ROMANIA SE PREGATESTE SA RECUNOASCA “STATUL” KOSOVO? Premierul Ponta si ministrul de externe Titus Corlatean DESCHID IRESPONSABIL CUTIA PANDOREI in dosarul secesionismului albanez

2-03-2013 3 minute Sublinieri

Cedeaza Romania si “ultima reduta” a politicii sale externe, cu efecte imediate asupra chestiunii autonomiei secuilor?

Spania nu recunoaste suveranitatea Cataloniei

north-kosovo

 

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că în privinţa Kosovo ar fi o greşeală ca România să nu ţină cont de realităţile în schimbare şi să rămână “îngropată în avanposturi ca un soldat japonez în Pacific”.

“Ne uităm şi la statele care nu au recunoscut până acum – Slovacia, Grecia – care au făcut nişte gesturi. Cred că ar fi o greşeală ca România să rămână undeva îngropată în avanposturi ca un soldat japonez în Pacific. Eu cred că sunt realităţi politice pe care trebuie să le tratăm cu inteligenţă şi cu deschidere”, a afirmat Corlăţean vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV, întrebat dacă România îşi va schimba poziţia privind nerecunoaşterea independenţei Kosovo şi se va alătura astfel “trendului european”.

El a spus şi că România trebuie să se uite foarte atent la cum evoluează dialogul politic între Belgrad şi Pristina, sub patronajul înaltului reprezentant pentru politică externă al UE, Catherine Ashton.“Faptul că sunt progrese, faptul că la graniţă se întâmplă, punctul ăla de delimitare, se trece, se gestionează şi un aspect de zonă de liber schimb; Belgradul are oficiu de reprezentare în clipa de faţă la Pristina. Astea sunt nişte realităţi de care şi România trebuie să ţină cont”, a menţionat Corlăţean.

De asemenea, el a mai afirmat că este “absolut corectă pe fond şi politic” declaraţia de joi a premierului Victor Ponta cu privire la participarea Kosovo la Consiliul Cooperării Regionale (RCC) a statelor din zona Balcanilor, tocmai pentru că ţine cont de aceste realităţi şi evoluţii privind Pristina.

Premierul Victor Ponta a salutat joi, printr-un mesaj, decizia pe care Comitetul Director al RCC a luat-o joi în privinţa participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului.

“Această decizie reflectă într-adevăr caracterul inclusiv al cooperării regionale ca instrument cu relevanţă aparte în apropierea de UE a întregii regiuni a Balcanilor de Vest”, afirmat Ponta, amintind că România va prelua în iulie anul acesta preşedinţia în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

“Interesul nostru particular este de a susţine iniţiativele care sunt capabile să contribuie considerabil la transformarea regiunii într-o zonă de stabilitate, încredere, care înţelege, adoptă şi implementează criteriile fundamentale care determină o relaţie din ce în ce mai apropiată de Uniunea Europeană. În acest sens, ne exprimăm susţinerea pentru Dialogul Belgrad-Priştina, proces facilitat de UE şi de Înaltul Reprezentant pentru PESC Catherine Ashton. Derularea acestui proces contribuie la accelerarea unor procese pozitive pentru regiune”, a mai spus Ponta.

RCC şi-a început activitatea la 27 februarie 2008, prin preluarea şi continuarea prevederilor Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE).

RCC reprezintă dimensiunea executivă a cooperării regionale în zona Balcanilor de Vest. RCC funcţionează pe baza parteneriatului dintre statele SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, dimensiunea politică a cooperării regionale), state şi instituţii internaţionale cu interese în regiune şi COM. Decizia din 28 februarie a Comitetului Director al RCC a vizat amendarea Statutului RCC pentru a permite participarea Kosovo* (cu asterisc şi notă de subsol), în baza unei înţelegeri în acest sens între Belgrad şi Pristina. Până la adoptarea acestei decizii, participarea reprezentanţilor Priştinei la reuniuni se făcea sub denumirea “UNMIK/Kosovo”.

Executivul spaniol va ataca la Curtea Constituţională declaraţia adoptată în luna ianuarie de legislativul local catalan, care stipulează dreptul Cataloniei de a decide cu privire la autodeterminare, după cum a anunţat vineri vicepremierul spaniol, Soraya Sánz de Santamaría.

‘Guvernul respectă Constituţia, şi de aceea am decis să contestăm declaraţia’, a precizat ea, la finalul şedinţei de guvern la care s-a discutat această temă.

Anunţul a venit pe fondul informaţiilor potrivit cărora guvernul spaniol urma să ia o decizie în acest sens, după ce Consiliul de stat şi Instituţia avocatului poporului indicau că declaraţia în cauză este neconstituţională şi poate fi contestată în faţa instanţei de resort.

Anterior, tot vineri, şeful executivului local catalan, Artur Mas, acuza guvernul de la Madrid că se va face vinovat de ‘ruperea oricărei căi de dialog’ dacă decide să depună recursul de neconstituţionalitate. El sublinia faptul că declaraţia în chestiune nu este o lege, iar o contestaţie la Curtea Constituţională ‘ar fi complet nelalocul ei’.

La 23 ianuarie, legislativul regional catalan a adoptat în plen, cu voturile naţionaliştilor (CiU), ale radicalilor republicani (ERC) şi ale formaţiunii minoritare Iniciativa (ecologiştii catalani, n.r.) o declaraţie ce stipulează că poporul catalan este ‘subiect politic şi juridic suveran’.

Convergenţă şi Uniune (CiU) şi Stânga Republicană Catalană (ERC) au trimis grupurilor parlamentare care susţin consultarea pentru autodeterminare (Partidul Socialiştilor, Iniţiativa şi Candidatura Unităţii Populare), propunerea de declarare a suveranităţii.

Potrivit textului, Catalonia are, “din motive de legitimitate democratică, caracter de subiect politic şi juridic suveran”. Este vorba despre o scurtă declaraţie în cinci puncte pe care preşedintele Generalitat (Guvernul autonom catalan), Artur Mas, şi liderul ERC, Oriol Junqueras, doresc să le transforme în începutul oficial şi solemn al procesului de dobândire a independenţei.

Acest text este considerat un prim pas major pe calea organizării referendumului pentru autodeterminare, plănuit pentru 2014.

Ulterior, premierul Mariano Rajoy a declarat că adoptarea de rezoluţii care nu respectă spiritul şi litera Constituţiei ‘nu serveşte la nimic’, după care au urmat concluziile rapoartelor celor două instituţii menţionate.

SURSA: Agerpres

catalunya-barca-web-map-09_01_5dd3936b03

*


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Kosovo, Serbia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “ROMANIA SE PREGATESTE SA RECUNOASCA “STATUL” KOSOVO? Premierul Ponta si ministrul de externe Titus Corlatean DESCHID IRESPONSABIL CUTIA PANDOREI in dosarul secesionismului albanez

  1. Nici basescu nu a facut asa ceva desi tare i-ar fi placut

  2. Pingback: Face Serbia "COTITURA ISTORICA"? Premierul sarb recunoaste implicit INDEPENDENTA KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Serbia RESPINGE acordul cu KOSOVO propus prin medierea UE. Rusia va imprumuta SERBIA cu 400 milioane dolari - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: A doua lepadare a lui PONTA: "ROMANIA TREBUIE SA MEARGA ALATURI DE FAMILIA EUROPEANA IN CAZUL KOSOVO" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: "Flexibilul" si "pragmaticul" Ponta este pentru RECUNOASTEREA RAPIDA A KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare