Ambasada SUA: ROMANIA, IN PRIMA LINIE A CRIZEI UCRAINENE/ PUTIN ameninta voalat cu INVAZIA ARMATA in Ucraina si sugereaza ca va accepta alipirea TRANSNISTRIEI/ Perspectiva celui de-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL – luata tot mai serios in calcul de analistii din Media mainstream/ RUSIA JOACA TOT MAI TARE in confruntarea cu SUA si avanseaza spre gurile Dunarii
foto Reuters
- Mediafax:
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că “speră foarte mult” să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina. Putin a declarat că singura soluţie pentru puterea de la Kiev este “dialogul” şi nu folosirea forţei, care duce ţara spre “haos”. Vladimir Putin a respins, de asemenea, acuzaţiile privind implicarea forţelor ruse în revoltele din estul Ucrainei.
UPDATE 14:16 – Putin afirmă că nu îi este frică de NATO
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu-i este frică de NATO, răspunzând comentariului unui jurnalist care a prezentat Alianţa Nord-Atlantică drept o “tumoare canceroasă” în creştere.
“Nu ne este frică. Mie nu mi-e frică şi nu trebuie să-i fie frică nimănui”, a declarat Putin, răspunzând unei întrebări adresate de către jurnalistul Dmitri Kiselev, în cursul sesiunii televizate de întrebări.
“Putem să le înăbuşim cu toţii, de ce vă este frică?“, a adăugat preşedintele.
“Blocul NATO se dezvoltă ca o tumoare canceroasă”, a declarat anterior Dmitri Kiselev, invitându-l pe Putin să-şi spună părerea pe această temă.
Jurnalistul, animator al unei emisiuni duminicale care are un ton puternic antioccidental pe postul public rus, a fost numit în decembrie, de către Putin, la conducerea unei noi entităţi a audiovizualului rus extern.
În martie, când criza ucraineană s-a transformat într-o confruntare geopolitică Est-Vest, el a subliniat, pe post, că Rusia rămâne “singura ţară din lume capabilă să transforme Statele Unite în cenuşă radioactivă”.
Kiselev se află, din martie, pe lista cu ruşi vizaţi de sancţiuni a Uniunii Europene – după alipirea la Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea -, în calitate de “figură-cheie a propagandei guvernamentale”.
“Consiliul Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamentului) a acordat preşedintelui dreptul de a folosi forţele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept“, a declarat el în cadrul sesiunii televizate de întrebări şi răspunsuri.
Singura soluţie pentru puterea de la Kiev este “dialogul”
“Doar prin dialog, proceduri democratice şi nu prin folosirea forţelor armate, a tancurilor şi avioanelor poate fi restabilită ordinea în ţară”, a declarat Putin, în direct la televiziune, la tradiţionala sesiune de întrebări din partea cetăţenilor.
Vladimir Putin a respins, de asemenea, acuzaţiile privind implicarea forţelor ruse în revoltele din estul Ucrainei.
Afirmaţiile autorităţilor ucrainene privind implicarea forţelor speciale ruse în evenimentele din estul ţării seamănă cu “paranoia”, a declarat joi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. “Suntem foarte miraţi la Ministerul Apărării de afirmaţiile şefului serviciilor de securitate ucrainene potrivit căruia unităţi ale forţelor speciale ruse sunt implicate în evenimentele din sud-estul Ucrainei”, a declarat Şoigu.
“Aceste afirmaţii seamănă cu paranoia”, a adăugat el, citat de agenţiile de presă.
Vladimir Putin cere Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice blocada impusă Transnistriei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut, joi, Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei, relatează Interfax, în pagina electronică.
Putin a propus, de asemenea, în cadrul sesiunii sale televizate de întrebări şi răspunsuri, intensificarea dialogului privind viitorul Transnistriei, relatează Itar-Tass, în pagina electronică.
“Este o problemă serioasă – Transnistria. Acolo locuiesc mulţi cetăţeni ruşi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune faţă de viitor. Trebuie să avem un dialog cu R.Moldova şi Ucraina”, a declarat preşedintele rus, citat de portalul Unimedia.
El consideră că locuitorii din Transnistria trebuie să îşi decidă singuri viitorul, adăugând că Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova şi Ucraina în cadrul formatului 5+2. “Trebuie să intensificăm formula 5+2. Trebuie urgent să scoatem blocada R.Moldova şi Ucrainei. Cetăţenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor”, a precizat Putin, citat de portalul moldovean.
Rusia vrea garanţii privind drepturile rusofonilor din estul Ucrainei
Rezultatul crizei cu care se confruntă Ucraina depinde de “garanţiile” care vor putea fi oferite pentru ca drepturile populaţiei rusofone să fie respectate în estul ţării, a declarat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul sesiunii televizate de întrebări şi răspunsuri.
“Problema nu este ce se va întâmpla mai întâi – un referendum privind descentralizarea şi federalismul, şi apoi alegeri sau mai întâi alegeri (prezidenţiale, n.red.)”, a declarat putin. “Problema este să fie garantate drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor ruşi şi rusofoni din sud-estul Ucrainei”, a adăugat el.
- Hotnews:
Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a reiterat joi, cu ocazia ceremoniei de incheiere a exercitiilor comune “Dacian Viper” de la Campia Turzii, angajamentul Statelor Unite de a ramane alaturi de Romania si de aliatii sai din cadrul NATO in fata crizei regionale provocate de anexarea Crimeei de catre Rusia, se arata intr-un comunicat transmis de Ambasada SUA din Romania. Diplomatul american a aratat ca Romania, un aliat cheie in regiunea Marii Negre, se afla in prima linie in aceasta criza, iar partenerii americani anticipeaza “si alte angajamente diplomatice si vizite ale fortelor militare americane”.
“Asa cum sper ca ati vazut odata cu vizitele efectuate de navele USS Truxtun si USS Donald Cook, cu numarul suplimentar de infanteristi marini de la baza Mihail Kogalniceanu si cu sosirea avioanelor americane F-16, Statele Unite ale Americii raman neclintite alaturi de Romania si toti aliatii sai membri ai NATO in acest moment de criza. Sunteti un aliat cheie in regiunea Marii Negre. Romania este o tara care se afla in prima linie in aceasta criza. Suntem alaturi de dumnevoastra si anticipam si alte angajamente diplomatice si vizite ale fortelor militare americane”, a declarat Duane Butcher.
Diplomatul american a aratat ca desfasurarea de exercitii comune este acum “mai importanta decat oricand pentru relatia noastra bilaterala si pentru parteneriatul nostru NATO, date fiind evenimentele din regiune”.
El a reamintit ca weekendul trecut separatisti pro-rusi au preluat controlul asupra mai multor cladirilor guvernamentale din estul Ucrainei. “Dovezile sprijinului Rusiei in aceste evenimente sunt vizibile, asa cum au fost vizibile saptamana trecuta in Crimeea si in capitalele regionale Donetk, Harkov si Luhansk”, a afirmat insarcinatul cu afaceri al SUA.
“Interventia militara a Rusiei in Ucraina, ocuparea ilegala a Crimeei de catre Rusia si eforturile sale continue de a destabiliza guvernarea ucraineana sunt incalcari ale suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Ele reprezinta o incalcare a obligatiilor esentiale ale Rusiei conform dreptului international. Actiunile Rusiei sunt o amenintare la adresa pacii si stabilitatii internationale”, a delcarat diplomatul american.
Duane Butcher a reiterat ca exercitiile militare comune reprezinta un exemplu concret al angajamentului reciproc.
Reprezentantul ambasadei SUA a mai declarat ca avioanele F-16 sunt unele dintre cele mai bune din lume, amintind ca “in curand, Romania se va alatura clubului de elita al tarilor care folosesc aceste avioane extraordinare”. Totodata, a aratat ca “Statele Unite ale Americii vor continua sa va ajute pe masura ce va pregatiti sa integrati avioanele F-16 achizitionate in fortele aeriene romane”.
Vladimir Putin, despre Transnistria: Oamenii trebuie sa aiba dreptul sa-si decida singuri soarta
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi, vorbind despre solicitarea Transnistriei de integrare in Federatia rusa, ca “oamenii trebuie sa aiba dreptul sa-si decida singuri soarta”, scrie Reuters.
“Oamenilor trebuie sa li se permita sa-si determine propriul lor destin. Pentru acest lucru vom lucra cu partenerii nostri”, a spus acesta, intr-o sesiune televizata de intrebari si raspunsuri.Sovietul Suprem de la Tiraspol (legislativul) a cerut oficial miercuri autoritatilor de la Moscova, inclusiv presedintelui Vladimir Putin, sa recunoasca independenta Transnistriei, relata Agerpres.
Solicitarea va fi de asemenea transmisa Dumei de Stat ruse (camera inferioara a parlamentului rus), Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Misiunii OSCE si ONU, potrivit agentiei oficiale de stiri de la Tiraspol Novosti PMR.
In document, deputatii de la Tiraspol fac referire la prevederile Cartei ONU cu privire la dreptul popoarelor la autodeterminare si la rezultatele unui referendum desfasurat in Transnistria in 2006 (considerat ilegal de comunitatea internationala n.red), la care peste 97% dintre participanti s-au pronuntat pentru independenta Transnistriei, cu anexarea ei ulterioara la Federatia Rusa.
Presedintele nerecunoscut al Sovietului Suprem, Mihai Burla, a spus ca declaratii similare au fost adoptate si transmise anterior din partea autoritatilor locale si a societatii civile. Solicitarea respectiva a fost sustinuta si de liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, potrivit Novosti PMR.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca decizia Kievului de a trimite armata impotriva separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei in loc sa dialogheze cu acestia este “o crima grava”.
Putin a mai spus ca Rusia si Ucraina au multe interese comune si a calificat discutiile cvadripartite de astazi de la Geneva drept “foarte importante”.
“Consider ca este foarte important debutul discutiilor de astazi deoarece, dupa parerea mea, este foarte important acum sa reflectam impreuna la rezolvarea acestei crize, sa propunem un adevarat dialog”, a afirmat acesta, in cadrul unei sedinte televizate de intrebari-raspunsuri.
“Sper ca se va ajunge sa se inteleaga spre ce abis se indreapta puterea de la Kiev si ca antreneaza aceasta tara cu ea”, a spus acesta. In ceea ce priveste implicarea fortelor rusesti in tulburarile din Ucraina, toate acestea nu sunt decat prostii”, a sustinut Putin.
“Nu exista in estul Ucrainei unitati rusesti. Nici servicii speciale, nici instructori. Sunt locuitori din zona”, a declarat el. Vladimir Putin a recunoscut totusi, pentru prima oara, putin mai tarziu, ca fortele rusesti erau prezente in Crimeea in timpul referendumului din martie care a permis Rusiei anexarea peninsulei ucrainene. “In spatele fortelor de autoaparare din Crimeea, desigur, se aflau militarii nostri. S-au comportat de o maniera foarte corecta”, a afirmat presedintele rus. “Oamenii trebuiau protejati”.
Vladimir Putin spera sa nu fie nevoit sa trimita trupele in UcrainaVladimir Putin a afirmat ca nu exclude trimiterea de trupe in estul Ucrainei, dar spera ca nu va fi nevoie de acest lucru. “Va reamintesc, Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului) a acordat presedintelui dreptul de a folosi forta militara in Ucraina”, a spus el. “Sper cu tarie ca nu imi voi exercita acest drept si ca suntem capabili sa rezolvam toate problemele presante de astazi prin intermediului mijloacelor politico-diplomatice”.
Decizia privind Crimeea, partial motivata de extinderea NATO in estul Europei
Putin a afirmat ca Rusia a fost fortata sa raspunda la extinderea NATO si de aceea, anexarea Crimeei, unde este gazduita Flota rusa din Marea Neagra, a fost partial influentata de expansiunea aliantei atlantice in estul Europei.
“Cand infrastructura militara a unul bloc se muta spre granitele noastre, ne provoaca unele ingrijorari si intrebari. Trebuie sa facem niste pasi drept raspuns. “Decizia privind Crimeea a fost datorata in parte … consideratiilor ca, daca nu facem nimic, la un anumit punct, ghidat de aceleasi principii, NATO va atrage Ucraina (in alianta) si ne vor spune: ‘Nu are nimic de-a face cu voi'”, a argumentat el.
Romania este gata sa sprijine gasirea unor solutii adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor in conditiile legii si ale normelor europene, pentru cetatenii si companiile din regiunea separatista nistreana, arata presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie transmisa de Presedintie. Seful statului solicita, totodata, Rusiei sa revina in cadrul angajamentelor asumate in institutiile internationale si sa contribuie la stabilizarea situatiei din regiune.
Presedintele Traian Basescu a mai aratat ca “Romania sustine consecvent principiile dreptului international si considera ca valorile democratice si standardele europene de protejare a drepturilor minoritatilor nationale ofera cadrul adecvat solutionarii preocuparilor de securitate din regiune”.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi, vorbind despre solicitarea Transnistriei de integrare in Federatia rusa, ca “oamenii trebuie sa aiba dreptul sa-si decida singuri soarta”.
“Oamenilor trebuie sa li se permita sa-si determine propriul lor destin. Pentru acest lucru vom lucra cu partenerii nostri”, a spus acesta, intr-o sesiune televizata de intrebari si raspunsuri. Sovietul Suprem de la Tiraspol (legislativul) a cerut oficial miercuri autoritatilor de la Moscova, inclusiv presedintelui Vladimir Putin, sa recunoasca independenta Transnistriei. […]
Premierul Victor Ponta a declarat joi, intrebat cum va reactiona Romania in cazul in care Moscova da curs solicitarii Transnistriei de alipire la Federatia Rusa, ca Romania va avea o pozitie complet coordonata, identica cu cea a partenerilor internationali, Uniunea Europeana si NATO. Ponta a reiterat ca Romania sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova, dar si cea a Ucrainei, adaugand ca in ceea ce priveste politica de securitate a Romaniei, toate institutiile statului “vorbesc aceeasi limba”.
“Din fericire, in ceea ce priveste politica de secuitate, actiunea noastra perfect coordonata cu UE si NATO, aici si presedintele, si eu, si Parlamentul, practic toate institutiile statului vorbesc aceeasi limba”, a declarat premierul Ponta joi, dupa incheierea exercitiului romano-american Dacian Viper 2014.
Seful Executivului a reiterat ca “Romania dovedeste ca este un partener foarte credibil si serios. Si suntem si foarte importanti, pentru ca suntem la frontiera NATO si a Uniunii Europene, exact la frontiera cea mai fierbinte.” Ponta a mai aratat ca Romania sprijina procesul democratic al Ucrainei, adaugand ca “cel mai important este modul in care sprijinin Moldova”, in conditiile in care autoritatile separatiste din Transnistria au trimis joi Moscovei o cerere oficiala de alipire la Federatia Rusa.
- Antena3: Un lider european evaluează DUR situaţia din Ucraina: “Nişte mafioţi luptă împotriva altor mafioţi”
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a citicat în termeni foarte duri situaţia actuală din Ucraina. El i-a comparat pe liderii de la Kiev cu gangsterii mafioţi, făcând o aluzie directă la Iulia Timoşenko.
“Ucraina are nevoie de un lider puternic, în niciun caz de unul dintre gangsterii care s-au aflat până acum la putere, chiar fie ea şi o femeie frumoasă, cu un zâmbet angelic, dar cu gânduri criminale”, a spus preşedintele de la Praga, într-un discurs ţinut în faţa studenţilor la Universitatea din Hradec Kralove.
Zeman susţine că esenţa crizei ucrainene o reprezintă faptul că “nişte mafioţi luptă împotriva altor mafioţi” şi nimeni nu poate ajuta Ucraina, nici măcar Uniunea Europeană, pentru că acest ajutor “va ajunge în buzunarele oligarhilor şi nu la cetăţeni”.
- Adevarul: Începe Al Treilea Război Mondial?
Undeva departe, pe câmpiile line din estul Ucrainei, cel de-Al Treilea Război Mondial pare să prindă contur, crede autorul britanic Edward Lucas. Influenţaţi de propaganda Kremlinului şi conduşi de bărbaţi înarmaţi, cu măşti pe faţă, cetăţenii ucraineni distrug instituţii guvernamentale şi rup steagul ţării.
Îşi devastează propriul stat, deja slăbit de falimentul economic, pierderea Crimeei şi diviziunile post-revoluţionare. Dar ameninţă totodată şi ordinea mondială stabilită după ultimul conflict global, Europa pacifistă şi democratică. Vladimir Putin loveşte direct în sufletul Occidentului.
Ţinta lui este incapacitatea aliaţilor euro-atlantici de a-şi constui o poziţie solidă unanimă în faţa ameninţărilor comune. Acţiunile Rusiei din ultimele luni asupra Ucrainei şi intimidările constante trimise spre fostele state sovietice au dezvăluit un Occident divizat, umilit şi fără pic de putere în faţa unor grave încălcări ale dreptului internaţional pe teritoriul Bătrânului Continent.
În curând, Occidentul va fi nevoit să facă o alegere dură, consideră analistul britanic. Fie se delimitează de orice responsabilitate de a proteja Ucraina şi statele baltice – cu siguranţă următoarele ţinte ale lui Putin – de oprimarea Rusiei, ori fac o ultimă încercare de a opri ambiţiile imperialiste ale Moscovei.
Dacă Europa alege să îi reziste lui Putin, îşi asumă riscul unei escaladări militare terifiante, care ar putea duce, fără exagerare, la posibilitatea izbucnirii unui război nuclear. Putin ştie acest lucru. De aceea, liderul de la Kremlin crede că Occidentul va da înapoi.
Vladimir Putin crede că destinul istoric îi oferă Rusiei dreptul de a ocupa ce teritoriu doreşte, de a-şi intimida şi asedia vecinii. Conducătorul rus nu vede în Ucraina un stat real, ci doar un teritoriu, unul pe care el vrea să îl domine. Ipocrizia este uluitoare, pentru că problema ucraineană a creat o frenezie patriotică între ruşi, distrăgându-le atenţia de la limitele propriului regim şi corupţia masivă din ţară.
Cel mai mare avantaj pentru preşedintele Rusiei se află în afara graniţelor. Putin nu a făcut un secret din ura sa pentru Occident. Se poartă dispreţuitor, însă se teme de armele non-militare ale Occidentului. În acelaşi timp, Putin are resentimente puternice faţă de legile europene, libertăţile cetăţenilor şi bunăstarea din UE, incomparabilă cu Rusia, chiar şi după criza economică. Toate acestea contrastează într-un mod deloc flatant cu regimul corupt şi incompetent pe care el îl oferă ruşilor.
Putin dispreţuieşte profund slăbiciunile Occidentului. El vede în America şi Europa două puteri care vorbesc întruna dar nu sunt capabile să ofere un răspuns unanim la această catastrofă în creştere. În lumea lui numai forţa şi banii contează. Iar Putin consideră că puterile occidentale sunt prea slabe să se apere dacă sunt ameninţate. Până acum, teoria lui pare corectă: Vestul vorbeşte, dar nu acţionează.
Chiar şi NATO, scutul de securitate al Europei începând din 1949, pare să cedeze sub tensiunile crizei ucrainene. Liderii euro-atlantici speră că Putin se va calma, înţelegând că o confruntare nu este nici în interesul Rusiei. Tot ei speră că presiunile pieţei mondiale asupra companiilor ruseşti vor avea efect.
Dar această politică este fundamental greşită când adversarul este un om ca Putin. El nu va ezita să sacrifice bunăstarea propriului popor şi nici să rişte declanşarea unui război pentru ceea ce crede el că este interesul naţional al Rusiei. Însă Occidentul nu este pregătit pentru aceste lucruri.
NATO şi UE vor continua să facă apel la dialog, ameninţând cu sancţiuni economice. Dar nimic nu se va întâmpla, iar Putin are toate şansele să îşi continue incursiunea în fostul spaţiu sovietic pentru a readuce Rusiei teritorii care îi aparţin de drept, în opinia sa. Şi acesta va fi sfâşitul NATO şi zorii unei noi lumi, în care regulile internaţionale nu valorează nimic, iar cei puternici îi domină pe cei slabi. Rusia va putea juca acest joc „dezbină şi cucereşte“ în următoarele decenii.
Odată cu apropierea comemorării centenarului Primului Război Mondial, istoricii şi analişti nu ezită să se întrebe: oare peste 100 de ani succesorii noştri se vor uita la evenimentele din Ucraina şi vor spune că acestea au determinat debutul unei noi conflagraţii mondiale?
Nota noastra:
Lasand la o parte propaganda (demonizarea lui Putin, the bad guy al lumii, noul Hitler, si de ipocrizia cu care e prezentata situatia din Ucraina, desi occidentalii stiu foarte bine propriul rol activ in chestiune), remarcam noutatea – perspectiva unui al treilea razboi mondial isi face deja loc in presa mainstream.
- Romania Libera: Se apropie Rusia de gurile Dunării?
Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat ieri, în unanimitate, o solicitare către Parlamentul Rus şi preşedintele Vladimir Putin de recunoaştere a independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia. În aceeași zi, grupuri de separatiști proruși au proclamat la Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, după anexarea Crimeii, „Republica Populară Odesa”. Cu tentativele de încercuire în est și sud a Ucrainei și cu pretențiile transnistrene, perspectiva ca gurile Dunării să fie a doua țintă a lui Putin, așa cum se temea președintele Traian Băsescu, pare să se confirme.
„Scopul final al poporului transnistrean este recunoaşterea statului creat”, a declarat vicepreşedintele Sovietului Suprem, Serghei Ceban. Textul votat de Parlamentul din regiunea separatistă se referă la „dreptul popoarelor la autodeterminare, care ar trebui să stea la baza deciziilor politice şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept în conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional”. Invocarea dreptului la autodeterminare pare să fie și instrumentul prin care Rusia țintește ruperea regiunilor de sud ale Ucrainei din regiunea Odesa, ceea ce ar bloca accesul Ucrainei „proeuropene” la Marea Neagră. Un grup de separatiști pro-ruși a proclamat ieri „Republica Populară Odesa, unde toată puterea aparține poporului care locuiește în acest teritoriu”.
Odesa ar fi a treia „republică populară” pro-rusă proclamată în Ucraina, după Crimeea și Donețk, și împreună cu Transnistria ar forma un cordon rusesc în estul, sudul și sud-vestul Ucrainei, care ar pune sub semnul îndoielii viabilitatea ca stat a ceea ce ar mai rămâne din Ucraina.
Totodată, confirmă temerile exprimate marți seară de președintele Traian Băsescu, care a afirmat într-un interviu: „După mine, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării, ceea ce înseamnă din Crimeea, uşor-uşor, către Odesa şi până la Braţul Chilia. Din punct de vedere strategic, pentru Federaţia Rusă e să revină la gurile Dunării pentru că în Comisia Dunării Federaţia Rusă este cel mai mare participant, dar nu mai are ieşire la Dunăre. Dacă Putin va decide, paşnic sau mai puţin paşnic, să revină până la gurile Dunării, categoric Transnistria e pierdută”.
Tensiunile cresc și în Est
Situaţia era tensionată, dar şi confuză, miercuri în estul Ucrainei. Forţe ale guvernului ucrainean şi miliţii pro-ruse separatiste au organizat demonstraţii de forţă în estul ţării, în mijlocul escaladării retoricii. La Doneţk, marele oraş din estul Ucrainei, primăria a fost invadată ieri de oameni înarmaţi şi purtând cagule, cerând organizarea unui referendum pentru „federalizarea” ţării. Drapelul rus flutura ieri pe primăria din Doneţk, în timp ce, la Slaviansk, câteva sute de persoane aclamau separatiştii pro-ruşi care se plimbau prin oraş la bordul celor cinci vehicule blindate şi al unui tanc, capturate de la armata ucraineană. Diverse surse relatau că militari ai forţelor ucrainene au trecut de partea separatiştilor pro-ruşi, iar forţele pro-ruse sunt coordonate de agenţi ai Moscovei, care au ordinul de a deschide focul asupra forţelor guvernamentale. Elicoptere militare ucrainene au survolat zone din centrul oraşului Kramatorsk dar nici o tentativă a forţelor guvernamentale de preluare a controlului situaţiei nu se semnala. Forţele ucrainene, echipate cu blindate uşoare, reuşiseră marţi preluarea controlului aerodromului din Kramatorsk, deţinut de separatişti.
Eforturile forţelor ucrainene de stabilizare a situaţiei în Est s-au accelerat ieri, în ajunul reuniunii cvadripartite prevăzute pentru joi la Geneva, unde miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov şi respectiv Andrei Deştiţia, se vor întâlni pentru prima oară în prezenţa diplomaţilor americani şi europeni.
Rusia, care nu recunoaşte guvernul pro-occidental venit la putere la Kiev după destituirea protejatului Moscovei, Viktor Ianukovici, se străduiește să dramatizeze situaţia din Ucraina înaintea acestei reuniuni. Guvernul ucrainean a lansat marţi o „operaţiune specială” contra separatiştilor din Est. Soldaţi heliportaţi au debarcat pe aerodromul din Kramatorsk. Guvernul de la Kiev doreşte preluarea controlului în Est, evitând o vărsare de sânge.
Lacrimi de crocodil
Vladimir Putin a avertizat cancelarul german, Angela Merkel, că Ucraina este „pe marginea războiului civil” după ce Kievul a trimis armata contra separatiştilor pro-ruşi înarmaţi din estul ţării, care ocupă clădiri publice de câteva zile. Cei doi oficiali au apreciat într-o convorbire telefonică „importanţa” negocierilor din 17 aprilie şi au exprimat speranţa că reuniunea de la Geneva ar putea da un semnal clar pentru determinarea revenirii situaţiei într-un cadru paşnic. Liderul rus nu a omis să reamintească dependenţa energetică a Europei, evocând scrisoarea sa trimisă liderilor europeni, subliniind importanţa stabilizării economiei ucrainene şi continuării furnizării de gaz rusesc Europei.
Putin nu vrea însă o Ucraină independentă, o Ucraină care ar dispune de o suveranitate suficientă pentru a încheia un parteneriat cu UE. Mai bine va dezmembra ţara, ceea ce el este pe cale să realizeze, având în vedere că europenii reacţionează cu prudenţă.
După acţiunile separatiştilor pro-ruşi din ultimele săptămâni, dictatorul de la Kremlin nu are nevoie să îşi trimită diviziile blindate de cealaltă parte a frontierei. El suscită rebeliuni locale care acţionează în favoarea Rusiei. Într-o convorbire separată cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, Putin a pus accentul pe faptul că „escalada brutală este consecinţa politicii iresponsabile a Kievului”, care a ignorat drepturile şi interesele juridice ale rusofonilor din ţară.
Fără NATO
După anexarea Crimeii, o nouă realitate se desenează în estul şi sudul Ucrainei, unde o mişcare separatistă, susţinută de forţele ruse, acaparează terenul la Doneţk şi Mariupol. În timp ce regiunile scapă cu fiecare zi de sub controlul Kievului, cancelariile occidentale se întreabă ce vrea Putin – să controleze, să slăbească sau să spargă Ucraina în mici bucăţi?
Această a doua etapă a crizei ucrainene lasă perplecşi diplomaţii occidentali, reduşi doar la ghicirea viitoarei lovituri a liderului de la Kremlin pe harta Ucrainei şi nu numai. În locul unei anexări pur şi simplu a Estului ucrainean, cu consecințe grave, Rusia a căutat consolidarea poziţiei în vederea reuniunii de joi de la Geneva, menţinând presiunea.
Strategii de la Kremlin vor pune agenda lui Putin pe masa negocierilor de la Geneva. Gata să prezinte autorităţile de la Kiev ca incapabile să rezolve criza, ei vor căuta să impună ideea federalizării ţării şi să ceară garanţii că Ucraina nu va adera niciodată la NATO. Pentru asta nu au nevoie de blindatele şi elicopterele masate la frontiera ucraineană, este suficient să-şi arate dinţii, să sufle ba cald, ba rece asupra Kievului, să menţină presiunea asupra partenerilor săi occidentali. Scopul ultim este să facă ţara neguvernabilă, atâta vreme cât nu va fi administrată potrivit planului rusesc. Operaţiunea de destabilizare dusă de Moscova este să facă imposibilă ţinerea alegerilor prezidenţiale din 25 mai, apariţia unui preşedinte ucrainean ales legitim putând da o lovitură serioasă ambiţiilor geopolitice ale lui Vladimir Putin. El este gata de orice pentru a-şi realiza Uniunea Eurasiatică, proiectul-far al celui de-al treilea mandat. Încurajat de prudenţa şi reţinerea occidentalilor, Putin se simte liber să meargă oricât de departe vrea. Noua doctrină a politicii externe a Kremlinului a fost expusă de Putin în discursul de după anexarea Crimeii – protectorul ruşilor şi rusofonilor, oriunde s-ar afla.
Dungaciu: Mingea se află în teritoriul Washingtonului
Potrivit lui Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, „Pe masă la viitoarele negocieri de la Geneva (care au loc astăzi) – chiar și neoficial -, în perspectiva prezidențialelor din 25 mai din Ucraina, este chestiunea federalizării Ucrainei, soluție acceptabilă pentru „vechea Europă” (în special Germania), inacceptabilă pentru „noua Europă”, deci America va fi cea care va înclina balanța. Primii care vor dori aşa ceva vor fi cei din zonele din Estul republicii, mai bogate, şi relativ sponsori ai regiunilor pro-europene din vestul ţării. Rusia va fi mulţumită, «federalismul» este o soluţie «europeană», iar într-o asemenea construcţie Moscova va avea pârghii serioase de influenţă prin intermediul sud-estului Ucrainei. O soluţie pe care ambele părţi, atât Vestul, cât şi Estul, o pot «vinde» relativ bine publicului lor“.
În al doilea rând, Ucraina și RM sunt acum la pachet și tot ce se petrece intr-o regiune oglindește, păstrând proporțiile și specificul, ce se petrece în cealaltă. În al treilea rând, „o soluție federalistă pentru Ucraina va muta, ulterior, „soluția” federalistă și în R. Moldova, demult dorită de Moscova. Despre federalism a discutat, chiar cu proiecte concrete pe masă, și OSCE, care propunea la începutul anilor 2000 o asemenea „soluție”, iar ambasadori americani sau oficiali germani au cochetat periculos cu ideea. Însă la Chișinău există amintirea „Memorandumului Kozak”, din 2003, atunci când Chișinăul a respins „oferta” rusă de federalizare. Președinte era atunci Vladimir Voronin, iar lumea era în stradă, protestând și respingând proiectul. Dacă s-a putut atunci, se va putea și acum, pentru că la Chișinău este limpede că orice soluție federalistă înseamnă sfârșitul proiectului european al republicii. Dar dacă se va forța federalizarea, indiferent în ce formă, chiar și sub forma unei „autonomii” extinse pentru Transnistria, riposta publică nu se va putea evita. Rezultatul final ar putea fi separarea nu doar de facto, dar și – temporar – de jure de regiunea transnistreană și evadarea teritoriului controlat de Chișinău, prin orice mijloace, spre spațiul euroatlantic.
Mingea în acest moment se află la Washington, consideră Dungaciu. Decizia lui va fi determinantă pentru acest spațiu. Negocierea SUA cu Rusia este însă amplă, include și Orientul Mijlociu, și Siria, și Iranul și alte spații de importanță strategică.
Al cincilea element care trebuie luat în considerare este că Transnistria – dar și Găgăuzia! – se pot oricând radicaliza, ceea ce va pune Chişinăul într-o situaţie imposibilă. Nu va avea pur şi simplu ce să facă. Puterea de negociere sau de ripostă a Chişinăului este incomparabil mai mică decât cea a Kievului, la fel şi relevanţa globală a unui posibil conflict.
În al șaselea rând, este clar că R. Moldova va trebui să îşi gândească, cel puţin implicit, viitorul european fără Transnistria, pentru că e greu de imaginat că trupele ruseşti se vor (mai) retrage vreodată de acolo, iar o soluţionare a conflictului s-ar putea produce în interesul R. Moldova. Nistrul este perceput de Moscova ca frontieră de război şi va rămâne aşa de aici încolo.
În sfârșit, susține Dungaciu, „în cazul în care se va reinstala un al doilea Război Rece, întrebarea este una singură, respectiv dacă viitorul «Zid al Berlinului» va fi pe Prut sau pe Nistru”.
Desfășurări de forțe NATO, în câteva zile
Între timp, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri că noile desfășurări de nave, avioane și trupe aliate în Europa de Est vor avea loc în „termen de zile”. „Nu voi intra în detalii operaționale, dar pot să vă spun că vom desfășura suficient pentru a ne crește gradul de pregătire și suficient pentru a ne pregăti pentru mai mult dacă va fi nevoie”, a spus secretarul general al NATO după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.
Întrebat dacă în cadrul reuniunii s-a discutat despre instalarea de baze permanente în țările baltice, Rasmussen a răspuns că nu s-au luat decizii asupra unor asemenea facilități, ci asupra unor „măsuri care pot fi implementate imediat”.
- Hotnews:
Diplomatia rusa a avertizat miercuri ca rachete antitanc americane aflate in mainile rebelilor sirieni ar destabiliza “serios” situatia din Siria, reactionand la informatiile aparute in presa potrivit carora insurgentii ar fi primit pentru prima oara astfel de arme, scrie AFP.
“Daca administratia americana a autorizat transferul acestor sisteme antitanc catre gruparile siriene de opozitie, acest lucru ar merge impotriva declaratiilor potrivit carora sustine o rezolvare politica si o detensionare a conflictului din Siria”, a afirmat ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat. Moscova considera “deosebit de preocupant ca aceste sisteme antitanc sa ajunga in mainile gruparilor teroriste“, a adaugat ministerul. Acest lucru ar “destabiliza serios situatia din Siria si nu ar contribui la o rezolvare politica si diplomatica a conflictului”, a continuat acesta.
Diplomatia rusa a pus direct in discutie Statele Unite in acest comunicat, afirmand ca “in orice caz, o livrare importanta” nu se putea face fara autorizarea Washingtonului. Ministerul rus reactioneaza astfel la informatiile relatate de presa internationala potrivit carora rebelii sirieni au primit pentru prima oara cel putin 20 de rachete antitanc TOW de productie americana de la o “sursa occidentala”. Rusia este un aliat important al guvernului sirian in razboiul impotriva rebelilor. Statele Unite si Occidentul sustin rebeliunea si incearca sa rastoarne de la putere regimul lui Bashar al-Assad.
Afirmand ca sunt mai putin inarmati decat regimul, insurgentii cer in mod regulat occidentalilor sa le furnizeze arme pentru a se putea lupta cu oamenii lui Assad. Occidentalii s-au aratat insa reticenti in a furniza arme sofisticate rebelilor, de teama ca acestea sa nu cada in mainile jihadistilor. Razboiul, care a inceput ca o revolta pasnica ce s-a militarizat in urma represiunii violente a regimului, s-a soldat cu peste 150.000 de morti in ultimii trei ani, peste jumatate din populatie fugind din calea conflictului.
Rusia ar putea da in judecata SUA la Organizatia Mondiala a Comertului din cauza sanctiunilor
Rusia analizeaza initierea unui proces impotriva Statelor Unite la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) din cauza sanctiunilor impuse bancilor rusesti, a declarat ministrul Economiei de la Moscova, Aleksei Uliukaev, potrivit Mediafax.
Statele Unite au aplicat sanctiuni mai multor oficiali de rang inalt si oameni de afaceri din Rusia, despre care considera ca au avut un rol semnificativ in anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia in luna martie. Bank Rossia a fost sanctionata, impreuna cu presedintele si cel mai mare actionar al institutiei de credit, Iuri Kovalciuk. Banca SMP a fost afectata indirect de deciziile SUA, intrucat coproprietarii Boris si Arkadi Rotenberg au intrat sub incidenta sanctiunilor autoritatilor americane. SMP a anuntat ca a inregistrat retrageri de circa 9 miliarde de ruble (249 miliarde de dolari) din aceasta cauza.
“OMC ne ofera o serie de optiuni suplimentare. Am discutat la consiliul OMC din Geneva despre posibilitatea de a initia procese impotriva SUA din cauza sanctiunilor impotriva bancilor din Rusia si speram sa folosim mecanismele OMC pentru a bloca actiuni ale partenerilor nostri in aceasta chestiune”, a spus Uliukaiev, citat de agentia Interfax, preluata de Reuters.
Potrivit unei note de pe site-ul OMC, la o sedinta a consiliului pentru comertul cu bunuri, Rusia si-a exprimat ingrijorarea privind un ordin semnat de presedintele SUA Barack Obama referitor la “persoane din Federatia Rusa ale caror conturi bancare au fost blocate”. Rusia urmareste cu atentie efectul acestei masuri asupra operatorilor rusi si eventuale incalcari ale acordurilor OMC. Reprezentantii Moscovei au cerut tarilor membre ale organzatiei sa nu se lase influentate de motive politice in relatiile comerciale.
Departamentul de Stat al SUA a informat, marti, ca se asteapta la aplicarea de noi sanctiuni Rusiei din cauza crizei din Ucraina, dar a sugerat ca o astfel de actiune nu este probabila inaintea unei intalniri, joi, la Geneva intre diplomati din Ucraina, UE, SUA si Rusia.
- Mediafax:
Decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de a cere Rusiei recunoaşterea independenţei Transnistriei este o acţiune “unilaterală şi neproductivă”, reprezentând o sfidare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe “ia notă cu îngrijorare de «votul» exprimat miercuri în aşa-zisul «Soviet Suprem» de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse”.
MAE precizează că susţine poziţia exprimată de Guvernul Republicii Moldova conform căreia această decizie este “o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cât şi o acţiune unilaterală şi contraproductivă”.
“Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere 5+2 circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere”, se mai arată în comunicatul MAE.
MAE informează că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut o convorbire telefonică, pe acest subiect, în cursul zilei de miercuri, cu omologul moldovean, Natalia Gherman, în vederea coordonării demersurilor, dar şi cu Didier Burkhalter, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, stat care asigură în 2014 preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat “situaţia preocupantă” creată în urma deciziei “Sovietului Suprem” de la Tiraspol şi a solicitat implicarea rapidă a preşedinţiei în exerciţiu a OSCE.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că toţi actorii internaţionali participanţi la formatul 5+2, inclusiv Rusia, “se vor delimita de demersul intenţionat de administraţia de la Tiraspol şi îşi vor reafirma, public şi fără echivoc, susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”. […]
Rusia denunţă “un zid al cenzurii” care împiedică aflarea adevărului despre situaţia din Ucraina
Rusia denunţă “un zid de beton al cenzurii” care i-ar împiedica pe occidentali să aibă acces la informaţii complete despre evenimentele din Ucraina, conform lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.
“Explicaţiile Rusiei nu sunt difuzate de presă. (…) Nu reuşesc să treacă de zidul de beton al cenzurii”, a spus el pentru postul Russia 24.
“Poziţia Rusiei privind criza din Ucraina este foarte coerentă şi argumentată, a adăugat Peskov, subliniind că preşedintele Vladimir Putin, ministrul de Externe, Serghei Lavrov şi alţi demnitari ruşi vor încerca în continuare să explice situaţia şi poziţiile Moscovei.
Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că măsurile adoptate miercuri de Consiliul Nord-Atlantic vor întări securitatea României în domeniul aerian, maritim şi terestru.
“Pachetul de măsuri operaţionale adoptate astăzi de Consiliul Nord Atlantic acoperă România, precum şi toate celelalte ţări ale Alianţei. Aceste măsuri vor întări securitatea României în toate cele trei domenii: aerian, maritim şi terestru”, a declarat Oana Lungescu.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei a explicat că nu poate intra “în detalii operaţionale”, dar “este vorba de personal NATO, de o prezenţă mai intensă a avioanelor şi vaselor aliate, precum şi de actualizarea rapidă a planurilor de apărare”.
“În acelaşi timp, vor fi intensificate zborurile de supraveghere AWACS deasupra României şi Poloniei”, a subliniat Oana Lungescu.
“NATO rămâne vigilentă şi va lua toate măsurile necesare în următoarele săptămâni şi luni pentru a asigura apărarea României şi a tuturor ţărilor aliate”, a mai spus Oana Lungescu.
Totodată, Comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Breedlove, a declarat, miercuri, într-un briefing de presă, că la baza Kogălniceanu contingentul de soldaţi americani a fost întărit şi că distrugătorul american USS Donald Cook este în curs de a efectua exerciţii militare în Marea Neagră, în largul coastelor româneşti.
NATO a anunţat miercuri o consolidare a măsurilor de apărare aeriană, maritimă şi terestră în statele membre din Europa de Est, în statele baltice şi Polonia, ca reacţie faţă de evoluţia crizei din Ucraina, relatează AFP. “Vom avea mai multe avioane în spaţiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregătirea forţelor terestre va fi consolidată”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor de 28 de state membre, la Bruxelles.
Consolidarea măsurilor de “apărare colectivă” a fost solicitată de către cele 28 de state membre, după alipirea Crimeei la Rusia şi agravarea crizei în estul Ucrainei. “Rolul central al NATO este să protejeze şi să-i apere pe aliaţii noştri. Noi am luat deja o serie de măsuri, şi anume consolidarea misiunilor de poliţie aeriană în ţările baltice şi zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României”, a declarat Rasmussen. “Astăzi (miercuri), am convenit asupra unor noi măsuri militare cu scopul de a ne consolida apărarea colectivă şi a demonstra soliditatea solidarităţii aliaţilor”, a adăugat el.
Rasmussen nu a citat ţările vizate de aceste măsuri, dar a anunţat, cu titlul de exemplu, o multiplicare a misiunilor aeriene în spaţiul aerian al ţărilor baltice şi mobilizarea de nave în Marea Baltică şi estul Mării Mediterane. “Planurile noastre de apărare vor fi revizuite şi consolidate”, a precizat el. Aceste măsuri, care “sunt întru totul conforme angajamentelor noastre internaţionale”, vor intra în vigoare imediat, a subliniat secretarul general al NATO. “Altele vor urma, dacă va fi necesar, în săptămânile şi lunile viitoare”, a adăugat el.
Rasmussen a repetat că, pentru statele membre NATO, “singura cale posibilă” faţă de criză este “o soluţie politică”. NATO “susţine” atât reuniunea care urmează să aibă loc joi, la Geneva, între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), cât şi “toate eforturile comunităţii internaţionale de găsire a unei soluţii politice”, a spus el.
- TRANSNISTRIA CERE OFICIAL ALIPIREA LA RUSIA/ NATO anunta INTARIREA EFECTIVELOR in Europa de Centrala si de Est – NU SI IN ROMANIA/ Dezertari ale gruparilor armate ucrainene in tabara pro-rusa
- SIRIA EUROPEI: UCRAINA se indreapta spre RAZBOIUL CIVIL/ Va trece RUSIA la OFENSIVA dupa PASTI?/ DE CE NU SE DISCUTA IN ROMANIA DESPRE PRIMEJDIA RAZBOIULUI?
“Conducătorul rus nu vede în Ucraina un stat real, ci doar un teritoriu, unul pe care el vrea să îl domine”.
Cita nerusinare, nu pot spune ipocrizie. Puneti in loc de “Conducătorul rus” “presedintele SUA” si in loc de “Ucraina” puneti “Serbia” si veti avea o fraza adevarata. Pot sa va dau si alte exemple de a obtine o fraza adevarata din nerusinarea propagandistului (S)UE(A) numit de data aceasta in persoana lui Diana Rusu dela Adevarul(ce mincinos nume cel putin in acest caz).
Doamne lumineaza-i si noua da-ne putere sa nu ne mai lepadam de Tine.
Amin.
“NATO, scutul de securitate al Europei începând din 1949”
Pentru (ne)stimata Diana Rusu: nu stiu cita armata ai facut, dar afla dela un ofiter in rezerva ca NATO este institutia militara prin care se tine sub ocupatie din 1949 teritoriul statelor din Europa in care au ajums militarii americani in ofensiva asupra Berlinului. Dupa al doilea razboi mondial NATO are ca obiectiv strategic pe termen lung ocuparea fostului URSS. Nu intru in detalii. Nu sunt multe persoane care vad si inteleg acest adevar.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17059478-acord-geneva-privind-detensionarea-crizei-din-ucraina-gruparile-armate-vor-dezarmate-cladirile-ocupate-ilegal-trebuie-eliberate.htm
citat din articol…
“Diplomatul american a aratat ca Romania, un aliat cheie in regiunea Marii Negre, se afla in prima linie in aceasta criza,”
Referitor la “criza”-tensiunea la care s-a ajuns recent si faptul ca Romania se va afla “in prima linie”, nu cumva acesta a fost motivul mutarii in 2012 a sediului ambasadei sua din centrul bucurestiului catre periferie (dincolo de baneasa). Mai nou si ambasada olandei anunta ca se muta din selectul cartier central (plin cu ambasade) de pe langa B-dul Aviatorilor, tot pe la periferie, tocmai in Pipera. Ce le-o fi venit oare de fug din centrul bucurestiului, facand cheltuieli serioase cu mutarea tocmai intr-o vreme de criza finaciara?!
Off topic (oare?)
Michael Rupert s-a(a fost ) sinucis.
Am postat mai jos faimosul film “Collapse”.Dupa vizionarea lui imi dau seama mai bine care este rostul razboiului care se pregateste.
http://www.filme-net.com/2013/02/collapse-2009-filme-online-hd.html
@Nicu
..spatii libere -> vizibilitate f. buna, foarte aproape de aeroport -> evacuare urgenta asigurata, daca se extinde linia de metrou back-up otopeni …
Eu nu inteleg ce tot se tin Basarabenii de Transnistria?
Acela nu e teritoriu romanesc. A fost alipit de comunisti Basarabiei din pura intamplare (sau poate pentru dilutia populatiei romanesti).
Ca acolo sunt romani, asta e. Si in Ungaria sunt romani si nu ne cerem zona respectiva.
De ce atata caz cu Transnistria?
“avioanele F-16 sunt unele dintre cele mai bune din lume, amintind ca “in curand, Romania se va alatura clubului de elita al tarilor care folosesc aceste avioane extraordinare”….ori fi gratis ?
Sau tulburarea apelor are si interesul de a creste vanzarile, unora de gaze, altora de armament ?
“NATO are ca obiectiv strategic pe termen lung ocuparea fostului URSS”…exportul de revolutie o numeau unii la inceputuri , astazi ceilalti ii zic de “democratie”
Si ma intreb in ce pot expertii (inteligence-ul) rusi sa impacheteze astazi
marfa ? Pentru popoarele ortodoxe e oarecum clar, dar pentru ceilalti ?
Despre Putin
Părintele Iosif: Dumnezeu va permite distrugerea tuturor celor care seamana aceste tentatii, pornografia si dependenta de droguri. Iar Domnul le va intuneca mintile astfel incat sa se distruga unii pe altii fara nici o satisfactie. Domnul va permite aceasta special pentru a putea aduce o mare “epurare”. In ceea ce-l priveste pe Putin, nu va fi mult la putere, si apoi va urma un razboi, iar el nu va rezista mult. Dar dupa aceasta “epurare” va urma o mare renastere a ortodoxiei, nu numai in Rusia, ci peste tot in lume. Dumnezeu isi va arata binecuvantarea Sa, ca si in primele secole de crestinism. Atunci oamenii se duceau la Dumnezeu cu inima deschisa.
http://vestitorul.blogspot.ro/2009/04/interviu-cu-parintele-iosif-de-la.html
“Lavrov a transmis participanţilor la negocieri documentele reprezentanţilor din regiunile sud-estice ale Ucrainei, în care şi-au prezentat viziunea lor asupra noii Constituţii. Ministrul rus a menţionat că nu este important cum se va numi noua structură de stat a Ucrainei: federală sau unitară, principalul este ca ea să ţină cont de interesele şi drepturile tuturor regiunilor ţării.”
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_18/Intalnirea-de-la-Geneva-va-contribui-la-reglementarea-crizei-ucrainene-9360/
Ce se intampla? Oare Putin da inapoi! Sa fie doar a strategie pt a trece cu bine de Paste?!
Ori vrea o Ukraina unitara dar sub control rusesc! Dar stie prea bine ca dupa alegeri acest lucru va fi aproape imposibil!!!
Eu chiar nu mai inteleg nimic!! Poate ne mai da Dunezeu un ragaz!
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17062105-criza-din-ucraina-barack-obama-nu-avem-nicio-certitudine-respecta-acordul-geneva.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17063909-separatistii-din-estul-ucrainei-nu-intentioneaza-depuna-armele-separatistii-donetsk-acordul-geneva-nu-fost-semnat-numele-nostru-guvernul-kiev-trebuie-plece.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17063356-putin-stapanul-armistitiu-paste.htm
“Cunoscutul astrolog rus Pavel Globa, care a prezis cu exactitate atacurile din 2001 asupra World Trade Center, a readus in atentie o prezicere pe care a facut-o in urma cu 10 ani, spunand ca anul acesta va izbucni al Treilea Razboi Mondial.”
Sursa: http://www.realitatea.net/predic-ie-teribila-al-treilea-razboi-mondial-va-izbucni-in-2014_1400223.html
Cand a prezis atacul asupra turnurilor si cand a prezis anul 2014 ca incepere a celui de-al III-lea razboi mondial? Sau este doar o stire “senzationala” pentru rating?
Sau si mai rau decat ratingul, este posibil sa fie o intoxicare a celor slabi in credinta pentru ai atrage inspre falsul “adevar” al lucraturilor duhurilor intunecate (astrologie, numerologie, horoscop, predestinare …)?
@ gigi
Foarte plauzibil motivul. Nu m-am gandit ca in caz de ceva, …evacuarea urgenta cea mai sigura a ambasadelor tarilor implicate in conflict, se poate face doar pe sub pamant, cu metroul. Si ambasada israelului, unde este acum situata, la et. 5 dintr-un bloc de pe la unirii, e deasemeni f aproape de metrou in caz de nevoie. Si cea britanica este aproape de statia romana. Deci, sa fie astea semne de razboi?… in care v-a implicata direct si Romania? Asta sa insemne linia I ? Culmea e ca popoarele implicate direct (rusii, ucrainienii, romanii) sunt ortodoxe! Deci, din punctul asta de vedere, va fi un razboi fratricid, cum predica de altfel foarte ingrijorat si IPS Teofan. Un razboi exact pe placul satanei! Astfel stand lucrurile, este posibil (?) ca in proorocia parintelui Arsenie Boca …[iar când se va “oua” a treia oara Bucureştiul va fi şters de pe faţa pământului …], sa nu se fi referit deloc la vre-un cutremur, ci la un razboi ?! -cel de-al treilea? Dea Domnul sa nu fie asa!
Cine a vrut in Nato de Nato are parte.Ponta nu reprezinta Romania, sa se duca el la razboi. Romania suntem noi, cei care ne iubim tarisoara si nu am vrut nici in Nato, nici in U.E. Au adus ceva bun acestea doua? Doar destrabalarea si nimicirea poporului sub diverse forme.
Mantuieste Doamne poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta
Biruinta binecredinciosilor crestini, asupra celui potrivnic daruieste
Si cu crucea Ta pazeste, pe poporul Tau.
http://adevarul.ro/international/europa/declaratia-geneva-inutila-1_535165f40d133766a8e786b0/index.html?utm_source=antena3home&utm_medium=http://adevarul.ro/international/europa/declaratia-geneva-inutila-1_535165f40d133766a8e786b0/index.html&utm_campaign=CrossPromo
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17071705-patriarhul-kiril-moscovei-nimeni-nu-putea-distruga-sfanta-rusie-patriarhul-filaret-kievului-dusmanul-rus-este-sortit-esecului.htm
http://www.bursa.ro/conflict-rusia-occident-s-a-mutat-confruntarea-dintre-rusia-si-statele-unite-in-belgia-235309&s=editorial&articol=235309.html
http://www.tabletmag.com/scroll/170048/the-real-story-behind-those-fliers-in-ukraine
http://www.newrepublic.com/article/117415/relax-ukraine-not-ordering-its-jews-register
Ieri, in Harcov, oras pro-rus din estul Ucrainei:
http://www.youtube.com/watch?v=f0i9VeeWDj0#t=72