(update) Fost sef al Mossad: EXTREMISMUL ISRAELIAN, un risc mai mare decat MEGALOMANIA MISTIC-TURBATA lui AHMADINEJAD
UPDATE
Zicerile premierului turc – “Eu consider astăzi (5 octombrie, n.m.) Israelul drept o ameninţare pentru regiune, pentru că dispune de bomba atomica” – mi-au amintit de cartea lui Avner Cohen: “Secretul cel mai prost păzit: gheşeftul Israelului cu bomba”. O să obiectaţi că Erdogan-Paşa e un megaloman (nu-şi spune el “premierul lumii arabe”, “noul Nasser”?), relaţiile lui cu Netanyahu au atins limita îngheţului, iar Dr. Cohen e persona non grata pentru guvernul de la Ierusalim. E drept, dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile: când e vorba despre Israel, Statele Unite au o dublă masură, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică pare contaminată de ipocrizie. Nu vede complexul Dimona, din deşertul Negev, desi, în 1986, guralivul tehnician Mordechai Vanunu pusese la dispoziţia presei britanice inclusiv fotografii. În schimb, i-a acuzat pe iranieni – alţi megalomani – că şi-au ascuns centrul pilot de îmbogăţire a uraniului din oraşul ayatollahilor, Qom, deşi Tehranul le notificase în scris în scris că există. Dar nu vreau să mă pierd in istorie. Una complicată, care începe cu programul american “Atomi pentru pace” – americanii i-au construit prietenului lor, Şahul, pe bani grei, primul reactor nuclear. Am putea vorbi despre ţeapa germană, de sute de milioane, despre colaborarea cu sovieticii şi apoi cu ruşii la centralele de la Bushehr.
Iranienii au declarat în repetate rânduri că nu-şi folosesc energia nucleară decât în scopuri paşnice. Mai mult, părintele revoluţiei, ayatollahul Khomeini a oprit programul nuclear, demarat de Sah încă din 1957, considerându-l un lucru diavolesc. Aşa că abia în vremea preşedintelui Rafsanjani au fost reluată – cu multe impedimente – construcţia reactoarelor. Noul Lider Suprem, ayatollahul Khamenei, nu doar că nu s-a amestecat, dar în 2005 a emis o fatwa prin care decreta că energia atomică, folosită în scopuri razboinice, e contra credinţei islamice şi că niciodată Iranul nu va fabrica, stoca sau folosi armament atomic. Putem să nu-l credem. Cât despre declaraţiile belicoase ale preşedintelui Ahmadinejad – le putem pune între paranteze. De programul nuclear se ocupă Pasdaran (Gardienii Revoluţiei), iar ei îi dau socoteală exclusiv lui Khamenei.
Dar nici Khamenei, nici camarila lui nu sunt într-atât de inconştienţi ca – dacă şi-au văzut visul cu ochii, adică arma nucleară care să-i aducă în rând cu israelienii – să se apuce s-o şi folosească, punând la cale ceea ce propaganda israeliană numeşte, cu patetismul cunoscut, “al doilea Holocaust”. De altfel, nici unii nici alţii nu sunt într-atât de stupizi încât să moară de gât.
Ce s-o mai lungim – Iranul a semnat Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear, e bun de control şi de sancţiuni. Israelul nu l-a semnat, pace bună.
Acum câteva ore, după ce opinia publică mondială s-a inflamat de ajuns, ministrul Apărării, Ehud Barack, a întors-o ca la Haifa: “Nu vrem război!”Asta dupa ce, în urmă cu zece zile, împreună cu premierul Netanyahu, forţa guvernul să autorizeze un atac preventiv asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului. Şi după ce, vineri, preşedintele Shimon Peres afirma ritos că o soluţie militară a comunităţii internaţionale (Peres e un maestru al actelor ratate) e mult mai probabilă decât o soluţie diplomatică. Nici pe ei nu trebuie să-i credem. Asteaptă mâine-poimâine raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (la care au contribuit cel puţin cu informaţia că la baza militară Parchin, de lângă Tehran, se construiesc arme nucleare).
Ideile principale au răzbătut deja în presă. Raportul va fi destul de… elocvent, ca să determine noi sancţiuni economice, încă şi mai dure, împotriva Iranului. Se vor bucura Iordania, Arabia Saudită, Emiratele, Kuweitul, Egiptul. Persanii ăştia şiiţi o să şi-o ia artistic, prea se pregăteau ei să joace rolul de lider regional…
Nu demult, Meir Dagan, un fost şef al Mossad, a dezvăluit opiniei publice – contrar tuturor uzanţelor – intenţiile nesăbuite ale lui Bibi Netanyahu.
La sfârştiul săptămânii trecute, Ephraim Halevy, un alt fost şef al Mossad, a pus degetul pe rană: “Radicalizarea continuă a haredim (ultraortodocşii evrei) reprezintă un risc mai mare decat Ahmadinejad. Extremismul ultraortodox ne-a întunecat vieţile”.
Marioneta turbată şi imamul ascuns
Ca să se menţină la putere, preşedintele Ahmadinejad n-are decât o şansă: să latre. Retorica lui violentă, apocaliptico-zăltată e pentru urechile electoratului său şi ale prietenului Nasrallah. Atât de exaltate au fost declaratiile lui din ultimele zile (liderii de la Ierusalim i-au dat apă la moară, întrebându-se în văzul lumii dacă să declanşeze un atac preventiv sau nu), încât ieri, pe o pagină de web administrată de apropiaţi ai ayatollahului Khamenei se punea întrebarea dacă nu cumva Ahmadinejad e înţeles cu israelienii. (Textul a fost şters după câteva ore).
Mereu a fost aşa în Iran: preşedintele – responsabil cu zgomotul, liderul suprem – cu tot ce mişcă, înăuntrul şi în afara graniţelor. În acest al doilea mandat (obţinut dramatic, cu mişcări de stradă, cu vărsare de sânge), Ajmadinejad a reuşit să-şi pună în cap atât Majilis-ul (Parlamentul, care era cât pe-aci să-l suspende), a reuşit să-i ostilizeze pe mullahi, dar şi pe Gardienii Revoluţiei (şeful acestora, Ali Jafari, a cedat nervos şi l-a pălmuit, la începutul anului). Au fost săltaţi vreo 50 de colaboratori apropiaţi preşedintelui (între care şi seful său de cabinet), pe motiv de… vrăjitorie. Adevărul e că omuleţul ăsta e dus rău cu sorcova. Semne au fost încă din 2006, când la un summit ONU s-a rugat în plen pentru venirea celui de-al doisprezecelea imam (imamul ascuns, Al-Mahdi, un Mesia al şiitilor, care e aşteptat să se arate la sfârşitul istoriei, la judecata de apoi, ca să instaureze pacea şi dreptatea). Dar când a mărturisit că un nimb verde l-a învăluit la rostirea discursului, conaţionalilor săi – care glumeau pe seama lui încă de pe vremea în care era primar Tehranului – le-a îngheţat zâmbetul pe buze. Preşedintele Iranului crede sincer că Mahdiul trebuie să apară din clipă în clipă, dar nu-l lasă “sioniştii” să aterizeze. Degeaba i-a explicat ayatollahul Khamenei, în mai multe rânduri, că despre clipa sosirii lui Al-Mahdi nu ştiu nici doctorii legii şi că nu e deloc potrivit să dai poporului speranţe deşarte. Ahmadinejad o ţine pe a lui, iar în momentele când nu-i ameninţă pe americani şi pe evrei se ocupă de purificarea vocabularului, pigulind toate neologismele. De aici un soi de naţionalism păşunist, pe care ayatollahi de la Qom îl consideră de-a dreptul un atac la adresa isamului. Ei bine, Ahmadinejad, deşi… se simte foarte confortabil cu paradoxurile minţii lui, n-a declarat niciodată că ar deţine arme atomice – el ameninţă că va sterge Israelul de pe hartă cu biciul sarcasmului indignaţiunii.
E dincolo de orice îndoială că marioneta lui Khamenei a turbat. Iar declaraţiile lui demente, date în intervalele când nu e zguduit de crize mistice, îl slujesc de minune pe un alt mesianic (bine temperat): premierul Bibi Netanyahu. Preşedintele Iranului se crede la sfârşitul istoriei, însă e doar la sfarşitul mandatului (pe care sunt tot mai slabe speranţe că îl va duce la capăt, până-n 2013). E greu de luptat împotriva lui cu argumente raţionale. Dacă liderul suprem nu l-a debarcat încă, e pentru că enunţurile preşedintelui bubuie ca proiectilele şi ridică destul fum cât să nu se observe că inflaţia e pe la 25 la sută, iar şomajul a trecut de 30 .
Cât despre raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, plin de “îngrijorări serioase”, “informaţii credibile”, însă fără mai nimic nou – nu face decât să pună pe gânduri opoziţia iraniană (câtă este, după o prigoană cumplită – dovadă recenta scrisoare a celor 120 de intelectuali) şi să inflameze spiritele într-o regiune în care susţinerea americană necondiţionată acordată Israelului – (ultimul exemplu, la sfârşitul lui octombrie: suspendarea finanţării UNESCO de către Stratele Unite, în ziua când Palestina a fost admisă ca membru cu drepturi depline) – a fost şi rămâne cauza principală a tuturor tensiunilor.
Afirmatia fostului sef al Mossadului despre radicalii “ultraortodocsi” evrei este foarte relevanta si ne confirma teza noastra despre importanta mesianismelor antihristice care alimenteaza starea de spirit a omenirii inaintea razboiului mondial. Si cel mai important dintre toate este, evident, mesianismul iudaic. Nu este de colo faptul ca Israelul e condus de un sef al guvernului care asteapta pe mesia iudaic care, conform profetiilor rastalmacite de rabini, va domni ca un rege universal restaurand dominatia si stralucirea Israelului. Semnificativ este si faptul ca Iranul are un presedinte cu o credinta mistica la fel de deliranta, asteptand venirea lui mesia musulman – Mahdi. Ar fi cuvenita insa o precizare… Desigur ca nu toti evreii ultraortodocsi il vor primi pe antihrist. De altfel, unele grupari evreiesti “ultra” nici macar nu vor sa recunoasca statul Israel. Antihrist va fi primit, in primul rand, de cei care vor si astepta sa le fie instaurata imparatia prin care sa poata domina totalitar peste intreaga lume. Acestia lucreaza activ la venirea lui lui. Antihrist va mai fi primit, apoi, de cei care vor vrea sa fie prieteni, complici ai acestui imparat universal, pentru a avea locurile de frunte in aceasta noua ordine mondiala. In fine, antihrist va fi primit de cei care vor primi propovaduirea sa si a falsului sau profet, crezand ca isi pot invesnici patimile si dobandi starea de emancipare sociala si existentiala totala pe pamant.Nota noastra:
11 Commentarii la “(update) Fost sef al Mossad: EXTREMISMUL ISRAELIAN, un risc mai mare decat MEGALOMANIA MISTIC-TURBATA lui AHMADINEJAD”