ERDOGAN – ALES PRESEDINTE AL TURCIEI DIN PRIMUL TUR. Premierul a promis “O NOUA TURCIE” care va “RENASTE DIN PROPRIA CENUSA”

11-08-2014 2 minute Sublinieri

erdo

  • Jurnalul:

“Sultanul” Erdogan, victorios din primul tur. Duminică, în Turcia au avut loc primele alegeri prezidenţiale cu sufragiu universal direct

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a triumfat încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţara sa organizate duminică, şi şi-a prelungit, astfel, domnia în fruntea ţării cu încă cinci ani, în ciuda avertismentelor rivalilor săi în privinţa derivei sale autocratice.

Erdogan şi-a încheiat sâmbătă campania prezidenţială repetând promisiunea de a construi “o nouă Turcie”.

Cei doi adversari ai lui Erdogan au fost Ekmeleddin Ihsanoglu, 70 de ani, candidat comun al celor două principale partide de opoziţie, profesor de istorie şi fost şef al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), şi Selahattin Demirtas, un avocat în vârstă de 41 de ani, provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular (HDP).

Potrivit rezultatelor parţiale raportate după numărarea a circa jumătate dintre buletinele de vot numărate, şeful Guvernului islamo-conversator în vârstă de 60 de ani a obţinut circa 56% dintre voturi, faţă de 35,9% obţinute de principalul candidat al opoziţiei, Ekmelettin Ihsanoglu şi 8,5% obţinute de cel al minorităţii kurde, Selahattin Demirtas.

Vot direct

Alegerile prezidenţiale de duminică din Turcia, în premieră prin vot direct, constituie un “eveniment foarte, foarte important”, a declarat, în timpul exercitării votului, alături de familia sa, premierul Erdogan.

Şef al Guvernului turc din 2003, Erdogan a declarat încă o dată, în faţa presei, că este gata să menţină frâiele conducerii ţării şi de la Preşedinţie, în prezent funcţie onorifică, pe care el intenţionează să o întărească.

“Preşedintele ales şi Guvernul ales vor acţiona mână în mână pentru a duce ţara spre obiectivele fixate pentru 2023 (un centenar de la fondarea Republicii Turcia) şi 2071 (mileniu simbolic de la sosirea turcilor în Anatolia din Asia Centrală)”, a spus Erdogan.

Până acum, preşedinţii Turciei erau aleşi de către Parlament, însă un amendament constituţional le oferă acum cetăţenilor turci şansa de a-l alege direct pe şeful statului. Aproximativ 53 de milioane de cetăţeni turci au drept de vot.

Premierul islamo-conservator n-a ascuns niciodată faptul că doreşte să transforme sistemul parlamentar actual într-un regim semiprezidenţial, chiar prezidenţial. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă), pe care Erdogan îl conduce, ceruse o reformă a instituţiilor pentru a instaura un regim prezidenţial. Această tentativă a eşuat însă anul trecut, ca şi cea privind elaborarea unei noi Constituţii.

Provocări

Erdogan trebuie să coexiste cu Legea fundamentală redactată sub comanda generalilor după puciul din 1980.
Constituţia, care îi conferă puteri în principal onorifice şefului statului, îl autorizează totuşi să respingă legi votate în Parlament şi să convoace alegeri naţionale şi consilii de miniştri.

[…]/ integral pe jurnalul.ro

Premierul Erdogan şi-a încheiat campania prezidenţială promiţând o “nouă Turcie”

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a încheiat sâmbătă campania prezidenţială repetând promisiunea de a construi “o nouă Turcie”, cu o zi înainte de scrutinul electoral în care şeful guvernului de la Ankara este considerat marele favorit.

În faţa a zeci de mii de susţinători adunaţi în bastionul său Konya, Erdogan, de 60 de ani, a părut foarte sigur de victoria sa împotriva celor doi adversari din opoziţie, în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

“Cu voia lui Dumnezeu, o nouă Turcie se va naşte mâine. O Turcie puternică va renaşte din nou din cenuşă mâine”, a afirmat el în faţa susţinătorilor săi.

[…]/ integral pe jurnalul.ro

[…] Premierul islamo-conservator al Turciei Recep Tayip Erdogan, pe cale să devină primul preṣedinte al ṭării ales prin sufragiu universal, a fondat în 2002 AKP, Partidul justiṭiei ṣi al dezvoltării. “Lider carismatic al miṣcării, tribun de excepṭie, adorat ca un pop-star de partizanii săi, Erdogan a fost omniprezent, pe toate canalele de ṣtiri din ṭară în timpul campanei” notează trimisul special al ziarului Libération.

Un jurnalist care nu ezită să-l descrie pe liderul de la Ancara drept “omul politic cel mai puternic al ṭării după Atatürk, fondatorul republicii turce în 1923”. În urma victoriei sale la aceste prezidenṭiale, Erdogan speră să mai rămână la manete două mandate prezidenṭiale, adică un deceniu.

[…]Adversarii noului preṣedinte l-au botezat deja “noul sultan” sau “Recep Tayip Putin”. E adevărat că dacă la cei 12 ani de ṣefie în fruntea guvernului se mai adaugă zece ani în fruntea statului, Erdogan va merita pe drept cuvânt porecla de “Putinul de pe Bosfor “. “Cu riscul de a asista la o radicalizare ṣi mai mare a regimului” deplânge ziarul Le Journal du dimanche. […]/ integral pe rfi.ro


Categorii

1. DIVERSE, Turcia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “ERDOGAN – ALES PRESEDINTE AL TURCIEI DIN PRIMUL TUR. Premierul a promis “O NOUA TURCIE” care va “RENASTE DIN PROPRIA CENUSA”

  1. Este poate interesant de stiut fapul ca dusmanii declarati ai Presedintelui sunt adeptii confreriei Gulen.
    Respectivul Gulen vietuieste in State in calitate de “guru” cu viziuni scientologice, putere si resurse financiare capabile sa destabilizeze justitia turca. Regulile de functionare ale confreriei sunt cele ale unei organizatii secrete de tipul masoneriei liberale.
    Gulinezii au fost apropiati ai AKPului.
    Daca ne lamurim cat de cat cum vine cazul cu kurzii, ne ia cu frig pe sira spinarii. La noi, lucrurile sunt complicate dar la altii parca-i si mai si!

  2. este ft. interesanta traiectoria turciei pe viitor

  3. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare