CEDAREA N-A FUNCȚIONAT… Biserica Greciei „sfidează” guvernul elen, anunțând că NU ACCEPTĂ închiderea bisericilor pentru credincioși de BOBOTEAZĂ

4-01-2021 2 minute Sublinieri

Kathimerini:

Clericii sfidează guvernul cu privire la închiderea bisericilor

Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a emis luni o declarație în care își exprima opoziția față de decizia guvernului de a impune restricții mai stricte în această săptămână, care includ închiderea tuturor bisericilor și a altor lăcașuri de cult.

În urma unei ședințe care a avut loc luni, Sinodul Bisericii a decis că bisericile se vor deschide așa cum a fost planificat inițial pentru sărbătoarea Bobotezei de miercuri, desfășurându-se slujbe și ceremonia obișnuită a sfințirii apelor. Sfântul Sinod „nu este de acord cu măsurile guvernului” și insistă asupra respectării a ceea ce a fost convenit, a spus acesta, cu referire la planul inițial de a permite bisericilor să fie deschise în timpul marilor sărbătorilor cu adunări ale credincioșilor limitate.

Sfântul Sinod a acuzat, de asemenea, guvernul că nu a fost consultat ​​înainte de a anunța sâmbătă noile măsuri de restricționări, care vizează limitarea unei eventuale creșteri a noilor cazuri de coronavirus din timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, înainte de redeschiderea școlilor planificată a avea loc la sfârșitul acestei luni.

Hotnews:

Biserica Ortodoxă a Greciei se revoltă împotriva guvernului / Sfântul Sinod îndeamnă preoții să ignore regulile anti-Covid de Bobotează

Biserica Ortodoxă a Greciei se revoltă împotriva ordinului guvernului de a închide timp de-o săptămână locașele de cult ca parte a unui efort de a scădea răspândirea coronavirusului înainte de a fi redeschise școlile, scrie Associated Press.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din această țară a remis luni un comunicat prin care îndrumă preoții să primească enoriașii în interiorul lăcașelor de cult pentru slujba de Bobotează de miercuri.

Comunicatul anunță de asemenea că biserica „nu acceptă” noile restricții care au fost introduse duminică, 3 ianuarie, și urmează să rămână în vigoare până în 10 ianuarie și că va trimite o scrisoare de protest guvernului de centru-dreapta.

Autoritățile de la Atena au impus un nou lockdown, închizând școlile și suspendând majoritatea activităților economice și sociale, după ce Grecia a înregistrat în luna noiembrie o creștere vertiginoasă a numărului de noi infecții și decese cauzate de COVID-19.

Recrudescența pandemiei a dus la ocuparea aproape completă a unităților de terapie intensivă însă restricțiile au fost relaxate parțial înainte de Crăciun, când bisericilor și magazinelor non-esențiale li s-au permis să își reia o parte a activităților deși cu unele limitări.

Însă acestea au fost din nou închise timp de o săptămână, autoritățile sperând să aducă sub control răspândirea virusului înainte de redeschiderea școlilor după o pauză de 2 luni la 11 ianuarie.

Sub noile restricții preoților le este permis să țină slujba de Bobotează însă fără enoriași.

Comunicatul de luni al Sfântului Sinod cere însă guvernului să mențină relaxarea de Crăciun, convenit în urma unor negocieri cu biserica, afirmând că toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului au fost respectate de către cler în timpul sărbătorilor.

Prelații greci au avut mesaje mixte față de aceste măsuri, de la susținere puternică la opoziție virulentă.

Liderul Bisericii Ortodoxe a Greciei, arhiepiscopul Ieronim – care a contractat coronavirusul și s-a vindecat de COVID-19 – a susținut public campania de vaccinare a autorităților.

Însă un episcop conservator le-a spus enoriașilor la scurt timp înainte de Crăciun că vaccinurile conțin materiale recoltate de la fetuși avortați.

Anterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe grecești i-a atacat pe cei care au afirmat că împărtășania poate transmite coronavirusul după vestea ce episcopul mitropolit Ioannis de Lagadas, unul dintre apărătorii fervenți ai administrării împărtășaniei cu o singură linguriță, a decedat din cauza COVID-19.

„Anumite persoane care aspiră să fie lideri ai opiniei publice insistă într-o manieră nevrotică asupra concentrării exclusiv pe Sfânta Împărtășanie”, a notat Sfântul Sinod într-un comunicat, adăugând că „aceștia citează corelații neștiințifice despre răspândirea coronavirusului, sfidând dovezile epidemiologice”.

Guvernul elen a ordonat în primăvara anului trecut închiderea tuturor lăcașelor de cult, inclusiv a bisericilor, în timpul primului val al pandemiei după ce Sfântul Sinod nu a luat decizia respectivă pe cont propriu.

Nota noastră

Așadar, guvernul grec și-a încălcat propria decizie oficială de a permite cu restricții slujbele în biserici, anulând acordul și interzicând accesul credincioșilor în biserici de Bobotează și de Sfântul Ioan.

E vădită intenția de a anula sărbătoarea Bobotezei.

La fel de vădit e eșecul strategiei Bisericii Greciei de acomodare prin concesii maximale în fața restricțiilor libertății religioase întreprinse de guvern.

Iată că nici acordul deseori explicit dat abordării guvernamentale și eficienței „restricțiilor”, nici lipsa de contestare a măsurilor care au lovit drastic viața bisericească, nici îndemnurile la vaccinare și vaccinarea demonstrativă a lui Hierotheos Vlachos nu au adus niciun fel de ușurare Bisericii și credincioșilor.

Cu prima ocazie guvernul nu a ezitat să-și încalce propria decizie și să interzică slujbele cu credincioși cu ocazia uneia dintre cele mai mari sărbători a ortodoxiei și a Greciei. În condițiile în care Biserica Greciei ar fi avut voie să facă slujbe cu doar 25 de credincioși în bisericile mari, 9 în cele mici, cu mască și distanțare socială…

De ce nu a funcționat cedarea în fața tiraniei? Pentru că niciodată nu poate funcționa…


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi greci, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “CEDAREA N-A FUNCȚIONAT… Biserica Greciei „sfidează” guvernul elen, anunțând că NU ACCEPTĂ închiderea bisericilor pentru credincioși de BOBOTEAZĂ

  1. Dumnezeu să-i ajute pe frații noștri greci ortodocși sa se întărească în credință și sa urmeze calea cea strâmtă și luminoasă!

  2. Era de asteptat…in fata agresivitatii continue a guvernelor neo-marxiste, nu functioneaza cedarile si step-back-ul, ei continua sa loveasca pana ce aduc lumea la profilul dorit de ei, iar pe cei purini si neascultatori chiar ii termina. Solutia care ramane este impotrivirea ferma impotriva siluirii vietii noastre si a Adevarului. Impotriva zavozilor agresivi trebuie fermitate si curaj, dupa cum a dovedit-o IPS Teodosie. Sa-l tina Dumnezeu si sa-i dea putere sa nu dea inapoi, insa si noi sa fim una cu el si sa nu-l lasam singur ca sa fim de rusine in fata Celui Ce ne vede.

  3. Pingback: GRECIA: slujirea liturghiei de către preoți și psalți, condiționată de VACCINARE sau TESTARE de Covid în catedralele mitropolitane
  4. Pingback: BISERICA GRECIEI se raliază încă odată statului, promovând VACCINAREA drept soluția „EXCLUSIVĂ” și... testată a pandemiei Covid. Sinodul a precizat, totodată, că vaccinarea trebuie să fie o „alegere liberă”/ BISERICA CIPRULUI emite o
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare