Opinie juridica inaintata CCR: De ce procesul legislativ prin care s-a votat organizarea REFERENDUMULUI PENTRU CASATORIE este constituțional/ Presedintele ASCOR Iasi despre ITO 2018 si TESTUL REFERENDUMULUI/ Biserica Ciprului: GENUL este determinat de fiziologia trupului uman și NU este o alegere

12-09-2018 4 minute Sublinieri

sursa: Emanuel Buta (ASCOR IASI la ITO 2017) – pagina de Facebook

ProVita Bucuresti: OPINIE JURIDICĂ: Procesul legislativ de adoptare a legii de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48(1) este constituțional (Document)

Asociațiile Alianța Familiilor din România și PRO VITA (București) au depus la Curtea Constituțională o opinie juridică „amicus curiae” (prietenii curții), în vederea exercitării de către aceasta a controlului de constituționalitate a Legii nr. 569/2016 – Lege de revizuire a Constituţiei României, inițiată de cetățeni cu drept de vot și adoptată de Parlamentul României.

Semnatarele solicită plenului Curții să constate constituționalitatea procesului legislativ de adoptare a legii, în contra pretinsei „vicieri” a acestuia, invocată de terțe părți în temeiul neconstituționalității unor modificări aduse Regulamentului Senatului privitor la procedura de vot în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei.

Astfel, arată semnatarele, Camera Deputaţilor şi-a dat votul asupra inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției la 09.05.2017, fiind legal învestită în temeiul unui regulament ce se bucura de prezumţia de constituţionalitate la acea dată. Contestarea modificărilor aduse Regulamentului Senatului și decizia privind neconstituționalitatea acestora au survenit ulterior votului; or, deciziile Curții produc efecte numai pentru viitor.

A sancţiona ordinea de vot în camere şi a lipsi de efecte votul de adoptare a revizuirii dat în ambele camere, în condiţii de egalitate perfectă de legitimitate deliberativă (principiul „bicameralismului perfect”), ar însemna a sancţiona nu rezultatul deliberării, întru nimic viciat, ci pe iniţiator – cetăţenii semnatari ai inițiativei – în ocrotirea intereselor căruia se presupune că se acţionează, deși acesta nu a fost prin nimic prejudiciat de procesul legislativ.

Verificarea constituționalității este etapa finală din parcursul legislativ al inițiativei cetățenești de revizuire a articolului 48(1) din Constituția României. Conform legii nr. 47/1992, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia.

Documentul poate fi citit integral aici.

***

Basilica:

Suntem uniți tocmai în momentele când ne apărăm valorile – mărturii de la ITO 2018

„Oare nu dovedim că avem aceeași credință și că suntem uniți tocmai în momentele când ne apărăm valorile și când nu-i lăsăm pe alții să ne pervertească sufletul, mintea și viața?”, s-a întrebat unul din participanţii ITO 2018 la puţin timp după încheierea evenimentului.

Printre miile de tineri ortodocşi care au participat la ITO 2018 de la Sibiu s-au numărat şi 120 de tineri din Arhiepiscopia Iaşilor.

Evenimentul a reunit peste 3.000 de tineri din țară și din străinătate. Participanții au avut vârste între 16-35 ani şi au provenit din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India și altele.

Emanuel Buta, Președintele ASCOR Iași, a descris atmosfera din timpul evenimentelor şi a ridicat problema solidarităţii poporului român în faţa provocărilor societăţii contemporane:


Gânduri despre un final de vacanță minunat: ITO Sibiu 2018

Anul trecut, noi, cei din Iași, am fost gazde pentru participanții la evenimentul ITO, care a adus împreună mii de tineri din întreaga lume. Acum, la Sibiu, ne-am bucurat și noi din plin de statutul de participant.

Am privit cu multă înțelegere voluntarii care s-au implicat în organizarea evenimentului pentru că știm și noi ce înseamnă să fii voluntar, știm ce este în spatele unei întâlniri internaționale cu tineri ortodocși: multă bucurie, colegialitate, multe lecții de învățat, dar și mult sacrificiu care, de fapt, cred că îl înnobilează pe om cel mai mult.

Programul a fost unul complex, lăsându-ne suficient timp pentru a ne împrieteni cu cei de lângă noi. Avem atâtea lucruri în comun, dar trecem totuși atât de nepăsători unii pe lângă alții și, de multe ori, ne simțim singuri, chiar dacă pe rețelele de socializare avem mii de prieteni. Nimic nu poate substitui întâlnirea personală și reală dintre două, trei sau chiar 3500 de persoane, așa cum a fost în cazul ITO Sibiu.

Căldura și dragostea cu care ne-au primit cei de la Sibiu s-au făcut simțite cel mai bine în cuvintele pe care ni le-a adresat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, după ce am venit de la „Procesiunea Unității” la catedrala mitropolitană:

„Dacă voi ați venit la noi și noi venim la voi. Vom fi cu voi, vom fi alături de voi, vom încerca să avem mult mai multă atenție față de modul în care vă croiți viața voastră. (…) E bine să vă școliți. E bine să faceți tot ceea ce trebuie pentru ca să vă formați în viața aceasta, iar noi vom cere părinților voștri să aibă mai mult timp pentru voi”.

„Vom încerca și noi să avem mai mult timp, să vă chemăm în lucrările acestea minunate ale Bisericii: în pelerinaje, în tabere, în manifestări de acestea pentru că ne dați lecție nouă. Voi ne învățați pe noi, nu noi vă învățăm pe voi. (…) Dumnezeu să vă binecuvinteze! Bucuria și dragostea noastră primiți-le cu toții. Vă iubim din tot sufletul!”.

Aceste cuvinte mi-au adus aminte de vorbele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, greu de înțeles pentru unii, dar cât se poate de clare pentru alții care trăiesc taina credinței ortodoxe din tot sufletul și din toată inima lor: „De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor” (Matei 18, 3).

Cine este mai curat, mai sensibil, mai plin de dragoste și mai lipsit de viclenie decât un copilaș? Aceste calități ar trebui să-l caracterizeze pe tânăr, dar nu numai în perioada tinereții, ci pe tot parcursul vieții lui.

Tema întâlnirii, fiind despre unitate, credință și neam, m-au făcut să mă întreb: cum dovedim noi astăzi că suntem uniți, că suntem un neam, că avem o credință? Și am încercat să mă detașez de chestiunile teoretice și să merg cu gândul la lucrurile practice prin care putem dovedi aceste lucruri.

Atunci mi-a venit în minte gândul: oare nu dovedim că avem aceeași credință și că suntem uniți tocmai în momentele când ne apărăm valorile și când nu-i lăsăm pe alții să ne pervertească sufletul, mintea și viața? Iar un mare test care va răspunde la aceste întrebări, cred că va fi tocmai Referendumul pentru definirea familiei tradiționale, naturale și normale, așa cum a lăsat-o Dumnezeu și așa cum ne arată și firea noastră că este și trebuie să fie.

Sentimentul cu care am plecat de la Sibiu spre Iași a fost unul de bucurie, dar și de preocupare. Versurile imnului ITO Sibiu 2018 îmi răsună și acum în minte: „În sângele nostru respiră martirii/ Ce viața și-au dat spunând răului: Nu!/ Pe umerii lor s-a scris hora unirii,/ Eroi au fost ei, erou poți fi TU!”

 Biserica Ciprului: Genul este determinat de fiziologia trupului uman și nu este o alegere

În contextul consultării publice despre proiectul de lege privind recunoașterea identității de gen, Biserica Ortodoxă a Ciprului a declarat marți că „genul este determinat de fiziologia trupului uman” și nu reprezintă o alegere potrivit propriei voințe.

Ministerul cipriot de Justiție a lansat la începutul lunii august o consultare publică pentru o nouă lege care ar recunoaște identitatea de gen.

Acesta este primul stadiu al procesului îndelungat de legiferare a posibilității oricărei persoane cu vârsta de peste 18 ani să își schimbe genul de maxim două ori.

Consultarea publică se va încheia luni, 17 septembrie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului a analizat acest proiect de lege la ședința de lucru de marți, 11 septembrie, care a avut loc sub președinția Preafericitului Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Ciprului, „Sfântul Sinod consideră că genul fiecărui om este un dar primit de la Dumnezeu, care slujește misterului vieții. Genul este determinat de fiziologia trupului uman și nu reprezintă un element de alegere, de auto-determinare sau de schimbare potrivit propriei voințe.”

„Sfânta Scriptură declară că cele două genuri, bărbat și femeie, au fost făcute de Dumnezeu. Și, prin urmare, respinge teoriile privind genul social, fluiditatea sexuală sau existența unui al treilea sau a mai multor genuri,” se arată în comunicat.

Proiectul de lege „privind recunoașterea legală a identității de gen” care prevede posibilitatea schimbării genului înregistrat până la maxim de două ori, la simpla cerere, recunoaște ca drept al omului inversarea a însăși firii sale.

„Considerăm că acest proiect de lege provoacă simțul societății și atacă instituția sfântă a familiei”.

Făcând referire la faptul că alte state au aprobat proiecte de lege similare, Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului a subliniat că „ceea ce poate fi trecut cu vederea de alte popoare, care au propriile lor tradiții religioase și filosofice, nu poate avea aceeași soartă la un popor ortodox cu o tradiție creștină îndelungată”.

Ierarhii Sfântului Sinod au făcut un apel la membrii parlamentului cipriot „să nu dezrădăcineze ce a mai rămas sănătos în acest loc”.

„Degenerarea psihosomatică a societății nu este cel mai bun lucru pentru un popor care se luptă pentru supraviețuirea sa națională”, se arată în comunicatul Sinodului.


Categorii

Ideologia genului, Ierarhi din Cipru, Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Opinie juridica inaintata CCR: De ce procesul legislativ prin care s-a votat organizarea REFERENDUMULUI PENTRU CASATORIE este constituțional/ Presedintele ASCOR Iasi despre ITO 2018 si TESTUL REFERENDUMULUI/ Biserica Ciprului: GENUL este determinat de fiziologia trupului uman și NU este o alegere

 1. ITO 2018 a adus un suflu viguros ortodox, care a antrenat si pe cei mai varstnici in mijlocul tinerilor. Generatia tinerilor de astazi, a tinerilor crestini ortodocsi si de alte confesiuni este viitorul apropiat si mai indepartat al Romaniei. Acesti tineri trebuie sa aiba repere clare, crestine despre traiul in comuniune intr-o societate ametitor de haotica, un haos indus si construit cu multa ura de catre forte oculte, care vor sa anihileze insasi fiinta umana, sa o reduca la un obiect, la un numar.

  In fata acestor tineri stau responsabilitati uriase pe care vor trebui sa si le asume daca vor sa fie crestini, dar noi parintii nu trebuie sa uitam ca trebuie sa le fim alaturi si sa avem incredere in ei ca vor face ceea ce este mai bun pentru ei si pentru noi toti.
  Le doresc sa aiba mult curaj si dragoste crestina unii fata de altii si putere de rugaciune neincetata !!!

 2. Pingback: ZIUA CEA MARE A TESTULUI REFERENDUMULUI. IPS Laurentiu Streza: „Dacă pierdem examenul acesta, multe lucruri vor veni şi vom plânge apoi, nu se va mai repeta niciodată momentul!” / IPS TEOFAN: "Cu îndrăzneală sfântă să ne mărturisim cre
 3. Pingback: PS MACARIE îndeamnă oamenii SĂ VINĂ LA REFERENDUM și să voteze pentru clarificarea definiției căsătoriei în Constituție: "Consider nu doar că e o DATORIE sfântă pentru noi de a vota la referendum, ci și un mare TEST pentru noi, ca popo
 4. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE INTRE ADEVAR SI MANIPULARE (Realitatea Spirituala cu Vasile Banescu)/ IPS Andrei Andreicuț cheama la REFERENDUM: "Nu trebuie să-l legăm de politică. Ci să-l legăm de mărturisirea credinței noastre" /Părinte
 5. Pingback: Teologul RADU PREDA – cuvant la Iasi de INDEMN pentru IESIREA LA VOT la “un REFERENDUM prin care reconfirmam faptul ca suntem asa cum suntem. CA DERANJAM, ASTA ESTE BINE, credinta noastra conteaza”. LUAREA CRUCII, darul libertatii platit
 6. Pingback: Falsurile „Coaliției“ anti-Referendum. RĂSPUNSURI LA CONFUZIILE CELOR ÎNDOIELNICI, derutați de minciunile și zvonurile aruncate in MASS-MEDIA sau FACEBOOK și DEMONTAREA AVALANȘEI DE MANIPULĂRI, INTOXICĂRI ȘI PSEOUDO-ARGUMENTE ale celor inter
 7. Pingback: IERARHII BISERICII NE CHEAMA LA REFERENDUMUL DIN 6-7 OCTOMBRIE, dar si la RUGACIUNE SI POST, pentru a chema ajutorul lui Dumnezeu. IPS TEOFAN: “Importanta acestei modificari este mult mai mare decat ceea ce pare la prima vedere”. IPS LAURENTIU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare