“Preoti slujitori in parohii sarace”. Reportaj Trinitas TV cu pr. Iulian Raicovici despre ASEZAMANTUL PENTRU VARSTNICI DIN CAMPENI (BUZAU)/ Din lucrarile Fundatiei Sf. Sava

5-10-2013 6 minute Sublinieri

Reportaj Trinitas TV despre Asezamantul pentru varstnici din Campeni (Buzau) din parohia Nasterea Maicii Domnului, emisiunea Preoți slujitori în parohii sărace din 18 septembrie 2013

Aşezământul pentru bătrâni “Sf. Sava” din Câmpeni, judeţul Buzău, ascunde poveşti de viaţă tulburătoare. După o viaţă de muncă şi sacrificiu, aceşti oameni au ajuns să-şi trăiască o bătrâneţe în linişte. Sunt bătrâni care, deşi au copii realizaţi, cu o stare materială ce le-ar permite să-i îngrijească, nu vor să mai ştie de existenţa lor. În căminul de la Câmpeni au aflat însă o casă primitoare.

Este dureros când copiii nu te vizitează, când nu-ţi dau nici măcar un telefon. Pentru Marioara Popescu din Bucureşti, ajunsă la 81 de ani, viaţa a decurs liniştită până la un moment dat, apoi totul s-a năruit. Bătrâna a lucrat în tinereţe ca secretară, iar soţul său a fost şef de protocol la Cairo, în Egipt. O perioadă a avut tot ce şi-a dorit, atât iubire, din partea soţului şi a celor doi copii, băiat şi fată, cât şi lucruri ce ţin de aspectul material. S-a bucurat de multe deplasări în străinătate prin prisma profesiei sale. Totul s-a spulberat însă când i-a murit fiul, în vârstă de 35 de ani, iar la scurt timp şi soţul, într-un accident de metrou. După aceste tragice evenimente, bătrâna, împreună cu fiica şi cu ginerele, a vândut casa din Bucureşti şi a cumpărat un apartament cu două camere în Buzău. La scurt timp, fata a decis să vândă apartamentul şi să-şi mute mama într-o garsonieră, apoi a dat-o afară din casă. O perioadă bătrâna a stat la azilul de la Aldeni, dar din cauza costurilor ridicate, a plecat de acolo, iar în cele din urmă, a ajuns aici, la Câmpeni. Din păcate, fiica n-a vizitat-o şi nu a sunat-o niciodată de când a alungat-o. Deşi uitată de fiica ei, bătrâna mamă trăieşte în aşezământ ca un om care nu este trecut cu vederea de oamenii credincioşi care lucrează în azil.

Cu optimism şi credinţă, se poate orice

Irina Finţescu, de 89 de ani, a venit aici de bunăvoie. După decesul soţului, fost primar al Mizilului, şi al singurei sale fiice, la vârsta de 50 de ani, bătrâna a decis să vină la azil, pentru a nu fi o povară pentru nepoţi. Este o fire foarte optimistă şi religioasă, pasiunea sa fiind citirea cărţilor bisericeşti. “Cred foarte mult în Dumnezeu, şi consider că El a făcut o minune cu mine. Într-o zi mi-am spart ochelarii fără de care nu puteam citi cărţile mele atât de dragi. Eram foarte necăjită, iar până îmi făceam alţii ar fi durat ceva timp, aşa că singura mea salvare era să mă rog la Dumnezeu să îmi redea vederea aşa cum era odată. Asta se întâmpla vineri, iar după două zile de rugăciune, duminică seara puteam citi fără ochelari. De atunci văd ca la tinereţe”, ne-a spus cu entuziasm bătrâna care a fost cândva soţie de primar.

Bătrâni părăsiţi, ajutaţi de tineri fără familie

Aşezământul pentru bătrâni din Câmpeni a luat fiinţă în anul 1996. S-a născut din nevoia de a ajuta persoanele care nu au pe nimeni să-i ajute la bătrâneţe şi boală, azilul fiind parte integrantă a Fundaţiei “Sfântul Sava”, ale cărei baze au fost puse de părintele Mihail Milea, slujitor la biserica cu acelaşi nume din Buzău.

Deşi Câmpeniul este una dintre cele mai vechi localităţi din sudul judeţului Buzău, datând de prin secolul al XV-lea, dacă Nicolae Ceauşescu ar mai fi trăit puţin, ar fi fost demolată.

Din fericire, nu a fost aşa. Clădirea în care funcţionează căminul a fost cândva primăria comunei Bădenii Miluiţi. Aşezământul are propriul dispensar, o clădire cu etaj, ridicată cu ajutorul voluntarilor de la fundaţie, în care funcţionează sala de mese şi blocul alimentar, dotat după standarde europene. La început, la Câmpeni a funcţionat un cămin de fete care au trăit în orfelinate până la vârsta de 18 ani, aduse aici până îşi găseau un rost în viaţă, în special un loc de muncă.

“Acum, specificul Aşezământului “Sfântul Sava” este de îngrijire a bătrânilor abandonaţi, cei care îi îngrijesc aici fiind tinerii ce provin de la orfelinate. Înţelepciunea bătrânilor şi elanul tinerilor fac casă bună împreună. Căminul adăposteşte în prezent 17 bătrâni, de care au grijă şase tineri voluntari. Tinerii primesc în schimb cazare, masă şi bani de buzunar, în felul acesta, şi unii, şi alţii îşi găsesc un rost. De starea de sănătate a vârstnicilor se ocupă doi doctori şi un asistent medical ce s-au oferit voluntari ori de câte ori este nevoie. De altfel, activitatea aşezământului supravieţuieşte din donaţiile oamenilor cu suflet mare şi prin ajutorul voluntarilor, care provin din toate păturile sociale”, ne-a declarat Mihaela Bunea, asistent social la căminul de la Câmpeni.

Biserică pictată de elevi

În incinta aşezământului se află şi o mică biserică, ridicată între 1997 şi 1998. Într-un interval de 11 luni, micul lăcaş de cult a fost construit şi pictat de către voluntari, printre aceştia numărându-se şi elevii de la Seminarul Teologic din Buzău şi cei de la Şcoala de Arte şi Meserii “Sf. Sava”. Sfinţirea ei s-a făcut la 14 septembrie 1997, de către IPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Biserica azilului poartă hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, ce se prăznuieşte în fiecare an la 1 octombrie. Bisericuţa a fost pictată integral de către elevii Şcolii de Pictură Sfântul Sava, sub atenta supraveghere şi îndrumare a părintelui-pictor bisericesc Gabriel Sibiescu. Bătrânii de la Câmpeni pot lua parte la slujbe în fiecare sămbătă, preot slujitor fiind părintele paroh al bisericii din sat, Iulian Raicovici.

Grădină zoologică

Aşezământul mai cuprinde şi un muzeu militar, care este în curs de amenajare. În cadrul muzeului vor putea fi admirate obiecte donate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, dar şi obiecte tradiţionale, specifice zonei, cum ar fi ţesături, împletituri, costume de port popular. Deocamdată, în curte pot fi văzute un avion, un vaporaş şi o maşină de pompieri, spre delectarea locatarilor. Pe lângă microferma de animale domestice unde sunt crescute vaci şi capre pentru lapte, cai şi porci, în aşezământ a fost amenajată şi o mică grădină zoologică în care se găsesc căprioare, struţi, iepuri şi porumbei. Voluntarii părintelui Milea au plantat pe terenul aşezământului o tânără pădure, dar se preocupă şi de terenul agricol unde se cultivă legumele necesare traiului în azil.

“Îmi exprim din suflet recunoştinţa în primul rând faţă de toţi voluntarii şi binefăcătorii acestei fundaţii, care s-au sacrificat cu timp şi fără timp, cu materiale, bani, alimente, muncă şi chiar rugăciuni fierbinţi la bunul Dumnezeu. Succesul realizărilor Fundaţiei “Sfântul Sava” stă în credinţa vie în Dumnezeu, în dăruirea de sine pentru ajutorarea celorlalţi, în munca în echipă, deoarece niciodată nu poţi face un proiect social de unul singur, ci în legătura strânsă cu Biserica”, ne-a mai spus părintele Mihail Milea.

Pe lângă acest azil, în cadrul Fundaţiei “Sfântul Sava” mai funcţionează o cantină pentru oamenii nevoiaşi, un centru pentru victimele violenţei în familie, două campusuri pentru copii şi două şcoli de arte şi meserii.

Cu ce anume se ocupă Fundaţia pentru Copii şi Vârstnici ‘Sf.Sava de la Buzău’ (sigla – poza 1)? Mă tot întreabă lumea de când am un onorant, dar prea puţin meritat… rol de reprezentare a ei.

Începând din această vară, un răspuns bine documentat oferă acest raport sintetizat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

De la pagina 215 încolo sunt descrise activităţile desfăşurate sub ocrotirea Sf. Mucenic Sava de la Buzău. Multe ar fi de povestit, dar voi încerca şi eu să enumăr doar nişte activităţi-cheie.

Cel mai adecvat îmi pare a răspunde la întrebare prin cât mai puţine rânduri însoţite de imagini – sperând că acestea din urmă ar putea vorbi mai limpede decât cuvintele.

Iată câte ceva din ceea face Fundaţia (aici: un rezumat a peste două decenii de activitate), de fapt Dumnezeu, prin mâinile şi inimile deschise şi gândurile bune ale voluntarilor:

* ajută zeci de copii din familii defavorizate (printr-o masă caldă, rechizite şi sprijin la efectuarea St Sava BZ 1 P1590094 temelor) să poată merge în continuare la şcoală prin centrele sale de tip after school din municipiul Buzău şi din Bisoca (jud. BZ).

* oferă adăpost, hrăneşte şi consiliază (psihologic, religios, juridic) victime ale violenţei în familie, având un centru de urgenţă (poza 3) la sediul din Buzău (pozele 2 şi 4).

* îngrijeşte persoane vârstnice în trei aşezăminte din localităţi rurale aflate pe cuprinsul judeţului Buzău (BZ): Năieni, Câmpeni (poza 7) şi Ulmeni.

* dă prilejul unor copii fără posibilităţi să petreacă o săptămână de vacanţă la munte, în taberele de la Bisoca (pozele 5 şi 6), respectiv în Delta Dunării, la Maliuc (TL).

* construieşte un sat (Savaliada) unde persoane dezavantajate de toate vârstele să poată trăi o viaţă demnă, să aibă un adăpost, să desfăşoare o activitate (precum la Năieni – poza 9 sau la Ulmeni – poza 13) şi să socializeze.

* îşi asigură o bună parte din alimentele necesare aşezămintelor prin grădini de legume şi ferme zootehnice (Câmpeni şi Ulmeni) şi o stână (în apropiere de Năieni); acelaşi lucru se va întâmpla şi la Savaliadă, unde a fost deja amenajată o seră (poza 10).

* cinsteşte memoria sfinţilor români (inclusiv cei trecuţi prin închisorile comuniste – poza 11) şi a altor sfinţi foarte iubiţi între români (mai ales din Grecia şi Rusia) pictaţi în paraclisele şi sălile de masă din toate aşezămintele.

* primeşte tineri la o tabără de sculptură şi pictură la Câmpeni (poza 12 – paraclisul este în curs de pictare).

* găzduieşte (şi susţine prin donaţii de carte şi activităţi comune) o Bibliotecă de Carte Religioasă (care St Sava BZ 3 P1590418poartă numele Episcopului cărturar Dionisie Romano), filială a Bibliotecii Judeţene Buzău.

* organizează seri de discuţii, la ceainăria de la sediul din Buzău (poza 14) care propun publicului de toate vârstele alte teme despre cele ce contează cu adevărat (exemple: aiciaiciaici sauaici), nu trivialităţile la care suntem expuşi prin mass media.

* asigură posibilitatea dobândirii de către orfani sau tineri din familii sărace unei calificări profesionale: tâmplărie, croitorie (poza 15 – la sediul din Buzău), legumicultură şi creşterea animalelor.

* a început fiecare proiect cu un lăcaş de cult (biserică sau paraclis: Ulmeni – poza 16; Savaliada – poza 8), apoi a construit edificiul cu destinaţie socială din jurul său, căci totul se pune pe temelia credinţei ortodoxe în Mântuitorul Iisus Hristos.

— — — — — — — — — — — —

St Sava BZ 8 P1590495Pe cei cărora le dă Domnul gândul bun de a ne ajuta cu ceva (orice sugestie, reclamă între prieteni, vreo mică sumă sau altceva de donat, câteva ore/zile de activitate ca voluntar etc) îi invităm să ne contacteze:

Fundaţia pentru Copii şi Vârstnici 

“Sfântul Sava de la Buzău”

Buzău, Str. Bistriţei nr. 19

http://www.sfsavabz.ro/

sfsavabz@yahoo.com

dlbogdanmunteanu@yahoo.com

Tel/Fax: 0238 710 349;

Cod fiscal 5681027

Conturi la B.R.D. Sucursala Buzău (Adresa SWIFT: BRDEROBU)

RON – RO10 BRDE 100S V439 5201 1000

EUR – RO45 BRDE 100S V439 5228 1000


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Mihail Milea, Preoti si duhovnici romani, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““Preoti slujitori in parohii sarace”. Reportaj Trinitas TV cu pr. Iulian Raicovici despre ASEZAMANTUL PENTRU VARSTNICI DIN CAMPENI (BUZAU)/ Din lucrarile Fundatiei Sf. Sava

  1. Pingback: Ajuta Romania (TVR): reportaj despre Fundatia “Sfantul Sava” condusa de pr. MIHAIL MILEA [video] - Recomandari
  2. Pingback: Exemplul parintelui Ioan Padurariu din Calarasi. “A-TI FI MILA NU E DE AJUNS, TREBUIE SA ITI FACI MILA CU CEI SARACI” [video] - Recomandari
  3. Pingback: Sa-i imbracam pe cei goi, sa-i ajutam pe cei sarmani! – CAMPANII UMANITARE IN SLUJBA UNOR FAMILII SARACE (video) - Recomandari
  4. Pingback: MARTURII ALE CREDINTEI LUCRATOARE. Ctitoriile romanesti din Valea Timocului ale parintelui BOJAN ALEXANDROVICI si centrele de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale ale parintelui MARIN BICA din Slatina (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: PARINTELE MILEA DE LA BUZĂU, la revenirea în Biserică, după ce a suferit un INFARCT, despre MINUNILE din viața sa ("Mare este puterea rugăciunii, a credinţei care face minuni şi în vremea de astăzi. Mare este puterea lui Dumnezeu") și
  6. Pingback: IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA (Coplesitoarele reportaje de Crăciun 2016-2019 ale echipei de la TVR1) - OAMENI MINUNAȚI și SFINȚII SINGURATICI NEȘTIUȚI de lângă noi (I). PENTRU EI ÎNCĂ NE MAI ȚINE DUMNEZEU..."Să vă bucure Dumnezeu!" - Cuvân
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare