FEDERALIZAREA MOLDOVEI, LA PACHET CU CEA A UCRAINEI? Germania si Rusia isi impart ESTUL Europei

11-08-2012 3 minute Sublinieri

 

Rusia influenţează situaţia politică şi economică din Republica Moldova şi Ucraina pentru a obţine federalizarea celor doua state, scrie publicaţia “Ziua” de la Kiev, condusă de Larisa Ivşina, soţia fostului ministru al Apărării şi Securităţii de Stat al Ucrainei, Evgheni Marciuk, fost consilier al preşedintelui Viktor Iuşcenko.

“Dacă federalizarea Republicii Moldova va reuşi, ea va deschide calea pentru utilizarea acestui model în Ucraina. Astfel, atât Chişinăul, cât şi Kievul vor fi mai uşor de influenţat. Ideea principală este de a submina integritatea teritorială prin apropierea unor regiuni de Moscova. Cu alte cuvinte, nu cumpăraţi toată ţara, ci doar unele regiuni. Asa cum se spune, este ieftin dar bun”, scrie publicaţia ucraineană, citată de Novîi Region.

Nu trebuie să subestimăm forta noii politici a Moscovei. Principalul lucru este că sub masca democratizării şi a federalismului se va merge către distrugerea statalităţii Ucrainei si a Republicii Moldova. Activitatea Moscovei în Transnistria nu este benefică pentru ţara noastră”, mai scrie publicaţia de la Kiev.

Site-ul 24h.md aminteşte că portalul Romanian Global News a scris recent, cu referinţă la surse de la Chişinău şi Berlin, care au participat la întâlnirile de la Rottach-Egern ale premierului Vlad Filat şi liderului separatist, Evgheni Şevciuk, că Germania şi Rusia insistă asupra unei formule de federalizare a Republicii Moldova.

„Diplomaţii germani merg astfel mai departe în aplicarea planului ruso-german de transnistrizare a întregului teritoriu al R. Moldova. Sub acoperirea unor discuţii de interes economic şi social cum ar fi restabilirea de urgență a rutelor de pasageri prin Tiraspol spre mai multe orașe din Rusia si Ucraina, dar și reluarea circulaţiei pe podul peste râul Nistru, în apropierea satelor Bâcioc şi Gura-Bâcului, esenţa discuţiilor a fost procesul de federalizare, proces care în opinia strategilor de la Moscova şi Berlin, ar împiedica reunirea celor doua state româneşti şi ar menţine influenţa Moscovei asupra întregului teritoriu al R. Moldova”, scrie portalul.

Cancelarul Angela Merkel va efectua o vizită oficială la Chişinău pe 22 august.

Nu putem decât să bănuim ce va discuta cancelarul german Angela Merkel cu oficialii de la Chişinău. Nici nu este greu de văzut care este principalul subiect al discuţiei: reglementarea conflictului transnistrean. În mare ştim şi în ce direcţie vor merge discuţiile – în direcţia stabilită de Moscova, respectiv federalizarea Republicii Moldova. Berlinul şi Moscova au un angajament semnat – memorandumul dintre Merkel şi Medvedev care prevede conceperea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, iar primul pas în această direcţie ar fi reglementarea conflictului transnistrean.

Înţelegerea Merkel-Medvedev reprezintă o mutare în direcţia unor modificări fundamentale. Pe de-o parte, o înţelegere ruso-germană pentru securitatea Europei înseamnă înlăturarea Statelor Unite din această problemă. Apoi nu este foarte clar în ce măsură iniţiativa germană este în concordanţă cu politicile externe comune europene sau este o iniţiativă proprie a Berlinului. România, una dintre ţările direct afectate şi direct interesate de problema conflictului transnistrean, nu prea are o voce foarte clară în politica externă în această perioadă.

După ce Putin a ratat excursia de federalizare la Chişinău, Angela Merkel vine şi ea cu o propunere asemănătoare, deşi cel mai probabil nu vom şti cu siguranţă conţinutul acesteia. De la premierul Vlad Filat nu am auzit foarte multe declaraţii referitoare la agenda discuţiilor cu Angela Merkel, nici de la preşedintele Nicolae Timofti. La Tiraspol lucrurile sunt clare – Moscova şi-a schimbat garda care are rolul de a reprezenta teritoriul secesionist. În noua conducere a Transnistriei cu greu se poate găsi cineva care să aibă păreri diferite faţă de instrucţiunile transmise de la Kremlin. Dacă la Tiraspol treaba e simplă şi ordinul se execută fără crâcnire, ei bine la Chişinău situaţia este mai complicată. Venirea Angelei Merkel este un mesaj de genul: vreţi în Uniunea Europeană? Vă spune cancelarul german ce vrea Uniunea Europeană: federalizare!

La Chişinău trebuie să fie clar un lucru: Angela Merkel nu reprezintă Uniunea Europeană, reprezintă o ţară membră a Uniunii Europene (chiar dacă este vorba de cea mai puternică şi bogată). Suspendat din funcţie, Băsescu a putut vorbi ceva mai liber cu ziariştii şi bloggerii de la Chişinău: aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă decât după rezolvarea conflictului transnistrean. Bruxellesul s-a păcălit o dată cu Ciprul, nu va mai avea aceeaşi atitudine faţă de R. Moldova atunci când se va pune problema aderării. Chişinăul este în continuare prins în această capcană, orice decizie luată într-o direcţie înseamnă renunţarea la cealaltă.

Voronin a refuzat memorandumul de federalizare propus de Moscova. Rămâne să vedem ce va face Filat, pentru că oricum nu vom şti foarte multe detalii despre discuţiile ce vor fi purtate în spatele uşilor închise.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), George Damian, Germania, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “FEDERALIZAREA MOLDOVEI, LA PACHET CU CEA A UCRAINEI? Germania si Rusia isi impart ESTUL Europei

  1. In sfarsit s-au trezit si ucrainenii, acuma au realizat ca politica ambigua fata de transnistria a fost gresita. De ce au dus o asa politica? este simplu, s-au temut ca Romania odata unificata cu R. Moldova le va cere Bucovina, Tinutul Herta si sudul Basarabiei. Si cand te gandesti ca era pe drept si nu era o mare pierdere. Acum se pare ca o sa aiba parte de o pierdere mare. Asa se intampla cand profitorii istoriei nu vor sa piarda un lucru dobandit pe nedrept, o sa ajunga sa piarda totul.

    Dupa cum arata harta de mai sus, Galitia cu masiva populatie poloneza ar fi sub controlul indirect al Poloniei, inainte de WW2 facea parte din Polonia. In contrapartida Rusia ar avea drept de influenta in Slobojansi… si Crimeea. Cat priveste regiunea Kiev, pe cuvantul meu daca nu arata ca Berlinul din timpul razboiului rece, dar in locul celebrului zid sta acuma acel rau, delimitand Kievul de vest de Kievul de est. Zona Ucraina Centrala pe harta reprezentata cu alb, ar sevi ca zona tampon intre interesele Europei si Rusiei.

    Daca facem o comparatie cu imparteala dintre Stalin si Churchill ar rezulta o aranjare de tipul acesta:

    Galitia – Europa 80% Rusia 20%
    Slobojan..Crimeea – Europa 20% Rusia 80%
    Kievul de vest – Europa 80% Rusia 20%
    Kievul de est – Europa 20% Rusia 80%
    Ucraina Centrala – Europa 50% Rusia 50%

  2. va urma si federalizarea romaniei,stati linistiti.ne ia pe rand,sa nu fie buluceala.

  3. A renunat deci USA la rolul de Putere Mondiala in locul UE sau Germaniei ?

  4. Cat priveste imparteala din R. Moldova, acolo dupa cum arata harta se pare ca s-a ajuns la o formula feudala. Spre deosebire de Ucraina, in R. Moldova se pare ca s-a hotarat o fragmentare mai mare cu mici teritori conduse de interese locale in detrimentul unui centru slab. Dupa principiul ia cine vrea si cine poate, astfel Germania are un interes comercial in zona Balti si nu numai comercial, chiar unul de prezenta in zona ca sa controleze si sa observe situatia. Astfel Germania ia zona Balti sub tutela sa protectoare prin conducerea locala supusa intereselor sale. Rusia are si ea slugile sale locale din zonele Transnistria, Gagauzia si probabil zona Balgar. Probabil ca Raioanele de langa Prut vor reveni Romaniei ca zona de influenta. Si uite asa R. Moldova ramane un stat integru pe hartie, ca in realitate fiecare urmeaza sa-si faca meandrele la nivel local. Sa nu mai zica Romania ca nu a primit si ea ceva de la masa puternicilor zilei. Mai pe limba noastra primim si noi ceva control alaturi de “EI” si astfel sa mai terminam odata cu carteala, ca “EI” ne-au invitat la masa colaborarii reciproc avantajoasa in care avem numai de castigat daca ne asezam. Probabil ca Bucurestiul inca studiaza marea oportunitate de participare.

  5. @andy-bine spus!

  6. @-c2 Nu cred ca se pune problema ca SUA a renuntat la rolul de superputere, ci mai degraba de eficienta costurilor. In estul Europei nu prea mai au nici un interes major, atentia SUA mutanduse in zona Asia-Pacific si in Orientul Mislociu. Este evident ca Germania este delegata sa reprezinte interesele aliantei. Doua evenimente confirma cele spuse mai sus, renuntarea serviciului militar obligatoriu in Germania si retragerea partiala a trupelor SUA din Europa. Astfel se poate deduce ca un conflict militar in Europa este exclus in viitorul apropiat.

  7. Pingback: MERKEL LA CHISINAU sau “ZIDUL BERLINULUI DE PE NISTRU” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Rep. Moldova si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Oficial ucrainean: ROMANIA AR PREGATI ANEXAREA BUCOVINEI DE NORD. Fabulatie sau dezinformare “preventiva”? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Rogozin va propune un nou PLAN DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI?/ Cu realism despre relatia Romania-Rusia si ILUZIA SOLUTIEI EUROPENE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Catre un nou GENOCID al BASARABIEI?/ FILAT, premierul Moldovei, ”UMILIT” DE LIDERUL TRANSNISTRIEI/ Rusia reitereaza: retragerea TRUPELOR din regiunea secesionista, INACCEPTABILA - Recomandari
  14. Pingback: Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE. Liderul Transnistriei pârăște Chisinaul la Moscova - Recomandari
  15. Pingback: Rusia pregateste DEZMEMBRAREA UCRAINEI? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare