PROTESTE VIOLENTE LA ATENA, dupa ce un batran s-a sinucis in semn de protest fata de guvern si TROICA

5-04-2012 3 minute Sublinieri


Mii de oameni au ieşit să protesteze şi au acuzat guvernul de “crimă” pentru că a micşorat pensia bătrânului. Liderii politici au deplâns moartea pensionarului, încercând să câştige puncte politice pentru alegerile legislative de peste câteva săptămâni.

La prima vedere doar o ştire neagră, sinuciderea unui farmacist pensionar la Atena, în faţa Parlamentului, în Piaţa Syntagma, declanşează reacţii în lanţ. Mii de greci au protestat violent aseară, după ce vestea a făcut înconjurul lumii. Dimitris Christoulas,de 77 de ani, s-a împuşcat în cap pentru a muri “demn”. A lăsat însă o notă, găsită de poliţie, în care scrie că, după ce guvernul i-a micşorat pensia, a fost nevoit să caute prin gunoaie.

Grecii au ieşit în acelaşi loc, în faţa Parlamentului la câteva ore după, iar protestul a degenerat în violenţe – poliţia a fost nevoită să riposteze cu gaze lacrimogene după ce manifestanţii au început să arunce cu pietre şi cocteiluri Molotov spre Parlament. Înainte însă, sute de oameni au lăsat flori şi lumânări sub un chiparos, în memoria bătrânului. Zeci de oameni au lăsat mesaje scrise de mână în care se cere “ridicarea poporului”.

“Ridicaţi-vă, soarta lui va fi soarta noastră a tuturor”, “Fie ca această moarte să fie ultima a unor cetăţeni nevinovaţi. Sper ca viitoarele victime să fie politicienii trădători”, se putea citi pe note. Majoritatea manifestanţilor, tăcuţi şi emoţionaţi, refuzau să vorbească presei dar unii strigau: “asasini”. “Nu este sinucidere, este o crimă comisă de stat“, strigau unii dintre ei, potrivit Euronews. Poliţia a înconjurat bulevardul care se întinde de-a lungul Parlamentului.

Incidentul a declanşat reacţii în lanţ şi în rândul politicienilor, scrie AFP.  “Este tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste momente dificile pentru societatea noastră, noi, Guvern şi cetăţeni, trebuie să susţinem oamenii care se află în dificultate”, a declarat premierul Lucas Papademos într-un comunicat. Mai multe studii au arătat în ultimele luni o multiplicare a depresiilor şi sinuciderilor în Grecia, unde criza economică şi socială a dus la creşterea şomajului, la scăderea salariilor şi pensiilor, sărăcind pături întregi de populaţie. În timp ce alegerile legislative anticipate sunt aşteptate la începutul lui mai în această ţară, drama a generat reacţii în întreaga clasă politică care vede în ea semnul unei “disperări” şi al unei “depresii” a populaţiei.

Liderii partidelor mari au ieşit la atac

“Sunt zguduit, din nefericire nu este prima victimă, avem un nivel record de sinucideri. Trebuie să scoatem grecii din disperare”, a declarat Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democraţie, care conduce în sondaje.

La rândul său, partidul comunist a cerut ca “vinovaţii şi responsabilii de disperarea poporului grec să tacă în faţa rezultatelor abominabile ale crizei capitaliste”.  Mai moderat, Evangelos Venizelos, liderul socialiştilor din Pasok, partid majoritar în Guvernul de coaliţie şi artizanul celui de-al doilea împrumut internaţional acordat recent ţării, a apreciat că aceste “comentarii politice nu îşi au locul după acest incident şocant”. “Trebuie să reflectăm asupra situaţiei ţării şi să dăm dovadă de solidaritate şi coeziune”.

În Italia, aflată de asemenea sub o cură severă de austeritate, un constructor urmărit pentru fraudă fiscală la Bologna (nord) şi un marocan din Verona (nord) care nu mai era plătit de câteva luni şi-au dat foc săptămâna trecută.

Poliţia a deschis o anchetă după ce doi jurnalişti au fost agresaţi de forţele de ordine în cadrul unei manifestaţii organizate miercuri seara la Atena, după sinuciderea unui septuagenar, care a impresionat opinia publică, a anunţat joi poliţia greacă, citată de AFP.

Jurnalista Rena Maniou, concediată recent de postul de televiziune privat Antena, a fost împinsă violent de scutieri şi a căzut pe jos, ceea ce a condus la spitalizarea ei în noaptea de miercuri spre joi, potrivit aceleiaşi surse.Un jurnalist al postului public de televiziune Net, Georges Gerafentis, a declarat că scutierii l-au atacat în timp ce încerca să se identifice ca jurnalist.

“Le-am spus că sunt jurnalist, dar scutierii m-au împins brutal şi am căzut pe pavaj”, a declarat el pentru postul de televiziune. Incidentele au izbucnit în cursul serii, când forţelede ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup format din aproximativ 50 de tineri care aruncau cu pietre în poliţişti, la încheierea unei manifestaţii la care au participat 1.000 de persoane în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului.

Pe peluza acestei pieţe, teatrul mai multor manifestaţii împotriva austerităţii în ultimii doi ani, un farmacist pensionar în vârstă de 77 de ani şi-a tras un glonţ în cap cu câteva ore înainte, în cursul dimineţii de miercuri. O scrisoare redactată de mână a fost descoperită în buzunarul victimei, a anunţat poliţia. Potrivit unor extrase din această scrisoare publicate joi de presa greacă, bărbatul acuză Guvernul că l-a lăsat fără resurse, comparându-l cu Executivul instalat de ocupanţii nazişti în 1941.

“Nu vreau să îi las moştenire datorii copilului meu”, a scris el, potrivit presei. Numeroase persoane continuau să defileze, joi dimineaţa, în piaţa Syntagma, prin faţa unui chiparos unde a avut loc incidentul, depunând flori şi mesaje în memoria victimei.

Atacurile poliţiştilor împotriva jurnaliştilor sunt recurente în ultimele luni în Grecia, iar organizaţia neguvernamentală Reporters sans frontières a protestat recent faţă de comportamentul “inacceptabil” al forţelor de ordine faţă de presă.

Avea 77 de ani, era pensionar şi s-a sinucis într-un mod spectaculos în cea mai importantă piaţă din Atena. Pentru Ta Nea, Dimitris Christoulas, trăgându-şi un glonte în cap în faţa tercătorilor, a transmis “un mesaj de disperare via o sinucidere publică“. Încă în stare de şoc, numeroşi atenieni au venit să-şi arate simpatia, exprimându-şi sprijinul faţă de un act considerat ca un gest politic de protest împotriva politicii de austeritate impuse de troica UE-FMI-BCE.

Cotidianul, totuşi, refuză orice interpretare politică şi publică pe prima pagină un desen reprezentând un om care este pe cale să se sinucidă, cu următorul dialog: “Nu mai suport!. – Ce nu mai suporţi, nene? – Să văd ce-o să spuneţi după ce-o să fac ce vreau să fac!”.

La rândul său, editorialistul cotidianului To Ethnos, Giorgos Delastik, consideră că:

acest om nu era nebun. A decis să-şi pună capăt zilelor pentru a avea o moarte decentă şi a nu ajunge să facă foamete. Nu este o sinucidere, ci o crimă. El o exprimă într-o scrisoare unde critică dictatura impusă ţării sale, şi care a sugrumat-o în cele din urmă. Astăzi, pensionarii sunt obligaţi să cerşească şi să caute prin gunoaie…


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PROTESTE VIOLENTE LA ATENA, dupa ce un batran s-a sinucis in semn de protest fata de guvern si TROICA

  1. “Nu vreau sa ii las mostenire datorii copilului meu” 🙁
    Nici un copil din lume nu vrea “mostenirea” grea a unui parinte sinucigas, incomparabil mai greu de purtat decat o datorie baneasca, oricat de mare.
    Cata durere si pentru ierarhii greci, Parintii poporului, sa vada atata lipsa de credinta.

  2. Sunt de aceeasi parere cu Ioana.Un sinucigas ajunge erou national,un model si pentru altii…Este in acelasi timp o ilustrare a slabiciunii noastre.Orice s-ar spune banii aduc un oarecare echilibru in viata.Insa cu toata zbaterea noastra de multe ori nu reusim sa agonisim nici strictul necesar.Si e vorba si de oameni bine intentionati,nu neaparat cu vicii.Dumnezeu ingaduie operatii usturatoare,iar cuvintele nu pot pansa deznadejdea.Un sinucigas sufera in primul rand de singuratate si e vina noastra ca nu i-am intins o mana cand a avut nevoie.
    Moartea nu trebuie vazuta ca o izbavire egoista,ci ca o incununare a unei vieti in care ai lasat in urma ceva.

  3. Pingback: Vaclav Klaus: EURO ESTE O CATASTROFA/ “Va modernizati voi sau va modernizam noi?”/ Italia: val de sinucideri in randul MICILOR PATRONI falimentari din cauza CRIZEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Ierarhii Bisericii Greciei despre tragicul caz al sinuciderii unui batran in piata publica a Atenei. DEZNADEJDEA GRECILOR NE SPERIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare