CE CAUZEAZA CORUPTIA?

25-10-2014 2 minute Sublinieri

quote-power

Puterea. Iar puterea absoluta corupe absolut. 

Iata un un raspuns pe care l-am uitat, de la atata demagogie anticoruptie. Nu mentalitatile, nu institutiile, nu “valorile” sau absenta lor, ci puterea, aceasta este cauza coruptiei. 

Coruptia e provocata de hotie, de clientelism, de relatii mafiote – se zice. Insa toate acestea sunt doar diverse manifestari ale ei si nici macar cele mai grave. Vechiul Regim francez era putred de corupt, venal. Cel revolutionar care l-a succedat era corupt infinit mai mult, dar radacina coruptiei nu mai era in jalnica lacomie sau venalitate, ci in diabolica sete de putere absoluta. Erau regimurile intransigentei, adica ale coruptiei absolute, caci erau regimurile puterii absolute. Rezultatul intransigentei puritaniste a fost Teroarea.

Exista un singur mijloc de limitare a acestei surse otravite de coruptie: “accountability”, sau raspunderea pe care detintatorul respectivei puteri o are a da in fata publicului. A da socoteala, pe romaneste. A da socoteala pentru deciziile, agenda si comportamentul pe care-l afisezi – publicului, adica celui care te trimite in acea functie, sau celui pe ai carui bani iti exerciti functia (prin taxe). Precizarea e esentiala, caci unii dau socoteala, insa in fata unor stapani mai mari, ceea ce nu face decat sa agraveze problema coruptiei. Remedierea nu se poate face decat prin implicarea publicului in treburile… publice. Caci de aceea ne numim Respublica

Problema Puterii si a modalitatilor prin care poate fi ingradita este ocultata masiv in aceasta campanie electorala si in general in discutiile politice de la noi. Se discuta despre Stat, in schimb, pe care unii il vor minimal. Statul este altceva decat Puterea, iar Puterea corupatoare poate actiona si prin structuri minimale. Multe dictaturi ale statului minimal au existat in istoria recenta (regimul Pinochet, pentru a da un exemplu faimos). In prezent, asistam la crearea unui nou sistem bolnav de putere in care institutiile de forta si serviciile secrete prevaleaza asupra celorlalte puteri. Iar acestea functioneaza dupa reguli netransparente, prin care ingroapa si dezgroapa dosare dupa interese necunoscute si care dau socoteala numai unor stapani din umbra, cu agende dubioase.

“Dreapta romaneasca”, uneori chiar si cea pretins national-crestina, sustine acest program al puterii patologice, apostaziind pana si de la acest principiu absolut elementar al omului de dreapta: limitarea puterii pentru a-i limita efectele corupatoare. Caci aceasta inseamna stat de drept, inca de la Magna Charta Libertatum. Culmea, statul de drept nu a inceput cu procurori si cu arestari, ci cu habeas corpus, adica cu limite puse exact acestui fel de putere represiva. De altfel, statul de drept britanic s-a construit prin parlamentarism corupt, nu prin justitiarisme extreme. Sigur ca asta nu e un argument pentru coruptie, ci e doar un fapt istoric ce pune in criza modelul abstract-idealist al “anticoruptiei” ca reteta politico-sociala.

In schimb, daca “dreapta” e sustinatoarea unei puteri represive nelimitate, cei care vorbesc – cu fereala – despre faptul ca Justitia ar trebui sa dea si ea socoteala sunt… ziaristi sportivi si “maestri” care se invart oportunist intre tabere politice.

Cine este, insa, vinovat de situatia la care s-a ajuns si, mai grav, la care se poate ajunge? Primii vinovati sunt tocmai cei care sunt facuti de rusine, astazi, in circul anticoruptiei. Timp de un sfert de veac, clasa politica autohtona a facut totul pentru a nu da socoteala publicului, pentru a nu da socoteala in fata poporului. Un sfert de veac s-a consolidat un sistem dezechilibrat, in care nu s-a democratizat nimic. Un sfert de veac de dispret fata de poporeni, saracani, fraieri. Iata, acum, decontul, roadele faptelor lor. Ei dau socoteala, insa nu in fata cui trebuie. Acest lucru inseamna doar ca locul Puterii s-a mutat din mainile lor si ale complicilor lor in mainile altora, care sunt, acum, stapani. Problema Romaniei nu e rezolvata, astfel, caci puterea nu a fost ingradita, clasa politica nu a invatat si nu este invatata sa fie raspunzatoare in fata poporului, ci doar in fata detintatorului Puterii reale. 

Cu alte cuvinte, coruptia va ramane, i se va schimba doar sursa.

Grav este ca organismul bolnav al Romaniei este tratat cu ceva care ii poate fi letal. Ca tot le plac “statilor de drept” metaforele medicale cand vorbesc de anticoruptie. Leacul administrat este putere bazata pe represiune si frica. Bisturiul taie, metastaza se declanseaza. Operatia reusita, pacientul mort.

In tara recordurilor luptei anticoruptie, am uitat acest adevar simplu, elementar: cauza coruptiei este puterea, iar puterea absoluta corupte absolut. 

Cuvantul Ortodox

democracy_on_the_skids

 

 


Categorii

1. Slider, Alegeri in Romania, Justitie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “CE CAUZEAZA CORUPTIA?

  1. Buna analiza! Intr-adevar aici este problema. Politicienii in anii ’90 aveau oarecum frica poporului, de teama alegerilor. Acum nu prea mai exista aceasta teama, se fac pe fata abuzuri, pt. ca sunt sprijiniti politic de SUA (si UE), dar si pt. ca si-au construit o armata de propagandisti in media si pe site-urile de socializare. Tactia acum nu este precum in trecut, zicem ca ei (poporul) si facem (pe ascuns) ca noi, ci e o tactica a indoctrinarii si manipularii populatiei, incat sa ajunga ei insisi sa ceara ceea ce noi dorim: pedepsirea si arestarea politicienilor din tabara adeversa, a celor bogati sau influenti, care se opun cat de abuzurilor puterii – a se citi, a celor care conduc institutiile de forta, si chiar si a poporului de rand care indrazneste sa voteze cu cei din alta tabara politica).

  2. Articolul vine ca o completare necesara la cel cu audierile.
    Probabil ca vor fi multe astfel de contre, dar nu cred ca regimul care a deschis seria arestarilor nu va sfarsi prin a avea membrii in aceeasi situatie.
    Asta arata ca justitia functioneaza in anumiti parametrii.
    Apoi suntem martorii unor schimbari de generatii.Cei tineri au datoria de a invata ceva din tot ce a fost.

    Daca ar fi mai putin corupti decat cei dinainte situatia s-ar mai imbunatatii.

    Trebuie mentionat ca romanii sunt impresionati de demonstratii de forta si multi nostalgici ai regimului Ceausescu viseaza maini de fier, asta poate fi o vulnerabilitate si o cauza pt ascensiunea unor politicieni bolnavi de putere care se rafuiesc intre ei.

  3. @dakiel:

    Aici nu e vorba de schimbari de generatii sau de justitie, ci de ceva mult mai amplu, cum ar fi cum anume functioneaza o societate. Argumentul de mai sus este ca reteta anticoruptie aplicata aici nu va schimba calitativ lucrurile, pentru simplul motiv ca astfel de schimbari nu se pot forta institutional, pe baza de decret sau proces. Pana si despre comunism, care a fost tot un regim pe baza de reteta, s-a zis ca s-a transformat intr-o varianta caragialesca, autohtona. Este aceasta conceptie a crearii prin distrugere in care nu credem si in care orice om de dreapta nu ar trebui sa creada. Mai ales cand programul de arestari este, vai, ce intamplare, racordat la alegeri si la confruntarile intre diferite tabere. In privinta puterii, mai important este unde se afla si ce trasaturi are. Daca aceasta putere ar fi ingradita prin limitarea ei si printr-o reala democratizare, atunci indivizii bolnavi de putere ar conta mai putin.

  4. @Mirela:

    Politicienii in anii ’90 aveau oarecum frica poporului, de teama alegerilor.

    Asa frica a existat mereu, insa strict oportunista, doar atat cat sa promita una si sa faca alta.

  5. Cred că @admin are dreptate și ar trebui să ne concentram mai mult asupra cauzelor și rădăcinilor corupției pentru a putea înțelege efectele marii bătălii anti-corupție ce se duce în fiece zi atât în subsolurile și pe culoarele DNA cât mai ales pe vastele ecrane mass-media.

    Aș nota totuși câteva aspecte pe care le găsesc interesante:

    1. lupta anticorupție, în context. Cu alte cuvinte, e important motivul pentru care se întâmplă acum, dincolo de aplauzele frenetice la adresa “eroismului” DNA și al procurorilor. Pastila cu eroismul, văzută prin EVZ parcă, m-a lăsat mască: în ziua de azi ești considerat un adevarat erou dacă faci – sau măcar te prefaci – ceea ce scrie în fișa postului…

    Asta pentru că avem de-a face cu dosare tergiversate cincinale întregi, cu NUP-uri date pe banda rulantă în ultimii douăzeci de ani, cu o eficacitate aproape zero a acelorași, de-a lungul unei perioade uriașe de timp. In contrast total cu rapiditatea de care aceleași personagii și instituții dau dovadă acum.

    Sigur, una din conexiuni este cu strategia Dep. de Stat pentru țările europene (din câte îmi dau seama, nu se aplică și în LatAm, acolo merg mai bine dictaturile și asasinatele).

    2. similaritățile cu situația din Italia anilor 90 și cu celebra campanie Mani Pulite, cea mai mare campanie anticorupție (și anti-Mafia, în același timp, acesta fiind și un diferențiator fata de situația actuala din Romania) ce a avut loc vreodată în Europa.

    Pe aceasta tema s-a scris ceva pe Ziare.com, aici: http://www.ziare.com/stiri/anticoruptie/prea-multi-anchetati-de-dna-in-italia-in-1310859 dar accentul se pune (din titlu) pe explicarea anchetării unei mari mulțimi de oameni, în Italia au fost peste 5000 de oameni anchetați.
    Ce nu se spune este ca în Italia anilor 90 Mafia făcea legea și era o organizație extrem de bine pusa la punct, cu tentacule care cuprindeau întreaga societate – prin urmare, având foarte multi oameni și implicând încă și mai multi (non-mafioso). Prin urmare, cifra de 5ooo este normală. Asta apropo de numere.
    Ca dacă este sa ne uitam la proceduri atunci nu ne putem opri măcar o ridicare din sprânceană când vedem autobuze cu sute de săteni de la Cuca Macaii, suiți ca vitele în vagoane pentru a fi duși la capitala, în lumina reflectoarelor. Urmașii Ndrangheta, probabil, ajunși în pitoreasca Românie, pentru o pensionare liniștită…

    Dar, sa revenim…câteva detalii în plus despre Mani Pulite aici: http://www.globalsecurity.org/military/world/europe/it-clean-hands.htm (material în limba engleză, nu neapărat cel mai bun dar decent pentru o oaricari punere în scenă).

    Si pentru că situația se aseamănă ar fi util să avem și o concluzie la Mani Pulite, concluzie livrată de un document (cercetare academică efectuată de un italian, publicată în 2008) analitic pe marginea campaniei respective.

    Intitulat “The Controversial Legacy of ‘Mani Pulite’: A Critical Analysis of Italian Corruption and Anti-Corruption Policies” documentul livrează în abstractul sau următoarea concluzie:

    The presence of widespread corruption in the political and administrative system became a major political issue in Italy during the 1990s, but a few years after the beginning of the mani pulite (“clean hands”) inquiries the question faded from the agenda of Italian politics. Using statistical and survey data, judicial and newspapers sources, the article shows that presumably political corruption is still systemic in Italy, and that its spread in the last decade can be explained by several institutional and cultural factors, including the failure of anti-corruption policies, the approval of some potentially corruption-enhancing measures, and the persistence of internal ‘governance structures’ of corrupt transactions.

    și continuă:

    The legacy of mani pulite, therefore, has not been an improvement of public ethics, but an escalation of tensions been political powers and the judiciary, exacerbated by the involvement of the Prime Minister and media tycoon Silvio Berlusconi in several inquiries for corruption crimes.

    Așa că eu nu m-aș entuziasma deloc în fața marii campanii a DNA-ului – aux contraire – m-aș gândi foarte serios la modul în care publicul și cetățeanul roman poate observa, controla și superviza activitatea instituțiilor statului în conturile căruia își depune – că vrea, că nu vrea – taxele.
    Pentru că, după cum remarca și @admin, cauza corupției este puterea, iar puterea absolută corupte absolut.

    Capisci, mămică Macovei?

  6. Studiul academic la care făceam referire mai sus este disponibil aici:
    http://www.gla.ac.uk/media/media_140182_en.pdf

  7. Posibil ca Ponta sa fie un continuator al Mani Pulite, mai ales ca s-a specializat in Italia pe probleme de criminalitate.
    Nu se stie inca daca in rolul de gropar sau de continuator al luptei anti-coruptie, depinde unde va inclina experienta din lectia italiana.

    Nici Macovei, nici altii nu pot confisca justitia.
    Stanga a esuat sa dea garantii credibile ca nu va obstructiona justitia, de aceea “dreapta” exploateaza bresele lasate, si-si aroga merite.
    Nu e ceva nou.

    Am citit linkul recomandat de pe ziare.com, judecand dupa algoritmul din Italia, aceste condamnari vor fi stopate, daca vointa celor care doresc sa mentina inertia se va impune.
    In acel moment vor aparea indignatii de serviciu, alde Cristoiu , ca de ce DNA-ul si alte institutii, mananca banii statului si nu fac nimic ?

    Din ce vad nu sunt condamnati doar politicieni si mare parte din condamnati nu apar in lumina reflectoarelor.
    Cei care nu apar, probabil nu sunt suficient de fotogenici pt rolul de victima a sistemului.
    Nu vad nicio televiziune de stanga sa prezinte bilantul DNA si care e raportul esecuri/reusite.

    Cand ai bilant de reusite 90% dintre dosare confirmate prin condamnari, intr-o perioada in care ministrul justitiei e incuscrit cu seful opozitiei,iti poti sonda utilitatea in aparatul de stat.

    Daca ar fi bilantul acesta in vremea lui Ponta,indiferent ca s-ar cerceta selectiv, babutele luate de DNA ar disparea din obiectiv iar el ar fi un arhistrateg genial care patroneaza o justitie puternica.

    Din fericire/pacate DNA-ul va exista si dupa Basescu,Ponta,Antonescu.
    Iar prerogativa numirii sefului DNA o va avea tot presedintele.

    Pentru faptul ca DNA si alte organisme juridice ajung sa influenteze alegerile o buna parte din vina o au si televiziunile, care ne educa in cultura DNA.
    Aproape nu exista zi fara stiri despre aceasta institutie.
    Tocmai virulenta asta anti-DNA le-a castigat adepti care s-au saturat de unii faraoni politici.

    Posibil ca aceasta institutie sa fie unul din ghetarii care scufunda titanicul.

  8. @dakiel:

    Justitia nu e ceva rupt de lumea in care ne aflam, deci si ea, ca si celelalte puteri, poate fi capturata, subordonata sau manevrata. Tocmai de aceea, atunci cand s-a inventat statul de drept, nu s-a pus justitia in centrul lui, ci asa numitul sistem de check and balances. Accentul pus pe puterea represiva sau dezvoltarea anormala a unei singure puteri nu e stat de drept.

  9. @admin: felicitari.

    In 2012 cand incercam sa spun oricui ar fi fost dispus sa ma asculte sa mearga la vot sa voteze la referendum, acest lucru il intelesesem si eu: ca cetatenii trebuie sa arate politicienilor ca in fata lor trebuie sa dea socoteala. Mesajul de atunci al lui Traian Basescu era exact opusul si, oarecum un fel de a bate saua sa priceapa iapa. Si iepele l-au inteles atunci cand cu atat popor in spate au hotarat ca ei trebuie sa dea socoteala in alta parte. Puterea curata pe care o puteau primi de la popor i-a speriat, pentru ca ei nu stiau sa fie curati. Asa ca au ales pe altii carora sa le dea socoteala. Puterea care vine de la acestia se poate unge si asta stiu cei care ne conduc sa faca cel mai bine. Spre deosebire de oamenii liberi care au semnat Magna Carta, ei au instinct de argat si de vataf si altceva nu stiu sa fie. Ceea ce face DNA-ul acum nu este deloc lupta anti-coruptie, ci doar partea vizibila a luptei dintre grupari pentru acces la resursele cu care pot unge mai departe pe cei de la care le vine puterea. Dreptul nostru de a cere socoteala a expirat atunci in 2012. Voturile noastre nu mai legitimeaza puterea in statul roman ci sunt doar un argument in negocierile lor la Inalta Poarta (zisa si Licuric).

  10. Din punctul meu de vedere, puterea in Romania este deosebit de eficienta in a se legitima pe sine ca putere. Asta vine din faptul ca detinatorii puterii nu mai au nici un Dumnezeu. Tot ceea ce fac este un simulacru si in aceste conditii au mai putine variabile cu care sa isi bata capul. Exemple de variabile la care au renuntat: Romania, patriotism, credinta, respect fata de oameni, dragoste fata de adevar, rusine, etc.
    Fara astea, nici nu este de mirare ca isi urmeaza cu constiinta curata orice agenda care slujeste propriilor interese. Nici macar nu mai slujesc intereseloe unui partid. Si o imagine foarte exacta a acestui jaf este: intreaga tara este luata in locatie de gestiune si stoarsa cat timp le tine mandatul = regimul fanariot al secolului XXI. Daca un/o oarecare nu gandeste exact in termenii lor (putere exclusiv in interes propriu si fara nici o viziune pe termen lung din care sa profite si Romania) nu va avea nici o sansa sa aibe o pozitie de decizie in stat.
    Cu alte cuvinte, treaba e nasoala rau.

  11. Pingback: CAND UNIUNEA EUROPEANA E FOCAR DE CORUPTIE. EULEX, misiunea UE de implenetare a statului de drept in KOSOVO, a acoperit mafioti in schimbul mitei si a inventat probe impotriva incomozilor - Recomandari
  12. Excelent articol- al vostru presupun. L-am vazut abia acum.
    Merci Alin-7 pentru articolul sugerat. Unul din foarte putinele care ies din retorica obisnuita anti-coruptie.

  13. @petra:

    Da.

  14. Pingback: LISTA NEAGRA A RAZBUNARII. Cu BOR in vizor/ Revolutia “civicilor”: REINSTAURAREA DIALECTICII STAPAN – SCLAV/ Democratie cu emisari, procurori si Legi Big Brother/ SPRE SOCIETATEA SPECTACOLULUI JUSTITIAR? - Recomandari
  15. Pingback: ANTICLERICALISMUL – noul consens manufacturat in Romania in “era” Iohannis? “Vom avea un PRESEDINTE LUTERAN care va stabiliza STATUL LAIC cum n-a facut-o nimeni pana acum”!/ EXCLUDEREA RELIGIEI DIN SCOLI SI IMPOZITAREA BISERI
  16. Ludwig von Mises, unul dintre cei mai remarcabili economiști pe care i-a avut omenirea, afirma la rândul său: “Nimic nu corupe mai mult o persoană decât ipostaza de a fi un braţ al legii şi de a-i putea face pe ceilalţi oameni să sufere”.

    Sursa (cu a carei concluzie-solutie nu suntem de acord, desi diagnosticul e cel putin partial corect): http://www.anacronic.ro/puterea-corupe-un-stat-mic-corupe-putin/

  17. Pingback: DE CE MAREA TRANSFORMARE SI NU O MAI BUNA ORGANIZARE? Iohannis perpetueaza cercul vicios al politicii romanesti: TREBUIE SA TRANSFORMAM PROFUND SOCIETATEA IN CARE TRAIM… - Recomandari
  18. Pingback: SCHELETELE DIN DULAPUL PATRIEI “STATULUI DE DREPT”. Disperarea Elenei Udrea si viscerele unui sistem mafiot | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare