Confirmat oficial: MULTINATIONALELE DIN ROMANIA, INEFICIENTE PENTRU ECONOMIE. Si un posibil model explicativ: CUM FRAUDEAZA CORPORATIILE AFRICA

1-11-2013 4 minute Sublinieri

Corporate Slave

România este de trei ori mai puţin competitivă decât media europeană, ţară noastră clasându-se pe poziţia 27 între statele Uniunii Europene, a declarat Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei.

El a mai precizat că 72% din cifra de afaceri realizată de companiile din România este făcută de către filiale ale multinaţionalelor, iar primii 100 de exportatori realizează 52% din exporturile ţării. De asemenea, dintre aceştia 96 sunt străini, iar din 34 de ramuri industriale un număr de 25 au ca lideri companii străine.

“E o discuţie: multinaţionalele sunt competitve şi la noi sau doar în ţările-mamă?”, a mai afirmat el. În acest moment, indicele de competitivitate al României este de 0,32 faţă de o medie de 1. România are trei vulnerabilităţi mari: eficientă energetică slabă, indexul inovării şi productivitatea, a mai spus Ciocănea, citând un clasament realizat de către Comisia Europeană. În totalul exporturilor, Bucureştiul conduce cu o pondere de 17%, urmat fiind de către judeţul Argeş cu 10%, Timiş – 9%, Constanţa – 5% şi Bihor – 4%. Concomitent, un număr de 29 de judeţe nu depăşesc o pondere de 1% din exporturile realizate de ţară noastră. În privinţa produsului intern brut al României, un procent de 67% îl constituie serviciile, 22% este industria prelucrătoare, iar 7% sunt alte industrii non-prelucrătoare.

Anual, continentul african este fraudat de către companiile multinaţionale din UE cu aproximativ 50 miliarde de dolari
Aproape de două ori cuantumul ajutorului străin pe care Africa îl primeşte, îl pierde prin transfer financiar ilicit şi evaziune fiscală

Lacunele de evaziune fiscală pentru companiile multinaţionale cu sediul în UE introduse de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), sunt estimate să coste ţările africane aproximativ dublul sumei pe care o primesc ca ajutor extern.

“Acest lucru ne omoară, nu se poate explica sărăcia care există în Africa, fără acest lucru şi aceasta este povestea care a fost suprimată de atâta timp“, a declarat, miercuri, parlamentarul Zitto Kabwe, preşedinte al Comitetului de conturi publice din Tanzania.

Ce se află în spatele sărăciei din Africa?

Kabwe a spus că Tanzania a fost obligată la sfârşitul anilor ’90 de către Banca Mondială şi FMI să semneze norme şi legi fiscale, care să fie favorabile pentru investitori, timp în care ţara este privată de veniturile atât de necesare, care ar putea ajuta la dezvăţul de ajutoarele externe.

El a declarat că Uniunea Europeană şi alte companii multinaţionale occidentale, inclusiv o companie de stat tanzaniană, utilizează paradisul fiscal şi alte scheme ilegale de înşelătorie fraudând ţările de pe continentul african cu aproximativ 50 de miliarde de dolari în fiecare an. Prin comparaţie, ei primesc 30 de miliarde de dolari în ajutoare străine directe.
“Aproape de două ori cuantumul ajutorului străin pe care Africa îl primeşte, îl pierde prin transfer financiar ilicit şi evaziune fiscală”, a adăugat acesta.

Potrivit unui raport FMI din 2011 asupra Tanzaniei, s-a remarcat că ţara este incapabilă să colecţioneze impozitele datorate de către companiile străine.

“Au uitat că ei (FMI) sunt cei care au oferit consultanţă pentru noi ca să adoptăm legi care să fie favorabile pentru investiţii”, a spus el.

Kabwe a menţionat că FMI şi Banca Mondială recomandă statelor africane să-şi construiască politicile şi legile în aşa fel încât “corporaţiile multinaţionale abuzează de ele evitând plata impozitelor în ţările noastre”.
Ambele instituţii, a spus el, într-o întorsătură de evenimente, oferă acum sfaturi pentru a opri abuzul.
Încercând să contactăm FMI pe această temă, reprezentanţii instituţiei nu au vrut să răspundă acuzaţiilor.

Paradisurile fiscale dăunează grav economiei Africii

Dar o posibilă soluţie, a declarat Kabwe, este aceea de a pune capăt acordurilor de dublă impozitare folosite de companiile multinaţionale care direcţionează profiturile lor în paradisurile fiscale, cum ar fi Insula Man din Insulele Virgine Britanice.
Mineritul şi telecomunicaţiile sunt cele mai mari două sectoare din Tanzania în care companiile din UE exploatează lacunele în propriul lor beneficiu.
“Aproape toate operaţiunile miniere din Tanzania sunt din Europa”, spune Kabwe.
El a menţionat că Africa Barrick Gold, care este înregistrată în Londra, operează cele mai multe mine. O altă companie, AngloGold Ashanti, este înregistrată în Africa de Sud, dar cu filiale înregistrate în paradisuri fiscale off-shore, a adăugat el.
Trei mari companii de telefonie mobilă funcţionează în Tanzania. Una din companii este înregistrată în Dubai, ţară cunoscută ca paradis fiscal, şi câte una în Olanda şi Marea Britanie, a remarcat acesta.

El a mai spus că marile companii de petrol şi gaze naturale, cum ar fi Statoil, Ofir, Shell şi Exxon Mobil operează de asemenea în Tanzania, însă momentan nu există nicio dovadă că folosesc paradisurile fiscale, cu excepţia companiilor din Marea Britanie Pan Africa Energy şi British Gas.
“Pan Africa Energy operează din Insulele Cayman şi Mauritius şi este o companie deţinută de Guvernul britanic ce foloseşte paradisurile fiscale pentru a aduce ISD (investiţii străine directe) în Tanzania”, a spus el.
De asemenea, Kabwe a menţionat că problema este multiplă, deoarece o companie de stat din Tanzania a folosit pentru ea însăşi un paradis fiscal din Mauritius pentru a evita umplerea propriilor cufere naţionale.

Făcând o comparaţie, companiile chineze care lucrează în Africa, a spus el, sunt mai transparente cu privire la impozitele, taxele şi datoriile pe care le plătesc, deşi ele tind să înşele prin achiziţiile publice. Kabwe, împreună cu o mână de alţi delegaţi în Africa de la ONG-urile Eurodad din Bruxelles, au programat să discute problema cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Savoir Mwambwa, de la Nairobi Tax Justice Network, a declarat că încheierea escrocheriilor orchestrate de către companiile cu sediul în UE ar face Africa mai puţin dependentă de ajutor. El a spus că Zambia Sugar, o filială a companiei britanice Associated Foods, îşi umflă facturile salariale prin efectuarea de plăţi la o sucursală-fantomă în Mauritius.
“Un lucru comun cu privire la toate aceste companii, dacă te uiţi la toate instrumentele pe care le folosesc, ei au toate afacerile într-o formă sau alta în paradisurile fiscale”, a spus Mwambwa.

UE propune reforme pentru o mai bună transparenţă

UE, la rândul său, a propus reforme cu privire la contabilitate şi directivele de transparenţă.
Reformele susţinute de către Parlamentul European în luna iunie ar avea nevoie de companiile din sectorul extractiv şi de exploatare forestieră de a publica un raport anual care să dezvăluie detaliile fiscale, bonusuri şi alte plăţi efectuate către guverne pentru fiacare proiect care funcţionează pe un prag de 100.000 de dolari.
Mişcarea a atras laude de la Oxfam, care a declarat că va ajuta la combaterea evaziunii fiscale realizate de companiile în curs de dezvoltare din UE. Legea de reformare a UE urmează să intre în vigoare din 2015.

Nota noastra:

De ce nu sunt performante multinationalele in economia romaneasca? Pentru ca rolul lor, aici, nu este sa faca economie, productie, si sa contribuie, astfel, la bunastarea locala, ci sa dreneze venituri si resurse catre tarile de origine. 

Faptul ca si multinationalele de la noi practica un tip de evaziune si de drenaj similar celui din Africa a fost semnalat de economistul Ilie Serbanescu:

[…] Din structura PIB-ului reiese însă că masa profitului este de vreo 65-70 miliarde de euro la nivelul actual al PIB-ului României. Unde sunt sau unde dispar anual 50-60 miliarde de euro până ca profitul să ajungă a fi impozitat?! Este vorba de aproape jumătate din PIB!

Singurul lucru cert este că sunt sume care nu ajung să fie fiscalizate ca profit şi deci nu sunt impozitate ca profit. Probabil, cea mai mare parte iau calea străinătăţii sub diferite forme dintre care grosul reprezintă transferuri camuflate de valori în reţelele internaţionale de producţie şi comercializare ale corporaţiilor multinaţionale. Produse şi servicii realizate de multinaţionale în România, în valoare de zeci de miliarde de euro, sunt subfacturate în proporţii de până la 50% când sunt scoase ca exporturi din România, în timp ce produse şi servicii realizate de multinaţionale în afara ţării sunt suprafacturate în proporţii tot până la 50% când sunt aduse ca importuri în România.

Cu această foarfecă neiertătoare a subfacturării la export şi suprafacturării la import, multinaţionalele execută transferuri masive de zeci de miliarde de euro spre străinătate de sevă economică – de valoare adăugată – realizată în România. Să nu ne amăgim că asemenea cifre ar fi propagandă, stigmatizată desigur ca naţionalistă sau comunistă! După studii efectuate chiar de investitorii străini din România, participarea acestora la cifra de afaceri totală ajunge spre 40%, în timp ce contribuţia la bugetul României este doar de 20%. Repetăm, sunt calcule făcute chiar de investitorii străini! 

[…]

A se vedea si:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Corporatism

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Confirmat oficial: MULTINATIONALELE DIN ROMANIA, INEFICIENTE PENTRU ECONOMIE. Si un posibil model explicativ: CUM FRAUDEAZA CORPORATIILE AFRICA

  1. Pingback: TERORISM ECONOMIC sau PILDA DATORNICULUI NEMILOSTIV IN VARIANTA PONTA: cum strange guvernul de gat micii antrepenori, trecand cu vederea marea evaziune si corporatiile - Recomandari
  2. aceste corpoaratii sunt o catastrofa pt. tara asta

  3. Pingback: Cine ataca statul de drept, democratia si da lovituri de stat? Parteneriatul TransAtlantic (TTIP) si Parteneriatul TransPacific (TPP): cum se negociaza NOUA ORDINE MONDIALA CORPORATISTA si ANTI-DEMORCATICA - Recomandari
  4. Pingback: CULMEA NEOCOLONIALISMULUI: Ajutoare de stat de 67 MILIOANE EURO pentru marile CORPORATII IT! IBM, Deutsche Bank, Dell, Microsoft – “bietii” intreprinzatori stipendiati din banii romanilor-cersetori… - Recomandari
  5. Pingback: Emisarul american NULAND dezvaluie motivul real al “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” si “INDEPENDENTEI JUSTITIEI” – controlul geopolitic al Europei de Est si Balcanilor. Si despre “ROMANIA INFRICOSATA” - Recomandari
  6. Pingback: O ECONOMIE INSTRAINATA: 5600 firme romanesti vs. peste 31.000 multinationale! GERMANIA – cel mai important “ANGAJATOR”/ 1 MAI CAPITALIST: Presa face CULTUL MUNCII LA “PRIVAT” si deplange “DEPENDENTA DE STAT” in pr
  7. Pingback: Ilie Serbanescu: se trece de la SPOLIEREA STATULUI la JUGULAREA OAMENILOR prin “privatizarea” SANATATII, PENSIILOR si UTILITATILOR/ Organismele Antifrauda ocolesc MULTINATIONALELE/ Tribunale pentru PRADUIREA statelor? - Recomandari
  8. Pingback: “TEHNOCRATUL” GABRIEL BIRIS VREA IMPOZITAREA SUPRAVIETUIRII. Cum a devenit SARACUL lipsit de venituri SUSPECT FISCAL, cum este SANTAJAT cu SPITALUL si cine a venit cu ideea: UN AVOCAT ACTIONAR LA O FIRMA OFF-SHORE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare