Din “profetiile” lui Dr. Doom: ROUBINI PREVEDE O NOUA CRIZA provocata de problemele Chinei, Japoniei, UE si SUA/ La noi, “maestrul” mason Chirovici ne “consoleaza”: Austeritatea este de lunga durata, iar saracul nu va mai fi compatimit!
Dr. Doom sau Roubini – o vedeta a noii media si a noii economii ale carei “predictii” pot prinde viteza unui viral. Consecintele, desigur, uneori pot fi foarte concrete – de la pierderi masive cauzate unor companii pe bursa pana la punerea la indoiala a solvabilitatii unui anume stat. Care e granita dintre self-fulfilling prophecy, predictii-virale si realitate economica intuita?
E de notat ca economistul si omul de afaceri Nouriel Roubini a colaborat in trecut cu FMI si cu Banca Mondiala si ca afacerile i-au prosperat datorita exploziei de imagine de care a beneficiat in ultimul timp… Si inca ceva: nu trebuie sa fii nici geniu, nici dr. Doom – si nici macar conspirationist – ca sa iti dai seama ca economic lucrurile stau foarte prost si ca nici macar nu se punea problema ca ele sa stea mai bine, ci doar cand anume se va produce urmatoarea criza. Este indeajuns sa te uiti peste nivelul datoriilor publice ale statelor si pe tendintele economice mondiale.
Mai aproape de noi, al nostru… “Dr. Masonery”, adica Eugen Ovidiu Chirovici, ne-a mai adus la cunostinta, in stilul sau mai literar, ca “multe iluzii” se vor prabusi si ca urmeaza o perioada in care “Oliver Twist va avea parte tot mai putin de compasiunea celor din jurul sau”. Un mod poetic de a spuse ca viitorul suna numai a austeritate – adica a saracie crunta si a cruzime fata de om – , iar iluziile cele multe sunt legate, fireste, de aranjamentul institutional al statului de tip welfare – acum nesustenabil… Si ca nu va mai exista compasiune pentru saraci – Oliver Twist fiind o figura literara clasica a orfanului sarac al Marii Britanii din epoca victoriana…
Problemele fiscale din SUA, încetinirea ritmului de dezvoltare din China şi daunele cu care se confruntă Japonia ar putea forma “furtuna perfectă” care ar putea ameninţa economia mondială. Acestea sunt problemele pe care le-a indicat economistul american, Nouriel Roubini, în cadrul unui interviu acordat la Singapore, scrie Business Insider.
“Există deja indicii pentru anumite elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile private şi publice au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit. Dacă continuăm aşa problema s-ar putea agrava începând cu 2013“, a mărturisit Roubini. Omul de afaceri supranumit “Dr. Doom în ale economiei” a explicat că există o şansă din trei ca economia mondială să fie astfel afectată. O altă posibilitate ar putea fi o “economie globală anemică dar care să supravieţuiască”. În 2006, Roubini a prezis o prăbuşire “catastrofală” a pieţelor financiare, lucru care a şi avut loc, cel mai grav exemplu fiind falimentul băncii americane Lehman Brothers din 2008.
Există o “probabilitate semnificativă” ca China să aterizeze forţat din punct de vedere economic, consideră economistul american Nouriel Roubini, poreclit “Dr. Doom” pentru că a prezis în 2006 criza financiară. El a spus că statul asiatic a evitat problemele din timpul crizei şi a restrângerii creditării, dar va avea probleme după 2013 pentru că se va chinui să menţină investiţiile fixe aflate în creştere, potrivit Reuters. Roubini a spus la un forum financiar desfăşurat în Singapore că deja investiţiile sunt 50% din produsul intern brut iar 60 de ani de date economice arată că investiţiile puternice duc la căderi economice. Roubini a dat ca exemplu Uniunea Sovietică în anii ’60 şi ’70, precum şi criza financiară din sud-estul Asiei în 1997.
“Am fost recent în Shanghai şi am luat trenul de mare viteză spre Hangzhou”, a declarat el, referindu-se la noul tren Maglev care face legătura între cele două oraşe în mai puţin de o oră faţă de cele 4 ore petrecute anterior. “Trenul de mare mare viteză este pe jumătate gol iar noua gară este trei sferturi goală. Paralel cu calea ferată este şi o autostradă, care este şi ea pe trei sferturi goală. Lângă gară este un nou aeroport local unde poţi zbura spre Hangzhou. Nu există niciun raţionament pentru care la acel nivel de dezvoltare economică nu să dublezi, ci să triplezi acele proiecte infrastructură”, a declarat el.
UE îşi agravează problemele
El a mai spus şi că zona euro tot adaugă noi probleme din moment ce nu rezolvă criza datoriilor de stat. Roubini crede că asigurarea de finanţare pentru Grecia până în 2014 nu va face decât să agraveze problema. Uniunea Europeană vrea să asigure Greciei o nouă salvare, pachetul putând ajunge la 120 miliarde de euro, pe lângă cele 110 miliarde de euro luate anul trecut.
SUA: “Un pahar pe jumătate plin, pe jumătate gol”
În privinţa SUA el este precaut în legătură cu bursele, dar spune că e un semn bun că marile corporaţii americane au în conturi lichidităţi de 2 trilioane de dolari. În acelaşi timp, faptul că mai tot consumul e condus de reduceri de taxe şI sprijin guvernamental este un punct negativ. “E ca un pahar pe jumătate plin, pe jumătate gol”, a spus el. In schimb, el nu crede că există o bulă în formare pe certificatele de trezorerie americane, deoarece atunci când se întâmplă ceva neprevăzut oamenii lasă tot, euro, yeni şi se refugiază în dolarul american şi siguranţa obligaţiunilor americane.
- Bloombiz [E.O. Chirovici]: Sectia de urgente a “spitalului” Bruxelles
Nervozitatea in zona euro a crescut considerabil. Bogatii Uniunii sunt tot mai ingrijorati ca numarul pacientilor internati in sectia de urgente a “spitalului” Bruxelles ar putea creste in perioada urmatoare, iar “tratamentele” vor fi tot mai costisitoare. Mai ales in ceea ce ii priveste pe noii-veniti din centrul si estul Europei, “medicii” sunt hotariti sa taie raul de la radacina si sa-i vire pe acestia intr-o cura preventiva de o severitate fara precedent.
Nici Romania nu face exceptie. In urma cu un an si jumatate, autoritatile elene pareau dispuse sa-si asume o curba de austeritate si sa adopte masuri dure de sporire a ordinii fiscale. Insa lucrurile nu au evoluat nici in ritmul si nici cu amplitudinea previzionata. Austeritatea s-a dovedit un tratament care genereaza o serie de efecte secundare grave, fara ca maladia in sine sa intre in regres rapid. Aceste arme care fac parte din panoplia terapiilor de soc au o carateristica: nu pot fi aplicate pe termen mediu si lung. Nervozitatea sociala pe care o antreneaza (si care uneori genereaza si instabilitate politica) diminuarea consumului intern (care reduce, de fapt, incasarile publice) si turmentarea institutiilor publice ca urmare a coruptiei, toate aceste efecte transforma o arma care initial se anunta eficienta intr-o maladie de tip nou. Numai ca alte metode nu par sa existe – macar in practica – si ceva trebuie facut.
Pentru a depasi efectele crizei financiare/economice, cele mai multe tari europene au trebuit sa faca imprumuturi masive. Cele care aveau un exercitiu al datoriei externe/interne relativ rezonabil – este cazul Romaniei, de exemplu – nu s-au scufundat, macar deocamdata, in abisul datoriilor. Cele deja puternic indatorate – ca Spania, Grecia, Italia sau Irlanda – s-au trezit repede in situatia de a realiza ca “asa nu mai merge”. Cind nu poti sa mentii/sa sporesti nivelul veniturilor, nu poti decit sa retezi cheltuielile. Cam acesta a fost/este mecanismul care a nascut aceste ‘curbe de sacrificiu”. In ceea ce le priveste pe tarile estice, autoritatile au avut subit revelatia de a introduce in Constitutii, printre altele, o limitare a deficitului bugetar la 3 la suta din PIB. Asta se discuta la Bucuresti, la Praga sau la Budapesta.
O asemenea masura ar reduce serios din apetitul politicienilor de a promite marea cu sarea in viitor, de a intretine un aparat public obez, ineficient si clientelar si de a-si creea din banii publici “pusculite” pentru ei si prietenii lor. Daca micuta Grecie, cu o pondere de circa 2 la suta in totalul economiei europene, a ridicat pulsul la Berlin si la Paris, este limpede ca nimeni nu doreste ca aceste tari sa ajunga in situatia de a se trezi in situatia de a solicita plata unor “tratamente” la “spitalul” Bruxelles. Cind metropola are probleme, primele care platesc politele sunt periferiile – geografice, economice, sociale, politice. Nici in casele bogatilor lucrurile nu stau pe loc, iar vremurile se anunta tot mai aspre chiar si pentru privilegiati. Dincolo de declaratiile de la Londra, Paris sau Berlin privind esecul multiculturalismului trebuie sa cautam germenii unor societati care se anunta pe viitor mai preocupate de ele insele decit de proiectul european, in ansamblul sau. Nimeni nu declara oficial decesul viziunii statului-social, dar cam asa merg lucrurile de facto.
Ideea de “balast social a renascut in forta. Ideea “vinovatiei” individuale a saracilor pentru starea lor economica, asisderea. Cu alte cuvinte, statul nu mai are in mod necesar obligatia politica si etica de a avea grija de acesti “napastuiti ai sortii”, indemnati odinioara la revolta de versurile “Internationalei”. Familia politica a popularilor europeni, care domina spatiul european, are conceptii mult mai nuantate in acesta privinta si afirma tot mai raspicat faptul ca nu este dispusa sa plinga pe umarul tuturor celor aflati in nevoie.
Dupa un ciclu in timp, ideile vehiculate in timpul reformelor de tip Thatcher sau Reagan au revenit in forta. Din acest unghi, vremurile se anunta grele pe termen mediu si lung si nu exista motive rezonabile sa presupunem ca acest model care se implemeteaza acum va fi schimbat prea curind. Ajustarea deficitelor – mai ales in zona euro, unde pirghia monetara a fost, practic, dezactivata – este un proces indelungat, dificil si, de ce nu, dureros pentru segmente importante ale societatii. Daca studiem istoria ultimelor trei-patru secole, vedem ca mereu prosperitatea unui “centru” (in sens politic, nu neaparat geografic) s-a bazat pe un transfer de resurse de undeva, din alt spatiu.
Mecanismele europene au presupus, pentru prima oara, o inversare de tip “Robin Hood” a acestei conceptii. Mai precis, bogatii se obligau sa-i finanteze mai consistent pe cei saraci, pe baza principiilor asimetriei si solidaritatii, principii menite sa diminueze diferentele in timp. Aceste mecanisme au parut functionale atita vreme cit bogatii nu s-au confruntat cu o criza de proportiile celei din 2008 si cit proaspetii veniti nu au avut decalaje atit de importante si nu au fost in numar atit de mare. Vestul a avut un deficit important de forta de munca, iar emigrantii erau bine-veniti pe aceste piete. Deficite in anumite domenii exista si astazi, dar nervozitatea sociala a crescut de vreme ce rata interna a sonajului in unele state a depasit cel mai inalt nivel inregistrat de la Marea Criza din 1929-1933.
Oportunitatile de afaceri din state foste comuniste de tipul Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei sau Poloniei s-au cam epuizat si ele. Nu stim daca impunerea unor cure de slabire se va vadi suficienta. Probabil ca nu, daca o crestere economica robusta si pe termen mediu nu va fi reluata. Este greu de spus la aceasta ora daca proiectul european, in sine, nu va fi definitiv afectat de ceea ce se intimpla acum iar apetitul pro-european macar prezumat astazi nu se va reduce in anii care vin pina la punctul in care insasi esenta lui va fi pusa in pericol.
Insa un lucru este clar: pentru istoricii viitorului, cel de-al doilea deceniu al secolului al XXl-lea va fi unul dramatic diferit de precedentul/precedentele. Va fi cel al sfirsitului multor iluzii, unele dintrele ele pentru totdeauna. Din nou, dupa un secol si jumatate, Oliver Twist va avea parte tot mai putin de compasiunea celor din jurul sau.
Analiza de Eugen Ovidiu Chirovici
Legaturi:
- INTRE CINISM SI RAZVRATIRE. Scurta cugetare despre modelul austeritatii, ”miracolul” maghiar si saracia romaneasca
- Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza
- DICTATURI MALTHUSIENE? SE CONTUREAZA INCA O TENDINTA: lovituri de stat, dictaturi de forta majora, guverne autoritare pentru aplicarea politicilor dure asupra populatiei. SCURT INVENTAR AL SCENARIILOR DE CRIZA
- ARTICOLELE SAPTAMANII (2): “Acordul cu FMI: bilant dramatic” – de Ilie Serbanescu
- Ce se discuta, deschis si senin, in cercurile economistilor de top: “AUSTERITATEA” IN ROMANIA ESTE UN EXPERIMENT CONTROLAT al elitelor europene
- Articolele saptamanii (1): “MAREA DISTRUGERE” – de Eugen Chelemen
- Sensul noilor conditii FMI: CAPITULAREA TOTALA A SUVERANITATII ROMANIEI SI STALCIREA TARII DE CATRE CEI PUTERNICI
As remarca “razboiul” in plan economic purtat ultima perioada de timp intre USA si China (dar si intre UE si China; cu nota ca daca in acest moment UE si USA sunt de aceeasi parte a baricadei apai atunci cand rahatul va lovi tavanul s-ar putea ca vechii aliati sa isi deie cu sarg la picere).
Ultimele declaratii ale lui Roubini vin si ele sa alimenteze ideea ca China are probleme (si ca va crea sau deja creeaza probleme in economia globala). La fel cum o fac si gazetele mainstream americane sau occidentale (a se vedea in acest sens ultimele rafale de articole pe subiectul China).
Una peste alta, China reactioneaza. Atat prin “paradele” (a se citi scaparile de informatii clasificate) avioanelor militare de generatia a 5a cat si a portavioanelor aferente dar si prin manevre la nivel economic unde actioneaza toate parghiile de care dispune in incercarea de a-si demonstra statutul de super-putere. Statut care nu mai tine deja de domeniul imaginarului.
Iar marile economii europene (cele care au statutul de motoare ale economiei UE si care, in acelasi timp, sunt si cele care produc) incep sa isi relocheze facilitatile de productie din China catre alte regiuni. Intre acestea si Romania.
Devine acum mai clara aceasta piesa din puzzle-ul schimbarilor ce au loc la noi (vezi, de exemplu, schimbarile aduse de noul cod al muncii care transforma angajatul in sclav si pun intr-o neta pozitie de superioritate marile companii – principalele beneficiare fiind, logic, multinationalele; asta si pentru ca sectorul IMM-urilor locale a fost neglijat sistematic).
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8805792-companiile-moda-din-spania-isi-muta-productia-din-china-tarile-din-nordul-africii-sud-estul-europei-inclusiv-romania-reprezentantii-patronatelor-din-industria-textila-confirma-aceasta-tendinta.htm
Este deja evident pentru oricine ca marile economii producatoare au nevoie de piete de desfacere iar Romania a devenit in ultimii ani una din aceastea. Insa acum devine mai mult decat atat, odata cu reintoarcerea “lohnului”: munceste pe salarii mizere pentru a produce pentru altii iar acestia culeg roadele. Ah, si desigur parte din cele produse aici se reintorc in piata dar la preturile mari cu care ne-am obisnuit.
Santem in situatia taranului de acum ceva zeci de ani (undeva, candva, inainte de venirea “roshiilor”) care ajunsese sa munceasca ca sclav pe fostul sau pamant (ce nu-i mai apartinea dupa ce cazuse in plasa “ingineriilor” “baietilor destepti” carele atunci se numeau arendasi daca nu ma inseala memoria). Deposedat de pamant dar legat de acel pamant, taranul nostru muncea din greu pentru o recompensa ce abia ii asigura supravietuirea familiei sale dar nu-i oferea nici o posibilitate de scapare din “capcana”. Productia mergea la arendasi care profitau din greu si se imbogateau la fel. Inclusiv lasand graul sa zaca in hambare cand foamea era mare…Un istoric mai bine documentat decat mine v-ar putea indica exact povestea acelor vremuri. Pentru referinta dar si pentru a sublinia ca cei care nu invata din greseli le vor repeta iar si iar.
Iesim din recesiune, zic unii. Daca e asa sau nu, conteaza mai putin. Problema care se pune este CUM iesim. Unii stapani si altii sclavi. Iata-ne dara aflati in robie. Sa speram ca nu va dura 40 de ani…
exact reclama ptr masonul chirovici lipsea aici….
C G:
Speram ca nu ati inteles asa ceva… Ar fi deceptionant.