“MEDJUGORJE” – O MARE INSELARE CATOLICA, promovata si la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)

17-10-2011 12 minute Sublinieri

“FENOMENUL” MEDJUGORJE – DOSARUL UNEI PERICULOASE SI POPULARIZATE INSELARI DEMONICE IN MASA

Refractare la orice inseamna manifestare ortodoxa a credintei – cum ar fi inclusiv inchinarea la moaste – televiziunile noastre (in cazul de fata, Antena 3) nu au nicio problema in a promova fenomene de inselare draceasca cum este vestitul Medjugorje. Din pacate, foarte multi ortodocsi, unii chiar cu “binecuvantarea duhovnicului“, participa la pelerinaje in vestita locatie, de unde se intorc absolut convinsi ca au fost martori la cine stie ce revelatii divine si miraculoase. Exista chiar un site dedicat mesajelor pe care “Gospa” (aparitia de la Medjugorje) le emite inclusiv pentru romani. Un exemplu:

Mesajul din 25 iulie 2011 “Dragi copii, acest timp să fie pentru voi timp de rugăciune şi de tăcere. Odihniţi-vă trupul şi spiritul, să fie întru iubirea lui Dumnezeu. Copilaşilor, permiteţi-mi să vă conduc, deschideţi-vă inimile Duhului Sfânt, pentru ca tot binele care e în voi să înflorească şi să aducă roade însutit. Începeţi şi sfârşiţi ziua cu rugăciunea inimii. Mulţumesc că aţi răspuns la chemarea mea!” 07/2011

Recomandam parcurgerea si popularizarea excelentului material de mai jos, realizat acum cativa ani de Ioan Butiurca pentru Ziarul de Mures, in care se arata istoricul, motivele evidente pentru care aparitiile sunt demonice, rolul jucat de cardinalii si papei Romei in perpetuarea acestora precum si sensul in care se inscrie acest fenomen de inselare in masa:

 • Ortodoxie – Catolicism:

“FENOMENUL MEDJUGORJE” – vedenii dracesti promovate de Antena 3

Medjugorje – DOSARUL UNEI MISTIFICARI (Ioan Butiurca)

– fragmente –

… Evenimentele au demonstrat ca fenomenul Medjugorie face parte din tendinta lumii contemporane de a imbratisa apostazia generala, proces cauzat de slabirea discernamantului duhovnicesc.

Pentru cei care se intreaba cum a fost posibil ca zeci de milioane de oameni sa accepte ca fiind reale evenimentele de la Medjugorie, cel mai plauzibil raspuns poate fi gasit intr-o carte cu valoare premonitorie, aparuta in 1972. In „Ortodoxia si religia viitorului”, ieromonahul Seraphim Rose avertiza ca lumea se afla in zorii unei noi ere, cea a revarsarii unui duh strain de Duhul Sfant, rezultat al actiunilor demonice care imita constant lucrarea lui Dumnezeu. Parintele Seraphim Rose identifica acest duh in continutul miscarii harismatice, care luase un avant considerabil in confesiunile neoprotestanta si catolica si incepuse sa se infiltreze in sanul Bisericii Ortodoxe. Pornind de la faptul ca una din caracteristicile fundamentale ale inselaciunilor demonice este aceea ca ele imita lucrarea lui Dumnezeu, autorul enumera cateva trasaturi ale manifestarilor „supranaturale” harismatice: receptarea directa a „mesajelor de la Dumnezeu” in forma „profetiilor” si a „talmacirilor”, spiritul ecumenic, cu deviza „Dumnezeu este mai presus decat credintele noastre si nici una dintre confesiuni nu detine monopolul asupra Lui”, increderea in sine, indrazneala si mandria receptorilor mesajelor divine.

Deloc surprinzator, toate aceste caracteristici se vor regasi ulterior in cadrul fenomenelor de la Medjugorie si in randurile celor implicati direct in propagarea lor. Nu in ultimul rand, un rol important in perpetuarea falselor fenomene mistice din localitatea bosniaca l-au avut balbaielile si calculele oportuniste ale elitei teologice de la Vatican, care a incercat, fara succes, sa impace exigentele doctrinare cu fervoarea oarba a maselor de pelerini. Roadele funeste ale unei astfel de abordari au fost subliniate zilele trecute de insusi Ratko Peric, episcopul diocezei Mostar-Duvno din Bosnia-Hertegovina, in care se afla parohia Medjugorie. Inainte insa de a intra in culisele controversatului fenomen, sa zabovim putin asupra cronologiei evenimentelor din localitatea bosniaca.

„Gospa” se arata

Medjugorie este un orasel din inima Hertegovinei, populat de cateva mii de croati, cuibariti intre doua dealuri, Krizevac si Podbrdo („Medjugorje” inseamna „intre munti”). Timp de secole, regiunea a fost scena unei rivalitati intense intre calugarii din Ordinul Franciscan, administratori ai parohiei Medjugorie, si ierarhia diocezei condusa de Episcopul de Mostar, care detine jurisdictia asupra Medjugorie. Dupa cum vom vedea mai incolo, animozitatile dintre cele doua tabere aveau sa joace un rol important in alimentarea fenomenului Medjugorie.

Potrivit istoriei oficiale, totul a inceput in seara zilei de 24 iunie 1981, cand sase tineri, Ivanka Ivankovic (n. 21 iulie, 1966), Mirjana Dragicevic (n. 18 martie, 1965), Vicka Ivanovic (n. 3 septembrie, 1964), Ivan Dragicevic (n. 25 mai, 1965), Ivan Ivankovic si Milka Pavlovic au urcat pe un deal din jurul oraselului. La un moment dat, ei au vazut o femeie tanara cu un copil in brate. Fara sa spuna vreun cuvant, aceasta le-a facut semn sa se apropie insa tinerii, surprinsi si speriati, nu au avut curajul sa se indrepte spre neobisnuita aratare. Crezand ca femeia din vedenie este Fecioara Maria, a doua zi, primii patru tineri s-au reintors pe deal, impreuna cu alti doi prieteni, Marija Pavlovic (n. 1 aprilie, 1965) si Jakov Colo (n. 6 martie, 1971). Brusc, cei sase au fost orbiti de o raza de lumina, iar in fata le-a aparut femeia din ajun, de data aceasta fara copil. Tinerii au ingenuncheat si au inceput sa se roage, dupa care Ivanka a intrat in dialog cu ciudata faptura, intreband-o despre mama ei, care murise in urma cu doua luni. In final, femeia i-a binecuvantat si le-a spus ca se vor intalni din nou.

A treia zi, aratarea le-a marturisit tinerilor ca este Fecioara Maria si a avut un mesaj special pentru Marija: „Pacea trebuie sa domneasca intre om si Dumnezeu si intre toti oamenii!”. Vestea despre viziunile tinerilor s-a raspandit cu repeziciune, astfel ca pe 28 iunie, 1981, la Medjugorje s-au adunat 15.000 de pelerini. Preotul parohiei, calugarul franciscan Jozo Zovko, i-a luat pe tineri sub aripa sa ocrotitoare, iar intalnirile acestora cu presupusa Fecioara Maria, denumita „Gospa” in limba croata, au continuat. Uneori aparitiile durau doua minute, alteori pana la o ora. Cu timpul, vedeniile s-au inmultit, iar misterioasa creatura a inceput sa se infatiseze si pelerinilor veniti la Medjugorie, indiferent de varsta, rasa, educatia sau modul lor de viata. De asemenea, contactele dintre „Gospa” cu cei sase tineri au devenit tot mai complexe. Faptura din cealalta lume li s-a aratat pe campuri, in biserica parohiei sau in propriile case, transmitandu-le o avalansa de sfaturi, mesaje si avertismente pentru omenire. Practic, cei sase au continuat sa aiba intalniri regulate cu „Gospa” de-a lungul ultimilor 25 de ani si, dupa marturisirile vizionarilor, in tot acest timp au existat doar cinci zile in care nu au vazut-o pe “Fecioara”.

Cele zece secrete

Fara indoiala, unul dintre factorii care au contribuit la amplificarea notorietatii fenomenului Medjugorie a fost si ramane puternica sa amprenta „profetico-apocaliptica”. Inca din primele zile ale aparitiilor, cei sase „vizionari” au afirmat ca „Gospa” le-a promis ca le va dezvalui zece secrete privind evenimente viitoare care vor afecta Biserica si intreaga lume. Pana in prezent, trei dintre „vizionari”, Mirjana, Ivanka si Jakov, au declarat ca au primit toate cele zece mesaje, in timp ce Ivan, Marija si Vicka au spus ca au receptionat doar noua.

Secretele au fost scrise pe un pergament special, continand cronologia si descrierea fiecarui eveniment, documentul fiind pastrat in casa Mirjanei. Cei sase „vizionari” au spus ca vor ajunge, in final, sa cunosca toate cele zece secrete, dar nici unul nu le-a divulgat, exceptand faptul ca ele contin pedepse aspre pentru lume si vor incepe in timpul vietii „clarvazatorilor”. Potrivit acestora, al treilea dintre secrete implica un „semn supranatural vizibil si permanent, frumos si indestructibil”, care va fi lasat pe locul unde ar fi aparut pentru prima data „Fecioara Maria”.

„Vizionarii” pretind ca „Gospa” le-a transmis in acest sens urmatorul mesaj: „Acest semn va fi dat ateilor. Voi, credinciosii, aveti deja semne si ati devenit voi insiva un semn pentru atei. Voi, credinciosii, nu trebuie sa asteptati mesajul pentru a va converti: convertiti-va degraba. Acest timp este un timp al gratiei pentru voi. Cand semnul va veni, va fi prea tarziu. Ca si mama, va avertizez, pentru ca va iubesc. Secretele exista. Copiii mei, nimic din toate acestea nu este cunoscut, dar atunci cand vor fi cunoscute, va fi prea tarziu. Intoarceti-va la rugaciune, nimic nu este mai important decat aceasta. As dori, daca Domnul mi-ar permite, sa va dezvalui cateva din aceste secrete, dar toate acestea pe care El le face pentru voi reprezinta deja o Gratie, ceea ce este aproape prea mult.

Una dintre „vizionare”, Mirjana, a mai declarat ca inainte cu zece zile de implinirea primei si celei de-a doua profetii, va dezvalui detalii despre acestea preotului franciscan Petar Ljubicic din Medjugorje. Potrivit Mirjanei, parintele Ljubicic va posti si se va ruga sase zile, iar cu trei zile inainte de producerea evenimentelor, preotul va face un anunt public referitor la ceea ce urmeaza sa se intample. Avertismentul „clarvazatoarei” este sumbru: dupa ce respectivele evenimente vor avea loc, cei care vor supravietui vor avea putin timp la dispozitie pentru a se converti. In numarul viitor, amanunte despre modul in care atitudinea ambigua a oficialilor de la Vatican a intretinut fenomenul Medjugorie, in ciuda concluziilor negative exprimate de cei doi episcopi de Mostar si de conferinta episcopilor din fosta Iugoslavie. (…)

„Gospa” ecumenica

Alte nenumarate episoade cel putin ciudate au întarit convingerea episcopului Zanic ca aparitiile de la Medjugorie nu au nimic de-a face cu Fecioara Maria. Astfel, unele din declaratiile „Gospei” erau în contradictie flagranta cu dogmele catolice, mergând pâna la subminarea autoritatii bisericii, în timp ce altele erau de-a dreptul hilare, confirmând parca definitia Tratatului de Teologie Mistica” din 1923, scris de Parintele Farges, potrivit caruia „în timp ce viziunile divine poarta atributele gravitatii si maiestatii lucrurilor divine, figurile diabolice au ceva nedemn de Dumnezeu, ceva ridicol, extravagant, dezordonat sau irational în ele”.

O scurta trecere în revista este edificatoare în acest sens. În cartea parintelui Yanko Bubalo este mentionat ca în 25 iunie, 1981, Mirjana i-a cerut „Fecioarei” un semn… si acele ceasului ei s-au inversat; 27 iunie, 1981 – „vizionarii” au declarat ca „Gospa” a disparut de mai multe ori pentru ca oamenii au calcat pe voalul ei; 2 august, 1981 – cei prezenti au atins unul câte unul „voalul, capul, mâna si hainele aparitiei. La sfârsit Fecioara parea murdara, plina de pete” (p.73-74); toamna lui 1981 – Jakov a întrebat-o pe „Fecioara” daca Dinamo, echipa de fotbal din Zagreb, va câstiga titlul de campioana. Aceasta întrebare a fost urmata de hohote de râs din partea celorlalti „vizionari”.

O serie de afirmatii facute de „Gospa” se bat cap în cap cu dogma Bisericii Catolice, conform careia mântuirea se obtine numai în cadrul ei, prin credinta în Hristos, fiul lui Dumnezeu, si în primatul papal: „Toate religiile sunt egale în fata lui Dumnezeu” (Chronological Corpus of Medjugorje, p. 317), „Dumnezeu conduce toate confesiunile asa cum un rege îsi conduce supusii, prin intermediul slujitorilor sai”(Aparitiile de la Medjugorie – Svat Kraljevic, 1984, p. 58),Musulmanii si ortodocsii, la fel ca si catolicii, sunt egali în fata Fiului meu si a mea, pentru ca toti sunteti copiii mei” (Fecioara Maria apare în Iugoslavia – Pr. Marjan Ljubic).

Merita amintite si raspunsurile la întrebarile: „Când primeste bebelusul un suflet viu?” – Gospa: „La patru luni si jumatate”, si Sunt adevarate manifestarile OZN?” – Gospa: „Da”.

(…)

Aminteam în numerele anterioare ca proliferarea fenomenului Medjugorie nu ar fi fost posibila fara duplicitatea oficialilor de la Vatican care, în dorinta de a valorifica valul de fervoare oarba a maselor de pelerini, au ignorat sau minimalizat semnalele de avertisment trimise de episcopii catolici din zona Mostar si din fosta Iugoslavie. Primul înalt ierarh care a transmis un mesaj ambiguu în legatura cu Medjugorie a fost însusi cardinalul Ratzinger, actualul Papa Benedict al XVI-lea, care în anii ‘80 detinea functia de presedinte al Congregatiei pentru Doctrina Credintei.

În urma cercetarilor facute în parohia aflata sub jurisdictia sa, episcopul Pavao Zanic i-a înmânat lui Ratzinger, în aprilie 1986, un raport negativ despre aparitiile de la Medjugorie. Trei saptamâni mai târziu, în luna mai, cardinalul Ratzinger a dizolvat comisia episcopului Zanic si a ordonat Conferintei Episcopilor Iugoslavi sa înfiinteze una noua. Ratzinger nu a oferit nici o explicatie pentru actiunea sa, fara precedent în istoria Vaticanului, Sfântul Scaun lasând întotdeauna în grija epicopului locului investigatiile de acest gen.

(…)

Asa cum precizam in numarul anterior, radacinile fenomenului Medjugorie se gasesc in miscarea harismatica contemporana, aparuta la inceputul secolului XX si care a luat un mare avant in ultimele decenii, raspandindu-se in intreaga lume. In cartea sa „Intelegand Medjugorje – viziuni ceresti sau iluzii religioase?”, autorul catolic Anthony Foley detaliaza legaturile dintre evenimentele din localitatea bosniaca si miscarea „Reinnoirea Harismatica” din cadrul Bisericii Romano-Catolice, demonstrand ca Medjugorie a fost inca din primele clipe sub influenta „harismaticilor”.

Astfel, Jozo Zovko si Tomislav Vlasic, parintii franciscani care i-au luat sub aripa lor ocrotitoare pe cei sase „vizionari”, erau adepti ai miscarii harismatice, in timp ce teologul René Laurentin, principalul promotor al Medjugorie, este unul din membrii fondatori ai miscarii harismatice catolice. Mai mult, in zilele de 23-25 august 1983, la Medjugorie au fost tinute slujbe harismatice in cadrul carora tinerii „vizionari” si un numar de preoti si calugarite au primit „botezul in Spirit”.

Secolul „harismatic”

Pentru a intelege mai bine sensul si implicatiile miscarii „harismatice”, este esential sa identificam modul ei de manifestare, precum si terenul pe care a aparut aceasta. Astfel, printre caracteristicile fenomenelor harismatice (kharisma – „dar”, „favor divin” in limba greaca) se numara vorbirea in limbi, transmiterea de mesaje profetice, accentul pus pe experientele emotionale, egalitatea sa-cerdotala a femeii cu barbatul, contactul cu fiinte din alta lume sau mesajul ecumenist. Trasatura fundamentala a experientei harismatice este accentul pus pe discernamantul personal ca autoritate suprema; revelatiile individuale si interpretarea lor subiectiva inlocuiesc calauzirea traditionala pe care Biserica a oferit-o de-a lungul secolelor. In aceste conditii, nu este de mirare ca primele manifestari „harismatice” au aparut in sanul miscarii protestante din Statele Unite, chiar in anul 1900. Pornita din interiorul confesiunii metodiste, ai carei adepti au experimentat asa-numita „vorbire in limbi” ca semn al primirii Duhului Sfant, miscarea harismatica sau penticostala, asa cum mai este cunoscuta, s-a raspandit incet, dar sigur. Ascensiunea viguroasa a fenomenului a inceput in anii ’60, cand „renasterea harismatica” a castigat aprobarea oficiala sau neoficiala a majoritatii confesiunilor neoprotestante si s-a imprastiat rapid atat in America, cat si in afara ei.

Unda „harismatica” a atins Biserica Catolica in anul 1967, dupa ce o mana de profesori de teologie si studenti de la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, Pennsylvania (SUA) a experimentat aceleasi trairi propovaduite de penticostalii neoprotestanti. Doi ani mai tarziu, episcopii romano-catolici din SUA au aprobat miscarea harismatica, iar tarile romano-catolice europene au devenit si ele entuziast „harismatice”, dupa cum o atesta conferinta „harismatica” din vara anului 1978 din Irlanda, la care au participat mii de preoti irlandezi. Nu cu mult inainte de moartea sa, Papa Paul al VI-lea (1963-1978) a declarat, la intalnirea cu o delegatie „harismatica”, ca si el este penticostal. Ulterior, atat Papa Ioan Paul al II-lea, cat si Benedict al XVI-lea, si-au exprimat sprijinul fata de Reinnoirea Harismatica Catolica, ce numara astazi peste 120 de milioane de adepti in intreaga lume. Duhul din umbra In fata acestei veritabile explozii „harismatice”, fara precedent in istoria umanitatii, se pune firesc intrebarea: ce sau cine este acest duh care este pe cale sa cuprinda intreaga planeta?

Care sa fie explicatia unui succes atat de spectaculos al reinnoirii harismatice „crestine” intr-o lume occidentala care a dezertat in masa din biserici? Cum se explica intensitatea acestui duh deosebit de puternic, in stare sa produca o multitudine foarte variata de fenomene „harismatice”, inclusiv vindecari, vorbiri in limbi, talmaciri, profetii, la baza tuturor acestora aflandu-se „botezul” cu, sau in, sau al “Duhului Sfant”? Un preambul al raspunsului, care va fi detaliat in urmatoarea aparitie a Ziarului de Mures, a fost formulat in documentarul Tv Viziuni la cerere: Conspiratia Medjugorie, realizat de jurnalistul american E. Michael Jones. Redam in continuare un fragment sugestiv din documentar:

‹‹ „Medjugorje reprezinta planul diavolului pentru cei piosi. Nu am fost surprins sa aud un preot vorbind despre Medjugorie in acest mod. Dar a fost surprinzator sa aud un parinte fransciscan vorbind astfel, mai ales la Medjugorie. Acest om era aici de zece ani si in tot acest timp a trecut de la credinta ca Medjugorie este vizitat de Maica Domnului, la convingerea ca este vorba de o inselatorie demonica.Ideea de baza, mi-a spus el aratand spre Biserica Sfantului Iosif, este sa iei un oracol uman si sa-l promovezi la un rang cvasi-divin, iar apoi sa-i excomunici pe toti cei care nu-l cred. Avem de-a face cu un alt Iisus.”››

Concluzia preotului franciscan consoneaza cu cea a teologului catolic Donal Anthony Foley, cercetator al fenomenului Medjugorie: „Diavolul este dispus sa tolereze cateva lucruri bune, atata timp cat spera sa realizeze un rau mai mare pe termen lung”. Cu alte cuvinte, in batalia pentru castigarea sufletelor oamenilor, diavolul isi poate permite sa piarda cateva batalii daca acest pret ii va permite sa castige in final razboiul. El va produce cateva „fructe” bune… va apela chiar la semne si minuni, miracole si vindecari, va converti si intoarce suflete spre cre-dinta in transcendent, cata vreme le va determina sa creada minciuni si sa le orbeasca in privinta adevarului.

„Pana la sfarsitul acestui veac nu vor lipsi de pe pamant alesii lui Dumnezeu, dar nu vor lipsi nici slugile satanei. Dar in vremurile din urma, cei care intr-adevar Il vor sluji pe Dumnezeu cu credinta, o vor face reusind sa se ascunda de oameni, in mijlocul carora nu se vor mai lucra semne si minuni dumnezeiesti ca in ziua de azi. Acei alesi ai vremurilor din urma isi vor lucra mantuirea din mijlocul lumii si ascunsi de ea, in smerenie, iar in Imparatia Cerurilor, ei vor fi mai mari decat Parintii facatori de minuni din vechime. Caci in acele timpuri, nimeni nu va mai lucra semne minunate in fata ochilor oamenilor, care sa incalzeasca inimile lor de focul dumnezeiesc si sa-i indem-ne pe calea anevoioasa a mantuirii. Multi dintre oameni, stapaniti fiind de duhul necurat al nestiintei, vor cadea in prapastie, ratacind pe calea cea larga pe care multi merg”. – Profetia Sf. Nifon de Constantiana, din insula Cipru.

***

Asa cum aminteam in numarul precedent, intensitatea si amploarea experientelor „harismatice” din lumea contemporana, in care se includ si „viziunile” de la Medjugorie, nu pot fi puse pe seama Duhului lui Dumnezeu, ci a vrajmasului Sau, Satan. In acest sens, este foarte semnificativ faptul ca „semnele” si „minunile” care se revarsa intr-un numar tot mai mare peste omenire au un numitor comun – dimensiunea lor spiritualist-ecumenista. Nu intamplator, miscarea harismatica, pornita din lumea neoprotestanta, s-a extins in sfera catolicismului, pentru a stabili ulterior puncte de legatura cu religiile si confesiunile necrestine. S-a ajuns pana acolo incat experienta harismatica, cu toata cohorta ei de „daruri” – viziuni ceresti, puterea de a exorciza si de a face miracole etc. -, sa fie socotita ca fiind la indemana oricarui om, devenind chiar criteriul care valideaza autenticitatea unei credinte religioase. Peste toate, mesajul unitar care se desprinde din comunicarile „profetilor harismatici” este acela ca traim vremurile aparitiei unui nou crestinism, ale unui nou misticism, care trebuie sa inglobeze in sine toate religiile. Ideologii miscarii harismatice incearca sa ne convinga ca intre cautatorii de absolut exista o mare fratie spirituala, careia ii apartin nu doar Bisericile Apusului si Rasaritului, ci si toti aceia ale caror vointe sunt indreptate catre divin, adica oameni apartinand tuturor religiilor, sectelor si ideologiilor religioase.

Similitudinile cu mesajul transmis de asa-zisa „Fecioara Maria” care apare la Medjugorie sunt izbitoare. Din dialogurile „Fecioarei” cu cei sase „vizionari” aflam ca „toate religiile ii sunt dragi lui Iisus”, ca „diversitatea religiilor nu este un obstacol” in calea mantuirii, ca „musulmanii, ortodocsii si catolicii sunt egali in fata lui Iisus si a Maicii Domnului” si ca „separarea intre crestini si musulmani nu este buna”.

Era inselarii

Astfel, falsii prooroci ai timpurilor noastre, atat de la vest, cat si de la rasarit, anunta cu glas din ce in ce mai puternic apropierea „noii ere a Duhului Sfant”, a „noii Cincizecimi”, a „punctului Omega”, in cursul caruia oamenii vor face un salt spiritual fenomenal, dobandind puteri supranaturale. In realitate, aceasta noua era prefateaza domnia lui Antihrist, personajul miraculos care, potrivit Scripturii, isi va face aparitia la sfarsitul vremurilor pentru a insela intreaga umanitate:

„Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui Satan, insotita de tot felul de puteri si de semne si de minuni mincinoase, si de amagiri nelegiuite, pentru fiii pierzarii, fiindca n-au primit iubirea adevarului, ca ei sa se mantuiasca. Si de aceea Dumnezeu le trimite o lucrare de amagire, ca ei sa creada minciuni, ca sa fie osanditi toti cei ce n-au crezut adevarul, ci le-a placut nedreptatea (II Tesalonicieni. 2, 9-12).

Dupa cum scria parintele Seraphim Rose, exact aceasta profetie incepe sa se implineasca, cu forta unei puteri demonice, tocmai acum, in zilele noastre. Pe masura ce formele spectaculoase de falsa spiritualitate iau in stapanire tot mai multi oameni, se pregateste terenul adevaratei religii anticrestine, o religie care isi va mentine doar o fatada de crestinism, dar al carei continut se va baza pe experiente „initiatice” de natura demonica. Cei neintariti duhovniceste vor cadea imediat in capcana inselaciunilor diabolice, multi dintre ei urmand sa fie „rasplatiti” cu posibilitatea de a infaptui miracole cu ajutorul duhurilor rele. Crestinii care nu vor lua drept adevar cele mai grosolane si mai nescripturistice inselaciuni, potrivit carora „lumea este in pragul unei mari desteptari spirituale”, vor apartine acelei minoritati careia Mantuitorul i-a promis: „Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua Imparatia” (Luca 12,32).

Biblia avertizeaza insa ca pana si acest grup restrans de crestini adevarati va fi atacat si ispitit de „marile semne si minuni” ale lui Antihrist. Marea masa a „crestinilor” in schimb, il va accepta pe falsul Mesia fara intrebari si fara probleme, pentru ca „noul” sau „crestinism” este exact ceea ce cauta multimea: un mod de viata pseudo-religios, axat pe slavirea propriului eu, pe distractie si magic, din care sa lipseasca complet dimensiunea ascetica, a lepadarii de sine. O astfel de viziune se datoreaza pierderii gustului si trairii duhovnicesti a adevaratului Crestinism, singura cauza a fenomenului prin care experientele harismatice au pus si continua sa puna stapanire pe sufletele atator oameni. Este o realitate trista faptul ca existenta centrata pe sine si care nu urmareste altceva decat autosatisfactia a devenit atat de generalizata in viata „crestinilor” zilelor noastre, incat acestia practic nu mai au acces la intelegerea unei spiritualitati autentice. Dar aceasta nu reprezinta catusi de putin trairea crestina, a carei definitie esentiala este tocmai razboiul neincetat impotriva diavolului si a patimilor, pentru dobandirea vietii vesnice, care nu inseamna altceva decat continutul vietii lui Hristos, al Sfintei Treimi.

Lumina adevarata

Putinta de a infaptui acest lucru se gaseste doar in sanul Bisericii Ortodoxe, a carei invatatura si practica ascetica si teocentrica sunt complet absente din lumea romano-catolico si protestanta, pe terenul careia s-a produs miscarea „harismatica”. Este demn de remarcat faptul ca toata aceasta „revarsare a Duhului Sfant” a aparut in exteriorul Bisericii Ortodoxe, la fel ca Miscarea Ecumenica insasi. Explicatia aparitiei pseudo-spiritualitatii harismatice pe teren catolic si protestant este simpla: prin paleta sa de senzatii si experiente inedite, ea a umplut golul launtric pricinuit de absenta oricarei invataturi practice despre indumnezeire din teologia catolica, care respinge unirea creatului si necreatului, scopul si sensul principal al crestinismului. De asemenea, miscarea harismatica a gasit un sol prielnic in pietatea protestanta, ucisa de rationalism si coplesita brusc de experienta reala a unor „puteri” invizibile care nu pot fi explicate pe cale rationala sau stiintifica. Pe fundalul acestui climat dominat de absenta harului dumnezeiesc, lumea „crestina”, in variantele ei catolica si protestanta, a gasit in experientele harismatice „mangaietorul” potrivit pentru a umple vidul ei spiritual. In lumina traditiei ascetice ortodoxe, noua spiritualitate se infatiseaza insa in adevarata ei dimensiune, cea de frauda spirituala.

Pretentia miscarii harismatice ca se afla in contact cu Dumnezeu si ca a gasit mijloacele primirii Duhului Sfant in afara Bisericii nu este altceva decat un atac direct asupra adevarului revelat de Iisus Hristos, acela ca Biserica, si nimic altceva, este aceea pe care Mantuitorul a hotarat-o ca mijloc de daruire a harului catre oameni. Ca atare, ca sa accepti „noua spiritualitate” a „renasterii harismatice”, trebuie sa respingi mai intai Ortodoxia, si invers, ca sa devii sau sa ramai in continuare cu adevarat crestin ortodox, trebuie neaparat sa respingi hotarat „renasterea harismatica”, care nu este altceva decat o falsificare a adevarului.

Acest lucru va putea fi insa implinit doar de catre cei care vor avea curajul sa mearga pana la capat in acceptarea Adevarului, asa cum ni s-a descoperit el in Persoana lui Hristos si in Biserica Ortodoxa, trupul mistic al Mantuitorului, in care se revarsa Duhul Sfant.

INTEGRAL LA SURSA.

Legaturi:

[…] Minunile si aratarile de la Lourdes ca si cele din alte locuri (Fatima, Medjugore etc.) sunt inselari demonice. Acestia nu pleaca doar pentru ca ii rugam noi, ci cu post si rugaciune, iar rugaciunea facuta in afara Dreptei Credinte nu e ascultata de Dumnezeu. Demonii nu se infricoseaza de comisiile de exorcizare, exorcizarea fiind o harisma data celor ce petrec viata intru sfintenie, in smerenie hristica. Biserica se roaga pentru cei adormiti in buna credinta si ii invata pe credinciosi ca sa se roage pentru intoarcerea la Dreapta Credinta a tuturor celor rataciti, dar numai in rugaciunile lor particulare. Credinciosii nu se pot ruga pentru cei adormiti intru paganism sau pentru cei pe care Biserica i-a condamnat ca eretici. Biserica nu se roaga in cultul Ei public pentru sinucigasi si copii avortati, dar aceasta o pot face credinciosii in rugaciunile lor particulare. Exista minuni adevarate si minuni false dar Biserica le valideaza pe cele adevarate. Ea nu recunoaste intre sfinti pe cei care au trait in Occident dupa 1054 si nici pe cei inselati: Elisabeta a Ungariei, Tereza de Aqvila, Toma d’Acvino, Malachia, Caterina de Bologna, Jean Viamney din Ars, Bernand etc. care au auzit de Ortodoxie, dar nu au trecut la Ea, asa cum doctorul Keneth l-a cunoscut personal pe parintele Galeriu, dar nu a facut pasul decisiv spre Dreapta Credinta.

Apostaziind de la Ortodoxie, Occidentul a imbratisat erezia inselandu-se si demonizandu-se, fiind constient de acest pacat din cauza caruia simte ca nu traieste in Adevar, ci in inchipuire, chinuindu-se de inraurirea demonilor. El incearca sa scape de ocultism, magie, vrajitorie, practici spiritualiste etc. prin rugaciuni inspirate mai degraba de catre tatal minciunii. […]

***

***


Categorii

Articolele saptamanii, Ecumenism, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Pagini Ortodoxe, Papa (Papism), Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

60 Commentarii la ““MEDJUGORJE” – O MARE INSELARE CATOLICA, promovata si la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. dragi romani, va scriu ca unul care a fost la Medjugorje, si pot sa va spun doar atat, daca ati sti cat va iubeste Maica domnului, ati plange de bucurie, toate comentariile impotriva Medj, sant ori din nestiinta, ori rautate, ori satanism, ori francmasonerie.

 2. @marius:

  Maica Domnului sa te lumineze si sa te izbaveasca de inselaciunea in care diavolul incearca sa te atraga, frate. Iti dorim cu toata sinceritatea acest lucru si iti dorim si tie sa cauti cu sinceritate, pana la capat, luminare de la Dumnezeu pentru adevarul legat de acele aparitii.

 3. Pingback: MESIA IUDEILOR (ANTIHRIST), razboiul lui Gog si Magog (“Armaghedon”) si Imparatia Universala a Israelului, dupa PROFETIILE RABINICE (IUDAICE) -
 4. mare inselare pe capul vostru ce fel de ortodocsi sunteti voi de credeti asemenea prostii chiar dace ati fost acolo.Maica Domnului da mesaje prin catolici, adica prin eretici,Ea insasi a spus ca catolicii sunt dusmanii Ei si ai Fiului Ei.acolo sunt convins ca este o inselare.acea femeie eretica va inseala sigur este o excroaca.si daca ii da cineva informatii cand chipurile se roaga ,este sigur un demon, informati va fratilor din sfintele scripturi, cititi cartea ,,vise si vedenii ,,a Sf Petru Atonitul care spune clar sa nu credem in vise si vedenii,sau patericul lavrei pesterilor sa vedeti cati calugari au fost inselati de demoni.diavolul se transforma in inger de lumina ,in Hristos ,in Maica DOMNULUI sau in ce vreti voi. se vede ca cine merge acolo sunt mai mult creduli decat credinciosi ,ei asteapta nu stiu ce minuni .cea mai mare minune este iertarea pacatelor prin spovedanie la duhovnic pocainta ,avem fratilor sf maslu Dumnezeiasca Liturghie,avem de toate ,nu stiu ce cautati acolo ,domnul sa ne lumineze mintea sa nu cumva sa se supere Maica Domnului pe voi.domnul sa na ierte .amin

 5. cititi cartea lui urzica cu inselarile de la MAGLAVID cu mosul acela ,acolo sunt convins ca este un fel de maglavid.Hristos vrea pocainta noastra nu va mai inselati. vorbesc asa ca mi e mila de voi ,va pacalit femeia aia ,invatati ce este cu adevarat ortodoxia.prin catolici nu sa mantuieste nimeni pt ca Dumnezeu si Maica Domnului nu le asculta rugaciunile ca au stricat si badjocorit sfintele taine din 1054 cand papa a cazut in erezie cu toata biserica catolica.daca mai credeti si sustineti prostia aia o sa va treziti in fundul iadului cu tot cu eretica.mergeti la calugarii nostri ortodocsi la cei imbunatatiti sa aflati adevarul ca cine merge in intuneric nu stie unde merge .amin.

 6. Pingback: INVATATURA ORTODOXA DSPRE VRAJITORI, VINDECATORI SI PREZICATORI. “Chiar daca vrajitorii ar putea sa dea sanatate, tot trebuie să-i indepartam!” -
 7. Pingback: EREZII VECHI SI NOI: Ce carti mai scriu vracii contemporani, falsii vindecatori New Age? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Am fost acolo si nu am vazut nimic dracesc , oameni simplii din toate colturile lumii vin in pelerinaj intr-un loc cu adevarat deosebit, vin sa se roage: unii pentru rezolvarea problemelor lor de sanatatea trupeasca si in primul rand pentru sanatatea sufleteasca, pentru ca Medjugorie ramane cel mai mare sanctuar Marian de intoarcere catre crestinism, ce poate sa fie dracesc in trezirea constiintei umane catre iubirea de Dumnezeu si de iubire de aproapele. Cati din noi facem macar un pelerinaj pe an?
  Un loc cu multa pace, un loc de impacare cu Dumnezeu, cu tine, cu oamenii, acele cozi interminabile la spovada nu sunt decat dovada acestei treziri catre Dumnezeu, de care avem atata nevoie, pentru ca in viata cotidiana ne-am indepartat cu totul de credinta, si mai ales tinerii, care ce vad zi de zi: televizor, internet, reviste obscene, bogatii ale altora, putere, lupta – acestea sunt lucrurile dracesti, cati din ei citesc Biblia, cati din ei se gandesc la Dumnezeu zi de zi, cati din ei se raporteaza la poruncile lui Dumnezeu, mai exista parerea de rau fata de pacat? Medjugrie trezeste in fiecare parerea de rau pentru ca s-au incalcat Poruncile, trezeste dorinta de impacare prin spovada, preoti de toate limbile si de toate confesiunile isi gasesc puterea de a continua misiunea lor sfanta data de Dumnezeu, aceea de a mijlocii impacarea noastra cu Dumnezeu. Acolo, tinerii drogati si considerati irecuperabili de catre societatea moderna si-au regasit puterea de trai, de a munci, de a crede ca pot face ceva in viata, tineri talentati au renuntat la zeci de mii de euro obtinuti din concerte de vioara pentru a fi alaturi de aceste comunitati crestine, pemtru a acompania cu talentul lor slujbele zilnice. Ce poate fi rau in renuntarea la pacat, multi au renuntat la alcool, multi la viata dezorganizata, la desfrau, acolo oamnii gasesc puterea pentru acceptarea crucii lor, toate cu ajutorul faramei de credinta ce a mai ramas si a lui Dumnezeu.
  PS; Mare mi-a fost bucuria sa aud intr-o comunitate italieneasca de acolo ca se roaga in special pentru Romania, noi o mai facem?
  Dumnezeu sa va Binecuvanteze pe toti!

 9. @Coman Mihai:

  Toate aceste observatii pe care le faceti provin din nestiinta. Insiruirea ”faptelor bune” sau de laudat pe care le-ati vazut nu pot spune nimic despre autenticitatea minunilor sau despre caracteristica fenomenului religios cu care v-ati intalnit. Si sectantii, chiar dintre cele mai bizare secte, ca scientologia, sunt, aparent, oameni admirabili, cu o morala ireprosabila si cu cine stie ce alte lucruri impresionante de raportat. Asta se intampla pentru ca inselarea/amagirea lucreaza tocmai prin aparente si pentru ca scrie inca in Noul Testament ca si ”diavolul poate lua chip de inger de lumina”, tocmai pentru a amagi. Prin urmare, avem nevoie de discernere pentru a intelege natura unui fenomen de acest gen, cu atat mai mult atunci cand e vorba de aparitii sau vedenii. Biserica Ortodoxa a dezvoltat, prin experienta, acest discernamant si exista criteriile care ne pot incredinta ca o anume intamplare este aparenta, amagire, sau minune reala, de la Dumnezeu. Pana si catolicii au fost circumspecti fata de Medgiugore, singurul motiv pentru care au tolerat fenomenul (dupa cum reiese dintr-un raport facut chiar de Papa Benedict pe cand era cardinal) a fost multimea de aderenti castigati de Vatican.

  Cat priveste remarca legata de faptul ca la noi nu s-ar face sau nu s-ar duce oamenii in pelerinaje… e rizibila. 🙂 Vizitati pagina de anunturi a siteului nostru, de pilda, doar ca sa vedeti multimea anunturilor legate de pelerinaje. Si nu ar strica sa participati la aceste pelerinaje, sa vizitati manastirile noastre si locurile noastre sfinte. Cu siguranta veti avea o privire macar mai reticenta fata de locuri cu multa reclama ca Medgiugore dupa o experienta mai indelungata de pelerinaj ortodox.

  Cat priveste cine se roaga pentru cine… la liturghia care se savarseste in bisericile noastre, de vreo doua mii de ani, printre primele ectenii exista cererea: Pentru pacea a toata lumea…

 10. Pingback: EREZIILE CONTEMPORANE. Parintele Arsenie Vliangoftis despre cateva din marile secte antihristice ale zilelor noastre si mijloacele lor de inrobire si spalare a creierelor -
 11. Pingback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Medjugorje – o mare înşelare catolică
 12. Pingback: O RATACIRE "MISTICA" SI O CALOMNIE CATOLICA la adresa Bisericii Românești - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: In atentia Mitropoliei Ardealului: “Ordinul Subteran al Sfintei Fecioare Maria. Cavalerii Templului”: O BIZARERIE SINCRETIST-EZOTERICA CARE CAUTA LEGITIMARE ORTODOXA - Recomandari
 14. Pingback: In atentia Mitropoliei Ardealului: “Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria. Cavalerii Templului”: O BIZARERIE SINCRETIST-EZOTERICA CARE CAUTA LEGITIMARE ORTODOXA - Recomandari
 15. Pingback: Psihiatrul ortodox Dmitri Avdeev: NU FITI PARTASI LA OCULTISME – “LUCRARILE INTUNERICULUI”! Care sunt efectele preocuparilor “paranormale”, sectare sau ale recursului la “vindecatori” oculti? -
 16. Mai era si un nene la Ionesti care cica a vazut aparitii asemanatoare si semana cu fenomenul de la Maglavit ..se vedea ca un profet etc. Era si o tanti ce dadea pliante sau chiar carte cu pelerinaj la Ionesti acum vreo 2 ani. Intre timp nenea asta a decedat. Trist ca se mai intampla inca astfel de inselari… A fost un caz prezentat pozitiv de Formula AS din pacate: http://www.formula-as.ro/1999/362/societate-37/noi-miracole-crestine-la-ionesti-574

  http://www.antena3.ro/romania/nea-ionica-de-la-ionesti-un-cioban-care-crede-ca-e-trimisul-lui-dumnezeu-pe-pamant-52990.html
  http://www.universulargesean.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1600:stareul-de-la-ioneti-in-conflict-cu-adepii-lui-nea-ion-profetul&catid=35:actualitate&Itemid=29
  http://www.laurentiudumitru.ro/Fenomenul-Ionesti.php

 17. Acest mesaj e plin de lucruri care nu apar nicaieri in mesajle de la Medjugorje: oricine l-a scris s-a informat din surse gresite… fiindca sunt un cercetator si am formare stiintifica, asta imi produce indignare… e ca si cand eu as vrea sa vorbesc despre credinta ortodoxa, dar as lua ca sursa un site protestant sau articolele unui ziar laic si nu scrierile Parintilor Bisericii sau site-ul Patriarhiei…
  nicaieri in mesajele de la medjugorje (si eu, stiind limba, le-am vazut si citit pe TOATE in orginalul croat ca sa cercetez) nu s-a afirmat:
  – ca toate religiile sunt bune (din contra, e zis clar ca “NU in toate este aceeasi masura de adevar”)
  – sau ca OZN+urile sunt reale
  – nicaieri nu a fost dat raspuns la intrebari de genul cu “cine va castiga meciul de fotbal?”… cand copiii au pus intrebari de genul, raspunsul primit a fost: sa nu puna intrebari de genul acela, din curiozitate, ci sa se roage pentru mantuirea sufletelor…
  – la fel afirmatia cu “musulmanii, ortodocsii si catolicii sunt egali in fata lui Dumnezeu” a fost complet scoasa din context si rastalmacita… mesajul era clar: ca toti oamenii (NU religiile) sunt egali inaintea lui, indiferent de religia in care s-au nascut sau pe care o profeseaza. Asta yice Constitutia Romaniei, asta invata si Cristos si Biserica ortodoxa (Cristos s-a facut om pentru toti oamenii si vrea ca toti sa se mantuiasca, cum zice PAvel… Dumnezeu ii iubeste pe toti si ii vrea cu El) Asta nu inseamna nici pe departe ca mesajul spunea ca islamul profeseaza aceeasi credinta cu ortodoxia sau catolicismul si indemna la “unificarea, amestecarea lor, ca doar totul e acelasi lucru” nu era nici vorba in acel mesaj de falsul ecumenism…

  Deci inainte de a crede orice afirmatie (pro sau contra), ar trebui sa aplicam sfatul Sfantului Pavel si “sa cercetam toate si sa pastram ce e bun”, nu sa credem cu atata usurinta ce ne spun altii despre subiect, mai ales daca ce spun altii e asa de contradictoriu: unii spun ca e de la diavol, ca impinge la faslul ecumenism etc, in vreme ce altii dau marturie de faptul ca din pagani au devenit crestini la medjugorje, ca acolo s-au vindecat in duh sau in trup, li s-a reataurat casnicia etc… )e clar ca cineva minte sau e in neadevar si deci nu e de datorita mea sa cercetez unde e adevarul

  fiindca sunt un om cu formare stiintifica stiu ca prima regula cand vrei sa cunosti un subiect e sa mergi la izvoare… la cele cat mai aproape de original… eu asta am facut, m-am dus sa citesc TOATE mesajele in original, nu pe siteuri straine, ci acolo unde au fost date si am cercetat, ca nu cumva sa patesc ca fariseii, care atunci cand orbul din nastere a fost vindecat de Isus, sa zic ca ce face Domnul e de la Satana… sau invers.

  Invit pe fiecare sa cerceteze, inainte de a da crezare parerilor altora… pentru cei interesati sa cerceteze adevaratele mesaje de la medjugorje, nu falsurile, ca sa afle adevarul, le gasiti la urmatorul link (traduse chiar de mine), dand click pe steagul Romaniei (daca nu stiti croata, limba originalului): http://www.medjugorje.ws.

 18. Buna ziua!
  Azi am auzit prima oara de Medjugorje uitandu-ma la un film Mary’s Land (Pamantul Mariei). L-am gasit simplu in constructie dar foarte puternic ca mesaj. Marturiile m-au impresionat. Toate vorbesc despre deschiderea inimii catre iubirea de Dumnezeu prin rugaciune.
  In tot articolul citit mai devreme nu am vazut nimic de iubirea de Dumnezeu.
  Referitor la implicarea Necuratului – (Luca 11,17-18) Dar El, cunoscand gandurile lor, le-a zis: “Orice imparatie care se dezbina in sinea ei se pustieste si casa peste casa cade. Dacă deci Satana s’a dezbinat în sinea lui, cum ii va dainui imparatia? Fiindca voi ziceti ca eu cu Beelzebul ii scot pe demoni” […]
  Referitor la imparatia lui Dumnezeu – (Luca 17, 21) […] “Ca iata, imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru”.
  Doamne ajuta ca prin rugaciune inimile sa se deschida pentru iubirea de Dumnezeu!

 19. Buna ziua Mihai! Am încercat să vizionez acest film, dar nu am reuşit, e doar prezentarea de câteva minute. Îmi puteti spune vă rog pe ce site l-aş putea vedea?

 20. Numele corect al localitatii este Medugorje.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare