GOANA DUPA AUR (documentar Video DIGIPEDIA). Cum a fost furata GERMANIA DE EST. Coruptia NU este o chestiune de “GENE”, ci de IMPREJURARI

31-03-2015 3 minute Sublinieri

  • Digi24:

Digipedia – Goana după aur

28 martie 2015. Azi, un film despre Germania furată. Sau, despre fosta Germanie de est furată. Păstrând proportiile, şi Germania, după 1990, a traversat perioade confuze, în care soluţiile pripite şi egoiste au produs prejudicii materiale şi suferinţe umane. Ne interesează, mai precis, soarta acelui colos capitalist funcţionând cu materie primă comunistă, Treuhandanstalt – cea mai mare companie din istoria omenirii.

Trauhand sau, literal, “agenţia de încredere”, înfiinţată în Germania de est după prăbuşirea comunismlui şi, apoi, preluată de guvernul Germaniei reunificate, după octombrie l990, a avut ca obiectiv lichidarea proprietăţii socialiste şi transformarea ei în proprietate capitalistă. Pe teritoriul fostei RDG, fireşte. Această instituţie, autodizolvată în l994, a avut 3000 de angajaţi, a gestionat mii de intreprinderi, milioane de hectare de pământ, 4 milioane de anajaţi – un patrimoniu evaluat în 1990 la undeva între 400 şi 600 de miliarde de mărci vest germane. Ideea era ca întreaga proprietate de stat sau a oamenilor muncii din fosta RDG să revină sau să ajungă în mâini private, repede, fără pierderi şi dureri prea mari. A fost o experienţă parţial reuşită, dar şi dramatică, chiar traumatizantă.

Beneficiile economice n-au fost spectaculoase, efectele sociale au fost dureroase. Nu politicile de industrializare sau reindustrializare au avut prioritate, nici cele de reparaţie sau reintegrare sociala, ci eficientizarea prin lichidare sau vânzare.

Filmul se numeşte „Goana după aur”. Veţi regăsi aici multe din personajele şi reflexele propriei noastre tranziţii, între care nepriceperea, frauda şi paguba. Norocul germanilor a fost că, fie şi uneori prin transferuri abuzive, Germania de Est a avut în Germania de Vest un tutore mai bogat şi mai puternic care a putut să acopere şi să asume astfel toate efectele colaterale perverse.

Noi, singuri pe lume în 1989, am rămas singuri cu noi înşine, între timp. Din filmul care urmează vom afla că dificultăţile noastre n-au fost doar ale noastre. Vom vedea că nimeni nu e scutit de tentaţia corupţiei pe seama statului. În sfârşit, vom fi miraţi să constatăm că până şi germanii se pot grăbi, pot improviza şi reuşesc chiar sa dea chix. Ideile, creativitatea, libertatea, dar şi disciplina asumată a moralei publice, competenţa dobândită cu eforturi, o clasă politică a meritului, iată care sunt instrumentele progresului.

Genele etnice, dreptul sângelui, haşurile psihologiei popoarelor, care împart prea repede lumea între heruvimi şi cimpanzei, sunt contrazise de realitate. Vom fi, oarecum, consolaţi după acest film. Cu precizarea ca germanii au învăţat mai mult din greşelile de acum 80 sau 25 de ani, în timp ce noi, mai puţin.

DIGIPEDIA. Emil Hurezeanu, despre „Germania furată” și cea mai mare companie din istoria omenirii

[…] Acesta este filmul despre Treuhandanstalt, „agenţia încrederii” sau oficiul transformării acvariului în ciorbă de peşte.

În 30 de luni, Treuhand a închis 4000 de întreprinderi, a aruncat în şomaj milioane de angajați ai fostei RDG şi a făcut datorii de sute de miliarde de mărci. S-au mai fraudat, într-un fel au altul, dar în general cu puţine condamnări şi despăgubiri, circa 20 de miliarde de mărci. Încă ceva.

Cazul combinatului chimic de la Leuna, lângă Halle, despre care s-a vorbit in film, este relevant şi pentru noi.

În numele intereselor Germaniei în relaţia cu Franţa, care, după ezitări tactice, a sprijinit strategic reunificarea Germaniei, guvernul Kohl a acceptat finanţarea în pierdere cu peste 3 miliarde de mărci a unui colos economic vândut grupului francez Elf-Aquitaine.

Rețineți dialogul: „Am transmis guvernului că pierdem prea mult după vânzarea cu succes a combinatului către francezi, prin continuarea subsidiilor mari şi secrete ale statului german”. Răspunsul guvernului german: “Nu e treaba ta. Sunt cazuri când statele îşi permit să piardă în relaţiile dintre ele, în numele raţiunilor de stat, de nepătruns pentru muritorii de rând”.

Întrebare: să fie şi EADS un astfel de caz, care ne obligă mai mult la tăcere şi discreţie decât la acţiune, pe noi şi germani, după 12 ani?

Nota noastra:

Teza dominanta care insoteste “lupta anticoruptie” a DNA este ca romanii sunt afectati pana la gena de fenomenul coruptiei. Unul din cei care raspandesc aceasta teza este editorialistul Gandul.info, Cristian Tudor Popescu, ce a afirmat si a scris ca Romania trebuie “operata la ADN” de catre DNA, caci fenomenul coruptiei ar fi mult prea adanc intiparit in “gena” societatii noastre.

O asemenea viziune este rasista si punct. Spre deosebire de intelegerea curenta a termenul de “rasist”, conceptul se refera nu doar la dispretul fata de anumite rase, ci si la reducerea fenomenelor sociale la subtratul biologic, fizic, genetic. Suntem diferiti nu pentru ca avem culturi diferite sau ne aflam in imprejurari diferite, ci pentru ca avem niste “gene” misterioase care ne conditioneaza comportamentul. Asta este o explicatie de tip rasist.

Prin documentarul de mai sus avem infatisata o teza opusa celei rasiste: coruptia este un fenomen universal, care se produce inclusiv in societatile care beneficiaza de stereotipurile pozitive cele mai pregnante. O astfel de societate este cea germana. Lucrurile stau astfel pentru ca acest fenomen nu tine de “gene”, ci de conditiile sociale, geopolitice si istorice in care se gaseste o anume societate. Cu alte cuvinte, nu rasa, ci imprejurarile sunt cele care cauzeaza coruptia.

Intrebarea fundamentala este daca DNA actioneaza asupra cauzelor reale ale coruptiei sau …se ocupa de operatii chirurgicale la ADN-ul romanilor? Adica face ordine sau se ocupa de control social prin forta si frica?

PS: totusi, faptul ca si in Germania s-a praduit cu atata furie nu inseamna ca nu ar trebui sa fie investigat… pana la capatul german dosarul EADS, nu?


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Germania, Justitie, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “GOANA DUPA AUR (documentar Video DIGIPEDIA). Cum a fost furata GERMANIA DE EST. Coruptia NU este o chestiune de “GENE”, ci de IMPREJURARI

  1. Conform unor articole din preasa internationala, nu neaparat obiective, in 1990 doar 8% din economia fostei RDG era competitiva pe piata occidentala (tehnologie+pret fabricatie).
    Guvernul Germaniei unificate, a investit in primii ani de dupa 90 mii de miliarde de marci in fosta RDG.

    Aceste lucruri trebuie evaluate corect pe langa cele din articol.
    Prin urmare, pt ca o economie fosta comunista sa ajunga la stangartele occidentale, era nevoie de zezi de mii de miliarde de euro investitii + buna credinta si dorinta sincera de ajutor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare