SECRETOMANIE DE… PLUMB la dezbaterile privind gazele de sist. DECIZII CRUCIALE SE IAU CU USILE INCHISE, iar Ministrul Mediului continua sa ne minta

14-05-2013 2 minute Sublinieri

Secretomania ar putea fi cuvântul de ordine când vine vorba de gazele de şist. Dezbateri anunţate iniţial ca fiind publice s-au ţinut cu uşile închise. Explicaţiile ministrului Rovana Plumb n-au fost auzite decât de colegii de coaliţie, deoarece presa a fost dată afară de la discuţii.

Guvernanţii pun accent pe scurta perioadă a explorării gazelor de şist şi mai puţin pe exploatare, care se face prin sistemul care îngrozeşte populaţia, de fracturare hidraulică. Ministrul Rovana Plumb susţine că abia după explorare se va lua o decizie privind exploatarea, dar trece sub tăcere faptul că e puţin probabil ca o companie, precum Chevron, să facă cheltuieli uriaşe fără certitudinea că va începe o afacere.

Ministrul Mediului nu explică nici cum va scădea factura, în condiţiile în care firma care face exploatarea este una privată şi nu-i pot fi impuse baremuri de preţuri. Studiile arată că nici în Statele Unite de unde provine tehnologia, nu au scăzut costurile pentru populaţie, întrucât sistemul de extracţie este foarte scump.

La ora actuală, în America nu există nicio sondă de acest tip care să aibă profit şi să poducă sub preţurile energiei tradiţionale. Din contră, toate au pierderi semnificative. Un exemplu este exploatarea din Pennsylvania, care a falimentat şi în urma ei au rămas mediul distrus şi infrastructura la pământ.

Guvernanţii găsesc însă alte exemple când îşi susţin proiectul – Bulgaria, Polonia sau Marea Britanie care sunt în faza de prospectare.

Pentru experţi, aşa-zisa “Uniune de Şist”, care cuprinde Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie şi, mai nou, România – nu va produce mai mult 3-5% din importurile anuale de gaze naturale obţinute prin metoda clasică. Ca urmare, specialiştii se întreabă de ce guvernele din Europa pun în pericol sănătatea oamenilor, când această resursă nu schimba în bine în viaţa locuitorilor.

La Bucureşti, deputatul Partidului Verde Remus Cernea, a vrut să sancţioneze decizia Guvernului şi a anunţat că se retrage din grupul PSD. El este nemulţumit că premierul şi-a schimbat brusc punctul de vedere pe acest subiect.

Avizele pentru explorarea gazelor de şist au fost date la sfârşitul lunii aprilie, însă abia după două săptămâni ministrul Rovana Plumb a venit cu precizări. Explicaţiile ministrului au fost numai pentru colegii din parlament. Deşi guvernanţii au anunţat că şedinţa este publică, presa a fost dată afară.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, ca explorarea gazelor de sist din zona litoralului romanesc nu va afecta sub nicio forma comunitatile si plajele de la Marea Neagra.

In momenturovana-plumb-explorarea-gazelor-de-sist-nu-prezinta-niciun-risc-in-privinta-protectiei-mediului-205944l in care am aprobat prima subfaza a explorarii in zona litoralului, am discutat ca nu vor fi afectate sub nicio forma comunitatile si plajele. Am discutat clar cu compania ca in momentul in care peste doi ani de zile vor incepe partea efectiva de explorare, de montare a unei sonde identice cu cele care exista pe teritoriul Romaniei, aceasta sa fie la o distanta astfel incat zona turistica sa nu fie afectata, zona comunitatilor locale sa nu fie afectata sub nicio forma, din punct de vedere al cetatenilor, mediului, sanatatii, linistii lor”, a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.

Ea a precizat ca, daca prospectiunile care vor incepe din toamna acestui an pe litoral vor demonstra ca se poate incepe o eventuala explorare, prin montarea unei sonde, atunci aceasta explorare nu poate avea loc mai devreme de doi ani.

“Tehnologia nu presupune fractionare hiodraulica. Aceasta exploatare care contine ca tehnologie fracturarea hidraulica nu poate incepe mai devreme de cinci ani de zile din acest moment“, a mai spus Rovana Plumb.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca deocamdata se pune doar problema explorarii gazelor de sist, care se face prin metode conventionale care nu implica nicio temere pentru mediu, el aratand ca decizia de a folosi aceste resurse va fi luata peste cinci ani.

“Deocamdata nu se pune problema decat de explorare. Explorarea se face prin metode victor_pontaconventionale, deci nu exista absolut nicio temere pentru mediu. Daca dupa 4-5 ani si dupa ce cheltuie – cei care fac explorari in Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – daca dupa aceea o sa rezulte ca avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai intelept decat al meu va spune daca stand pe gaze le si folosim sau continuam sa le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste”, a spus Ponta.

El a aratat ca gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftina, inclusiv pentru populatie, fiind aceea de a folosi resursele interne.

“Vrem sa avem gaz – in primul rand sa nu mai importam din Rusia – vrem sa-l avem mai ieftin si vrem sa facem industria romaneasca competitiva si sigur si cheltuielile pentru populatie mai mici? Atunci trebuie sa avem gaz. Daca nu, daca-l importam din Rusia, o sa fie scump. E foarte simplu“, a spus Ponta.

El a aratat ca Romgaz exploateaza in Ardeal gaz de 20 de ani prin aceasta metoda si nimeni nu a spus ca se afla in pericol.

“Cum e cu gazele de sist, deocamdata, ca am vazut in special de prin zona Oradea – acolo toata lumea se pricepe la gaze – deocamdata Romgazul exploateaza de 20 de ani in Ardeal, in Transilvania gaze prin aceasta metoda si nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea sa spuna in ce pericol e”, a spus Ponta.

afis


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “SECRETOMANIE DE… PLUMB la dezbaterile privind gazele de sist. DECIZII CRUCIALE SE IAU CU USILE INCHISE, iar Ministrul Mediului continua sa ne minta

 1. Trebuia sa pricepem odata pentru totdeauna ca resursele interne nu vor mai fi niciodata ale poporului, la un pret uman – Vor fi doar pentru cine poate sa plateasca atat cat stabilesc grupurile de sacali – Iar la noi asta se traduce in moarte prin frig,intuneric si infometare – Energia si gazele de la noi vor merge tot mai mult catre pietele care le pot suporta costul- Faceti un calcul simplu sa vedeti unde vor ajunge facturile peste 2-3 ani – Nu am nici o speranta in ajutoarele sociale pentru energie – Trebuie sa fii aproape in “dosul” gol sau boschetar sa primesti o reducere la facturi…..

 2. Pai da.. ‘veti fi vanduti de mai marii vostri’. Va invit cu dragoste sa cititi Osea cap.4, vers 2-4.

  Doamne ajuta!

 3. E cît se poate de logic! Escrocheriile, hoțiile se fac la vedere? Ha?

 4. Pingback: CHEVRON si guvernul demareaza explorarile COMPLET NETRANSPARENT [video]. POPENI (Vaslui) se pregateste sa primeasca primele SONDE AMERICANE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Gazele de sist: BULGARII AU INTERZIS FRACTURAREA HIDRAULICA DIN 2012 si acum protesteaza fata de explorarile Chevron din Dobrogea/ FRATERNIZARE BASESCU-PONTA asupra exploatarii gazelor de sist si nu numai... (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Am o intrebare. Cu cine pot lua legatura pentru a afla mai multe informatii. la bunici la tara in judetul giurgiu s-au inceput prospectiunile, vreau sa iau masuri dar sunt prea mic. Ajutor

 7. Pingback: Oficialii guvernamentali, prinsi cu minciuna? CHEVRON ar folosi tehnica FRACTURARII HIDRAULICE inca din faza de EXPLORARE!/ Ponta SFIDEAZA in continuare, iar Crin Antonescu "O SCALDA" PENIBIL si SFORAITOR pe tema gazelor de sist [VIDEO] - Razboi
 8. Pingback: GAZELE DE SIST - dezvaluiri la "Punctul de intalnire" cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE... precum "informatizarea intregii tari"!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZI IN FATA CHEV
 9. Pingback: GAZELE DE SIST - dezvaluiri la "Punctul de intalnire" cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE... precum "informatizarea intregii tari"!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZI IN FATA CHEV
 10. Pingback: GAZE DE SIST IN LOCUL APEI. Presiuni ale CHEVRON pentru FALSIFICAREA datelor referitoare la RETEAUA DE APE SUBTERANE din Dobrogea? - Război întru Cuvânt
 11. Pingback: Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST langa MANASTIREA PUTNA! [video] - Război întru Cuvânt
 12. Pingback: Explorarea GAZELOR DE SIST in Vaslui dureaza doar pana in 2014. Demontarea MINCIUNII CELOR CINCI ANI de explorari si lista SUBSTANTELOR CHMICE CANCERIGENE folosite deja in prospectiuni - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare