MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe explorarea anul acesta

27-02-2013 5 minute Sublinieri

“Nu putem să acceptăm să fim victimele celor de la Chevron”

miting barlad

La manifestatia organizatã astãzi de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad au participat peste 8.000 de persoane, cu mult mai mult fatã de anul trecut când totul a fost cu iz “politic”. Bârladul a fost astãzi polul manifestãrilor împotriva gazelor de sist si a Companiei Chevron în România. Alãturi de bârlãdeni au fost delegati din judetele Galati, Iasi, Constanta, Buzãu, Hunedoara, Bihor, Timisoara, Vrancea si foarte multi din Bucuresti, din partea organizatiilor ecologiste care protesteazã în Piata Universitãtii în permanentã. Mai multe detalii despre cel mai amplu protest împotriva gazelor de sist de pânã acum puteti citi în editia de mâine a ziarului nostru.

Peste 8.000 de persoane din mai multe judeţe ale ţării, între care preoţi, dar şi oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România, mitingul de protest încheindu-se cu un marş pe străzile municipiului. Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad a organizat un nou miting de protest în municipiul Bârlad, al treilea în ultimul an, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, manifestaţie la care au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv preoţi şi oameni politici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ca şi la acţiunile similare din primăvara anului trecut, protestatarilor din judeţul Vaslui li s-au adăugat oameni din judeţele Constanţa, Galaţi, Buzău, precum şi din municipiul Bucureşti.

După ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Poliţiei şi a Jandarmeriei, distanţa dintre Fabrica de Confecţii şi Piaţa Civică din Bârlad, manifestanţii s-au oprit în faţa Primăriei din localitate, unde au dat citire unei proclamaţii împotriva exploatării gazelor de şist.

“Prin această proclamaţie – protest, nu am cerut nimic altceva decât să fim consultaţi, ca şi societate civilă, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice. Din toate consultările şi discuţiile pe care le-am avut până acum cu specialişti în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Până acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontat nimeni. De aceea, nu putem să acceptăm să fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotărâţi să înceapă treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru că au sprijin din partea celor care ne reprezintă, de la cel mai înalt nivel şi până la nivelul autorităţilor locale”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX unul dintre membrii GISC Bârlad, generalul Neculai Olaru.

Proclamaţia va fi înaintată de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad către Preşedinţie, Guvern, Parchetul General şi chiar Direcţia Naţională Anticorupţie. Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a încheiat printr-un marş pe bulevardul principal din Bârlad, până în faţa Grădinii Publice din municipiu.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor. Compania intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

Premierul Victor Ponta declara la începutul anului că exploatarea gazelor de şist nu poate fi luată în discuţie decât peste câţiva ani.

“România poate acorda dreptul de explorare, nu de exploatare. Problema corectă este impactul asupra mediului, explorarea nu produce efecte negative. Patru, cinci ani doar se explorează, după patru-cinci ani, iar în fiecare an tehnologia avansează, dacă se constată că avem gaze de şist şi nu există probleme pentru mediu, se poate începe exploatarea. În 6 – 8 ani România nu va mai avea nevoie să importe gaze”, a declarat Victor Ponta, pe 25 ianuarie.

Teodor Istrate, corespondenti@mediafax.ro

 • Realitatea.net: 

Miting la Bârlad. Mii de oameni în stradă împotriva gazelor de şist 

Mii de bârlădeni au ieşit în stradă, miercuri, pentru a manifesta împotriva exploatării gazelor de şist în perimetrul localităţii lor. Compania Chevron a anunţat că intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa, potrivit Mediafax.

Protestul organizat miercuri la Bârlad este doar ultima manifestaţie de acest gen organizată împotriva exploatării gazelor naturale prin metoda fracturăii hidraulice, considerată de către critici drept periculoasă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor.

Criticile sunt respinse de companiile de energie care susţin că metoda este una sigură. “Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013”, se arată într-un raport publicat recent de grupul american.

Achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.

Într-un interviu acordat zilele trecute unei publicaţii franceze, premierul Victor Ponta a subliniat că în, 2013, România mizează pe domeniul energetic şi în special pe gazele de şist pentru a stimula creşterea economică.

Chevron începe explorarea perimetrului de gaze de şist de la Bârlad în a doua jumătate a acestui an 

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa, potrivit Mediafax. “Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013”, se arată într-un raport publicat recent de grupul american.

Achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat pe 6 februarie că firma este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a depozitelor din judeţele Vaslui şi Constanţa. El nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist.

“Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată”, a afirmat atunci Tom Holst.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.

Riscurile exploatării gazelor de şist sunt puțin cercetate şi unele state americane încă mențin moratorii, luând atent în considerare riscurile şi îngrijorarea cetățenilor. Luându-l consilier pe gen.rez.Wesley Clark, actual lobby-ist în energie, Victor Ponta este singur responsabil pentru decizia de a ridica moratoriul românesc asupra gazelor de şist, decizie ce permite Chevron să înceapă explorarea la Bârlad în a doua jumătate a anului.

Agenția Americană de Protecție a Mediului (Environmental Protection Agency) a raportat în Noiembrie 2011 contaminarea apei potabile din oraşul american Pavillion (Wyoming) cu aditivi folosiți în procedeul de fractare hidraulică. Agenția americană încă lucrează la un raport național asupra riscurilor – stadiul cercetăriii aici.

Fractarea hidraulică poate contamina pânza freatică cu metan şi cu substanțele folosite în procedeul de fractare iar în timpul forării aerul este poluat cu benzen, o substanță cancerigenă (sursa) . Lista completă a substanțelor chimice folosite în procedeul de fractare nu este publică, fiind un secret comercial.

Un fermier din statul Pennsylvania îmi explica recent ce înseamnă exploatarea gazelor de şist pentru zonă: procedeul presupune nevoia de a elibera gaze, în preajma puțurilor se simte un miros puternic. O zonă cu trecut în minerit, Pennsylvania are multe cazuri de contaminare a apei potabile din exploatările de cărbune (acid mine drainage)- oamenii se tem că noile exploatări de gaze de şist vor produce noi contaminări. Întrebarea fermierului pentru cazul românesc era cât vor fi obligate companiile să prevadă în buget drept garanție pentru riscurile de contaminare. Ce puteam să îi răspund? Nu contează cât va estima vreun expert sau cât se practică în alte țări, premierul nostru e sfătuit de Wesley Clark iar Ambasada SUA cheamă miniştrii la consultări la discreție.

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare la Bârlad şi trei perimetre în județul Constanța: Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Există riscuri dovedite de contaminare a apei potabile şi de poluare a aerului în preajma exploatărilor de gaze de şist.  Parlamentul nu îl va face pe Ponta să răspundă pentru decizia de ridicare a moratoriului şi pentru calculul strategic de a plasa aceste exploatări poluante lângă sate şi plaje. Când lobby-iştii şi diplomații fac rânduiala, cetățenii sunt cei care trebuie să îi ceară socoteală lui Ponta.

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe explorarea anul acesta

 1. bravo lor barladenilor si tuturor moldovenilor care au participat !!!!
  perseverati si manifestati pana la victoria finala!!!!
  veniti cat mai multi, strigati cat mai tare, sa rasune barladul, sa se stie ca vrem sa pastram curate pamantul si apele acestei tari pe care o mai avem azi doar pt sangele varsat si rugaciunile inaltate de inaintasii nostri.
  celelalte orase, procedati la fel, treziti-va din somn, ca intra astia peste noi si ne iau si iarba din curte si apa izvoarelor si albastrul cerului, doar a recunoscut si Ponta ca romania este atacata din toate partile !!!!!
  nici bulgarii nu au reusit din prima zi de miting sa schimbe ceva la ei dar iata ca dupa cateva saptamani de manifestari, guvernul a plecat, s-au initiat anchete la distribuitorii de electricitate, s-au promis ieftiniri ale facturilor, cumva s-a vazut ca vointa poporului nu poate fi ignorata si oamenii nu pot fi calcati in picioare si furati chiar atat de usor….

 2. nemultumiti de sonda din comuna

  http://www.youtube.com/watch?v=_WexK0hAivI

  Fitionesti Vrancea. Case crapate, fantani secate, zgomot infernal, oameni nemultumiti si total aeroplani fata de ceea ce se intampla la ei in comuna.

  Gazmunai din Kazahstan, avand ca paravan Rompetrolul, exploreaza gaze petrolifere cica, sondorii se scapa pe ei si zic ca sunt gaze de sist.

  Se sondeaza la peste 4000 de m adancime. Se folosesc trasori radiocativi si alte nebunii. Transporturile se fac pe inserate, se cara materiale radioactive sub escorta jandarmeriei.

  Treaba murdara se face noaptea.
  Totul chiar in spatele Bisericii din comuna.

  Oamenii se tot intreaba de ce le crapa casele, asta pana la un mega-cutremur, ca tot zgandaresc ei zona vrancea cu explorari cu dinamita.

 3. Groaznic si exemplul de la Fitionesti, Vrancea. Cred ca merita un articol separat pe site, relativ la cat de ieftin ne vindem, dupa cum spunea parintele Iustin Parvu. Asta este Romania: probabil ca le-au spus sa semneze de primire butelie, iar ei au semnat un contract prin care renunta la despagubiri materiale de la Kazmunai. E o presupunere, dar ma tem ca este adevarata. La Turda, in loc de vestita Uzina Chimica Turda de odinioara, acum sunt tineri de diverse etnii, ce au fost adusi in asemenea grad de saracie si ignoranta incat mananca … incredibil, dar adevarat, mananca mercur cu pita, adica cu paine, nestiind ca este foarte toxic. S-a scris despre asta si aici pe site, film la Antena 3 realizat de Carmen Avram. Pai cei ce avetzi parintzi acolo, sau tinerii din sat, nu veti iesi in strada? Nu veti cere demisia celui ce a semnat avizele de la CJ Vrancea si anularea exploatarii si nationalizarea terenului aceluia? Atunci cine sa o faca, cineva de la Zalau? Preotul de acolo asista vesel la umilirea satului sau?

 4. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ Detalii despre PROTESTELE ANTI-GAZE DE SIST de la Barlad. Mai multe autoritati locale au INTERZIS FRATIONAREA HIDRAULICA - Razboi întru Cuvânt - Rec
 5. Pingback: Revista presei despre mitingul de protest impotriva exploatarii gazelor de sist | Ecologie Radicala
 6. La Barlad a fost cel mai frumos mars de protest din ROMANIA.Cinste lor.Duhul lui STEFAN CEL MARE SI SFANT a fost cu ei.Preotii s-au aflat printre cei din fruntea lor.Pe zeci de pancarde se putea citi numele parohiilor de unde au venit.
  Au fost prezenti peste 10000 de oameni,din toate categoriile sociale,de toate varstele, ceea ce pentru un oras ca BARLADUL ESTE MULT.Copiii purtau pancarde pe care se putea citi:”Nu ne luati viitorul”.Pe altele:”Salvati viata copiilor nostri”,”Nu vrem ca sangele stramosesc sacrificat pentru acest pamant sa fie amestecat cu otrava Chevron”,”Nu ne omorati albinele. Nu ne luati flora si viata”.”De ce ne ignorati?” “Nu ne mai tradati”.Mesaje emotionante pornite din suflete cinstite de romani adevarati si de crestini. La sfarsit au spus cu totii”Tatal nostru” si cu drapelul tarii in maini au transmis mesajul final: “Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani”. Au facut cinste stramosilor si neamului.Dar… din pacate apare un dar, ce aduce durere si tristete. Acest mars care ar fi trebuit sa fie model pentru Romania nu a fost transmis de televiziuni.A fost un boicot fara precedent.DIN NOU AM FOST TRADATI. CINSTE BARLADENILOR. Rusine televiziunilor, care chiar nu trebuie privite, pentru ca nu transmit decat ceea ce considera ei de cuviinta ca este bun pentru manipulerea noastra.
  Nu ne ramane decit sa protestam in continuare si in celelalte orase{ORASE CE STAU IN CALEA PUSTIIRII GAZELOR DE SIST},sa fim uniti, sa ne rugam si sa ne punem nadejdea in mila lui Dumnezeu.Nu merita acest neam de viteji atita umilinta. Barladul a demonstrat ca se poate, de ce sa nu putem si in alte orase.Daca vor fi mai multe demonstratii in tara atunci vor fi nevoiti sa tina cont de noi.Sa luam exemplu celor din BARLAD.Cu rugaciune sa iesim in strada si duhul stramosilor nostri va fi cu noi.ROMANI IN NUMELE CREDINTEI NOASTRE STRAMOSESTI SI AL STRAMOSILOR NOSTRI TREZITI-VA!

  Cinste si voua celor de la.Nu va lasati, chiar daca vremurile sunt din ce in ce mai tulburi.
  DOAMNE AJUTA!

 7. buna ziua. eu sant an italia,si va citesc saitul an fiecare zi,foarte interesante articole,va apreciez mult pentru cea ce faceti.sotul meu este din fitionesti,noi habar nu am avut ce se antampla acolo an sat.SI sa stiti ca nici satenii nu stiu nimic, Majoritatea tinerilor sant plecati,si cei batrani nu stiu si nu sant informati.

 8. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, AM AJUNS SA NE VINEM DE TOT" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. AUDAX a primit aviz pentru gaz de sist.

 11. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: PROTESTE ANTI-GAZE DE SIST IN TOATA TARA pe 4 aprilie. In Barlad si alte localitati cu primari PSD nu s-au aprobat PROTESTE PUBLICE. Pr. Vasile Laiu: "NE-A MAI RAMAS STRIGATUL CATRE DUMNEZEU" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: LIVIU DRAGNEA manipuleaza pe tema GAZELOR DE SIST si ameninta voalat: "SA NE UITAM MAI CU ATENTIE LA CEI CARE INSTIGA LA DEMONSTRATII"/ Actiunea anti-Chevron de la BARLAD [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST [video]. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Ilie Sebranescu: demontarea DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatut inainte cu DRAGNEA si NITA varfuri de lance. Dragnea MANIPULATORUL striga: DEZINFORMARE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: MINISTERUL MEDIULUI a dat AVIZELE pentru explorarea GAZELOR DE SIST din Dobrogea/ Cum vom ramane fara GAZELE din Marea Neagra si de ce guvernul Boc=Guvernul MRU=guvernul Ponta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale (update VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si manipularea "GUVERNULUI CHEVRON" vs rezistenta localnicilor [VIDEO dezbaterea de la Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: Proteste bulgaro-romane impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Corporatii cu profituri de miliarde si oamenii cu benzen in sange/ Banca Mondiala crede ca ERA MATERIILOR PRIME s-ar apropia de sfarsit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Lăiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist/ VIDEO: "Subiectiv" despre gazele de sist si
 23. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
 24. Pingback: Parintele Vasile Lăiu: EXPLORAREA SI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST ESTE ILEGALA [audio] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare