalate, betii, furturi, minciuni si mai ales cata mandrie zace in fiecare dintre noi. Si cate si mai cate!

  Si am inteles ca foarte putini sunt cei care chiar traiesc cu adevarat ortodox, iar noi ceilalti, majoritatea, avem aceasi vietuire ca cei de alte neamuri, care vin peste noi si ne cotropesc. Deci nu neamuri straine ne cotropesc si incearca sa ne schimbe credinta, ci noi insine, prin ceea ce gandim, vorbim, facem sau nu facem, ne asemuim cu celelalte neamuri. Noi singuri alegem “tabara” in care vrem sa fim si atunci, este normal ca si stapanitorii sa fie conform alegerii noastre.

  Cat de bun si cat de minunat este Dumnezeu. Doar sa stea omul un pic si sa cugete la el insusi si prin prisma celor citite din Sfanta Scriptura si din invataturile sfintilor va intelege ca nimeni din jurul lui nu este de vina pentru ceea ce i se intampla.

  Si eu ii acuzam mai demult pe evrei, pe pagani, pe eretici, pe atei, pe comunisti, pe capitalisti …

  Dar toate aceste neamuri nu se intaresc asupra popoarelor ortodoxe decat cu voia noastra. Prin felul in care alegem sa vietuim, nu meritam decat sa fim stapaniti de aceste neamuri. i Noi alegem sa fim acelasi neam cu ei.

  Bine spune Sfantul Apostol Iacov:

  “19. Tu crezi ca unul este Dumnezeu? Bine faci; dar si demonii cred si se cutremura.
  20. Vrei insa sa intelegi, omule nesocotit, ca credinta fara de fapte moarta este?”
  (cap. 2)

  Poate ca ii vedem si intelegem ce se intampla, poate ca reusim sa-i demascam si chiar sa scapam de ei pentru un timp … dar daca nu neschimbam viata, Dumnezeu va aduce mai multe neamuri asupra noastra si mai mult ii va intari si mai mult vom suferi.

  Bine zicea parintele Arsenie Boca: “Daca Dumnezeu iubeste Romania, atunci sa ne pregatim de bataie”.
  Ne-am facut ca dobitoacele si numai prin batai mai meritam sa fim treziti si adusi pe Cale. DSi deoarece noua ni s-a dat sa cunoastem Adevarul, mai rau decat ceilalti o sa fim batuti.

  Sa ne schimbam viata si atunci ca fulgerul va urca strigatul nostru de ajutor catre Domnul. Si Domnul nu ne va lasa in veac.

 35. @Sluga netrebnica

  „Prigoana vine de la Apus” ar fi spus părintele Arsenie Boca…
  „Părintele făcuse atunci altarul din pădure şi într-o predică spusese: «Mă, întoarceţi-vă la Dumnezeu, căci calul roşu bate la porţile Răsăritului. Dar să nu vă întristaţi, că de acolo vine mântuirea. Prigoana vine de la Apus». Adică, prigoana vine din Apus acum, în vremurile noastre.” (Georgeta Penciu, Făgăraş)

  Sfintii Parinti spun urmatorul lucru: “dimensiunea crestin-ortodoxa este mare intr-un popor , daca acel popor se gaseste in nevoi si suferinte”.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare