PREOTII DE TARA, AGENTI GUVERNAMENTALI reprofilati pe “fonduri europene” sau doar conservatorism de ocazie, de imagine si de avarie politica?

15-05-2013 5 minute Sublinieri

6842_p17qfe80pp8mr1utkqfqab5ac1a

Ministerul Agriculturii se bazează pe preoți să propovăduiască finanțarea europeană • Patriarhia Română a semnat, în acest sens, un acord cu reprezentanții Guvernului • Daniel Constantin s-a ales, astfel, cu peste 7.000 de „reprezentanți guvernamentali” în satele românești, fără niciun ban

Ministerul Agriculturii și Patriarhia Română au încheiat, luni, un protocol de colaborare care prevede că preoții vor promova agricultura modernă la sate. Documentul, semnat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pune în sarcina fețelor bisericești promovarea măsurilor pe care le ia Ministerul Agriculturii, dar și „școlarizarea” cetățenilor care trăiesc la țară, cu privire la modul de obținere a fondurilor europene. Protocolul apare într-o perioadă în care au apărut tensiuni între Biserica Ortodoxă și mai multe organizații neguvernamentale, pe tema unor prevederi privind statutul și drepturile cultelor religioase, care ar putea apărea în noua Constituție.

Mii de preoți-agricultori

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, în România sunt aproximativ 14.000 de preoţi ortodocşi, dintre care mai mult de jumătate activează în mediul rural. Aceștia vor trebui, conform protocolului semnat, să explice oamenilor cum pot accesa fonduri europene nerambursabile, pentru a-și îmbunătăți viața, precum și care sunt modalitățile prin care este posibil acest lucru. De asemenea, să transmită – inclusiv prin organizarea unor simpozioane – unele dintre măsurile luate de Ministerul Agriculturii care i-ar putea interesa în mod direct.

„Este vorba de susținerea proiectelor Ministerului Agriculturii, în special cele pe fonduri europene. Oamenii de la ţară sunt circumspecţi atunci când este vorba să primească ceva gratis, aşa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene. În zona rurală, preotul este printre intelectualii satului şi enoriaşii îi cer sfatul cu privire la diverse probleme”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Constantin Stoica a mai adăugat că, oricum, preoții de la sate sunt destul de implicați în viața comunităților pe care le păstoresc și ajută, prin rugăciunile lor. „La fiecare slujbă, preoţii au incluse rugăciuni pentru recolte mănoase. Sunt rugăciuni de ploaie, când este secetă, sau de contenire a ploii, când plouă prea mult”, a subliniat părintele.

Biserica are experiență

Florian Bichir, doctor în teologie, ne-a dezvăluit faptul că Biserica nu este deloc străină de aceste lucruri „lumești” și că are chiar experiență în domeniu.

Și că este normal ca preoții să-i îndrume pe fermieri chiar și în acest domeniu, ei fiind, de multe ori, mult mai instruiți decât autoritățile locale.

„Satul românesc a rămas unul tradițional. Preotul a rămas unul dintre intelectualii satului, care are, de multe ori, studii mai înalte decât cele ale primarului. Preoții sunt obligați să facă facultate, să facă master, primarul poate să aibă și două clase. Și atunci, la cine să se ducă țăranul? Este tot un factor social pe care Biserica îl asigură.

Soluția aceasta s-a aplicat și în perioada interbelică. Atunci, Mihalache a făcut bănci agricole, cu preoții. Și în Germania, Biserica se ocupă de multe acțiuni sociale. Biserica administrează mai bine banii decât statul.

Este o rețea care poate fi folosită. Ministerul Agriculturii scapă de angajarea unor oameni în plus, care ar costa destul de mult, mai ales că e criză.

Oricum, Biserica a accesat și până acum fonduri europene, are departamente specializate. Așa a construit spitale, aziluri, cantine sociale, s-au reparat biserici…”, a declarat, pentru ZIUAnews, Florian Bichir.

Valeriu Tabără: „Camerele Agricole stau și dorm”

Fostul ministru al Agriculturii consideră că proiectul nu este unul rău, dar că rolul preoților ar trebui să fie unul limitat. În schimb, ar trebui să muncească mai mult angajații Ministerului Agriculturii.

„Faptul că preoții se implică nu este neapărat un lucru rău, fiind vorba de o problemă de interes local. Politic, nu ai cum să implici Biserica. Și în Germania, primele cooperative care s-au făcut, în urmă cu peste 100 de ani, s-au făcut în jurul preoților, al predicatorilor. Prin Biserică se pot transmite foarte multe lucruri. Eu nu sunt împotriva unei astfel de colaborări. Deși ar trebui să facă și funcționarii mai mult. Unii și-au făcut datoria. Spre exemplu, în Timiș aveam 300-400 de proiecte, în timp ce la Alba erau 5.000, dar s-a mers din casă în casă. Așa trebuie procedat, dar salariații de la Direcția Agricolă stau și dorm. Camerele Agricole stau și dorm, nu fac mare lucru.

Dacă este un protocol care se referă la predica din biserică, pentru că acolo își are locul îndemnul preotului, este un lucru bun. Dacă este în afara bisericii, efectele rămân de formă, pentru că și preoții trebuie plătiți să poată face o astfel de acțiune, nu le poți cere să meargă din casă în casă pe cheltuiala proprie, a completat fostul ministru, care, în plus, este de părere că Biserica nu-și va asuma lucruri imposibile.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, le-a cerut marţi membrilor Biroului Politic ca, “începând de azi, oricând, oriunde, inclusiv noaptea în somn” să nu mai spună PC, ci Partidul Conservator, deoarece cuvântul conservator “va fi urmat de principiile conservatoare”.

„Prima mea rugăminte este ca începând de azi oricând, oriunde, (…) să nu mai spunem PC, să spunem Partidul Conservator. Cuvântul conservator devine o prioritate pentru auzul românilor, pentru că el va fi urmat de principiile conservatoare. Trebuie să mergem să demonstrăm că avem şi noi criteriile noastre şi principiile noastre”, a spus Dan Voiculescu.

Şedinţa de marţi a BPC al PC fost dedicată, potrivit liderului formaţiunii, Daniel Constantin, alegerilor interne din organizaţiile partidului în perspectiva Congresului din septembrie, organizării alegerilor europarlamentare din 2014 şi dezbaterii unor teme precum regionalizarea, revizuirea Constituţiei şi activitatea PC la guvernare.

[…]  Teama de CAP

La semnarea protocolului de colaborare cu Patriarhia Română, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că “alături de învăţător şi medic, preotul poate să determine coeziune în mediul rural”, ceea ce va determina recuperarea decalajului economic dintre sate şi oraşe. Ministrul a vorbit şi despre teama românilor de a se asocia pentru a face performanţă în agricultură. Mulţi încă asociază înfiinţarea unor organizaţii ale producătorilor cu CAP-urile comuniste, aşa că preferă să lucreze pe cont propriu, iar rezultatele sunt net inferioare celor obţinute de fermierii din alte state europene.

Preoţii ar trebui să le dea informaţii de actualitate fermierilor. Ca să poată face aceasta, ei ar trebui să participe la întâlniri de lucru periodice, alături de specialiştii din MADR, organizate la Patriarhie, în Bucureşti. Întrebat despre fondurile necesare pentru “şcolirea” preoţilor pentru a putea oferi informaţii corecte agricultorilor de la sate, ministrul nu a putut estima o sumă, nici nu a oferit detalii cu privire la sursa finanţării, vizibil iritat de insistenţa jurnaliştilor prezenţi la eveniment.

Ministrul a mai declarat că preoţii ar putea şi să îi convingă pe tineri să nu mai plece în străinătate. Astfel, s-ar asigura forţa de muncă necesară pentru dezvoltarea sectorului agricol. Numai că, dincolo de lipsa capacităţii de a asigura cofinanţarea pentru proiectele pe bani europeni, fermierii români se lovesc şi de lipsa profesionalismului funcţionarilor din subordinea ministrului Daniel Constantin. Chiar secretarul de stat în MADR Achim Irimescu declara recent că funcţionarii din subordine cer şpagă celor care depun cererile de plată pentru rambursarea cheltuielilor făcute în vederea implementării proiectelor cu fonduri europene.

Va reuşi preotul să îi convingă pe ţărani să înfiinţeze CAP-uri moderne sau pe tinerii din mediul rural să nu mai plece la muncă în străinătate?

Corelate aceste informatii, par sa duca cu gandul mai degraba catre o actiune de imagine si de reorientare politica a Partidului patronat din umbra de Dan Voiculescu, care, altminteri, s-a laudat degeaba acum o luna, in plin scandal legat de problema homosexualitatii, ca va si FACE ceva, pe 2 mai, in spiritul valorilor conservatoare, subit regasite, si anume un mars al tacerii, PENTRU FAMILIE. Pana la urma… conservatorii au ramas doar cu TACEREA! De partea cealalta, Patriarhia probabil ca si-a oferit “serviciile” de PR preotesc sperand ca trustul Antenelor o va mai slabi cu tema “averea Bisericii” si, cu ocazia asta, a mai bifat inca un protocol pe insectarul simfoniei perfecte existente intre “biserica” si “stat”.

Nadajduim ca preotii nu vor reusi prea mult sa-i indoctrineze “europeneste” pe taranii romani si ni se pare cel putin utopic, in situatia satului romanesc, sa se viseze la transformarea gospodariilor de subzistenta, si asa amenintate, in ferme asociative de succes… De fapt, intrebarea care se pune, atat Ministerului cat si Patriarhiei, ar fi una foarte fireasca: pana acum ce-ati pazit?  Cand satele sunt cu pamanturile parloaga si gospodariile semi-parasite, pana acum, cand s-a descurajat sistematic orice fel de asociere a taranilor si orice acces pe pietele urbane nevamuit de intermediari, unde erati? 

Si sa intelegem ca de-acum, gata, s-a dat semnalul renasterii satului romanesc, si inca pe bani europeni? Nu, cel mai probabil, la firul ierbii, vom asista la inca niste afaceri, conditionari, invarteli de fonduri si nimic substantial pe fondul problemei sau pe directia dezvoltarii unor mici producatori independenti de banci, intermediari si supermarketuri.

Restul e propaganda.

Vezi:

daniel_constantin_si_patriarhul_daniel_d4654fb7fc

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Opinii, analize, Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “PREOTII DE TARA, AGENTI GUVERNAMENTALI reprofilati pe “fonduri europene” sau doar conservatorism de ocazie, de imagine si de avarie politica?

  1. “Nu este drept ca noi, lăsând de-o parte cuvântul lui Dumnezeu, să slujim la mese.” (F.Ap. 6,2) sau intereselor nu stiu caror guvernanti.
    Pana la urma, Popa Tanda poate fi un exemplu. A avut trebuinta, si-a facut iar enoriasii i-au luat exemplul atunci cand au avut ei insisi trebuinta.
    Munca in agricultura nu se face asa si nu implicand in acest fel preotii. Pentru eficienta, taranii se vor asocia (daca vor dori), vor accesa fonduri europene (daca vor dori), isi vor cumpara utilaje si isi vor lucra pamantul.
    Eu personal am incercat sa accesez fonduri europene pentru ferma de semisubzistenta. Am alergat, am intocmit dosarul, am facut investitii, etc. Dupa oarece vreme primesc raspuns ca nu se aproba dosarul pentru ca nu indeplinesc criteriul de varsta (am destul de multisor peste 35 ani), desi acest criteriu nu era trecut in criteriile de stabilire a gradului de elegibilitate.
    Dupa asta am facut dosarul pe copil si am primit raspuns ca, desi intruneste conditiile de elegibilitate, nu se aproba pentru ca nu sunt indeplinite doua criterii (care nu erau la data depunerii dosarului).
    Pe cine totusi vor sa pacaleasca guvernantii cu fondurile lor europene? Sau poate se directioneaza interesat in anumite zone in schimbul unor marunte atentii asa cum se procedeaza de regula la noi?
    Si in felul asta, preotii vor scoate castanele din foc cu mana lor, cu mana clerului si pana la urma se va gasi o modalitate ca si prin asta sa se decredebilizeze Biserica. Multumesc, nu PF.

  2. Probabil ca se ajung la astfel de acorduri pornind de la ideea ca trebuie sa se faca ascultare pe line ierarhica, insa se pierde din vedere faptul ca ascultarea trebuie sa mearga pana acolo unde tine de duhul Evangheliei si al Sfintilor Parinti.

    Preotii “ vor trebui, conform protocolului semnat, să explice oamenilor cum pot accesa fonduri europene nerambursabile, pentru a-și îmbunătăți viața, precum și care sunt modalitățile prin care este posibil acest lucru”. Pai, oare, menirea preotului este sa explice omului cum sa-si imbunatateasca viata pe pamant, sau cum sa si-o castige pe cea din ceruri? Sau o merge, oare, de-acum inainte si cu Mamona si cu Dumnezeu?

    Asa cum se aminteste chiar intr-unul din articolele de mai sus, in Germania, faptul ca oamenii au ascultat de pastorii lor, au facut astfel de investitii cu fonduri europeene. Se vrea probabil implementarea aceluias model si in Romania de catre preotii ortodocsi si obtinerea probabil a unor rezultate similare. Ce conteaza dogma, in opinia unora, din moment ce interesrul este de a specula credinta omului in promovarea unor interese lumesti?

    Vedem cum Pr. Constantin Stoica motiveaza acest acord: „La fiecare slujbă, preoţii au incluse rugăciuni pentru recolte mănoase. Sunt rugăciuni de ploaie, când este secetă, sau de contenire a ploii, când plouă prea mult”. Astfel ar vrea sa induca ideea ca preotul se roaga pentru buna rodire a pamantului si ca nu ii este indiferent ceea ce tine de lucrarea pamantului si de potolirea stihiilor. Da, intr-adevar, insa acum directia verticala se schimba cu cea orizontala, caci daca rugaciunile erau adresate lui Dumnezeu, ca Cel ce este datatorul a toata roada, lucrurile se schimba de-acum, caci preotul trebuie sa indrume oamenii spre datatorul fondurilor europeene.

    Acuma insa mai trebuie punctat si alt lucru, si anume ca si aceste fonduri sunt acordate dupa anumite criterii, si in special se cauta oameni bine sanatosi si tineri care sa fie inglobati/inhamati intr-un sistem de munca. Bineinteles ca nimica nu este gratuit. Cine mai crede asa ceva se inseala amarnic. In lumea asta cu o mana ti se da, dar cu alta ti se ia, si inca pe la spate. De fapt totul functioneaza asa, dupa aceasta mentalitate europeeana. Omul, daca investeste, mai departe trebuie sa isi asigure cumva investitia. Cei de la asigurari lucreaza mana in mana cu bancile, care recolteaza tot felul de date despre oameni, printre care si cele de sanatate. Si astfel daca esti suspect ca ai facut vre-o depresie sau te doare cumva spatele, poti fi clasat intr-un fel (de catre banca) si sa ti se refuze dosarul nestiind nici de ce. Asta este societatea in care traim si spre care se merge si noi parca nici nu bagam de seama.

  3. Mie mi se pare un lucru foarte bun.

    Sotul meu a lucrat cu asa ceva. Nu va accesa nimeni nimic, pentru ca politica este doar sa se vorbeasca, nu sa se ia efectiv banii, sau, daca i-au luat , vor fi constransi prin controale ulterioare sa-i dea indarat (CAM CE SE INTAMLPA ACUM CU CREDITELE BANCARE), dar poate vor veni mai multi la biserica, macar preotii vor avea ceva de spus care va interesa pe toti betivii din sat.

  4. Mie mi se pare patriarhul nostru un om foarte bun, pentru vremurile pe care le traim.
    A facut televiiune. Era nevoie de o replica la Sodoma actuala. Se implica peste tot. E un om gospodar si, sunt convinsa, nu e ecumenist in sensul tradarii canoanelor.
    Sa ne traiasca.

  5. @ delia:

    Nu suntem deloc de aceeasi parere. Dar la Domnul e judecata.

  6. @ delia

    E ecumenist si mason pe deasupra.
    Dar vorba lui admin la Domnul e judecata.

  7. I-ati vaut oare domniile voastre creierul? Cu ce secta s-a unit? In care Loja Masonica e?

    Eu in timpul reidentiatului am citit o carte cu raportul Sf Sinod sub P Teoctist si la toate conf internat era trimis Daniel si venea de acolo cu rapoarte care spuneau ca Vestul e ecumenist si el era socat si nu dorea acest lucru.

    Le-am citit eu cu ochii mei.

  8. Doar cateva exemple (apropo, intamplator, si de ce spunea cineva despre cum suntem noi oamenii “celui din Deal”…):

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/05/27/obiectivul-patriarhului-acelasi-cu-al-masoneriei-unitatea-spirituala-a-lumii/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/07/31/chemati-toti-la-o-singura-amagire-intru-antihrist/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/01/26/propovaduirea-ereziei-ecumeniste-de-pe-tronul-patriarhal-sau-cine-surpa-via-lui-hristos-in-numele-unitatii/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/01/17/de-la-infricosata-vedenie-a-sfantului-antonie-cel-mare-despre-eretici-la-traditia-pangaritoare-a-saptamanii-de-rugaciune-comuna-cu-heterodocsii/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/14/pf-daniel-la-consiliul-europei-face-apel-la-o-educatie-in-spirit-ecumenist-in-romania-patriarhul-a-coordonat-infiintarea-consiliului-consultativ-al-cultelor/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/06/doua-maici-de-la-brancoveni-care-plecasera-la-stilisti-s-au-intors-si-au-fost-reprimite-in-biserica-prin-mirungere-martori-si-marturisiri-pretexte-si-cinstiri-pf-daniel-va-vorbi-la-consiliul-europe/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/03/patriarhul-daniel-elogiaza-pe-marele-rabin-crede-in-%e2%80%9dbogatia-spirituala-comuna%e2%80%9d-a-crestinilor-cu-iudeii-si-in-%e2%80%9dmisiunea-profetica%e2%80%9d-a-celor-doua-comunitati-care-e/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/29/pf-daniel-simpozionul-intereligos-disapora-rabini-misiune-profetica/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/29/retrospectiva-saptamanii-unitatii-ecumeniste-la-bucuresti-un-pastor-calvin-a-predicat-in-catedrala-patriarhala-despre-dreapta-credinta-cea-ecumenista-iar-pf-daniel-despre-miscarea-ecumenica/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/16/saptamana-unitatii-antihristice-rugaciuni-tematice-pentru-unitatea-bisericilor-crestine-18-25-ianuarie-2012/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/06/mihai-razvan-ungureanu-seful-sie-prezidentiabil-este-acuzat-ca-ar-fi-agent-mossad-l-a-ajutat-oare-in-cariera-patriarhul-daniel/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/24/patriarhul-daniel-elogiul-unirii-si-al-reformistului-progresist-a-i-cuza/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/10/22/campanie-transplant-organe-pf-daniel-dr-irinel-popescu-mason/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/04/09/patriarhia-transforma-biserica-intr-o-corporatie/

    ***

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/05/04/pr-gh-calciu-ortodoxia-si-ecumenismul/

  9. Mai bine să ne mulțumim cu puțin, lucrând pământul noi cu banii noștri solidarizându-ne în mod real, decât să ne lăsăm ademeniți de „cărnurile Egiptului”, aa Evreopei, de banii și bunăstarea promise de UE în detrimentul luării suveranității și libertății patriei.

    Oare strămoșii noștri care au murit lucrând și apărând acest pământ se bucură văzând preoții care, în loc să-L trăiască și vestească oamenilor pe Mântuitorul Hristos, se ocupă de propaganda cezarului antiromânesc și a mamonei? Mai ales că banii evreopeni sunt mânjiți cu sângele pruncilor avortați și ale bătrânilor pensionari condamnați la moarte și cu mizeriile pornografiei și ale homosexualității susținute prin politicile medicale, fiscale și educaționale anticreștine.

    Offf… Grele vremuri vor veni! Iar strategia diavolului își arată maxima perversitate prin aceea că încearcă să-i transforme pe preoții lui Hristos din păstori și părinți ai turmei Lui în agenți diversioniști și propagandiști ai cezarului lumii ăsteia și dezbinători ai turmei creștinilor… Nu e exclus ca preoții care nu rezonează cu inițiativa patriarhală să fie mustrați și penalizați pentru „neascultare” și neimplicare…

  10. eu ce sa mai inteleg din toate astea?!

    http://despremasonerie.go.ro/pozofrom.html
    Alaturi de aceasta organizatie, oculta chiar pentru membri, exista una administrativa, secreta pentru profani. Francmasoneria lucreaza în ateliere. Atelierele în care lucreaza primele grade se numesc loji simbolice, formate fiecare din vreo 50 de persoane. Atelierele gradelor superioare au alte numiri. În fruntea fiecarei loji se afla un venerabil cu rol de presedinte ajutat de mai multi demnitari. Toti sunt alesi pe un an de catre membrii lojei.

    http://www.basilica.ro/stiri/atelier-de-lucru-in-cadrul-proiectului-ifortei_5874.html
    Atelier de lucru în cadrul Proiectului FORTE

    La Tulcea s-a desfăşurat, astăzi, o nouă etapă în planificarea strategică din cadrul Proiectului „FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social”. La atelierul de lucru în cadrul căruia a fost prezentat Planul Strategic al Episcopiei Tulcii pentru domeniile social şi patrimoniu

    http://www.basilica.ro/stiri/cautare

    Rezultatele pentru: atelier de lucru
    24.04.13 | 13:54 Planificare FORTE cu instituţii din Sibiu şi Braşov
    24.04.13 | 10:14 Seminariştii buzoieni în proiectul european Comenius
    22.04.13 | 15:00 Simpozion internaţional despre economia socială la Sibiu
    17.04.13 | 14:18 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu consilierii şi contabilii din eparhiile din țară
    15.04.13 | 22:02 Atelier de lucru în cadrul Proiectului FORTE
    11.04.13 | 18:20 Şedinţă de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor
    09.04.13 | 16:56 Atelier de lucru FORTE la Aşezământul Lacu Sărat, Brăila
    08.04.13 | 16:34 Atelier de lucru FORTE în Arhiepiscopia Dunării de Jos
    05.04.13 | 14:59 Atelier de lucru în cadrul proiectului FORTE la Timişoara
    29.03.13 | 13:10 Un nou atelier de lucru în cadrul proiectului FORTE
    28.03.13 | 19:00 Atelier de lucru în cadrul proiectului Forte – Formare trainică pentru parteneriat social
    14.03.13 | 20:23 Atelier regional în cadrul Proiectului FORTE
    14.03.13 | 16:50 Întâlnire de lucru în cadrul Proiectului FORTE din Episcopia Oradiei
    12.03.13 | 17:30 Atelier de lucru pentru planificarea strategică în cadrul Proiectului FORTE la Tulcea
    09.03.13 | 15:30 Atelier de lucru pentru preoţii de caritate din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
    22.02.13 | 10:43 Workshop FORTE în Episcopia Severinului şi Strehaiei
    19.02.13 | 20:15 Workshop FORTE în Episcopia Severinului
    18.02.13 | 14:39 Întâlnire de lucru în cadrul Proiectului Forte
    29.11.12 | 19:50 Atelier de lucru pentru coordonatorii sociali din prot. Călăraşi şi Olteniţa
    07.11.12 | 16:50 Sesiuni de informare şi atelier de lucru privind noul cadru legislativ din domeniul social
    25.07.12 | 16:29 Atelier de lucru în cadrul Proiectului FORTE la Drobeta Turnu Severin
    07.06.12 | 09:25 Concursul Sunt copil şi ajut vârstnicii la final
    30.05.12 | 16:57 Întâlnire de lucru pe proiectul Forte în Episcopia Severinului
    25.05.12 | 18:07 Atelier de lucru în cadrul Centrului de Resurse Drobeta
    24.05.12 | 15:40 Asociaţia Filantropia Severin se implică în creşterea gradului de integrare socială
    27.04.12 | 10:02 Atelier de lucru în localitatea Orhei
    18.02.12 | 13:37 Strategie pentru servicii sociale creştine în Arhiepiscopia Iaşilor
    17.02.12 | 10:04 Atelier de lucru dedicat dependenţei de alcool, la Roman
    17.05.11 | 22:06 Atelier de lucru în domeniul social
    10.02.11 | 14:44 Atelier de lucru în cadrul Proiectului Forte în localitatea brăileană Lacu Sărat
    08.02.11 | 20:44 Atelier de lucru în cadrul Proiectului „FORTE”
    07.02.11 | 12:50 Atelier de lucru în cadrul proiectului FORTE
    16.11.10 | 10:31 Proiect european pentru clerici din cinci ţări europene, la Craiova
    12.11.10 | 19:11 Metode interculturale de dezvoltare comunitară
    18.02.10 | 17:10 Competiţia religioasă închinata „Sfântului Ioan Casian” va avea loc la Şcoala nr. 3 „Nicolae Titulescu” din Bucureşti
    11.12.09 | 16:10 Atelier de lucru din cadrul proiectului „Întreprinderi sociale pentru incluziune socială” la Palatul Patriarhiei
    10.12.09 | 10:55 Întreprinderi sociale pentru incluziune socială – Atelier de lucru la Palatul Patriarhiei –
    13.05.09 | 20:26 Atelierul de lucru ‘Hristos împărtăşit copiilor’, în desfăşurare la Băile Olăneşti
    27.03.09 | 13:22 Seminar cu tema: „Asistenţa Socială – realităţi şi perspective”, la Alba Iulia
    20.03.09 | 21:15 Ziua Internaţională a Francofoniei, marcată la Seminarul Teologic “Chesarie Episcopul” din Buzău
    26.02.08 | 00:00 Proiectul ‘Hristos impartasit copiilor’, la Timisoara
    11.12.07 | 00:00 Proiectul ‘Hristos Impartasit Copiilor’ va fi implementat si in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de Alba Iuliei.
    18.09.07 | 00:00 Proiectul ‘Hristos impartasit copiilor’, implementat in toata Patriarhia Romana
    16.07.07 | 00:00 ‘Zilele Culturale Nicolae Steinhardt’, la a VII-a editie
    16.07.07 | 00:00 Sedinta lunara cu preotii din cadrul Protopopiatului Botosani
    14.06.07 | 00:00 Un nou atelier de lucru pentru proiectul ‘Hristos impartasit copiilor’
    11.06.07 | 00:00 ‘Hristos impartasit copiilor’, in Protopopiatul Bucuresti III
    19.04.07 | 00:00 Atelier de lucru privind proiectul ‘Hristos impartasit copiilor’, la Timisoara
    27.03.07 | 00:00 Ultima etapa a proiectului prin care Biserica lupta impotriva HIV/SIDA si violentei in familie
    17.03.07 | 00:00 900 de preoti ortodocsi pregatiti in lupta de prevenire a HIV/SIDA si a violentei in familie
    15.03.07 | 00:00 Proiect al Bisericii de prevenire a HIV/SIDA si violentei in familie
    28.02.07 | 00:00 Atelierul dedicat proiectului ‘Hristos, Impartasit copiilor’ de la Tg. Neamt, la final
    27.02.07 | 00:00 Atelier de lucru destinat aplicarii proiectului ‘Hristos, Impartasit copiilor’, la Tg. Neamt
    21.02.07 | 00:00 Biserica Ortodoxa Romana se implica in prevenirea HIV/SIDA si violentei in familie
    29.09.06 | 00:00 Lucrarile celui de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, continua
    28.09.06 | 00:00 Programul celui de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine (CERC) – Iasi, 28 septembrie – 1 octombrie 2006

  11. @ Raducu:

    Sa nu exageram, nu credem ca masonii au inventat aceasta metoda banala si folosita pe scara larga de organizare a unei activitati de formare sau de diseminare de informatii – workshopurile. Problema aici e alta, nu atelierele de lucru, ci SURSA, CONTINUTUL si DUHUL PROIECTELOR in care este implicata (obligata sa se implice) Biserica….

  12. Cred ca vedem totul foarte diferit. Mie acestea nu-mi par smintitoare. Daca in toata lumea se face impreuna rugaciune, desigur un lucru scarbos, totusi cred ca ar fi o bomba care ar distruge BOR o atitudine de respingere totala a tuturor celorlalte religii.Ce sa zica Patriarhul cand e invitat? Nu vin ca sunteti eretici toti? Oare asta ar stimula dragostea intre oameni? Sau cum ar fi etichetata BOR? Fanatica? Hamass?

    Dar eu am urmarit cu atentie multe discursuri rostite de Patriarh in aceste conferinte internationale. Spune lucruri generale, nimic CARE SA TRADEZE ADEVARUL SFINTILOR PARINTI.Iar intr-o predica la sfarsitul Sf Liturghii chiar spune odata ca tot ce am luat de la Sf Parinti trebuie pastrat cu sfintenie.

    As invita si pe alti, mai avizati si al caror cuvant are mai mare greutate, sa-si spuna parerea.

  13. @delia
    De ce ar trebui sa-si mai spuna cineva parerea? Este prea bine stiuta atitudinea fata de ecumenism: trebuie sa ne rusinam mai mult de Dumnezeu decat de oameni… Ca sa nu Se rusineze si El de noi. Credinta ortodoxa e mult mai mult decat politete lumeasca. Dar chir si ecumenistii sunt nepoliticosi cu ea pt ca nu poti fi politicos cu toata lumea, ci doar respectuos si crrdincios fata de cei ce merita si mai ales fata de Dumnezeu.

  14. @delia
    “…cred ca ar fi o bomba care ar distruge BOR”

    ai vrea tu

  15. @ admin

    Sa nu exageram, nu credem ca masonii au inventat aceasta metoda banala si folosita pe scara larga de organizare a unei activitati de formare sau de diseminare de informatii – workshopurile. Problema aici e alta, nu atelierele de lucru, ci SURSA, CONTINUTUL si DUHUL PROIECTELOR in care este implicata (obligata sa se implice) Biserica….

    o fi

    o alta problema e alegerea terminologiei totusi
    de ce nu au ales de exemplu denumirea de soviete? (soviet in rusa inseamna sfat, consiliu local, de unde si “sfatul popular”)

    puteau sa le numeasca deci soviete ceea ce ar fi fost un cu totul alt lucru, desi tot aia era

    deci ceea ce te zgarie pe laringe e terminologia aleasa; pentru ca de ce?

  16. Pt cristina: “E ecumenist si mason pe deasupra.”
    Grea judecată a unui ierarh! Ai dovezi irefutabile, sau este doar o părere personală? Iar dacă e vorba lui admin, cu care cu toţii părem să fim de acord, atunci de ce dai sentinţa= mason şi ecumenist?

  17. Eu cred asa ca politica la nivel de state se face simplu intre doi oameni si intre patru ochi. Restul e imagine pt plebe. In acest nou comunism in care am intrat, numit UE, oare e o utopie sa ma gandesc ca acest patriarh multe lucruri le face pt ca i se impun ( cum i s-au impus si P. Teoctist,Domnul sa-l miluiasca), adica daca nu le face, vine altul care le face, adica oricine ar veni terbuie sa colaboree un pic cu regimul politic, nu are de ales.

    Dar doctrina nu o strica si munceste mult. Nu pot gandi altfel decat bine de dansul.

  18. @delia:

    “Oare asta ar stimula dragostea intre oameni? Sau cum ar fi etichetata BOR? Fanatica? Hamass?”

    nu vorbesc de nimeni anume, asa ca calm, calm

    masoneria stie toata lumea ce e si nu e de bine
    iar ecumenismul poate fi definit asa:

    “nu are nimic de impartit Biserica Ortodoxa a lui Hristos cu necuratul”

    vorbim de iubire de oamenni aici? pai putem vorbi de iubire de oameni in masura in care nu Il mahnesti pe Dumnezeu

    ce, daca ar fi cineva invitat la o casa de dame, ar trebui sa se duca “din iubire de oameni” ( ha ha ha ) si ca sa nu fie “Hamass sau Fatah”? (parti pris? ai enumerat decat dintr-o tabara)

  19. Am observat, ca mama de copii, ca e foarte simplu sa spui ‘nu lasa copiii la tv’ si e mult mai complicat sa nu-i lasi, intr-adevar, cand se tin de fusta ta si ai si de spalat, si de gatit, si de maturat si de… Am impresia ca asa e si cu condusul Bisericii. E mai simplu sa-ti spui parerea cam ce ar fi de facut si mult mai greu sa faci, efectiv. Adica sa gatesti cu ei de fusta si sa ai grija sa nu se arda,sa speli cu ei langa masina si sa tipi sa nu se curentee…

    Probabil, daca mi-ar fi propus mie cineva un post cu responsabilitatea Patriarhului, mi-as fi scos certificat de nebuna, ca sa ma lase in pace. Mi s-ar fi parut imposibil de facut ceva asa de greu.

    Si mai icea Parintele Paisie sa nu credem gandurilor care critica pe cineva. Ca sunt ispita. Si Parintele Savatie de curand icea intr-un interviu sa nu credem nimic rau daca am aui despre cineva.Ca nu stim de ce si cum de s-a facut aceasta.

    Si ma gandesc, daca Patriarhul acesta care nu ne-a dat motive serioase de ingrijorare, e tratat asa de catre noi, dar un altul? Sau oare nu merita recunostinta pentru toate cate le-a insirat si raducu?

    (Nu-mi merge tastatura bine).

  20. Asa au facut si cand au instaurat comunismul, i-au pus pe preoti sa convinga oamenii sa intre in C.A.P.(am gasit asta intr-un registru parohial)

  21. am si eu o intrebare
    Biserica noastra a devenit catolica intre timp?

    e condusa de un papa sau de Sfantul Sinod?
    de Duhul Sfant sau de filioque?

    am pus intrebarea asta, nu pentru ca nu as sti, ci pentru ca vad ca unii cobloghisti confunda, intentioonat sau nu, borcanele

    (hai cu hamass-ul si cu dragostea de oameni)

  22. @delia

    “Si Parintele Savatie de curand icea intr-un interviu sa nu credem nimic rau daca am aui despre cineva.Ca nu stim de ce si cum de s-a facut aceasta”

    asta se numeste a o cauta cu lumanarea

    ATENTIE, nu eu zic cele de mai jos, ci e tiparit si o puteti lua de la librarie
    ca am vazut ca iti place Parintele Savatie Bastovoi
    si sa va fac tuturor un mic dar,

    ia de aici

    http://savatie.wordpress.com/2008/12/17/audienta-la-un-demon-mut-capitolul-4/

    Pe lîngă asta, episcopul a primit mai multe sesizări din partea preotului din satul de lîngă Crucea Scrisă prin care i se aducea la cunoştinţă că părintele Irineu, duhovnicul mănăstirii, spune predici antiecumeniste. În una din predici, călugărul chiar a insinuat că unii episcopi şi-au vîndut credinţa, devenind slugi ale antihristului. Preasfinţitul “K” a perceput aceste insinuări ca pe un atac la persoană şi căuta prilej să se răzbune pe părintele Irineu. ….
    Acum nesuferiţii călugări, care au îndrăznit să atace public metehnele arhieriei superioare, au fost scoşi din joc. Misiunea a fost îndeplinită.

    La şedinţa următoare a Sinodului episcopul “K” a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, iar mica lui episcopie a primit în plus încă un centru de judeţ.

    http://savatie.wordpress.com/2008/12/16/audienta-la-un-demon-mut-capitolul-3/

    Între timp, istoria continua.

    Comisarul European al Justiţiei ieşi pe cerdacul mănăstirii Vovidenie şi scoase o ţigară. Episcopul “K” se repezi cu un aer vinovat, oferindu-i bricheta aprinsă.

    – Preasfinţite! Cît timp o să mai pierd eu pe dealurile României voastre nenorocite? Ţi se pare că eu nu mai am şi altceva de făcut?
    – Dar, Excelenţa Voastră…
    – M-aţi asigurat că scoaterea icoanelor şi a crucilor din locurile publice nu este o problemă! Aţi promis că nu va trece nici o lună de la intrarea României în Uniunea Europeană şi nu va rămîne nici urmă de icoană în şcoli şi în cabinetele funcţionarilor publici!
    – Dar, Excelenţa Voastră, am făcut tot ce ne-a stat în puteri… Campania de presă a fost bine organizată…
    – De ce nu v-aţi ţinut de cuvînt!? – strigă comisarul european al Justiţiei şi îşi umplu plămînii cu fum.
    – Dar, Excelenţa Voastră, v-am prezentat înregistrările emisiunilor de la televizor, aţi văzut numărul semnăturilor adunate împotriva acestei acţiuni… A fost prea în pripă…
    – M-aţi asigurat că Biserica are cea mai mare credibilitate în România şi că Sfîntul Sinod face legea în Biserică! De ce nu aţi acţionat mai dur?
    – Excelenţa Voastră, asta aşa este, dar s-au răsculat intelectualii, artiştii, tot poporul. Dacă am fi acţionat mai dur, ne-am fi pierdut credibilitatea în faţa lor. Excelenţa Voastră aţi spus-o în nenumărate rînduri că Biserica trebuie să rămînă şi în continuare instituţia cu cea mai mare credibilitate…
    – Ascultă, preasfinţite – zise comisarul slobozind nervos fumul din piept – dacă n-o să vă faceţi treaba, tu şi colegii tăi o să vă vedeţi mutrele astea idioate în ziarele de mîine, cu toată povestea vieţii voastre! O să vă bag la puşcărie, canaliilor şi o să punem alţii în locul vostru!
    – Dar, Excelenţa Voastră, promit că totul va fi rezolvat, e doar o problemă de timp…
    – Timpul costă bani, preasfinţite!
    – Promit să rezolv această problemă…
    – Fac ceva pe promisiunile tale! – zise printre dinţi comisarul, trăgîndu-l pe episcop de barba lui aranjată. – Iar acum, dispari din faţa mea.
    – Da, să trăiţi! – rosti vinovat preasfinţitul şi se retrase cu paşi mărunţi, dispărînd în întuneric.

    La întrunirea secretă de la mănăstirea Vovidenie, care era doar una din multele care au avut loc în ultimii ani în România, s-a reluat discuţia despre numărul mare al preoţilor şi al mănăstirilor pe teritoriul României. Comisarul european al Justiţiei a aruncat furios harta turistică a României pe masă, strigînd:

    – Cînd o să dispară toate aceste ciori de pe harta României?!

    „Ciori” erau numite crucile care marcau mănăstirile pe hartă. Mănăstirile româneşti atrag sute de mii de oameni.

  23. Domnilor, cata agitatie!

    Mie mi se pare ca in Dealul Patriarhiei s-a ajuns la concluzia, in urma unei analize amanuntite, ca preotii au prea mult timp liber. Si, normal, li s-a dat oleac’ de rucodelie, sa le tina mintea ocupata. sa nu le mai fuga degrab’ catre marsuri impotriva duhului de shist ca mai periculos e ala al trandaviei.

    Deci, ce mai tura-vura, la propovaduire!
    Repetati dupa mine: Europa e noua cale, Europa e noul adevar, Europa e veatza, domle! Cash!!

    Între timp, Biserica

    Între timp, ministrul agriculturii semnează un protocol halucinant cu Patriarhia. Preoţii vor face lobby pentru o europenizare a agriculturii, pentru asociere, pentru proiecte europene. Cu ce preţ? Nu ştim deocmadată (am trimis cerere pentru întreg documentul oficial la Minister, cum vine răspunsul, îl public aici).

    Însă argumentul instituţiei bisericeşti cum că e foarte prezentă în teritoriu şi foarte respectată (un adevăr) ar putea merge pînă la absurd: de ce nu i-am pune pe preoţi să facă şi treaba Poştei: să aducă scrisori, să dea pensiile? Că oameni au, acoperire au.

    BOR a ajuns pansamentul cu care se tamponează zonele injuriate de politicile neoliberale, dar şi promotorul unor politici de business, iată. Din comunicatul Patriarhiei:

    Obiectivele Protocolului de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:

    – informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin susţinerea campaniei PNDR vine în satul tău, precum şi a altor programe;

    – promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc;

    – organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane etc. destinate locuitorilor din zonele rurale şi implicarea acestora în proiecte culturale şi educaţionale cu scopul păstrării conştiinţei şi identităţii româneşti;

    – stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii şi comasării terenurilor;
    – organizarea în parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale etc. (sursa)

    Sînt eu paranoic sau asta e o modalitate de deschidere a accesului BOR către fonduri europene, nu doar guvernamentale? Se pun bazele Republicii Ortodoxe Europene, văd.

    Se ascute lupta.

  24. Citatul de mai sus e din Rogozanu, de aci:

    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/posta-e-inca-un-exemplu-de-trebuie-privatizare-pentru-ca-altfel-o-furam-preotii-ar-putea-sa-aduca-si-pensiile-93500.html

    Nu-i impartasesc temerea din ultima fraza dar restul e de considerat. Si de ingrijorat.

  25. Pingback: Patriarhul Daniel la Bruxelles, alaturi de Barroso si Van Rompuy: CRIZA CHEAMA LA MAI MULTA UNITATE IN EUROPA. Cetatenii "europeni" nu ar fi sustine "experimentul unic" al UE pentru ca ar fi... insuficient informati! - Razboi întru Cu
  26. Pingback: ANTENA 3 promoveaza secta orgiastica MISA si favorizeaza pe homosexuali? Cat de "conservator" mai este trustul lui VOICULESCU? Crede ca poate rezista prigoanei regimului neo-securistic LUPTAND IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU? - Razboi întru Cuvânt - Re
  27. Pingback: ANTENA 3 promoveaza secta orgiastica MISA si favorizeaza pe homosexuali? Cat de "conservator" mai este trustul lui VOICULESCU? Crede ca poate rezista rafuielii regimului neo-securistic LUPTAND IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU? - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare