PUTIN LA BUDAPESTA. Orban: “Excluderea Rusiei din Europa nu e rezonabila”/ BATALIA DE LA DEBALTEVO/ Romania – granita de facto cu Rusia/ GERMANIA ISI REVIZUIESTE STRATEGIA MILITARA/ Editorialist Der Spiegel: Ucraina trebuie sa capituleze

18-02-2015 10 minute Sublinieri
orban-putin

foto: digi24.ro

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întrevedere de peste două ore cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la Budapesta, anunţă surse guvernamentale ungare citate de MTI.

Întâlnirea lui Viktor Orban cu Vladimir Putin s-a desfăşurat marţi într-o sală a Parlamentului Ungariei.

Delegaţiile Ungariei şi Rusiei, conduse de premierul Viktor Orban şi de preşedintele Vladimir Putin, au semnat o serie de acorduri marţi, la Budapesta, inclusiv unul în domeniul gazelor, anunţă surse citate de MTI.

Cele două ţări au semnat un acord privind pregătirea în Rusia a experţilor unguri în domeniul nuclear şi privind deschiderea unui consulat al Ungariei în Kazan (Republica Tatarstan).

De asemenea, au fost semnate acorduri privind sistemele medicale, studiile superioare şi cooperarea regională.

Potrivit MTI, cele două delegaţii au semnat şi un acord în domeniul gazelor care prevede ca Ungaria să plătească doar cantităţile pe care le consumă.

“Relaţiile între Uniunea Europeană şi Rusia trebuie să fie gestionate în mod rezonabil. Excluderea Rusiei din Europa nu este rezonabilă”, a declarat premierul Viktor Orban după întrevederea de peste două ore pe care a avut-o cu Vladimir Putin. “Securitatea regională nu poate fi garantată prin măsuri împotriva Rusiei. Pacea şi cooperarea economică în regiunea eurasiatică pot fi o soluţie”, a adăugat Orban, salutând Acordul de la Minsk, privind conflictul ucrainean.

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat luni seară, la Budapesta, faţă de vizita lui Vladimir Putin şi faţă de politicile Cabinetului Viktor Orban.

Autorităţile ungare au luat măsuri stricte de securitate, marţi, pentru evitarea protestelor.

  • Hotnews:

Vladimir Putin, dupa intalnirea cu Viktor Orban: Gazprom este gata sa livreze Ungariei mai multe gaze decat prevede acordul existent

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti, dupa intalnirea de la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orban, ca gigantul de stat Gazprom este dispusa sa livreze Ungariei mai multe gaze decat prevede acordul existent intre cele doua tari, transmite Reuters.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a avut o intrevedere de peste doua ore cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la Budapesta, anunta surse guvernamentale ungare citate de MTI, potrivit Mediafax. Intalnirea lui Viktor Orban cu Vladimir Putin s-a desfasurat intr-o sala a Parlamentului Ungariei.

Vladimir Putin cere rebelilor sa permita o retragere ordonata a trupelor ucrainene inconjurate la Debaltseve

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti ca rebelii prorusi din estul Ucrainei ar trebui sa permita retragerea ordonata si in condintii de siguranta a trupelor ucrainene inconjurate in orasul strategic Debaltseve, adaugand totodata ca Kievul nu ar trebui sa interzica soldatilor sai sa isi predea armele, transmite Reuters.

In cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul Ungariei Viktor Orban, Vladimir Putin a declarat ca era de asteptat ca luptele sa continue la la Debaltseve, un nod de cale ferata strategic, insa ca se poate observa o diminuare semnificativa a luptelor de la intrarea in vigoare a armistitiului.

Separatiştii pro-ruşi au intrat în Debalţevă, unde armata ucraineană încearcă să păstreze controlul asupra acestui oraş nod strategic din estul Ucrainei, în ciuda acordului de încetare a focului care a intrat în vigoare duminică. Localitatea este controlată, parţial, de către rebeli, potrivit lui Ilia Kiva, reprezentantul oficial al ministerului ucrainean de Interne în regiunea Doneţk.

Situaţia se schimbă de la o oră la alta la Debalţevo, nod de comunicaţii strategic în estul Ucrainei, unde ostilităţile au continuat şi marţi, în pofida armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie. Gara feroviară din această localitate a trecut deja parţial sub controlul insurgenţilor proruşi, iar lupte se dau în acest moment în centrul oraşului, practic, pentru fiecare stradă, a declarat şeful filialei Ministerului ucrainean de Interne pentru Doneţk, Ilia Kiva, citat de site-ul postului de televiziune ucrainean 112.

Kievul a confirmat că separatiştii pro-ruşi au cucerit părţi ale oraşului Debalţeve marţi şi a anunţat că luptele continuă în acest oraş din estul Ucrainei. Ministerul ucrainean al apărării a spus că mai mulţi militari ucraineni au căzut într-o ambuscadă şi au fost luaţi prizonieri, dar a dezminţit relatările din presa rusă şi ale separatiştilor că numărul ucrainenilor luaţi prizonieri ar fi unul mare.

Un purtător de cuvînt ucrainean militar a descris situaţia de la Debalţeve ca fiind complexă. Această ultimă evoluţie în teatrul de operaţiuni intervine după ce nici una din părţile combatante nu şi-a retras armamentul greu de pe linia frontului, care ar fi fost faza a doua a armistiţiului din 15 februarie de la Minsk, după încetarea focului. Retragerea tancurilor, a pieselor de artilerie şi a lansatoarelor de rachete ar fi trebuit să înceapă în 17 februarie.

Reprezentantul oficial al ministerului de Interne de la Kiev a subliniat că situaţia din Debalţevo în orice moment se poate schimba în defavoarea forţelor guvernamentale, deoarece militarii ucraineni au primit ordin să respecte regimul de încetare a focului.

Separatiştii susţin că au încercuit armata ucraineană (peste 6.000 de militari), în timp ce Statul Major ucrainean infirmă aceste date şi susţine că trupele guvernamentale resping atacurile lansate de insurgenţi. Unităţile ucrainene au respins luni oferta separatiştilor de a părăsi Debalţevo printr-un „coridor’ special.“ „Conform acordurilor de la Minsk, Debalţevo (nod de comunicaţii strategic) este al nostru. Noi de aici nu vom pleca“, a declarat pentru Reuters Vladislav Seleznev, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene.

„Un ordin privind retragerea din Debalţevo nu a venit. Acest oraş rămâne sub controlul forţelor militare ucrainene“, a adăugat luni seara Andrii Lâsenko, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare. Între timp, separatiştii au anunţat că nouă militari ucraineni, încercuiţi la Debalţevo, s-au predat insurgenţilor. Doi dintre ei sunt grav răniţi şi le-a fost acordat ajutorul necesar. Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 14 au fost răniţi în luptele ce au avut loc în ultimele 24 de ore în estul separatist al Ucrainei, în pofida armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP.

„Majoritatea au murit în jurul oraşului Debalţevo“, zona cea mai tensionată de pe linia frontului, a precizat purtătorul de cuvânt Vladislav Seleznev.

Separatiştii pun noi condiţii

Puşilin, negociatorul-şef al “republicii populare” de la Doneţk (DPR), a declarat pentru Interfax că cele două entităţi separatiste insistă “în primul rând” asupra anulării tuturor deciziilor conducerii politice şi militare ucrainene cu privire la operaţiunea “teroristă” din regiunea Donbas. Puşilin a subliniat, de asemenea, că cele două “republici” vor insista ca Ucraina să-şi păstreze statutul de stat “nealiniat”, referindu-se la demersurile insistente ale autorităţilor proocidentale de a adera la NATO şi UE.  

Pe acest fundal, liderii german, rus şi ucrainean, respectiv Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, au decis asupra unor “măsuri concrete” destinate să permită observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze respectarea încetării focului în teren în estul Ucrainei, a anunţat marţi Berlinul, potrivit AFP.

Aceste măsuri, care nu a fost detaliate, au fost convenite în cadrul unei discuţii telefonice purtate luni seara între cancelarul german şi cei doi şefi de stat. „Referitor la Debalţevo“, cei trei lideri „au convenit asupra unor măsuri concrete care să permită OSCE să monitorizeze situaţia din teren“, în timp ce acordul de la Minsk prevede începerea retragerii armelor grele începând cu marţi, 17 februarie, subliniază purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat.

Echipa de observatori OSCE însărcinată cu monitorizarea respectării armistiţiului nu a putut să ajungă la Debalţevo, din cauza ostilităţilor în desfăşurare, iar retragerea armamentului greu nu a început în cursul nopţii de luni spre marţi. Responsabili ai guvernului de la Kiev şi rebelii proruşi se acuză reciproc de a fi la originea atacurilor care împiedică retragerea tancurilor, lansatoarelor de rachetă şi artileriei grele de pe linia frontului în estul Ucrainei.

Palatul Elysee indicase anterior că această problemă a fost în centrul unei convorbiri telefonice între preşedintele francez Francois Hollande, liderul rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel. „Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele ucrainean au făcut apel“ la omologul lor rus Vladimir Putin „să-şi exercite influenţa asupra separatiştilor“ proruşi „pentru ca ei să înceteze focul“, a adăugat purtătorul de cuvânt menţionat. […]

Pentru a-şi consolida apărarea în contextul ameninţărilor reprezentate de conflictul din Ucraina şi de acţiunile agresive ale Rusiei, Polonia a început un program fără precedent de modernizare a forţelor sale armate, România fiind următoarea ţară din flancul estic al NATO ce îşi va spori bugetul apărării, mai ales că, potrivit unui analist militar, ea are acum graniţă de facto cu Rusia, după anexarea Crimeii de către aceasta, se arată într-un articol publicat în ediţia electronică a săptămânalului Newsweek.

Guvernul de la Varşovia intenţionează să cheltuiască în următorii zece ani circa 34 de miliarde de euro pentru a-şi echipa armata cu tehnică de luptă, astfel că Polonia va fi unul dintre puţinele state membre ale NATO care vor da curs solicitării Alianţei de a aloca apărării cel puţin 2% din PIB.

După ce în anul 2009 armata rusă a simulat în timpul unor manevre un atac naval şi aerian asupra Poloniei, deteriorarea recentă a situaţiei de securitate din Ucraina a stârnit noi îngrijorări la Varşovia, ministrul polonez al apărării avertizând luna trecută că ‘şansele unei soluţionări paşnice a crizei din Ucraina sunt în mod clar tot mai reduse’.

Potrivit lui Gustav Gressel, analist militar la European Council on Foreign Relations, Polonia a pus la punct încă din anul 2012 un plan de dotare a armatei, dar conflictul din Ucraina a impus actualizarea acestuia în sensul sporirii resurselor financiare alocate.

Noul plan include, printre altele, achiziţionarea a 70 de elicoptere (de o valoare totală de circa 2,5 miliarde de euro), submarine, sisteme antiaeriene şi drone de luptă, companiile americane şi europene înaintând deja oferte pentru adjudecarea contractelor.

Totuşi, în pofida ameninţărilor Rusiei, puţine state membre ale NATO ar putea urma exemplul Poloniei, ţară care ‘doreşte să joace un rol sporit în cadrul Alianţei, nu să rămână doar un simplu consumator de securitate’, explică analistul citat. ‘Polonia vrea să fie o parte mai mare a unei alianţe europene puternice. Statele baltice îşi consolidează de asemenea apărarea, dar ele sunt totuşi foarte mici, în timp ce ale ţări central-europene nu se consideră ameninţate direct’, astfel descrie în continuare Gustav Gressel contextul politico-militar din flancul estic al NATO.

El sesizează mai departe că ‘cealaltă problemă este România, care acum, prin Crimeea, are de facto graniţă cu Rusia, deşi evident că nu este una oficială’. ‘Mobilizarea de forţe ruseşti acolo (în Crimeea – n.red) este destul de substanţială. Ei (românii – n.red.) sunt următorii care îşi vor spori bugetul apărării’, subliniază Gustav Gressel.

Revenind la Polonia, analistul militar remarcă faptul că suplimentarea bugetului apărării este doar una dintre măsurile pe care această ţară le are în vedere pentru a-şi spori securitatea. De exemplu, după anexarea Crimeii de către Rusia, guvernul de la Varşovia a semnat în luna septembrie acorduri de cooperare militară cu Ucraina şi cu Lituania.AGERPRES

  •  Hotnews:

Pozitie socanta a unui editorialist Spiegel: Ucraina trebuie sa capituleze si sa renunte la teritoriile din Est ca sa salveze restul tarii

Rusia a fortat Ucraina sa intre intr-un razboi murdar, pe care Kievul nu il poate castiga. Pentru Ucraina a sosit clipa sa accepte pierderea Donbasului ca sa salveze restul tarii, scrie un editorialist al revistei germane Spiegel.  E pentru prima data cand in presa germana apare o opinie atat de transanta referitoare la conflictul din estul Ucrainei. De regula, tonul editorialelor este mai rezervat decat in alte tari – pe teme precum inarmarea Ucrainei, de exemplu, dar acest articol schimba cu totul paradigma analizei.

Textul integral al editorialului din Spiegel:

Alegerea cuvintelor de catre presedintele ucrainean atinge limitele negarii realitatii: la ultima referire la orasul Debaltseve, seful statului ucrainean Petro Proshenko a vorbit despre un “cap de pod”. Suna ca si cum ar fi vorba despre o manevra tintita a armatei sale, ca si cum ar avea controlul total in acea zona.

Pe front, realitatea era alta. Un ofiter ucrainean a descris situatia pentru reporterii agentiei UNIAN. Mortii si ranitii nu pot fi transportati, munitia e aproape terminata. “Mancare aproape nu mai exista. Moralul trupelor scade din cauza comportamentului conducerii militare. Nu vin intariri, nici observatori OSCE (…) Suntem epuizati”.

Debaltseve este numele oraselului care se va inscrie in lunga lista de infrangeri militare usturatoare ale Ucrainei. Pana la 8.000 de soldati ucraineni erau inconjurati la Debaltseve, o parte semnificativa a unitatilor de lupta ale armatei ucrainene.

Razboiul insusi este arma

Pentru presedintele Poroshenko ar fi timpul sa priveasca realitatea in ochi: teritoriile controlate de separatisti in estul Ucrainei sunt pierdute pentru Kiev pe termen mediu. Ucraina nu poate castiga acest razboi. Daca incearca totusi sa castige, atunci nu face altceva decat sa joace cartea dusmanului. Razboiul insusi este arma cu care Rusia vrea sa intoarca revolutia din Maidan.

Victoria separatistilor de la Debaltseve poarta semnatura evidenta a Moscovei. Inregistrari video arata tancuri rusesti de tip T-72B3. Rebelii nu mai lupta in formatiuni disparate. Intre timp au o structura clara si un comandament central dupa model rusesc. Peste frontiera cu Rusia sosesc necontenit intariri: noi luptatori, armament greu.

Ne ajuta sa ne gandim inapoi la inceputul conflictului: in februarie, revolutionarii din Maidan l-au detronat pe seful statului Viktor Ianukovici si, odata cu el, pe cleptocratii pe care Kremlinul a pariat pana in ultima clipa. In martie, Rusia anexa Crimeea, in aprilie, mercenari din Rusia intrau in estul Ucrainei. Razboiul a fost reactia Moscovei la infrangerea pe care a suferit-o in Maidan. Putin vroia sa mentina Ucraina in sfera sa de influenta. Cand asta a esuat, a dat drumu la razboi pentru a tine tara macar departe de UE si NATO.

Pana acum, calculul se adevereste. Economia ucraineana e in caere libera, in decembrie a scazut cu 15%. Tara are nevoie de mai multi bani din Vest decat era estimat initial. Din cauza razboiului, reformele nu se misca deloc. Conflictul cimenteaza si puterea unor elite dubioase. Nimeni nu poate duce un razboi cu Rusia concomitent cu combaterea propriilor oligarhi.

Idealurile din Maidan, sacrificate conflictului

Kievul a adoptat prima lege a razboiului: cine nu e cu noi e impotriva noastra. Jurnalistul Ruslan Kotsaba se afla in arest pentru ca a criticat incorporarea in armata. Cand la sfarsitul lui august, un reporter relata despre infrangerea dezastruoasa a Kievului in regiunea Ilowaisk, Consiliul National de Securitate il acuza ca duce o “campanie a dusmanului”.

Presedintele Poroshenko a anunat deja ca vrea sa introduca legea martiala in toata tara in cazul in care armistitiul esueaza. Alegerile ar fi atunci amanate, Consiliul de Securitate ar primi puteri sporite pentru ingerinte in libertatea presei. La un an dupa revolutie, Ucraina ar fi pe calea tradarii idealurilor pentru care oamenii au iesit in Maidan.

Armata ucraineana ar trebui, din acest motiv, sa capituleze. Ucraina are de partea sa intreaga dreptate. Dar Donbasul e pierdut, cel putin deocamdata. Daca Poroshenko nu intelege asta, e in pericol sa piarda o batalie mult mai mare: cea pentru o Ucraina moderna si europeana.

Vestul trebuie sa sprijine financiar masiv Ucraina. Acesta este pretul stabilitatii in vecinatatea Uniunii Europene. Costurile unui razboi sunt, in orice caz, mai mari.

Germania isi redefineste strategia de securitate pentru a raspunde miscarilor Rusiei. Berlinul va pune accent mai mare pe apararea granitelor NATO

Germania isi va reface strategia de securitate in urmatorii ani, ca raspuns la incercarile Rusiei de a utiliza “politica si forta militara” pentru a-si atinge scopurile, a declarat marti ministrul Apararii, Ursula von der Leyen, citata de Reuters. Noua strategie va insemna ca armata germana se va concentra in viitor nu doar pe misiuni din zone indepartate, precum Afganistan, ci va fi mult mai implicata in intarirea apararii NATO.

“Actiunile Rusiei in Ucraina schimba fundamental arhitectura de securitate din Europa”, a spus ministrul von der Leyen in deschiderea unei dezbateri publice. Ea a anuntat ca “o carte alba” a strategiei de securitate a Germaniei va aparea anul viitor, si ea va cuprinde marile directii de securitate ale tarii.

Noua politica de securitate a Germaniei trebuie sa ia in calcul incercarile Rusiei de a impune “politica de forta si puterea armata drept forme pentru atingerea intereselor sale”, a mai spus Ursula von der Leyen. “Noua politica a Kremlinului a inceput cu mult inainte de criza din Ucraina si ne va tine ocupati o lunga perioada de timp”.

De asemenea, noua strategie – care o va inlocui pe cea din 2006 – va tine cont de alte fenomene, precum ridicarea ISIS, Primavara araba sau atacurile cibernetice, relateaza sursa citata. Un alt semnal puternic al interesului suscitat de noile miscari ale lui Vladimir Putin il reprezinta proiectul de cateva milioane de euro al Ministerului german de Externe pentru deschiderea unui institut dedicat studierii statelor post-Sovietice.

Ashton Carter și-a preluat marți postul de șef al Pentagonului, după ce a depus jurământul la Casa Albă în fața vicepreședintelui Joe Biden. Este cel de-al 25-lea secretar al Apărării, înlocuindu-l pe Chuck Hagel, și s-a făcut remarcat, în timpul audierilor în Senat, când a spus că trebuie luată în considerare trimiterea de arme în Ucraina pentru a o sprijini pe aceasta în lupta împotriva separatiștilor proruși, informează site-ulinternazionale.it.

Carter, 60 de ani, vine în locul lui Chuck Hagel, care va fi schimbat din funcție după nici doi ani de mandat, în urma unei decizii a lui Barack Obama menită să schimbe cursul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Nominalizarea lui Ashton Carter a fost aprobată săptămâna trecută de Senatul SUA, cu 93 de voturi pentru și cinci împotrivă.

Carter, care are pregătire de fizician, a fost adjunct al ministrului apărării între 2011 și 2013, atât în mandatul lui Chuck Hagel, cât și în cel al predecesorului său, Leon Panetta. În această funcție el a fost șeful de operațiuni al Pentagonului, supraveghind cheltuirea a peste 600 de miliarde de dolari și activitatea a 2,4 milioane de angajați civili și militari.

La sfârșitul Războiului Rece, el a fost direct implicat în eforturile de a păstra în siguranță armele nucleare din era sovietică, fiind prezent la semnarea în Ungaria în 1994 a Memorandumului privind garanțiile de securitate. La audierea sa de confirmare din Senat, Ashton Carter a apărat strategia administrației Obama în Irak și Siria și a susținut trimiterea de arme în Ucraina.

*


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Rusia, Ucraina, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “PUTIN LA BUDAPESTA. Orban: “Excluderea Rusiei din Europa nu e rezonabila”/ BATALIA DE LA DEBALTEVO/ Romania – granita de facto cu Rusia/ GERMANIA ISI REVIZUIESTE STRATEGIA MILITARA/ Editorialist Der Spiegel: Ucraina trebuie sa capituleze

  1. Viktor Orban este siret. Stie sa o respecte si pe D-na Merkel, dar si sa-l aduleze pe puternicul Vladimir Putin. Prin afisarea cu Putin impreuna, la Budapesta, Orban a SFIDAT atat UE, cat si NATO, cat si USA, care sunt “partenerii” strategici ai Ungariei, asa dupa cum sunt si ai Romaniei. Si am toata certitudinea ca nici UE, si nici NATO, si nici USA nu-i vor face nimic, nu-l vor trage nici de urechi si nici la vreo raspundere, ba mai mult temandu-se ca s-ar putea sa-l piarda pe el si pe Ungaria din barca euro-atlantica, se vor purta si mai generos ci el, si mai stilat si cu manusi, decat au facut-o pana acum, ca sa-l PASTREZE in tabara lor. Iata cat de multi iepuri a impuscat Victor Orban, prin afisarea unei atitudini DEMNE, care este pe de-o parte DURA, la adresa Occidentului, si plina de PRIETENIIE si bunavoire la adresa Rusiei (dar si a Chinei, fiindca China are relatii comerciale cu Ungaria chiar mai multe si mai bogate decat Russia).
    Modul in care s-a comportat Orban in raport cu Putin este o adevarata LECTIE de diplomatie pe care a dat-o tuturor vecinilor Ungariei!

  2. @VELA GHEORGHE

    Ai perfecta dreptate! Aceasta este diferenta intre Victor Orban, un conducator inteligent, demn,independent si reponsabil pt natia lui , si conducatorii romani—hoti de bani publici si vanzatori de tara ! Oare cat timp trebuie sa-i mai suportam?

  3. MANIPULARE mediatică pro Kiev. Televiziunea germană ZDF, acuzată că a anunțat INVAZIA RUSĂ în Ucraina cu IMAGINI din alt război
    Sursa: http://activenews.ro/manipulare-mediatica-pro-kiev-televiziunea-germana-zdf-acuzata-ca-anuntat-invazia-rusa-ucraina-cu-imagini-din-alt-razboi_1886217.html

  4. @Gilles:

    Dar cata preamarire a lui Orban… Sunt la fel, sau poate chiar mai rau de furaciosi si orbanii din Budapesta, insa pur si simplu au alta agenda geopolitica.

  5. @admin

    Stati putin sa ne intelegem: pt noi romanii , Orban este o mizerie de om ,prin iredentismul si revizionismul sau, dar pt maghiari este AUR curat, prin politica sa de inependenta si balans pe care o promoveaza relativ la marile puteri. In aceata lupta crancena a marilor puteri pt ficare spatiu de influenta , iata ca Putin il ajuta economic , dar si vestul si SUA au lasat-o mai moale cu declaratiile si sanctiunile, in ultima vreme , de teama sa nu o piarda din lesa si pe Ungaria , asa cum se intampla acum cu Grecia.
    Bravo lui Orban , pt modul magistral in care stie sa-si joace cartea!

  6. @Gilles:

    Ce face Orban, care a pornit in politica de pe pozitiile unui liberalism euroatlantic “intransigent” si anti-rus, ca sa joace acum cartea opusa, este pur oportunism si cinism, inclusiv pentru maghiari. Faptul ca Ungaria va avea o anume soarta si nu alta nu depinde de patriotismul lui Orban si a clicii sale corupte, ci de agenda marilor puteri. As putea spune, dimpotriva, ca jocul lui e foarte riscant si pune Ungaria intr-o situatie delicata. Asta nu inseamna ca noi avem o politica externa brilianta, pentru ca noi, de fapt, nu avem asa ceva.

  7. Va rugam din suflet sa postati acest articol.
    Multumim frumos.
    Doamne ajuta!

    A murit Directorul ziarului Ortodox Typos Gheorgios Zervos !

    https://graiulortodox.wordpress.com/2015/02/18/a-murit-directorul-ziarului-ortodox-typos-gheorgios-zervos-a-adormit/

  8. Nu stiu daca Ungaria va ajunge intr-o situatie delicata, dar cert este faptul ca Ungaria este pe lista Visa Waiver a SUA, in care cetatenii maghiari pot intra fara viza, pentru 90 de zile. Romania, inutil sa mai precizez ca nu.

    Ungaria este vazuta ca o parte a civilizatiei occidentale, indiferent de pozitia ei politica. As spune ca soarta oricarei tari depinde de patriotismul conducatorilor ei, pentru ca nu e totuna cum lasi o tara, daca scapi de liderul incomod. Sa zicem ca moare Orban intr-un accident in baie si vine un lider pro-european. Ce-o sa faca? O sa conduca o tara cu ajutorul unei minoritati si cu tot sprijinul marilor puteri, n-o va putea face f mult timp. Chiar cu pretul masacrarii oponentilor.

    Inchipuiti-va ca prin minune, Romania ajunge condusa poimaine de un patriot crestin. O sa se trezeasca cu elita impotriva-i care abia asteapta sa-l denunte pentru ‘derapajele’ mistice si nationale, cu o presa ostila si in final, cu o buna parte din electorat ‘pro-european’ contra. Nu mai vorbesc de servicii si de diaspora… Cum si ce ar putea face?

    E trist sa o spunem,dar Ungaria sta mai bine ca noi la aproape toate capitolele ce tin de statul national.

  9. @admin

    @admin

    “As putea spune, dimpotriva, ca jocul lui e foarte riscant si pune Ungaria intr-o situatie delicata.”

    Eu cred ca , dimpotriva, Romania se afla astazi, intr-o situatie infinit mai delicata decat Ungaria, multumita genialilor nostri conducatori, care ne-au pus in fata unui atac iminent din partea Rusiei prin tot ce au intreprins: declaratii agresive neprovocate la adresa Moscovei, instalarea scutului de la Deveselu, baze NATO de unde se pot lansa rachete asupra teritoriului rusesc si mai nou , comandament NATO in Romania.

  10. Ce-i al ungurilor este pus deoparte si vor avea unele surprize pe care le au acum grecii.

    „Efectele ciudate ale unei crize economice se vad foarte bine in exemplul Ungariei si a apropierii de Rusia, dar si in declaratiile noilor decidenti de la Atena. Totusi, nu sunt evolutii care sa nu poata fi inversate. Cat de curand, va deveni evident ca e greu sa dansezi la toate nuntile”, a raspuns Klaus Iohannis.

  11. Ce ipooteza soc a inceput sa circule pe internet. Fereasca Dumnezeu Sfantul, sa se adevereasca…Te prind fiorii si groaza, gandindu-te ca poate o fi vreun dram de adevar in acest…ZVON…

    http://cafeneauadigitala.ro/s-a-decis-soarta-romaniei-juma…/

  12. @Vela Gheorghe:

    Soarta Romaniei s-a decis la Malta nu acum, aminteste-ti fratia ta 1990 si Targu Mures. Cumva Iliescu a reusit sa tina Romania intreaga atunci cu pretul pe care il vedem astazi (poate stie Domocos Geza ceva, Dumnezeu sa-l ierte, si Verestoy Attila…), am vandut tot doar ca sa ramanem in – sa-i zicem – vest. Cum zicea si Ilie Serbanescu, nu vedeti ca nu se face autostrada aia peste munti, care sa uneasca romanii? Acum, nu mai e nimic de vandut, gata. La ce sa ne mai tina? Ca doar nu o sa riste Germania sa ramana fara gaze si sa se certe cu aliatul ei neconditionat Ungaria doar ca sa stam noi in NATO si UE. Asta, e, Rusia a dat Berlinul pe iesire la Mediterana, dar au fost trasi pe sfoara cand americanii au bombardat Belgradul, si cu ajutorul nostru. Asa ca…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare