Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic”

29-11-2012 4 minute Sublinieri

În plină revoluţie a gazului, “profeţită” de agenţiile internaţionale de energie, Uniunea Europeană a avut o încercare modestă de a demonstra că nu este atât de conservatoare precum este acuzată şi că nu spune “nu” din start gazului de şist, resursa neconvenţională care vor aduce Statelor Unite, până în 2035, independenţa energetică mult-visată.

Parlamentul European a dezbătut şi supus la vot, săptămâna trecută, două propuneri de rezoluţie despre gazele de şist una despre efectele industriale (raportor Niki Tzavela), alta despre impactul asupra mediului. Textele au fost nelegislative (UE nici nu are cum să impună legi energetice statelor membre) şi au trecut cu majorităţi confortabile. Aparent, deci, a fost o victorie pentru adepţii gazelor de şist.

Realitatea, însă, este că, după ce au fost votate separat şi respinse mai toate amendamentele-cheie, care cereau, de exemplu, o infrastructură adecvată explorării şi exploatării gazelor de şist, au rămas doar “scheletele” acestor rezoluţii, fără nimic substanţial.

Europarlamentarii români care au votat pentru construirea unei infrastructuri pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist // SURSA: VoteWatch.eu

În ceea ce priveşte rezoluţia despre impactul activităţilor de extracţie ale gazelor şi uleiului de şist asupra mediului (raportor, polonezul Boguslaw Sonik), toţi românii au votat pentru, cu excepţia Oanei Antonescu, eurodeputata PDL Oana Antonescu abţinându-se.

În cazul amendamentului 4, care cerea interzicerea la nivelul Uniunii a noilor metode de fracturare hidraulică (amendamentul nu a trecut), toţi europarlamentarii români care au votat au fost în favoarea unei asemenea interdicţii, excepţie făcând Iuliu Winkler (UDMR, PPE), care a votat împotrivă. De asemenea, Adina Vălean (PNL, ALDE) şi Ioan Mircea Paşcu (PSD, S&D) s-au abţinut de la acest vot.

De altfel, Winkler a avut un vot atipic pe rezoluţii, el votând “da” pe linie în cazul rezoluţiei despre efectele industriale şi aprobând inclusiv amendamentele despre importanţa gazelor de şist în mixul energetic european, nevoia de susţinere la nivelul UE a infrastructurii şi producţiei de gaze de şist. În cazul celei de-a doua rezoluţii, însă, Winkler s-a abţinut la votul pe textul per ansamblu şi a spus “nu” (singurul dintre români) interzicerii noilor metode de fracturare. Eurodeputatul a explicat pentrugândul că prima rezoluţie i s-a părut “mai generală”, în timp ce a doua era “mai tare şi susţinea trendul global” pro-şist, cu care Winkler nu este de acord.

“Dacă mă întrebaţi dacă statele europene ar trebui să facă cercetare (articol în draftul lui Tzavela), să nu ne bazăm pe lucrurile prefabricate pe care ni le vând americanii, spun că da, trebuie să cercetăm, să vedem efectele”, ne-a explicat Winkler.

Europarlamentarii români care au votat împotriva construirii unei infrastructuri pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist // SURSA: VoteWatch.eu

EBA: “Dacă se vor descoperi gaze de şist în zona Mării Negre, România va impune respectarea standardelor de mediu”

Sceptic faţă de noul “aur energetic” şi tehnologia pe care o implică exploatarea lui, europarlamentarul român subliniază că nu se opune câtuşi de puţin exploatării, atât timp cât se poate face în siguranţă.

De asemenea, Winkler atrage atenţia că, indiferent despre ce resurse este vorba, există prea multă “încrâncenare” publică şi prea puţină “dezbatere” şi aduce aminte despre scandalul şisturilor din România, ori despre Roşia Montană. Chiar şi în situaţia actuală, Iuliu Winkler consideră că “oricum Europa este mai transparentă decât SUA (în chestiunea energiei alternative, n.red.), unde întâi acţionează industria, pe urmă se autosesizează societatea civilă”.

Colega de grup a lui Winkler, Elena Băsescu, a votat “da” pe linie, pentru ambele rezoluţii şi amendamentele supuse separat la vot, deci inclusiv pentru cele pro-susţinerea producţiei de gaze de şist şi anti-noi metode de fracturare hidraulică. Băsescu a declarat pentru gândul că aceste rezoluţii i se pare “foarte importante”.

“Europa are nevoie de surse alternative de energie. Pentru moment, România a iniţiat prospecţiuni cu privire la gazele de şist şi ele sunt făcute de reprezentanţii companiei americane Chevron. Subliniez faptul că eventuala descoperire de resurse nu ar fi decât o continuare a eforturilor României de a-şi asigura securitatea energetică. Dacă se vor descoperi gaze de şist în zona Mării Negre, România va impune cu siguranţă respectarea tuturor standardelor de mediu“, a explicat Elena Băsescu, insistând, la rândul său, asupra nevoi unei  “bune informări a publicului cu privire la operaţiunile legate de gazele de şist” şi a unei “dezbateri publice pe aceste subiecte”.
Europarlamentarii români care au aprobat amendamentul despre importanţa deosebită pe care gazele de şist ar trebui să o capete în energia europeană // SURSA: VoteWatch.eu

“Vot indicativ, aşa cum a fost şi cu ACTA”

“Cu toate că rapoartele sunt nelegislative, este un vot indicativ, aşa cum a fost şi cu ACTA, când, înainte de votul cu putere de decizie, au mai fost câteva voturi pentru a monitoriza trendul”, a explicat pentru gândul Doru Franţescu, policy director al VoteWatch.eu, un institut de monitorizare a activităţii Parlamentului European şi a Consiliului UE..

“Spre exemplu, finanţarea pentru susţinerea activităţilor din domeniul gazelor de şist aproape că a trecut, ceea ce este un semnal foarte important. Dacă s-ar reintroduce această prevedere într-o rezoluţie legislativă, ar putea să treacă”, a adăugat Franţescu.

De asemenea, se observă că, la Bruxelles, raportul de forţe în chestiunea şisturilor a ajuns foarte echilibrat, dovadă că a şi fost nevoie de două rapoarte diferite, în lipsa unui consens asupra unui singur raport.

“E foarte greu de crezut că va ieşi în viitorul apropiat o lege care să interzică sau să susţină exploatarea gazelor de şist, dar asta nu înseamnă că nu va exista presiune din partea lobbiştilor, care au avut acum ocazia de a măsura trendurile de opinie“, a mai explicat policy director-ul VoteWatch. În opinia lui, există o tendinţă favorabilă dezvoltării sectorului gazelor de şist în Europa.

Europarlamentarii români care au respins amendamentul despre importanţa deosebită pe care gazele de şist ar trebui să o capete în energia europeană // SURSA: VoteWatch.eu

AIE: Gazele de şist, cheia independenţei energetice a americanilor

Peste doar un deceniu, Statele Unite vor întrece Arabia Saudită şi vor deveni cel mai mare producător de petrol la nivel mondial. Mai mult, în jurul anului 2035, SUA vor fi independente energetic, iar cheia acestei performanţe stă în primul rând în dezvoltarea exploatărilor de gaze de şist, potrivit noului raport anual al Agenţiei Internaţionale de Energie (AIE), pe care gândul l-a prezentat AICI.

Producţia de şisturi în SUA a crescut rapid din 2005 şi până acum, ajungând în 2010 să reprezinte 20% din toată producţia energetică a Statelor Unite. În prezent, datorită şisturilor bituminoase, americanii sunt în pragul autonomiei la capitolul gazelor naturale. De asemenea, aceste exploatări vor asigura independenţa energetică pe care o prognozează AIE pentru 2035, ele deblocând şisturile petroliere, pronosticuri care au fost menţionate şi în textele votate de Parlamentul European.

În acelaşi raport al AIE, se arăta că, în ciuda rezervelor, Europa continuă să fie foarte conservatoare din punct de vedere energetic, rămânând sceptică în privinţa şisturilor. “A fi conservator nu e un lucru rău, aici e vorba despre precauţie. Noi, europenii, suntem mult mai precauţi şi transparenţi decât americanii”, a conchis Iuliu Winkler.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic”

 1. America, Europa,aceeasi sforari.
  Vor cu orice chip sa duca lumea intr-o profunda criza a apei si alimentelor.
  Ca doar nu degeaba tot anunta ei criza apei potabile. Si ca sa se intample cum “profetesc” ei, este nevoie de distrugere masivsa si deliberata.
  Fac ei planuri, dar nu o sa le iasa.

 2. Off topic, dar in acelasi spirit:

  Ieri 28/11 a aparut documentul care contine actiunile propuse de consiliul investitorilor straini pentru crestere economica sustenabila (a fost publicat pe hotnews). Este bine de studiat, pentru ca se pot trage niste concluzii utile privind interesele lor:

  1/ Intarirea statulului de colonie al Romaniei, prin:
  • infiintarea unui comitet de supervizare a guvernului si a agentiilor guvernamentale – prioritatea a doua de la Termen scurt / Managementul institutiilor publice,
  • taierea oricarei parghii a statului pentru a interveni legislativ in favoarea societatilor de stat, prin formalizarea separării între rolul statului în calitate de acţionar şi legiuitor – prioritatea a patra de la Termen scurt / Managementul institutiilor publice,

  2/ Acapararea ultimelor resurse aflata inca in proprietatea statului, mascata sub forma „prin transmiterea de semnale investitionale adecvate sectoarelor de gaze, petrol, electricitate şi termoficare” – prima prioritate de la Termen lung / Energie

  3/ Distrugerea micii proprietati taranesti – ultima prioritate de la Termen scurt / Agricultura

  4/ Spalarea pe creier a tinerilor cu potential prin stagii de minim 3 luni pentru studenti într-un mediu multicultural care să contribuie la dezvoltarea de noi atitudini, încurajarea flexibilităţii şi a unei abordări deschise – prioritatea a treia de la Termen lung / Munca-Educatie (observati ca nu se vorbeste in niciun fel despre perfectionarea profesionala, care ar fi obiectivul normal pentru un astfel de stagiu, ci apar numai conceptele de multiculturalism / flexibilitate / deschidere).

  5/ Cheltuirea inutila a banilor publici, prin:
  • Finantarea de proiecte mamut de tip e-sanatate (prioritatea a treia de la Termen scurt / Sanatate), e-deseuri (prima prioritate de la Termen lung / Mediu-sustenabilitate) sau e-guvernare (prioritatea a doua de la Termen lung / Tehnologie-inovatie); ce trebuie stiut este ca ORICE proiect IT, pe langa cheltuiala initiala care este foarte mare, introduce si o componenta de mentenanta, a carei valoare anuala este de minimum 20% din valoarea investitiei initiale, dar in mod uzual se ajunge la 25-40% (adica la fiecare cca 3 ani se mai consuma odata bugetul initial).
  • Subventionarea multinationalelor in detrimentul societatilor romanesti si, mai mult decat atat, in niste ramuri economice unde chiar nu e nevoie de subventii, cum ar fi IT: este vorba de prima masura de la Termen scurt / Tehnologie-inovatie, masura deja tradusa intr-o OUG in urma lobby-ului AmCham, prin care giganti americani ca Oracle, IBM, HP, Intel, Microsoft vor primi subventii pentru salariile angajatilor, capatand astfel un avantaj clar pe piata muncii in recrutarea celor mai buni specialisti, in detrimentul firmelor romanesti (in marea lor majoritate mici si medii) care nu vor fi eligibile pentru acest program.

  In rest, multe vorbe goale intr-o limba de lemn mai ceva decat cea comunista:
  • Obţinerea angajamentului tuturor părţilor şi asigurarea finalizării la timp a proiectelor mari de infrastructură în curs de desfăşurare (prioritatea a treia de la Termen lung / Infrastructura),
  • Definirea viitoarei strategii pentru agricultură care să deţină rolul cheie în accelerarea creșterii economice, oferind siguranţă din punct de vedere al hranei, reducând nivelul sărăciei, diminuând diferenţele de venit, dezvoltând zona rurală și protejând mediul (prima prioritate de la Termen scurt / Agricultura),
  • Elaborarea unui document de poziţie cu privire la stimulentele de reglementare şi fiscale ce pot susţine mediul de afaceri şi încuraja protecţia mediului (a doua prioritate de la Termen lung / Mediu-sustenabilitate),
  • Promovarea dezvoltării durabile a activităţilor aferente responsabilităţii sociale corporative în România (RSC) de către sectorul privat (prioritatea a treia de la Termen lung / Mediu-sustenabilitate)
  • …

  Si destul de multe contructii gramaticale cel putin dubioase:
  • În procesul de elaborare legislativă consultarea cu mediul de afaceri să fie obligatorie şi/sau consultare preliminară.
  • Reînfiinţarea şcolilor tehnice în vederea acoperirii educaţiei într-un domeniu profesional specializat,
  • Consultarea, dezvoltarea şi anunţarea unui MASTER PLAN integrat,
  • Suplimentarea bugetul schemei existente,
  • Evidenţierea importanţei promovării educaţiei în sănătate pentru prevenirii bolilor,
  • …

  Si una care mie mi se pare demna de Bula: conexiunea broadband trebuie să fie eficientă din punctul de vedere al costului pentru a face legătura Digital Divide între zona urbană dezvoltată şi zona albă aflată în dezvoltare, situată în principal în zonele rurale.

 3. Pingback: AGENDA COLONIALISTA a Consiliului Investitorilor Straini din Romania: retragerea statului din societatile de stat, distrugerea micii proprietati taranesti, subventionarea e-guvernarii si a multinationalelor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Sa fie de folos !

 5. Marea Adunare Națională era formată din genii, în comparație cu adunătura parlamentară de azi de la noi și din Strasburg.

 6. Pingback: Marea Britanie ridica restrictiile exploatarilor pe baza de FRACTURARE HIDRAULICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: GUVERNUL PONTA DA DRUMUL GAZELOR DE SIST. Spre americani…/ Ilie Serbanescu: decizia in economie apartine strainilor! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR AMERICANE: SUSTIN GAZELE DE SIST! La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe exploararea anul acesta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ Detalii despre PROTESTELE ANTI-GAZE DE SIST de la Barlad. Mai multe autoritati locale au INTERZIS FRATIONAREA HIDRAULICA - Razboi întru Cuvânt - Rec
 11. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, AM AJUNS SA NE VINEM DE TOT" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: SCANDALUL EXPLOATARII GAZELOR DE SIST [video]. Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
 17. Pingback: LIVIU DRAGNEA manipuleaza pe tema GAZELOR DE SIST si ameninta voalat: "SA NE UITAM MAI CU ATENTIE LA CEI CARE INSTIGA LA DEMONSTRATII"/ Actiunea anti-Chevron de la BARLAD [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: Ilie Sebranescu: demontarea DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: DIVERSIUNEA CERNEA? GAZELE DE SIST vs parteneriatele homosexuale si finantarea BISERICII/ Consilierul lui BARROSO face PRESIUNI pentru EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Ipoteza socanta: FLAMINIA VA DEVERSA DESEURILE IN PUTURILE CHEVRON din Dobrogea? - Razboi
 20. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatut inainte cu DRAGNEA si NITA varfuri de lance. Dragnea MANIPULATORUL striga: DEZINFORMARE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare