PLOI DILUVIALE SI INUNDATII IN LANT PESTE ROMÂNIA. Mai intelegem semnele lui Dumnezeu, ne mai intoarcem la El?

30-06-2013 9 minute Sublinieri

Căci nu vreau să cert totdeauna şi să stărui în mânie, căci înaintea Mea ar cădea în nesimţire duhul şi sufletele pe care le-am creat. Pentru fărădelegea sa, M-am întărâtat o clipă şi, stând ascuns, l-am lovit întru mânia Mea. Şi el, răzvrătit, mergea pe calea inimii sale! Am văzut căile sale şi îl voi vindeca, îl voi povăţui, îl voi odihni şi îl voi mângâia” (Isaia 57, 16-18).

Zilele trecute țara noastră a plâns cu ape învolburate, îngenunchind vieți pe altarul de jertfă al vremurilor tot mai grele. Cel mai mult acum, cred că a plâns Moldova… Dumnezeu a lăcrimat pentru durerile noastre, pentru viaţa noastră, pentru inimile și gândurile noastre, pentru înstrăinările ce ne umbresc sufletele tot mai mult. Pe lângă inundațiile catastrofale din Moldova, avem parte și de vârtejuri agitate în majoritatea domeniilor sociale ce ne schițează viața cotidiană, precum şi de inundaţii de indiferenţă în inimile noastre. Din păcate, doar catastrofele ne fac, se pare, să mai fim oameni, să ne mai aplecăm inima cu înţelegere spre semenii noștri, să ne mai aducem aminte că mai sunt vieţi necăjite ce abia reuşesc să-şi ducă traiul de la o zi la alta, că nu suntem singuri şi veşnici pe acest pământ.

Şi certarea Ta Doamne, însăşi mă va învăţa (Psalmi 17, 39).

Cineva spunea că este bine să ţii minte suferinţa şi atunci când nu o mai ai, pentru a-ţi fi pildă pentru viitor şi a aprecia mai mult binecuvântările de la Domnul, pe care de multe ori nu le mai vedem sau le tratăm cu indiferenţă orbiți fiind de vălul păcatelor ce, din nefericire, le ridicăm la rang de „virtute”. Astăzi, trăim cu durere o emancipare a păcatului, învățăm să nu mai spunem alb sau negru, ci gri, aidoma noroiului…

dsc02551Oameni nemulţumiţi, chipuri necăjite şi speriate, obraji înfierbântaţi de lacrimi, suflete descurajate, priviri dezorientate, agoniseli de o viaţă pierdute în doar câteva ore, suspinuri adânci scuturate din toată fiinţa umană, mâl, crengi, bolovani şi pietriş aduse de apele furioase ce s-au revărsat, drumuri stricate, grădini de legume sub apă, recolte compromise, păsări și animale înecate, acestea au fost doar o parte din decorul vieţii în aceste zile vitrege. Râsul s-a transformat în plâns, bucuria în întristare, iar oftaturile au devenit aşternut. Suntem pătrunși de durere și inimile s-au smerit înaintea Domnului, după cuvântul Sfântului Apostol Iacov (Iacov 4, 9-10). Cu tina suferinţei pe ochii sufletului, omul îşi vine în fire şi se apropie de Dumnezeu: “Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi Se va apropia şi El de voi” (Iacov 4,8). Rugăciunea a devenit respiraţia multora în clipele de haos când totul se ducea la vale…

Când Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptăţii mele! Întru necaz m-ai desfătat! Milostiveşte-Te spre mine şi ascultă rugăciunea mea.” (Psalmi 4,1).

Inundaţiile au risipit case, au răpit fiinţe dragi, dar nu a luat speranţa şi credinţa din sufletele oamenilor. Poate aşa a îngăduit Dumnezeu, să se construiască diguri, dar şi punţi ale speranţei şi dragostei între inimile oamenilor.

Pentru aceea niciodată nu depărtează mila de la noi, ci, certându-ne cu nevoi, nu părăseşte pe poporul Său (II Macabei 6, 15).

Pentru că Tu priveşti la necazuri şi la durere, ca să le iei în mâinile Tale; căci în Tine se încrede săracul, iar orfanului Tu i-ai fost ajutor (Psalmi 9, 34).

InundatiiM[…]

Oare de ce este nevoie mereu să vină viiturile peste noi pentru a fi uniţi, pentru a da dovadă că mai avem inimi calde? Oamenii nu sunt făcuţi ca să se chinuiască unii pe alţii ci să se ajute unii pe ceilalţi, să-și fie sprijin și mângâiere.

[…]

Odată am avut simţul civic ce ne îndemna să mai plantăm copaci şi să fim mai chibzuiti în defrişări, să construim diguri, sisteme eficiente de canalizare. Cândva am avut mai multă dragoste şi înţelegere unii faţă de alţii, mai mult respect, mai multă preţuire… De ce le-am pierdut ?!

Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu” (Ps.142,11).

Ploile dezlănţuite au făcut prăpăd aseară în mai multe judeţe din ţară. În Buzău, viiturile au lovit una după alta şi au lăsat în urmă munţi de noroi, copaci rupţi, drumuri avariate şi case de nelocuit. Peste 450 de oameni dintr-un sat de munte au rămas izolaţi în urma ploilor. Furtuna, însoţită de grindină, a calamitat peste 150 de hectare de livezi într-o localitate din Dâmboviţa. Mai multe gospodării au fost inundate şi cinci drumuri, distruse complet.

Peste 450 de oameni din satul Begu au rămas izolaţi, după ce drumul de acces a fost distrus de o furtună. În comuna Tisău, potopul s-a abătut de două ori în numai câteva ore. A lăsat în urmă peste 40 de case inundate, drumuri rupte şi garduri smulse din pământ. “Apa la un metru în casă. Am scos nămolul, tot“, a povestit o bătrână.

O ploaie de numai 30 de minute, însoţită de grindină, a făcut prăpăd în Bărbuleţu şi Râul Alb. 150 de hectare de livezi de măr şi prun au fost calamitate, cinci kilometri de drumuri comunale distruse şi mai multe gospodarii inundate.

O femeie surprinsă de o viitură s-a refugiat într-un salcâm. A fost salvată de pompieri. Autorităţile din cele două localităţi, depăşite de situaţie, au cerut ajutor consiliului judeţean.

Un bărbat a fost luat de o viitură care a măturat sate întregi, pe zeci de kilometri. Pe drumul naţional care leagă Piatra-Neamţ de Târgu-Neamţ puteai merge cu barca, iar în gospodării, puteai înota. Zeci de gospodarii au fost inundate, pentru a cincea oară din această primavară până acum. Nu au scăpat de inundaţii nici localnicii din Bistriţa.

  • DIGI24:

(13 iunie 2013): Bilanţul inundaţiilor: Trei morţi, zeci de localităţi sub apă, culturi compromise

Inundaţiile fac prăpăd în România. Cel mai afectat este judeţul Iaşi, unde viitura a făcut trei victime în doar 24 de ore. Zeci de case au fost inundate şi mai multe hectare de teren sunt înecate de apă. În gospodăriile din care apa a fost eliminată, oamenii se luptă acum cu nămolul lăsat în urmă.

În câteva ore, ploaia şi grindina au făcut ravagii în Bohotin, judeţul Iaşi. Un bărbat de 67 de ani care se întoarcea de la câmp a fost prins de viitură pe drumul comunal. Unul dintre vecini l-a găsit şi a chemat ambulanţa, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

Acum, aproape toate străzile din sat sunt pline de nămolul lăsat în urmă de apă, iar culturile au avut de suferit din cauza grindinei.

Viitura a făcut două victime şi în localitatea ieşeană Andrieşeni. Un copil de trei ani şi bunicul său şi-au pierdut viaţa marţi seară după ce au fost luaţi de ape. Au fost necesare căutări de peste 20 de ore pentru ca trupul micuţului să fie găsit.

Probleme au fost şi în localităţile Grajduri, Mogoşeşti, Dancu şi Holboca, unde a căzut şi grindină. În alte zone din judeţ, vântul puternic a lăsat fără curent electric mai multe locuinţe.

În municipiul Iaşi, miercuri după-amiază, după aproape două ore de ploaie torenţială, mai multe străzi au fost inundate. Şoferii au fost nevoiţi să circule pe mijlocul drumului, iar unul dintre ei a rămas cu maşina în baltă.

În Baia Mare, străzile au fost acoperite de apă după ce mai bine de jumătate de oră a plouat torenţial. Şuvoaiele au inundat curţi şi scări de bloc, iar oamenii au venit de la serviciu ca să încerce să îşi salveze lucrurile.

Autorităţile spun că vor evalua pagubele şi vor încerca să îi despăgubească pe oameni. […]

(25 iunie 2013): SUCEAVA. Trei drumuri afectate de viitură

O ploaie torențială care s-a abătut asupra județului Suceava a făcut prăpăd. Mai multe gospodării au fost inundate, iar două drumuri – unul național și altul comunal – au fost afectate de viituri.

O ploaie de doar câteva minute în localitatea Cornu Luncii, din Suceava a avariat drumurile și a inundat mai multe gospodării.

Și ploaia torențială care a căzut la Păltinoasa a creat o viitură. Puhoiul de apă a inundat pentru scurt timp Drumul Național 2E. O echipă de muncitori a primăriei a intervenit cu o autospecială pentru a curăța șoseaua.

În urma ploilor torențiale trei gospodării din localitatea Mălini și una din Marginea au fost inundate. În sudul județului Suceava au căzut chiar și 40 de litri pe metru pătrat.

(26 iunie 2013): NEAMȚ. 100 de gospodării au fost inundate

O ploaie torențială a făcut prăpăd în județul Neamț. Un bărbat a dispărut după ce a fost luat de viitură și peste 100 de gospodarii au fost inundate. Apele au rupt 24 de podeţe și au distrus aproape 20 de kilometri de drum.

Una dintre cele mai afectate a fost comuna nemțeană Alexandru cel Bun, unde s-a înregistrat și o victimă. Un bărbat de 43 de ani a pierit luat de ape. 

Tot în comuna Alexandru cel Bun, trei case au fost inundate, iar 30 de capre şi 20 de oi au pierit lovite de trăsnet. Probleme mari s-au înregistrat şi în municipiul Piatra Neamţ. 5 case au fost inundate și 10 poduri și podețe au fost afectate.

În total, ploaia torenţială a afectat 20 de localități. Pentru a scoate apa din case, au fost trimiși în teritoriu 100 de subofițeri și ofițeri care au acționat cu 7 motopompe. În unele locuri apa era atât de mare, încât lucrătorii ISU au folosit și o barcă.

Valoarea pagubelor nu a fost încă stabilită.

(26 iunie 2013): Mai multe județe au fost afectate de viituri

Codul galben de vânt şi ploi a făcut prăpăd în câteva judeţe din ţară. În Suceava, un drum şi mai multe gospodării au fost inundate după ce un pârâu a ieşit din matcă, iar în Iaşi mai mulţi copaci rupţi de furtună au avariat câteva maşini. Acoperişul unui liceu a ajuns în mijlocul drumului după ce vântul puternic l-a smuls. În Sibiu, câteva gospodării au fost inundate, iar o casă din Cluj Napoca a ars după ce a fost lovită de trăsnet.

Ploaia torențială care s-a abătut asupra Sucevei a inundat mai multe gospodării.

Viitura venită de pe versanți a blocat Drumul Național 1, dar și magistrala de cale ferată care face legătura între Moldova și Ardeal.

La Iași, furtuna a ţinut jumătate de oră. Câţiva copaci smulsi din rădăcini au rupt reţelele de alimentare și au avariat o mașină.

Codul galben de vânt şi ploi a provocat probleme mari în judeţul Sibiu. Ploaia a umflat câteva pâraie, iar mai multe locuinţe dintr-un cartier mărginaş al oraşului Cisnădie au fost inundate.

În Cluj-Napoca, o casă a luat foc dupa ce a fost lovită de trasnet. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale pentru a stinge flacarile. Pagubele materiale au fost evaluate la aproximativ 50.000 de euro.

O rupere de nori de o jumatate de oră a făcut prăpăd în comuna buzoiană Tisău. Zeci de gospodării au fost inundate, garduri culcate la pământ, maşini luate de torenţi. 9 oameni au fost salvaţi din ape de pompieri.

În comuna Barbuleșu din Dâmbovița, grindina a distrus peste 150 de hectare de livezi de măr și prun, iar în comuna Râul Alb, cinci kilometri de drumuri comunale au fost afectate. Acoperișul unei școli a fost dezvelit de tablă, iar o femeie surprinsă de o viitură s-a refugiat într-un salcâm, fiind salvată de pompieri.

***

Mai multe localitati din judetul Constanta sunt afectate de inundatii in urma polilor abundente din ultimele ore. Zeci de gospodarii au fost inundate si mai multe drumuri au fost acoperite de puhoaie. In orasul Cernavoda situatia este fara precedent. Judetul Constanta se afla sub avertizare meteo de vreme rea, iar hidrologii au emis o atentionare cod galben de cresteri ale debitelor pe raurile din bazinul hidrografic Dobrogea.

Mai multe strazi din cartiere din orasele Constanta, Medgidia, Cernavoda, dar si o zona din nordul statiunii Mamaia au fost inundate, duminica, in urma ploilor torentiale.

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentantii Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta, citat de Agerpres, la dispeceratul institutiei au fost primite, pana in prezent, zece reclamatii privind sistemul de canalizare stradal din cartierele constantene Coiciu, Tomis Nord, Faleza Nord, Poarta 6 si zona Butoaie din statiunea Mamaia.

“Echipele de interventie au raspuns la toate aceste solicitari si toate sunt in curs de rezolvare“, sustine purtatorul de cuvant al RAJA, Irina Oprea.

UPDATE 17.00 Ploaia torentiala a facut, duminica, distrugeri fara precedent in Medgidia si orasul Cernavoda, potrivit primelor informatii comunicate de autoritatile locale.

Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a declarat pentru Agerpres ca ploaia torentiala care a cazut asupra localitatii timp de aproape doua ore a provocat distrugeri deosebit de mari infrastructurii rutiere a orasului si inundatii in mai multe imobile si gospodarii.

“Eu nu am vazut niciodata asemenea ravagii provocate de ploaie in Medgidia. Pur si simplu torentii au rupt in doua, pe toata lungimea, o strada de peste 300 de metri, in centru orasului. A creat o ravena pe toata lungimea strazii si a smuls bucati de caldaram, cu asfalt cu tot, grele de cate 500-600 de kilograme pe care le-a purtat pana la 20-25 de metri in aval. Peste tot prin oras sunt depuneri de aluviuni, pavaje smulse, culturi agricole distruse. Este un calvar“, a afirmat edilul.

La nod-vest de Medgidia, in satul Anghel Saligny, nivelul apei provenite din precipitatii, care aici au acumulat 96 de litri pe metru patrat, in doua ore, a ajuns in unele zone la peste un metru inaltime. Pentru o interventie rapida, la solicitarea primarului, Compania RAJA SA a trimis in localitate doua auto-vidanje si un excavator pentru degajarea drumului catre localitate, blocat de aluviunile aduse de torenti.

Primarul Ion Beiu sustine ca in curtile oamenilor apa a ajuns pana la un metru inaltime. “Torentii de apa au distrus drumurile de piatra, gardurile si culturile agricole din gospodarii”, a declarat edilul.

Ploaia, deosebit de violenta, care a totalizat la Cernavoda 100 de litri pe metru patrat, in doua ore, a inundat pentru a treia oara in ultimele doua saptamani centrul orasului si mai multe strazi din zona.

Primarul localitatii, Gheorghe Hansa, a sustinut si el ca situatia este fara precedent. “Apa a depasit digurile de aparare si a patruns in curtile oamenilor. Strazile sunt impracticabile in centrul civic iar o portiune de drum efectiv a luat-o la vale. Ploaia ne-a rupt strazile. Trebuie refacuta o strada intreaga. Ploaia a luat un metru de strada in adancime”, a declarat primarul.

Si in comuna Rasova, situata pe malul Dunarii, la vest de orasul Cernavoda, ploaia torentiala a distrus, in decurs de doua ore, culturile de pe camp si a inundat gospodariile localnicilor. “A plouat incontinuu timp de peste doua ore, si a inundat gospodariile, curtile, strazile din comuna. Ne-a inundat si balta Cochirleni care s-a umflat si a venit peste noi“, a declarat primarul Mihalache Neamtu.

Potrivit acesteia, si la Cernavoda, unde ploua torential de aproape doua ore, din partea centrala a orasului s-au primit doua reclamatii, mai multe echipe de lucratori ai Regiei de Apa intervenind cu pompe si vidanje, pentru a preintampina inundarea zonei.

Trafic rutier blocat pe DN22C din cauza aluviunilor aduse de ploaie

Traficul rutier este blocat, duminica, pe DN22C Cernavoda – Murfatlar, in zona localitatii Faclia, din cauza aluviunilor aduse de ploaia torentiala si depuse pe carosabil.

Potrivit centrului Infotrafic al Politiei Romane, lucrarile de deblocare vor incepe imediat dupa oprirea ploii.

Circulatia autovehiculelor a fost ingreunata si pe DN39 Constanta – Mangalia, in zona localitatii Tuzla, apa acoperind o banda de rulare a soselei.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis duminica noi atentionari cod galben de ploi pentru Bucuresti si judete din sudul si sud-estul tarii. Potrivit ANM, pe parcursul zilei de duminica, aria ploilor se va extinde treptat in sudul si sud-estul tarii, vor fi mai ales averse, posibil insotite de scurte intensificari ale vantului si descarcari electrice, iar cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40-50 l/mp.

Sambata, hidrologii au emis o atentionare cod galben de cresteri ale debitelor pe raurile din bazinul hidrografic Dobrogea. Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 30 iunie, ora 12:00 – 1 iulie, ora 14:00, se instituie cod galben pe raurile din Dobrogea, din judetele Constanta si Tulcea, moment in care se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

2013_04_05_inundatii lespezi14_rsz

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Pagini Ortodoxe, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PLOI DILUVIALE SI INUNDATII IN LANT PESTE ROMÂNIA. Mai intelegem semnele lui Dumnezeu, ne mai intoarcem la El?

  1. Peste Bucuresti fulgera noaptea de 1 luna. Fulgere cum nu am vazut in viata mea. Parca se rupe cerul de manie lui Dumnezeu. Oare ce ne asteapta in continuare?

  2. pai ce sa ne mai astepte daca nu avem frica de Dumnezeu, de ex.; am vazut diverse persoane care in ziua de SF. APOSTOLI PETRU SI PAVEL IN LOC SA TINA SARBATOAREA AVEAU ALTE INDELETNICIRI, LA FEL SA INTAMPLAT SI IN ZILELE DE RUSALII, DRAGAICA SI ALTE SARBATORI

  3. Pingback: POTOP PESTE NOAPTE IN JUDETUL GALATI, cel putin 8 morti, 17 sate inundate si sute de oameni evacuati (VIDEO) - Recomandari
  4. Pingback: FENOMENE CLIMATICE EXTREME in Bucuresti: STRAT DE GHEATA PROVOCAT DE GRINDINA [video]/ Inundatiile au cuprins cateva sate [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare