PAPA FRANCISC VA VIZITA CATEDRALA NAȚIONALĂ. Cum va fi primit de Patriarhia Română?

18-01-2019 3 minute Sublinieri

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că Papa Francisc va vizita Catedrala Mântuirii Neamului cel mai probabil pe 31 mai.

El a mai adăugat că publicul va avea acces la evenimentul în care Papa Francisc și Patriarhul Daniel vor rosti rugăciuni și cuvântări.

„Este o certitudine întâlnirea Papei cu Patriarhul Daniel. Există deja discuţii care se poartă între Episcopia Romano-Catolică şi Patriarhie. Biserica Română nu este coorganizator, noi nu avem nicio implicare în organizarea acestei vizite. Vom fi gazdele acestei întâlniri care va avea loc la Palatul Patriarhiei. (…) Da, în data de 31 mai. (…) Asta se va întâmpla într-o singură zi, probabil, în prima zi a vizitei întrucât am înţeles că, ulterior, va pleca din Bucureşti. (…) Programul vizitei se configurează acum, nu a fost comunicat. Prin martie ni se va comunica şi nouă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru Mediafax.

Vasile Bănescu a adăugat că este dorința Papei Francisc să viziteze noua catedrală.

„La dorinţa Papei Francisc de a vizita noua catedrală se va merge acolo unde evident va fi acces public, iar cei doi (n.r – Papa Francisc şi Patriarhul Daniel) vor avea un cuvânt, se va rosti rugăciuni, se va cânta. Programul nu e definitivat, dar acestea sunt reperele generale”, a spus Bănescu.

El a adăugat că accesul va fi public în Catedrală. „Deocamdată nu am primit din partea Bisericii Româno-Catolice numărul oaspeţilor pe care ei îi pot convoca, dar accesul va fi public şi câtă lume va încăpea în Catedrală va intra. Cine nu găseşte loc va rămâne afară, vor fi ecrane pe care se va difuza întâlnirea”, a precizat Bănescu. Administraţia Prezidenţială a anunţat, oficial, vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România, în perioada 31 mai-2 iunie 2019.

Nota noastra

Asa cum am mai aratat anterior, vizita Papei Francisc are legatura cu alte agende si interese decat cele ale BOR, care a fost pusa in fata faptului implinit. Evident ca, odata parafata vizita in Romania, o intalnire cu papa devine inevitabila. Totul tine acum, insa, de conditiile in care se va desfasura si de sensul care va fi dat acestui eveniment de catre Patriarhia Romana.

Deocamdata, ca o prima reactie, aflam de la purtatorul de cuvant, care a subliniat ca patriarhia NU este implicata in organizarea vizitei Papei Francisc in Romania (e important ca a fost spus explicit acest lucru), ca ar fi vorba despre o vizita a Papei la Catedrala Nationala, care ar include discursuri, cantece, dar… si rugaciuni. Initiativa ar apartine chiar Papei, conform spuselor lui Banescu.

Este firesc ca Patriarhia sa primeasca pe Papa la Catedrala. La fel de firesc este si a se organiza o mica ceremonie laica de primire sau de marcare a evenimentului, cu cantece si discursuri. Mai mult decat atat, Patriarhia ar putea sa foloseasca evenimentul, care o va expune mediatic foarte mult, pentru a obtine o coordonare cu Papa Francisc pe temele ce ar fi de interes pentru noi si comune cu catolicii: locul crestinismului in Europa, importanta protectiei familiei si a vietii, persecutia crestinilor (vezi aici declaratia co-semnata de Patriarhul Kirill si Papa Francisc cu ocazia intalnirii din Cuba, si aici discursurile tinute de Patriarhul Ilia si Papa Francisc cu ocazia vizitei ultimului din Georgia). Ar fi foarte importanta circumscrierea acestor teme de discutie si de discurs, deoarece un cuvant al Papei, de pilda, despre problema migrantilor ar fi nepotrivit si ar pune Patriarhia intr-o postura stanjenitoare. La fel, un discurs care sa fie ocupat, central, de tema „unitatii crestine”, care sa reitereze si sa declare unitatea ca un obiectiv ce trebuie urgent atins, ar fi inoportun, cu toate ca vor exista inevitabile trimiteri la vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea.

Nepotrivita este si ideea de a se organiza rugaciuni in timpul vizitei Papei la Catedrala. Pe langa faptul ca ar fi un gest necanonic, ar fi unul care ar scandaliza multi credinciosi ortodocsi si care ar putea revitaliza miscarile schismatice ale nepomenitorilor, care ar gasi inca un motiv in plus sa-si clameze dreptatea. Oricum, este foarte bine ca nu se organizeaza o slujba bisericeasca, insa bine ar fi sa se dispenseze si de rugaciuni.

Patriarhia Romana ar putea lua exemplul destul de recent al vizitei Papei Francisc din Georgia. Papa a fost primit amabil, calduros si onorabil de georgieni, care l-au gazduit si in biserica ortodoxa, organizand cantari speciale cu aceasta ocazie, au schimbat saluturi, dar au evitat orice tratament al Papei care sa arate a recunoastere a statutului sau de episcop canonic sau care sa arate a impreuna-slujire cu catolicii: 

Papa a fost întâmpinat cu respect și demnitate, dar nu ca un episcop drept-credincios al Bisericii adevărate. Nici nu a fost invitat să slujească în timpul vreunei sfinte slujbe Ortodoxe, nici să binecuvinteze credincioșii Ortodocși, nici nu a stat în vreun scaun episcopal, nici nu a participat la schimbul Sărutării Păcii din cadrul Sfintei Liturghii – acțiuni care nu ar face decât să rănească conștiința Ortodoxă a credincioșilor, cauzând confuzie și furie. Ca un păstor înțelept și cu discernământ, Patriarhul-Catolicos Ilie II a menținut un echilibru între respectul pentru oaspetele său și respectul pentru propria sa turmă și Biserică, și propria sa hirotonisire, cu toate responsabilitățile rezultate de aici, oferind un exemplu pentru interacțiunile Ortodox-Catoliceși mărturisind adevărul Ortodox în cadrul predicii lui la Catedrala Svetitskhoveli: „Adevărata credință, smerenia și tradițiile noastre – acestea sunt comorile strămoșești pe care le păstram și pe care vom continua să le păstram și în viitor. Vă salutăm din nou și mărturisim că unitatea noastră este în adevărata credință. Doar adevărata credință și iubire va deschide calea către comuniunea noastră.”

Integral AICI

Vizita Papei Francisc in Romania s-a facut peste capul Patriarhiei Romane, care, in ciuda acestui lucru, va fi implicata in evenimentele vizitei. Este foarte importanta o gestionare chibzuita a intalnirii dintre Patriarhul Daniel si Papa Francisc, ce va avea loc la Catedrala, astfel incat sa se minimalizeze impactul daunator pentru credinciosii fideli ortodoxiei si sa puncteze favorabil pe acele teme discursive importante pentru romani in contextul expunerii mediatice de amploare.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Papa (Papism), Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “PAPA FRANCISC VA VIZITA CATEDRALA NAȚIONALĂ. Cum va fi primit de Patriarhia Română?

  1. “Papa a fost întâmpinat cu respect și demnitate, dar nu ca un episcop drept-credincios al Bisericii adevărate. Nici nu a fost invitat să slujească în timpul vreunei sfinte slujbe Ortodoxe, nici să binecuvinteze credincioșii Ortodocși, nici nu a stat în vreun scaun episcopal, nici nu a participat la schimbul Sărutării Păcii din cadrul Sfintei Liturghii – acțiuni care nu ar face decât să rănească conștiința Ortodoxă a credincioșilor, cauzând confuzie și furie.Ca un păstor înțelept și cu discernământ, Patriarhul-Catolicos Ilie II a menținut un echilibru între respectul pentru oaspetele său și respectul pentru propria sa turmă și Biserică, și propria sa hirotonisire, cu toate responsabilitățile rezultate de aici, oferind un exemplu pentru interacțiunile Ortodox-Catolice și mărturisind adevărul Ortodox în cadrul predicii lui la Catedrala Svetitskhoveli: „Adevărata credință, smerenia și tradițiile noastre – acestea sunt comorile strămoșești pe care le păstram și pe care vom continua să le păstram și în viitor. Vă salutăm din nou și mărturisim că unitatea noastră este în adevărata credință. Doar adevărata credință și iubire va deschide calea către comuniunea noastră.”
    VREDNIC ESTE !!! VREDNIC ESTE !!! VREDNIC ESTE !!!
    Să-i ajute Domnul și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel să procedeze la fel. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  2. Este de apreciat faptul că BOR nu este direct implicată în vizita Papei.
    Ar trebui să dovedească faptul că această rezervă vine din convingere, nu doar la presiunea credincioșilor și nepomenitorilor. Adică să mențină linia neimplicării și prin evitarea rugăciunilor în comun și a altor gesturi necugetate, cum bine sugerează adminii.
    O Biserică funcțională presupune niște păstori autentici, care să nu fie presați de rușinea credincioșilor pentru a nu sfida rânduielile bisericești, dumnezeiești.
    Atitudinea față de eretici trebuie să fie foarte tranșantă în privința credinței pentru a o păstra sănătoasă. Totodată, este binevenită o deschidere față de ei ca persoane. Adică nu văd o greșeală să fie primit Papa după modelul georgian. Întâlnirea cu Papa ar arăta că Ortodoxia este stăpâna casei de la noi, nu catolicii.

  3. @Romil

    Amin!

  4. Little boy steals the show from the Pope
    https://www.youtube.com/watch?v=lesxS8B8FTo

    Want to pray well? Pray like a child, Pope Francis says
    https://www.youtube.com/watch?v=GkFZFVzCwlc

  5. @forrest
    Nu știu dacă cineva în locul Patriarhului Ilia al II-lea putea face mai mult. Noi dreptcredincioșii de azi suntem căldicei… Cum ar putea lucra harul Lui Dumnezeu prin asemenea dreptcredincioși ? Chiar dacă Patriarhul este cu viață sfântă, singur nu poate compensa puținătatea credinței noastre !!!

  6. @forrest
    Da. Patriarhul Ilia nu este un model deplin. Măcar nu a făcut slujbe în comun. Ar trebui ca ai noștri ierarhi să facă un pas mai departe spre o raportare corecta față de Papa.

  7. Credinciosii ortodocsi ar trebui sa nu participle la catedrala la aceasta intalnire. Nu este o slujba religioasa propriu-zisa, nici ocazia de a bate din palme pentru cineva sau pentru ceva. Credinciosii ortodocsi ar trebui sa se roage in alte biserici in acele momente pentru ortodoxie – dreapta credinta, si pentru mantuirea drept credinciosilor.

  8. Vizita Papei are motivatii pur politice si anume recunoasterea autocefaliei BOU de catre BOR. Vaticanul a recunoscut oficial independenta BOU, iar SUA a facut si face presiuni si asupra Georgiei in aceasta privinta. Patriarhul Ilia al II-lea, numai el stie prin ce trece…

    Vatican recognizes autocephalous church in Ukraine
    https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/vatican-recognizes-autocephalous-church-in-ukraine.html

    US Congratulates Ukraine on Church Autocephaly While Georgia Remains Silent
    Secretary of State Michael Pompeo: “We welcome remarks by Metropolitan Epiphany that the Orthodox Church of Ukraine is open to all Orthodox believers and encourage government and Church officials to promote tolerance and respect for the freedom of members of all religious affiliations to worship as they choose.”
    However, Georgia still remains silent regarding the issue. Prime Minister Mamuka Bakhtadze and the Parliament Speaker Irakli Kobakhidze stated the Patriarchate of Georgia has to decide on the issue, which was discussed at the last meeting of the Holy Synod on December 27. Discussions are to continue at the next sittings of the Synod.
    http://georgiatoday.ge/news/14043/US-Congratulates-Ukraine-on-Church-Autocephaly-While-Georgia-Remains-Silent

    Burjanadze: If Georgia recognizes Ukraine’s autocephaly, Russia to recognize Abkhaz church’s independence
    The recognition of the Abkhaz church’s independence by the Russian Orthodox Church would have negative effects with respect to the restoration of Georgia’s integrity, she said.
    “I am sure that the Georgian Patriarchy will continue to act cautiously with regard to the recognition of the [Orthodox] Church of Ukraine’s autocephaly, which, according to statements by a lot of experts in religion and theologians, is not that certain, contrary to the propaganda. We need to be focused on our own interests, not American or Western interests,” she said.
    https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/burjanadze-if-georgia-recognizes-ukraines-autocephaly-russia-to-recognize-abkhaz-churchs-independence.html

  9. Da, foarte corecta si echilibrata Nota adminilor. Papa este, fara indoiala, un oaspete important cu care ne-am captusit vrand nevrand. Deci oaspete fiind sa-l oaspatam, dar nu la rugaciuni impreuna.
    Sa nu se uite ca unde s-a facut de catre Ioan Paul al II-lea rugaciune pentru catedrala romanilor, nu a rasarit nimic. A fost in parcul din Piata Unirii, pentru cine nu stie. Si nici PF Teoctist nu a apucat sa vada macar o piatra de temelie pusa la catedrala cu toata rugaciunea lui impreuna cu Ioan Paul al II-lea.
    Sa nu se treaca cu vederea ca celor nebotezati nu li se permite sa participe la Sfintele Taine din timpul Sfintei Liturghii. Ectenia celor chemati spune foarte clar sa iasa afara si inauntru sa nu ramana.

    Si nu in cele din urma sa fie atenti ierarhii nostril pe cine primim in casa. Iata ce spune ei, catolicii despre cine este papa si ce i se cuvine: Pontiful Roman, succesorul lui Petru, este sursa permanenta si vazuta si temelia unitatii episcopilor si a multimii credinciosilor. Aceasta supunere religioasa a voii si mintii trebuie exprimata intr-un fel deosebit inaintea adevaratei autoritati de invatatura a Pontifului Roman, chiar si atunci cand el nu vorbeste ex cathedra

  10. @ forrest
    Prea tare videoclipul asta!!! Vorbeste o italiana papa asta de sa-i traiasca. Si spre final scapa si un ditamai porumbelul: ”…camino de la liberta”. In spaniola ”camino” inseamna drum, dar in italiana se traduce prin cuptor!
    Abia ii astept cuvantarea in limba romana!

  11. Scuze , in italiana inseamna ”camin”. ideea era ca se subintelegea ca dorsete Georgiei succes pe drumul liberttii.

  12. @Titus L
    “Sa nu se uite ca unde s-a facut de catre Ioan Paul al II-lea rugaciune pentru catedrala romanilor, nu a rasarit nimic. A fost in parcul din Piata Unirii, pentru cine nu stie.”

    Eu tin minte ca a fost in Parcul Izvor. Tot in Parcul Izvor a fost si manastirea Mihai Voda, a carei biserica a fost mutata pe o distanta de 289 m, in actuala locatie, ascunsa intre blocuri.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Mihai_Vod%C4%83

  13. @Titus L., cu alte cuvinte vine sa ne spurce catedrala.
    Ce o fi aia “succesorul lui Petru” ??? Sfantul Nectarie de la Eghina spune ca Sfantul Apostol Petru nici nu a calcat pe la Roma, misiunea sa apostolica desfasurandu-se in Asia Mica(Antiohia), Egipt(Alexandria), Grecia(Corint) si Ierusalim, asa cum este mentionat in Noul Testament, in perioade cand catolicii pretind ca ar fi fost la Roma. La Roma a fost hirotonit primul episcop de catre Sfantul Apostol Pavel si insotitorii lui, Luca, Sila, Tit. Iar prima biserica intemeiata de apostolic nu a fost la Roma, asa cum pretend catolicii. Cam multe minciuni pentru atatea pretentii. Si cand ma gandesc la obeliscul (symbol falic) cu o cruce in varf, din curtea papei, cred ca nu il pot suspecta pe papa de credinta in Dumnezeu, ca si pe cei care il inconjoara in curtea zeului Vaticanus.

  14. ”Cammino della libertà” inseamna ”calea libetratii” in limba italiana, ”camino” cu un singur ”m” inseamna semineu. Ditamai porumbelul nu a fost al papei de data asta ci a persoanei care a comentat probabil fara sa cunoasca prea bine limba italiana.

  15. Miriam: Exact! Cartea sfantului Nectarie este foarte bine documentata! (este vorba de “De ce papa si supusii lui s-au despartit de Biserica lui Hristos”, aparuta la editura Evanghelismos)

    nimeni: te inseli.

  16. Titus, Ileana, Miriam – subscriu.

  17. @ adj

    Asa este.

  18. Pingback: Vizita Papei Francisc în România: un prilej de revitalizare a GRECO-CATOLICISMULUI. Vor fi „beatificați” episcopii uniați care au refuzat, în 1948, să treacă la Biserica Ortodoxă
  19. Papa Francisc a sosit la Sofia, unde se va întâlni cu şeful statului, Rumen Radev. Papa se va întâlni şi cu Patriarhul Neofit, în pofida divergențelor majore dintre cele două biserici.
    Papa va rosti o rugăciune la catedrala Aleksandr Nevski, din Sofia iar ziua se va încheia cu o slujbă ce va avea loc într-o altă piaţă importantă din Sofia.
    Papa Francisc va vizita luni, centrul de refugiaţi de la Vrazdebna, unde sunt găzduiţi circa 50 de migranţi, majoritatea sirieni şi irakieni, relatează vineri agenţia EFE.
    https://www.dcbusiness.ro/hotarare-de-ultima-ora-a-ministerului-finan-elor-ce-se-intampla-cu-noul-indice-ircc_602634.html

    Pope Francis calls for new ‘supranational’ authorities to enforce UN goals
    “The Church observes with concern the re-emergence, almost everywhere in the world, of aggressive currents towards foreigners, especially immigrants, as well as that growing nationalism which neglects the common good”
    https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-calls-for-new-supranational-authorities-to-enforce-UN-goals

  20. Pingback: Papa Francisc la București. IDOLATRIA SNOBILOR IPOCRITI. Val de emotie colectiva fata de Papa in tara in care massmedia isi dispretuieste profund Biserica si Ierarhia si in care „CULTURA URII”, denuntata de pontif, e cultivata sistematic/ COMPORTAMEN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare