“Marele mars al secuilor” si cu participarea JOBBIK si a detasamentelor GARZII MAGHIARE. Obiectivul: “AUTONOMIE CA IN ANII ’50”. Liderii secui AMENINTA din nou cu NESUPUNEREA CIVICA SI PROTESTE si cheama guvernul ORBAN al UNGARIEI in ajutor

27-10-2013 5 minute Sublinieri

imars-secui2

Aproape 10.000 de maghiari participă, la această oră, la  “Marele marş al secuilor”, manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici. Organizatorii se aşteaptă ca numărul de participanţi să ajungă la 150,000.

Consiliul Naţional Secuiesc organizează acest protest faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Evenimentul se desfăşoară în judeţul Covasna, fiind organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 54 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

La ora începerii manifestării, pe traseu ieşiseră, potrivit organizatorilor în jur de 10.000 de oameni. Printre participanţi se află şi câteva zeci de membri ai “Noii gărzi maghiare”, organizaţie paramilitară apropiată Jobbik.

Noua Dreaptă din România a anunţat că se va deplasa pe traseu cu steaguri tricolore.

UPDATE 13.30 Kelemen Hunor a precizat pentru gândul că nu ţine în mână un steag secuiesc, la fel ca ceilalţi participanţi. “Eu am steagul în inimă, nu în mână”, a declarat Hunor.

UPDATE 13.29 Kelemen Hunor susţine că sunt prezenţi peste 100.000 de participanţi, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei Covasna, cpt. Petronela Corodeanu, a declarat că este vorba de 15.000 de oameni.

UPDATE 12.30 Poliţia şi Jandarmeria Braşov au oprit la Hălman 4 maşini ale organizaţiei Noua Dreaptă Braşov, care voiau să meargă pe traseul manifestaţiei. Acestora li s-a explicat că este vorba de o manifestaţie şi nu li s-a permis să participe. De asemenea, autorităţile le-au luat declaraţii.

Câteva mii de persoane s-au adunat azi-dimineaţă la intersecţia Drumului Naţional 11 şi a drumului comunal din comuna Reci, din Covasna, de unde va porni „Marele Marş al Secuilor“. Evenimentul a început oficial la ora 11.00, cu o serie de manifestări religioase în aer liber, şi sunt aşteptaţi aproximativ 150.000 de maghiari din tot Ardealul, dar şi din străinătate, mai ales din Ungaria.

UPDATE 14.05 Marşul secuilor s-a încheiat în jurul orei 14.00. Coloanele de manifestanţi se întorc, la această oră, spre localităţile de unde au plecat, iar traficul de pe DN 11 revine la normal.

UDPATE 13.20 Din localităţile de pe traseu manifestanţii se deplasează în continuare către DN 11 şi se scandează „Autonomie, autonomie!“. „Am ieşit pentru autonomie. De ce să mergem la Alba Iulia dacă avem maimars-secuiaproape? Cum a fost în anii `50, era autonomie maghiară, Mureşul, Harghita şi Covasna erau un judeţ aşa cum trebuie“, spune Fabrian Imre, unul dintre participanţii la marş. Întrebat dacă se simte român sau maghiar, acesta răspunde: „sunt amândoi“, dar recunoaşte că în adâncul sufletului se consideră secui. „Am făcut armata, am spus jurământul pentru România, ştiu şi româneşte, mă simt aici foarte bine, dar în sufletul meu sunt secui“, a mai spus acesta.  „Strămoşii mei de 300 de ani au trăit în Chichiş (localitate din judeţul Covasna – nota red.), acolo sunt mormintele. Au luptat şi au muncit foarte mult pe pământurile acestea. Îmi sunt rădăcinile aici şi aş vrea să fie toată lumea fericită. Vreau să simt că vin acasă, că sunt acasă aici, că am cuvânt, că pot să-mi dau cu părerea, să contribui la binele ţării“, spune Eva Marton, o altă participantă la protest.

UPDATE 12.40 Participanţii la marş au ocupat deja, în mare parte, una dintre benzile Drumului Naţional 11. Unii dintre ei sunt îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi se intonează cântece patriotice. În localitatea Moacşa, alaiul a fost deschis de o suită de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare. În primul rând de participanţi, se află europarlamentarul László Tőkés. 

UPDATE 12.10 A început marşul. Coloanele de participanţi se deplasează, în acest moment, din intersecţiile cu localităţile de pe traseu pe Drumul Naţional 11, unde vor forma lanţul uman lung de mai bine de 50 de kilometri. Până la această oră, în toate cele 14 localităţi s-au strâns peste 50 de mii de oameni, potrivit estimărilor organizatorilor. Manifestanţii sunt însoţiţi de fanfare şi poartă steaguri secuieşti, dar şi pe cel al Ungariei.

UPDATE 11.45 Câteva mii de persoane s-au strâns deja în localităţile de pe DN11, unde va avea loc marşul. La intersecţia de la localitatea Reci, au ajuns grupuri de maghiari, inclusiv din Ungaria, iar preoţii oficiază, în acest moment, o slujbă religioasă. Printre participanţi se numără şi copii care poartă pancarte atât în limba maghiară, cât şi în limba română, cu mesaje precum: „Vrem autonomie, nu independenţă“, „Ţinutul Secuiesc există şi este în România“ sau „Vrem limba maghiară oficială, lângă limba română“. În jurul orei 12.00, protestatarii sunt aşteptaţi pe Drumul Naţional 11 pentru a porni marşul.

marsecuiUPDATE 11.35 Mii de oameni din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria au început să sosească la Covasna. Aceştia vin cu sute de autobuze şi maşini personale. Reprezentanţii Uniunii Mondiale a Maghiarilor au venit din Ungaria cu două autobuze, având asupra lor steaguri de mari dimensiuni ale catalanilor, bascilor şi cel secuiesc, fiecare steag având cinci metri lungime şi trei metri lăţime.   Printre participanţi se numără şi câţiva italieni şi thailandezi, care poartă asupra lor cocarde secuieşti. Participanţii au asupra lor pancarde în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum „Vrem autonomie, nu independenţă”, „Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României”, „România este şi ţara noastră”, „Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”.  

UPDATE 11.30 Trenul care urma să transporte, duminică,1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii sunt nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp. Vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureşului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare şi, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit. „Trenul a pornit la 7:30 din staţia Izvoru Mureşului, a mers doi metri şi s-a oprit. S-a stricat, nu porneşte pur şi simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva şi nu porneşte”, a precizat Bors Bela, citat de Mediafax.

[…]

Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente, singurul vorbitor fiind preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, care a citit, la intersecţia Reci, “proclamaţia Marelui marş al secuilor”.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi “reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”.

“Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare“, se arată în proclamaţie.

Conform acestuia, secuii adunaţi în Ziua Libertăţii Secuieşti la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş au adresat, în 10 martie, o petiţie Guvernului, în care cereau ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, dar nu au primit niciun răspuns.

“În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului, că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”, se mai arată în proclamaţie.

Totodată, semnatarii proclamaţiei cer Guvernul Ungariei “să pretindă” de la Guvernul României respectarea tratatului de bază dintre cele două state, “cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta”.

“Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună, în spiritul cooperării constructive şi paşnice şi în conformitate cu tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene”, se arată în încheierea proclamaţiei.

[…]

Nota noastra:

Ce incredere poti sa ai intr-un dialog cand guvernul Orban al Ungariei este chemat public, oficial, intr-o astfel de discutie? Adica un guvern revizionist ce s-a remarcat prin nenumarate provocari, pana acum, pe aceasta tema, si al carui premier duce o evidenta politica de recuperare a influentei imperiale a Ungariei in aceasta zona? 

Proclamatia nu face altceva decat sa arunce in derizoriu pretentia liderilor secui ca ar reprezenta aspiratiile unei comunitati locale care vrea pace si pastrarea traditiilor proprii; dimpotriva, ea arata ca e vorba despre interese geopolitice ale unui vecin care a inceput sa nutreasca, iar, visuri paranoide de expansiune adaptate pentru contextul vremurilor noastre. 

 

***


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la ““Marele mars al secuilor” si cu participarea JOBBIK si a detasamentelor GARZII MAGHIARE. Obiectivul: “AUTONOMIE CA IN ANII ’50”. Liderii secui AMENINTA din nou cu NESUPUNEREA CIVICA SI PROTESTE si cheama guvernul ORBAN al UNGARIEI in ajutor

 1. Pai noi romanii stam si ne uitam letargici cum o mana de minoritari vor destramarea tarii. Sa ne fie rusine.
  Noi romanii din Mures ce facem?
  Vrem autonomie a maghiarilor in tara noastra.
  Hai ca suntem prosti.

 2. Ei trebuie sa creeze pretextul interventiei Euro-Ruse…sa internationalizeze “conflictul” cu orice pret, sa atraga atentia. Sigur, in jocul asta, cei care trebuie sa reactioneze sunt partasi….sau NU, functie de interese.

  In toata afacerea, cel mai important este SIE…adica, ca si pentru Ungaria sau Rusia, managmentul pe tabla de sah apartine “inteligence-lui”…ori (si) aici noi suferim si de prostie, pilaraie si infiltrare masiva. Ca in anii 50.

 3. Mascotele de pe malul Dambovitei ce zic de toate astea ?
  Ca poporul ori doarme,ori chefuieste…iar cine nu face asa ceva, viseaza cate-un carnat durduliu cu fasole si tuica fiarta, ca doar un pic mai este pana la 1 Decembrie !

 4. SINGURUL CARE MISCA CEVA e ARHIEPISCOPUL IOAN ROMANUL din Covasna. Si iredentistii se tem de prezenta sa acolo. In rest doar ortodocsi fricosi s unguri furiosi!

  […]

 5. Eh, de unde se vede, ce putere au preoţii şi bisericile în popor, dacă-şi pun mintea să organizeze ceva şi să cheme credincioşii la acţiune!
  Parcă la aşa ceva mă aştept şi din partea clericilor BOR, mai ales că în acest caz ar fi vorba de subiecte mult mai importante decât o autonomie regională!!!
  În rest, desigur că nu le face bine secuilor adresarea la guvernul Orban, dar nici guvernul Ponta nu le-ar veni în întâmpinarea vreunei doleanţe, nici lor, precum nu vine nici în întâmpinarea noastră. Şi nu mă refer deloc la autonomie.
  Aşa că una peste alta, suntem cu toţii într-o situaţie disperată (având în vedere jocurile americanilor, ruşilor, ungurilor şi germanilor), din care vom suferi cu toţii, şi români şi secui.

 6. voi nu intelegeti ca ei tocmai asta vor??? sa ne provoace si sa starneasca un mini conflict din care, prin interventia “pacificatoare” a marilor puteri, sa li se ofere autonomia, ca drept rasplata la suferinta pricinuita de romani
  Cred cu tarie ca nu suntem un popor de prosti si lasi si ma enerveaza cumplit faptul ca si voi in comentariile voastre sustineti, mai tot timpul asta! Haideti sa ne mandrim mai mult in sensul general si sa ne smerim mai mult la nivel personal!

 7. Istoricul Sabin Gherman, cel “scarbit” de Romania face o emisiune pe Transilvania TV, in care tot autonomie cere, tot revoltat este pe “miticii” de la Bucuresti.

  Deci, roman, ungur sau mai stiu eu ce, odata ce te-ai nascut dincolo de Brasov spre Vest, si idiot sa fii pan’n maduva oaselor, tot esti superior romanilor-tzigani (adica regatzenii). ..sigur, am simplificat mesajul, dar cine are curiozitatea si prinde acest post, se poate delecta aproape zilnic.

 8. GeluS:
  Mascotele astea de pe malul Dambovitei au fost pana mai an din Cluj. Am vazut ce au facut ardelenii tai. “Treceti batalioane romane Carpatii” era cantat de regateni.

 9. @c2: Cati dintre romani sunt scarbiti de cei scarbiti de Romania? Ia sa le spunem ca suntem scarbiti si noi de ei.

 10. Pingback: UDMR PREGATESTE UN PROIECT DE LEGE PRIVIND AUTONOMIA TERITORIALA - Recomandari
 11. Este tare dureros sa-i auzi pe romani punand toate pacatele pe umerii ardelenilor sau regatenilor sau moldovenilor. Cand vom invata oare sa ne acceptam (daca nu sa ne iubim) asa cum suntem?

  Eu sunt ardeleanca si tare ma doare sa-i aud pe unii dintre ardelenii mei spunand “cutare sau cutare regiune ne trage in jos (economic vorbind)”. Mereu le spun: oare noi pana la unirea cu patria mama am reusit vreodata sa fim un stat de sine statator. Am avut noi un conducator care sa reuseasca sa ne conduca dar sa ne si pastreze intr-un stat national??? Am fost slugile ungurilor sau ale sasilor, niciodata uniti si stapani la noi acasa. Cei care s-au ridicat dintre ardeleni, incercand sa ne castige independenta, au fost omorati de unguri. Ar trebui sa-i mai intrebam pe batrani cum au dus-o sub unguri!!

  Despre romani niciun roman nu a scris atat de frumos cum a facut-o pr. Nicolae Steinhardt. Tare rau imi pare ca nu mai stiu in care din scrierile sale vorbea atat de frumos despre romani. Nu mai stiu in care din scrierile sale facea si observatii la firea celor de la sud de Carpati in comparatie cu ardelenii. Observatiile sale nu erau batjocoritoare.

  Nu pot sa inteleg de ce ne place noua sa ne batjocorim? Din dorinta de a rade cu orice pret ne batjocorim unii pe altii. De multe ori constat cu durere acest obicei al nostru. Batjocura este un pacat!!! Poate ca eu nu mai stiu sa rad dar nu pot sa inteleg nici cum rad altii la filmarile cu camera ascunsa! Cade unul si eu ma gandesc ce rau s-o fi lovit iar cei din jurul meu rad cu pofta!

  Eu am avut ocazia sa cunosc oameni buni din toate colturile tarii ca sa nu mai vorbesc ca duhovnicul meu este oltean si tin tare mult la el!

 12. @Titus L

  “Am vazut ce au facut ardelenii tai”.
  Pai de ce crezi ca ar fi ai mei ?
  De fapt sunt romani de-ai nostri…

 13. Am ascultat cuvantul acestui preot si mi s-a parut ca, in cuvinte simple, pe intelesul tuturor, spune totul despre situatia “tinutului secuiesc”, a Rosiei Montane, a puterilor straine “prietene” …

  Din comoditate nu am cautat sa vad daca este deja postat pe RIC. Scuze!

 14. Cine îmi poate explica şi mie de ce antena 3 şi, în principiu, televiziunile naţionale au vorbit despre o sută de mii de secui prezenţi la marş, în condiţiile în care acum este evident că nu au fost mai mult de 10000. Care-i.. şpilul? 🙂
  Mă gândesc că reacţia normală ar fi fost să îi persifleze pe săracii unguri. Nu mă pot gândi decât că cineva doreşte să ne re-transpună în scenariul cetăţii asediate..
  Alte păreri?

 15. @GeluS:
  am omis ghilimelele: “ardelenii tai”.
  Pentru ca asa mi s-a parut ca te referi la “mascotele de pe malul Dambovitei” de parca Ardealul nu ar participa la guvernarea acestei tari. Nu numai romanii, ba chiar si ungurii din Ardeal au participat non-stop din 1990 incoace…
  Pentru ca personal sunt satul de aroganta de neinteles pe care o au unii romani din Ardeal fata de romanii din restul tarii si in special fata de cei din sud. Culmea, dincolo de faptele cotidiene care nu justifica o astfel de atitudine, ea nici macar istoric nu este justificata. Transilvania nu a fost nicicand un principat cu principe si cu o clasa nobiliara de romani ortodocsi la fel cum au fost Tara Romaneasca si Moldova. Cum sa vii acum sa spui ca noi cei din vechiul regat nu stim cum sa conducem tara…?? Nu ca ne-am pricepe…

 16. @17. Utzu

  in aceiasi ordine de idei, nu pricep de ce Radio Romania Actualitati are zilnic cel putin un reportaj din harcov, in spoecial la matinal, la ore de maxima audienta … cred ca poate fi asimilata aceasta practica unei incercari deliberate de a inocula ideea individualitatii, unicitati, particularitatii etc acestei zone…nu inteleg de ce institutii publice romanesti participa la aceasta “constructie”, asta, dupa ce de ani de zile, basescu descinde si descaleca periodic in acelasi harcov, cu varii mesaje … esentiala fiind punctarea arealului geografic distinct. ??

 17. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
 18. @Titus L

  Daca suntem din Sud,ce legatura are asta cu marionetele politice de pe malul Dambovitei ? Trebuie sa le laudam ?
  In ce priveste aroganta unora dintre ardeleni fata de cei din Sud,este o incercare penibila ca sa-si motiveze unele complexe si frustrari proprii din cauza unei activitati neuronale lente.
  Nu intru in detalii,au cateva argumente,insa incercarea de a generaliza per ansamblu arata tocmai ce am mentionat inainte.

 19. @GeluS

  Este josnic ce faceti! Poate ca nu stiti, dar judetul care a dat cel mai mare numar de academicieni este Bistrita-Nasaud. Gasiti mai multe despre acest lucru in scrierile parintelui Nicolae Steinhardt.

 20. Gelu S si Titus L@

  Comentariile voastre jignitoare la ardresa ardelenilor denota mult dispret si dau apa la moara acelora care duc politici de dezbinare si separare. Activitatea voastra neuronala o fi prea “rapida” pentru ca sa sesizeze asemenea amanunte? No, drajilor, daca-i asa, activitatea mea neuronala lenta imi spune ca nu aveti minte defel! Mai bine o activitate neuronala lenta decat deloc!

  c2@
  Sabin Gherman este mai mult ca sigur un securist cu “misie” precisa si nu este reprezentativ pentru romanii din Ardeal. Nici nu merita vorbit despre el ca i se face reclama.

 21. @Sanziana

  Eu vorbeam de cazuri individuale care prezinta aceasta meteahna,cum ar fi Gherman si altii ca el,am tot respectul pentru ardeleni pe care-i consider romani romani,ma rog,cer iertare daca am ofensat,indivizi cu activitate neuronala lenta sunt peste tot,care nu cunosc istorie si nici nu vor sa invete…

  Se verifica,tacerea este aur,insa ma mai mananca si pe mine limba,si stiu de unde vine…

 22. @GeluS
  Eu cred ca nici macar nu trebuie sa mai facem caracterizari pe baza de categorii(ardeleni, moldoveni, etc) si glume pe seama fratilor. In felul acesta ne facem purtatori de cuvant ai celor care ne vor dezbinati. In Ardeal i-am auzit pe destui spunand ca ne-ar merge mai bine daca am fi separati. Eu cand ii aud ma zbarlesc. Cum putem noi romanii sa ne gandim macar la asa ceva? Pai nu spune psalmisul ca acolo unde este unire intre frati coboara si binecuvantarea lui Dumnezeu!! Pai daca vrem noi romanii sa fim binecuvantati ar trebui sa nu mai glumim cu lucrurile acestea! Ca se bucura dusmanul si de-abia asteapta sa mai muste o halca!

 23. Pingback: PROVOCATORII EXTREMISTI DIN UNGARIA SI AGENTII ANTI-ROMAN. De ce a comparat LASZLO TOKES Tinutul Secuiesc cu Crimeea? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice intr-un context international inflamat/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel de SEGREGARE ETN
 24. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare