S-A UMPLUT PAHARUL RABDARII IN BISERICA ORTODOXA A GRECIEI. Arhiereii Sinodului grecesc acuza DUBLA MASURA si cer imperios REDESCHIDEREA BISERICILOR, dupa ce prim-ministrul Mitsotakis a comis un act de SFIDARE, participand la un CONCERT PUBLIC al unei artiste!/ In CIPRU, Mitropolitul ATANASIE DE LIMASSOL solicita Arhiepiscopului Hrisostom sa reuneasca Sfantul Sinod

28-04-2020 3 minute Sublinieri

ieronimos_ar

Orthodoxa Themata:

Arhiepiscopul Ieronim solicită deschiderea Bisericilor


Ieri, Arhiepiscopul [Ieronim] a trimis o scrisoare premierului Kyriakos Mitsotakis, solicitand deschiderea imediata a bisericilor.

Potrivit scrisorii, care este scrisa pe un ton strict si a fost redactata in urma unei decizii luate de membrii Sinodului, ierarhii cer sa fie deschise bisericile credinciosilor pentru inchinare, fara nici o restrictie legata de reuniuni.

Ierarhii sunt suparati deoarece guvernul a aprobat un concert itinerant al cantaretei Alkistis Protopsaltis, in timp ce procesiunea Sfantului Epitaf [din Vinerea Mare] nu a putut avea loc.

Potrivit informatiilor, ierarhii cred ca bisericile au fost inchise special in perioada Pastilor, in timp ce acum, cand redeschiderea altor servicii incepe treptat, cum ar fi deschiderea tribunalelor, bisericile ar trebui incluse in reglementarea ridicarii masurilor restrictive.

De asemenea, asa cum s-a anuntat deja, in noaptea de 26 spre 27 mai, se va sluji slujba Invierii Domnului, iar arhiereii si Arhiepiscopul Ieronim trimit un mesaj guvernului pentru a deschide bisericile din timp.

Ce spune scrisoarea lui Ieronim?

Conform scrisorii semnate de arhiepiscopul Ieronim in calitate de presedinte al Sfantului Sinod Permanent, se subliniaza ca bisericile trebuie deschise credinciosilor, avand in vedere toate masurile necesare pentru protectia sanatatii publice, adica respectarea distantarii si in prezenta unui numar de credinciosi, atat cat poate fi permis, in functie de spatiul fiecarei biserici.

Membrii Sinodului nu considera ca scrisoarea este scrisa pe un ton dur. Arhiepiscopul Ieronim a redactat scrisoarea in urma consultarii cu ierarhii sinodali si in contextul reluarii activitatii in tara si a redeschiderii diferitelor sectoare de activitate. El solicită deschiderea Bisericilor cu respectarea completa a masurilor de siguranta. Scrisoarea a fost trimisa premierului de joia trecuta si pana acum nu a existat nicio reactie, in timp ce atentia tuturor se indreapta catre declaratiile premierului care vor avea loc martea viitoare. (n.tr: o declaratie a premierului este asteptata pentru data de azi, 28.04.2020)

“Este o linie rosie ziua de marti, cand sunt asteptate declaratiile premierului”, au spus Mitropolitii, subliniind ca in alte tari precum Austria si Germania, bisericile se deschid pe 15, respectiv 12 mai, in urma unui acord cu statul, acord a carui lipsa in Grecia cauzeaza nemultumiri in randul mitropolitilor. Cei mai multi cer statului sa inteleaga ca bisericile trebuie deschise, cu atat mai mult ca aceasta cerere este una mai veche. Atata timp cat sunt respectate masurile, spun mitropolitii, Bisericile trebuie deschise.

Ei isi exprima nemultumirea deoarece, in timp ce politia a intervenit si a oprit procesiunea cu icoana Maicii Domnului din Tripiti in zona arhipelagului din Marea Egee, aplicand amenzi pentru ca aceasta a fost plimbata in aer liber, intr-o situatie similara, cantareata Alkistis Protopsaltis a fost apreciata si recompensata.


Orthodoxa Themata:

Mitropolitul de Stagon si Meteora, Theoklit: Deschidem bisericile si asteptam sa ni se ceara socoteala


Mitropolitul de Stagon si Meteora, kir Theoklit, a lansat sambata un atac la adresa Guvernului si personal asupra premierului Kyriakos Mitsotakis, in urma concertului de pe o platforma mobila al cantaretei Alkistis Protopsaltis.

In predica sa de duminica, Mitropolitul Stagonului si Meteorei a declarat: „In aceste zile am ascultat de stat pentru siguranta tuturor si am luat masuri, am inchis bisericile, am oprit clopotele etc. Dar ieri i-am văzut pe cei care au adoptat aceste masuri, si in primul rand pe premier, strangandu-se impreuna cu colaboratorii sai si cu multi altii pentru a asculta un concert intinerant, in aer liber. (n.tr. este vorba de un concert care a avut loc in Atena joi, dintr-un car mobil, sustinut de cantareata Protopsaltis). Fara masuri de siguranta fara distantare, etc. Nu este posibil sa aveți doua tipuri de masuri si doua criterii. De aceea, de astazi vom deschide bisericile si suntem aici, astfel incat oricine doreste, sa vina si sa ne ceara socoteala”.


Pentapostagma: Mitropolitul Limassolului, Atanasie, solicita convocarea unei reuniuni extraordinare a Sfantului Sinod


O scrisoare catre Preafericitul Parinte Arhiepiscop al Ciprului, kir Hrisostom, a fost trimisa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit de Limassol, kir Atanasie, cerandu-i sa convoace imediat Sfantul Sinod al Bisericii Ciprului, pentru a discuta problema pandemiei de coronavirus.

Poporul asteapta vocea si incurajarea Sfantului Sinod al Bisericii noastre. Asadar, este important ca si noi, păstori ai turmei Sale, prin mila Domnului, sa schimbam intre noi ganduri si diferite experiente, ca sa nu dam impresia ca fiecare actioneaza dupa bunul sau plac si ca nu putem cadea de acord asupra unei linii comune in tratarea unor probleme atat de grave, care creeaza dificultati in tara noastra si in intreaga lume”, a spus el.

Cititi în detaliu ce spune mitropolitul:

“Binecuvantate Stapane, Hristos a Inviat!

In aceasta scrisoare, as dori sa va rog sa convocati Sfantul Sinod al sfintei noastre Biserici, pentru a discuta intreaga problematica a pandemiei de coronavirus si a efectelor si consecintelor acesteia asupra sfintei noastre Biserici. De asemenea, este necesar sa gasim o abordare comuna in cazul in care vor continua masurile de siguranta cu privire la funcționarea sfintelor noastre biserici, precum si modalitati concrete de a sprijini duhovniceste si material poporul nostru greu incercat.

Dupa cum stiti foarte bine, oamenii asteapta vocea si incurajarea Sfantului Sinod al Bisericii noastre. Prin urmare, este important ca si noi, prin mila lui Dumnezeu păstori ai turmei Sale, sa impartasim intre noi gandurile si diferitele noastre experiente, pentru a nu da impresia ca fiecare dintre noi actioneaza dupa bunul sau plac si ca nu putem cadea de acord asupra unei linii comune în tratarea unor probleme atat de grave care ne afecteaza tara si intreaga lume.

Daca se pune cea mai mica problema legata de siguranta noastra din cauza transmiterii virusului intr-o sesiune lunga a Sfantului Sinod, ne putem intalni din cadrul Sfintelor noastre Mitropolii prin teleconferinta, asa cum se intampla deja in majoritatea intalnirilor guvernului si ale altor institutii. Sfantul Sinod al Preasfintei Biserici din Grecia foloseste deja teleconferinta pentru propriile sale întâlniri.

In convingerea ca veti intelege pe deplin cererea mea, va multumesc adanc pentru dragostea voastra parinteasca intru Hristos si va doresc multi ani, plini de lumina cereasca si fapte bune pentru Slava lui Dumnezeu, spre binele sfintei noastre Biserici.

Atanasie de Limassol.

ΕπιστολήΕπιστολή


 

APELURI IMPORTANTE ALE PREȘEDINTELUI ACADEMIEI ROMÂNE: “Reintrarea românilor în biserici ar spori și eficiența luptei contra acestei teribile molime”. IOAN-AUREL POP cere REDESCHIDEREA BISERICILOR ȘI CIMITIRELOR și atrage atenția asupra pericolului protejării excesive, prin “IZOLAREA DISCRIMINATORIE A BĂTRÂNILOR”: “Izolarea îndelungată ucide ființa umană la orice vârstă. Nu împingeți „bunăvoința” aceasta față de bătrâni și după 15 mai, pentru că ar fi dureros și grav!”

STAREȚUL ATHONIT PARTENIE de la Sfântul Pavel crede că “se pregătește PECETLUIREA OAMENILOR”. “Nu îi forțați pe creștini! DESCHIDEȚI BISERICILE, lăsați lumea să iasă afară, scoateți icoanele, îngenuncheați… NU VĂ ÎNȘELAȚI: NUMAI DUMNEZEU NE VA SALVA!” (video, text)

CRIZA BISERICII CA URMARE A CRIZEI CORONAVIRUSULUI – Reflecții mature de maximă gravitate ale unui arhiereu ucrainean (din Patriarhia Moscovei): “BISERICA TREBUIE SĂ FIE PREGĂTITĂ PENTRU DEZASTRE MARI și pentru a da răspunsuri la REALITATEA APOCALIPTICĂ a viitorului” – (Problematizări care ar trebui să intre în mod imperios și în atenția ierarhilor români)

“Ar fi trebuit ca bisericile sa fie deschise” – VOCI ALE NORMALITATII in Biserica noastra se ridica IMPOTRIVA FRICII, A PSIHOZEI MEDIATICE – ca parte a unui RAZBOI PSIHOLOGIC care distruge sufleteste pe cei slabi – si a ABUZURILOR in vreme de criza. PARINTELE PIMEN VLAD si PARINTELE ANTIM DAVID (video): “SUNTEM PE O PANTA PERICULOASA IN TOT CEEA CE INSEAMNA VIITORUL BISERICII NOASTRE. Preotii trebuie sa aiba putin curaj! Din mana cui se vor cere sufletele celor care pleaca nespovediti si neimpartasiti?”

PLÂNSUL PREASFINȚITULUI MACARIE STRIGĂ LA CER împotriva CRIMELOR și NEDREPTĂȚILOR făcute lui Dumnezeu și oamenilor simpli: “CE-AȚI FĂCUT CU HRISTOS? Ce-ați făcut cu toți nevinovații acestei lumi, cu toți cei înfometați și asupriți pentru meschine interese? Vor să ne facă să trăim într-O LUME ÎN CARE HRISTOS SĂ FIE PUS SUB CARANTINĂ, în care comuniunea euharistică să nu mai fie posibilă”

PASTORALA PS MACARIE la “o praznuire trista si pustie” a INVIERII (2020) – CUVANT DE EXCEPTIE, MARTURISITOR SI INDURERAT despre starea reala a Bisericii si a oamenilor in timpul IZOLARII impuse de PANDEMIA COVID-19: “Pentru aceasta lume, noi, Biserica, suntem o amenintare, un risc. Sarbatoarea PASTILOR a fost transformata intr-un prilej de INTIMIDARE a celor credinciosi. Dar HRISTOS NU-SI ABANDONEAZA PRIETENII!”

MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASOL (Cipru), ucenic al Sfantului Paisie Aghioritul, despre ABORDAREA DUHOVNICEASCA A PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI: “Acestei crize ii vom putea tine piept doar prin rugaciune. AVEM NEVOIE DE MULTA, DE FOARTA MULTA RUGACIUNE. Viata noastra este tragedie fara Sfanta Biserica; fara Hristos nu poate trai omul; FARA LUMINA LUI DUMNEZEU, INTUNERICUL ESTE DE NERABDAT” (audio, traducere)

MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) – MARTURISIRE DESCHISA de Florii despre PRIGOANA CRESTINILOR prin INCHIDEREA BISERICILOR sub motivul pandemiei, cand tocmai in ele se afla MEDICAMENTUL SALVATOR. “Asa cum au drepturi ateii, au drepturi si credinciosii. Si simt ca azi drepturile credinciosilor sunt incalcate”

“ACUM ESTE VREMEA PREGATIRII! Fiti rabdatori, in asteptarea lui Hristos!” – MITROPOLITUL NEOFIT de Morfou indeamna la POCAINTA, RABDARE si la… adunarea de PROVIZII PE UN AN DE ZILE, in vederea incercarilor ce vor veni. “Pentru ca NE-AU GASIT SLABI, NE-AU SERVIT ACEST VIRUS si, acum, in aceasta PANICA, vor sa creeze un GUVERN MONDIAL si sa faca o lume a ne-libertatii si a urmaririi electronice”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU (CIPRU) a fost nevoit sa accepte INCHIDEREA BISERICILOR pentru popor in urma unui ordin prezidential. SFATURI PENTRU CREDINCIOSI IN VREME DE IZOLARE. “Daca nu ne folosim si de acest prilej pentru a ne intari duhovniceste, ne vom pedepsi singuri…. ACUM AM INTRAT IN ANII MARII RABDARI. Cea mai mare problema este FRICA si UITATUL LA TELEVIZOR fara masura. SE PARE CA EXISTA O INTENTIE din partea anumitor puteri ale dezordinii DE A SE PROVOCA PANICA”

Veniti de primiti Lumina! – INVIEREA DOMNULUI SUB DICTATUL “CORONEI”. Marturii tulburatoare, meditatii planse si trairi sfasietoare de la EROII UMILI(TI) ai acestor zile – PREOTI, VOLUNTARI si simpli CREDINCIOSI “exilati” in afara bisericilor, traind Sarbatoarea “cu lacrimile înnodate în barbă”, “cu inima jumătate cioburi, jumătate cer” (si VIDEO)/ MESAJUL LUI MIHAITA NEȘU: “Avem nevoie de Dumnezeu, dragi prieteni! Avem mare nevoie de puterea lui Dumnezeu din Sfintele Taine”

Viața liturgică a BISERICII ORTODOXE pusă la mare încercare de măsurile extreme luate de autorități. GRECIEI I SE REFUZĂ LITURGHIA, FIE ȘI SUB FORMĂ ”PRESCURTATĂ”. În Cipru, mitropoliții Atanasie de Limassol și Neofit de Morfou fac DIZIDENȚĂ liturgică/ În Bulgaria liturghiile se țin ca și până acum, în Georgia se fac procesiuni publice

IPS TEODOSIE, Sorin Lavric, Silviu Biriș – APELURI LA DESCHIDEREA BISERICILOR CEL PUȚIN PENTRU INVIERE. Presedintele Iohannis cere deja românilor să inteleaga ca nu pot merge la Biserica de Paste (VIDEO). BISERICA GEORGIEI NU INCHIDE BISERICILE: “Hrana spirituala este la fel de necesara ca cea fizica”. BISERICA GRECIEI SOCHEAZA, MUTAND SERBAREA INVIERII INAINTE DE INALTARE, IN MIJLOCUL SAPTAMANII/ In ce conditii se va putea lua Sfanta Lumina de la Ierusalim in acest an?


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Ierarhi greci, Mitropolitul Atanasie de Limassol, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “S-A UMPLUT PAHARUL RABDARII IN BISERICA ORTODOXA A GRECIEI. Arhiereii Sinodului grecesc acuza DUBLA MASURA si cer imperios REDESCHIDEREA BISERICILOR, dupa ce prim-ministrul Mitsotakis a comis un act de SFIDARE, participand la un CONCERT PUBLIC al unei artiste!/ In CIPRU, Mitropolitul ATANASIE DE LIMASSOL solicita Arhiepiscopului Hrisostom sa reuneasca Sfantul Sinod

 1. Poate acțiunea lor îi va stimula și pe ai noștrii ierarhi! Eu tot trag nădejdie, nu de alta, da cam cu asta am mai rămas!

 2. Inca un episod in care se da pe fata marea inelatorie covideasca. Concert, Da, Biserica, BA. De ce a fost ingaduit concertul fara distantare, fara masuri etc.? Pentru ca EI stiu ca de fapt imparatul e gol! Ca nu ete ceea ce zic ei ca este si in nici un caz la proportiile spuse de ei.
  Astept si eu sa pot lua parte la o Sfinta Liturghie in biserica la noi.

 3. Nu-l prea intereseaza pe Domnul Mitsotaki treaba cu biserica si doamna care canta este si lesbiana pe deasupra nu prea o agreeaza poporul elen este si suntem plin de probleme cu tema cu refugiatii …….de cand se roaga Arhiepiscopul Ieronimos sa deschida bisericile dar nu pt ei este important restaurantele si frizeriile sa le deschida si nu bisericile …..Nu stiu dar ma astept cand va veni urgia Domnului peste noi ……!!!

 4. Tocmai au decis deschiderea bisericilor.

 5. @admin Slava Domnului ca s-au deschis dar cum intram?? O sa ne impuna sa intram cu masca si sa fie avem distanta de 2m…….vom vedea….

 6. Pt admin: deci este clarisim pt oricine vrea să vadă- nu evoluția ”pandemiei” este importantă, ci reacția/presiunea oamenilor, în special a ierarhilor ortodocși. Așadar, ce vom vedea în România în zilele următoare? O ședință extraordinară a Sf Sinod? Cu siguranță că va avea mult sprijin din partea poporului!

 7. dragi frati, cautati de multe ori prea departe. Poate ca unii au propus, dar in cele din urma poporul si-a ales conducatorii dintre cei fara Dumnezeu si impotriva Lui. Asa la greci, asa la noi. Cati l-au votat pe Capsali, de exemplu? Chiar asa, nu s-a stiut ca a candidat? Nu. Pur si simplu nu i-a interesat, Nu l-au vrut pe cel care le vorbea de Dumnezeu.
  Sa nu ne mai plangem, vai-vai, Mai bine strangem randurile, ne numaram, si astia suntem. Multi, putini, asta este. Sa ne rupem de ceilalti. Nu avem nimic sa partasim cu ei. Daca vom continua sa ne mintim ca poporul roman, sau grec, nascuti crestini, taranul roman etc. vom merge din raul de acum in mai rau. Au fost toate. Acum, acum, repet acum, nu mai sunt: cei nascuti au murit, taranul a disparut, s-a facut fermier sau pensionar CAP. Cati am ramas, asa cum am ramas, astia suntem. Cu ierarhi sau fara.
  Nu vedeti ca nici acestia nu pricep o iota? Biserici goale, nu oameni la Sfanta Liturghie, nu Sfanta Euharistie, nu inmormantare cu preot, nu pomelnice. Au acceptat de la bun inceput. De fapt, si-au dat demisia.

 8. https://www.activenews.ro/stiri-social/IPS-Teodosie-a-pomenit-peste-12.000-de-oameni-intr-o-SINGURA-slujba-Nu-puteam-sa-fiu-indiferent-la-aceasta-durere-A-nu-ti-putea-plange-mortii-si-a-nu-putea-sa-ajungi-in-cimitir-la-Pastele-Blajinilor-este-o-mare-durere-161241

  Bravo lui, bravo lui, bravo lui! Este ceea ce trebuie sa faca, este in aceste zile – mi se pare – cel mai vrednic dintre ierarhi. Dar de ce singur? De ce singur? Unde este Sfantul Sinod?

 9. @ Cristian:

  Asta e ceea ce si noi am sustinut de la inceput. Nici macar nu exista o astfel de „evolutie” a pandemiei la noi. Uitati-va oe cifrele de azi si pe concluziile Mediafax:

  https://www.mediafax.ro/coronavirus/coronavirus-in-romania-live-update-28-aprilie-11-616-de-cazuri-de-covid-19-in-romania-de-ieri-sunt-277-de-noi-imbolnaviri-si-3-404-de-oameni-sunt-vindecati-19102515

  https://www.mediafax.ro/social/cat-de-corecte-sunt-datele-comunicate-de-guvern-privind-covid-19-cand-nu-avem-epidemie-se-moare-de-doua-ori-mai-mult-de-infectii-respiratorii-19103547

  Un prim semn de (revenire la) viata a fost dat cu reactiile de ieri si azi fata de orele de sexologie si fata de campania blasfemica a Mc.Cann. Pentru redeschiderea bisericilor miza e inca mult mai mare, inclusiv practica, pentru mai-mari si nu au cum sa mai ramana pasivi!

 10. Titus L (8),
  Si pt mine PS Teodosie a fost o surpriza placuta in aceste ultime zile. Cinste lui!

 11. @ admin
  Miza practica o reprezintă chiar banul! Că de, e unguentul universal! Și uite așa lucrează Dumnezeu și va face să ni se deschidă bisericile!

 12. Pingback: Deschiderea bisericilor preconizată în Grecia, mai puțin în Moscova. Situație neclară în Cipru | theodosie.ro
 13. Pingback: REDESCHIDEȚI BISERICILE! Arhiepiscopul Teodosie: "BISERICA A FOST ȘI ESTE MARGINALIZATĂ! Relaxarea trebuie să înceapă cu bisericile, pentru că destul au stat închise" (VIDEO)/ CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII se poate intra în biserici și pa
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare