DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGURA CALE” – declaratia sefului Grecilor Independenti

6-07-2015 10 minute Sublinieri

Casa Albă a declarat luni că Grecia și liderii europeni ar trebui să încerce găsirea unui compromis cu privire la criza datoriei grecești, care să permită rămânerea țării în zona euro, transmite Reuters.

”Referendumul s-a încheiat, dar viziunea noastră rămâne aceeași”, a spus purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale a SUA, Josh Earnest, potrivit căruia este în interesul Europei și al Statelor Unite să fie rezolvată criza financiară din Grecia.

Earnest a mai menționat că soluționarea crizei datoriei grecești — ”o provocare europeană” — depinde de Atena și de creditorii săi internaționali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană).

El a adăugat că, pentru ca Grecia să aibă creștere și stabilitate economică, este nevoie de un pachet de finanțare, dar și de reforme.

Luni, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a estimat că votul negativ dat de alegătorii eleni la referendumul de duminică a făcut discuțiile cu creditorii internaționali mai dificile, însă obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro.

”Rezultatul referendumului nu ne aduce mai aproape de o soluție. În realitate, respingerea propunerilor nu face decât să îngreuneze lucrurile”, a declarat Dijsselbloem.

Pe de altă parte, liderii principalelor partide de guvernământ și de opoziție din Grecia s-au angajat în scris că îl vor susține pe premierul Alexis Tsipras în negocierile cu creditorii internaționali.

”Prim-ministrul va merge la Bruxelles pentru a negocia în numele întregului popor grec”, a spus liderul formațiunii Greci Independenți, Panos Kammenos, după întâlnirea dintre președintele grec Prokopis Pavlopoulos, premierul Tsipras și liderii formațiunilor parlamentare de la Atena.

Întrebat despre perspectivele unui acord între Grecia și creditorii săi internaționali, Panos Kammenos a apreciat că ”acordul este singura cale”.

  • Digi24: 

Grecia, un aliat imprevizibil. De ce Washingtonul ține partea Atenei

O ieşire a Greciei din zona euro poate degenera foarte uşor dintr-o problemă economică într-una strategică. Pentru Occident, cel mai pesimist scenariu este acela în care Grecia iese atât din Uniunea Europeană, cât şi din NATO şi se aruncă în braţele Rusiei.

Lucrurile nu ar sta mult mai bine nici dacă o Grecie dată afară din zona euro ar rămâne membru ostil al Uniunii Europene şi al NATO. Acesta este şi motivul pentru care Washingtonul a încercat în ultimele luni să găsească o soluţie pentru datoria greacă. Însă Europa nu a mai fost dispusă să îi asculte pe americani.

Potrivit Financial Times, atât administraţia Obama, cât şi Fondul Monetar Internaţional au încercat în repetate rânduri să convingă Europa să şteargă o parte din datoria Greciei în schimbul reformelor. A fost implicat în negocieri chiar şi Pentagonul, prin secretarul american al apărării, care a încercat să îi convingă pe liderii europeni de importanţa strategică a Greciei.

Americanii ştiu că o ieşire a Greciei din zona euro ar complica planurile NATO într-o perioadă în care Rusia are o atitudine tot mai agresivă, iar teroriştii Statului Islamic şi-au făcut simţită prezenţa în Europa. În recenta sa vizită la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că prezenţa Greciei în alianţă nu este amenințată de problemele economice.

„Grecia este un aliat loial și un aliat care își respectă angajamentele în NATO. Și mă voi baza pe Grecia și în viitor”, a spus secretarul general al NATO.

Însă, potrivit unei analize Foreign Policy, o ieșire a Greciei din zona euro ar pune guvernul de la Atena pe o poziție ostilă față de guvernele occidentale și l-ar putea apropia de Rusia. Dacă ar ieși din zona euro, dar ar rămâne în UE, Grecia ar avea puterea să influențeze deciziile de la Bruxelles privind sancțiunile îndreptate împotriva Moscovei.

Cel mai pesimist scenariu pentru Occident este însă acela în care ostilitatea provocată de ieșirea din zona euro ar duce mai departe la o ieșire din Uniunea Europeană și la renunțarea la NATO. Nu numai că Atena ar intra și mai mult în sfera de influență a Rusiei, dar, în același timp, ar putea fi dezgropate animozitațile istorice dintre Grecia și Turcia. Acum cele două țări au o atitudine rezervată una față de cealaltă, pentru că ambele sunt membre ale NATO. Însă niciuna nu și-a uitat trecutul.

Importanța strategică a Greciei este dată și de poziționarea sa geografică. Ar trebui să fie poarta de intrare a gazelor caspice în Uniunea Europeană în momentul în care conducta TAP ar fi funcțională. De acolo, prin viitorul „coridor vertical”, gazele ar urma să ajungă și în România, deși țara noastră s-ar putea să nu aibă nevoie de ele având în vedere noile descoperiri din Marea Neagră.

Din punct de vedere geostrategic, cel mai bun scenariu este acela în care Grecia ajunge la o înțelegere cu creditorii și rămâne în zona euro. Acesta este și motivul pentru care Statele Unite au ajuns să facă lobby în Europa pentru guvernul de la Atena. Însă, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, Statele Unite nu par dispuse să ofere un ajutor financiar direct Greciei.

Europa cere Greciei responsabilitate. Grecia cere restructurarea datoriilor

Un summit de urgenţă al zonei euro are loc mâine, iar Guvernul grec este aşteptat acolo cu propuneri concrete care să deblocheze negocierile. De la Paris, Angela Merkel şi Francois Hollande au transmis că au înţeles mesajul poporului grec şi că sunt solidari cu acesta. Ceea ce nu înseamnă că Grecia nu trebuie să fie responsabilă şi să facă eforturi ca să merite ajutorul pe care îl va primi. De la Atena, răspunsul a venit din partea lui Euclid Tsakalotos, cel care a fost învestit în această seară ministru al Finanţelor. Acesta spune că Guvernul nu se teme de ceea ce urmează.

François Hollande, preşedintele Franţei: Uşa este deschisă pentru discuţii. În Europa există loc pentru solidaritate, aceasta este peste tot în Europa, dar există şi responsabilitate. Acest echilibru între responsabilitate şi solidaritate trebuie să fie linia de conduită pentru zilele care urmează.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Condiţiile prealabile pentru a începe noi negocieri asupra unui program concret în cadrul Mecanismului European de Stabilitate nu sunt încă îndeplinite. Acesta este motivul pentru care aşteptăm în acest moment propuneri precise ale premierului grec, un program care va permite în acelaşi timp Greciei să revină la prosperitate.

În timp ce la Palatul Elysee, Franţa şi Germania lăsau uşa deschisă pentru noi discuţii, dar cu un accent pus pe responsabilitatea de care Grecia trebuie să dea dovadă, la Atena noul ministru de Finanţe făcea la rândul lui declaraţii. Nu dintre cele care să-i liniştească pe creditorii internaţionali.

Euclid Tsakalotos, ministrul grec de Finanţe: Este clar că ceea ce creditorii internaţionali cer nu poate fi îndeplinit. Poporul grec a arătat că nu este egoist, nu este individualist, că nu îi este teamă. Acelaşi lucru îl va face şi guvernul grec în zilele care vor urma.

În culmea triumfului, premierul grec Alexis Tsipras a declarat că importantă acum pentru Grecia este restructurarea datoriei.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: Sunt conştient că mandatul pe care l-am primit nu înseamnă să ne rupem de Europa, ci este un mandat pentru întărirea poziţiei de negociere ca să căutăm o soluţie viabilă. De această dată, chestiunea datoriei va fi pe masa negocierilor. Până şi FMI a recunoscut asta în ultimul său raport.

De la Washington, Christine Lagarde a transmis că FMI va oferi asistenţă financiară Greciei, dacă va primi o solicitare în acest sens. Chiar şi aşa, delegaţia greacă la negocierile cu creditorii nu trebuie să se aştepte la o misiune uşoară.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup: Grecia trebuie să ia măsuri dificile, altfel ţara nu-şi va reveni, Guvernul nu va funcţiona şi nici economia, iar dacă Guvernul şi oamenii resping măsurile dificile, vom ajunge într-o situaţie foarte grea.

Negocierile se anunţă a fi cu atât mai dure cu cât până pe 20 iulie, Grecia trebuie să plătească către Banca Centrală Europeană o tranşă de 3,5 miliarde de euro.

Kremlinul anunţă că preşedintele Vladimir Putin a primit luni un apel telefonic de la premierul grec Alexis Tsipras, al cărui Guvern se află într-o cursă contra-cronometru pentru a ajunge la un acord de salvare cu creditorii, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Cei doi lideri au discutat despre rezultatul referendumului de duminică din Grecia şi despre “o serie de probleme privind continuarea dezvoltării cooperării ruso-greceşti”, a anunţat Kremlinul.

În convorbirea cu Tsipras, Putin şi-a “exprimat susţinerea faţă de poporul grec în vederea depăşirii dificultăţilor cu care se confruntă ţara”, potrivit preşedinţiei ruse.

Şeful celei de a doua cea mai mare bancă de stat din Rusia, VTB, a declarat în weekend că Rusia ar putea fi interesată să achiziţioneze active greceşti, în cazul în care acestea ar urma să fie privatizate.

Andrei Kostin a precizat că Moscova ar putea să fie interesată de porturi, aeroporturi, căi ferate sau companii din sectorul energetic

Însă este puţin probabil ca Rusia să acorde Greciei împrumuturi, a subliniat şefuil VTB.

Pe de altă parte, Tsipras a discutat luni, la telefon, cu preşedintele Băncii centrale Europene (BCE) Mario Draghi, potrivit unor surse guvernamentale elene citat de ziarul francez Le Figaro.

De asemenea, şeful statului grec, Prokopis Pavlopoulos a discutat la telefon, luni înainte de prânz, cu preşedintele François Hollande.

Aceste discuţii au avut loc în timpul unei pauze a reuniunii liderilor tuturor partidelor greceşti, convocaţi de către Alexis Tsipras, sub egida preşedintelui Pavlopoulos.

Tsipras a discutat deja la telefon cu Hollande, duminică seara, după anunţarea victoriei taberei “nu” în referendumul prin care grecii au respins un plan european de salvare a ţării.

  • ActiveNews:

FMI, primul anunț după referendumul din Grecia: Suntem pregătiţi să oferim asistenţă, dacă ni se va cere

FMI va oferi asistenţă financiară Greciei dacă va primi o cerere în acest sens, a anunțat directorul Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, citată de BBC News online.

“Fondul Monetar Internaţional a luat notă de referendumul desfăşurat duminică în Grecia. Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem pregătiţi să oferim asistenţă Greciei dacă ni se va cere”, a spus Lagarde.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

El este cel care va purta negocieri cu creditorii. Euclides Tsakalotos, noul ministru de finanțe al Greciei

Ministrul adjunct grec de externe Euclides Tsakalotos este noul ministru de Finanțe al Greciei. Numirea sa, despre care se vorbea încă de dimineață, a devenit oficială.

Desemnarea lui Euclides Tsakalotos în funcția de ministru de finanțe a fost anunțată la finalul reuniunii liderilor formațiunilor politice parlamentare, desfășurată timp de aproape șapte ore la sediul președinției.

Tsakalotos s-a născut la Rotterdam, în 1960, a studiat economia la Oxford și predă la Universitatea din Atena. Noul șef al Finanțelor provine din rândul formațiunii Syriza și face parte din comitetul de conducere. El este cel care, de acum înainte, va purta noi tratative cu creditorii.

Euclides Tsakalotos coordona în Ministerul de Externe de la Atena relațiile economice internaționale.

Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat în această dimineaţă demisia din guvernul condus de Alexis Tsipras. Decizia sa de a demisiona intervine în condițiile în care referendumul convocat pe tema măsurilor de austeritate s-a soldat cu o mare victorie a Guvernului, iar premierul Alexis Tsipras anunțase, duminică seara, că vrea să reia negocierile cu creditorii internaționali, dar în alte condiții.

“La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi”, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

Mesajul EXCEPŢIONAL al Ministrului grec de Finanţe i-a înfuriat pe liderii europeni. A fost postat cu o zi înainte de DEMISIONA

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a scris că votul de “NU” de duminică înseamnă, de fapt, un “maiestuos şi mare DA pentru o Europă democratică şi raţională”.

Victoria taberei anti-austeritate l-a făcut pe Varoufakis să posteze un mesaj foarte puternic pe blogul său, în care liderii zonei euro sunt acuzaţi că au dorit să transfere datorii private pe umerii poporului grec. Luni dimineaţă şi-a anunţat demisia.

“‘Pe 25 ianuarie, demnitatea a fost redată poporului grec. În cele cinci luni trecute de-atunci, am devenit primul guvern care a îndrăznit să ridice vocea, să vorbească în beneficiul poporului său, spunând “NU” iraţionalităţii distrugătoare a programului extins şi fals de Bailout.

Am făcut cunoscut faptul că programele de Bailout ale Greciei au fost exerciţii care au intenţionat să transfere pierderi private pe umerii celor mai slabi greci, înainte de a fi transferate pe umerii altor plătitori de taxe din Europa.

Am articulat, pentru prima oară, în Euro-group, un răspuns economic pentru care n-a existat un răspuns credibil.

Am expus proiecte moderate, tehnic fezabile, care ar face să nu mai fie nevoie de alte “bailout”-uri.

Am ținut troika în bârlogul ei din Bruxelles.

Am internaționalizat problema umanitară a Greciei şi rădăcinile ei în politici intenționat recesioniste.

Am împrăștiat speranța în afara granițelor Greciei că democrația poate respira în spațiul unei uniuni monetare ce până acum era dominată de frică.

Terminarea unei interminabile, auto-distrugătoare austerități şi restructurarea datoriei publice a Greciei au fost țintele noastre. Dar acestea au fost şi obiectivele creditorilor noștri. Din momentul în care alegerea noastră părea iminentă, în decembrie, puterile au început o vânătoare de bănci şi plănuiau, într-un final, să închidă băncile Greciei. Scopul lor?

Să umilească Guvernul forțându-l să capituleze în fața austerității ;

Să ne forțeze să acceptăm o înțelegere care nu oferea niciun angajament că se va restructura datoria Greciei.

Ultimatumul din 25 iunie a fost mijlocul prin care aceste ținte urmau să fie atins. Astăzi, poporul grec a trimis ultimatumul înapoi către expeditori, în ciuda fricii pe care media controlată de oligarhi a transmis-o zi şi noapte în casele noastre.[…]

Acest “NU” al nostru este un mare şi maiestuos DA pentru o Europă democratică. Este un NU pentru o viziune distopică a Europei, care funcționează ca o cușcă pentru popoarele sale. Este un zgomotos DA pentru o zonă Euro care oferă perspectiva unei justiţii sociale, cu bunăstare pentru toţi europenii”, a scris Varoufakis pe blogul său.

După o săptămână de speculaţii, zvonuri, avertismente şi demonstraţii pro şi anti-austeritate, 61% dintre greci au votat împotriva condiţiilor cerute de creditori în schimbul continuării susţinerii financiare, victorie care probabil ca avea un cost mare pentru Grecia, potrivit analiştilor Stratfor.

Este o victorie pentru partidul de guvernământ Syriza, care a susţinut votul negativ, dar una care va costa scump Grecia, se arată în analiza Stratfor citată de MarketWatch.

Premierul Alexis Tsipras a spus că va reveni la negocierile pentru un acord cu creditorii, dar majoritatea guvernelor din zona euro au anunţat că nu vor oferi condiţii mai bune Atenei. Mai important este faptul că rezultatul referendumului va crea chiar mai multe incertitudini legate de viitorul sectorului bancar al Greciei.

În primul rând, Atena va solicita imediat Băncii Centrale Europene lichidităţi suplimentare pentru bănci, care sunt dependente de fondurile obţinute prin programul de asistenţă financiară de urgenţă ELA de la începutul acestui an.

Continuarea finanţării din programul ELA depinde de evaluarea sistemului bancar elen de către BCE, instituţia acordând sprijin de acest tip numai băncilor solvabile.

Tsipras a introdus controlul capitalului pe 28 iunie, cu promisiunea că măsura va fi de scurtă durată, dar incertitudinile politice şi financiare cresc probabilitatea ca măsura să nu poată fi anulată în curând.

Băncile elene rămân fără bani şi nu pot supravieţui fără sprijin din partea BCE. Dacă instituţia va refuza să dea băncilor elene fondurile necesare, Grecia va avea două opţiuni. Prima implică confiscarea unei părţi din depozite, aşa cum s-a procedat în Cipru în timpul crizei din 2013. A doua opţiune este mai drastică, revenirea la drahmă pentru recapitalizarea băncilor prin tipărirea de bani.

În al doilea rând, Guvernul grec va începe probabil să solicite la Berlin, Paris şi Bruxelles reluarea negocierilor, sarcină care nu este uşoară. Atena cere restructurarea datoriilor, o concesie dificil de acceptat de către creditori.

FMI a sugerat în mai multe rânduri o nouă restructurare a datoriilor Greciei, dar majoritatea ţărilor din zona euro se opun ideii. Ştergerea datoriilor este o măsură nepopulară în ţările europene nordice, precum Germania şi Finlanda, în timp ce unele guverne din sudul Europei, în special Spania şi Portugalia, resping acordarea de concesii Guvernului elen de stânga, cu câteva luni înainte de alegerile generale care vor avea loc în ţările respective.

În Portugalia vor avea loc alegeri în octombrie, iar în Spania în noiembrie sau decembrie, iar guvernele conservatoare se tem că acordarea de concesii Guvernului elen va întări opoziţia de stânga din ţările lor.

În al treilea rând, Tsipras se va confrunta în propria ţară cu o situaţie politică şi socială extrem de complicată. Victoria taberei “Nu” va întări poziţia membrilor cei mai ridicali ai Syriza şi o va slăbi pe cea a moderaţilor, limitând abilitatea premierului de a negocia cu creditorii.

Tabăra “Nu” a câştigat votul, dar un număr substanţial de greci se tem că rezultatul referendumului va duce ţara mai aproape de ieşirea din zona euro, ceea ce i-ar putea costa economiile.

Grecii sunt deocamdată calmi, dar prăbuşirea sectorului bancar şi ieşirea din uniunea monetară ar declanşa în mod sigur proteste de stradă care ar putea obliga Guvernul să demisioneze.

În consecinţă, creditorii Greciei nu vor face imediat concesii Atenei. Autorităţile din Berlin şi alte capitale ar putea aştepta în schimb să vadă dacă agravarea crizei bancare din Grecia va eroda susţinerea pentru Tsipras.

Strategia Greciei, între timp, va fi să provoace disensiuni între creditori, precum Italia şi Franţa, care s-ar putea teme de extinderea incertitudinilor pe pieţele lor financiare şi să preseze din acest motiv încheierea unui acord.

În final, referendumul din Grecia va testa soliditatea pieţelor financiare europene. În ultimii trei ani, ţările din sudul Europei s-au putut împrumuta la costuri scăzute datorită sprijinului potenţial al BCE, iar din 5 iulie acest sprijin va putea fi testat. În mod ironic, criza din Grecia ar putea duce la devalorizarea euro, ceea ce ar face exporturile din zona euro mai competitive, notează analiştii Stratfor.

*


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, America, Germania, Grecia, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGURA CALE” – declaratia sefului Grecilor Independenti

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Am tot văzut în ultima vreme prezentate prin media de la noi falimentele în serie ale Grecilor, niște artiști iresponsabili, leneși (ca doar muncesc cel mai mult din Europa, cf. statisticilor, huh) și degrabă falimentari, nu-i așa? Numai putin de 5 în ultimele două secole!

    Totuși, când vă mai arată cineva asemenea articole, arătați-le acest tabel:

  2. @CrackXOR: Poți să lucrezii și 24 ore din 24 ore dar dacă lucrezi prost degeaba lucrezi. Acele statistici arată numărul de ore în care cetățeanul grec e la muncă și nu cât de mult muncește de fapt. Dacă vrei să vezi cât de mult muncesc grecii studiază să vezi ce produc aceștia și calitatea produselor lor față de ceea ce se întâmplă în Germania, Franța, etc.

  3. @Sorin

    Unde nu lucreaza numai germani,francezi etc .Tot asa ne mai acuza unii si pe noi ca natie ca NU producem nimic bun si de calitate.De aia trebuie sa importam,sa acoperim lenea romanilor din tara.

  4. Fiecare popor are particularitatile lui. Nu cred ca Dumnezeu i-a facut pe unii mai lenesi decat pe altii, dar in urma mai multor factori unii pot lucra mai mult, altii mai putin. Una e sa lucrezi de exemplu undeva unde ziua sunt pana-n 25 de grade Celsius si alta acolo unde se ridicala la peste 40. Ca pe camp, de exemplu, la plantatii, nu ai cum sa pui aer conditionat. Mai exista si factorul educatie, plus educatie religioasa (protestantii se inchina de-a dreptul la munca). Asa ii vedem pe nordici foarte harnici si pe beduini ca pe niste putori, dar e fals sa privesti lucrurile asa. Nu e corect. Cine a fost in Turcia a vazut cat de harnici sunt turcii de exemplu, dar nimeni nu sesizeaza harnicia lor si n-a ajuns de legenda ca a nemtilor. Eu nu am fost acolo, dar am auzit despre asta. La fel cu japonezii. Au luat ei toti laurii pentru intreaga Asie, desi izolarea lor geografica si chiar lingvistica a permis o asemenea dezvoltarea de-a lungul istoriei. (Infumurarea lor, ca sa nu zic xenofobia, e si ea pe masura celei nemtesti.) Nu mai amintesc ochiul american de dupa razboi, care a vegheat bland si asupra nemtilor si asupra japonezilor. Eu vad la noi la tara unii oameni extrem de harnici, care insa nu ajung sa fie bagati in nicio carte a recordurilor. Am vazut la televizor cam prin ce trec capsunarii si mi-a ajuns ca sa-mi dau seama ca e crunta soarta lor si ca o asemenea activitate n-o poti face pe viata si n-ar face-o nici 0,0000001 la suta dintre nemti sau francezi. Dar capsunile sunt bune si romanii tot niste putori in viziunea lor. Grecii sunt acum victime si au luat putin praf grecesc in ochi inainte sa incerce mamonizatii sa-i puna iarasi la jug. De fapt se vrea distrugerea unei tari, pana la urma, pentru ca prea multi oameni o duc deja rau. Si s-a trait balcanic acolo si din punct de vedere financiar, nu contest. Toata afacerea e o porcarie imensa si mai bine ar trece la drahma direct, ca suna mai national, oricate consecinte ar avea chestia asta, ca referendumurile le ingroasa doar mandria, dar nu tin de foame. Sa se solidarizeze si sa se ajute intre ei si sa puna Ortodoxia in practica, pana nu il manie pe Dumnezeu si mai tare. Problema la greci e ca e clar ca nu au cum sa scoata apa din piatra seaca, deci nu au cum sa iasa din datorii nic in viitorul foarte indepartat. Parca mai alaltaieri intrasera americanii in incapacitate de plata cu o datorie uriasa si nu-i doare pare-se nicaieri, dar au facut un teatru ca la balci prin parlamentul lor, de ziceai ca se duce SUA de rapa.

  5. https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2015/html/pr150706.en.html

    ECB hits Greek banks with tougher haircuts

    Finally, the European Central Bank has announced its decision on the emergency support it provides to Greek banks.

    And the ECB has maintained the cap on emergency liquidity assistance (ELA) at €89bn, but crucially it has “adjusted” the haircuts it applies to the assets which Greek banks hand over in return for funds.

    In simple terms, that probably means the ECB is treating Greek government bonds as riskier, and valuing them as such when it calculates how much liquidity it can provide.

    It’s another tightening of the screw on Greece – meaning some banks may find it even tougher to qualify for emergency liquidity assistance.

    Here’s the full statement: https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2015/html/pr150706.en.html

  6. Adica a inceput negocierea:
    Grecii: sintem un exemplu pentru ceilalti…altii ne pot urma deci…ia vedeti ce mai puteti taia din datorie ca sa cadem la pace
    UE: ciocu’ mai mic daca vreti sa va dam lichiditati si alte alea

    Scuze.pentru limbaj dar gasesc situatia de un mare haz…de necaz.

    Grecii nu se dezmint: comercianti de veacuri. Smecherul de Tsipas joaca la cacialma.
    Cred ca din toata tevatura asta, Grecia va ramine in UE, cu o datorie mai mica si cu un guvern care va mai slabi chingile economice neo-libral BCE-uiste dar care foarte probabil va continua agenda distructiva pe alte planuri….

    Si mai e si razboiul….

  7. @Sorin

    prietene, te rog să aduci argumente în sprijinul afirmațiilor matale, altfel ceea ce spui n-are nicio valoare. Eu îți dau statistici, țifre, realități.

    Numărul de ore lucrate (Grecia versus Germania, Franța, Olanda – perioada 1977 – 2013)

    Ce observăm din acest grafic? Că Grecia are o tradiție constantă în a petrece timpul lucrând – întotdeauna le-a plăcut munca, pare-se (oare știi de ce? ia să vedem, ai o explicație pentru asta? că eu am). Asta pe de o parte.

    Pe de cealaltă parte, observăm cum cei care tipă cel mai tare că grecii îs leneși sunt cei care lucrează din ce în ce mai putin, de-a lungul anului. Observă cum scad dramatic numărul de ore lucrate de-a lungul timpului atât în Germania, cât și în alte tari vestice, gen Franța sau Olanda (și nu sunt singurele).

    Dumneata apari cu platitudini propagandistice pe care le poate debita și un copil fără minte, care stă prea mult în fața televizorului – ia să te vedem că ai studiat problema, definește indicatorii prin care măsori performanța în muncă și prezintă rapid statistici comparative din care să reiasă ceva, orice, în sprijinul afirmațiilor dumitale. Hai, repede, că nu mai rezist, luminează-mă!

  8. https://www.stratfor.com/weekly/greek-vote-and-eu-miscalculation

    Behind all this, the Germans are considering the future of the European Union. They are less concerned about the euro or Greek debt than they are about the free trade zone that absorbs part of their massive exports. With credit controls and default, Greece is one tiny market they lose. The last thing they want is for this to spread, or for Germany to be forced to pay for the privilege of saving it. In many ways, therefore, our eyes should shift from Greece to Germany. It is at the heart of the EU leadership, and it is going to be calling the next shot — not for the good of the bloc, but for the good of Germany, which is backed into the same corner as the rest of the European Union.

  9. conform Reuters, Tsipras a vorbit astazi la telefon cu Obama pe care l-a informat asupra evolutiei negocierilor privind datoria Greciei.
    De asemeni prim ministrul grec se intalneste acum, inainte de sumitul UE, cu Hollande, Juncker si Merkel iar maine va vorbi in fata plenului Parlamentului European.
    Juncker si Schultz s-au pronuntat in favoarea ramanerii Greciei in eurozona si UE, iar prim-ministru francez Valls a declarat ca exista deja o baza pentru un acord cu Grecia.
    PM olandez..”Grexitul se va decide la Atena nu la Bruxelles”
    Merkel in continuare sceptica…”inca nu avem nicio baza pentru negociere” si a avertizat că timpul rămas este extrem de scurt: “Nu e vorba de săptămâni, ci de câteva zile”.
    Se discuta tot mai des despre solutia lichiditatii (propunere avansata de ministrii de finante din Austria si Luxemburg), adica mentinerea pe linia de plutire a bancilor grecesti prin injectii limitate de euro, pana pe 20 iulie cand Grecia se va lovi de zid. Un zid de 3,5 miliarde euro pe care scrie BCE.
    mai e viata si dupa euro?

  10. Graficele alea cu orele de lucru deja ar trebui sa spuna multe despre algoritmul asta al minciunii gogonate, de tipul ‘hainele cele noi ale imparatului’. Dupa ce am livrat gogoasa cea mare – imparatul e imbracat – celelalte merg de la sine (hainele sunt aurite, verzi, albastre, cu buline…ce mai conteaza…astea sunt ‘chiftelute’ minore’).

    La fel si cu economia subterana la greci si neplata impozitelor (parca asta li se reprosa, nu?). Pai daca un guvern observa ca nu se starng bani din taxe, ce face? Se repede la imprumuturi externe sau strange menghina mai intai? Normal ar fi sa intareasca politicile fiscale. Bun. N-a facut-o din motive electorale. Nici o problema – sa plateasca pt asta! Ii iei la raspundere pe rand, NOMINAL, cine si ce a semnat si DE CE. Faci o analiza a deciziilor, o analiza de oportunitate si o analiza de legalitate. Nu e normal sa se treaca asa usor peste raspunderea INDIVIDUALA a politicienilor, dar nu in sensul vanarii de vrajitoare, ca la noi, ci in sensul identificarii cauzelor care au dus la falimentarea poporului, a vinovatilor si, acolo unde e cazul, a remedierii daunelor. Pt ca acolo unde se intampla de-astea de regula e vorba de coruptie, incompetenta, tradarea intereselor nationale, iar luarea de mita merge mana in mana cu darea de mita – ceea ce presupune implicarea raspunderii creditorilor. Si, mai departe, a anularii contractelor ilicite.

    Nu inteleg de ce acceptam asa usor faptul ca un individ – ‘pe persoana fizica’ ca sa il,citez pe dl. Vanghelie – e firesc sa fie urmarit si penalizat si sanctionat pt fiecare leut platit cu intarziere la fisc, iar un alt individ sa fie bine mersi dupa ce a distrus cu deciziile lui cateva generatii. Despre asta e vorba.

    Ori cata vreme lucrurile astea nu sunt luate la puricat, nu raman decat pretextele albastre (grecii nu muncesc, grecii nu platesc taxe), interesele obscure si simulacrele de solutii menite sa le puna in practica. La care se adauga, evidemment, punerea in scena adiacenta, mare si nerusinata, artificiile, fumigenele, vanilia si mirodeniile menite sa disimuleze gramada pestilentiala de cinism ucigas.

    In fine, noi oricum nu putem schimba ceva, pt ca nu vad solutii concrete de a face asta atunci cand toate parghiile sunt in mainile ‘lor’, dar macar sa incercam sa evaluam corect lucrurile, nu pe baza premiselor induse de ei, potrivit carora ideea de a raspunde individual politicienii este una nastrusnica.. Chiar ma amuza un articol in care se sugera optiunea Greciei de a iesi din Nato. Grecia nu are astfel de optiuni, pt ca Grecia, ca si alte tari, au devenit complet dependente de Nato. S-au luat, treptat, toate parghiile de control, iar daca atunci cand spunem Merkel sau Hollande credem ca spunem automat Germania sau Franta, ma tem ca ne inselam. Sansa sta in restul oamenilor, in functionarii de buna-credinta, in platitorii de facturi – cata vreme ei (adica noi) se straduiesc sa isi faca treaba, cu curaj, credinta si grija imensa fata de om, inca mai exista speranta. Cat despre ‘ei’, uneori chiar ma gandesc ca ii bagam prea mult in seama.

  11. nu cred ca se va rezolva asa usor aceasta criza a Greciei. Pare ca Tsipras nu este dispus sa faca o propunere serioasa care sa poata fi luata in considerare de partenerii europeni. Am mai vazut aceasta poveste si in iteratiile precedente de “negocieri” doar ca acum grecii se afla, precum o oala sub presiune, intr-o situatie de “capital control” cu perspective din ce in ce mai dure, de taiere a depozitelor bancare. Se spune ca in sistemul bancar mai sunt lichiditati pt inca 2 saptamani dupa care se intra in blocaj total al economiei. Imaginati-va ce convulsii sociale se vor isca cand nu se vor mai gasi alimente, medicamente si combustibil. Europenii nu au dat nici un semn de clementa si, in ritmul si spiritul in care se negociaza acum, acest scenariu este foarte posibil. Din pacate, ce se intampla in Grecia in zilele astea incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un scenariu cu final tragic. Este parerea mea, si sa dea Domnul sa nu se adevereasca acest scenariu ! Sa ii lumineze Dumnezeu pe cei ce decid soarta grecilor in aceste momente.

  12. Doroteea, tu ai mare dreptate. La fel si Elena. Sa vedem cu mare luare aminte ce iese din santajele camatarilor. Isi omoara creditorii (cam ca in lumea interlopa), adica ii arunca in zona foamei si ii lasa acolo, sau vor sa-i mai mulga pana isi dau suflarea oricum. Cred insa ca Dumnezeu nu va ingadui asa ceva. In vremuri din acestea ortodocsii isi intaresc rugaciunea, chiar daca de nevoie.
    Si eu obisnuiam sa-mi scriu numele cu litera mica, dar la un moment dat, mi-am dat seama ca e de fapt numele unei Sfinte (Elena in cazul meu) si am inceput sa-l scriu cu majuscula, dar chiar daca un nume precum Enkidu ar fi de botez, cred ca tot cu majuscula ar trebui scris, pentru ca devine parte din fiinta noastra in numele preasfintei Treimi care e invocata la botez. Suntem pomeniti cu numele acesta de oricine ne striga, vorbeste sau se gandeste la noi, dar mai ales suntem pomeniti in Biserica pe nume. Numele nostru suntem noi. Eu acum am inteles si de ce se leapada unii fara sa stie de numele de botez cand zic ceva de genul: sa-mi spui Cutsu, daca nu e asa sau invers, sau : sa nu-mi spui pe nume, daca e asa sau altfel. E o scorneala draceasca, evident, dar de cand am deslusit cursele astea in care odinioara am cazut si eu din ignoranta, am inceput sa-mi respect si mai mult numele de botez si ceea ce reprezinta si ne ofera el: Pecetea Sfantului Duh.

  13. http://www.ft.com/cms/s/0/b7ea4b6c-21a2-11e5-aa5a-398b2169cf79.html

    Mai nou si presa economica de “dreapta” da de pamant cu Eurogrupul. Si nu doar, ci cu zona euro.

    Contempt for democracy and economic illiteracy are not merely tactical errors. Those two “qualities” are now the remaining ideological planks of what is left of the European project. Greece is a reminder that the European monetary union, as it is constructed, is fundamentally unsustainable. This means it will need to be fixed, or it will end at some point.

  14. @emanuel:

    Am mai discutat despre “profetia” respectiva sau variante pe aceeasi tema. Este un exemplu de hiliasm – adica de conceptie eretica asupra sfarsitului lumii.

  15. Datoria Greciei este de 300 miliarde de euro si cica nu au platiti niciodata ratele si dobanzile inapoi FMI-ului.Sa fie oare asa.Iohanis a renuntat la datoria Germaniei de pe urma razbaoiului de 19 miliarde de lei.Asa se poate.Dar invers nu.Nu cred ca este intamplator comportamnetul vestului fata de Grecia fiind ortodoxa.Mi s-a parut ca le-ar parea bine sa se distruga acesta tara.

  16. Il sponsorizeaza Soros pe Tzipras / Siriza ?

    Miliardarul George Soros vorbeşte, din 2011, despre faptul că Grecia nu îşi poate plăti datoriile, dar şi despre faptul că proiectul Zonei Euro are defectul că nu include şi o trezorerie comună, pe lângă Banca Centrală Europeană, astfel că statele membre sunt supuse riscului de default.

    În 2010, George Soros vedea posibilitatea destrămării Zonei Euro din cauza Greciei, însă în 2015 s-a declarat „adept al euro”, iar, în luna martie, a pus semnul egal între şansele pentru Grexit şi cele pentru rămânerea Greciei în Zona Euro, după ce, în ianuarie, îşi anunţase retragerea din activitatea investiţională.

    De altfel, de multe ori analiştii care îi comentează spusele atrag atenţia că declaraţiile lui Soros trebuie citite „printre rânduri” şi chiar în sens invers decât le spune.

    În plus, săptămânalul economic german Wirtschaft Woche a sugerat, într-un articol extins publicat acum doi ani, că George Soros ar finanţa partidul de stânga din Grecia Syriza.

    „De ce sponsorizează Soros agitatori anticapitalişti precum Tsipras (n.r. Alexis Tsipras, premierul Greciei) şi alţii care lansează tirade împotriva Germaniei? Se regăseşte în teoriile lor? Colegii de pe Wall Street vorbesc despre asta doar şoptit, pentru că le e frică de influenţa bătrânului Soros”, scrie Wirtschaft Woche, citat de cotidianul.ro. Publicaţia germană subliniază că explicaţia este „Soros vrea să se răzbune pe Germania”. Se spune că Soros are o relaţie ambivalentă cu Germania, de ură şi dragoste, iar acţiunile sale în Europa şi Germania sunt marcate de această istorie personală.

    De altfel, Soros a criticat deseori politica Germaniei în legătură cu Zona Euro.

    Wirtschaft Woche a sugerat că vehiculul prin care George Soros a reuşit atragerea lui Tsipras se numeşte INET (Institute for New Economic Thinking), un think tank creat şi finanţat de miliardarul american, format în special din economişti şi jurnalişti, însă INET a infirmat speculaţiile privind sprijinirea de către Soros a stângii radicale.
    Jurnaliştii germani scriau că Tsipras a ţinut un discurs la Columbia University, prin intermedierea INET, discurs în care a atras atenţia asupra politicii greşite impuse de Berlin ţării sale şi întregii zone euro. Pe site-ul oficial al INET sunt găzduite mai multe dintre materialele fostului ministru de Finanţe al Greciei, Yannis Varoufakis. Totodată, Soros ar fi fost cel care l-a introdus pe Tsipras mai-marilor din sistemul american, când actualul premier grec s-a întâlnit cu oficiali din Departamentul de Stat şi a tinut un discurs la Brookings Institution, unde Soros asigură o parte din finanţare.

    http://www.cotidianul.ro/profetiile-pensionarului-soros-despre-grecia-264459/

    PS: Dupa cum se stie, Tzipras este ateu declarat, care nu si-a botezat nici unul din cei doi baieti…

  17. http://www.forbes.com/sites/johntharvey/2015/03/27/the-republican-budget/

    cu un comentariu de pe fb:

    am trăit să o văd și pe asta, cele mai mari jurnale capitaliste (care chiar își plătesc impozitele) spun că grecii au dreptate, pe când presa de dreapta falimentară (și/sau de stat, în cazul TVR) de la noi se oțărăște că grecii sunt vicioși, comuniști, leneși, naziști… nu mai vorbesc de calicii de dreapta cu mentalitate ceaușistă, care au impresia că politica FMI de extirpare a cererii din economie e cel mai bun model economic pentru buticul lor… la asta duce subfinanțarea sistemului școlar din rațiuni de „economie”, la un grav deficit public de gândire..

  18. Pai din ce zice Ilie Serbanescu e chiar mai rau decat ne-am fi putut imagina. Adica nu numai ca imprumutul nu era necesar, dar nici macar nu a constat in banii creditorilor, ci ai contribuabililor francezi si germani care habar n-aveau ca doneaza bancilor niste bani in felul asta. Pt ca, din cate inteleg, ‘imprumutul’ a fost din banii contribuabililor, iar ‘recuperarea’ au facut-o bancile. Adica FURT, pur si simplu.

    Mi se pare normal si logic. In momentul in care ai puterea sa impui unor mase imense de oameni varii obligatii ‘fiscale’, e suficient sa strangi 1 euro de la fiecare ca sa iti umpli bine conturile. Executorii sunt guvernantii corupti, beneficiarii – bancile si corporatiile. Pagubitii – popoarele. Chiar si popoarele LOR. Nu mai conteaza. O clica de baieti destepti detine fraiele, banii, deciziile, capacitatea de a le impune, armamentul – TOT. Si se prefac ca sunt gasti diferite, ca sa simuleze decorul democratic si dezbaterea. A! Si cu ocazia asta aflam si de ce monitorizeaza pe fiecare – nu mai e vorba de dictatura de stat, ci de dictatura mondiala. Si, culmea, prima victima (dintre statele civilizate): America. De a cerai soarta ne-am legat cu catuse.

    Nu ma indoiesc ca Dumnezeu va veghea asupra noastra cate vreme ne vom dovedi demni de asta, dupa puteri si fapte bune, dar nu ma pot opri sa ma uimesc: domle, minciuna nu e minciuna daca nu presupune si o frumoasa punere in scena.

    Ai dreptate, Ileana, perfecta dreptate multumesc de observatie.

  19. Si tot apropo de tactici: lucrurile astea se fac intotdeauna prin asmutirea noastra unii impotriva altora. Grecii sunt lenesi si traiesc pe banii germanilor; rezulta: sa ii uram pe greci. Diaspora si Ardealul luminat, miticii idioti: sa ne uram unii pe altii. Si exemplele pot continua (musulmani, rusi, Putin etc.). Chair si cu homosexualii. Ma intreb: cati homosexuali s-ar fi gandit la modul serios sa se ‘insoare’ cu patalama cu partnerul?? Cred ca si ei sunt uimiti de pleasca asta, nici nu le-ar fi trecut prin cap! Da, totul a inceput (aparent) de la beneficiile sociale destinate FAMILIILOR. E si asta o gaselnita. Dar as putea sa pun ramasag ca ideea de baza nu a pornit in mod necesar de la un homosexual. Si, oricum, nu ca s-ar sinchisi cineva de ei. Dar ei si naravul lor pot servi in schimb perfect unui plan ceva mai mare: distrugerea crestinismului si, mai departe, distrugerea rasei umane. Sau inrobirea ei, sau si una si alta. Ma intreb: de catre cine? Poate de o alta rasa. Deja aservita ‘celuilalt.’ Nu pot sa nu ma gandesc la asta cand vad ce presiune uriasa se pune pe ideea de a NU ne inmulti. Decat prin laborator! Aia, da, merge. Altfel – NU. Contaceptive, avorturi – de bine, numai de bine. lgbt – iarasi de bine (ca astia nu se inmultesc natural). Deci orice dar sa nu proliferam. Le e teama de asta.

    Morala: pai sa facem exact pe dos: sa refuzam dezbinarea, sa ne unim la greu – cu prietenii, familia, cu cei care au nevoie de ajutor, sa exersam asta incontinuu, in cele mai mici lucruri, inclusiv asumarea riscurilor de rigoare – sa ne inmultim si sa ne lipim de Dumnezeu.

    Din nefericire pt ei, partida e pierduta si nu toata lumea e proasta/lasa/coruptibila. Si ei stiu asta. Dar, se pare, speranta este o traire pe care chiar si duhurile o au.
    (conspiratita, desigur…)

  20. Am auzit ca Soros ar fi la origine ungur.(Nu stiu sigur). Dar ideea unei Germanii care conduce UE nu este chiar bine sustinuta.Cred ca inceputul tuturor rautatilor este Marea Britanie, urmata de Franta, Germania, Spania si Italia.Conducatorii lor se sprijina reciproc cand dau de cate un bucluc.Eu asa am observat.sa nu uitam ca cei care au inceput cu atatarea islamistilor sunt francezii cand l-au caricaturizat pe Mohamed intr-o revista , si ce s-a intamplat.Unii spun ca germania ar fi in intelegere cu Rusia pe ascuns .Eu nu prea cred.Greci nu are alternativa , fie acceptul neconvenabil al criteriilor impuse de UE fie disolutia ei , pentru ca se afla in fata musulmanilor.Ca sa intervina Rusia acum in Grecia este putin probabil intrucat nu poate acum.Sa nu uitam cati musulmani sunt intre Rusia si Grecia.

  21. Asa este cumspune Tsipras cu banii din bancile grecesti care sunt ale marilor bogatani ai Greciei sau ai altor tari care isi dau mana ca sa conduca lumea asta.Se pare ca cedeaza tot mai mult premierul Greciei.O fi cum a spus acel arhiepiscop al bisericii ortodoxe grecesti sa aleaga raul cel mai mic.

  22. @mada

    asmutirea musulmanilor a inceput cu Orientul Mijlociu, in primul rand. Charlie Hebdo este un fenomen izolat, nereprezentativ pt societatea franceza care, altfel, este f riguroasa cu libertatea de exprimare. Numai ca sub influenta CEDO – nu intotdeauna nefasta, a se retine asta – rigorile la adresa libertatii de exprimare au scazut treptat. Eu am mai spus asta, stiu sigur ca CH era vazut si la ei ca un fenomen exagerat. Sustinerea masiva din ianuarie reflecta mai degraba lipsa de realism in ce priveste reactiile la CH. Pur si simplu nu le-a trecut prin cap ca povestea se poate termina asa.

    Raman la parerea mea ca dintre popoarele occidentale, daca este ca vreunul sa se intoarca la crestinism, cred ca primul va fi poporul francez – desi stiu ca nu prea s-ar putea spune acum asta despre ei. Conducatorii lor actuali sunt, desigur, niste tradatori si nu reflecta Franta. Altfel insa, neamul asta, cu toate bubele lui (orgoliu, necredinta s.a.) mi se pare ca are un echilibru adanc foarte real, si o viziune care ii face sa inteleaga f bine valoarea si eficacitatea solidarizarii si a fortei pe care o poate opune dezvoltarea permanenta a vietii – cu tot ce inseamna ea: natura, comunitate, stiinta de a te bucura de clipa fara excese. Plus ca au un real simt al justitiei, asta pot sa ti-o spun din perspectiva profesionala, am studiat ceva jurisprudenta lor. Sper din tot sufletul ca aceste calitati sa nu dispara in valul de necredinta, si Dumnezeu sa ii intoarca. Ar fi f buni aliati. Parerea mea 🙂

  23. Dupa mine comunismul a pornit din Franta si nu din Rusia. In trecut se vorbea in Franta de comunarzi de unde si comunisti, comunard , comunist.Nu prea cred ca aceasta tara sa devina mai crestina decat acum,sa se indeparteze da, pentru ca la ei deja s-a votat homosexualitatea ca lege si ce poate fi mai rau ca asta.

  24. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUTORITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCETI
  25. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
  26. @mada

    dar ei au fost SINGURII care au protestat in strada cu milioanele impotriva legii

  27. @doroteea
    Si romanii au protestat cu miile impotriva fostului regim, din 2010 tot au protestat , unii si-au pierdut si picioarele la propriu si tot degeaba ca vestul din care face parte si Franta a avut muschi mai multi. Si daca si francezii au protestat in numar mare si degeaba ,ca homosexualitatea s-a acceptat inseamna ca Noua Ordine Mondiala si Big Brotherul functioneaza

  28. @mada

    Deja la acest moment cred ca ar trebui sa avem o harta a conflictului cat de cat clara in minte, cu toti actorii implicati.

    Depinde ce intelegi prin ‘vest’ si prin ‘Franta’. Guvernele, UE, popoarele? Eu cred ca sunt notiuni (actori) distincte, cu interese distincte. Adica nu cred, deja stiu. Si cred ca ne-am cam dat seama cu totii.

  29. Adica vrei sa spui ca sunt absurda cand spun ca Franta face parte din vest?Pana unde vrei sa ajungi, ca nu inteleg ce tot ii dai cu Franta unde este si Strasbourg-ul.

  30. Odata mi-ai spus ca nu cumva iau anti .Dar ce te preocupa problema mea?Ar trebui sa vezi mai departe problemele.Cand am spus vest inseamna fizic toate tarile de la granita Romaniei spre vest.Nu asa am invatat la geografie ce insemna vest?Si tot vestul are aceeasi orintare ca doar e cu papa.Adica ne dam dupa degent cu vestul?vrei sa-i scoti pe francezi curati cand la ei nu s-a mai facut religie in scoala de 200 de ani si acum tam neasm vor religie.

  31. Am spus probabil de capsunarii dinromania care muncesc in vest.Si nu este adevarat?Au ajuns sclavi acolo.Mai bine puneau capsuni in Romania, munceau pamantul de la mama lor si poate era mai bine de ei, dar la noi a fost mai bine cu capra vecinului

  32. Dori tu stii cati nemti,olandezi,francezi,englezi…si tote popoare le mari si luminate din U.E au proprietati in Grecia?Uite iti spun eu 80% din luminati U.E au proprietati acolo,iar daca Grecia iese din luminata U.E sau cam lins pe botul lor de babuini curciti cu macaci.Asa ca vezi mneata FRUMOASA GRECIE sa vrea sa iasa si nema,nest pa posibile,nu poate.

  33. Mai e o chestiune cu musulmanii,au dreptate,vezi tu toti vor petrolul lor la pret mic si daca se poate DEGEBA.Pentru democratie?Ce le-au dat nu-i democratie,este SCLAVIE,CORUPTIE MASCATA,FURT LA DRUMUL MARE ,CAMORA.

  34. Nu sunt musulman,dar am vorbit cu muslimi si au cam spus ce le-au dat democratia.Sunt crestin, cred in CRUCE,CHRISTOS,SFANTA TRINITATE,SANTA MARIA.Tu vezi ce a ajuns tara asta?Noua nu ne trebuiau gunoaiele occidentului,suntem o tara unde suntem buni doar pentru second hand-uri.Iar noi frierii am ajuns sclavii lor in propria noastra tara.Ei grecii,muslimi,nu vor sa fie sclavii nimanuia.

  35. Tu sti ca acum sfintul scaun ortodox are mai nou si societate de turism?Sfintele morminte,icoane nu prea se expun fara securitatea necesara.

  36. Vroiati sa spuneti cu invatatura crestina.Catolicii,greco-catolicii,ortodocsii sunt crestini toti,iar SFANTA SCRIPTURA este una pentru toate confesiunile crestine.Toti sunt frati intr-o credinta,intr-un DUMNEZEU SI CHRISTOS FIUL LUI.NU MAI FITI NATIONALISTI,DATI VOIE LA TOATE IDEILE,FITI MAI LIBERALI IN GANDIRE.NU ASTA VREA DUMNEZEU CE CERETI VOI PENTRU PUBLICAREA COMENTARIULUI.DACA NU-MI APARE COMENTARIUL SI NU PRIMESC UN RASPUNS INSEAMNA CA DIRECTORUL SITE-ULUI ESTE CAM XENOFOB RELIGIOS.SA-MI DOVEDEASCA CONTRARIUL SI DIN PARTEA MEA ARE TOATA ADMIRATIA,CONSIDERATIA SI STIMA.NU CONSIDER PE SFANTUL PAPA UNSUL LUI DUMNEZEU PE PAMANT.DECI ESTE BINE SA DISCUTAM,SA VEDEM IDEILE TUTURORA.AM DREPTATE DOMNULE?

  37. Mada:

    🙂

    Pai eu cred ca cei care au proprietati sunt tot bibanii cei grasi. Marea masa – cam ca la noi: plateste facturile curente. N-ai vazut ce zicea Ilie Serbanescu, ca imprumuturile acordate Greciei au fost platite cu banii contribuabilului francez si german, dar ‘recuperate’ de banci. Iar ca a iesit un milion de oameni la Paris in strada sa se opuna agendei lgbt, asta e un fapt. Iar francezii sunt cred singurii din Occident care au avut, prin de Gaulle, o politica oficiala opusa dominatiei americane, si care au mirosit de la bun inceput, imediat dupa razboi, ce se se intampla.Da, au si profitat – pt ca sunt negociatori duri atunci cand au guverne care sa-i reprezinte si pt ca nu prea au avut de ales, s-au adaptat cum au putut noii paradigme ce le-a fost impusa – dar oricum acest lucru ma tem ca nu se mai intampla de multisor.

    Oamenii de rand sunt oameni de rand peste tot – cu defectele si calitatile lor, cu orgoliile sau complexele lor nationale, cu mentalitati mai mult sau mai putin afectate de terminologia propagandistica a Puterii, care nu e de ieri de azi, ci de milenii. Cu alte cuvinte, mai mult sau mai putini rataciti. Dar, ceea ce este cred important, ei sunt de fapt cei care muncesc si platesc dividendele altora, ei sunt cei parazitati. Si de capacitatea lor de intelegere si repliere depinde nivelul de parazitare. Eu am aceasta parere, ca trebuie sa ne simtim uniti cu cei multi, de oriunde ar fi ei, si sa nu le punem in seama ororile celor care ii (ne) conduc. Daca multi dintre ei se lasa intinati, cred ca putini sunt cei care o fac din cinism si perfect constient, ci mai degraba din confuzie si ca efect al manipularilor extrem de subtile carora le suntem supusi.

    Taberele se impart tot mai drastic, mi se pare, si cred ca e bine sa ii castigam pe cei care din simpla neintelegere oscileaza intre o tabara si alta, nu sa ne indreptam impotriva lor.Sa ii castigam inseamna, de fapt, sa spunem lucrurilor pe nume. Cine va intelege, bine. Cine nu, asta e. Daca ai sti si cati romani, cumsecade altfel, aproba ce se petrece acum in lume…. Nu pt ca sunt rai, ci pt ca nu pricep. Si vai, ma tem ca sunt tare, tare multi. Noi aici la CO s-ar putea sa nu ne dam seama cat de multi sunt.

  38. ps: nu m-am referit aici la religie. Prin a fi uniti nu inteleg ecumenism, ci o intelegere a faptului ca noi astia multi, ortodocsi sau nu, suntem CU TOTII destinati a fi victimele noii dictaturi mondiale care se instaureaza pas cu pas.A ne pastra cu tarie credinta nu inseamna a ne intoarce impotriva aproapelui – fie el cannanean, samarinean, catolic sau orice..

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare