update – ORBAN FACE CE VREA IN UNGARIA: nationalizeaza pensiile private, rascumpara companiile privatizate, vrea energie non-profit pentru populatie

28-08-2012 6 minute Sublinieri

PRESA GERMANA IA IN SERIOS “MODELUL UNGAR”…

Viktor Orban naţionalizează pensiile private şi răscumpără companiile privatizate. Reacţia CE: „Nu avem ce să comentăm sau nu este nimic asupra căruia să ne putem pronunţa legal”. Reacţia CE la criza politică din România: “CE se aşteaptă ca Guvernul român să respecte toate angajamentele pe care primul-ministru Ponta şi le-a luat înaintea preşedintelui Barroso.”

Premierul Victor Orban, numit „Orbanescu” în mai multe articole din presa occidentală care fac aluzie la Nicolae Ceauşescu, a declarat, săptămâna trecută, în faţa ambasadorilor Ungariei că se pregăteşte pentru o altă luptă cu Bruxelles-ul. Este vorba despre planul său de a transforma distribuţia energiei către consumatorii casnici într-o activitate nonprofit.

“Va fi o altă mare dezbatere, şi anume cea privind transformarea serviciilor pentru utilităţi”, a declarat Orban. “Transportul şi comercializarea energiei către consumatorii casnici poate fi foarte uşor o activitate non-profit.” Orban a declarat că formaţiunea de guvernământ, Fidesz, trebuie să găsească o soluţie în acest sens, care să nu încalce principiile pieţei unice europene şi libertatea de mişcare a capitalului.

În acelaşi discurs, Orban a declarat că va reduce impozitele în 2013 şi că nu va reduce pensiile în următorii ani, spunând că cele 3 milioane de pensionari, o treime din populaţia Ungariei, sunt un segment demografic cheie şi că sprijinul acordat de ei democraţiei trebuie recunoscut de conducerea politică actuală. Orban a facut această declaraţie în contextul în care a naţionalizat pilonul pensiilor private din Ungaria, care valora 10 miliarde de euro. Însă reacţia pieţelor financiare a fost atât de dură, încât a urmat o devalorizare bruscă a forintului şi datele oficiale publicate în august arată ca guvernul nu a mai rămas decât cu puţin peste 30% din valoarea acţiunilor pe care le-a naţionalizat.

Euractiv scrie că naţionalizarea sistemului privat de pensii al Ungariei a întâmpinat o rezistenţă redusă la Bruxelles la fel ca şi decizia guvernului Orban de a impune, temporar, cea mai mare taxa din UE pe tranzactiile financiare. “Deocamdata nu avem ce sa comentăm sau nu este nimic asupra căruia sa ne putem pronunţa din punct de veder legal”, a spus purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, despre initiativa lui Orban de a reforma distributia energiei. Acelaşi oficial spunea pe 6 august: “Comisia Europeană se aşteaptă ca Guvernul român să respecte cererea Curţii Constituţionale privind datele actualizate şi ca toate angajamentele pe care primul-ministru Ponta şi le-a luat înaintea preşedintelui Barroso să fie respectate pe parcursul acestui proces.”

Publicaţia Magyar Nemzet a scris pe 24 august că există deja planuri privind transformarea distribuţiei energiei în activitate non-profit. Ziarul arată că furnizorii de servicii prevăd divizarea serviciilor astfel: consumatori cu venituri mici vor plăti mai puţin pentru energie decât o fac acum, consumatorii care utilizează o cantitate de energie medie vor fi în grupa a doua, iar marii consumatori vor plăti mai mult decât în momentul de faţă. Operaţiunea non-profit s-ar putea astfel asigura pentru prima grupă de consumatori.

Cine sunt însă furnizorii de energie din Ungaria? Este vorba despre germanii de la E.ON, în consorţiu cu compatrioţii de la RWE, Electricite de France şi Gaz de France, alături de Suez. Aceştia sunt marii jucători din Ungaria, unii dintre ei prezenţi şi pe piaţa românească. În acest moment, distribuţia energiei intră în atribuţiile UE, care încearcă să forţeze giganţii din domeniu să separe activităţile de producţie de cele de ditribuţie si comercializare.

În urmă cu o săptămână, Orban a declarat că urmăreşte să cumpere distribuţia sectorul de distribuţie de energie deţinut de E.ON. Orban a mai anunţat că doreşte “preluarea companiei petroliere Mol de la Gazprom şi a distribuţiei apei de la francezi”. Pentru a demonstra că este capabil, Orban a amintit că a răscumpărat compania constructoare de maşini Raba de la investitorii malaezieni si clubul de fotbal Ferenvaros de la britanici.

Municiplitatea din Budapesta a decis să preia controlul asupra distribuţiei apei în capitală. Compania de distribuţie a fost cumpărată în proporţie de 25% de frncezii de la Suez, însă primăria budapestană consideră că “contractul este în defavoarea oraşului; investitorii nu l-au respectat”. Suez a avut zile si mai grele la Pecs, în 2009, când municipalitatea a evacuat la propriu conducerea franceză a companiei de distribuţie a apei, invocând aceiaşi nerespectare a contractului. Acum, Suez se judecă în Austria cu edilii din Pces, care riscă plata de despăgubiri de 30 de milioane de euro.

Nici compania de asigurări Axa nu a scapat de consecinţele politicii de autonomie economică a guvernului Viktor Orban. Axa a fost lovită de naţionalizarea fondului privat de pensii din Ungaria, în valoare de circa 10 miliarde de dolari. Mai mult, băncile şi asiguratorii străini sunt obligaţi să plătească, până în 2014 o suprataxă de criză care, în cazul Axa, se ridică la un milion de euro anual.

În aprilie 2012, ambasadorul Ungariei la Paris, Laszlo Trocsanyi, a fost convocat la Ministerul francez de Externe pentru a da explicaţii despre disputa privind operatorii francezi de bonuri de masă-Cheque Dejeuner, Sodexo şi Edenred. Parisul reproşează Ungariei că nu respectă regulile pieţei libere şi că pedepseşte companiile franţuzeşti.

Guvernul de la Budapesta se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi cel de la Atena. Numai că el preferă un alt parcurs: în loc să privatizeze, premierul Viktor Orban mizează pe o implicare mai mare a statului. Ar putea să funcţioneze un astfel de model?, se întreabă Die Welt într-o analiză publicată în ediţia de vineri.

Pentru a putea depăşi criza, Grecia trebuie să privatizeze şi să diminueze sectorul de stat. Aşa cere UE. Ungaria face însă exact invers. Guvernul conservatorului Orban, venit la putere în 2010, mizează pe o extindere a sectorului de stat şi cumpără înapoi parte din companiile ‘strategice’ pe care le privatizase după căderea comunismului.

Anul trecut, Ungaria a cumpărat înapoi de la un concern rusesc 21,2 procente din compania energetică MOL, în schimbul sumei de 1,9 miliarde euro. Statul a devenit astfel acţionarul majoritar al MOL.

La sfârşitul săptămânii trecute, Orban a anunţat că va recumpăra ‘foarte curând’ şi filiala ungară a concernului energetic german E.on. Partea germană nu a confirmat deocamdată această intenţie, nici măcar după întrevederea preşedintelui Consiliul de administraţie al E.on Johannes Teyssen cu prim-ministrul Orban.

Presa a vehiculat sume cuprinse între 800 de milioane şi 1,2 miliarde euro pentru acţiunile E.on, întrebându-se totodată de unde va scoate Budapesta aceşti bani, în condiţiile în care ea negociază în prezent cu UE şi FMI în vederea acordării unui împrumut de urgenţă. Însă Ungaria dispune de suficiente fonduri. Rezervele sale valutare (36 miliarde euro) sunt destul de mari, iar datoria publică a ţării a scăzut simţitor de la preluarea guvernării de către Fidesz.

Ungaria doreşte doar un acord stand-by cu UE şi FMI, însă nu intenţionează să recurgă la aceşti bani; în felul acesta s-ar diminua presiunea asupra pieţelor, iar dobânzile pentru împrumuturile contractate de guvernul ungar ar scădea.

Vicepremierul Tibor Navracsics a confirmat intenţia executivului de a cumpăra acţiunile E.on, dar s-a arătat reţinut, spunând că este posibil ca ‘germanii să nu vrea să vândă’. Între timp, reprezentanţii guvernului şi presa apropiată acestuia susţin că sectorul energetic are o importanţă strategică, securitară şi chiar în prezervarea democraţiei. De aceea statul trebuie să joace un rol central. Şi acesta nu este singurul ‘sector strategic’. Orban a declarat că ar fi bine dacă ‘jumătate din sectorul bancar’ ar fi în mâinile statului.

Prin aceste naţionalizări, şeful guvernului doreşte să contribuie la reducerea şomajului. Orban a anunţat că, în cadrul programului său de ocupare a forţei de muncă s-au creat până în prezent 205.000 de noi locuri de muncă la stat, iar până în 2013 numărul lor va creşte la 300.000. Obiectivul este acela de a crea în total un milion de noi locuri de muncă – aparent tot în sectorul de stat. Aceasta pe lângă cei 700.000 de funcţionari publici existenţi deja.

În comparaţie cu acesta, mult-criticatul sector de stat al Greciei (cu 770.000 de angajaţi) pare de-a dreptul modest, în condiţiile în care ambele ţări au o populaţie aproximativ egală. Întrebare este ce este mai logic – ‘cura de slăbire’ a Greciei sau reîntoarcerea Ungariei la o mai mare prezenţă a statului în economie?

Politica economică a lui Orban a fost calificată de criticii din Occident şi de companiile occidentale din Ungaria drept ‘iraţională’. În realitate însă, consideră Die Welt, ea a fost cu grijă calculată.

Este vorba despre a spori rolul statului, însă nu prin exproprierea concernelor străine, ci făcându-le viaţa suficient de grea încât să fie singure dispuse să vândă.

Astfel, începând din 2010, guvernul a impus ‘impozite de criză’ selective, pentru a asigura o ‘distribuire echitabilă a poverii crizei’. Însă aceste impozite au fost îndreptate tocmai către acele sectoare pe care statul pusese deja ochii. Acesta este unul dintre motivele pentru care E.on ar putea fi tentată să îşi vândă acţiunile din Ungaria.

Trebuie precizat că în Ungaria nu ia naştere un nou comunism, ci un nou etatism, care doreşte să aleagă unde lasă parteneri privaţi şi unde preferă să deţină el frâiele. Mercedes şi Audi, de exemplu, sunt parteneri bine-veniţi, ei crează locuri de muncă de mare valoare. În schimb, E.on est cel care decide cât de adânc trebuie să îşi bage mâna în buzunar consumatorii ungari pentru achitarea facturilor la energie. Şi, cum mulţi dintre ei nu mai pot deloc să o facă, aceasta a devenit o problemă politică. ‘Datoriile consumatorilor casnici faţă de furnizorii de energie sunt atât de mari, încât au devenit un pericol social’, spune Navracsics.

Statul trebuie să intervină pentru a uşura această povară. Sectorul serviciilor de utilitate publică (curent, gaz, apă) trebuie aşezat pe o bază ‘nonprofit’. Cum – este încă neclar, însă preluarea E.on ar fi un prim pas în această direcţie. Se anticipează conflicte deschise cu Bruxellesul, în condiţiile în care reţete ungară pentru depăşirea crizei pare să contravină preceptelor UE.

În fapt, există argumente în favoarea modelului mixt de economie privată şi implicare mai activă a statului, adoptat de Orban: După căderea comunismului, economia ungară a fost liberalizată radical, cu rezultată că aproape toţi romii şi-au pierdut dintr-un foc locurile de muncă.

În acelaşi timp, concerne străine cumpărau companii ungare adesea doar pentru a le închide şi a-şi asigura astfel piaţa pentru propriile lor produse. Atunci a luat naştere ceea ce nimeni nu anticipase: actualul extremism de dreapta al ungurilor.

În special în estul ţării, romii rămaşi, în marea lor majoritate, fără un loc de muncă trăiesc la un loc cu ‘ungurii’ afectaţi şi ei în egală măsură de liberalizare. Romii recurg adesea la furturi şi aceasta face ca ungurii să reacţioneze furios şi vocile rasiste să câştige teren.

Problema este atât de explozivă, încât trebuie găsită rapid o soluţie. Or, piaţa liberă nu poate să o furnizeze. ‘Noi le oferim un loc de muncă acelora cărora piaţa nu le dă se lucru’, a rezumat situaţia Orban. Fraza sa pare totodată să arunce îndoială asupra sistemului capitalist. Conservatorii ungari vorbesc adesea despre capitalismul ‘sălbatic’, care ‘pune în pericol democraţia’, deoarece tensiunile sociale născute odată cu trecerea la o economie de piaţă au condus la extremism politic.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “update – ORBAN FACE CE VREA IN UNGARIA: nationalizeaza pensiile private, rascumpara companiile privatizate, vrea energie non-profit pentru populatie

  1. Parcă mi-aş dori şi eu un preşedinte ca V Orban pentru România! Ăsta chiar este naţionalist şi ştie ce face. Nu mă mir, că mare parte din populaţie îl sprijină, chiar dacă o mai încasează tot poporul din când în când.
    Mare pericol pt noi, ca profeţia păr. Arsenie să se împlinească!

  2. de ce e ceausescu? ca nu-si vrea poporul sclav la UE?!

  3. Suez este si in Ploiesti si am vazut ca fac cam ce vor la noi,se vede ca suntem sat fara caini.Il felicit pe premierul ungariei da dovada ca tara sa e mai presus de UE si jocurilie lor murdare. Nu doar suez dar si apa nova si altii isi fac de cap la noi in tara nu am auzit ca acestia sa fie trasi la raspundere asa cum este in Austria unde vor plati milioane de euro.Problema la noi este ca de cate ori se asfalteaza ii gaseste reparatile si sa fie lasati in pace dau bani autoritatilor locale nu stiu si daca ceilor mari.De unde au asa multi bani? Daca scoate profit peste tot si isi platesc angajatii cu salarii mici la ce profit scot si sugruma omul la factura normal ca are bani sa cumpere pe primarul X.Am vrut UE acum suferim dar nici noi nu facem ceva pentru tara asteptam sa vina basescu sa ne rada in fata, hehehehe v-am ciuruit pe toti….

  4. @ O, DA! Aveti cum nu se poate mai multa dreptate. Se pare ca multe dintre vechile scheme politice de dominatie si de impartire a sferelor de influenta in Europa sint reactivate de catre UE acum. Si unul dintre ele este fostul model Austro-Ungar in cazul asta Germano-Ungar. Germania nu poate singura sa controleze state mai estice, periferice, gen Romania, asa ca are nevoie de un acolit in zona- Ungaria. Rolul Ungariei nu este numai acela de a ne distruge pe noi ca stat national, de a ne farimita dar este si acela de a domina politic SI economic zona, dar mai ales Transilvania.

  5. @petra:

    De acord.

    Se pare ca multe dintre vechile scheme politice de dominatie si de impartire a sferelor de influenta in Europa sint reactivate de catre UE acum. Si unul dintre ele este fostul model Austro-Ungar in cazul asta Germano-Ungar.

    Asta era si sensul MittelEuropei invocate de Orban cand a fost in Romania, inainte de referendum.

  6. Schema asta s-a incercat de mai multe ori in Europa. La final n-a prea iesit.

    Noua firesc ne da fiori, caci traim deja pe pielea noastra si vedem ce inseamna dictatura si slugarnicia. Slugarnicia noastra,de care suntem tare mandrii.

    Imperiul German de-o parte, Anglo-francezii de alta. Rusii la mijloc de codru des, si Turcia..pai deocamdata Turcia e preocupata de imediata vecinatate iar iluzia intrarii in UE o va visa alta generatie, poate. Stam toti sa vedem de unde se isca balamucul, ca istoria e pregatita pentru transcriere.

  7. @Petra
    Felicitari,sincer, totdeauna comenariile tale imi spun multe..si cu majoritatea sunt de acord.
    Intrebarea mea ar fi: noi ce ne facem?
    Si eu as vrea sa avem conducatori care sa tina la tara nostra, sa stim si noi ca lupta pentru interesele noastre. Sa stim ca sunt ai nostri, pentru noi!
    Orban vad ca apara din plin interesele tarii lui.
    Si chiar daca admir/apreciez ce face in interesul tarii lui, mi-e teama.
    Pentru mine, care locuiesc in Ardeal, stirile despre manevrele/miscarile/intelegerile lor politice, sociale, etc sunt mai mult decat ingrijoratoare.
    Ce ne facem???

  8. @Eugenia

    Intrebarea ta “ce ne facem” imi sta pe buze aproape continuu, dar se intampla ca si raspunsul sa nu se lase asteptat: cand nu se mai poate pe “orizontala”, se strange surubul, adica lucrurile devin cumplite aici in lumea asta, realitatea este foarte cruda, ti se face parul maciuca in cap pe toate planurile, singura scapare este sa o iei spre “verticala”, adica te uiti in sus la Domnul – Sfanta Treime, la Persoana Adevar.
    Pielea in bat ne va fi pusa oricum, intr-un fel sau altul, oriunde am fi si oriunde ne-am baga. Tu esti in Transilvania, altii suntem prin statele astea masonice, vai de capul nostru….iadul pe pamant, dar sa nu deznadajduim, ne uitam la pacatele noastre, plangem, cerem iertare si Domnul ne ridica…..marturisim Adevarul cu orice pret si asta facem pina la moarte.
    Acum fie vorba intre noi, putem face si altceva?

    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu pe noi toti, care prin ce vom trece.

  9. Ce am putea sa facem? Pai am putea sa ne organizam noi, cetatenii de rind in grupuri de actiune, de intrajutorare impreuna cu taranii care-si vind produsele la piata, in asa fel incit sa se evite pe cit posibil super-marketurile, asa cum s-a petrecut in Grecia, am putea sa formam grupuri de protest romanesti impotriva actiunilor anti-nationale ale maghiarilor, urmind oarecum in oglinda ceeace ungurii insisi au facut in Romania, am putea sa iesim cu sutele de mii in strada si sa protestam impotriva lui Basescu si sa organizam o nesupunere civila in masa dar pasnica la adresa acestuia impus cu forta din exterior, ceva foarte, foarte aproximativ in stilul Gandhi. Am putea….Dar nu putem. Nu sintem nici greci, nici maghiari, nici indieni, nici…..nimic.

    Cind spun ca nu se mai poate face nimic nu vine dintr-un defetism bolnavicios(cel putin asa sper eu), ci pur si simplu din constatarea ca acest popor si-a pierdut aproape orice vina, aproape orice capacitate de reactie si de auto-organizare, de protest, de independenta, cuciteva exceptii – dar cu o floare…..
    Este cufundat intr-o apatie de moarta ca un animal care trage sa moara si care doar se mai intreaba cind va veni lovitura finala si din ce directie sau directii, si cam atit. Uitati-va si la reactiile de pe acest site…ele insele sint reprezentative pentru acest gen de mentalitate.

    Asta la nivel national. La nivel individual sigur, lucrurile din fericire, stau diferit …oarecum pe principiul: scapa care poate.

  10. Si cind spun ca ne-am pierdut vana, puterea la nivel de masa asta inseamna automat ca si credinta noastra este cam la acelasi nivel…foarte jos. Chiar daca poate unii din noi ne inchipuim altceva.

  11. Noi ce facem? Facem ce stim noi cel mai bine: ne dam cu parerea despre cel/cei care incearca sa faca totusi ceva. (Ma refer in primul rand la gestul din iarna trecuta al locotenentului Alexandru Gheorghe).

  12. Bine face! Capitalismul, nu-i decit un mod de prostire a fraierilor, de catre smecheri.

  13. Pingback: Bulgaria amana ADOPTAREA MONEDEI EURO din cauza COSTURILOR. Traian Basescu REITEREAZA PRIORITATEA anti-nationala a ADERARII LA ZONA EURO IN 2015! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: VIKTOR ORBAN REFUZA ”LISTA ORORILOR”: masurile dure de AUSTERITATE puse de FMI si UE drept CONDITIE pentru un nou acord financiar - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: CONSTITUTIA NEOFASCISTA A UNGARIEI, ipocrizia euroatlanticilor si REALPOLITIK-ul Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Polonia vrea sa NATIONALIZEZE sectorul PENSIILOR PRIVATE! Noi ramanem “capitalisti”… - Recomandari
  17. Pingback: CE (MAI) ESTE DRAGOSTEA DE TARA ASTAZI? | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care ne supun “PARTENERII STRATEGICI” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare