Premierul KOSOVO Hashim Thaci, incriminat de Consiliul Europei de trafic de organe de la prizonierii sarbi
Tocmai reales premier, Hashim Thaci şi aliaţi politici de-ai lui sunt incriminaţi într-un raport al Consiliului Europei, fiind acuzaţi şi de vinderea pe zeci de mii de euro a unor organe de la cetăţeni din Republica Moldova, Rusia şi Kazahstan
Cel considerat un “erou” al desprinderii albanezilor kosovari faţă de Serbia şi un interlocutor “onorabil” al statelor UE şi al SUA, premierul de la Priştina, Hashim Thaci, apare drep liderul unei reţele de traficanţi de organe. Potrivit unui raport al Consiliului Europei (CoE), Thaci şi aliaţi politici de-ai săi apar drept “actori-cheie” într-o organizaţie care recolta şi vindea organe. “Produsele” traficate au fost obţinute pe două căi. Iniţial, cu forţa – de la prizonieri sârbi şi civili răpiţi de rebelii albanezi, în anii 1999 şi 2000. Ulterior, în 2008, prin înşelăciune – reţeaua a recoltat organe de la circa 20 de cetăţeni săraci din Republica Moldova, Rusia, Kazahstan şi Turcia, cărora nu li s-au mai plătit banii promişi pentru “donaţie”.
Suspiciunile asupra lui Thaci, în calitate de lider al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), datează încă de la sfârşitul anilor `90. Ele nu au devenit probe aduse în justiţie, deşi procurorii de la Priştina nu erau nefamiliarizaţi cu ele, susţine Dick Marty, raportorul Adunării Parlamentare a CoE (APCE). Marty este cel care a elaborat raportul CoE privind închisorile secrete ale CIA.
De data aceasta, anchetatorul CoE vine cu altă dezvăluire-bombă, de natură să stânjenească mai multe cancelarii europene, care i-au acordat lui Thaci credit şi l-au sprijinit în eforturile de proclamare a independenţei Kosovo. Pentru Marty (procuror elveţian înainte de a lucra la CoE), premierul kosovar este “capul” unui aşa-numit “Grup Deniţa” care coordona traficul de organe.
Din acest grup făceau parte lideri ai UCK care “sunt constant calificaţi drept «actori-cheie» în rapoartele serviciilor de informaţii consacrate structurilor de tip mafiot ale crimei organizate din Kosovo”, notează raportorul. Documentul lui Marty menţionează “responsabilitatea” membrilor acestui grup. Liderii UCK se ocupau de “gestionarea reţelei ad-hoc de centre de detenţie ale UCK pe teritoriul albanez şi stabilirea sorţii prizonierilor deţinuţi în aceste centre şi a numeroşilor civili răpiţi la Kosovo şi conduşi peste frontieră, în Albania”.
Traficul s-a desfăşurat “până în zilele noastre”
“Această activitate criminală, care s-a dezvoltat profitând de pe urma haosului din regiune şi graţie iniţiativei unor lideri ai UCK legaţi de crima organizată, a continuat, chiar dacă sub alte forme, până în zilele noastre”, scrie Marty în raportul său. Aceste “alte forme” sunt înşelarea unor oameni care credeau că scapă de sărăcie dacă îşi donează un organ. Conform The Daily Telegraph, în cazul traficului mai recent, procurorii kosovari au trimis deja în judecată şapte oameni. Unul este Lufri Dervishi, chirurg parte din “Grupul Deniţa” şi apropiat al lui Thaci, plus alţi doi chirurgi şi doi medici anestezişti. Alţi doi acuzaţi, un turc şi un israelian, erau cei care vindeau organele în străinătate cu preţuri între 80.000 şi 100.000 de euro.
În privinţa celor mai grave forme ale traficului, de la sfârşitul deceniului trecut, Marty se referă la “prelevarea de organe de la prizonieri într-o clinică de pe teritoriul albanez, în apropiere de Fushe-Kruje, pentru a le transporta apoi în străinătate”. Fushe-Kruje este o localitate la 20 km de capitala albaneză Tirana, unde “Grupul Deniţa” îşi constituise “un centru de primire performant pentru crima organizată a traficului de organe”.
Martorii intervievaţi de Marty au relatat despre împuşcarea în cap a prizonierilor sârbi înainte de a fi “operaţi pentru ca unul sau mai multe organe să le fie prelevate”. Cel mai des erau prelevaţi rinichi, care erau vânduţi în clinici private din Canada, Germania, Polonia şi Israel.
Guvernul kosovar respinge raportul “plin de ură”
Raportul CoE a fost respins categoric de autorităţile de la Priştina, în ciuda faptului că gravele fapte consemnate de Marty erau cunoscute în Balcani de peste un deceniu şi că el citează inclusiv anchetatori kosovari şi ai minisunilor internaţionale, a ONU (MINUK) şi UE (EULEX). Potrivit Agenţiei France Presse (AFP), Guvernul din Kosovo a calificat dezvăluirile drept “invenţii”, care au drept scop “să arunce oprobriul asupra UCK şi a liderilor săi”.
În afară de Thaci, raportul îl acuză de implicare în traficul de organe pe chirurgul Shaip Muja, un alt “erou” din rândurile UCK. Medicul este consilier politic pe lângă cabinetul lui Thaci, responsabil cu Sănătatea.
“Când chirurgii erau gata de operaţie, prizonierii erau aduşi individual la «casa conspirativă», executaţi de un membru UCK, iar corpurile lor aduse rapid la clinică”, scrie Marty.
O declaraţie a Guvernului de la Priştina consideră raportul a fi bazat pe “fapte fără fundament, inventate cu obiectivul de a prejudicia imaginea Kosovo”. “O asemenea atitudine, plină de ură şi ieşită din comun, a unor persoane fără credibilitate morală, nu poate fi decât în serviciul unor medii care vor să facă rău Kosovo şi cetăţenilor săi”, adaugă declaraţia guvernamentală.
Priştina avertizează că va lua “toate măsurile posibile şi necesare pentru a răspunde invenţiilor lui Marty, inclusiv pe plan legal”. Dar nu doar liderii kosovari sunt incriminaţi, ci raportorul CoE acuză şi “voinţa politică şovăielnică a comunităţii internaţionale de a-i trimite în judecată efectiv pe liderii UCK”.
11 Commentarii la “Premierul KOSOVO Hashim Thaci, incriminat de Consiliul Europei de trafic de organe de la prizonierii sarbi”