NELINISTI PENTRU PATRIARHUL KIRILL? Doua figuri publice importante, preotul Vsevolod Chaplin si editorul Sergei Chapnin, concediate de PATRIARHIA MOSCOVEI

9-01-2016 2 minute Sublinieri

kirill_chaplin

Vizibilul preot Vsevolod Chaplin, care s-a facut remarcat prin declaratiile sale uneori stridente despre destinul salvator al Rusiei in contextul global actual, a fost concediat (pe 24 decembrie 2015) din functiile sale oficiale detinute in cadrul Patriarhiei Moscovei. Preotul conducea Departamentul de cooperare cu societatea. Receptat mai degraba ca “ultra-conservator”, pr. Chaplin ceruse recent Bisericii si guvernului Rusiei sa aiba un rol mai activ in Estul Ucrainei si caracterizase interventia Rusiei in Siria drept un “razboi sfant” (cf. The Guardian). Totodata, pr. Chaplin a criticat dur elita politica rusa pentru coruptie, considerand ca este “o elita imorala care impiedica tara sa se dezvolte.”

Ca un fapt divers, in aceeasi perioada pr. Chaplin a starnit o multime de comentarii in blogosfera rusa dupa ce o poza cu el intr-un McDonald, in timpul postului, a circulat pe internet. Preotul a sustinut ca a consumat un burger vegetarian.

Dupa demitere, Vsevolod Chaplin a facut o afirmatie surprinzatoare: patriarhul Kirill nu va mai rezista mult timp la conducerea Bisericii Rusiei.

Atacul frontal al pr. Chaplin la adresa patriarhului este considerat de publicistul Serghei Chapnin drept un semn ca vor avea loc schimbari majore in Biserica Rusiei. Chapnin considera, intr-un interviu acordat First Things, ca prin aceasta critica s-a incalcat unul din tabuurile de baza ale vietii bisericesti din Patriarhia Moscovei: critica directa a patriarhului. Tabuul consta in ideea ca aproape orice putea fi iertat, cu exceptia atacurilor directe la adresa PF Kirill. Or, dupa Chapnin, acest lucru arata ca increderea in patriarh a inceput sa se disipeze si ca situatia in Biserica Rusiei ar fi caracterizata de destabilizare. 

Serghei Chapnin insusi a fost concediat, de curand, din postul sau de senior editor la “Jurnalul Patriarhiei Moscovei”, dupa ce a criticat atitudinea Patriarhiei fata de conflictul din Ucraina. Aflat, oarecum, la polul opus ideologic al pr. Vsevolod Chaplin, Serghei Chapnin considera ca implicarea Bisericii alaturi de eforturile statale de creare a unei identitati si a unei singure ideologii nationale este un fenomen periculos. Autor al unui articol intitulat Biserica unui imperiu, publicat pe portalul First Things, Chapnin a fost concediat pentru ca, in cadrul unui raport scris pentru think-tankul Carnegie Moscow Center, a criticat influenta crescanda a unor miscari militariste in cadrul Bisericii, care vor glorificarea interventiilor militare ale Rusiei (cf. The Economist). Chapnin a explicat, ulterior, ca se teme ca, dupa ce interventia din Siria a fost descrisa ca fiind un “razboi sfant”, acelasi lucru sa se intample si cu interventia din Ucraina.

Publicistul considera ca, dupa anii 2000, Biserica Rusiei ar fi renuntat la modelul democratic si la incercarea de de-sovietizare a Rusiei, devenind adepta unui model imperial si fiind tot mai mult inclinata sa reevalueze trecutul sovietic, vazandu-l mai putin prin prisma prigoanei, cat prin cea a contributiei la cresterea puterii statale. Totusi, unele personalitati importante ale Bisericii Ruse, cum ar fi seful Departamentului Extern, Mitr. Ilarion Alfeyev, a avertizat asupra faptului ca crimele Gulagului nu pot avea nicio justificare (cf. The Economist).

Patriarhul Kirill a avut o interventie recenta pe tema razboiului din Siria. Fara a-l declara “sfant”, PF Kirill a declarat ca il considera un razboi “drept” de “aparare a patriei” (cf. paginaderusia.ro). Seful Bisericii Ruse a mai avertizat ca “actualul conflict (sirian) se poate transforma într-un mare război, dacă nu va fi oprit acum” (cf. agerpres.ro).

Cuvantul Ortodox


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Kirill, Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “NELINISTI PENTRU PATRIARHUL KIRILL? Doua figuri publice importante, preotul Vsevolod Chaplin si editorul Sergei Chapnin, concediate de PATRIARHIA MOSCOVEI

  1. Pr. Vsevolod Chaplin explica motivul demisiei: lipsa criticii fata de actiunile abuzive ale autoritatilor precum si convingerea ca administratia Bisericii si pozitiile-cheie din Biserica ar trebui reformate, vizavi de numarul mare de functionari de care s-ar inconjura Patriarhul.
    http://interfax-religion.ru/?act=news&div=61445

    Interesant este insa faptul ca schimbarea a avut loc inainte de Craciun, la fel ca si cea din Grecia.

  2. Scrisoare deschisa de catre mitropoliti pireului si konitsei catre papa francisc prin care ai cere acestuia sa se lepede de ereziile papale si sa vina la dreapta credinta http://www.graiulortodox.wordpress

  3. Din “Formula AS 7-14 ianuarie 2016 ” :

    ” Un pelerin disperat: Mihai Prepelita .”Un milion de romani sunt uitati in “Imperiul raului”

    Daca se vorbeste mult de diaspora romana in Occident,aproape ca nu se stie nimic de cealalta diaspora ,din Rasarit,care numara un milion de romani.Despre soarta lor de ieri si de azi,vorbeste cu drag si naduf scriitorul Mihai Prepelita ,nascut in Bucovina ,cu domiciliul stabil la Moscova si Bucuresti.

    […]

    -Care este atmosfera la Moscova,in condintiile embargoului occidental ale razboaielor din Siria si Ucraina?
    -Criza din Rusia,relatiile tensionate cu UE si SUA,scaderea pretului petrolului,embargoul reciproc ,occidental si rusesc ,asupra marfurilor rusesti ,respectiv occidentale ,razboiul din Siria si Ucraina-toate acestea au creat un beneficiu paradoxal pentru rusi.Neavand alta rezolvare,au inceput sa produca aproape tot ce au nevoie.Tot ce importau pana acum produc ei insisi sau au inceput sa produca.Fac investitii,ofera credite enorme pentru deschiderea de firme,de activitati in agricultura si in mica industrie.Nu se mai bea ca pana acum.S-a scumpit vodca intr-atat,incat un pensionar nu-si poate permite mai mult de o sticla pe luna ,nu pe zi,ca pana mai ieri…Am stat cinci luni de curand in Moscova si n-am mai vazut betivi pe strada,cazuti in santuri-“peisajul” clasic al orasului,cum era pe timpuri .E o renastere extraordinara ,de care beneficiaza si basarabenii .

    -Dintre fostele state satelite ale Moscovei,Romania “s-a instrainat” cel mai mult .Cum se vede acest fenomen de fuga de sub “umbrela frateasca” si trecerea la “inamic,adica la NATO ?

    -Cred ca relatiile dintre Rusia si Romania ar trebui imbunatatite la paritate,adica la nivel de beneficii reciproce,fara sa punem in paranteze apartenenta noastra la structurile euro-atlantice.Chiar daca rusii sunt oarecum suparati pe noi din motiv de Deveselu sau Kogalniceanu ,ei traiesc o dilema dostoievskiana,ne privesc si cu o anumita simpatie,cu sentimente crestin-ortodoxe care,oricum ne leaga ,desi ei s-au crestinat cu o mie de ani mai tarziu …Sa privim lucid si sa ne gandim inca o data,sa mai cantarim intre noi relatiile sentimentale.Dar avand grija totodata de romanii uitati in “Imperiul raului” .Si care nu au nici un drept minoritar,nici o biserica,nici o editura,nici un ziar ,nici un post de radio,nici macar o scoala de duminica in limba romana .

  4. Biserica Greciei este foarte tulburata in acest moment din cauza deciziilor politice dar si din interior , biserica Rusiei desi pare mai stabila decat toate celelalte vad ca are parte de tulburare in interior. Cazul Colectiv , despre care eu cred (pentru ca nu m-a convins nimeni de contrariu) ca nu este un accident , a basculat o mare parte a vinei catre BOR. Logica dupa care s-a deturnat toata energia negativa catre BOR frizeaza absurdul, dar tinerii inteligenti si frumosi par sa stie ce e mai bine pentru tara , chiar daca n-au fost in stare sa vina cu o lista clara de revendicari si au inghitit ca pelicanii tot ceea ce le-a dat propaganda. Si uite asa ne aflam la inceput de an intr-o tulburare in aproape toate bisericile ortodoxe autocefale, in timp ce papa este surazator , increzator , vorbeste de unirea bisericilor (chiar sub el, ca altfel de ce ar face-o).

    Sper sa ne dea Dumnezeu pretoti curajosi care sa infrunte si sa informeze poporul asupra a ceea ce urmeaza sa se intample

    Doamne ajuta!

  5. Pingback: CONTROVERSELE TEOLOGICE SI CANONICE LEGATE DE SFANTUL SI MARELE SINOD PANORTODOX. Atitudinile episcopilor Serafim de Pireu si Hierotheos Vlachos exprimate la Simpozionul “SFÂNTUL ȘI MARELE SINOD. Mare pregătire, fără rezultate”/ PS LONGHI
  6. Pingback: CONTROVERSELE TEOLOGICE SI CANONICE LEGATE DE SFANTUL SI MARELE SINOD PANORTODOX. Atitudinile episcopilor Serafim de Pireu si Hierotheos Vlachos exprimate la Simpozionul “SFÂNTUL ȘI MARELE SINOD. Mare pregătire, fără rezultate”/ PS LONGHI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare