“MEDJUGORJE” – O MARE INSELARE CATOLICA, promovata si la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)

17-10-2011 12 minute Sublinieri

“FENOMENUL” MEDJUGORJE – DOSARUL UNEI PERICULOASE SI POPULARIZATE INSELARI DEMONICE IN MASA

Refractare la orice inseamna manifestare ortodoxa a credintei – cum ar fi inclusiv inchinarea la moaste – televiziunile noastre (in cazul de fata, Antena 3) nu au nicio problema in a promova fenomene de inselare draceasca cum este vestitul Medjugorje. Din pacate, foarte multi ortodocsi, unii chiar cu “binecuvantarea duhovnicului“, participa la pelerinaje in vestita locatie, de unde se intorc absolut convinsi ca au fost martori la cine stie ce revelatii divine si miraculoase. Exista chiar un site dedicat mesajelor pe care “Gospa” (aparitia de la Medjugorje) le emite inclusiv pentru romani. Un exemplu:

Mesajul din 25 iulie 2011 “Dragi copii, acest timp să fie pentru voi timp de rugăciune şi de tăcere. Odihniţi-vă trupul şi spiritul, să fie întru iubirea lui Dumnezeu. Copilaşilor, permiteţi-mi să vă conduc, deschideţi-vă inimile Duhului Sfânt, pentru ca tot binele care e în voi să înflorească şi să aducă roade însutit. Începeţi şi sfârşiţi ziua cu rugăciunea inimii. Mulţumesc că aţi răspuns la chemarea mea!” 07/2011

Recomandam parcurgerea si popularizarea excelentului material de mai jos, realizat acum cativa ani de Ioan Butiurca pentru Ziarul de Mures, in care se arata istoricul, motivele evidente pentru care aparitiile sunt demonice, rolul jucat de cardinalii si papei Romei in perpetuarea acestora precum si sensul in care se inscrie acest fenomen de inselare in masa:

 • Ortodoxie – Catolicism:

“FENOMENUL MEDJUGORJE” – vedenii dracesti promovate de Antena 3

Medjugorje – DOSARUL UNEI MISTIFICARI (Ioan Butiurca)

– fragmente –

… Evenimentele au demonstrat ca fenomenul Medjugorie face parte din tendinta lumii contemporane de a imbratisa apostazia generala, proces cauzat de slabirea discernamantului duhovnicesc.

Pentru cei care se intreaba cum a fost posibil ca zeci de milioane de oameni sa accepte ca fiind reale evenimentele de la Medjugorie, cel mai plauzibil raspuns poate fi gasit intr-o carte cu valoare premonitorie, aparuta in 1972. In „Ortodoxia si religia viitorului”, ieromonahul Seraphim Rose avertiza ca lumea se afla in zorii unei noi ere, cea a revarsarii unui duh strain de Duhul Sfant, rezultat al actiunilor demonice care imita constant lucrarea lui Dumnezeu. Parintele Seraphim Rose identifica acest duh in continutul miscarii harismatice, care luase un avant considerabil in confesiunile neoprotestanta si catolica si incepuse sa se infiltreze in sanul Bisericii Ortodoxe. Pornind de la faptul ca una din caracteristicile fundamentale ale inselaciunilor demonice este aceea ca ele imita lucrarea lui Dumnezeu, autorul enumera cateva trasaturi ale manifestarilor „supranaturale” harismatice: receptarea directa a „mesajelor de la Dumnezeu” in forma „profetiilor” si a „talmacirilor”, spiritul ecumenic, cu deviza „Dumnezeu este mai presus decat credintele noastre si nici una dintre confesiuni nu detine monopolul asupra Lui”, increderea in sine, indrazneala si mandria receptorilor mesajelor divine.

Deloc surprinzator, toate aceste caracteristici se vor regasi ulterior in cadrul fenomenelor de la Medjugorie si in randurile celor implicati direct in propagarea lor. Nu in ultimul rand, un rol important in perpetuarea falselor fenomene mistice din localitatea bosniaca l-au avut balbaielile si calculele oportuniste ale elitei teologice de la Vatican, care a incercat, fara succes, sa impace exigentele doctrinare cu fervoarea oarba a maselor de pelerini. Roadele funeste ale unei astfel de abordari au fost subliniate zilele trecute de insusi Ratko Peric, episcopul diocezei Mostar-Duvno din Bosnia-Hertegovina, in care se afla parohia Medjugorie. Inainte insa de a intra in culisele controversatului fenomen, sa zabovim putin asupra cronologiei evenimentelor din localitatea bosniaca.

„Gospa” se arata

Medjugorie este un orasel din inima Hertegovinei, populat de cateva mii de croati, cuibariti intre doua dealuri, Krizevac si Podbrdo („Medjugorje” inseamna „intre munti”). Timp de secole, regiunea a fost scena unei rivalitati intense intre calugarii din Ordinul Franciscan, administratori ai parohiei Medjugorie, si ierarhia diocezei condusa de Episcopul de Mostar, care detine jurisdictia asupra Medjugorie. Dupa cum vom vedea mai incolo, animozitatile dintre cele doua tabere aveau sa joace un rol important in alimentarea fenomenului Medjugorie.

Potrivit istoriei oficiale, totul a inceput in seara zilei de 24 iunie 1981, cand sase tineri, Ivanka Ivankovic (n. 21 iulie, 1966), Mirjana Dragicevic (n. 18 martie, 1965), Vicka Ivanovic (n. 3 septembrie, 1964), Ivan Dragicevic (n. 25 mai, 1965), Ivan Ivankovic si Milka Pavlovic au urcat pe un deal din jurul oraselului. La un moment dat, ei au vazut o femeie tanara cu un copil in brate. Fara sa spuna vreun cuvant, aceasta le-a facut semn sa se apropie insa tinerii, surprinsi si speriati, nu au avut curajul sa se indrepte spre neobisnuita aratare. Crezand ca femeia din vedenie este Fecioara Maria, a doua zi, primii patru tineri s-au reintors pe deal, impreuna cu alti doi prieteni, Marija Pavlovic (n. 1 aprilie, 1965) si Jakov Colo (n. 6 martie, 1971). Brusc, cei sase au fost orbiti de o raza de lumina, iar in fata le-a aparut femeia din ajun, de data aceasta fara copil. Tinerii au ingenuncheat si au inceput sa se roage, dupa care Ivanka a intrat in dialog cu ciudata faptura, intreband-o despre mama ei, care murise in urma cu doua luni. In final, femeia i-a binecuvantat si le-a spus ca se vor intalni din nou.

A treia zi, aratarea le-a marturisit tinerilor ca este Fecioara Maria si a avut un mesaj special pentru Marija: „Pacea trebuie sa domneasca intre om si Dumnezeu si intre toti oamenii!”. Vestea despre viziunile tinerilor s-a raspandit cu repeziciune, astfel ca pe 28 iunie, 1981, la Medjugorje s-au adunat 15.000 de pelerini. Preotul parohiei, calugarul franciscan Jozo Zovko, i-a luat pe tineri sub aripa sa ocrotitoare, iar intalnirile acestora cu presupusa Fecioara Maria, denumita „Gospa” in limba croata, au continuat. Uneori aparitiile durau doua minute, alteori pana la o ora. Cu timpul, vedeniile s-au inmultit, iar misterioasa creatura a inceput sa se infatiseze si pelerinilor veniti la Medjugorie, indiferent de varsta, rasa, educatia sau modul lor de viata. De asemenea, contactele dintre „Gospa” cu cei sase tineri au devenit tot mai complexe. Faptura din cealalta lume li s-a aratat pe campuri, in biserica parohiei sau in propriile case, transmitandu-le o avalansa de sfaturi, mesaje si avertismente pentru omenire. Practic, cei sase au continuat sa aiba intalniri regulate cu „Gospa” de-a lungul ultimilor 25 de ani si, dupa marturisirile vizionarilor, in tot acest timp au existat doar cinci zile in care nu au vazut-o pe “Fecioara”.

Cele zece secrete

Fara indoiala, unul dintre factorii care au contribuit la amplificarea notorietatii fenomenului Medjugorie a fost si ramane puternica sa amprenta „profetico-apocaliptica”. Inca din primele zile ale aparitiilor, cei sase „vizionari” au afirmat ca „Gospa” le-a promis ca le va dezvalui zece secrete privind evenimente viitoare care vor afecta Biserica si intreaga lume. Pana in prezent, trei dintre „vizionari”, Mirjana, Ivanka si Jakov, au declarat ca au primit toate cele zece mesaje, in timp ce Ivan, Marija si Vicka au spus ca au receptionat doar noua.

Secretele au fost scrise pe un pergament special, continand cronologia si descrierea fiecarui eveniment, documentul fiind pastrat in casa Mirjanei. Cei sase „vizionari” au spus ca vor ajunge, in final, sa cunosca toate cele zece secrete, dar nici unul nu le-a divulgat, exceptand faptul ca ele contin pedepse aspre pentru lume si vor incepe in timpul vietii „clarvazatorilor”. Potrivit acestora, al treilea dintre secrete implica un „semn supranatural vizibil si permanent, frumos si indestructibil”, care va fi lasat pe locul unde ar fi aparut pentru prima data „Fecioara Maria”.

„Vizionarii” pretind ca „Gospa” le-a transmis in acest sens urmatorul mesaj: „Acest semn va fi dat ateilor. Voi, credinciosii, aveti deja semne si ati devenit voi insiva un semn pentru atei. Voi, credinciosii, nu trebuie sa asteptati mesajul pentru a va converti: convertiti-va degraba. Acest timp este un timp al gratiei pentru voi. Cand semnul va veni, va fi prea tarziu. Ca si mama, va avertizez, pentru ca va iubesc. Secretele exista. Copiii mei, nimic din toate acestea nu este cunoscut, dar atunci cand vor fi cunoscute, va fi prea tarziu. Intoarceti-va la rugaciune, nimic nu este mai important decat aceasta. As dori, daca Domnul mi-ar permite, sa va dezvalui cateva din aceste secrete, dar toate acestea pe care El le face pentru voi reprezinta deja o Gratie, ceea ce este aproape prea mult.

Una dintre „vizionare”, Mirjana, a mai declarat ca inainte cu zece zile de implinirea primei si celei de-a doua profetii, va dezvalui detalii despre acestea preotului franciscan Petar Ljubicic din Medjugorje. Potrivit Mirjanei, parintele Ljubicic va posti si se va ruga sase zile, iar cu trei zile inainte de producerea evenimentelor, preotul va face un anunt public referitor la ceea ce urmeaza sa se intample. Avertismentul „clarvazatoarei” este sumbru: dupa ce respectivele evenimente vor avea loc, cei care vor supravietui vor avea putin timp la dispozitie pentru a se converti. In numarul viitor, amanunte despre modul in care atitudinea ambigua a oficialilor de la Vatican a intretinut fenomenul Medjugorie, in ciuda concluziilor negative exprimate de cei doi episcopi de Mostar si de conferinta episcopilor din fosta Iugoslavie. (…)

„Gospa” ecumenica

Alte nenumarate episoade cel putin ciudate au întarit convingerea episcopului Zanic ca aparitiile de la Medjugorie nu au nimic de-a face cu Fecioara Maria. Astfel, unele din declaratiile „Gospei” erau în contradictie flagranta cu dogmele catolice, mergând pâna la subminarea autoritatii bisericii, în timp ce altele erau de-a dreptul hilare, confirmând parca definitia Tratatului de Teologie Mistica” din 1923, scris de Parintele Farges, potrivit caruia „în timp ce viziunile divine poarta atributele gravitatii si maiestatii lucrurilor divine, figurile diabolice au ceva nedemn de Dumnezeu, ceva ridicol, extravagant, dezordonat sau irational în ele”.

O scurta trecere în revista este edificatoare în acest sens. În cartea parintelui Yanko Bubalo este mentionat ca în 25 iunie, 1981, Mirjana i-a cerut „Fecioarei” un semn… si acele ceasului ei s-au inversat; 27 iunie, 1981 – „vizionarii” au declarat ca „Gospa” a disparut de mai multe ori pentru ca oamenii au calcat pe voalul ei; 2 august, 1981 – cei prezenti au atins unul câte unul „voalul, capul, mâna si hainele aparitiei. La sfârsit Fecioara parea murdara, plina de pete” (p.73-74); toamna lui 1981 – Jakov a întrebat-o pe „Fecioara” daca Dinamo, echipa de fotbal din Zagreb, va câstiga titlul de campioana. Aceasta întrebare a fost urmata de hohote de râs din partea celorlalti „vizionari”.

O serie de afirmatii facute de „Gospa” se bat cap în cap cu dogma Bisericii Catolice, conform careia mântuirea se obtine numai în cadrul ei, prin credinta în Hristos, fiul lui Dumnezeu, si în primatul papal: „Toate religiile sunt egale în fata lui Dumnezeu” (Chronological Corpus of Medjugorje, p. 317), „Dumnezeu conduce toate confesiunile asa cum un rege îsi conduce supusii, prin intermediul slujitorilor sai”(Aparitiile de la Medjugorie – Svat Kraljevic, 1984, p. 58),Musulmanii si ortodocsii, la fel ca si catolicii, sunt egali în fata Fiului meu si a mea, pentru ca toti sunteti copiii mei” (Fecioara Maria apare în Iugoslavia – Pr. Marjan Ljubic).

Merita amintite si raspunsurile la întrebarile: „Când primeste bebelusul un suflet viu?” – Gospa: „La patru luni si jumatate”, si Sunt adevarate manifestarile OZN?” – Gospa: „Da”.

(…)

Aminteam în numerele anterioare ca proliferarea fenomenului Medjugorie nu ar fi fost posibila fara duplicitatea oficialilor de la Vatican care, în dorinta de a valorifica valul de fervoare oarba a maselor de pelerini, au ignorat sau minimalizat semnalele de avertisment trimise de episcopii catolici din zona Mostar si din fosta Iugoslavie. Primul înalt ierarh care a transmis un mesaj ambiguu în legatura cu Medjugorie a fost însusi cardinalul Ratzinger, actualul Papa Benedict al XVI-lea, care în anii ‘80 detinea functia de presedinte al Congregatiei pentru Doctrina Credintei.

În urma cercetarilor facute în parohia aflata sub jurisdictia sa, episcopul Pavao Zanic i-a înmânat lui Ratzinger, în aprilie 1986, un raport negativ despre aparitiile de la Medjugorie. Trei saptamâni mai târziu, în luna mai, cardinalul Ratzinger a dizolvat comisia episcopului Zanic si a ordonat Conferintei Episcopilor Iugoslavi sa înfiinteze una noua. Ratzinger nu a oferit nici o explicatie pentru actiunea sa, fara precedent în istoria Vaticanului, Sfântul Scaun lasând întotdeauna în grija epicopului locului investigatiile de acest gen.

(…)

Asa cum precizam in numarul anterior, radacinile fenomenului Medjugorie se gasesc in miscarea harismatica contemporana, aparuta la inceputul secolului XX si care a luat un mare avant in ultimele decenii, raspandindu-se in intreaga lume. In cartea sa „Intelegand Medjugorje – viziuni ceresti sau iluzii religioase?”, autorul catolic Anthony Foley detaliaza legaturile dintre evenimentele din localitatea bosniaca si miscarea „Reinnoirea Harismatica” din cadrul Bisericii Romano-Catolice, demonstrand ca Medjugorie a fost inca din primele clipe sub influenta „harismaticilor”.

Astfel, Jozo Zovko si Tomislav Vlasic, parintii franciscani care i-au luat sub aripa lor ocrotitoare pe cei sase „vizionari”, erau adepti ai miscarii harismatice, in timp ce teologul René Laurentin, principalul promotor al Medjugorie, este unul din membrii fondatori ai miscarii harismatice catolice. Mai mult, in zilele de 23-25 august 1983, la Medjugorie au fost tinute slujbe harismatice in cadrul carora tinerii „vizionari” si un numar de preoti si calugarite au primit „botezul in Spirit”.

Secolul „harismatic”

Pentru a intelege mai bine sensul si implicatiile miscarii „harismatice”, este esential sa identificam modul ei de manifestare, precum si terenul pe care a aparut aceasta. Astfel, printre caracteristicile fenomenelor harismatice (kharisma – „dar”, „favor divin” in limba greaca) se numara vorbirea in limbi, transmiterea de mesaje profetice, accentul pus pe experientele emotionale, egalitatea sa-cerdotala a femeii cu barbatul, contactul cu fiinte din alta lume sau mesajul ecumenist. Trasatura fundamentala a experientei harismatice este accentul pus pe discernamantul personal ca autoritate suprema; revelatiile individuale si interpretarea lor subiectiva inlocuiesc calauzirea traditionala pe care Biserica a oferit-o de-a lungul secolelor. In aceste conditii, nu este de mirare ca primele manifestari „harismatice” au aparut in sanul miscarii protestante din Statele Unite, chiar in anul 1900. Pornita din interiorul confesiunii metodiste, ai carei adepti au experimentat asa-numita „vorbire in limbi” ca semn al primirii Duhului Sfant, miscarea harismatica sau penticostala, asa cum mai este cunoscuta, s-a raspandit incet, dar sigur. Ascensiunea viguroasa a fenomenului a inceput in anii ’60, cand „renasterea harismatica” a castigat aprobarea oficiala sau neoficiala a majoritatii confesiunilor neoprotestante si s-a imprastiat rapid atat in America, cat si in afara ei.

Unda „harismatica” a atins Biserica Catolica in anul 1967, dupa ce o mana de profesori de teologie si studenti de la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, Pennsylvania (SUA) a experimentat aceleasi trairi propovaduite de penticostalii neoprotestanti. Doi ani mai tarziu, episcopii romano-catolici din SUA au aprobat miscarea harismatica, iar tarile romano-catolice europene au devenit si ele entuziast „harismatice”, dupa cum o atesta conferinta „harismatica” din vara anului 1978 din Irlanda, la care au participat mii de preoti irlandezi. Nu cu mult inainte de moartea sa, Papa Paul al VI-lea (1963-1978) a declarat, la intalnirea cu o delegatie „harismatica”, ca si el este penticostal. Ulterior, atat Papa Ioan Paul al II-lea, cat si Benedict al XVI-lea, si-au exprimat sprijinul fata de Reinnoirea Harismatica Catolica, ce numara astazi peste 120 de milioane de adepti in intreaga lume. Duhul din umbra In fata acestei veritabile explozii „harismatice”, fara precedent in istoria umanitatii, se pune firesc intrebarea: ce sau cine este acest duh care este pe cale sa cuprinda intreaga planeta?

Care sa fie explicatia unui succes atat de spectaculos al reinnoirii harismatice „crestine” intr-o lume occidentala care a dezertat in masa din biserici? Cum se explica intensitatea acestui duh deosebit de puternic, in stare sa produca o multitudine foarte variata de fenomene „harismatice”, inclusiv vindecari, vorbiri in limbi, talmaciri, profetii, la baza tuturor acestora aflandu-se „botezul” cu, sau in, sau al “Duhului Sfant”? Un preambul al raspunsului, care va fi detaliat in urmatoarea aparitie a Ziarului de Mures, a fost formulat in documentarul Tv Viziuni la cerere: Conspiratia Medjugorie, realizat de jurnalistul american E. Michael Jones. Redam in continuare un fragment sugestiv din documentar:

‹‹ „Medjugorje reprezinta planul diavolului pentru cei piosi. Nu am fost surprins sa aud un preot vorbind despre Medjugorie in acest mod. Dar a fost surprinzator sa aud un parinte fransciscan vorbind astfel, mai ales la Medjugorie. Acest om era aici de zece ani si in tot acest timp a trecut de la credinta ca Medjugorie este vizitat de Maica Domnului, la convingerea ca este vorba de o inselatorie demonica.Ideea de baza, mi-a spus el aratand spre Biserica Sfantului Iosif, este sa iei un oracol uman si sa-l promovezi la un rang cvasi-divin, iar apoi sa-i excomunici pe toti cei care nu-l cred. Avem de-a face cu un alt Iisus.”››

Concluzia preotului franciscan consoneaza cu cea a teologului catolic Donal Anthony Foley, cercetator al fenomenului Medjugorie: „Diavolul este dispus sa tolereze cateva lucruri bune, atata timp cat spera sa realizeze un rau mai mare pe termen lung”. Cu alte cuvinte, in batalia pentru castigarea sufletelor oamenilor, diavolul isi poate permite sa piarda cateva batalii daca acest pret ii va permite sa castige in final razboiul. El va produce cateva „fructe” bune… va apela chiar la semne si minuni, miracole si vindecari, va converti si intoarce suflete spre cre-dinta in transcendent, cata vreme le va determina sa creada minciuni si sa le orbeasca in privinta adevarului.

„Pana la sfarsitul acestui veac nu vor lipsi de pe pamant alesii lui Dumnezeu, dar nu vor lipsi nici slugile satanei. Dar in vremurile din urma, cei care intr-adevar Il vor sluji pe Dumnezeu cu credinta, o vor face reusind sa se ascunda de oameni, in mijlocul carora nu se vor mai lucra semne si minuni dumnezeiesti ca in ziua de azi. Acei alesi ai vremurilor din urma isi vor lucra mantuirea din mijlocul lumii si ascunsi de ea, in smerenie, iar in Imparatia Cerurilor, ei vor fi mai mari decat Parintii facatori de minuni din vechime. Caci in acele timpuri, nimeni nu va mai lucra semne minunate in fata ochilor oamenilor, care sa incalzeasca inimile lor de focul dumnezeiesc si sa-i indem-ne pe calea anevoioasa a mantuirii. Multi dintre oameni, stapaniti fiind de duhul necurat al nestiintei, vor cadea in prapastie, ratacind pe calea cea larga pe care multi merg”. – Profetia Sf. Nifon de Constantiana, din insula Cipru.

***

Asa cum aminteam in numarul precedent, intensitatea si amploarea experientelor „harismatice” din lumea contemporana, in care se includ si „viziunile” de la Medjugorie, nu pot fi puse pe seama Duhului lui Dumnezeu, ci a vrajmasului Sau, Satan. In acest sens, este foarte semnificativ faptul ca „semnele” si „minunile” care se revarsa intr-un numar tot mai mare peste omenire au un numitor comun – dimensiunea lor spiritualist-ecumenista. Nu intamplator, miscarea harismatica, pornita din lumea neoprotestanta, s-a extins in sfera catolicismului, pentru a stabili ulterior puncte de legatura cu religiile si confesiunile necrestine. S-a ajuns pana acolo incat experienta harismatica, cu toata cohorta ei de „daruri” – viziuni ceresti, puterea de a exorciza si de a face miracole etc. -, sa fie socotita ca fiind la indemana oricarui om, devenind chiar criteriul care valideaza autenticitatea unei credinte religioase. Peste toate, mesajul unitar care se desprinde din comunicarile „profetilor harismatici” este acela ca traim vremurile aparitiei unui nou crestinism, ale unui nou misticism, care trebuie sa inglobeze in sine toate religiile. Ideologii miscarii harismatice incearca sa ne convinga ca intre cautatorii de absolut exista o mare fratie spirituala, careia ii apartin nu doar Bisericile Apusului si Rasaritului, ci si toti aceia ale caror vointe sunt indreptate catre divin, adica oameni apartinand tuturor religiilor, sectelor si ideologiilor religioase.

Similitudinile cu mesajul transmis de asa-zisa „Fecioara Maria” care apare la Medjugorie sunt izbitoare. Din dialogurile „Fecioarei” cu cei sase „vizionari” aflam ca „toate religiile ii sunt dragi lui Iisus”, ca „diversitatea religiilor nu este un obstacol” in calea mantuirii, ca „musulmanii, ortodocsii si catolicii sunt egali in fata lui Iisus si a Maicii Domnului” si ca „separarea intre crestini si musulmani nu este buna”.

Era inselarii

Astfel, falsii prooroci ai timpurilor noastre, atat de la vest, cat si de la rasarit, anunta cu glas din ce in ce mai puternic apropierea „noii ere a Duhului Sfant”, a „noii Cincizecimi”, a „punctului Omega”, in cursul caruia oamenii vor face un salt spiritual fenomenal, dobandind puteri supranaturale. In realitate, aceasta noua era prefateaza domnia lui Antihrist, personajul miraculos care, potrivit Scripturii, isi va face aparitia la sfarsitul vremurilor pentru a insela intreaga umanitate:

„Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui Satan, insotita de tot felul de puteri si de semne si de minuni mincinoase, si de amagiri nelegiuite, pentru fiii pierzarii, fiindca n-au primit iubirea adevarului, ca ei sa se mantuiasca. Si de aceea Dumnezeu le trimite o lucrare de amagire, ca ei sa creada minciuni, ca sa fie osanditi toti cei ce n-au crezut adevarul, ci le-a placut nedreptatea (II Tesalonicieni. 2, 9-12).

Dupa cum scria parintele Seraphim Rose, exact aceasta profetie incepe sa se implineasca, cu forta unei puteri demonice, tocmai acum, in zilele noastre. Pe masura ce formele spectaculoase de falsa spiritualitate iau in stapanire tot mai multi oameni, se pregateste terenul adevaratei religii anticrestine, o religie care isi va mentine doar o fatada de crestinism, dar al carei continut se va baza pe experiente „initiatice” de natura demonica. Cei neintariti duhovniceste vor cadea imediat in capcana inselaciunilor diabolice, multi dintre ei urmand sa fie „rasplatiti” cu posibilitatea de a infaptui miracole cu ajutorul duhurilor rele. Crestinii care nu vor lua drept adevar cele mai grosolane si mai nescripturistice inselaciuni, potrivit carora „lumea este in pragul unei mari desteptari spirituale”, vor apartine acelei minoritati careia Mantuitorul i-a promis: „Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua Imparatia” (Luca 12,32).

Biblia avertizeaza insa ca pana si acest grup restrans de crestini adevarati va fi atacat si ispitit de „marile semne si minuni” ale lui Antihrist. Marea masa a „crestinilor” in schimb, il va accepta pe falsul Mesia fara intrebari si fara probleme, pentru ca „noul” sau „crestinism” este exact ceea ce cauta multimea: un mod de viata pseudo-religios, axat pe slavirea propriului eu, pe distractie si magic, din care sa lipseasca complet dimensiunea ascetica, a lepadarii de sine. O astfel de viziune se datoreaza pierderii gustului si trairii duhovnicesti a adevaratului Crestinism, singura cauza a fenomenului prin care experientele harismatice au pus si continua sa puna stapanire pe sufletele atator oameni. Este o realitate trista faptul ca existenta centrata pe sine si care nu urmareste altceva decat autosatisfactia a devenit atat de generalizata in viata „crestinilor” zilelor noastre, incat acestia practic nu mai au acces la intelegerea unei spiritualitati autentice. Dar aceasta nu reprezinta catusi de putin trairea crestina, a carei definitie esentiala este tocmai razboiul neincetat impotriva diavolului si a patimilor, pentru dobandirea vietii vesnice, care nu inseamna altceva decat continutul vietii lui Hristos, al Sfintei Treimi.

Lumina adevarata

Putinta de a infaptui acest lucru se gaseste doar in sanul Bisericii Ortodoxe, a carei invatatura si practica ascetica si teocentrica sunt complet absente din lumea romano-catolico si protestanta, pe terenul careia s-a produs miscarea „harismatica”. Este demn de remarcat faptul ca toata aceasta „revarsare a Duhului Sfant” a aparut in exteriorul Bisericii Ortodoxe, la fel ca Miscarea Ecumenica insasi. Explicatia aparitiei pseudo-spiritualitatii harismatice pe teren catolic si protestant este simpla: prin paleta sa de senzatii si experiente inedite, ea a umplut golul launtric pricinuit de absenta oricarei invataturi practice despre indumnezeire din teologia catolica, care respinge unirea creatului si necreatului, scopul si sensul principal al crestinismului. De asemenea, miscarea harismatica a gasit un sol prielnic in pietatea protestanta, ucisa de rationalism si coplesita brusc de experienta reala a unor „puteri” invizibile care nu pot fi explicate pe cale rationala sau stiintifica. Pe fundalul acestui climat dominat de absenta harului dumnezeiesc, lumea „crestina”, in variantele ei catolica si protestanta, a gasit in experientele harismatice „mangaietorul” potrivit pentru a umple vidul ei spiritual. In lumina traditiei ascetice ortodoxe, noua spiritualitate se infatiseaza insa in adevarata ei dimensiune, cea de frauda spirituala.

Pretentia miscarii harismatice ca se afla in contact cu Dumnezeu si ca a gasit mijloacele primirii Duhului Sfant in afara Bisericii nu este altceva decat un atac direct asupra adevarului revelat de Iisus Hristos, acela ca Biserica, si nimic altceva, este aceea pe care Mantuitorul a hotarat-o ca mijloc de daruire a harului catre oameni. Ca atare, ca sa accepti „noua spiritualitate” a „renasterii harismatice”, trebuie sa respingi mai intai Ortodoxia, si invers, ca sa devii sau sa ramai in continuare cu adevarat crestin ortodox, trebuie neaparat sa respingi hotarat „renasterea harismatica”, care nu este altceva decat o falsificare a adevarului.

Acest lucru va putea fi insa implinit doar de catre cei care vor avea curajul sa mearga pana la capat in acceptarea Adevarului, asa cum ni s-a descoperit el in Persoana lui Hristos si in Biserica Ortodoxa, trupul mistic al Mantuitorului, in care se revarsa Duhul Sfant.

INTEGRAL LA SURSA.

Legaturi:

[…] Minunile si aratarile de la Lourdes ca si cele din alte locuri (Fatima, Medjugore etc.) sunt inselari demonice. Acestia nu pleaca doar pentru ca ii rugam noi, ci cu post si rugaciune, iar rugaciunea facuta in afara Dreptei Credinte nu e ascultata de Dumnezeu. Demonii nu se infricoseaza de comisiile de exorcizare, exorcizarea fiind o harisma data celor ce petrec viata intru sfintenie, in smerenie hristica. Biserica se roaga pentru cei adormiti in buna credinta si ii invata pe credinciosi ca sa se roage pentru intoarcerea la Dreapta Credinta a tuturor celor rataciti, dar numai in rugaciunile lor particulare. Credinciosii nu se pot ruga pentru cei adormiti intru paganism sau pentru cei pe care Biserica i-a condamnat ca eretici. Biserica nu se roaga in cultul Ei public pentru sinucigasi si copii avortati, dar aceasta o pot face credinciosii in rugaciunile lor particulare. Exista minuni adevarate si minuni false dar Biserica le valideaza pe cele adevarate. Ea nu recunoaste intre sfinti pe cei care au trait in Occident dupa 1054 si nici pe cei inselati: Elisabeta a Ungariei, Tereza de Aqvila, Toma d’Acvino, Malachia, Caterina de Bologna, Jean Viamney din Ars, Bernand etc. care au auzit de Ortodoxie, dar nu au trecut la Ea, asa cum doctorul Keneth l-a cunoscut personal pe parintele Galeriu, dar nu a facut pasul decisiv spre Dreapta Credinta.

Apostaziind de la Ortodoxie, Occidentul a imbratisat erezia inselandu-se si demonizandu-se, fiind constient de acest pacat din cauza caruia simte ca nu traieste in Adevar, ci in inchipuire, chinuindu-se de inraurirea demonilor. El incearca sa scape de ocultism, magie, vrajitorie, practici spiritualiste etc. prin rugaciuni inspirate mai degraba de catre tatal minciunii. […]

***

***


Categorii

Articolele saptamanii, Ecumenism, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Pagini Ortodoxe, Papa (Papism), Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

59 Commentarii la ““MEDJUGORJE” – O MARE INSELARE CATOLICA, promovata si la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Mântuitorul Hristos nu numai că nu a fericit pe cei ce au vedenii, arătări sau vise, dar ne-a avertizat să ne ferim de asemenea experiențe paranormale care nu-l duc pe om decât la mândrie și la idolatria minciunii (iluziei). Sfântul Apostol Pavel de asemenea ne arată că ”chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.” (2 Corinteni 11:14-15).

  Să nu uităm că la Judecata de Apoi fiecare vom primi după faptele normale ale iubirii aproapelui accesibile oricui și oriunde, nu după experiențele paranormale ale înșelării demonice.

  De aceea, creștinii ortodocși ar trebui ca în fiecare zi să-și amintească și să-și actualizeze răspunsul dat de el sau de naș la Botez: ”mă lepăd de satana și de toate lucrurile lui si de toti slujitorii lui si de toata slujirea lui si de toata trufia lui” și să lucreze neîncetat pocăința – singura experiență vrednică de dorit și de împlinit spre mântuire.

 2. Oare chiar promovează acel post de televiziune prin respectiva emisiune acel fenomen? Mie sincer nu mi se pare. Şi spun asta din faptul că de nenumărate ori se repetă: copiii PRETIND că o văd pe Maica Domnului, deşi oamenii NU VĂD NIMIC ei au încredere că a fost Maica Domnului ( a arătat pe o tipă că din cauză că a sunat-o fiul ei pe telefon a luat ca semn de la Dumnezeu să se roage pentru el ), preotul catolic care e pro-Medjiugore spune că NU A TRĂIT NICI O MINUNE TIIMP DE 50 DE ANI cât a fost pe acolo. Mie mi se pare că mai degrabă seamănă îndoială în inima celor care privesc dar fără să fie un atac direct la acel fenomen.

 3. Nu e de mirare de ce Valeriu Gafencu a afirmat in cartea “Sfantul inchisorilor” ca marea majoritate a oamenilor traiesc halucinant.

  Inselarea este proportionala cu nivelul de mandrie,necredinta si iubire de sine al fiecaruia. O analiza amanuntita in legatura cu acest subiect o putem gasi in cartea Sf. Ignatie Briancianinov: “Despre inselare”.

  ……”A cazut in inselare mintea ta: a gustat din fructul oprit de Dumnezeu. Fructul a parut minunat privirii iscoditoare si nesocotite; minunat a parut el celui nestiutor, neincercat si lesne crezator; sfatul cel cu gand rau, sfatul viclean indemnand la gustare; gustarea fructului a adus moartea asupra celui ce a gustat. Amaraciunea mancarii otravite fierbe, inca, pe buzele tale; launtrul tau se sfasie din pricina otravii care lucreaza in el. Tulburarea, nedumerirea, intunecarea, necredinta cuprind sufletul tau. Istovit, ravasit de pacat, te uiti “indarat”, dupa ce, mai inainte, erai “indreptat spre Imparatia lui Dumnezeu”. (Lc. IX, 62; Plansul I).

  Episcopul IGNATIE (Briancianinov)

 4. Asta dupa ce pe Realitatea il promovau pana mai adineaori pe Petrache Lupu cu Maglavitu lui..

 5. Ratacirea va fi din ce in ce mai mare, cred ca acest material cu Medjugorje trebuie lasat primul la aceasta sectiune mult timp de acum inainte pentru ca tot mai multi orotodoxi sa ia contact cu ce se intampla in jurul nostru. Cu ajutorul Formulei As l-am descoperit pe parintele Arsenie Boca si prin Sfintia Sa pe Dumnezeu, este regretabil ce se intampla la acea revista in acest moment, prezinta aproape saptamanal articole ecumeniste: pelerinaj la Nicula, povestea unui roman ortodox care a fost la Medjugorje, la spiritualitate scrisoarea unei femei care facuse parca cea mai buna scoala de tehnica a manipularii(numarul 987), interviu cu un parinte franciscan, povesti cu un parinte “zburator” lipovean, promovarea revistei Lumea Credintei!
  Prea Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, lumineaza colectivul revistei formula sa se intoarca la dreapta credinta!

 6. “Potrivit istoriei oficiale […] totul a inceput in seara zilei de 24 iunie 1981, cand sase tineri […] au urcat pe un deal din jurul oraselului […] au vazut o femeie tanara cu un copil in brate. Fara sa spuna vreun cuvant, aceasta le-a facut semn sa se apropie insa tinerii, surprinsi si speriati, nu au avut curajul sa se indrepte spre neobisnuita aratare.”

  a doua zi “Ivanka a intrat in dialog cu ciudata faptura, intreband-o despre mama ei, care murise in urma cu doua luni”

  Apoi, “A treia zi, aratarea le-a marturisit tinerilor ca este Fecioara Maria”!! 😮
  Oare cata minte-ti trebuie ca sa-ti dai seama ca ceva nu se leaga? 😀

  “Vestea despre viziunile tinerilor s-a raspandit cu repeziciune, astfel ca pe 28 iunie, 1981, la Medjugorje s-au adunat 15.000 de pelerini.”
  Daca 24 iunie a fost prima zi, atunci 28 iunie a fost a patra zi. Se pare ca oamenii din acele locuri erau mari amatori de “semne”, incat ca “la un semn” s-au strans 15000 ca sa vada… CE?

  Doamne, apara si pazeste!

 7. Preotul Ioan Chisarau, Monsegnior Capelan al Sfantului Parinte, spune la sfarsitul acestui film realizat de Antena 3: “Se presupune ca este o foarte mare minciuna. Da’ faptul ca milioane si milioane de oameni s-au converit, faptul ca la Medjugorje sunt mii de vocatii, e un fenomen de proportii planetare“.

  Iata, asadar un argument forte pentru Biserica Catolica, dar nu numai. Nu intereseaza faptul ca oamenii se convertesc la minciuna, ci principalul este sa se converteasca. Important este sa fie adunati toti sub o aceasi credinta, oricare ar fi ea, pentru ca sa fie toti dusi de “cantecul de flaut” in directia dorita.

  Stim de la Sfintii Parinti ca mai mare nu este sa ajungi sa invii mortii ci sa-ti vezi pacatele. Asadar la ce foloseste sa vezi inimi pulsand in soare sau alte fenomene miraculoase daca nu cunosti smerenia?

  Demn de remarcat este faptul ca aceasta miscare de la Medjugorje, care antrenaza atata si atata lume, se incadreaza in miscarea harismatica, care, pornita din sanul neoprotestant a atins o ampluare aproape de nebanuit in Biserica Catolica, astfel incat astazi se pot vedea destui episcopi catolici reiesiti din mijlocul ei.

  Prin urmare Biserica Catolica, desi pare ca nu se pronunta (asa cum afirma acest preot din reportajul de mai sus, ca biserica asteapta sa se termine fenomenul pentru ca mai apoi sa se exprime) are un rol deosebit de mare, si un interes evident in promovarea acestor fenomene care atrag atatia oameni, printre care putem sa notam si ortodocsi.

  Desi sunt foarte multe de spus pe baza acestor aparitii de la Medjugorje, ma intreb si eu daca s-ar putea crede ca Maica Domnului care este atat de smerita sa se arate de atatea ori, zilnic parctic, si sa trimita mesaje in stanga si in dreapta, ce-i drept, in mod direct, acestei doamne blonde imbracate in roz, cu vila si atatea pensiuni puse la dispozitia credinciosilor platitori, si care nu are timp nici macar sa-i binecuvinteze…

 8. Doamne ajuta.

  In legatura cu manifestarile dracesti de la Medjugorie, Maglavit si altele recomand citirea cartilor lui Mihail Urzica:

  -Minuni si false minuni
  -Biserica si viermii cei neadormiti.

  Cartile pot fi citite si pe scribd la adresele:

  -http://www.scribd.com/doc/6443775/Minuni-Si-False-Minuni
  -http://www.scribd.com/doc/6712954/Biserica-Si-Viermii-Cei-Neadormiti-Mihai-Urzica

 9. Ma iertati dar nici “Petrache Lupu cu Maglavitu lui” nu-s bune? Parca citisem de un parinte ca ar fi fost ceva adevarat si chiar m-a intrebat ieri cineva si am zis ca ar fi bun.

 10. Prima si ultima poza sunt chiar ale aparitiei demonice?

 11. @George:

  Ultima e, in mod vizibil, o statuie de neon:) sau ce dispozitiv de luminat or fi folosit, iar prima e, cel mai probabil, o smecherie fotografica.

 12. De Acoperamantul Maicii Domnului, la una dintre bisericile ortodoxe din Bucuresti era o femeie care impartea “rugaciunea Fecioarei de la Medjugorje”. Fenomenul nu cred ca e singular.

 13. @Sorin:

  fireste ca promoveaza fenomenul de vreme ce il prezinta intr-un material de o asemenea anvergura.
  faptul ca nu il “certifica” e normal; in lipsa unei abordari de tip jurnalism de investigatie care sa isi propuna o analiza de substanta nu ramane decat posibilitatea unei astfel de pozitionari care este (sau ar trebui sa fie legata) de incercarea unei priviri obiective asupra fenomenului (o obiectivitate a jurnalistului), fenomen care, altfel, scapa unei intelegeri rationale lumesti.

  pe de alta parte, daca e sa ne raportam la modul cu totul rauvoitor in care se prezinta de obicei lucrurile legate de credinta si biserica in mass media de la noi, in special cand e vorba de BOR, as inclina sa cred, mai degraba, ca “tonul” materialului este dat de faptul ca se refera la o manifestare “girata” de catolici. care catolici, au un lobby destul de puternic in sfera romaneasca si, pe langa asta, au stiut sa isi construiasca o imagine “corecta”. sunt buni la PR si “politics”.

  revenind la material, e acelasi gen de abordare pe care o are “biserica” catolica vis’a vis de fenomen, abordare dezvaluita de pastorul ce este intervievat in material.
  pe de o parte joaca rolul circumspectului, pe de alta parte – faptic – nu fac nimic care sa opreasca potentiala ratacire ba dimpotriva, o incurajeaza tacit.

  din pacate, “erori” de acest gen se intampla si in sanul BOR (nu neaparat din aceleasi ratiuni), vezi cazul preotelului mare cantaret de muzica populara. lipsa unei atitudini care sa taie cancerul si nu sa il lase sa (se) perpetueze precum si participarea destul de serioasa la ratacire ne arata ca si in biserica noastra s-a infiltrat acest duh harismatic iar, la nivel de ierarhi, o anumita “atingere” catolica in modul de conducere a treburilor bisericesti.

  e o lupta dura, pe foarte multe planuri. din fericire, in ortodoxie, avem atat invatura despre cum sa luptam cat si leacul – dupa cum subliniaza Parintele Mihail in primul comentariu. citindu-l, as sublinia ca mai avem si pastori in duhul lui Hristos. inca.

 14. (e)Ternul si halucinogenul Vatican.
  Fabrica de artefacte si facaturi, “Marta” narcomana prizand la iarba verde.
  Apropo, s-ar putea sa aiba anunt pe site, “angajam scenaristi, ingineri de sunet si lumini”.

  Oricum, facatura Medjugorie a fost ceva soft, cand or baga-o pe-aia heavy, de final, cu demonii – extraterestri, ce succes vor avea!

  Pacat de cei de buna credinta cazuti in plasa vanzatorilor de iluzii, sa-i ajute Dumnezeu sa iasa din spectrul inselatoriei institutionalizate, sa cunoasca Adevarul si sa devina liberi.

 15. tipic modelul de secta …in acest caz secta catolica si greco catolica….si afirmatia lui carmen avram “acolo merg ortodocsi catolici” ASA CEVA NU EXISTA!!! chiar nu se poate vorbi cu aceasta doamna sa isi revizuiasca bine spusele, notitele inainte sa faca afirmatii de prost gust si fara noime…

 16. Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte. În această lumină, poate este bine, ca să citească cel interesat, ce au devenit după ani şi ani principalii promotori ai fenomenului Medjugorie, copiii de atunci şi preoţii care au fost de la început la manifestări şi le-au gestionat. De reţinut, că episcopul de Mostar n-a adeverit niciodată, că fenomenul ar fi unul inspirat de Dumnezeu, ba dimpotrivă.

 17. @ SVM

  Nu, e inselare. Citeste Mihail Urzica – Minuni si false minuni, unde trateaza pe larg, sau pe net la eresulcatolic.

 18. admin
  rog un argument, ceva , cu privire la exorcismele infaptuite in “biserica” catolica; am un prieten plecat de ceva vreme in Italia si pentru ca nu are unde, se mai duce pe la catolici…din pacate; i-am dat milioane de argumente cu privire la aparitii si la alte aspecte dar m-am cam blocat la exorcismele astora si la exorcisti celebri cu cazuri chipurile clar vindecate…ajutor rogu-va!

 19. Demonism si inselare. Asta e Medjugorie. Maica Domnului nu are program de aparitii fixe, iar catolicismul are prea multe erezii ca sa fie in gratiile Adevarului.

 20. @Stefan:

  Pai in primul rand trebuie sa inteleaga ca acolo nu e biserica. “Vindecari” fac si bioenergeticienii, si vrajitori etc. Asadar, daca nu intelege si nu primeste ca biserica avem doar in ortodoxie… multa rugaciune ca Domnul sa ii lumineze totusi mintea.

 21. Daca vreti sa vedeti manifestarile tinerilor harismatici, puteti sa baleiati filmuletul:
  http://www.dailymotion.com/video/k20IHrkz0LTgVTSaV0?start=439#from=embed realizat in sanul Comunitatii Emanuel, comunitate care a prins radacini si in Romania (a se vedea site-ul lor web), si la care, desi nu se spune aici, participa destui romani ortodocsi atrasi de primirea… caluroasa.

 22. @sceptik:

  Multumesc, am gasit intr-adevar aici:
  http://eresulcatolic.50webs.com/miracole.html

  Dar mai demult poate citisem si de aici sau poate in alta parte si cum habar nu aveam despre ce e vorba, am crezut ca o fi bun.
  http://www.crestinortodox.ro/diverse/maglavit-petrache-lupu-96339.html

  Doamne ajuta!

 23. În afara Bisericii Ortodoxe, diavolii joacă un teatru mai ceva ca politicienii mincinoși și criminali (că doar ei îi și inspiră)… Pe așa zișii exorciști îi fac să execute niște ceremonii cumva mai ”speciale” (unele plagiate din Ortodoxie, altele – cele mai multe – inventate pe la catolici sau (neo)protestanți sau chiar de diverși șarlatani), confirmându-le și mândria că EI alungă demonii și ”experiența” în domeniu. Iar de la cei bolnavi, demonii se retrag temporar, ascunzându-se doar pentru a continua în surdină înșelarea.

  Precizăm învățătura ortodoxă în câteva idei principale:

  1. Nu exorciștii alungă demonii, ci Mântuitorul Hristos – Domnul și Dumnezeul nostru, Cel ce are toată puterea în cer și pe pământ. În slujbele ortodoxe, noi toți, și clerici și credincioși, ne rugăm Lui să intervină cu mila și cu puterea Sa infinită. De aceea trebuie să priveghem și să ne rugăm cât mai mult Mântuitorului, căci fără El nu putem face nimic. Iar prima intervenție cu putere a lui Hristos în viața omului este la Botez, când omul se leapădă (și ar trebui să conștientizeze asta) de satana și se unește cu Hristos, se îmbracă în Hristos.

  2. Pentru a fi și noi conlucrători cu Domnul Hristos la biruința Lui asupra vrăjmașului nevăzut trebuie să agonisim harul Lui prin credință (dreaptă și luminată), rugăciune și post. Această pecete a lui Hristos vine pe străduința noastră de a ne uni cu El, și, astfel, El Însuși luptă pentru noi, preocuparea noastră fiind îndreptată prioritar spre unirea cu El, nu spre războirea cu diavolul. Unii, chiar și preoți, cad în înșelarea de a crede că sunt suficient de puternici ei ca să poruncească demonilor să iasă… Or, Domnul Hristos este Împăratul atotputernic, El poruncește și împlinește voia Sa. Partea noastră este de a împlini voia Sa, de a ne uni cu El prin har, credință și fapte bune.

  3. Dumnezeu știe și îngăduie ca unii oameni să sufere experiența îndrăcirii în chip pedagogic, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți din jurul lor, ca pe toți să-i cheme la pocăință și comuniune. Deci, Părintele nostru Ceresc nu dă rateuri în purtarea de grijă și chivernisirea lumii și a oamenilor, ci ne arată și cât de mult ne respectă libertatea. Starea de îndrăcire este urmarea alegerilor proaste, a păcatelor repetate și a patimilor care au robit voia omului față de voia diavolului – tatăl minciunii și al crimei. Este iadul de pe pământ, unde suferința trupului și chinul sufletului sunt încă posibil de vindecat prin pocăința și străduința și a celor posedați, dar și a celor apropiați care-și pot pune sufletul pentru ei. Dumnezeu, deci, vrea ca prin această suferință să-i vindece pe mai mulți și de necredință și de lenevie…

  4. Vindecarea deplină a celor îndrăciți se face în Biserică, nu în afara ei. Diavolul îl scoate pe om din comuniunea cu Dumnezeu și cu semenii, îl izolează în concepții eretice (ideolatrii) și-n practici individualiste care-i întrețin mândria și izolarea. Hristos – Dumnezeu, dimpotrivă, Îl unește pe om și cu Sine și cu Trupul Său – Biserica, scoțându-l din orice izolare și pe verticală și pe orizontală la comuniune interpersonală.

  5. Dar, noua formă de îndrăcire, care nu a existat niciodată în istorie până acum, mi se pare sindromul ”virtualității” cultivat prin tembelizor (, internet și telefon mobil). Omul nu mai trăiește viața lui, devine spectator și trăitor al unor scenarii virtuale (filme, jocuri, show-uri) care-i captează atenția, timpul și energia într-o lume străină de realitatea creației și a vieții dumnezeiești. Este semnul unei mari întunecări duhovnicești faptul că mulți oameni (copii și tineri mai ales, chiar botezați fiind) nu mai cunosc pe Dumnezeu, pe Sfinți, nu mai înțeleg unele rațiuni și rânduieli creștine elementare, dar sunt experți în a ști toate personajele iluzorii din filme, toate șmecheriile din jocuri, toate opțiunile aplicațiilor de pe iphone șamd. Acești oameni, care nu prea mai știu de suflet, de credință și de comuniune în Hristos, sau dacă știu ceva au noțiuni amestecate și deformate new-age-ist, trăiesc mai mult în lumea iluziilor decât în realitate, de aceea sunt autiști și schizofreni fără acte. Iar diavolul îi ține robi, ca și pe ereticii de toate felurile, în pușcăriile lui mintale, multe și întunecate. Această vrajă a iluziilor și a fanteziilor (vizuale și virtuale) care devin mai atrăgătoare decât realitatea reprezintă suportul manipulării generale pregătitoare pentru Antihrist. Obișnuința cu spectacolele de lumini și sunete, euforia drogantă a senzaționalului virtual împietrește sufletul omului și-l înlănțuie în așteptarea unor noi și noi și mai spectaculoase iluzii… Dar și acum, soluția evadării și a eliberării oamenilor din îndrăcirea asta este tot pocăința și nevoința, care trezvesc sufletul și-l unesc cu Hristos în Biserica Lui Ortodoxă. Și cred că de aceea îngăduie Dumnezeu peste lumea de azi atâta strâmtorare și suferință, ca să ne trezim (ca boxerul, din pumni) din vraja ”virtualității” și din idolatria tehnologiei.

  6. Trebuie să subliniez și acest aspect important: orice tămăduire din îndrăcire o face Mântuitorul Hristos pe temelia smereniei atât a omului posedat, cât și a celui ce mijlocește vindecarea. Deci, nu cred că o exorcizare anunțată din timp, mediatizată și show-izată (de parcă exorcizarea ar fi un proces magic, hocus-pocus se petrece automat în anumite condiții), este autentică. Credinciosul (cleric sau nu) care mijlocește o asemenea tămăduire va rămâne mereu ascuns, anonim, necunoscut, Dumnezeu preamărindu-Se în asemenea situații. Iată adevărata exorcizare, luată din Pateric: ”Altadata iarasi i-au adus lui avva Longhin unii pe un indracit. Iar el zicea catre dansii: eu n-am ce sa fac. Ci mergeti mai bine la avva Zinon. Apoi cand a inceput avva Zinon sa goneasca diavolul, a inceput a striga diavolul: acum socotesti, avvo, ca pentru tine ies? Iata avva Longhin se roaga acolo impotriva mea, si temandu-ma de rugaciunile lui ies, ca altfel tie nu-ti dam raspuns.”.

  7. Nu multa lume care este antrenată într-un fenomen sau într-o formă creștină de cult este garanția Adevărului (apropo de exaltarea=îndrăcirea în masă de la Medjugorje), ci conformitatea cu Viața și Tradiția Bisericii – Trupul lui Hristos. Duhul Sfânt, Duhul Adevărului este Duhul lui Hristos și nu se contrazice pe Sine inventând forme noi de evlavie și de cult, dogme, comunități și ”tradiții” străine de învățătura și viața Bisericii. Duhul Sfânt nu creează dezbinare și divizare în Biserică (apropo și de apologiile calomnioase și justițiare ale unor ”e-ortodocși” neadormiți), ci confirmă Viața și Tradiția de 2000 ani a Bisericii lui Hristos în aceeași unitate de credință și de cult cu Sfinții Apostoli, cu Sfinții Părinți, Martiri și Mărturisitori din toate timpurile și locurile.

 24. Sa ne traiti parinte Mihail!

 25. Mulţumim părinte Mihail.

 26. Pingback: Parintele Mihail Stanciu despre INDRACIRILE mai vechi si mai noi, despre EXORCISMELE adevarate si false si CUM SA DEOSEBIM INSELARILE
 27. http://www.formula-as.ro/2011/987/spiritualitate-39/puterea-rugaciunii-14239

  A aparut articolul din formula-as, manipulare grosolana!

  Doamne, ajuta-ne sa nu ratacim calea!

 28. Ma intreb ce parere aveti despre fenomenul Soufanieh, in Siria? Este si acolo manipulare?

 29. @ Teodor:

  Nu am auzit despre el. Daca nu e in Adevar, adica in ortodoxia neratacita, atunci este inselare orice aratare care legitimeaza o erezie sau o paganatate.

 30. Fenomenul acesta se intampla in casa unei familii ortodoxa-melchita din Damasc. Este destul de cunoscut, vedeti http://www.soufanieh.com/. Este si un documentar mai lung pe youtube, intitulat “The Miracle of Damascus”.

 31. @ Teodor:

  Ni se pare flagrant ecumenista acea pagina, si pare, oricum, ceva catolic, nu ortodox (cultul inimii lui Hristos), deci raspunsul e limpede.

 32. Pingback: PRIMATUL PAPAL, OBSESIA ABSOLUTA A VATICANULUI. Interviul cardinalului Kurt Koch, seful Consiliului de Promovare a Unitatii Crestinilor
 33. Pingback: Pericolul legaturii cu duhurile cazute sau: "Cu uimire si infricosare" despre "USURATATEA CU CARE 'CRESTINII' DE ASTAZI SE INCRED IN VEDENII SI ARATARI"
 34. Ce parere aveti si despre Marian Rosalia de la Secu?

 35. @Razvan Ares:

  Nu am auzit de nimeni cu acest nume.

 36. http://www.ichtys.hu/ichtys/seuca.htm

  Vrea sa spuna Marian Rozalia de la Seuca .
  A se vedea link-ul.
  Ps-In opinia mea acceasi Marie , cu alta palarie.
  Adica aceeasi inselare.

 37. @Monica D:

  Da, cu siguranta, acelasi fenomen de grava inselare. Multumim!

 38. Pingback: Ecumenism total, antihristic, la TIMISOARA, dupa modelul Medjugordje: “GRUP DE RUGACIUNE” CONTINUA CARE ADUNA ORTODOCSI, CATOLICI SI PROTESTANTI - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare