Din “succesele” razboiului impotriva terorismului: 1,3 MILIOANE DE CIVILI UCISI si aparitia STATULUI ISLAMIC
L’Humanite: La « guerre mondiale contre le terrorisme » a tué au moins 1,3 million de civils
Un raport publicat de un grup de medici laureati Nobel pentru pace arata ca un milion de civili irakieni, 220 000 afgani si 80 000 pakistanezi au pierit in numele luptei duse de Occident impotriva terorii.
“Cred ca perceptia cauzata de pierderile civile constituie unul din cei mai periculos inamici cu care ne confruntam“, declara, in iunie 2009, generalul american Stanley McCrystal, in cadrul discursului inaugural din pozitia de comandat al Fortei Internationale de Asistenta in Securitate din Afganistan. Aceasta fraza, pusa in evidenta pe raportul publicat de Asociatia Internationala a medicilor pentru prevenirea razboiului nuclear, laureata cu nobel in 1985, ilustreaza importanta si impactul potential al muncii efectuate de aceasta echipa de oameni de stiinta care incearca sa stabileasca un numar al victimelor civile al “razboiului impotriva terorismului” din Irak, Afganistan si Pakistan.
Pentru a prezenta aceasta munca ignorata de mass-media francofona, ex-coordonatorul umanitar al ONU din Irak, Hans von Sponeck, scrie: “fortele multinationale conduse de SUA in Irak, Afganistan, au tinut metodic contul propriilor lor pierderi. Cele ce priveau inamicii combatanti si civilii au fost in mod oficial ignorate. Acest lucru nu este, desigur, o surpriza.”
Este vorba despre omisiune deiberata. “Contorizarea acestor morti ar fi distrus argumentele conform carora eliberarea de dictatura in Irak, prin forta militara, alungarea Al Qaida din Afganistat sau eliminarea teroristilor din zonele tribale ale Pakistanului ar fi impiedicat terorismul sa atinga solul american, ar fi ameliorat securitatea globala si ar fi permis avansarea drepturilor omului, totul cu un cost rezonabil.”
Totusi, “faptele se incapataneaza sa contrazica povestea”, continua Hans.
“Guvernele si societatea civila stiu ca aceste asertiuni sunt false si absurde. Bataliile militare au fost castigate in Irak si Afganistan, insa cu costuri enorme pentru securitatea oamenilor si increderea dintre natiuni”.
Bineinteles, responsabilitatea mortilor civili cade in mod egal asupra “escadroanelor mortii” si “sectarismului” ce au fost germenii actualului razboi siit-sunit, subliniaza fostul secretar al Apararii DOnald Ramsfeld in memoriile sale (« Know and Unknown », Penguin Books, 2011).
Dar, dupa cum aminteste doctorul Robert Gould, unul din autorii raportului, “vointa guvernelor de a ascunde tabloul complet al interventiilor militare si al razboaielor nu e nimic nou. In privinta SUA, istoria razboiului din Vietnam e emblematica. Costul imens pentru ansamblul Asiei de Sud Est, inclusiv moartea a aproximativ 2 milioane vietnamezi non-combatanti, precum si impactul pe termen lung asupra sanatatii si mediului al ierbicidelor ca agentul orange, nu sunt inca recunoscute integral de majoritatea poporului american.”
Si Robert Gould face o paralela intre barbarismele Khmerilor rosi, care s-au impus in Cambodgia devastata de bombardamente, si recenta destabilizare post-razboi din Irak si din vecinii sai, care a facut posibila resurgenta grupului terorist numit “Statul Islamic”.
Dincolo de cifrele recunoscute pana in prezent, cum ar fi cei 110 000 morti avansati de o autoritate in domeniu (« Iraq Body Count »), care include in baza sa de date mortii civili confirmati de cel putin doua surse jurnalistice, raportul confirma tendinta stabilita de revista medicala Lancet, conform caruia numarul de morti irakieni era estimat intre 655 000 intre 2003 si 2006. De la declansarea razboiului de catre G. Bush, studiul atinge cifre vertiginoase de cel putin 1 milion morti civili in Irak, 220 000 in Afganistan, 80 000 in Pakistan. Daca se adauga, la acestia, bilantul primului razboi din Golf (200 000 morti) si cel al embargoului impus de SUA (intre 500 000 si 1,7 milioane morti), sunt aproape 3 milioane de morti ce sunt in mod direct imputabili politicilor occidentale, totul in numele drepturilor omului si democratiei.
La sfarsitul raportului, autorii citeaza raportorul special al ONU din 2004-2010 pe tema executiilor extrajudiciare, sumare sau arbitrare; conform Philip Alston, ce facea aceste declaratii in octombrie 2009, investigatiile asupra atacurilor cu drone au fost aproape imposibil de realizat din cauza lipsei totale de transparenta si al refuzului autoritatilor americane de a coopera. El a adaugat, dupa ce a insistat asupra caracterului ilegal prin raportare la dreptul international al acestor asasinate tintite, ca “pozitia SUA e de neconceput”. Trei saptamani mai tarziu, Barack Obama primea premiul pentru pace…
In tot acest timp, in Irak, Afganistan si Pakistan, pe 20 aprilie anul trecut, coalitia antijihadista condusa de SUA comunica faptul ca a dus in 24 ore 36 de raiduri aeriene impotrivs pozitiilor grupului “Statului Islamic”, dintre care 13 in provincia Al Anbar, in estul Bagdadului. Cate “pagube colaterale” civile in aceasta regiune, una din cele mai atinse de violente de la invazia din Irak din 2003 incoace? Comunicatele militare raman in mod sistematic mute in aceasta privinta, in conditiile in care mai bine de 3200 de “lovituri” aeriene, conform noulimbii moderne, au fost efectuate din luna august 2014 si de la capturarea Mossoulului de catre Statul Islamic. Pe 18 aprilie, un atentat sinucigas, “tehnica” de lupta necunoscuta in Afgannistan inainte de 11 septembrie 2001, a facut 33 morti in apropierea frontierei pakistaneze. La finalul lunii martie, surse din securitatea pakistaneza faceau caz de 13 “jihadisti” ucisi in cursul unui atac al unei drone americane. Mai bine de 100 000 de soldati americani sunt inca stationati in aceasta tara.
traducere Cuvantul Ortodox
- Al Qaeda si POLITICILE FRICII in noua ordine mondiala. Complexul militaro-industrial si PAX AMERICANA: razboiul e pace si tortura binefacere [documentare VIDEO]
- Acuzatii ale Human Rights Watch: FBI A INCURAJAT, INCITAT SI PLATIT MUSULMANI AMERICANI PENTRU A DEVENI TERORISTI SI A COMITE ATENTATE
- Cu regizorul Oliver Stone si istoricul Peter Kuznick despre OBAMA – ”lupul deghizat in miel”, SUA CA STAT ORWELLIAN si militarismul HEGEMONULUI AMERICAN
- Articolele saptamanii: SUA SI RAZBOIUL. Sau un posibil raspuns la intrebarea:Ce cauta americanii in Libia, Irak, Afganistan, Kosovo s.a.m.d.?
- Video: GENERALUL WESLEY CLARK POVESTESTE CUM A INCEPUT RAZBOIUL IMPOTRIVA TERORISMULUI. SUA isi facuse planul de interventii militare asupra a 7 tari arabe, incepand cu Irak, continuand cu Siria si Libia si terminand cu Iranul…
*
“pierderi colaterale” – vor spune unii…