Ce face NSA cu METADATELE colectate prin FILAJUL DIGITAL: diagrame ale RETELELOR SOCIALE, PROFILURI COMPORTAMENTALE, LOCALIZARE
Conform ultimelor desecretizari de documente si a unor interviuri cu oficiali, incepand cu anul 2010, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a exploatat enormele colectii de date de care dispune pentru a crea grafice sofisticate ale conexiunilor sociale ale unor cetateni americani, care pot duce la identificarea apropiatilor, a localizarii lor la un anumit moment, a tovarasilor de calatorie si a altor informatii personale.
Din documentele furnizate de Edward J. Snowden, reiese ca agentia de spionaj a inceput sa aprobe analizarea convorbirilor telefonice si a log-urilor de email in luna noiembrie 2010, cu scopul examinarii retelelor de apropiati ale cetatenilor americani, imediat dupa ridicarea restrictiilor asupra acestor practici de catre conducatorii NSA.
Schimbarea de politica a avut ca scop ajutarea agentiei in a “descoperi si urmari” conexiunile dintre tintele de peste ocean si oameni din Statele Unite, conform unui memorandum NSA din ianuaria 2011. Documentul stipula autorizarea agentiei de a analiza “grafice la scara larga a unor seturi foarte extinse de metadate de comunicatie, fara a fi nevoita sa verifice tara de provenienta” a fiecarei adresa de email, numar de telefon sau a oricarui alt identificator. Datorita temerilor de invadare a vietii private a cetatenilor americani, analizarea computerizata a acestor informatii fusese in trecut permisa doar in cazul strainilor.
Agentia poate imbogati datele de care dispune cu material din domeniul public, comercial sau din alte surse, incluzand coduri bancare, informatii cu privire la asigurari, profiluri de Facebook, liste de pasageri, liste de votanti si informatii de localizare prin GPS, precum si date fiscale si date despre proprietate. Nu sunt mentionate niciun fel de restrictii asupra modului de folosire a acestor informatii “imbogatite”, iar cativa dintre fostii oficiali ai administratiei Obama au afirmat ca Agentia s-a folosit de ele atat in cazul propriilor cetateni, cat si al strainilor.
Oficialii NSA au refuzat sa declare numarul de americani prinsi in acest efort, printre care se afla inclusiv oameni nevinovati. Documentele nu descriu rezultatul acestei investigatii, care leaga numerele de telefon si email-urile intr-un “lant al contactelor” asociat direct sau indirect unei persoane sau organizatii de peste hotare ce reprezinta interes national.
Noile dezvaluiri se adauga informatiilor din ultimele luni cu privire la accesarea si utilizarea de catre NSA a informatiilor private ale cetatenilor americani, fortandu-i pe legiuitori sa puna frau agentiei si pe presedintele Obama sa dispuna examinarea politicilor de supraveghere ale acesteia. Aproape orice informatie despre operatiunile agentiei este ascunsa, iar decizia de a revizui limitele cu privire la cetatenii americani a fost luata in secret, fara revizuirea de catre Curtea Nationala de Spionaj si fara o dezbatere publica. Inca din 2006, un moratoriu al Departamentului de Justitie atentiona asupra unei potentiale abuzari a acestor informatii daca nu se iau masurile adecvate.
O purtatoare de cuvant a agentiei, intrebata despre analizarea datelor americanilor, a declarat: “Toate interogarile de date trebuie sa includa o justificare cu privire la interesul national, punct. Toata munca NSA tinteste informatiile externe. Activitatile noastre sunt centrate in jurul contraterorismului si a securitatii sistemelor informatice.”
Aceasta a mai declarat ca baza legala a schimbarii de politica a agentiei este o hotarare a Curtii Supreme din 1979 care afirma ca americanii nu ar trebui sa aiba nicio asteptare la intimitate cu privire la numerele de telefon pe care le-au apelat. Bazandu-se pe acea hotarare, Departamentul de Justitie si Pentagonul au decis ca este permisa crearea de inlantuiri de contacte cu ajutorul “metadatelor” cetatenilor americani, ce includ timpul, locatia si alte detalii ale convorbirilor telefonice si ale email-urilor, dar nu si continutul acestora. Pentru aceasta, agentia nu este obligata sa solicite mandate din partea Curtii de Supraveghere a Informatiilor Externe.
Oficialii NSA au refuzat sa precizeze care baze de date de telefoane sau adrese de email sunt folosite pentru a crea diagramele retelelor sociale, iar documentele furnizate de Snowden nu le specifica. Agentia a precizat totusi ca baza de date cu listele convorbirilor telefonice nationale dezvaluita de Snowden in iunie si care a declansat alarme bipartizane la Washington, este exclusa. (Oficialii NSA recunoscusera mai inainte ca agentia a efectuat unele analize asupra acestei baze de date, colectand informatii in conformitate cu prevederile Patriot Act, exclusiv pentru persoanele banuite de fi in legatura cu suspectii de terorism.)
Insa agentia dispune de mai multe programe de colectare si baze de date, conform declaratiilor fostilor oficiali, adaugand ca analiza retelelor sociale s-a bazat pe metadate atat domestice, cat si internationale. Deoarece aceste informatii sunt clasificate, intervievatii au dorit sa-si pastreze anonimitatea.
Ingrijorarile provocate in SUA de revelatiile lui Snowden s-au concentrat mai ales asupra amplorii pe care o avea colectarea de date private ale NSA si asupra abuzului potential. Dar noile documente deschid o perspectiva asupra a ceea ce facea propriu-zis NSA cu informatiile pe care le colecta.
O serie de prezentari Power-Point ale agentiei descriu cum NSA a dezvoltat software si alte instrumente – un document cita o noua generatie de programe care ”revolutioneaza” colectarea de date si analiza – pentru a avea acces la cat mai multe secrete posibil.
Agentia de spionaj condusa de Gen. Keith Alexander, un avocat asiduu pentru mai multe arme in vanatoarea de informatii despre adversarii natiunii, vedea in mod evident colectarea de metadata ca una din cele mai importante resurse. Analistii NSA puteau folosi aceasta informatie pentru a dezvolta un portret al individului, unul mai complet si cu mai mare posibilitate de predictie a comportamentului decat ar fi fost posibil din realizarea lui din ascultarea telefoanelor sau citireaa mailurilor, dupa cum spun expertii.
Inregistrarile de telefoane si mailuri, de exemplu, permit analistilor sa identifice prietenii si apropiatii/cunostiintele oamenilor, sa detecteze unde se aflau acestia la un moment dat, sa obtina indicii despre afilierile politice si religioase, si sa culeaga informatii sensibile cum ar fi telefoanele regulate date la biroul psihiatrului sau mesaje tarzii trimise unui partener extra-marital sau unui amic complotist.
”Metadata pot fi foarte revelatoare”, a spus Orin S. Kerr, profesor de drept la George Washington University. ”Cunoasterea unor lucruri ca numarul pe care tocmai l-a format cineva sau locatia telefonului cuiva le permite sa alcatuiasca o imagine a ceea ce are de gand cineva. Este echivalentul digital al filarii cuiva.”
NSA a facut presiuni mai mult de o decada pentru a obtine schimbarea regulilor ce permit analizarea telefoanelor si mailurilor americanilor. […] Un draft din 2009 al unui inspector general al NSA sugereaza ca urmarirea contactelor si analiza ar fi putut fi facute pe comunicatiile americanilor sub administratia Bush, prin programul de interceptari fara mandat ce a inceput dupa sept. 11. […]
Dupa ce a obtinut deciziile favorabile de care avea nevoie, NSA a realizat grafice ale retelelor sociale intr-un proiect pilot, ce a durat un an si jumatate si a fost “de foarte mare folos“, conform unui memoriu din 2011. Proiectul a fost pus in lucru din noiembrie 2010 prin directia “Sigint Management Directive 424”.
Intr-un memoriu din 2011 ce explica schimbarea, analistilor NSA li se spunea ca pot urmari contacte ale americanilor atat timp cat pot cita o justificare de spionaj extern. […]
Documentele NSA mai arata ca una din principalele instrumente folosite pentru urmarirea numerelor de telefon si a adreselor de email are numele de cod Mainway. Este vorba despre un “depozit” in care curg vaste cantitati de date din cablurile agentiei, ale corporatiilor partenere si ale computerelor straine din retele care au fost hackuite.
Documentele arata ca o cantitate semnificativa de informatie din SUA intra in Mainway. Un buletin intern al NSA, de exemplu, nota in 2011 ca Mainway a strans 700 milioane de inregistrari telefonice pe zi. In august 2011 a inceput sa primeasca un plus de 1.1 bilioane inregistrari de telefoane mobile de la un provider american nenominalizat. […]
Volumul total de metadata colectat de NSA este reflectat de o cerere de buget secreta a agentiei din 2013 adresata Congresului. Documentul, dezvaluit de Snowden, arata ca agentia vrea sa creeze un depozit de metadata capabil sa primeasca 20 bilioane de inregistrari telefonice pe zi si, de asemenea, sa le faca disponibile pentru analistii NSA in 60 minute. […]
Un document top-secret intitulat “O mai buna analiza centrata pe persoana” descrie modul in care agentia cauta 94 “tipuri de entitati”, inclusiv numere de telefon, adrese de email si de IP. In plus, NSA coreleaza 164 “tipuri de relatii” pentru a construi retele sociale si ceea ce agentia numeste profiluri de “comunitate de interese“, folosind cuvinte de cautare cum ar fi “calatorestecu”, “aretata”, “mesajtrimispeforum”, “serviciu”.
O prezentare powerpoint din 2009 a furnizat mai multe exemple de date disponibile in procesul de “imbogatire”, inclusiv servicii de localizare ca GPS, TomTom, retele sociale online, facturi sau coduri bancare din tranzactii efectuate in SUA sau peste hotare.
La o audiere din Senat derulata recent, generalul Alexander a fost intrebat daca agentia a colectat vreodata sau are de gand sa colecteze inregistrari la gramada ale locatiilor americanilor pe baza datelor de telefon mobil. Acesta a raspuns ca asa ceva nu face parte din programul autorizat de Patriot Act, insa a afirmat ca un raspuns mai complet ar trebui sa fie clasificat. Daca NSA nu foloseste imediat datele telefoanelor sau de email ale americanilor, ele pot fi stocate pentru a fi folosite mai tarziu, cel putin in anumite circumstante, dupa cum arata mai multe documente.
Un memoriu din 2011, de exemplu, a aratat ca, dupa ce o decizie a unei curti a restrans aria de colectare a agentiei, datele in chestiune au fost retinute pentru o posibila folosite mai tarziu. Un an mai devreme, un document intern din NSA arata ca agentia a permis colectarea si retinerea de trafic brut, ce contine atat metadate cat si continut, despre persoane din SUA, timp de cinci ani online si alti 10 ani offline pentru “cautari istorice”.
- CUM A DEVENIT SUA NOUA URSS
- Administratia OBAMA recunoaste ca o mare parte a interceptarilor NSA au fost ILEGALE
- NSA are un SERVER pentru MONITORIZAREA INTERNETULUI si in Romania/ Alerta globala de terorism si-a atins scopul: “PROGRAMUL NSA SI-A DOVEDIT IMPORTANTA”
- NSA are un soft prin care poate MONITORIZA TOT ce face un utilizator pe INTERNET. “Suntem în fața celui mai diabolic instrument de control creat de om”
- LEGISLATIVUL SUA A VOTAT CONTINUAREA PROGRAMULUI PRISM. Cale libera SPIONAJULUI TOTALITAR
- 7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [VIDEO]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM
- MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFLAGRATII MONDIALE?
- “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului:“ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI
You are being watch’t!