DNA INTRA IN BISERICA? Manastirea Putna si alte manastiri si parohii din Suceava tarate intr-un caz de coruptie

5-06-2014 6 minute Sublinieri

INCA O TEMA DE ATAC PENTRU SECULARISTI

putna-1

Peste 1,8 milioane de euro din totalul de 4,9 milioane de euro din subventii agricole acordate bisericilor din toata tara in 2013 s-au dus catre manastirile si parohiile din judetul Suceava. Miercuri, procurorii DNA au inceput o ancheta despre posibile plati ilegale de subventii catre manastiri care de fapt nu desfasurau activitati agricole. Care e miza, cum s-a ajuns la aceasta situatie? Ei bine, intre Biserica Ortodoxa si Statul roman exista o colaborare extrem de fructuoasa, lucrativa chiar, consfintita printr-un protocol semnat anul trecut cu Ministerul Agriculturii, dar si prin prezenta Bisericii intr-un select comitet consultativ privind soarta fondurilor europene. Iar cand Agentia de Plati a vrut sa strice armonia si sa ceara dovezi ca terenul agricol subventionat chiar e lucrat, Patriarhia a reactionat dur si a avut castig de cauza.

Procurorii DNA au demarat o ampla operatiune la Agentia de Plati in Agricultura (APIA) Suceava, unde suspecteaza plati ilegale de subventii agricole catre biserici si manastiri, printre altele. De altfel, manastirile si bisericile din judetul Suceava au primit in 2013 mai bine de o treime din subventiile acordate de APIA tuturor lacaselor de cult din tara.

Procurorii anticoruptie suspecteaza ca multe din subventiile acordate catre manastiri au fost facute ilegal si ca, de fapt, APIA a platit subventii din fonduri europene unor parohii si manastiri din judetul Suceava ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice.

Contre APIA-BOR pe tema subventiilor agricole. APIA a cedat

Nu mai departe de luna aprilie, directorul general APIA avertiza Biserica ca din 2015 este necesara sa dovedeasca calitatea de fermier activ pentru a obtine subventii din bani europeni.

“Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola”, declara Dorel Benu, directorul general al APIA.

Biserica Ortodoxa a reactionat imediat si a transmis ca APIA nu poate refuza unitatilor bisericesti statutul de fermier activ.

“Statutul de fermier activ, invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole. Desigur, autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate corecta folosire a banilor primiti drept subventie de la Stat sau din fonduri europene. Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora. In prezent, problema principala ramane faptul ca unitatilor bisericesti li s-au restituit numai o parte din terenurile agricole si forestiere preluate abuziv de regimul comunist”, transmitea Patriarhia.

O zi dupa luarea de pozitie a Patriarhiei, APIA dadea inapoi si transmitea ca va sustine la plata subventiei manastirile cu activitate agricola proprie.

“Mentionam faptul ca APIA vine in sprijinul institutiilor de cult care isi desfasoara propria activitate agricola pe terenurile arendate sau aflate in proprietate si sustine mentinerea acestora la plata pe suprafata si din 2015”, se arata in comunicatul APIA remis HotNews.ro.

5 milioane de euro, subventii agricole pentru toate bisericile din tara. In Suceava s-au platit 1,9 milioane

In 2013, APIA a platit subventii pe suprafata de teren agricol exploatat de 4,9 milioane de euro, catre cele 2.315 institutii de cult din tara, din care 217 manastiri, 2071 parohii si 27 alte institutii de cult sau religioase, pentru suprafata agricola totala de 23.863 hectare.

In cazul judetului Suceava, subventiile catre manastiri si parohii au cumulat 37%, adica mai bine de o treime, din totalul la nivel national. Nu mai putin de 225 de lacasuri de cult din judet au primit subventiile de la centru si au cumulat circa 1,85 miliaone de euro din totalul de 4,9 milioane euro.

Intr-o analiza a sumelor acordate prin subventie catre manastirile din judet, Obiectiv de Suceava nota ca printre marii beneficiar se numarau o parte din manastirile cu incarcatura istorica precum Putna, dar si multe manastiri mai putin cunoscute publicului larg, dar care dispun de suprafete foarte mari de teren agricol.

Sursa amintita sublinia ca “subventiile au fost incasate cu preponderenta pentru intretinerea de pajisti, greu de verificat daca lucrarile pentru care s-au primit subventii s-au facut sau nu in realitate”.

Vezi aici topul manastirilor si parohiilor din judetul Suceava dupa valoarea subventiilor agricole primite in 2013

Ulterior publicarii informatiilor si a statisticilor cu subventiile acordate manastirilor in judetul Suceava, Obiectiv de Suceava scria ca DNA a intrat pe fir si a inceput sa cerceteze situatia. Practic, subventiile aprobate de APIA Suceava au inceput a fi cercetate de catre procurorii DNA inca de saptamana trecuta, totul culminand cu descinderile de miercuri.

Ponta si Contantin, in vizita la Patriarh

In contextul contrelor intre Ministerul Agriculturii si APIA pe de-o parte si Biserica Ortodoxa pe de alta pe tema subventiilor agricole date manastirilor si parohiilor, premierul Ponta, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si Mugur Isarescu s-au intalnit cu patriarhul Daniel.

Oficial, premierul spunea ca intalnirea a fost una pentru a primi binecuvantare, chiar la cateva zile de la debutul campaniei la europarlamentare.

Protocol intre Ministerul Agriculturii si Patriarhia Romana: preotii informeaza comunitatile rurale despre fondurile europene pe agricultura

Biserica si legatura sa cu fondurile europene pentru agricultura au mai fost in centrul atentie si in urma cu un an, cand Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin, a semnat un protocol de colaborare cu BOR, astfel incat preotii sa informeze omunitatile rurale despre fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea agriculturii.

De asemenea, oamenii Bisericii urmau sa promoveze valorile traditionale ale comunitatilor rurale si sa organizeze seminarii si intalniri. Conform Protocolului, preotii urmau sa isi desfasoare activitatea de consiliere in afara slujbelor religioase si sa nu fie remunerati pentru activitatea lor.

Patriarhia Romana, in Comitetul care analizeaza Acordul de Parteneriat pentru noile fonduri europene

Pe langa implicarea alaturi de Ministerul Agriculturii, Biserica Ortodoxa face parte din Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) referitor la fondurile europene din perioada 2014-2020.

Conform descrierii oficiale, CIAP este un for consultativ la nivel national, care functioneaza sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene si are un rol important in pregatirea corespunzatoare a Romaniei pentru utilizarea fondurilor nerambursabile care vor fi alocate in exercitiul bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

De remarcat ca din componenta CIAP Patrarhia este singurul reprezentant al unui cult religios din Romania.

  • Mediafax:

Directorul general APIA, directorul adjunct APIA Suceava şi un veterinar, REŢINUŢI în cazul subvenţiilor agricole ilegale

[…]

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

După ce a fost audiat timp de aproape două ore la sediul DNA Suceava, consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, a fost reţinut, fiind suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune. Potrivit procurorilor DNA, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, ar fi obţinut ilegal subvenţii de peste 1,1 milioane de lei, în campaniile agricole 2010-2013.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Stareţul Mănăstirii Putna despre cazul subvenţiilor agricole: Dacă este ceva nelegal, se va dovedi

Stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, a declarat, miercuri seară, că în cazul anchetei la APIA Suceava privind subvenţiile agricole, dacă este ceva nelegal, se va dovedi, el arătând că mănăstirea nu a făcut altceva decât să obţină subvenţii pentru suprafeţele pe care le deţine.

“Dacă este ceva nelegal, se va dovedi. Suntem într-un stat de drept. Ştiu că muncim de dimineaţa până seara”, a spus stareţul, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a precizat că Mănăstirea Putna are cea mai mare suprafaţă de teren pentru care primeşte subvenţii agricole, respectiv 103 hectare, precum şi o fermă de vaci, iar mănăstirea trebuie să aibă surse proprii pentru a se întreţine, şi anume legume, fructe, carne, lapte şi alte produse necesare traiului.

Stareţul a declarat că mănăstirea nu a făcut niciun fel de intervenţie la APIA Suceava pentru a primi subvenţiile şi că totul a fost primit legal, el menţionând că din 2009 până în prezent la mănăstire au fost făcute cinci controale privind modul de acordare a subvenţiilor respective, nefiind găsită nicio neregulă.

Melchisedec, care este şi exarh al mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a mai spus că, până în prezent, DNA Suceava nu a solicitat niciun fel de documente de la Mănăstirea Putna.

Velnic Melchisedec a mai spus că fiecare mănăstire este obligată să îşi muncească terenul. “Nu am văzut terenuri pârloagă în zona din subordine. Bucovina e altfel, este un cult al muncii aici”, a mai spus stareţul.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

În urma audierilor de miercuri de la DNA Suceava, în cursul serii au fost reţinuţi directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, şi medicul veterinar concesionar Toma Neculai în cazul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, după ce, miercuri după-amiază, în acelaşi dosar a fost reţinut consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului.

În acelaşi caz, medicul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, şi avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectată de instigare la abuz în serviciu, sunt cercetaţi în libertate, după ce au fost şi ei audiaţi la DNA Suceava.

Ionela Melania Blănariu, angajată a APIA Suceava în funcţia de consilier, audiată şi ea de către procurorii anticorupţie în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, are calitatea de suspect şi este cercetată pentru abuz în serviciu şi aprobarea unor fonduri europene fără drept, fiind cercetată în stare de libertate.

Tot miercuri seară, a fost audiată şi Lya Chiriac, altă angajată a APIA Suceava, ea ieşind de la audieri fără a fi reţinută, cercetările urmând să fie făcute cu ea în stare de libertate. La ieşirea de la audieri, Chiriac a refuzat să facă declaraţii presei.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că în acest caz audierile continuă şi că faţă de funcţionarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii, respectiv le-au fost blocate conturile.

Miercuri, a fost audiat şi directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş, el declarând la ieşirea de la audieri că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfăşurare.

La DNA Suceava a fost audiat şi şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava.


Categorii

1. DIVERSE, Justitie, Manastirea Putna

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “DNA INTRA IN BISERICA? Manastirea Putna si alte manastiri si parohii din Suceava tarate intr-un caz de coruptie

  1. Romania este obligata sa plateasca la UE anual neconditionat o anumita suma de bani sa zicem x. Din aceasta suma x o mica parte poate fi folosita de Romania sub forma de fonduri nerambursabile, dar numai in anumite conditii. Toti acesti bani sunt ai nostri, ai Romaniei, dar UE ne impiedica sa-i folosim punind conditii si apoi toti banii nostri ramin la UE; Romania se alege doar cu contibutia la bugetul UE. (S)UE ne fura pe fata si “cu acte in regula”. Ce putem face? Sa iesim din UE imediat si cu orice mijloace. Sa nu mai “construim institutii UE” prin alegeri “demo(no)cratice”.
    Amin.

  2. Pingback: IPS PIMEN despre scandalul de coruptie legat de subventii: “ASTA A FOST SA LOVEASCA IN BISERICA” - Recomandari
  3. se cauta terorizarea si ingenuncherea prin orice mijloace a ortodoxiei, si ma intreb danutz din deal ce face?!, dece tace?, asta in timp ce biserica ortodoxa din grecia pune piciorul in prag

  4. As dori sa vizitez o manastire de calugari, dar micuta, modesta, cu putini vietuitori, unde nu se face negustorie, unde nu sunt chilii cu termopane, unde nu sunt parcari si chioscuri, unde calugarii nu au autoturisme si nu vorbesc toata ziua la telefon, chiar si fara curent electric (daca mai exista asa ceva in Romania) … si daca s-ar putea, cat mai retrasa, mai ascunsa si mai greu accesibila.

    Va rog frumos sa ma ajutati cu orice informatie, cat de mica.

  5. chiar! ce se mai aude cu scandalul asta?

  6. @Sluga netrebnica

    Mai sus de Schitul Iezer din Vâlcea se află Schitul Pahomie, care se apropie cumva de descrierea dumneavoastră. Ceva mai în inima pădurii este Schitul Pătrunsa. Nu am ajuns acolo dar am înţeles că este fooarte frumos. Şi îl puteţi întâlni şi pe Părintele Valerian… Drum bun! 🙂

  7. Pingback: CRIMINALIZAREA SARACIEI: “Vom vedea curând câteva milioane de săraci în cătuşe”. Cazurile pensionarilor care s-au SINUCIS din cauza ANCHETELOR DNA [video] - Recomandari
  8. Pingback: DR. MENCINICOPSCHI: CONDAMNAT LA 8 ANI DE INCHISOARE in procesul ICA – Dan Voiculescu. “Victima colaterala” in razboiul altora. ULTIMUL SAU CUVANT [video]/ Emil Hurezeanu despre INTERVENTIILE IN JUSTITIE si climatul de tensiune sociala [
  9. Pingback: PUSCARIA SALVEAZA ROMANIA? Cazul Voiculescu – semnificatie, implicatii - Recomandari
  10. Pingback: IPS Teodosie Tomitanul – URMARIT PENAL DE DNA. Cazul e vechi, din 2009, insa REDESCHIS pentru presupuse “noi date”… - Recomandari
  11. Pingback: PROBLEMELE CU DNA ALE IPS TEODOSIE, DOAR INCEPUTUL UNEI CAMPANII IMPOTRIVA BOR? Daca vine randul Bisericii sa fie demolata de institutiile de forta, cat de pregatiti sunt oamenii sai? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare