MARTURISIREA LUI HRISTOS, A NEAMULUI SI A FAMILIEI in VINEREA MARE la MANASTIREA PUTNA. Emisiunea “Jocuri de putere” cu parintii Dosoftei, Hrisostom si Ieremia (VIDEO): “Sa nu-L lasam pe Dumnezeu cu mana intinsa!”
Protos. Dosoftei:
– Marile lucruri ale vietii noastre sunt mai mult receptari ale unor chemari ale Parintelui nostru de Sus decat alegeri ale noastre.
– Am simtit, cand am ajuns prima data la Putna, ca student, si am vazut parintii de aici, ca pe ei se sprijina tara.
– Referitor la “alegerea” de a ramane calugar la Putna: “A fost o chemare, nu o alegere, nu faci calcule”.
– Chemarea se dezvolta progresiv in om. E un proces launtric similar casatoriei. Calugarii sunt miresele lui Hristos.
– Ca sa respecti trebuie sa cunosti. Ca sa cunosti, trebuie sa te ostenesti putin. Iar pe de alta este nevoie si de a primi o formare.
– In afara intelegerii noastre ca fii ai lui Dumnezeu nu ne putem intelege deplin fiinta noastra.
– Fiecare neam are un drum in istorie prin care a fost purtat de Dumnezeu. Pe acest drum exista puncte fundamentale, noduri. Sfantul voievod Stefan cel Mare este un nod fundamental in istoria romanilor, a Europei si a mantuirii neamului omenesc.
– Ceea ce este vesnic este mereu actual.
– Sf. Stefan cel Mare este actual pentru ca a reusit sa prinda gandul lui Dumnezeu. Este actual pentru ca mijloceste pentru noi. Pentru ca ofera exemplul unui om implinit [in vocatia lui de conducator]. A reusit cu foarte multe osteneli si cu o neinchipuit de mare jertfa sa plineasca acest chip al lui Dumnezeu in el.
Calitatile sufletesti exceptionale ale Sfantului Stefan:
– iubirea de vrajmasi (iertarea si rechemarea boierilor care au participat la uciderea tatalui sau).
[…]
***
- Realitatea.net: Mii de pelerini la Mănăstirea Putna! Semnificaţiile Morţii şi Învierii Domnului, explicate
“In acest moment in biserica este slujba deniei, a prododului Domnului. In cuvinte mai simple am putea sa spunem ca este momentul in care omenirea plange punerea in mormant a Mantuitorului si plange nu atat plecarea dintre ei a unui Om ca ei, a unui Om pe care ei nu l-au cunoscut ca fiind Dumnezeu, dar mai ales plang Nevinovatia care intra acum in mormant. Prohod asadar inseamna plangere, tanguire. A se tangui e o calitate a sufletului uman”, a spus Părintele Hristostom.
În Vinerea Mare, în toate lăcaşurile de cult a fost scos, în mijlocul bisericii, Sfântul Epitaf, care simbolizează mormântul Mântuitorului.
Trebuie sa stim de unde venim. Prima sursa, izvorul vietii noastre este de la Dumnezeu. Cine nu reuseste sa-si inteleaga acest izvor, aceasta obarsie nu se va cunoaste niciodata pe sine. Al doilea element identitar profund e neamul in care ne nastem, si de abia al treilea familia, spune Parintele Dosoftei.
Familia e locul unde omul nu numai ca invata credinta, dar unde deprinde puterea de crede, de a iubi si se lasa iubit, intelege ce e sacrificiul parintilor pentru copii, intelege ce este ascultarea sotilor unul fata de altul, intelege ce este dorirea dorirea binelui , mai presus de binele propriu a parintilor pentru copii, a mais spus parintele Dosoftei.
“Sa avem aceasta linistire, ca Dumnezeu nu ne cere nu stiu ce standarde, ne va aduce El acolo, dar El are doar nevoie de inima noastra deschisa care sa-I primeasca mana, pentru ca El va face restul”, a spus Parintele Ieromonah Ieremia.
DOAMNE AJUTA ! FOARTE FRUMOASA EMISIUNE SI CU INVATATURI …