Forul Ortodox Roman cere Ministerului Sanatatii sa renunte la intentia de a implementa CARDURILE ELECTRONICE DE SANATATE

10-11-2010 4 minute Sublinieri

FOR: 5 puncte controversate şi 3 motive pentru care autorităţile trebuie să renunţe la ordonanţa de urgenţă ce statuează introducerea cardului de sănătate

Ministerul Sănătăţii a făcut publică nota de fundamentare prin care intenţionează să modifice, prin Ordonanţă de Urgenţă, legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Scopul modificării este introducerea cardului de sănătate ce va înlocui documentele justificative de până acum ce atestau calitatea de asigurat al sistemului.

Deşi apreciem ideea unei reforme a sistemului român de sănătate, considerăm că măsurile luate trebuie să fie eficiente şi adresate acolo unde sunt problemele majore (plata corespunzătoare a cadrelor medicale, asigurarea aprovizionării cu medicamente a spitalelor, buna şi continua funcţionare a sistemului de medicamente compensate) şi nu într-o zonă unde nu există nicio dovadă că ar fi utile, ridicând, în schimb, probleme majore în domeniul respectării libertăţilor fundamentale aşa cum sunt prevăzute de Constituţia României.

Lectura acestei note de fundamentare scoate în evidenţă următoarele puncte controversate:

1. Scopul generic al introducerii cardului de sănătate pare a fi un mai bun control al furnizării de servicii medicale asiguraţilor.

Controversă: nu există niciun studiu, dovadă, sau evidenţă statistică prin care Ministerul să arate în ce măsură acest scop nu era îndeplinit de actualele metode de atestare a calităţii de asigurat. Nu există nicio dovadă că de aceste servicii ar fi beneficiat în mod abuziv persoane care nu îşi achitau obligaţiile de asigurat. Este aceasta problema principală a sistemului românesc de asigurări ?

2. Despre costurile acestui sistem de carduri de sănătate aflam, potrivit notei de fundamentare, următoarele:

„Fondul naţional unic de asigurări de sănătate nu ar putea susţine nici lansarea şi nici întreţinerea unui sistem de carduri”, soluţia oficialilor fiind introducerea coplăţii.

Controversă: de ce nu există nicio  estimare transparentă a costurilor implicate de introducerea acestui sistem? Cum justifică Ministerul introducerea unei măsuri contestabile pe care nu este în stare să o finanţeze singur, în condiţiile unei crize dramatice care zguduie sistemul sanitar, făcând ca serviciile să fie din ce în ce mai precare?

3. Tot în nota de fundamentare, se regăsesc şi contradicţii flagrante referitoare la aspectele ce ţin de datele personale conţinute pe card. Astfel, citim la p. 2 a notei:

„nu sunt introduse elemente de identificare a persoanei în relaţia cu medicul de familie sau cu familia”.

În paragraful imediat următor, însă, citim:

„informaţiile adiacente vor face referire la situaţia asiguratului în relaţia cu medicul de familie sau cu familia”.

La p. 9 găsim aceste informaţii adiacente: numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie şi situaţia co-asiguraţilor (relaţia cu familia).

Controversă: deşi informaţiile adiacente sunt presupuse a nu fi expuse accesării, ele sunt totuşi inserate în card. Care este justificarea pentru introducerea acestor date personale? Care este garanţia că ele nu pot fi citite, copiate (clonate), însuşite fraudulos şi/sau folosite împotriva persoanei ce deţine cardul? În ce măsură a evaluat Ministerul dacă acest proiect respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor personale (menţionăm că datele incluse pe card par a include 2 categorii de date ce au un statut special în legea 677/2001 – date cu funcţie de identificare (CNP) şi date privind starea de sănătate)?

4. Refuzul consultării cu organizaţiile non-guvernamentale: În nota de fundamentare Ministerul afirmă că „nu este cazul” consultării cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu institute de cercetare sau alte organisme (un astfel de organism ar fi, in opinia noastră, Biserica Ortodoxă Romană). Informăm pe această cale Ministerul că organizaţiile de protecţie a drepturilor civile cu care FOR a intrat deja în contact consideră extrem de necesar un astfel de proces de consultare şi vor lua, de altfel, atitudine faţă de acest proiect legislativ. Este absolut regretabil că Ministerul a ales calea politicii faptului împlinit, abuzivă în sine şi complet nedemocratică.

5. Menţionarea, printre informaţiile adiacente disponibile pe card, a statutului de donor de organe în vederea transplanturilor.

Controversă: Ministerul Sănătăţii era obligat să ceară un aviz etic de la BOR măcar pe această temă. Transplantul de organe este o temă bioetică asupra căreia Biserica şi-a exprimat punctul de vedere, subliniind faptul că

„se impune solicitarea si obtinerea consimţământului în scris prealabil, expres şi liber al donatorului sau al persoanei terţe căreia legea îi permite acest fapt; de asemenea, se va solicita şi acordul scris al primitorului”.

Aşadar, transplantul de organe nu poate face obiectul unor instrumentări generale de către stat, impersonale, lărgite la o întreagă populaţie, ci este o practică medicală între persoane concrete, punctuală şi circumscrisă în cadre specifice, negeneralizabile.

Pe lângă aceste puncte controversate, enumerate foarte sintetic, neepuizând probleme puse de OUG a MS, FOR consideră că Ministerul trebuie să renunţe la ideea implementării cardurilor de sănătate prin ordonanţă de urgenţă pentru următoarele trei motive principale:

1. Problema securităţii cardurilor: Este inadmisibil ca Ministerul să introducă astfel de carduri electronice fără cea mai mică grijă manifestată pentru securitatea datelor personale expuse în aceste dispozitive.

Prezentul proiect nu conţine nicio referire la aspecte cheie legate de securitatea datelor personale stocate (cum ar fi existenţa sau nu a unei baze de date unice cu toate aceste informaţii, drepturi de scriere sau modificare a datelor, cine are dreptul de acces la date etc.), aşa cum prevede legea 677/2001. Organizaţiile civice care au contestat maniera de introducere a cărţilor de identitate electronice au arătat că e necesar un audit de securitate public, extern şi independent care să ateste cât de fiabile sunt dispozitivele electronice în cauză. Acesta este cu atit mai necesar cu cât cardurile de sanatate pot conţine şi date personale extrem de sensibile.

2. Problema protecţiei datelor cu caracter personal, a dreptului la intimitate şi a libertăţii de conştiinţă: Fiind vorba despre datele personale, este vădit necesară o profundă analiză a modului în care aceste măsuri respectă drepturile civice enumerate mai sus. Este inadmisibil să se meargă înainte cu acest proiect care va interzice accesul la serviciile medicale celor care nu deţin carduri de sănătate sau care nu le au asupra lor în momentul ajungerii la spital, în condiţiile în care probabil vor exista cetăţeni ce nu le vor dori datorită implicaţiilor asupra siguranţei datelor personale, intimităţii şi libertăţii de conştiinţă. Care este avantajul înscrierii datelor pe un cip şi de ce, în condiţiile în care s-ar stabili că ar fi date utile, nu s-ar proceda mai degrabă la inscripţionarea lor direct pe cardul de sănătate?

3. Problemele etice: din punct de vedere creştin, FOR nu poate accepta instrumentalizarea persoanei umane prin metode sofisticate de control şi evidenţă a populaţiei şi expunerea electronică a intimităţii sale. În mod evident, introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă.

Pe baza acestor observaţii, FOR cere Ministerului să asigure organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect legislativ, pe care normele unei bune guvernări şi ale respectului faţă de statul de drept o cer a fi suspendată.

9 noiembrie 2010

Forul Ortodox Român, structură federativă fără personalitate juridică, a fost fondat la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român. Forul Ortodox Român este coordonat de liderii organizaţiilor: Asociaţia „Rost”, Asociaţia „Christiana”, Asociaţia Pro Vita – Bucureşti, A.R.T.R.I., şi Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Secretar General
Iulian Capsali

Precedentele comunicate:

***

Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Comunicate, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “Forul Ortodox Roman cere Ministerului Sanatatii sa renunte la intentia de a implementa CARDURILE ELECTRONICE DE SANATATE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. ar trebui sustinut demersul lor si de catre credinciosii din romania.

  2. Subscriu.
    Cum putem sustine concret acest demers?

  3. Se poate scrie pe adresa lor: forul.ortodox@gmail.com

  4. Fie ca acest demers al celor de FOR sa fie o chemare la unitate a tuturor ONG-urilor si persoanelor bine intentionate, spre a opri aceasta temnita electronica ce ni se pregateste.
    Doamne,ajuta!

  5. Eu cred ca cel mai important ar fi,implicarea Bisericii;a celor din Sf.Sinod;eistiu foarte bine de ce fac asa ceva si urmarile ;

  6. Doamne ajuta!
    Stiti ceva cum ca nici medicamente nu poti cumpara de la farmacie fara acest card?

  7. Reprezentantii bisericii ar trebui sa se implice cel mai mult, dar duhul lumesc i-au cuprins atat de mult, incat nu mai vad pericolul care ne pandeste pe toti…ce sa zic sunt total dezamagita de unii reprezentanti, intr-un fel sau altul sunt “cumparati” si ei.

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CUI FOLOSESTE SANTAJUL MEDICAL CU CARDUL DE SANATATE?/ Israelul nu mai are rabdare cu Iranul/ SUCCESUL ALARMISMULUI SI AL “PROFETIILOR” STIINTIFICE MINCINOASE (Stiri 9-11 noiembrie 2010)
  9. Pingback: FOR: fara card electronic de sanatate « Bucovina Profundă
  10. Nu s-ar putea face ca la cardurile de identitate – sa cerem sa fie si optiunea fara cip? Ca pana la urma degeaba ne ofera optiunea fara cip la CI daca ne baga fortat pe alta parte cipuri in carduri.

  11. @svm: de ce sa fie degeaba? Ar fi chiar foarte rau daca nu ar exista alternativa la CEI. In ceea ce priveste cardul de sanatate, trebuie sa vedem cum evolueaza lucrurile. Ei incearca sa forteze masiv lucrurile, insa daca va exista o opozitie din partea societatii civile, laice si ortodoxe, atunci s-ar putea sa amane pentru ca procedurile legale si institutionale puse in miscare le-ar complica mult planurile. Si daca ar exista si o presiune mediatica, sigur ar renunta la ele. Dar asta e mai greu de obtinut…

  12. Da nu-i degeaba, ma iertati. Numai sa nu ne lasam pacaliti, ca suna cam ciudat ca trebuie sa avem cardurile de sanatate tot timpul la noi si sa functioneze ca un al doilea buletin.

  13. Ministerul Sanatatii a anuntat dezbatere publica legat de proiectul cu cardul national de sanatate.
    Joi, 18 noiembrie, ora 14.00.
    http://www.ms.ro/?pag=23&id=8678

  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ministerul Sanatatii promite ALTERNATIVA la cardul de sanatate electronic
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI. Despre cele trei variante de CI
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Omilie pe tema CARDULUI CETATEANULUI a IPS Hierotheos Vlachos: Sa primim… “cardul” de CETATEAN CERESC si sa ne punem numele lui Hristos in inimi!
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DESPRE GENOCIDUL PREMEDITAT-CAMUFLAT CONTRA ROMANIEI/ Traian Basescu, el lider maximo român al noii ordini, anunta prioritatile lui 2011: INTEGRAREA IN ABSOLUTUL SISTEMELOR INFORMATICE UNIFICATE, CODUL MUNCII DE SCLAVI SI DE
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor demonstreaza la RFI: CARDUL DE SANATATE CU CIP ESTE O INCERCARE DE ABUZ DIN PARTEA STATULUI SI COMPORTA RISCURI PE TOATE PLANURILE. Pana si ONG-urile necrestine protes
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MODEL DE SOLICITARE A ALTERNATIVEI LA CARDUL DE SANATATE. Data limita pana la care se pot trimite solicitarile: 21.01.2011
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RASPUNSUL MINISTERULUI SANATATII IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: SE ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA LUNI, 31 IANUARIE. Ultima sansa, macar teoretica…
  21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicat al Forului Ortodox Roman cuprinzand relatarea ultimei (FALSE) dezbateri de la Ministerul Sanatatii pe tema cardurilor de sanatate. Concluzie: SE MINTE, SE SFIDEAZA SI SE APLICA POLITICA “FAPTULUI IMPLINIT”…
  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI” – interviu cu dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile FARA PRECEDENT ale Ministerului Sanata
  23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din 2012, in Romania: medicamente pe “retete electronice”. INCEPEREA DISTRIBUIRII CARDULUI DE SANATATE AMANATA PENTRU FEBRUARIE 2012. Din 2013, cine mai traieste devine “pacient electronic”
  24. Pingback: CARDUL DE SANATATE: ce a inteles Ministerul sa satisfaca din cererile organizatiilor crestine [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: UPDATE: A inceput eliberarea experimentala a primelor CARDURI ELECTRONICE DE SANATATE ce vor deveni ACTIVE din 2014. ”SINGURA TARA DIN LUME” care a implementat acest sistem totalitar si inept! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: MIZA PE CARD. De ce respingem CARDUL DE SANATATE: consideratii TEHNICE si JURIDICE. Intrebari esentiale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Ce vor sa ascunda autoritatile in privinta informatizarii sanatatii, a cardului si a datelor personale. LEVIATHANUL INFORMATIC CARE STIE TOTUL DESPRE NOI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: MEDICI IMPOTRIVA CARDULUI DE SANATATE: memoriu catre presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae - Razboi întru Cuvânt
  30. Pingback: Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor (VIDEO): CARDUL DE SANATATE ESTE UN INSTRUMENT PERICULOS PENTRU DEMOCRATIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  31. Pingback: Rafuiala pe CARDUL DE SANATATE. Autoritatile vor sa puna presiune pentru introducerea CARDULUI - Recomandari
  32. Pingback: ABUZ IN FORMA CONTINUATA: Cristian Busoi, seful CNAS, confirma CONTOPIREA BULETINULUI CU CARDUL DE SANATATE si anunta, totodata, distribuirea CARDURILOR DE SANATATE pentru cei care nu-si schimba buletinele - Recomandari
  33. Pingback: Medicii de familie NU VOR SA DISTRIBUIE SI SA EDITEZE CARDURILE DE SANATATE - Recomandari
  34. Pingback: Noile buletine cu cip: O SFIDARE SI O BATAIE DE JOC DE ULTIMA SPETA. “Dezbaterea” publica de la MAI [video] si TERTIPURILE absolut incredibile ale autoritatilor - Recomandari
  35. Pingback: Noile buletine cu cip: O SFIDARE SI O BATAIE DE JOC. “Dezbaterea” publica de la MAI [video], SANTAJUL si TERTIPURILE absolut incredibile ale autoritatilor - Recomandari
  36. Pingback: CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE - Recomandari
  37. Pingback: CARDUL DE SANATATE NE VINE ACASA PRIN POSTA. Proiect lansat pentru “dezbatere publica” - Recomandari
  38. Pingback: Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoaie arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI - Recomanda
  39. Pingback: CARDUL DE SANATATE. Minciunile si manipularile autoritatilor: CONFORM “INSTRUCTIILOR”, ACORDUL PENTRU DONAREA ORGANELOR E INCLUS IN CARD! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare