CHEVRON ANUNTA SUSPENDAREA EXPLORARILOR IN PUNGESTI. Pas strategic lateral pentru deblocarea situatiei sau manevra pentru demobilizarea protestatarilor?/ SURPRIZA DE LA PUGESTI sau LECTIA DE DEMNITATE A UNOR TARANI SARACI

17-10-2013 9 minute Sublinieri

tnr_800x800_49774_w560xh316_1342767440chevron

Vom ajunge în situaţia celor de la Galaţi. Nimeni nu recunoaşte adevărul, dar acolo s-au făcut tot felul de prospecţiuni; s-a adâncit cota de exploatare a vechilor foraje. Ce vor, să ne distrugă pe toţi?! 

Chevron a anuntat joi ca a decis suspendarea activitatilor in satul Silistea, comuna Pungesti. Anuntul companiei americane vine dupa patru zile de proteste ale locuitorilor din comuna Pungesti si ale activistilor pentru protectia mediului.

“Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam“, precizeaza compania, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Gigantul american nu precizeaza in acest comunicat pentru cat timp sunt suspendate activitatile si nu explica ce motive au stat la baza acestei decizii, dar “isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale”.

“Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam”, adauga compania, in acest comunicat.

 • Antena 3: 

Chevron confirmă suspendarea activităţilor de la Siliştea. Protestatarii: Noi nu plecăm de aici!

UPDATE – Reprezentanţii companiei Crevron au confirmat suspendarea activităţilor de la Siliştea, Vaslui, în urma protestului localnicilor. Oamenii n-au renunţat la proteste şi vor o dovadă scrisă.

Mai multe dintre persoanele care protestează la Siliştea privesc cu scepticism anunţul Chevron şi spun că nu vor abandona protestul. 

“Noi nu plecăm de aici”, a spus o protestatară.

Aproximativ o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în zona în care Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist. Firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă şi-a retras cele două utilaje aduse miercuri. 

Localnicii din Siliştea au petrecut noaptea de miercuri spre joi în cortul amenajat în zona unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. Protestatarii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste, transmite Mediafax.

“Vrem să vedem ce fac cei de la Bucureşti, să ia o decizie să scăpăm definitiv de Chevron, noi vom rezista în continuare. Am rezistat ieri (n.r. – miercuri) când a fost atât de greu…nu plecăm sub nicio formă. Ne mint în continuare şi ne gândim să nu fie din nou vreo capcană aşa cum au încercat de câteva ori până acum”, a spus Ioan Gâza, unul dintre protestatari.

In cursul dimineţii de joi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist şi-a retras din zonă cele două utilaje – un excavator şi un buldozer – în huiduielile manifestanţilor.

Tot joi dimineaţă, la Siliştea au venit din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, şi şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, care au inspectat zona.

Localnică: “Femeile au fost lovite peste faţă

Drumul judeţean a fost deblocat, nimeni nu mai este în pericol, cetăţenii au apreciat că autorităţile au acţionat pentru a detensiona situaţia. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii şi nu există niciun motiv pentru a rămâne acolo”, a declarat prefectul Radu Renga.

Traficul pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni se desfăşoară cu dificiultate, maşinile fiind nevoite să treacă printre protestatari pentru a ajunge la destinaţii.

Peste 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. În timpul manifestaţiei, mai mulţi localnici au leşinat.

La data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Jandarmeria: Nu am folosit forţa împotriva protestatarilor din Vaslui

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-au prezentat punctul de vedere referitor la protestele din Siliştea, Vaslui.

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat că în timpul protestului au avut loc busculade, iar protestatarii au încercat să treacă dincolo de barajele Jandarmeriei. 

Acesta a mai spus că oamenii au ales să protesteze sărind într-un şanţ de apă aflat la marginea terenului respectiv, iar în aceste condiţii cinci persoane au fost rănite şi au ajuns la spital. Olaru a precizat că patru dintre aceştia au putut pleca acasă în aceeaşi zi, iar o a cincea persoană, care are “un istoric cardiac“, a rămas internată în spital pentru siguranţa acesteia.

“În urma acestor busculade a rezultat transportarea la spital a unui număr de cinci cetăţeni”, a declarat Mircea Olaru.

“În toată această perioadă, întreaga activitate a fost monitorizată de un procuror desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, conform procedurilor legale. (…) Vă pot asigura că nu au existat nicun fel de incidente”, a adăugat inspectorul general al Jandarmeriei Române.

 • Gandul:

Marian Sultanoiu: Prima noapte pe care am petrecut-o la Pungeşti. Cine sunt oamenii de la capătul lumii care se opun statului român şi gigantului american Chevron

În noapte, Pungeştiul pare să fie locul de la capătul lumii. O „zonă”. Un tărâm pe care istoria se reinventează live: câteva sute de „răzeşi” se luptă cu maşinăria americană.

Peste 500 de oameni din satele comunei Pungeşti-Vaslui protestează, de luni, în zona în care reprezentanţii companiei americane Chevron urmează să-şi amplaseze tehnica de explorare a zăcământului de gaze de şist.

Sătenii, cu mic cu mare, s-au răsculat împotriva „exploratorilor” americani, susţinuţi de autorităţile locale – prefect, preşedinte CJ, primar, viceprimar –, precum şi împotriva guvernanţilor, de la care compania a primit toate avizele necesare pentru a începe lucrul. 

Miercuri, potrivit celor declarate de participanţii la protest, situaţia a degenerat. Jandarmeria – solicitată „la faţa locului” de prefectul de Vaslui, Radu Renga, pe motiv că „oamenii ar fi blocat DJ Vaslui – Gârceni” – a acţionat cu brutalitate, scoţându-i pe protestatari de pe carosabil, împingându-i în gârla aflată la marginea şoselei. În urma busculadei, trei oameni au ajuns la spital, în stare gravă, alte câteva zeci, inclusiv minori cu vârste cuprinse între şase şi doisprezece ani, au prezentat urme ale „excesului de zel, absolut nejustificat al Jandarmeriei” – susţin martorii.

Localnicii se opun pătrunderii pe teren a utilajelor necesare construirii platformei de explorare.

„Nu putem concepe că am ajuns să nu mai reprezentăm nimic în ţara noastră. Să nu ne întrebe şi să nu ne explice nimeni nimic. Practic, să nu existăm pentru cei pe care i-am ales”, reclamă sătenii ieşiţi în stradă.

Ei spun că

explorare înseamnă, evident, şi exploatare, situaţie care va conduce la distrugerea zonei”.

„Nu putem fi de acord să trăim aceste consecinţe. Apa va fi contaminată, iar solul destructurat. Vom ajunge în situaţia celor de la Galaţi. Nimeni nu recunoaşte adevărul, dar acolo s-au făcut tot felul de prospecţiuni; s-a adâncit cota de exploatare a vechilor foraje. Ce vor, să ne distrugă pe toţi?! se revoltă vasluienii.

Drumul spre „zonă”

Zdrenţe de ceaţă se despletesc de pe trunchiul copacilor. Lumina farurilor se izbeşte de zidul lor alb, apoi de găurile negre ale nopţii. Maşina forează întunericul, căutând, tot mai adânc zona, „capătul lumii”.

Nimeni nu ştie unde este Pungeşti. „Am auzit, credeţi-mă, dar acum nu-mi vine-n cap” îmi spune un benzinar din Bârlad. „Cred că pe aici, pe undeva, dar nu vreau să vă-ncurc, ştiţi?!” adaugă cu o undă nedesluşită de regret.

„Da’ ce e la Pungeşti?!” mă întreabă un altul, şi el tot benzinar de noapte, la doi paşi de Vaslui. „Răscoală”, îi spun, şi face ochii mari. „Hai, domne, ce naiba de răscoală. Aici la noi?” şi cade pe gânduri. „Unde am auzit eu de Pungeşti?”. Îi arăt din ochi ecranul mut al plasmei, prinsă în perete deasupra capului. Se contorsionează din gât şi umeri, priveşte o clipă, şi-şi pocneşte fruntea. „Aţi văzut?! Nu v-am spus? Ştiam eu ceva…” zice cu zâmbet larg. „Ei?!” întreb nerăbdător. Mă priveşte suprins: „A, unde e?! Asta nu ştiu ce să vă spun. Cred că pe lângă Bârlad”, şi mă concediază.

Ajung în Vaslui şi caut un taximetrist. Neam. În schimb, un poliţist, în maşina lui, socializează cu un vasluian sprijinit pe capotă. „Ştiţi, cumva, unde se află comuna Pungeşti?” întreb respectuos şi cu speranţă. Interlocutorul poliţistului mă priveşte cu aerul unui explorator de gaze de şist şi deschide gura în semn că e gata-gata să explodeze. „Cum să nu ştim, domnule. Cine să ştie, dacă nici noi… Nu?!”, spune poliţistul aşteptând un răspuns pe care nu-l am.

„Ia fiţi atent! O luaţi aici la stânga, pe urmă, la primul sens, dreapta, la al doilea, nu prima, nici a doua, abia a treia la stânga, la al treilea sens, la stânga, şi de aclo, înainte spre Bacău. Da?!”. „Şi pe drum, spre Bacău, există un indicator spre Pungeşti?”, mă încumet să mai întreb. „Către toate direcţiile există indicatoare. Drum bun!”.

În regulă. După aproape 30 de kilometri găsesc indicatorul pe marginea unui drum plin de şleauri şi hârtoape, care leagă, îndoielnic, Vasluiul de Bacău. După alţi şase, ajung la protest. Maşini, corturi, focuri pe marginea drumului, animaţie. Oamenii, care n-au prins loc la focuri, se plimbă pe stradă, să se dezmorţească. Ceilalţi, stau în fund, ori pe coate, pe pământul ud – privesc fix în lumina focului. Albul flăcărilor taie unghiuri aspre pe chipurile lor întunecate.

Azi noapte, la Pungeşti. Foto: Marian Sultănoiu

Muzică şi protest

La vreo 50 de metri de primul rug, un foc generos. Lemnul ud trosneşte în roiuri de scântei, alungate de vânt. În jur, zeci de oameni ascultă, îngânând, un chitarist – Ecou – „O cană cu vin”; apoi „Rugă pentru părinţi”. La „...o cană cu vin” se aude câte un chiot frugal; se agită un pet cu vin nou, abia fiert. Se mai desfac cartofi copţi, cu coaja neagră, aproape arsă. Fumul le înlăcrimează ochii obosiţi. Poate şi cântecul.

În răstimpuri, se ridică câte un val de scandări şi fluierături. În întuneric stă „inamicul”, iar el trebuie să simtă că nimeni nu cedează.

„Nişte nenorociţi!”, îmi spune Virgil Iordache, preşedintele ONG-ului “Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din România” (ACAR), filiala Iaşi. Iordache spune că transmite, împreună cu Bogdan Albu, de la Bârlad, vechi protestatar anti-Chevron, imagini de la faţa locului cu ajutorul unui laptop şi a unui mobil conectat la internet. TV Pungeşti.

Îmi povesteşte toată tărăşenia. Cum a chemat prefectul Jandarmeria, la şase dimineaţa, pentru că oamenii ar fi blocat strada. Nici vorbă! E drept că oamenii se plimbau, şi pe şosea, unii dintre ei, dar când venea vreo maşină, o lăsau să treacă. Despre ce blocaj vorbim? A, că au făcut scut, ca să nu treacă utilajele Chevron, asta e altceva, dar asta s-a întâmplat mai târziu, spune Iordache.

Apoi îmi arată unde stăteau oamenii – la marginea şoselei, cu spatele la teren şi la gârlă. Unde s-a format cordonul de jandarmi. Cum au început să-i împingă, să-i lovească, să-i ridice, violent, pe cei care stăteau pe caldarâm. „Oamenii s-au speriat. Unul dintre ei a făcut un atac de panică, un preinfarct. Îl târau, ca pe un animal, prin mocirlă, să-l scoată din apă. Altul, un atac cerebral. S-au comportat mizerabil. E posibil ca nişte oameni, plătiţi din taxele noastre, să lovească în felul ăsta? Să se comporte în halul ăsta?”, întreabă Virgil Iordache mai mult pentru sine.

Ni se alătură alţi protestatari: unul îmi arată degetul zdrobit – „Mi-am prins mâna, în fiare, la maşina pompierilor, când m-au îmbrâncit. N-am vrut să-i lăsăm. Da’ de ce să vină să ne distrugă. Avem copii!” Îmi spune că sunt mulţi, din sat, loviţi, fie de utilaje, fie de pumnul sau piciorul jandarmilor.

„Am fost doi oameni la un jandarm; noi cinci sute, ei trei sute. Păi, ce-am făcut? Am furat, am omorât?! Ce-am făcut? Am văzut un copil de şase ani cu ochiul cât pumnul lu’ ăla de l-a lovit. Atâta era de umflat, şi vânăt!” povesteşte, tot mai aprins, omul cu mâna accidentată.

Autorităţile locale au dat bir cu fugiţii

„Oamenii aşteaptă să vină cineva, să vorbească, să le spună ce şi cum. A apărut prefectul, a stat câteva minute, a vorbit cu jandarmii şi a plecat. Nici nu i-a băgat în seamă. Primarul, Mircea Vlasă, zice că e în concediu medical, şi-a închis telefonul”, îmi povesteşte Iordache.

„Manevră!” sare unul dintre localnici. „Manevră. Ăsta e pământul lui, aici, unde fac americanii sonda. A ştiut că vine Chevronu şi omul şi-a vândut, lui, pământul ăsta care era în rezerva primăriei. Şi l-a vândut lui, mă-nţelegi? Iar viceprimarul, unu, Voina Vasile, habar n-are de nimic. Un nimeni. Zice că să vadă cum merg lucrurile. Halal de mama ta, primare, dacă aştepţi să vezi ce iese…”.

Dincolo de obida oamenilor, mai răsună câte un acord stins, de chitară. Un amestec straniu de revoltă, melancolie, patimă şi nelinişte. Cu toţii spun că nu vor pleca. Vor sta acolo. „Să vedem care pe care. Ori ei, ori noi. Eu sunt aici de luni. N-am apucat să dorm două ore. Nu mai e de joacă. Primarul îşi ia pământ; guvernul şi CJ-ul dă avize, americanii sunt păziţi de jandarmi şi noi vorbim singuri, ca proştii” îmi spune unul dintre consilierii locali, şi mă invită la şedinţa de consiliu,„Ca să vedeţi şi dumneavoastră ce se-ntâmplă!”.

„O să fim aici şi mâine şi poimâine. În fiecare zi” intervine un altul, care se recomandă „un sătean, care protestează”. Cu toţii speră ca sâmbătă, când e anunţat un miting de amploare, să ajungă până la ei, în mijlocul drumului dintre Pungeşti şi Siliştea, mii de români.

Florin Negrutiu: S-au trezit bizonii

“Am ajuns la capătul lumii”, îmi spune Marian orbecăind prin noaptea umedă din Moldova. Pungeşti este la dracu-n praznic, nici măcar orăşenii din Vaslui nu pot da indicaţii precise despre locul unde are loc zilele acestea cea mai surprinzătoare răscoală din România ultimilor zeci de ani.

Tastăm şi share-uim, de 24 de ore, pe smartphoane şi facebook-uri numele Pungeşti. Pungeşti vine de la pungă, iar punga la români nu te duce cu gândul la bogăţie, la punga plină, ci la pagubă, la punga goală, la Dănilă Prepeleac. De unde naiba au apărut pungeştenii ăştia păguboşi de care n-a auzit nimeni până acum? Oamenii ăştia care-şi duc zilele într-un loc mlăştinos din Vaslui, cel mai sărac loc din Uniunea Europeană, loc uitat de lume şi de Dumnezeu, oamenii ăştia ridiculizaţi în atâtea rânduri de middle classul din mall Bucureşti, oamenii ăştia cărora politicienii le spun bizoni, buni de dus la vot cu o pungă de zahăr şi o sticlă de ulei, oamenii ăştia, talpa ţării, înnoroiată, înapoiată, ei, bine, oamenii ăştia îmi par că ne dau tuturor o surprinzătoare lecţie de demnitate şi de curaj.

I-au luat pe toţi prin surprindere:

– pe primarul lor, care, ca orice învârtit, şi-a pus terenul la dispoziţia Chevron după care, speriat de reacţia oamenilor care l-au ales, a intrat în concediu medical şi a dispărut;

– pe jandarmi, care n-au mai văzut atâta încăpăţânare pe plai şi, nervoşi fiind, i-au aruncat pe oameni în smârcuri iar acum, speriaţi că lucrurile au evoluat „la nivel naţional”, îşi exprimă ipocrit aprecierea faţă de protestul paşnic al cetăţenilor;

– pe prefectul judeţului, care nici în clipa de faţă nu înţelege de ce s-a răsculat calicimea şi încearcă să se dezvinovăţească penibil pe la televiziuni că nu el a semnat contractul cu americanii;

– pe americanii înşişi, care, spre deosebire de America lor, unde cetăţeanul e sfânt şi consultat în probleme care-l privesc direct, nu i-au întrebat de sănătate nicio clipă pe cetăţenii ceştilalţi, cei în gumari, preferând să discute doar cu „elitele” slugarnice de la Bucureşti;

– pe domnişorii de la Bucureşti, care-şi vedeau deal-ul făcut şi vizitele la Washington gata aranjate.

Sigur că discuţia este mai complicată. Sigur că ruşii au interese în România. Sigur că protestele din Pungeşti vor fi susţinute de tot felul de hipsteri antiimperialişti (antiimperialismul e azi noul antiamericanism, ca şi când ruşii ar fi nişte sfinţişori nevinovaţi), ONG-uri sau grupuri de presă direct interesate în această problemă. Sigur că, până azi, nimeni n-a deranjat explorările şi exploatările făcute de Gazprom pe teritoriul patriei. Sigur că, pe de altă parte, înţelegem cu toţii nevoia de a ne asigura „securitatea energetică” şi parteneriatul extins cu Statele Unite.

Dar nicăieri în lumea civilizată, cel puţin în ţările în care democraţia nu este doar o vorbă în vânt – şi cu atât mai puţin în Statele Unite -, nu poţi ignora atât de brutal cetăţeanul care te alege şi care-ţi plăteşte taxe. Sănătoasă şi îmbucurătoare, prin urmare, reacţia demnă a acestor oameni simpli din Pungeşti faţă de aroganţa statului care s-a obişnuit să-şi ia comisioane politice pe spinarea bizonilor.

UPDATE: Chevron anunţă că suspendă activitatea de la Pungeşti. Este o primă victorie a locuitorilor din Pungeşti. În acelaşi timp, este o lecţie de PR pe care americanii de la Chevron o dau autorităţilor române. Vom urmări cu atenţie ce se va întâmpla în continuare.

PENTRU COMENTARII, VĂ AŞTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK

chevron-umbla-la-apa-gazele-de-sist-vor-fi-valorificate-in-dauna-acviferului-dobrogean-95106-1

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Comunicate, Corporatism, Gazele de sist, PUNGESTI, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CHEVRON ANUNTA SUSPENDAREA EXPLORARILOR IN PUNGESTI. Pas strategic lateral pentru deblocarea situatiei sau manevra pentru demobilizarea protestatarilor?/ SURPRIZA DE LA PUGESTI sau LECTIA DE DEMNITATE A UNOR TARANI SARACI

 1. Pingback: Consiliul local Pungesti organizeaza REFERENDUM PRIVIND EXPLORAREA GAZELOR DE SIST - Recomandari
 2. S-au dus vremurile in care conducatorii aveau frica de Dumnezeu , nu mai spun sa asculte de popor , de oamenii care su avut speranta intr-o paine mai alba. Daca acest episod din Pungesti , unde satenii in frunte cu preotii au avut curajul si taria sa reziste de cateva zile in camp si sa intarzie distrugerea zonei , ar avea ca rezultat stoparea definitiva a explorarii-exploatarii gazelor de sist atunci va deveni un simbol al luptei impotriva strainilor ce vor sa jefuiasca definitiv acest neam si nimeni din cei care conduc la nivel local/judetean/national nu isi poate permite asta.
  Ca rezultat pentru ultimele zile,la toate televiziunile , de stiri in special, toti invitatii,politicienii si majoritatea covarsitoare a jurnalistilor sunt disperati sa minimalizeze lucrurile,le arunca tot felul de cuvinte urate si hulesc absolut orice argument impotriva poeziei invatate de la adevaratii lor stapani.Oamenii sunt asemanati anarhistilor,sunt numiti barbari care vor sa ” tulbure dreptul de proprietate ” cu sapa,furca si bastonul.Sunt niste indieni, bineinteles platiti de Moscova care se opun binelui capitalist.
  Poate dupa vizita lui Ponta in SUA despre care se tot vorbeste ca va fi incurand vom vedea adevaratul raspuns fata de Rosia Montana si protestele anti-Chevon,dar si masurile preventive fata de protestele ce vor fi odata cu exproprierea pamanturilor din 2014 de catre straini, totul pentru BINELE NATIONAL.

 3. Pingback: “ANARHISTII” BALIGII SI “POPIMEA OBSCURANTIST-MEDIEVALA”: noua amenintare la adresa sigurantei nationale! - Recomandari
 4. Pingback: Ilie Serbanescu: TARANII DE LA PUNGESTI ISI APARAU GLIA [video]/ Razboiul babei ZALI cu GAZELE DE SIST: “Pe mine nu ma intereseaza banii, ma intereseaza pamantul meu”/ Chevron a demarat PROSPECTIUNILE in Constanta/ UE si gazele de sist - Recom
 5. Pingback: Aviz euforicilor: CHEVRON isi reafirma pozitia categorica de A CONTINUA explorarile la PUNGESTI. Suspendarea activitatilor – STRICT PROVIZORIE/ Ce se mai intampla la Pungesti si care e lectia “RASCOALEI” POLONEZE impotriva CHEVRON? - Rec
 6. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE AL “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare