LUMEA VAZUTA DE MONSANTO [film documentar cu subtitrare in romana]

8-10-2014 8 minute Sublinieri

Pentru ca documentarul subtitrat in romana disparuse de pe youtube, il reluam aici pentru a fi, din nou, accesibil publicului:

Lumea văzută de Monsanto analizează în profunzime dominația din domeniul agricol a uneia dintre companiile cele mai insidioase și mai puternice din lume. Un film documentar genial și îndrăzneț, care trebuie văzut de oricine este interesat să afle mai multe despre multimiliardara, omniputernica și extrem de periculoasa companie Monsanto.

Cineasta franceză Marie-Monique Robin a auzit timp de 20 de ani despre Monsanto, înainte să înceapă să înțeleagă exact despre ce este vorba în această companie. Robin afirmă că, probabil, trecutul companiei ar putea arunca puțină lumină asupra a ceea ce reprezintă Monsanto azi. A început ca una dintre cele mai mari companii de produse chimice din lume și este responsabilă pentru crearea Agentului Orange (un produs chimic folosit în timpul războiului din Vietnam), aspartamului, hormonului de creștere a bovinelor, polistirenului, PCB-ului și organismelor modificate genetic.

Niciun alt regizor nu a creat vreodată un caz atât de convingător și acuzator împotriva Monsanto. Singura persoană care s-a apropiat cât de cât de Robin în expunerea realității urâte a contribuției Monsanto la “bunăstarea” planetei este Jeffrey Smith, autorul bestseller-ului Seeds of Deception (Semințele înșelăciunii).

“Perla coroanei” Monsanto este Roundup – cel mai bine vandut erbicid din lume în ultimii 30 de ani. Monsanto este, de asemenea, lider mondial în domeniul biotehnologiei, peste 90% din organismele modificate genetic cultivate pe planetă fiind produse de această companie. Cele mai multe sunt modificate genetic tocmai pentru a rezista la aplicarea tehnologiei Roundup.

Marie-Monique Robin nu a lăsat nicio potecă neumblată în povestea Monsanto. A făcut interviuri cu fiecare autoritate pe această temă (pro și anti-Monsanto) și a analizat reglementările americane care au permis Monsanto să prospere, pentru a arăta cât de multe persoane au lucrat pentru a aproba tehnologia.

 

Marie-Monique Robin, http://www.arte.tv/fr/1912794.html contureaza profilul uneicompanii cu o istorie indelungata de crime impotriva mediului si scandaluri de sanatate; o companie care nu ezita sa foloseasca tactici murdare pentru a forta comercializarea produselor sale impotriva vointei consumatorilor, fermierilor si chiar a guvernelor; o companie care demoleaza agresiv ingrijorarile oamenilor pentru mediu si sanatate fata de OMG.

Povestea incepe la Casa Alba, unde Monsanto si-a facut deseori intrarea prin exercitarea unei influente disproportionate asupra politicienilor. Deosebit de instructiv este exemplul lui Michael Taylor, fost avocat al Monsanto si care a fost comisar al Administratiei SUA pentru Alimentatie intre 1991 si 1994. In timpul regimului Taylor, autoritatea responsabila cu autorizarea alimentelor, a luat decizii cruciale care au dus la autorizarea plantelor si alimentelor MG. Dupa ce a indeplinit misiunea la Administratia SUA pentru Alimentatie, Taylor s-a intors la Monsanto devenind vice-presedinte al companiei pentru politici publice.

Gratie acestor legaturi intime dintre Monsanto si agentiile guvernamentale, SUA a aprobat plantele si alimentele MG fara testare corespunzatoare, fara a le eticheta si asta in ciuda unor serioase controverse privind siguranta lor. Nu intamplator, Monsanto produce 90% din semintele MG folosite pe piata SUA.

Bratul lung al Monsanto s-a intins asa departe ca la ineputul anilor ’90, Agentia pentru Alimente a SUA a ignorat avertizarile propriilor cercetatori, care semnalau ca plantele MG ar putea cauza efecte negative pentru sanatate. Alte tactici folosite de companie pentru a starpi ingrijorarile fata de produsele sale includ publicitate inselatoare, mita si ascunderea dovezilor stiintifice.

Monsanto a fost fondata in 1901 ca o companie producatoare de chimicale. Istoria sa este strans legata de producerea si promovarea de chimicale extrem de toxice cum ar fi Agent Orange (folosit ca arma chimica in razboiul din Vietnam) si PCB (poluanti toxici foarte raspanditi). Filmul dezvaluie ca Monsanto stia de mai multe decenii despre “efectele toxice sistematice” ale PCB, dar si-a instruit vanzatorii sa pastreze secretul deoarece, “nu ne permite sa pierdem nici un dolar”.

Mai recent Monsanto si-a stricat reputatia si pentru promovarea hormonilor de crestere din OMG cunoscute sub numele de rBGH pe care compania le vinde in SUA sub numele de Posilac. Monsanto sustine ca “Posilac aduce beneficii consumatorilor.” Realitatea este ca hormonii de crestere rGBH au fost interzisi in Europa si Canada dupa ce autoritatile au identificat riscurile pentru sanatate asociate consumului de lapte de vaca tratate cu hormoni rBGH. Modul prin care Monsanto a ales sa rezolve problema a fost sa dea in judecata compania Oakhurst in statul Maine (SUA) pentru a incerca sa-i forteze pe acestia si pe alte companii sa nu mai eticheteze produsele lipsite de OMG “rBGH-free” si “rBST-free”.

Monsanto se prezinta ca o companie agricola care ajuta taranii sa aibe o productie mai mare, reducand riscurile asupra mediului. Este liderul mondial in biotehnologii. 90 % din OGM (organisme modificate genetic) cultivate in lume ii apartin.

Soia roundup ready contine o proteina care este introdusa in planta (modificata genetic) si care o face rezistenta ierbicidului Roundup.

Creata in 1901 in statul Missouri a fost una din cele mai mari companii chimice ale secolului. Este totusi una din companiile cele mai controversate ale erei industriale. Agent orange, aspartam, hormoni de crestere, PCB (uleiuri chimice utilizate in transformatoarele electrice – se numeste aroclor in SUA, pyralene in Franta si clophen in Germania – pana la interdictia lor in 1980.) toate au fost promovate de Monsanto.

Monsanto a ascuns poluarea cu PCB (Whasington Post 2002) timp de decenii.

Monsanto a avut autorizatia de a ingropa PCB-urile langa orasului Huston, dar aceasta a dus la moartea locuitorilor din apropiere datorita cancerului precum si a altor maladii legate de aceasta. PCB-ul determina intoxicarea organismului si eruptii cutantate de tip acnee.

– 1961 dupa ruptura unui tub continand PCB, 2 muncitori au dezvoltat simptoame caracteristice hepatitei.

– 1966 pestii au murit dupa trei minute dupa ce au fost introdusi intr-un loc cu PCB de catre oameni de stiinta.

Prof. David Carpenter spune ca toata planeta este contaminata de PCB. Cea mai cunoscuta boala determinata de PCB este cancerul. Femeile contaminate de PCB dau nastere unor copii care au un QI redus. PCB-urile reduc functionarea tiroidei. PCB-urile perturba hormonii sexuali.

In 2001, 20.000 de locuitori ai orasului Hudson au depus plangere impotriva companiei Monsanto. Compania trebuie sa plateasca 7 mil. de dolari pentru a indemniza victimile, pentru a construi un spital pentru victime si a depolua site-ul, dar niciun sef al companiei nu a fost acuzat.

*

Roundup este numele comercial dat de Monsanto pentru “glifozat“, un ierbicid considerat biodegradabil si bun pentru mediu. Firma a fost condamnata de doua ori pentru publicitate mincinoasa. Prima data a fost in 1996 la New York si a doua oara in Franta. Numeroase studii stiintifice dovedesc ca Roundup este foarte toxic. El provoaca disfunctii ale diviziunii celulare, conform unui studiu al prof. Robert Bellé, care munceste pentru CNRS si Inst. Pierre et Marie Curie. Prof. Robert Bellé spune ca celulele, initial nu sunt canceroase, dar incepand cu un anumit moment apar modificari in ele, iar modificarea principala este de a deveni instabila din punct de vedere genetic si aceasta prima dereglare a fost observata in prezenta ierbicidului Roundup care induce aceste prime etape ce conduc la cancer. Dar cancerele le vom vedea in 30-40 de ani. Deci trebuie sa alarmam opinia publica asupra subiectului. Concluzia este ca am ascuns toxicitatea ierbicidului Roundup pentru a promova dezvoltarea OGM-urilor.

Dupa Monsanto cultura cu soia modificata genetic a fost autorizata prima data in SUA in 1996.

Cum se face ca soia modificata genetic este rezistenta la Roundup? Cercetatorii au selectat o gena provenind dintr-o bacterie care a fost fixata pe particule microscopice si cu care au fost bombardate celulele de soia. Gena penetreaza ADN-ul si fabrica o proteina care permite plantei sa fie rezistenta la Roundup. Cand ierbicidul e pulverizat el omoara toate buruienile in afara de soia.

Dan Glickman, ministru agriculturii in timpul lui Bill Clinton spune ca daca n-ar fi admis aceasta tehnologie putea fi considerat impotriva progresului, si ar fi putut fi sanctionat chiar de membrii guvernului.

Food and Drog Administration (FDA), agentia care se ocupa cu securitatea alimentara si a medicamentelor spune ca alimentele obtinute prin modificare genetica sunt supuse acelorasi principii precum alimentele traditionale. James Maryanski, responsabil cu biotehnologiile intre 1985-2006 spune ca nu a fost nevoie sa creeze noi legi cu privire la OGMAceasta a fost o decizie politica si nu stiintifica. FDA considera ca o planta modificata genetic este echivalenta cu una care nu este. Motivul a fost ca genele introduse in plante prin biotehnologie produc proteine asemanatoare cu cele care sunt consumate de secole. FDA spune ca daca introducem o gena intr-o planta, aceasta este ADN, si cum acesta se consuma de mult timp putem conclude ca aceasta planta este sigura.

*

Hormonul de crestere bovina, produs de Monsanto, este un hormon transgenetic injectat vacilor pentru a creste cu 20% productia de lapte. Acest hormon ameninta sanatatea noastra. El este comercializat de Monsanto sub numele de Posilac din 1994.Richard Burroughs a declarat ca date stiintifice au fost manipulate cu privire la acest hormon. Maladii precum infectia ugerului la vaci au fost ascunse.

In 1990 prof. Samuel Epstein a publicat un studiu stiintific cu privire la acesta. Schimbarile fiziologice ale animalelor care au primit hormonul sunt catastrofale. De exemplu ovarul drept care a primit hormonul este marit cu 42-44% ceea ce dovedeste ca sunt probleme grave in ceea ce priveste reproducerea. Cum vacile sufera des de mamita (infectia ugerului) exista puroi in lapte. In plus datorita tratamentului bolii se observa antibiotic in compozitia laptelui. Constatam, de altfel, si o crestere importanta a factorului insulinic de crestere (IGF1). Prin urmare hormonul a fost interzis in Europa si Canada.

Un prim aditiv alimentar care a fost pe piata a provocat o mare epidemie. L-triptofan (un acid aminat) in 1989 a omorat zeci de persoane (37) si a facut sute de bolnavi (mai mult de 1000 de handicapati), provocand o boala EMS. Arpad Pusztai, un om de stiinta ce muncea in Scotia, entuziasmat de aparitia OGM-urilor in Marea Britanie a facut studii asupra leptinei, o proteina cu functii insecticide ce protejeaza plantele impotriva puricilor. Astfel s-au creat cartofi care rezista acestor insecte prin introducerea unei gene provenind din ghiocel, si care fabrice leptina. Acesti cartofi au fost testati pe soareci. S-au constatat 2 efecte:

– primul o proliferare a celulelor in stomac, si aceasta nu este bine (faciliteaza dezvoltatea tumorilor cauzate de produse chimice)

– sistemul imunitar al stomacului era “supraexcitat”

Astfel au considerat ca tehnica de insertie a genei era de vina si nu modificare in sine.

Cum aceste studii a interesat Monsanto si profesorul a fost dat afara imediat dupa publicarea lor, a ajuns la concluzia ca studiile stiintifice nu sunt deloc independente de politica. Biroul lui Tony Blayer a facut presiuni asupra directorului.

10 ani dupa ce a fost scoasa pe piata Soia roundup ready reprezinta 90% din productia de soia americana si 70 % din produsele americane contin OGM-uri, o consecinta a echivelentei alimentelor (OGM cu non-OGM).

*

Monsanto a falsificat studii cu privire la efectul cancerigen al dioxinei. Istoria incepe in Nitro, o uzina a companiei Monsanto din Virginia care fabrica un ierbicid puternic 2,4,5,T, si unde a avut loc o explozie in 1949. Ca urmare 228 muncitorii prezentau o boala desfiguranta: cloracneia, datorata dioxinei, un subprodus al ierbicidului in cauza. 2,4,5 T este componenta principala al agentului orange” folosit de armata americana in timpul razboiului din Vietnam. In anii 1960 au fost imprastiati 40 mil. de litri de produs in sudul tarii, sau 400 Kg de dioxina pura, fiind contaminati 3 milioane de oameni dintre care mii de soldati americani. Dioxina provoaca cancer si grave disfunctii genetice. In 1978 soldati americani veterani au purtat plangere impotriva celor care au fabricat “agentul orange“, dar studiile au fost falsificate spunand ca pentru om nu este cancerigena.

In 1996 Monsanto publica un studiu cu privire la soarecii hraniti cu soia OGM, stiind foarte bine sa disimuleze problema, foslosind soareci in varsta, si dand date foarte putine.

 *

In America de Nord si cea de Sud precum si in Asia si Australia OGM-urile au invadat culturile, in 10 ani acestea intinzandu-se pe 100 de milioane de ha.

70 % sunt rezistente la Roundup si 30% au fost manipulate sa fabrice un insecticid numit BT.

Compania are brevete, numite si drepturi de propietate intelectuale pe care si le apara cu ferocitate.

In America de Nord fiecare fermier care cumpara seminte OGM trebuie sa semneze un contract cu firma prin care se angajeaza sa respecte brevetele asupra genei modificate. Astfel nu au dreptul sa pastreze seminte pentru anul urmator. Monsanto promite ca daca gaseste seminte in campurile unor fermieri (modificate genetic) vor ajunge la un acord profitabil pentru fermier si Monsanto. In realitate nu este asa.

Troy Roush a fost atacat in justitie de Monsanto pentru ca avea pe campul sau soia roundup ready. El a fost victima a ceea ce se numeste in SUA “politia genei”. Agricultorii au ajuns sa le fie frica de vecini, de teama sa nu fie denuntati de ei firmei Monsanto, care vor sa controleze samanta si sa posede viata astfel.

Monsanto a cumpartat intre 1995 si 2005 cca 50 de firme in intreaga lume care produceausoia, bumbac, porumb, grau, cartofi, rosii. Devine ingrijorator acest monopol din ce in ce mai mare care este interesat in special de tarile pe cale de dezvoltare, precum India.

India este cel de-al treilea mare producator de bumbac din lume. Monsanto a cumparat in 1999 Maico, cea mai mare companie producatoare de bumbac in tara. Doi ani mai tarziu guvernul autorizeaza culturile BT (numit bollgard) care contin un ierbicid impotriva viermelui american, un parazit al bumbacului. In 2006 in culturile de bumbac BT s-a observat o boala“rizotomia“, in care tija plantei este “filandroasa“. Cu timpul aceasta boala s-a observat si in culturile de plante nemodificate genetic.

Pe piata a inceput sa fie foarte dificil pentru a gasi seminte non-BT. Azi in India Monsanto controleaza aproape in totalitate semintele de bumbac. O maniera de a impune aceste seminte modificate genetic care se vand de 4 ori mai scump decat cele nemodificate. Pentru a le procura taranii sunt obligati sa se imprumute, iar caz ca recolta nu este buna se vad intrati intr-o spirala infernala. Au fost oameni care s-au sinucis, band litri de insecticid si incercand sa protesteze astfel situatiei. Este un dezastru complet. Taranii nu numai ca sunt obligati sa cumpere samanta mai scumpa dar trebuie sa cumpere si ingrasaminte si insecticide a caror cantitate nu este neglijabila.

Monsanto testeaza cca 20 de plante in care a introdus gena BT: mustarul, vinata, conopida precum si altele.

Nota noastra:

Documentarul ARTE despre corporatia Monsanto, este o ancheta extinsa asupra modului in care aceasta companie si-a impus produsele in SUA si pe plan mondial, cu precadere in America de Sud si India. Cu interviuri facute cu fermieri, cercetatori, oameni din institutiile cheie – cum ar fi FDA (SUA) – documentarul arata influenta politica majora pe care Monstanto o are asupra administratiei SUA pana la cele mai inalte niveluri, produsele sale modificate genetic fiind vandute, din acest motiv, sub acelasi regim ca cele naturale/organice (adica fara sa fie etichetate ca atare). Acest lucru deoarece in SUA FDA a aplicat, in mod total nestiintific, principiul echivalarii substantei, adica pornind de la premisa ca OMG-urile sunt la fel, ca substanta, ca produsele organice. O alta premisa falsa de la care pleaca Monstanto este ca tehnologia manipularii genetice este neutra, prin urmare depinde de om daca e folosita in rau sau bine si OMG-urile ar fi, astfel, la fel de sanatoase ca produsele organice.

Este relatat, printre altele, episodul in care Monstanto a vrut sa intre pe piata Marii Britanii. Cercetatorii implicati au studiat produsele OMG Monsanto pentru ca afirma raspicat, in momentul in care au fost intervievati pentru public, ca britanicii vor deveni cobai umani daca vor fi lasate aceste produse pe piata. Una din concluziile studiilor acestora a fost ca tehnologia manipularii genetice este problema si ca nu se poate sustine faptul ca e neutra. Cei care au tras semnalul de alarma au fost concediati; de altfel, modus operandi al Monsanto este de a actiona prin proprii sai oameni infiltrati in structurile de conducere/decizie (a se vedea si exemplul romanesc) si de a marginaliza/discredita/ataca opozantii.

Culturile OMG raspandite de Monstanto in India si America de Sud, pe de alta parte, duc ladistrugerea agriculturii locale, a satelor si a tipurilor de exploatatii agricole familiale specifice acelor regiuni.

*

*

*

 

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Organisme modificate genetic (OMG)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “LUMEA VAZUTA DE MONSANTO [film documentar cu subtitrare in romana]

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare