ActiveWatch vs. Razbointrucuvant (II). CORNEL VILCU insista in atacarea FLAGRANT NECINSTITA SI DIVERSIONISTA a siteului nostru, folosind CLASICA STRATEGIE A STIGMATIZARII TOTALITARE

27-02-2013 7 minute Sublinieri

 fall_of_state_media_e_

Am semnalat anterior (Blogul ActiveWatch ataca Razboi intru Cuvant: “VREAU RAZBOI, FARA SCRUPULE, FARA MILA”. Revista băsistă Kamikaze: “SOLUTIA CU CRESTINII HOMOFOBI: VIOLENTA, NU ARGUMENTE!”) dezlantuirea extrem de agresiva a unui oarecare activist Cornel Vilcu – de la o organizatie de monitorizare media, cu agenda eminamente politc corecta si implicata puternic in “luna LGBT” – care ne declara – noua si tuturor care impartasesc o viziune crestina, traditionala asupra omului – razboi “fara scrupule si fara mila”. Am explicat acolo, destul de amanuntit, ca atitudinea promovata in acel articol ca si in altele este una de-a dreptul extremista, vizand scoaterea in afara vietii publice a celor care isi asuma un punct de vedere crestin.

Omul a putut vedea opinia noastra si, daca era de buna credinta (asa cum suntem convinsi ca exista in mediile intelectuale ce impartasesc idei de stanga sau idei ateiste etc.), revenea asupra articolului sau, explicita mai bine unele afirmatii, poate corecta altele, in fine, reactiona decent, luand in considerare punctul de vedere al celuilalt, tratandu-l cu respect. Nu e cazul. Ca sa confirme parca, inca odata, cu varf si indesat, ca decenta si cultura dialogului este straina de unii activisti ai ONG-urilor anti-traditie, revine cu un articol in care infiereaza Biserica Ortodoxa si, numai aparent in treacat (pentru ca recunoaste ca anume acel punct a determinat redactarea articolului!), ne pune iarasi la index etichetandu-ne drept “neofascisti”:

Tolerarea sau chiar încurajarea neofascismului e, poate, trăsătura cea mai periculoasă a Bisericii Ortodoxe de azi – şi reprezintă, la drept cuvânt, motivul care m-a determinat să scriu acest articol. Dacă ar avea cu adevărat conştiinţa responsabilităţii sale sociale, BOR s-ar disocia vehement şi ar condamna oficial acţiuni ale Noii Drepte cum a fost cea, mult discutată zilele acestea, de la Muzeul Ţăranului Român. Proliferarea unor mişcări de inspiraţie legionară în România secolului XXI e, desigur, un anacronism surprinzător şi, din fericire, deocamdată minoritar. Dar nu trebuie să subestimăm capacitatea dramatică a crizei economice de a determina o criză de conştiinţă şi căutarea unor ţapi ispăşitori – alţii, desigur, decât politicienii cu care aceeaşi Biserică a cooperat dintotdeauna fără ezitare.

Evreul, ţiganul, ungurul, homosexualul sau femeia lesbiană, până şi heterosexualul alb dar ‚de stânga’, care militează pentru restrângerea competenţilor/ a puterii bisericeşti în ansamblul statului – toate aceste categorii de oameni pot fi şi sunt transformaţi, sub ochii noştri tot mai stupefiaţi, în duşmani ai naţiunii şi, ceea ce e infinit mai grav, în cauză directă a nenorocirii de zi-cu-zi în care începe să se zbată populaţia românească ‚majoritară’.

Iar un site din multe puncte de vedere remarcabil şi pozitiv, cum e Război întru Cuvânt găzduieşte, pe lângă literatura religioasă scrisă de reprezentanţi autorizaţi ai Bisericii, şi o paraliteratură neofascistă cu toate trăsăturile inerente acestui tip de gândire, de la primitivismul logic-argumentativ şi retorica găunoasă până la îndemnul constant, mai mult sau mai puţin (cel mai adesea, foarte puţin) voalat la agresiune şi violenţă.

Pentru a lamuri lucrurile, ne vom opri la acest paragraf, lasand restul poliloghiei pentru mai tarziu.

1. In primul rand, se comite o dezinformare. Protestul de la MTR nu a fost organizat de Noua Dreapta sau de vreo formatiune ideologica de acest tip (neolegionar), ci de o sumedenie de organizatii crestine a-politice. Noua Dreapta nu a avut nimic de-a face. A existat o singura organizatie neolegionara, Totul pentru Tara, care a dorit sa se alature demersului organizatiilor crestine, fiind insa refuzata tocmai din cauza orientarii. Au reusit insa sa se strecoare, pe cont propriu, cativa membri ai acestei organizatii intre cei 50 de protestatari, afisand o atitudine blamabila si blamata de liderii organizatiilor, inclusiv in conferinta de presa pe care, cu 1-2 exceptii laudabile, mass-media “libera” nu a preluat-o. Asadar, reluam: protestul de la MTR a fost organizat de asociatii crestine, fara niciun aport sau legatura cu organizatiile neolegionare, si a existat o delimitare publica de actiunile membrilor acestora. Ce reda dl Vilcu in paragraful citat este dezinformare, fie ca nu s-a obosit sa verifice informatiile, fie ca o face premeditat, pentru ca e intotdeauna profitabil sa identifici ortodoxia si asociatiile crestine cu organizatiile neolegionare. Cum altfel ai putea sa denigrezi si sa instigi la oprobriu public, daca nu prin stigmatizari de extractie pur totalitara, pentru ca cine si-ar bate capul sa dialogheze si sa argumenteze onest si pe continut, pe fapte? Pac-pac si i-ai executat: ortodocsi, deci legionari, deci fascisti, deciso pe ei, calcati-i in picioare, bagati-le pumnul in gura, arestati-i!

2. Trecand cu vederea toate precizarile si nuantarile posibile facute pe acest site si oriunde a fost cazul, dl Vilcu vorbeste despre cum ar fi transformati evreul, ungurul, homosexualul etc. in dusmani ai natiunii. Sunt amestecate laolalta categorii pentru a se face impresia unei agresiuni generale indreptate asupra minoritatilor, trecandu-se cu vederea ca e vorba despre chestiuni atat de diferite, incat uneori se suprapun in mod bizar, poate, pentru mintile simpliste ale ideologilor antiortodocsi.

“Evreul” si “maghiarul” tin de etnie sau, uneori, chiar de religie. “Homosexualul” tine de etica, si deseori “evreul” si “maghiarul”, ca si “romanul” sunt de aceeasi parere cu privire la homosexualitate, in ciuda altor diferente intre ei. Bineinteles ca nu e niciun fel de pacat sau de problema in a fi evreu sau maghiar, asa cum romanii si ortodocsii sunt bine-mersi (sau vai de ei, mai degraba) minoritari in alte tari. Dar consideram ca este pacat practicarea homosexualitatii.

Intr-o natiune crestina, toti trebuie sa aiba drepturile de baza garantate de Constitutie, libertati civile si tot ce presupune o convietuire pasnica si cooperanta. Cand avem insa de-a face cu agende politice separatiste, cum este cazul – nu al ungurilor in genere -, ci al unor tabere radicale, atunci discutia se schimba si avem tot dreptul sa criticam sau sa ne dam cu parerea cu privire la astfel de atitudini. De altfel, ca tot vorbim despre agenda radicalilor maghiari, dl Vilcu ar trebui sa stie ca miscarea lor este una puternic xenofoba, cu relatii apropiate de guvernul …neofascist (cu adevarat) al lui Orban si al antisemitilor de la Jobbik. Observam, cu aceasta ocazie, ca ActiveWatch, de mult ce sta cu ochii pe noi,  nu scoate o vorbulita despre discursul revizionist, iredentist si antisemit al intrunirilor infinit mai bine populate si organizate ale miscarilor de acest tip. Sau minoritarii au dreptul de a fi antisemiti si extremisti si nu stiam noi? Sau ActiveWatch are o “preferinta” catre ortodoxie? Nu are filiale in secuime?

In fine, trebuie precizat ca pentru un crestin, problema nu se va pune niciodata in termeni de evreul, maghiarul si nici macar a homosexualului. Osandeste pacatul dar iubeste-l pe pacatos, acesta este un principiu de catehism elementar, al ortodoxiei. Osandim homosexualitatea, nu homosexualul, adica.

Tocmai de aceea ne opunem propagandei homosexualitatii si agendei politice a organizatiilor pro-gay. In mod fundamental, asadar, este o diferenta intre oameni si diferitele lor apartenente, care sunt NECHESTIONABILE, si ideile, faptele, agendele, propaganda aflata in discutie, tot timpul CHESTIONABILE. Un cadru universitar ar fi trebuit sa stie de mult asta, daca nu l-ar orbi reaua credinta sau fanatismul anti-eclezial.

A interzice sau a stigmatiza diferenta, apologetica sau polemica de idei (care nu se confunda cu atacarea unor categorii de oameni) inseamna totalitarism si interzicerea libertatii de exprimare.  Adica FIX, dar fix ceea ce a facut domnia sa!

3. Consideram o calomnie josnica si o minciuna ordinara etichetarea siteului ca fiind neofascist si ca indemnand, fie si voalat, fie si “mai putin” la violenta. Este folosita si aici o alta manevra diversionista de o deplorabila viclenie, prin care intorci celuilalt, fara nici cea mai mica dovada, acuza pe care el ti-a adus-o in mod  intemeiat, probat, citat. Asa procedeaza oricine nu are argumentele la el acasa sau a calcat rau in strachini si trebuie sa se scoata basma curata, “fara scrupule”. Am cerut in luarea de atitudine de data trecuta, de la dl Vilcu, sa dea un singur exemplu de literatura fascista sau de indemn la violenta. Evident, Vilcu nu a dat pentru ca nu are ce sa dea! Dar de ce s-ar impiedica dumnealui de asemenea “scrupule” inutile sau de ce sa-i fie “mila” de adevar si de niste principii de bun-simt, daca de oameni nu ii este? Operatiunea de calomniere trebuie sa continue! 

Este limpede, astfel, ca aici nu este vorba despre o polemica de idei (oricand de dorit) cu cineva aflat pe un alt versant ideologic/etic, ci e vorba, din pacate, despre o flagranta rea-credinta si despre o vanatoare programatica de “incorecti politic”. Alte parti ale stangii prezente in spatiul public, chiar si cand au intrat in polemica cu noi, au facut-o intr-un mod decent. Nu e cazul cu blogul ActiveWatch sau cu grobianismele revistei Kamikaze.

Spre exemplu, domnul in cauza, atat de activ in urmarirea noastra, ar fi putut sa verifice foarte lesne laDespre noi profesiunea noastra de credinta, pe care o reluam aici:

despre noi

Numele paginii este inspirat din cuvintele parintelui Nicolae Steinhardt referitor la modelul marturisitor al parintelui Gheorghe Calciu: „Singura sansa de supravietuire a crestinismului rasaritean este aceea a unui razboi intru cuvant. Solutia noastra este aceea a lui Calciu-Dumitreasa…”, intelegand prin aceasta calea marturisirii credintei adevarate in duhul iubirii, a luptei – spirituale – prin cuvant intru Dumnezeu-Cuvantul. Scopul demersului nostru este unul exclusiv de misiune si de formare duhovniceasca.

[…]

Cuvantul cu care ne identificam si care explica atat titlul, cat si grafica site-ului nostru (pentru a nu se intelege gresit ce fel de “razboi” vrem sa ducem si ce “sabie” folosim):

“Nu socotiţi că pace am venit sa aduc pe pământ; nu am venit să aduc pace ci sabie. Aşa a grăit Domnul. A se citi: „Nu am venit să împac adevărul şi minciuna, înţelepciunea şi prostia, binele si răul, dreptatea şi silnicia, dobitocia şi omenia, nevinovăţia şi desfrânarea, pe Dumnezeu şi pe mamona: ci am adus sabie ca să tai şi să le despart, încât să nu se amestece”.

Cu ce să le tai şi să le desparţi, Doamne? Cu sabia adevărului. Ori cu sabia cuvântului lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiincă adevărul este cuvântul lui Dumnezeu, şi cuvântul lui Dumnezeu este adevărul. Apostolul Pavel sfătuieşte: luaţi sabia duhovnicească, care este cuvântul lui Dumnezeu. Iar Sfântul Ioan a văzut în vedenie pe Fiul lui Dumnezeu în mijlocul a şapte sfeşnice, şi din gura Lui ieşea o sabie ascuţită de amândouă părţileSabia care iese din gură ce altceva poate fi decât cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul adevărului? Această sabie este mântuitoare pentru lume, nu pacea binelui cu răul. Şi atunci, şi acum, şi din veac şi pană în veac” (Sf. Nicolae Velimirovici)

IMPORTANT!

“Sabia” duhovniceasca NU este niciodata indreptata impotriva oamenilor si nu are NICIODATA vreo semnificatie fizica, ci  are una exclusiv duhovniceasca, fiind indreptata intai de toate ASUPRA PROPRIILOR PATIMI.Armele crestinului, precum invata Sfantul Apostol Pavel, sunt “armele luminii”, straine de orice urma de ura si de violenta. Ne delimitam ferm si apasat de orice ideologizare a credintei, precum si de orice forme de justificare a fanatismului si justitiarismului revolutionar si violent, care cauta sa “taie capetele” dusmanilor, si le denuntam ca atitudini total straine de duhul si de poruncile evanghelice.

De asemenea respingem categoric si ne pronuntam impotriva oricarei intentii schismatice, razvratite si extremiste in Biserica pe motive parute de  “dreptate” personala.

Razboiul cu minciuna din noi si cu minciuna lumii este intotdeauna NUMAI un razboi al CUVANTULUI MARTURISIT si al MARTURISIRII CUVANTULUI LUI DUMNEZEU, nimeni altul decat Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul IISUS HRISTOS.

Dupa cum explica si Cuviosul Sofronie Saharov,

Hristos ne-a chemat la razboi pe taramul duhului si arma noastra este “sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu” (Efeseni 6, 17). Batalia noastra e dusa in conditii extraordinar de inegale. Suntem legati de maini si de picioare. Nu indraznim sa lovim cu foc sau sabie: singura noastra arma e iubirea, chiar si pentru vrajmasi.

Clar? Clar. La fel de clara este si lipsa crasa de onestitate a D-lui Cornel Vilcu. Violenta este complet straina de duhul ortodoxiei si de duhul nostru, noi insine combatand de nenumarate ori curentele ideologice care paraziteaza astazi ortodoxia, ii deturneaza mesajul si ii altereaza duhul sau care, nu de putine ori, joaca rolul unor retele/agenti de provocare destinati tocmai discreditarii, compromiterii “caii imparatesti” a lui Hristos. Am luat mereu pozitie fata de miscarile extremiste infilitrate in Biserica, pana unde am ajuns sa fim la fel de urati si batjocoriti de toti cei care transforma ortodoxia (care a ramas intotdeauna ferma, verticala, dar blanda si pasnica) in ortodoxism. La repezeala, am gasit, spre exemplificare:

In schimb, noi valorizam, ca si Mircea Vulcanescu, VECHEA LUME romaneasca si TRADITIA (Predania) Bisericii, si avem aceeasi parere negativa ca si el despre fenomenele contemporane ca legionarismul, care tin, intrinsec, de lumea noua, moderna. Valorizam din motive diametral opuse cu aceste orientari ortodoxiste marturiile extraordinare ale Sfintilor Inchisorilor, tocmai pentru ca, venind dintre ei, au depasit aceasta viziune politica pentru a descoperi si marturisi sfintentia martirajului, si am criticat instrumentalizarea politica a pildelor lor:

Un exemplu:

Neofascista este, in schimb, atitudinea dl Vilcu si a ONG-urilor agresive fata de traditie si Biserica. Pentru ca atat fascismul, cat si nazismul au fost doctrine care au dusmanit lumea veche, asa cum am aratat, citand, de altfel, din “evreica” Hannah Arendt si asa cum a aratat si Mircea Vulcanescu. Fascismul si nazismul au purtat un razboi sistematic – ideologic si prin politici publice/inginerie sociala – impotriva familiei traditionale, asa cum stie oricine a studiat macar in treacat problema. Eugenismul, avortul, luarea copiiilor din sanul familiei pentru a fi indoctrinati cu politica national-socialista sunt metodele inaugurate de fascisti si ONG-urile anti-traditie sunt vajnici continuatori ai stramosilor lor.

Pana la urma, calea de mijloc presupune sa fii injurat de ambele extreme, ambele forme diversioniste de neofascism – unele de tip ortodoxist-nationalist, altele de tip anti-traditie si anti-crestin.

Ne identificam, in acest sens, complet cu aceste cuvinte ale Martirului Mircea Vulcanescu:

Ce ne desparte de comuniști ne desparte și de fasciști și de catolici. Suntem răsăriteni.

Suntem rasariteni, si voim sa ramanem astfel. Suntem rasariteni, adica ortodocsi, fii ai Bisericii, si nu putem fi altfel.

prayer-rope


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Muzeul Taranului Roman, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “ActiveWatch vs. Razbointrucuvant (II). CORNEL VILCU insista in atacarea FLAGRANT NECINSTITA SI DIVERSIONISTA a siteului nostru, folosind CLASICA STRATEGIE A STIGMATIZARII TOTALITARE

 1. Mi se pare un raspuns cat se poate de bun si de potrivit! In fata unui discurs secularist, rece si mai ales viclean, nu poate sta decat Duhul adevarului, care este mantuitor, trezvitor si intelept!

 2. Homosexualitatea este o deviere sexuala care ameninta familia crestina.

  “Poziția Bisericii Ortodoxe față de aceste comportamente deviante este că nu pot avea nici-o compatibilitate cu morala creștină deoarece denaturează grosolan scopul și funcțiunea firească a organelor trupești, nu au nici o valoare procreatoare și se constituie într-un fel de parodie a unirii într-un singur trup (J. Breck, Darul sacru al vieții-tratat de bioetică,trad. de dr. Irineu Pop Bistriţeanu, Patmos, Cluj-Napoca, 2003, 128)”.

 3. Cine e Cornel Vilcu? Sa nu-mi spuneti ca e cadru universitar, ca ar fi dezonorant pentru domnia-sa atat limbajul folosit, cat si lacunele de care da dovada.

 4. Este evident că Război întru Cuvânt a ajuns să aibe un cuvânt de supus în Blogosfera Ortodoxa, cea ce deranjează. Şi este bine că deranjează, adevărul deranjează pe cei cu păcate. Cum se face că dintre atâtea situ-ri Ortodoxe, doar cei de la Război întru Cuvânt au deosebita onoare de a fi luaţi în colimator.

  Cornel Vîlcu este un individ viclean că doar atât poate, fără adevăr în el, el pierde lupta atât cu cuvântul cât şi cu realitatea. El şi cei ca el nu sunt decât nişte golănaşi, care odată trântiţi la pământ strigă în gura mare – luaţi-l de pe mine că-l omor. Asta ca să vadă toată lumea pe eroul victimă.

 5. “Ce ne desparte de comuniști ne desparte și de fasciști și de catolici. Suntem răsăriteni.”

  “Suntem rasariteni, si voim sa ramanem astfel. Suntem rasariteni, adica ortodocsi, fii ai Bisericii, si nu putem fi altfel.”

  Potrivit si echilibrat raspunsul vostru si ne regasim cu totul in el, ca si cititori fideli si sustinatori ne asimilam si noi luarii voastre de pozitie.

  Numai daca ar citi si ei literatura aceasta duhovniceasca, daca ar descoperi si ei autenticitatea, firescul si bogatia ortodoxiei… viata lor s-ar schimba cu totul. Ortodoxia nu este pentru prosti, pentru inapoiati, pentru inchistati, ci este pentru cei curajosi, jertfelnici, plini de iubire si incapatanare sfinte.
  Oare nu se intreaba nimeni din acestia, ce anume i-a facut pe milioanele de Sfinti Mucenici (sa privim la mucenicii catacombelor, ai perioadelor de mare prigoana crestina din timpul imparatilor idolatri), pe Sfintii inchisorilor (www.fericiticeiprigoniti.net), contemporanii nostri, intelectuali de marca, formatori ai unor generatii de aur, ce anume i-a facut pe toti acestia sa-si dea viata, sa suporte torturi fizice si psihice groaznice in numele lui Hristos si al ortodoxiei?

  Oare chiar ce o fi ORTODOXIA? Nu e nimeni dintre acestia manat de curiozitate (care altfel ne impunge zilnic pentru tot felul de nimicuri) sa citeasca un pic din atat de abundenta literatura duhovniceasca din zilele noastre (inclusiv aici pe acest site)? Sa vada ce este cu pustinicii aceia care stau in vagauni de munte in rugaciune neincetata, sa vada ce il face pe un om sa lase tot, placeri lumesti, petreceri, femei, faima, “libertate”, familie si sa se duca intr-o manastire sa depuna vot de ascultare, de saracie si de castitate pentru TOATA VIATA, pentru Hristos!
  Ar trebui sa se gandeasca ca trebuie sa fie ceva sublim si de durata si cu rasplata si cu negandite bucurii pe parcurs. Altfel ar insemna ca exista o nebunie genetica care ne vine la Adam si Eva, care duce la dragostea oarba de Dumnezeu intr-un mod fatal si datorita careia au murit milioane de oameni de la facerii lumii pana in prezent. 🙂
  Ortodoxia este de o bogatie neimaginabila pentru un ateu, un protestant, un caldicel, un ortodox pe hartie, un credincios de Paste si de Craciun!

  De ce nu inteleg acestia ca noi, ortodocsii suntem niste oameni fericiti si impliniti, cu pacea launtrica a omului care stie unde merge si cu Cine merge alaturi, fara nici o urma de indoiala?
  Ei si-ar da viata pentru cauza homosexualilor asa cum noi ne-am da viata pentru Hristos?

  Neamul acesta e cladit pe munti de mucenici si martiri cu frica de Dumnezeu, asa ca noi nu vom spune niciodata ca albul este negru si negrul este alb!
  Si nu vom da inapoi niciodata, nu pentru ca suntem ca vitejii de altadata ai neamului acesta, ci pentru ca intru Hristos avem putere, El e taria noastra!

 6. Domnul Vâlcu v-a pus eticheta clasică de acum, aceea DUPĂ CUM SE ŞTIE.

  Iată că atunci când se dă semnalul ca lupta de clasă să se ascută, neoliberalii cu stângiştii îşi dau mâna în războiul fără milă cu duşmanul ortodox rămas în precambrian.

 7. Cu cine sunt în barcă “naţionaliştii” liberali de la noi, adică PNL-ul ca să nu existe dubii:

  http://www.metacafe.com/watch/1395975/alde_conference_lgbt_rights/

 8. Articolul lui Valcu este unul de tip manipulatoriu care abunda de sinuozitati serpesti, urmarind prin aceasta sa prinda cat mai multe victime. Pe unele le numeste, cum este cazul celor de la Razboi intru Cuvant, pe altele incearca sa le conduca dupa metoda securistica de la demonstratii, cand, sustinatorii sistemului se infiltrau printre oameni, lansau o lozinca, si cei din jur trebuia sa repete dupa ei, ca si cum n-ar fi avut nicio verticalitate. Astfel, de la bun inceput el isi pune firma de crestin ortodox roman, sugerandu-ne ca este unul dintre noi, dupa care se intoarce sa isi muste maica Biserica Ortodoxa Romana de san, si pe toti care fac parte din ea, cu exceptia – nu-i asa? – a celor pe care ii (i)lumineaza el. Saracutul, gasete “sapte pacate capitale”, fiind nemultumit de ceea ce vede in Biserica, drept pentru care alege urmatoarea solutie:
  “Personal, mă simt împins, ca ‚simplu cetăţean’ român creştin, spre o practică a religiozităţii care să presupună cât mai puţin cu putinţă cooperarea cu propria mea Biserică. La fel, probabil, ca mulţi români, tind să mă bazez pe propria-mi conştiinţă, pe o relaţie cât mai înţelegător-iubitoare cu semenii, pe con-vorbirea, eventual, cu câteva individualităţi luminate ale preoţimii creştine, nu neapărat ortodoxă.”

  Ei, sa nu-ti vina sa te topesti de atata iubire pe care o arata fratele Valcu, ce indeama sa iesi din comuniunea cu fratii tai din Biserica si sa ramai tu cu constiinta ta, intr-o admiratie narcisista a propiului adevar? Oare nu ne intalnim aici cu celabra tactica: “divide si conduce”?! Si, pe langa aceasta, destul de evidenta este si spusa: “hotul striga hotii”, ca si cum “nici usturoi n-a mancat…”

  Oare va avea urechi de auzit?

 9. Am vazut acum ceva timp,la televizor,un academician de seama de la noi,nu vreau sa-i dau numele,care a fost intrebat la sfarsitul unui interviu (despre Biserica din Romania moderna,personalitati,istorie in general)daca se spovedeste.Raspunsul a fost:Ce nevoie mai am eu sa ma spovedesc?
  Parintele Cleopa spunea,zic cu vorbele mele,ca sunt draci foarte destepti,specializati sa atace oameni inteligenti, in subtirimea gandirii lor,strecurandu-le ganduri care pervertesc adevarul si ajung pana la urma sa schimbe pe omul care incet incet crede despre el ca tot urca spre ceva,cand de fapt este in cadere libera din cauza mandriei si a uneia din fiicele ei,a parerii de sine.
  Domnule Valcu,daca spuneti ca sunteti ortodox,eu va cred,as dori sa va spun ce ne invata Parintii Bisericii noastre:calea crestinului este o carare foarte stramta,ne mai abatem cateodata cu voia sau fara voia noastra de la ea,dar exista acea Taina,data noua de Dumnezeu,tot din grija pentru om,care ne pune iarasi si iarasi pe cale.V-as intreba:Ati priceput despre ce-i vorba,ca taranul roman a inteles dintotdeauna.

 10. @Carmen:

  Ba, din pacate, spre dezonoarea sa, am aflat (via Google) ca este lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca.

 11. @ Tr.P.:

  Exact, infierare a “banditilor”, a “fascistilor”, a “dusmanilor poporului”, fara demonstratie, pentru ca nu e nevoie de asa ceva. Deja “se stie”, “stim noi”, “stie toata lumea”, “kak izvestno”: http://www.gandul.info/news/kak-izvestno-282744

  “Kak izvestno”. Asa zicea Iosif Vissarionovici Stalin cand urma sa fie capuit careva din conducerea PCUS. “Dupa cum se stie” – cine, de unde, cum, care, nu mai avea nici o importanta. Daca generalissimul a spus “se stie”, nu mai incapea nici o indoiala: cutare Comisar al Poporului, cutare general, cutare tovaras din Politburo mai avea sa marturiseasca faptul ca e demult in solda imperialismului, ca totusi iubeste Partidul si pe tovarasul Stalin, si sa fie impuscat de urgenta.

 12. Frumos si important cuvint! Aveti toata admiratia si sustinerea mea. Nu ca ar fi mai mult decit o picatura in ocean. 🙂
  Cine stie cite picaturi care tac sunt in tara asta?!

 13. @admin
  Trist. Presupun ca atunci cand ceri luarea unor masuri pe motiv de plagiat, ai in vedere un cod etic care a fost incalcat in prealabil. Aratand cu “degetul două tipuri, foarte pregnante printre numeroasele posibile, de duşmani”, aliniind Bisericii coruptia, fascismul, intoleranta, legionarismul, oare de ce este nevoie sa amintim domnului sus-mentionat? De acelasi cod etic la care a apelat cu ceva vreme in urma, de codul deontologic, de statutul personalului didactic universitar?

 14. @ Admin: Doamne ajuta frate!! Am postat si eu pe blogul omului aluia la rubrica in care a atacat site-ul nostru; omul nu stie ce face, habar nu are de partea duhovniceasca si stii ce zic eu, ca daca ar inceta ai nostri ortodocsi sa mai posteze la el pe blog, eu cred ar ramane doar cu cei care ii impartasesc opinia si s-ar certa intre ei si nu l-ar mai baga nimeni in seama…Dupa ce am postat, degeaba zic eu, ca nu stie sa dea un raspuns concret ci o face doar pt reclama si cine stie c alte scopuri, mi-am dat seama ca nu are nici un sens sa ne mai batem capul cu el… oricum stie Dumnezeu mai bine si de da fiecaruia dupa faptele noastre 🙂

  Doamne ajuta tie si tuturor fratilor noatri si surorilor noastre care stau pe aici pe Razbointrucuvant, apologeticum si altele si tuturor ortodocsilor de pretudindeni!!!

  Spor la treaba in continuare! Ca treaba e foarte buna!! 🙂

 15. Stiti ce e complet aiurea si va rog sa ma iertati: dvs spuneti ca valorizati lumea veche a Romaniei si nu sunteti de acord modernitatea care a nascut legionarismul sau altele. Spuneti ca sunteti de acord cu Mircea Vulcanescu, ok.

  Ce vreau sa spun e ca in epoca, Mircea Vulcanescu era asimilat legionarilor, dar mai important el traia IN LUME. El oferea solutiile cele mai bune ale lumii sale, la problemele vremii. In special economice.

  Dvs, in schimb, si asta o spun fara niciun fel de rautate, folositi la maxim lumea moderna si ceea ce are ea de oferit. Sunteti fii ai Bisericii, fara indoiala. Si totusi, cum exact valorizati lumea veche si dispretuiti modernul? Nu aveti cumva si utilizati o inventie a modernitatii, adica un website? Cu update-uri si linkuri? Cu mail?

  Si mai banuiesc ca nici nu va imbracati in fiecare duminica in straie albe de sarbatoare… Dar nu suportati formele modernitatii, precum a fost legionarismul la vremea sa. De ce nu faceti precum Mircea Vulcanescu, cel cu care sunteti de acord? Adica veniti si cu solutii la problemele lumii de azi, in termenii lumii de azi.

 16. @Victor Pitu:

  Ce spuneti dvs seamana perfect pana la identitate cu ce ii reprosa lui Vulcanescu un intelectual legionar – Misu Polihroniade. Acesta gasea suparatoare insistenta lui Vulcanescu pentru lumea satului romanesc, reprosandu-i ca vorbeste despre acea lume desi el nu ar fi fost in stare sa reziste cateva zile fara discutiile de la Corso, sau cu Nae Ionescu, sau cu membrii tinerei generatii, intr-un mediu pur urban. Este o contradictie aparenta la mijloc. Traim in modernitate, ne folosim de instrumentele modernitatii, fie fizice, fie intelectuale, dar continutul trebuie sa fie acelasi, identic de doua mii de ani.

 17. Adevărul este, că la UBB Cluj Napoca s-au aciuiat tot mai mulţi (pseudo)intelectuali, care cu Biserica oricum nu mai au nimic în comun, dar (poate pe cale de consecinţă) nici cu poporul român. De aceea tare mă tem, că în caz de război, cereri neruşinate iredentiste şi alte asemenea, Clujul va cam pica.
  Spre lauda UBB Cluj Napoca, tb să mărturisesc, că are şi oameni de mare valoare, cum ar fi spre exemplu chiar dl. prof. Pop, actualul rector. Şi mai sunt şi alţii, dar proporţia lor pare că tinde să scadă.
  În ceea ce priveşte mascarada Vîlcului, parcă voi nu mai aveţi cu cine discuta; omul se pare că nu prea este în stare să asculte. Chiar având urechi de auzit şi ochi de citit! Se zice că să nu te iei cu (pseudo) intelectualii, căci ei au mintea odihnită.

 18. Toate ca toate, dar vad ca va si lauda :”Iar un site din multe puncte de vedere remarcabil şi pozitiv, cum e Război întru Cuvânt”. :):)

 19. Pingback: TERORISMUL INTELECTUAL, batalia cuvintelor si STRATEGIA STIGMATIZARII oponentilor PROZELITISMULUI HOMOSEXUAL: ”Homofobul este fascistul de azi” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: Costion Nicolescu: PROPAGANDA LGBT DE LA MUZEUL TARANULUI ROMAN, UN ACT DE PROVOCARE SI DE SFIDARE/ Casatoria si adoptiile homosexuale vor duce la INTERZICEREA NORMALITATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: Iulian Capsali in amilia Ortodoxa si Costion Nicolescu in Ziarul Lumina despre AGRESIUNEA LGBT de la Muzeul Taranului Roman. "ASTAZI ASISTAM LA APOSTAZIA DE BUNAVOIE A OAMENILOR" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. ActiveWatch vs. Razbointrucuvant
  “spre dezonoarea sa, am aflat (via Google) ca este lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca.”

  Asta explica multe! UBB este fondata de iezuiti, iar universitatile iezuite sunt notorii pentru propaganda LGBT si feminista.

  Iata alte “lucrari” si “lucratori” pro gay marca UBB:

  FILOZOFIA SI STIINTA GAY. FRIEDRICH NIETZSCHE / PHILOSOPHY AND (GAY) SCIENCE. FRIEDRICH NIETZSCHE.
  http://www.studia.ubbcluj.ro/arhiva/abstract.php?editie=EUROPAEA&nr=1&an=2008&id_art=5242

  Mr Sebastian E Bartos
  PhD Candidate
  Qualifications: BA (Babes-Bolyai University), MA Clinical Psychology, Councelling and Psychotherapy (Babes-Bolyai University)
  Biography
  I am currently performing doctoral research under the supervision of Dr Peter Hegarty. My project focuses on strategies to reduce homophobia.
  Previous qualifications:
  2008-2010, M.A. in Clinical Psychology, Psychological Counselling and Psychotherapy, Faculty of Psychology and Sciences of Education, Babes-Bolyai University, Romania. Dissertation: Stigma and Emotional Distress in Romanian Gay Men. Supervisor: Dr Adriana Baban.
  2005-2008, B.A. in Psychology, Faculty of Psychology and Sciences of Education, Babes-Bolyai University, Romania. Graduated as valedictorian. B.A. Thesis: Romanian Gay Men’s Age Preferences in Romantic and Sexual Partners. Supervisors: Dr Alina S. Rusu and Marius I. Benta.
  Research Interests
  My main research interests are:
  Gender and sexuality
  Inequality, prejudice and discrimination
  Queer theory and the history of sexualities
  Internet-based research and online human relationships
  Methodological pluralism and research integration
  http://www.surrey.ac.uk/psychology/people/sebastian_e_bartos/index.htm

  Istoria UBB are radacini în Colegiul Iezuit din 1581
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Universitatea_Babe?-Bolyai_din_Cluj

  Universitatea din Cluj a luat fiinta în anul 1581, când principele Transilvaniei, Stefan Báthory, a înfiin?at un colegiu iezuit la Cluj. Primul rector al colegiului a fost iezuitul Antonio Possevino. Acest colegiu a fost mai târziu desfiintat, iar în 1688 se creeaza la Cluj o academie ce s-a aflat de asemenea sub tutela iezuitilor.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Universitatea_din_Cluj

  În prezent, iezuitii sunt cunoscuti pentru teologia lor liberala. Pe plan politic au orientare de stânga ; se remarca printr-un puternic activism social (feminism, drepturile gay-lor etc). Din acest motiv, au fost în conflict cu scaunul papal (în special cu Ioan Paul II).
  Dar ce se poate spune despre scolile iezuitilor? Studentii acestor scoli nu sunt îndoctrinati în teologie catolica, cum pretind unii. Foarte multi absolventi au fost atei convinsi (Voltaire, Fidel Castro); altii au acuzat în mod deschis sistemul papal.
  http://mihaibala.wordpress.com/2009/10/05/iezuitii-organizatii-secrete-teoria-conspiratiei/

 23. @petre:

  Nu prea are a face originea UBB, totusi a fost preluata de alte forte ulterior si, dupa primul razboi mondial, de statul roman.

  Explicatia acelor studii extrem de dubioase (psihiatru cu teza de doctorat in combaterea homofobiei?!) nu sta in iezuitism, ci in directiile de (re)educare la nivel superior finantate sau incurajate sistematic de noua ordine universitara…

 24. SINTEM ALATURI DE DVS.FRATI ADMINI.DESI NU SCRIU MULTI,SINT SIGUR CA SINTETI IN MINTEA,INIMA SI SUFLETUL NOSTRU.SI SINTETI IN RUGACIUNEA MEA SI A MULTORA CU SIGURANTA.CINE FACE O FAPTA BUNA PINA VA FI RASPLATITA,CU SIGURANTA,FITI SIGURI CU ADUNATI MULTI.EXISTA O RECIPROCITATE IN FAPTA,VA SUSTINEM SI NOI CEI CE NU COMENTAM,SI CAUTAM DRUMUL FIRESC,MINATI DE DUHUL INAINTASILOR CARE SI-AU MARTURISIT SI DAT VIATA PENTRU ACEASTA TARA.MULT SPOR SI INTELEPCIUNE SA AVETI DE LA DUMNEZEU,MAICA DOMNULUI SI SFINTII LOR.O DUMINICA A NOASTRA PLINA DE PACE SI LUMINA TUTUROR!!!

 25. 12. MSD

  Frumos si important cuvint! Aveti toata admiratia si sustinerea mea. Nu ca ar fi mai mult decit o picatura in ocean. 🙂
  Cine stie cite picaturi care tac sunt in tara asta?!

  Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/27/cornel-vilcu-activewatch-insista-in-punerea-la-index-drept-neofascist-a-site-ului-razboi-intru-cuvant/ )

  inca sint,sint sigur ca sint destui…stropi …dar inca trebuie sa ne mai purificam unii de rugina de pe streasina in care am lenevit, sufleteste,iar postul poate fi un ajutor(eu am senzatia ca acest post ar putea fi ultima avertizare pentru intoarcere la pocainta)acum in ceasul al 12-lea… iertati daca nu am fost inteles bine…

 26. Pingback: “Homofobia”: factor al LIPSEI DE SOLIDARITATE si al EXTREMISMULUI POLITIC. Analiza a doua “STUDII” corect politice si a unui ”pericol”: ”ANONIMII EXTREMISTI” DE PE INTERNET - Recomandari
 27. Pingback: “HOMOFOBIA” – stigmatizata ca factor al “lipsei de coeziune” si al “EXTREMISMULUI”. Analiza a doua “STUDII” mistificatoare produse de ideologii CORECTITUDINII POLITICE. Tinta: DISCURSUL ORTODOX SI ANTI
 28. Pingback: Site-ul neoliberal IN LINIE DREAPTA manipuleaza josnic si grosier cu privire la orientarea Razboi intru Cuvant - Recomandari
 29. Pingback: PRO-VITA si AFR amendate de CNCD pentru un TRUCAJ FOTOGRAFIC la reclamatia Active Watch! Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – in razboi cu crestinii (COMUNICAT) - Recomandari
 30. Pingback: GASTILE VIRTUALE: “Cum gandesti cu propriul cap, cum vin oamenii Nasului sa te puna la punct… - Recomandari
 31. Pingback: Aviz naivilor cu privire la MITUL SPONTANEITATII protestarii populare. Srdja Popovic, liderul revolutiei anti-Milosevici: REVOLUTIA SPONTANA DE SUCCES ESTE O MINCIUNA. NU EXISTA ASA CEVA [video, conferintele TED] - Recomandari
 32. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
 33. Pingback: Gabriel Liiceanu deranjat de …”Razboi intru Cuvant” la o DEZBATERE DESPRE RELIGIA IN SCOLI. Acuze: obscurantism, rafuiala cu intelectualii, implicare in “liniile politice” ale societatii - Recomandari
 34. Pingback: DEMONTAREA PONCIFELOR PRO-HOMOSEXUALITATE. Totalitarismul inversiunii si sfarsitul omenirii | Cuvântul Ortodox
 35. E un articol ok, bine ca aveti rabdare mai mult decit minemine.
  O vreme am citit scrierile d-lui Vilcu, pentru ca e unformator de opinie in Cluj si am participat la citeva chestii la care a fost si el, avem aceleasi pareri de ex in domeniul eco sau in mai multe privinte in politica. Tipul e ok pina ajunge la “apararea minoritatilor”, odata l-am auzit spunind ca e impotriva celor care detin puterea.. Ok dar daca cei majoritari sau care au puterea pe moment se intimpla sa aiba si dreptate? Cel putin in cazul religiei si a ortodoxiei e total ignorant. Cum domeniul e prea vast ca sa-l abordeze din interes intelectual sau pt a vedea cu cine dialogheaza – singurul motiv de mobilizare reala ar fi interesul personal pt existenta proprie si mintuire, dar asta e in afara conceptelor lui, opereaza cu ce informatii aasimilat pina acum. Si e f. greu si nu cred ca va intra in domeniul ortodoxiei. Altfel, daca n-ar fi asa de insistent si nu s-ar distra pe seama unor lucruri importante cum sint nationalismul ok, ortodoxia si n-ar apara orbeste minoritatile in general, tipul e ok
  adica e inteligent, bine intentionat in viziunea lui, adica crede in ceface si e dedicat “cauzei”.
  Ma rog sa intilneasca crestini ok cu care sa aiba relatii bune si asa poate va intelege ceva mai mult despre ortodoxie. Altfel.. e pe dinafara.

 36. Pingback: ACTIVEWATCH a lansat primul Raport asupra anual privind discursul instigator la ură din România. “Influencerii” cer si CAZURI instrumentate de PROCURORI. CRESTINILOR SI SARACILOR LI SE REFUZA DELIBERAT STATUTUL DE VICTIME ALE INSTIGARII LA U
 37. Pingback: Ce se ascunde sub agenda casatoriilor homosexuale: TIRANIA BIOPOLITICA, DISTRUGEREA FAMILIEI SI CONTROLUL REPRODUCERII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare