ZIUA JUDECATII – intre ALEGERILE MELE DE ACUM si DESCOPERIREA DE ATUNCI. Cuvantul Preasfintitului Parinte TEOFIL DE IBERIA (video, text)

25-02-2020 Sublinieri

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei,

rostit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, sâmbătă, 22 februarie 2020, la finalul Vecerniei Mari și a slujbei de ipopsifiere a Episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhimandritul Benedict Vesa:

“Slujba Vecerniei din aceasta seara ne-a dus pe toti cu gandul la ziua Infricosatoarei Judecati. O zi in care Il vom vedea pe Dumnezeu asa cu este si o zi in care ne vom vedea si pe noi asa cum suntem.

Pentru ca se vede ca Judecata nu va fi o balanta, o cumpana, in care de o parte se vor pune faptele bune si de cealalta parte faptele rele, ci Judecata va fi o revelatie, o descoperire a adevaratei noastre stari, ne vom vedea asa cum suntem in lumina Domnului nostru Iisus Hristos. Pana atunci s-ar putea sa fim in amagire, sa credem ca suntem ai lui Hristos si, in realitate, sa nu fim. Pentru ca Mantuitorul ne spune ca in ziua aceea, foarte multi din cei dintai vor fi pe urma si foarte multi din cei de pe urma, intai. Si iarasi ne zice ca in ziua aceea foarte multi se vor indreptati si vor zice: Doamne, noi am propovaduit in numele Tau, am facut minuni in numele Tau si Domnul nu-i va recunoaste, le va spune: Departati-va de la Mine toti cei ce lucrati faradelegea, pentru ca nicicand nu v-am cunoscut. Adica se vede ca acestia s-au folosit de numele Domnului nostru Iisus Hristos, propovaduindu-se de fapt pe ei insisi si nu L-au propovaduit pe Domnul Hristos.

Dar, pana atunci, este o mare mangaiere pentru noi sa stim ca Dreptul Judecator este si Arhiereul cel vesnic, cel care a luat asupra Lui pacatele tuturor oamenilor si cel care ne cheama pe toti la Sine zicand: Veniti la mine toti cei osteniti si impovarati si eu va voi odihni pe voi.

Se vede ca Judecata ne apartine noua. Domnul ne cheama pe toti la Sine iar noi spunem Da sau Nu acestei chemari. Din clipa botezului incepe de fapt Judecata si Mantuitorul zice undeva in Sfanta Evanghelie acest cuvant: Acum este judecata acestei lumi, acum stapanitorul ei va fi izgonit afara. Asadar, Judecata este mereu acum si ne apartine noua. Noi alegem sa fim cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos, cum spunem la Botez. Suntem intrebati: Te lepezi de Satana? Ma lepad. Te unesti cu Hristos? Ma unesc si cred Lui, ca unui Imparat si Dumnezeu. Si aceasta Judecata trebuie sa o facem pana la ultima rasuflare, adica sa alegem sa fim ai Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Preacuvioase Parinte ipopsifiu Benedict, prin IPS Parinte Mitropolit Andrei ati fost chemat, iar prin Sfantul Sinod ati fost ales la slujirea de arhiereu. Si Sfintia voastra ati facut judecata dreapta si ati spus: Da, iata vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!

Ratiunea de a fi a unui episcop, a unui arhiereu este aceea de a-l iubi pe Mantuitorul Iisus Hristos si de a-L face iubit. Prin slujire arhiereasca, Mantuitorul Iisus Hristos continua sa Se faca tuturor toate pana la sfarsitul veacurilor.

Este mare lucru sa imbraci pe cel gol, dar este si mai mare sa-l imbraci pe om in Hristos, sa-l imbraci pe om in vesmantul nestricaciunii, asa cum spunem la botez: Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat. Este mare lucru sa dai unui flamand o bucata de paine, dar este si mai mare sa-i dai omului Painea Vietii celei vesnice, sa-L daruiesti omului pe Hristos. Mantuitorul spune acest cuvant: Eu sunt painea cea vie care M-am coborat din cer sa Ma dau hrana lumii. Cine nu va manca Trupul Meu si nu va bea sangele Meu nu va avea viata intru el. Este mare lucru sa dai un pahar de apa celui insetat, dar este si mai mare sa-l adapi pe om cu apa cea vie a cuvantului lui Dumnezeu. Este mare lucru sa cercetezi pe cei bolnavi, dar este si mai mare sa-i spui unui om: ti se iarta tie pacatele! In numele lui Iisus Hristos, scoala-te si umbla. Sa-i daruiesti omului adevarata tamaduire prin harul Sfintelor Taine. Este mare lucru sa-i vizitezi pe cei intemnitati, dar este si mai mare sa eliberezi un om din temnita patimilor prin Sfanta Taina a Pocaintei. Este mare lucru sa gazduiesti un strain, dar este si mai mare sa recunoastem ca toti suntem straini pe acest pamant si ca nu avem aici cetate statatoare. Casa noastra este Hristos.

Asadar, parinte Benedict, aceasta este slujirea arhiereasca la care ai fost chemat. As indrazni sa-ti pun la suflet un cuvant al Mantuitorului pe care El il adreseaza fariseilor din vremea Sa, dar eu cred ca este potrivit si aici: Si pe acestea sa le faci si nici pe celelalte sa nu le lasi. Adica sa te ingrijesti si de cele trupesti ale pastoritilor, dar mai ales de cele duhovnicesti. Noi toti, cei care ne-am adunat in aceasta seara aici, ne rugam Domnului sa te intareasca cu Duhul Sfant pana la sfarsit, sa-ti daruiasca mereu gand bun si inima buna, cuvant bun si fapta buna! Sau mai degraba El Insusi sa Se faca intru tine sare a pamantului si lumina a lumii, binecuvantare, bucurie si mangaiere pentru toti si pentru toate. Amin!”

Legaturi:

PREASFINTITUL BENEDICT VESA (BISTRITEANUL) – ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a devenit cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română (VIDEO, FOTO, TEXT)

Parintele Rafail Noica: “VOIA MEA PROPRIE ESTE IADUL!”. A existat posibilitatea intoarcerii lui IUDA sau a fost PREDESTINAT? (video)

“O sa ne intrebe Hristos la Judecata: Ce ai facut cu dragostea pe care ti-am dat-o? Ce ai făcut cu chipul Meu din tine?“

MOMENTUL ADEVARULUI. “Vine ceasul cand cele efemere ale lumii vor pieri, cand MASTILE VOR CADEA si adevarul va iesi la iveala”. “DE ACEEA ESTE INFRICOSATA JUDECATA DE APOI, in sensul ca NU PUTEM SA-L PACALIM PE DUMNEZEU si nici pe noi insine nu putem sa ne pacalim” (PS Macarie, PS Ignatie, Cuviosul Sofian)

De ce se strica sarea? INTRE FIUL RISIPITOR si JUDECATA NEAMULUI IMPREUNA-NETREBNICIT. De la OBRAZNICIA la FOAMETEA SI ROBIA fiilor care au risipit averea Tatalui, tradandu-si Chemarea… CE NE ASTEAPTA, CA POPOR? “Dumnezeu, ca sa salveze, va ingădui O MARE APASARE. Aici nu trebuie nici sa fii prooroc, nici Nostradamus, nici vazator cu duhul” (MEDITATII LA CEAS DE CUMPANA)

JUDECATA SI GHEENA CONSTIINTEI: “Frate, bea sangele meu”. VA VENI ZIUA RASPLATIRII CELOR NEDREPTI SI VICLENI, cand “se va arata fatarnicia care parea a fi fapta buna, zavistia care parea ravna, viclesugul care parea prietesug” si “se va dovedi amagitor acela caruia ne inchinam ca unui sfant”

Cuvantul PARINTELUI PETRONIU TANASE la Duminica Infricosatei Judecati: “O, ce ceas va fi atuncea…” DREPTATEA SI POGORAMANTUL LUI DUMNEZEU

INFRICOSATOAREA JUDECATA. Ce “carti” se vor deschide in ceasul CELUI MAI MARE EVENIMENT AL ISTORIEI si cum se impaca IUBIREA LUI DUMNEZEU cu “FLUVIUL DE FOC” al iadului, zugravit si in frescele manastirilor noastre?

DUMINICA INFRICOSATEI JUDECATI. Predici trezitoare ale Sfantului Teofan Zavoratul: “Ce va fi atunci, fratilor, cu noi? Sa ne mutam acum cu gandul acolo si sa punem constiinta noastra sa vada aceasta dinainte”

Predici deosebite ale Sfantului Luca al Crimeei la DUMINICA INFRICOSATEI JUDECATI. “Inalta-Te, Cela Ce judeci pamantul, rasplateste rasplatirea celor mandri…” DE MII DE ANI SE REVARSA NEINCETAT LACRIMILE CELOR IMPILATI…

CUTREMURATOAREA INTALNIRE DECISIVA

Criteriile Judecatii: GRIJA PENTRU PROPRIUL SUFLET INTEMNITAT SI INFOMETAT si PARTICIPAREA LA DUREREA APROAPELUI: “Un om care traieste intru Adevar este cu putinta sa fie indiferent fata de fratele sau care este suferind?”

Iubirea este criteriul Judecatii de Apoi. DAR CARE IUBIRE?

***

SALVAREA ORTODOCSILOR DE ASTAZI (I)

ZIUA CAND SE TERMINA PIESA DE TEATRU, SE ARUNCA MASTILE SI SE ARATA ADEVARUL DESPRE FIECARE: “Nu-mi judeca dupa cele dinafara ale omului, ci dupa cele dinauntru…”. CINE ESTE OM si cine lup, leu sau naparca?

“NU SUNTEM NOI CA BOGATUL DIN EVANGHELIE? Vine clipa cand se trage cortina. Iar noi ne-am crezut stapani pe tot ce ne-a dat Dumnezeu, am uitat ca suntem doar administratori”. MANTUIREA SUFLETELOR, IADUL si POCAINTA. “Va veni intr-o zi. Va intarzia? Ce mai conteaza cativa ani in fata vesniciei?”

AICI NE ALEGEM SINGURI RAIUL SAU IADUL, A TREIA CALE NU EXISTA – Predica despre Rai si iad a Sfantului Iustin Popovici, plus alte talcuiri si predici video la PILDA BOGATULUI NEMILOSTIV si A SARACULUI LAZAR

PARINTELE GAVRIIL BURZO (Man. Breaza) – Amintiri din vremurile de martiraj al temnitelor comuniste. “Pe oameni ii poti minti, poti sa le spui verzi si uscate, dar pe Dumnezeu, nu!”

ASTEPTAND INVIEREA, SA LUAM AMINTE: “Eu stiu cum crestinii care acum plang patimile, asteapta sa invieze Cel Rastignit, ca sa-L puna iarasi pe Cruce…”

O, NEAM NECREDINCIOS SI INDARATNIC… Parintele Teofil Roman despre TRISTETEA MANTUITORULUI pentru DESFRAUL SPIRITUAL al crestinilor: “Oare noi, noul popor, Ii aducem Domnului bucurie si mangaiere?” (AUDIO, TEXT)

AL TAU SUNT EU, MANTUIESTE-MA! – Cuvantul Protos. Hrisostom de la Putna la Duminica Mariei Egipteanca: “CE VOM ALEGE? PE DUMNEZEU SAU LUMEA? Pentru noi, prezenta lui Dumnezeu este chinuitoare, pentru ca NU NE LASA SA NE FACEM VOIA… (video, text)

Anticamera antihristului: LUMEA MINCIUNII SI A INSELATORIEI generalizate si organizate, LUMEA CRIMELOR SOCIALE PERFECTE. “De aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amagire, ca ei sa creada minciuni”

FARISEISMUL, boala sufleteasca care UCIDE si in planul social, si in cel bisericesc… ÎMBRĂȚIȘAREA MINCIUNII


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cuvantul ierarhilor, Duminica Infricosatoarei Judecati, PS Teofil de Iberia (Roman), VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ZIUA JUDECATII – intre ALEGERILE MELE DE ACUM si DESCOPERIREA DE ATUNCI. Cuvantul Preasfintitului Parinte TEOFIL DE IBERIA (video, text)

  1. Pingback: PREASFINTITUL BENEDICT VESA (BISTRITEANUL) - ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a devenit cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română (VIDEO, FOTO, TEXT) - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate