Discursul de învestitura al noului presedinte, Klaus Iohannis: DE CE “MAREA TRANSFORMARE” SI NU O MAI BUNA ORGANIZARE?
Si a mai plecat un presedinte, ca sa vina altul. In timp ce Basescu a lasat locul lui Iohannis, iar Romania are, de astazi, un nou presedinte, avem deja realizat un nou consens national in Parlament: legea securismului cibernetic.
In discursul de învestitura al noului presedinte, Klaus Iohannis, sunt observabile cateva lucruri pozitive, pe langa impresia buna, generala. Sunt mentionate obiective de bun simt, cum ar fi un mai bun sistem educational, un sistem sanitar decent, o economie care sa aduca romanii inapoi si sa ii tina pe ceilalti in tara, plus multe alte declaratii de intentie. Se vorbeste despre consens politic, de faptul ca presedintele nu stabileste, macar formal, obiectivele mai concrete ale tarii singur, ci invitand partidele la consultari (chit ca agenda obiectivelor e restransa de la bun inceput); faptul ca vorbeste despre o Romanie la care sa se intoarca si cei plecati (speram ca nu doar cei inalt calificati, care sa se intoarca la posturi caldute in administratia… de stat, ci si capsunarii, acesti neoiobagi europeni); ca vorbeste despre sentimentul de onoare ce ar trebui sa derive din apartenenta la natiune.
Exista, insa, si un tip de continuitate surprins si in interviurile date in aceasta perioada. Este vorba de ideea “transformarii societatii“ si de o anume stare de spirit degajata de asteptarile optimiste care ne aduce aminte de Catavencu: “ieri obscuritate, azi (in context – maine n.n.) lumina, ieri bigotismul, maine, liber-pansismul, ieri intristarea, maine veselia! Iata avantajele progresului!”
Premisele acestei viziuni sunt limpezi, le-am tot auzit: suntem un popor gresit, cu practici gresite, mentalitati gresite, care trebuie corectate. De aceea ne merge greu, suntem saraci si abuzati de putere, pentru ca suntem in neregula, noi, societatea.
Exemplificare din discursul de învestitura:
Cu totii ne dorim o transformare profunda a societatii in care traim… Schimbarile de legislatie sunt doar un pas, trebuie insotite de o schimbare de mentalitati, practici si mod de lucru. […] Vreau ca peste 5 ani sa se poata spune ca Romania este tara care a uimit lumea prin transformarea ei.
Esential ni se pare dezideratul unui radicalism reformator asumat: afirmarea determinarii ca societatea romaneasca sa fie transformata in intregime si in profunzime. Schimbarea trebuie sa cuprinda nu doar formele institutionale, ci si fondul cultural. Or, dupa parerea noastra, prioritatile ar trebui sa fie exact invers: e nevoie de o transformare a formelor institutionale, a practicilor de putere, a raporturilor dintre cei de sus si de cei jos, inainte de toate, caci fondul se va descurca si va “performa” tocmai daca e pus in cadrele potrivite, care elibereaza, canalizeaza energiile sociale.
In plus, se percepe un anume voluntarism care face ca totul sa se reduca la valori si vointe. Conform acestei viziuni, nu conteaza atat realitatile structurale, cat vointa oamenilor. Nu ne merge rau pentru ca suntem la periferia sistemului capitalist, ci pentru ca nu am fi “productivi” sau “eficienti”, sau “nu muncim destul”.
Daca ar fi sa se schimbe ceva realmente in politica romaneasca si sa nu se repete aceleasi greseli ca pana acum, atunci am asista la o concentrare nu pe “transformare”, ci pe ORGANIZARE. Nu suntem noi, romanii, nici mai rai, nici mai buni ca altii. Nici ca mentalitate, nici ca practici sociale de la “firul ierbii”. Problema fundamentala la noi nu e atat fondul, cat forma. Muncim mult si trudnic, insa nu prea avem spor, caci am pierdut demult, de vreo cateva secole, capacitatea de a ne auto-gestiona bunurile, productia, consumul, piata. Mai intai au fost fanariotii, apoi proprii nostri boieri care, dupa o schimbare de mentalitate, au jecmanit cat au putut caci nu si-au mai condus domeniile ca niste nobili, ci ca niste negustori doritori de profit. Apoi, pasoptistii/liberalii, care au mers pe ideea ca trebuie exploatat taranul ca sa ai burghezie proprie. Si tot asa… Din transformare-n transformare, o lunga istorie de impilare, profit, abuz si multa, enorm de multa ipocrizie.
La nivel de mentalitate, nu suntem, iarasi, nici mai buni, nici mai rai, ba chiar stam ceva mai bine decat multi alti europeni. Suntem mult mai deschisi si ingaduitori fata de straini si minoritati, suntem destul de docili, putin predispusi la comportamente violente, anarhice. Doar ceva mai conservatori in perceptii si atitudini. Oare asta sa fie problema? Ce e asa profund gresit in mentalitatea noastra de trebuie sa fim transformati? Avem in schimb un deficit enorm de incredere in institutiile democratice, insa asta ajunge sa fie, paradoxal, “de bine”, de vreme ce e incurajat prin discursul anti-politica prevalent.
Organizare, nu transformare – iata ceea ce avem nevoie. Organizarea muncii, pentru a nu mai fi atata truda pe nimic. Organizarea raporturilor dintre capital si forta de munca, pentru a nu mai avea neoiobagie in sec. XXI; organizarea raporturilor intre Romania si piata europeana, ca sa nu fim doar zona de import a bunurilor produse de altii. Iata un program simplu, decent. Dar si incomod. Ar insemna atacarea relatiilor de inegalitate si exploatare, ar insemna schimbarea statutului Romaniei in sistemul capitalist si european.
Accentul pe “marea transfomare” sugereaza, insa, ca Iohannis nu pare a fi pus presedinte pentru o schimbare reala de gestionare politica a Romaniei. Pentru a fi si a propune un politician de vocatie, in sensul lui Weber, alt neamt. Ci pentru a reproduce acelasi “razboi al civilizatiilor”, in care unii sa fie “moderni si europeni”, iar altii o sa fie “lenesi”, “asistati social”.
Cuvantul Ortodox
- PARTIDUL FACEBOOK – NOUA ERA A (ANTI)-POLITICII. “Forta buna” a imposturii, wall-ul de ură si batalia pentru noul consens majoritar
- NOUA ROMÂNIE, NOUL LENINISM: elitele impotriva maselor/DESTRUCTURAREA POLITICII SI DOMNIA PROCURORILOR/ Presedintele ”viral”: complexul ”mesia” la apogeu/ ALEGERILE PREZIDENTIALE CA RAZBOI CIVIL
- ANTICLERICALISMUL – noul consens manufacturat in Romania in “era” Iohannis?“Vom avea un PRESEDINTE LUTERAN care va stabiliza STATUL LAIC cum n-a facut-o nimeni pana acum”!/ EXCLUDEREA RELIGIEI DIN SCOLI SI IMPOZITAREA BISERICII – agenda explicita a unui secularism de masa
- LISTA NEAGRA A RAZBUNARII. Biserica la judecata noilor comisari leninisti/ Democratie cu emisari, procurori si Legi Big Brother/ SPRE SOCIETATEA “SPECTACOLULUI” JUSTITIAR?
- Pe marginea alegerilor prezidentiale. RASISMUL ANTI-ROMÂNESC/ Ce se intampla cu România ortodoxa?/ MIZA GEOPOLITICA: “Defectul” real al PSD si motivul pentru care NU TREBUIA sa castige Ponta/ MASONERIA – ENTUZIASMATA de alegerea lui Iohannis: CE FEL DE “REVOLUTIE A TRANSFORMARII” NE ASTEAPTA?
*
- CAPITALISMUL SI MAREA TRANSFORMARE – recenzia lui Alexandru Racu la filmul documentar ARTE (video). In plus: SUNT ORTODOXIA SI CAPITALISMUL COMPATIBILE?
- PROPAGANDA STATULUI ASISTENTIAL SI A NEMUNCII LA ROMÂNI. Soldatii neoliberalismului vor eliminarea venitului minim garantat
- “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fii sluga: cand seful e MANAGER
- Opinie in Ziarul Financiar: de ce sunt salariile mici? ROMANIA PRINSA IN “SPIRALA CEDARII DE SUVERANITATE CATRE CORPORATII”
- DUPA 25 DE ANI. Economia Romaniei – PRADA DE RAZBOI SI PARADIS AL MULTINATIONALELOR. Unicul program de guvernare: “GARANTAM SCLAVIA PE BANI PUTINI!”
- Presedintele cinismului si al vorbelor proaste. Traian Basescu in dialog cu muncitorii: TRAIM DUPA CUM MUNCIM. Scurta dovedire despre FALSITATEA AFIRMATIEI (VIDEO)
*
Actualul presedinte spunea imediat dupa alegeri :,,Ne-am luat tara inapoi!” Cine sunteti cei care ati luat tara? De la cine? CUM?
Cred ca au luat tara la propriu cu pamant cu tot , caci pamantul este vandut la straini si au luat-o fara razboi.O sa fim sclavi in tara noastra si nu sub ocupatie musulmana ci sub una PROTESTANTA.Majoritatea si-au vandut credinta, pamantul si a mai ramas limba , dar si aceasta este tot mai stalcita(vezi FACEBOOK).Deci incotro?
@mada
Mi se pare cel mai firesc lucru de spus atunci cand ti se pare ca ai ocupat un teritoriu.
Nu cred că vom avea vre-odată un preşedinte al românilor (deşi toți susțin că chiar asta sunt). Toți sunt ai stăpânilor şi ai sistemului. Ultimul a făcut totul pentru ăia suținând că face inversul. Mamona este totul, nu omul. Nu bugetul face banul, ci omul. Nu străinul ci românul. Nici unul nu se arată iubitor de Dumnezeu şi de semeni.
Asta o spun omeneşte. Duhovniceşte însă nici atât nu putem spune, pentru că avem ce merităm şi primim exact ce ne poate fi de folos despătimirii de nevoie (că de voie… nu voim să facem decât ce nu ne deranjează).
Scriptura spune: “blestemat este cel ce se încrede în om” (redat din memorie).
Sa-l ajute Dumnezeu sa-si pastreze promisiunile alea bune. Tot e bine ca nu e ateu. Sa vedem si partea plina a paharului. Tara asta geme de hoti care nu au dat Cezarului ce e al Cezarului, adica au pagubit statul si au facut nenumarate victime printre semenii lor. Nedreptatea facuta de ei striga la cer. Asta e una din mentalitati care clar ar trebui schimbata in Romania si a fost frumos subliniata in articol. Romanii au tinut in brate ani buni un nene care era rus, rrom si ateu si nu s-a mai vaitat nimeni si nici Ortodoxia n-a avut de suferit din ce-mi dau eu seama. Cred ca la Sfanta Liturghie se vor ruga si pentru el preotii cand spun: Sa ne rugam pentru conducatorii nostri. Am trait printre nemtii de la noi si stiu cam ce mentalitati au. Am un mare respect pentru cei care au ramas in Romania, mai ales cand un sfert de popor a emigrat. Printre cei care au fost plecati m-am numarat si eu si ii multumesc Domnului ca m-a adus inapoi.
@Ileana:
Cu mentalitatile e mai complicat, tocmai asta aratam mai sus, ca accentul pus pe asa ceva poate fi pagubitor la un moment dat. Avem nevoie, in schimb, de o conducere care stie sa organizeze lucrurile in Romania. Sunt multe lucruri bune in discursul lui Iohannis si primul gest, cel de azi, de decorare a lui Octavian Bjoza, e meritoriu, insa nu e cazul sa ne facem iluzii, pentru ca marja sa de manevra e restransa si pre-figurata.
Si noi nu ne-am legat niciodata de etnia lui si nici macar de faptul ca e protestant. In ceea ce priveste rugaciunea, Biserica se poate si se roaga si pentru el in ectenia colectiva pentru conducerea tarii, pentru ca inca de la inceputurile apostolice aceste ectenii nu erau conditionate de apartenenta religioasa. Altele erau problemele si premisele negative. Cat despre Iliescu… a fost totusi filo-rus, nu chiar rus… Si nu am relativiza deloc raul facut de el Romaniei, incepand cu lovitura de stat de acum exact 25 ani.
Hm! Cred ca majoritatea publicului va considera discursul drept o suma de generalitati suficient de vagi ca un numar cat mai mare de persoane sa fie de acord cu ele. Cu alte cuvinte, cred ca putini il vor lua in serios.
Ca proiect, reformarea din temelii a societatii (lasand la o parte necesitatea ei si motivele pentru care se face) nu poate fi decat unul utopic, imposibil de realizat in practica. Motivele sunt nenumarate: in primul rand scara gigantica proiectului, in al doilea rand faptul ca trebuie sa conlucreze milioane de oameni care nu pot fi cu totii constransi, in al treilea rand faptul ca nu pot fi cu adevarat prevazute efectele pe termen lung samd.
Chiar avem nevoie de o transformare radicala a societatii? Mie mi se pare ca prima transformare care e necesara este sa nu se mai poata baga mana pana la umar in bugetul statului si in bugetele locale. Banuiesc ca atunci vor exista bani si pentru educatie si sanatate. Dar pentru asta trebuie ca legislatorii (adica cei care, impreuna cu prietenii lor, baga mainile pana la umar in buget) sa faca legi fara “portite” si cu masuri coercitive corespunzatoare, care dupa aceea sa fie puse si in aplicare. Vom trai sa vedem asa ceva?
Iar ca schimbare de mentalitati, prima care mi se pare necesara este ca cei care detin puterea politica si economica sa nu ii mai trateze pe cetateni si pe angajati ca pe sclavii lor. Dar se pare ca transformarea se petrece in sens invers, adica oamenii sunt din ce mai mult tratati ca niste sclavi, indiferent daca lucreaza la stat sau la companiile private, sub pretextul ca cine nu e multumit n-are decat sa se duca in alta parte.
Am sesizat ca este in crestere acest curent de opinie care suspina dupa civilizarea societatii romanesti, care se incapataneaza sa intarzie. Oamenii care nu cred in Hristos cred si ei in una sau alta, de exemplu in progresul societatii sau ceea ce am putea numi un hiliasm secular. Nu mi se pare grav pana cand ei nu incearca sa identifice in societate vinovatii din cauza carora raiul progresist intarzie sa se instaureze in tarisoara noastra si ii gasesc, de exemplu, in “popi” si in “pupatorii de moaste”, in cel mai pur spirit bolsevic bezbojnic. Chiar mai grav mi se pare cand politicienii adopta acest punct de vedere (cu sinceritate sau din dorinta de a da vina pe un tap ispasitor), pentru ca atunci se paveaza drumul catre prigoana anti-crestina.
Revenind la problema discursului despre transformarea societatii, eu nu observ la politicienii nostri o viziune pe termen lung, in care sa se urmareasca cu pasi mici, fezabili, anumite principii, oricare ar fi ele. Se iau masuri haotice, cu sau fara pretextul ca asa se face in UE, si nimeni nu se gandeste sa le ajusteze in functie de efectul lor in viata reala. Tind sa cred ca le place haosul, pentru ca daca e haos persoanele acelea cu mainile pana la umar in bugetul statului pot sa treaca mai usor neobservate.
@Ana Elisabeta:
De acord.
Noul presedinte e deja transformat si vrea sa transforme si pe altii. Adica el e marioneta perfecta si vrea ca si noi ceilalti sa devenim marionete perfecte ca dumnealui. E doar un biet nevolnic si atat. Viitorul o va arata, va fi executantul perfect si atat.
Eu nu intentionez sa ridic in slavi niciun politician. Tot ce s-a scris aici e foate pertinent. Am vrut doar sa sugerez ca nu iese din tipar Iohannis, asa cum il percep unii. Au scos tot ai nostri ora de religie ca sa i se ploconeasca anticipat, desi pe Iohannis cred ca nu-l durea asta in momentul respectiv, ci mai degraba consuma euforia si recunostinta de a fi ales de catre romani. Am fost colega 4 ani de zile, si colega de banca la un moment dat cu Dan Mihalache, care, desi a absolvit un liceu nemtesc, nu avea tendinta aia, gretoasa la unii romani germanofoni, de a se da neamt, din cate imi mai aduc aminte. Ultima data l-am zarit la o Sfanta Liturghie la Manastirea Sag, dar nu eram sigura ca era el, pentru ca s-a schimbat enorm. Am cautat poza lui actualizata si era el. Stim cu totii pe cine (ce echipa) are in spate Iohannis, cu nume si prenume, si nu cred ca se va intampla nimic senzational si nu va incerca nimeni sa carmeasca fatis poporul spre alte rataciri religioase. Nu mai mult decat s-a incercat mai inainte. Ar fi chiar foarte lipsit de tact si contraproductiv pana la urma pentru orice conducere. Peisajul politic romanesc a ramas acelasi, chiar daca suna acum nemteste eticheta. Sper sa am dreptate.
>Sunt mentionate obiective de bun simt, cum ar fi un mai bun sistem
>educational, un sistem sanitar decent,
Pe RealitateaTv azi noapte 23.00, Frankfurter Algemaine Zaitug jubila:
Johanis va continua contractul de 30 miliarde euro pt retehnologizarea centralelor termice; tehnologia medicala germana [se subintelege foarte scumpa] va patrunde in spitalele romanesti.
Autorul articolului dadea ca sigur faptul ca piata romaneasca va absorbi tot mai multe produse germane. Nu mi-a venit sa cred – si alte ziare vorbeau in acelasi sens.
Ramane de vazut…
Cei mai de seamă conducători, au uimit prin adâncimea şi puterea dreptății cuvintelor şi faptelor lor.
Dar oare au existat asemenea conducători ?
Da. Au existat.
Bine, dar de unde acea adâncime şi putere, don moment ce erau înconjurați şi slujiți de învățați şi înțelepți cărora le cerea totdeauna sfatul ?
De unde adâncimea şi puterea dreptății acelora ?
De la Dumnezeu.
Cine-l iubeşte şi-l respectă pe Dumnezeu, î-şi iubeşte şi-şi prețuieşte supuşii.
Cu cât iubirea şi prețuirea sa, coboară la cei mai de jos, cu atât adâncimea şi puterea dreptății sale este mai uimitoare, mai admirată de supuşi şi mai primită de Dumnezeu.
Noul preşedinte, a făcut un pas uimitor în această direcție.
Şi-a îndreptat prețuirea, spre cei mai prigoniți, mai chinuiți, mai persecutați şi torturați fii ai acestui popor, spre cei care au ales suferința şi moartea, în locul compromisului şi al trădării. Un gest pe cât de firesc şi de nobil, pe atât de uimitor (în aceste vremuri).
Dacă sufletul său l-a chemat la aceasta, trebuie să-i urmeze chemării până la sfârşit (şi vom avea un Klaus cel Mare al României).
Dacă nu…
Altfel spus: mare, te face identificarea ta cu cei mai mici şi mai de pe urmă, nu cu cei mai sus puşi şi mai mari.
Dar câd le iei şi fărâma de pâine de la gură şi-i mai şi scuipi şi batjocoreşti…
Tocmai asistații social, “leneşii”, cei ce su ajuns în pragul siucidului, pentru o mizerie de pensie de boală, îi puteau face numele respectat în vecii vecilor, celui ce i-a luat în râs de la început cu “să trăiți bine”.
http://adevarul.ro/news/politica/alina-mungiu-pippidi-de-data-obligatoriu-iasa-1_549ad758448e03c0fd0492ba/index.html
Freelancer-ul Vlad Georgescu îi scrie lui Klaus Iohannis
Jurnalistul român care a publicat o anchetă legată de scandalul de corupţie EADS în ediţia germană a Huffington Post, care a făcut mare vâlvă în România, revine cu o scrisoare deschisă către noul preşedinte ales Klaus Iohannis, în săptămânalul ”Der Freitag”. Pe lângă îndemnul de a investiga afacerea EADS şi HSBC, Georgescu îi cere preşedintelui să procedeze şi împotriva concernelor occidentale şi a politicienilor care trag sforile în spate şi exploatează România ca pe o ţară a forţei de muncă ieftine pentru propriile scopuri.
”Stimate domnule preşedinte,
Acum aţi reuşit, în ciuda tuturor sondajelor şi a celor şase case, pe care le-aţi dobândit din meditaţii aşa cum aţi spus, să-l învingeţi pe social-democratul Victor Ponta. Felicitări. Acum însă o să vă confruntaţi cu mari provocări. Sunteţi pregătit să le faceţi faţă?
Mai întâi este vorba despre scandalul de corupţie Microsoft-EADS. Actele şi documentele celui mai mare scandal de corupţie din istoria UE sunt la secret, iar nu toţi cei implicaţi sunt după gratii. Mai ales ancheta din Germania nu este în mod ciudat aproape deloc luată în seamă, şi asta în ciuda faptului că procuratura din München investighează EADS Germania pentru luare de mită. Cu siguranţă o să vorbiţi cu Angela Merkel la un moment dat despre asta şi veţi vrea să ştiţi ce rol au jucat Klaus Mangold, Bodo Hombach şi Ion Tiriac?
EADS nu este, după cum probabil ştiţi, un caz izolat. Şi marea bancă britanică HSBC este implicată într-un sistem de spălare de bani care îşi are originea la Bucureşti. Prin diferite firme-paravan din Luxemburg, Cipru şi Malta au fost spălate din 2008 milioane, cu ajutorul unor oameni de paie, şi cu implicarea Alpha Bank şi Piraeus Bank.
De ce Banca Naţională a României (BNR) n-a luat atitudine nu putem explica. Faptul că BNR nu răspunde nici la întrebările presei, deşi este obligată prin lege, vi-l putem dovedi.
Vreţi să începeţi lupta împotriva corupţiei. Acest lucru este lăudabil, dar se pune întrebarea: Sunteţi pregătit să procedaţi şi împotriva concernelor occidentale şi a politicienilor care trag sforile în spate şi exploatează România ca pe o ţară a forţei de muncă ieftine pentru propriile scopuri?
Veţi lua măsuri împotriva distrugerii mediului şi vânzarea ţării în cazuri precum Roşia Montană? Dar legat de actualul avans al Exxonmobil, Chevron sau în privinţa preluării Petrom de către OMV în urmă cu câţiva ani?
Faptul că procurori ca Laura Kovesi vânează corupţii ţării, asumându-şi un risc personal mare, merită respectul tuturor românilor şi al tuturor cetăţenilor din UE. Ea nu trebuie însă să prescrie Parlamentului cum trebuie să voteze şi nici ce legi să aducă pe agendă. Este suficient ca D.N.A sa fie lăsată să lucreze mai independent şi să nu fie subordonată ca instituţie preşedinţiei.
După cum poate ştiţi, România este o ţară foarte bogată. Rezervele de gaz din Marea Neagră sunt gigantice, producţia de petrol este suficientă pentru a asigura ţării consumul, iar în Carpaţi se găsesc resurse valoroase. Această bogăţie a fost până acum unul dintre stimulii pentru această corupţie pe care spuneţi că sunteţi hotărât s-o combateţi.
Eu personal am dubiile mele că vă poate reuşi, nu doar din cauza celor şase case pe care le deţineţi, ci şi din cauza postului pe care l-aţi ocupat într-un Consiliu de administraţie în timp ce eraţi primar la Sibiu. (…)
Dar cu siguranţă şi averea Dvs. este obţinută prin mijloace legale, ceea ce veţi dovedi curând în detaliu, ca semnal că luaţi în serios lupta anticorupţie.
Dacă vă reuşeşte asta – transparenţă în propriile treburi şi urmărirea obiectivă a structurilor corupte şi dincolo de graniţele ţării – atunci vă urez sincer succes. Dacă sunteţi cumva interesat de un dialog între patru ochi (pe temele dosarelor de corupţie EADS-Microsoft n.r), veţi şti cum să daţi de mine, prin intermediul SIE.
Cu salutări cordiale din Germania,
Vlad Dan Georgescu”
Sursa: http://epochtimes-romania.com/news/freelancer-ul-vlad-georgescu-ii-scrie-lui-klaus-iohannis—226617
In mod normal, Presedintele va trebui sa abordeze public si chestiunea TAFTA, chiar daca, sau poate tocmai pentru ca tratativele sunt secrete.
Tot “in mod normal”, datorita apartenentei sale ideologice, domnul Iohannis va sustine semnarea Tratatului Comercial Transatlantic.
Pentru noi, parafarea acordului ar putea insemna dizolvarea tarii ca entitate economica autonoma si deci, o catastrofa cu repercursiuni in plan cultural si social.
Chiar daca este interesant strategic ca Romania sa se afle in relatii armonioase cu Germania doamnei Merkel, nu cred ca este benefic tarii sa adoptam o politica comerciala neconditionat pro-americana.
Despre politica pro-americana a frau Merkel:
http://gandeste.org/general/angela-merkel-pusa-la-zid-in-bundestag-de-catre-o-deputata-video-sunteti-unul-dintre-vasalii-americii-la-originea-unui-razboi-economic-nesabuit-care-loveste-in-principal-economia-german/48772