ORI COLAPS, ORI UNIUNE FEDERALA. Jacques Attali despre “solutia” crizei din zona euro

13-08-2011 2 minute Sublinieri

Criza datoriilor suverane europene este pe cale sa “inghita” Italia, Spania si chiar Franta, in timp ce recenta retrogradare a ratingului de tara al SUA a starnit volatilitatea pietelor, potrivit Business Insider. Pentru a reduce imprumuturile exorbitante ale tarilor lovite de criza din UE, BCE a dat startul achizitiilor de obligatiuni guvernamentale.

Insa, pentru a evita caderea iminenta a monedei euro, UE va trebui sa introduca un buget federal, obligatiuni euro, precum si coodonarea stricta a bugetelor statelor membre, spune Jacques Attali, fondator al BERD.

Cu toate acestea, spune Attali, situatia economica din SUA este mult mai severa decat cea din Europa si mult mai riscanta pentru economia globala. In opinia acestuia, UE are mai multe sanse de revenire decat SUA. Daca Europa nu este in masura sa creeze o “federatie”, moneda euro va disparea, iar UE va intra in colaps, sustine Attali.

De exemplu, SUA cand a fost creata ca o natiune la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu aveau nici o sansa de supravietuire fara o moneda si un buget federal. Europa se afla in momentul in care are nevoie sa devina o “federatie” prin procesul de creare a unui buget federal ca in SUA. Pentru a pune in aplicare un astfel de buget federal, UE trebuie sa creeze un fond european pe care sa-l dezvolte in timp. “Acest fond trebuie folosit pentru cumpararea datoriilor natiunilor in criza si trebuie sa semene cu Trezoreria SUA”, sublinieaza fondatorul BERD, care mai adauga faptul ca BCE este cea care va trebui sa joace rolul FED in Europa.

Criza datoriilor suverane europene vs criza SUA

In cazul unei crize globale, epicentrul nu se va afla in Europa, atrag atentia analistii internationali. Potrivit acestora, SUA se afla intr-o situatie mult mai dificila decat Europa in ceea ce priveste deficitul bugetar si datoriile.Ipotetic vorbind, in cazul in care SUA ar fi fost unul din membrii UE, statul american s-ar fi aflat printre codasii regiunii, cu o situatie mai grava decat Italia si Grecia“, atrage atentia presa internationala. In opinia economistilor internationali, SUA au cea mai proasta situatie economica din lume la momentul actual. Din nefericire, vestile proaste din SUA se propaga si in Europa.

Cresterea economica a statelor din Europa depinde in mare masura de cresterea economica a Americii, de aceea investitorii privesc speriati la retrogradarea ratingului de tara american. Potrivit analistilor, managementul defectuos al administratiilor Reagan, Bush, Clinton au dus la criza mondiala si la faptul ca SUA au impins restul lumii intr-o criza financiara de mari proportii. Cu toate acestea, analistii internationali cred in continuare ca SUA va ramane pentru mult timp pe prima pozitie in randul economiilor mondiale, cu toate ca in prezent se afla intr-un aparent declin economic.

Porivit analistilor, SUA are nevoie de o schimbare a guvernarii pentru a putea iesi din impasul economic.

Articol realizat de Oana Dumitroiu

Nota noastra:

Asadar, Jacques Attali, fondator BERD, crede ca SUA e marea problema a economiei mondiale, pe cand Robert Zoellick, seful Bancii Mondiale arata cu degetul spre criza zonei euro. Dar asta pare a fi singura diferenta intre acesti globocrati, in rest viziunea de fond fiind aceeasi: necesitatea austeritatii, “reformele” radicale care, in zona euro, inseamna neaparat federalizarea Uniunii.

Este semnificativa si aceasta scoatere de la naftalina a unui personaj ce iesise din prim-planul scenei politico-economice, cum este Jacques Attali. Probabil agenda federala europeana este mai lesne de transmis prin astfel de “purtatori de mesaj”, din esaloane secundare, decat de voci de prim rang cum ar fi J-Cl. Trichet, guvernatorul BCE.

Desi, daca ne gandim ca J.M. Barroso a evocat in mod direct federalizarea Uniunii drept consecinta a “managementului” crizei din zona euro, ajungem la concluzia ca, din punct de vedere al mesajului, s-a transmis ce era de transmis. Ar fi de asteptat, de acum, trecerea la fapte…

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “ORI COLAPS, ORI UNIUNE FEDERALA. Jacques Attali despre “solutia” crizei din zona euro

  1. Pai criza Europei a fost cauzata tot de problemele din S.U.A. Ei au adus criza in Europa. Din cauza unor speculanti la bursa de pe Wall Street, mai ales a unuia dintre ei care a fost si arestat (nu mai stiu numele lui)… in orice caz e absurd sa dai vina pe Europa, cand totul a pornit din Estados Unidos.

  2. De fapt cred ca discutam despre oficializarea federalizarii 🙁

  3. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
  4. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
  5. Pingback: STATELE UNITE ALE EUROPEI. Jean-Claude Trichet, seful BCE: Intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal
  6. Pingback: Nouriel Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI/ Angela Merkel vrea SANCTIONAREA TARILOR CU DATORII. Care ar fi consecintele?/ Uniunea Europeana sau AL PATRULEA REICH/ Grecia incotro?
  7. Pingback: Premierul Poloniei sustine si el CEDAREA SUVERANITATII NATIONALE a statelor europene IN FAVOAREA GUVERNULUI ECONOMIC EUROPEAN - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: CE URMEAZA SI CUM SE SCHIMBA VIATA DUPA CORONAVIRUS? Planurile declarate ale unor "profeti" apartinand ELITELOR NOII ORDINI: "Nu o sa mai fim niciodata la fel! Nu ne vom mai intoarce la normalitate!". GUVERN MONDIAL, CONTROL ELECTRONIC
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare