RAZBOAIELE MURDARE: LUMEA ESTE UN CAMP DE LUPTA – film documentar. Cum se transforma SUA intr-o dictatura fascista prin excesele “razboiului impotriva terorii”

27-08-2014 7 minute Sublinieri

razboaiele-murdare
(vezi VIDEO mai jos in postare)

Filmul “Razboaiele Murdare” (Dirty Wars, în original), care a avut premiera la festivalul de film Sundance, poate fi privit, așa cum îl vede Amy Goodman, ca o narațiune importantă a exceselor în “războiul împotriva terorii“, purtat la nivel global. Reprezinta, de asemenea, o arhiva înfricoșătoare pentru toți cei de acasă – și descoperă ochiului cea mai mare poveste media, aș spune, din istoria contemporană a națiunii americane.

Deși se abțin cu înțelepciune sa tragă concluzii, Scahill și Rowley au revelat faptele unui nou centru de putere în America și în lume; unul care care acționează fără a putea fi tras la răspundere în vreun fel și care are potențialul de a modela evenimentele interne și internaționale într-un mod fără precedent. Filmul urmărește Comandamentul de Operațiuni Speciale (Joint Special Operations Command – JSOC – , pe scurt), o rețea de asasini bine pregătiți ai SUA, ce operează fără nici un fel de restricții legale; asasini înarmați cu “liste negre” ce conțin ținte de ucis, liste aflate într-o continua expansiune. JSOC a fost cea care a derulat operațiunea din spatele echipei Navy Seal 6, care l-a asasinat pe bin Laden.

Scahill și Rowley au urmărit acest nou model de război american care lovește atît în civili cat și în insurgenți – în nu mai puțin de 70 de țări. Ei au intervievat foști asasini JSOC, care au fost realmente șocați de modul în care “listele negre” au continuat sa capete proporții în continuare, chiar și atunci când tot mai mulți oameni erau eliminați (uciși).

Forțele noastre convenționale sunt supuse legilor internaționale de război: ele sunt responsabile pentru crime în instanțele de judecată marțiale; și execută misiunile conform unui lanț clar de comandă. Oricat de mult ar putea armata SUA devia de la aceste standarde, aceasta este un model de legalitate, comparativ cu JSOC, care are mult mai multe posibilități de a efectua operațiuni extra-legale – și a produce crime inimaginabile.

JSOC transforma modelul secretos ce nu răspundea în fata nimănui al firmelor private de mercenari (asa numiții contractori militari privați), pe care Scahill îl identificase în “Blackwater: Ascensiunea celei mai puternice Armate de Mercenari din lume”, într-un hibrid cu puterea de foc a statului american și cu sprijinul total al agențiilor de spionaj guvernamentale ale SUA. The Hill  arata ca JSOC este acum în căutarea unei și mai mari “flexibilități” astfel incat sa poată să-și extindă operațiunile sale la nivel global.

JSOC operează în afara lanțului tradițional de comandă; se raportează direct la președintele Statelor Unite. În cuvintele revistei Wired:

JSOC funcționează cu practic nici un fel de responsabilitate.

Scahill numește JSOC fortele “paramilitare” ale președintelui SUA. Bugetul său, care ar putea fi în zona cîtorva miliarde, este secret.

Ce înseamnă pentru președinte sa aibă la îndemană o forță paramilitară ce nu răspunde în fata nici unei legi, care poate asasina pe oricine, oriunde în lume? JSOC a fost deja trimis sa omoare cel puțin un cetățean american – unul care a fost pus pe lista deși nu comisese nici o crimă, dar a fost condamnat pentru propagandă în favoarea al-Qaida. Anwar al-Awlaki, aflat pe “lista neagra” a JSOC încă din 2010, a fost ucis de atacul unor drone CIA controlate de la distanta, în septembrie 2011; fiul său adolescent, Abdulrahman al-Awlaki -, de asemenea, un cetățean american – a fost ucis de o dronă americană două săptămâni mai târziu.

Acest aranjament – în care echipele morții operează sub controlul unic al puterii executive (guvernamentale) – este chiar definiția dictaturii. Ea are acum potențialul de a amenința critici ai Statelor Unite ce se pot regăsi, ca locație, oriunde în lume.

Filmul dezvăluie unele dintre aceste pericole: Scahill, scriind în The Nation, arata că președintele Obama a avut o convorbire, in 2011, cu președintele Saleh al Yemen-ului în care își exprima “îngrijorarea” cu privire la reporterul -aflat deja în închisoare – Abdulelah Haider Shaye. Purtătorii de cuvant ai guvernului SUA au confirmat interesul SUA pentru păstrarea acestui jurnalist în închisoare.

Shaye, un jurnalist yemenit cu sediul în Sana’a, avea o reputație de jurnalist independent, prin interviurile sale obiective cu agenți al-Qaida, și cu critici ai politicii americane, cum era Anwar al-Awlaki. Colegii jurnaliști din Yemen resping ideea oricărei noțiuni de afiliere terorista: Shaye a lucrat pentru Washington Post, ABC News, Al-Jazeera, și alte grupări mass-media majore.

Shaye a mers la al-Majala în Yemen, unde o salvă de rachete ucisese un grup despre care SUA spunea ca este “Al-Qaida”. “Ce a descoperit,” raportează Scahill, “au fost resturi de rachete de croazieră Tomahawk și bombe cu dispersie … unele dintre ele poartă eticheta” Made in Statele Unite ale Americii “, și apoi a distribuit fotografiile în mass-media internaționale.”

Paisprezece femei și 21 de copii au fost uciși.“Dacă cineva activ în cadrul al-Qaida a fost ucis în acest raid este un lucru ce rămâne puternic contestat.” La scurt timp după aceea, Shaye a fost răpit și bătut de către forțele de securitate yemenite. Într-un proces care a fost criticat pe plan internațional de către grupuri reporterilor și cel al organizațiilor pentru drepturile omului, a fost acuzat de terorism. Shaye ispășește în prezent o pedeapsă de cinci ani.

Scahill și Rowley au reușit sa ajungă pana la barele celulei lui Shaye pentru a-i lua un interviu, înainte ca aparatul de filmat sa fie oprit (în aproape fiecare scenă, ei și-au pus viața în pericol). Aceasta desfășurare a evenimentelor ar putea, de asemenea, aduce aminte de soarta lui Sami al-Haj de la postul Al-Jazeera, de asemenea răpit, apoi trimis la Guantanamo, și de Julian Assange, aflat în azil în ambasada Ecuadorului din Londra.

Președintele Obama a contribuit, astfel, la plasarea unui reporter respectat în închisoare pentru informarea critica cu privire la activitățile JSOC. Problema cea mai tulburătoare din toate, cu toate acestea, este documentarea pe marginea “legilor secrete” care facilitează acum aceste abuzuri ale puterii americane: Scahill reușește sa obțină de la senatorul Ron Wyden, care este membru în comitetul de intelligence al Senatului SUA, confirmarea faptului că există legi secretizate care reglementează utilizarea de drone în asasinate țintite, despre care, spune el, americanii ar fi “foarte surprinși” să afle. Aceasta nu este prima dată când Wyden a emis acest avertisment.

În 2011, Wyden a căutat sa introducă un amendament la Patriot Act cerînd guvernului american “sa pună capăt practicii de a interpreta legea în secret“. Wyden avertizează că există în prezent un sistem de drept sub sau în spatele legilor pe care le putem vedea și dezbate:

“Este imposibil pentru Congres sa organizeze o dezbatere publică informată cu privire la Patriot Act, atunci când există o diferență semnificativă între ceea ce majoritatea americanilor cred că legea spune și ceea ce guvernul face folosindu-se de lege. De fapt, cred că mulți membri ai Congresului care au votat pe acest subiect ar fi șocați să știe cum Patriot Act este interpretată și aplicată în realitate.”

“Chiar și operațiunile secrete trebuie să se desfășoare în limitele stabilite și înțelese în mod public ale legii. Ori de câte ori există un decalaj între ceea ce crede publicul ca spune legea și ceea ce gândește în secret guvernul ca spune legea, cred că avem o problemă gravă. “

M-am întrebat de multe ori, de când am scris primul articol despre alunecarea Americii către fascism, ce era ceea ce determina aceasta alunecare. Am văzut simptomele, dar nu cauza. Documentarul curajos și revelator al lui Scahill si Rowley dezvăluie care sunt actorii principali, în plin exercițiu al funcțiunii. Executivul american are acum o rețea de legi secrete, bugete secrete, liste negre secrete, și o armata secreta de asasini bine finanțata, desfășurat la nivel global. Tocmai aceasta este forța motrice din spatele a ceea ce se poate vedea. Este oare “fascism” un cuvânt prea dur pentru a descrie aceasta stare de fapt?

*** Dirty Wars, partea I subtitrare în limba romana ***

*** Dirty Wars, partea II-a subtitrare în limba romana ***

***

Un documentar lansat vineri în Statele Unite critică o campanie secretă de asasinate vizând presupuşi terorişti sau radicali, efectuată de către administraţia Obama, oferind asigurări că aceasta pătează imaginea Americii şi îi creează şi mai mulţi inamici, relatează AFP.

În acest fim, intitulat “Dirty wars: the World is a Battlefield” (Războaie murdare: lumea este un câmp de luptă), jurnalistul Jeremy Scahill condamnă aceste “asasinate ţintite” comise cu ajutorul unor rachete, avioane fără pilot sau commandouri, în miezul nopţii.

În opinia sa, această tactică creează o stare de război permanentă, care “derapează în afara oricărui control”. Documentarul depune un efort să ridice un văl secret ce acoperă misiuni efectuate în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, concentrându-se asupra victimelor civile şi unor acţiuni în Afganistan şi Yemen.

El relatează despre o eroare a forţelor speciale, comisă în satul afgan Gardez, unde au fost ucişi cinci civili, inclusiv două femei însărcinate şi un poliţist format de către americani.

În documentar, jurnalistul difuzează fragmente ale unei înregistrări video realizate de către o familie afgană la o petrecere la care oamenii dansează şi râd, cu doar câteva minute înainte să fie omorâţi.

După această dramă, locuitori din sat îşi strigă furia şi promit să se răzbune. “Dacă americanii mai fac asta din nou, vom fi pregătiţi, atunci, să luptăm împotriva lor”, a declarat unul dintre ei. În urma unor scurgeri de informaţii în presă, forţele americane au dat asigurări, iniţial, că victimele erau insurgenţi, după care au admis că este vorba despre o eroare tragică.

“Am ajuns să mă gândesc, în decursul anilor pe care i-am petrecut acoprind aceste conflicte, că prin aceste operaţiuni ţintite (…) ne facem mai mulţi inamici noi decât teroriştii reali pe care i-am ucis”, a declarat pentru AFP Jeremy Scahill.

– Atac cu rachetă americană de croazieră asupra unui sat yemenit

“Scopul acestui film nu este să spună publicului ceea ce trebuie să gândească despre această campanie antiteroristă, ci să arate altă versiune a ceea ce auzim cel mai adesea la televizor”, a adăugat el.

În Yemen, documentarul prezintă un lider tribal, un fost parlamentar la nivel naţional, descriind un atac în 2009 cu o rachetă americană de croazieră, de tip Tomahawk, asupra satului beduin al-Majalah, care a omorât peste 40 de persoane, inclusiv copii.

Guvernul yemenit a revendicat acest atac, afirmând că a fost vorba despre o tabără de antrenament Al-Qaida. Însă telegrame diplomatice publicate ulterior de către site-ul WikiLeaks au confirmat că lovitura a fost efectuată cu o rachetă americană.

Partea cea mai controversată a filmului vizează asasinarea imamului americano-yemenit Anwar al-Awlaki, ucis într-o lovitură cu un avion american fără pilot, în septembrie 2011.

Administraţia Obama a recunoscut abia în mai 2012 că a ordonat eliminarea acestui imam. Casa Albă a insistat asupra faptului că această decizie a fost motivată de implicarea directă a acestuia în comploturi teroriste vizând Statele Unite, însă Jeremy Scahill apreciază că acesta a fost vizat doar din cauza retoricii sale şi pentru că ar fi putut să fie judecat de un tribunal american.

Documentarul său îl prezintă pe al-Awlaki ca pe un lider spiritual moderat care trăia în Virginia şi care a devenit un extremist din cauza atmosferei islamofobe din Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie 2001. “Statele Unite au contribuit la crearea individului pe care au sfârşit prin a-l ucide”, comentează jurnalistul.

Pe 23 mai, într-un discurs despre actualizarea strategiei antiteroriste americane, Barack Obama a dezvăluit că a semnat un nou memorandum ce precizează circumstanţele în care ţara sa poate să recurgă la lovituri cu avioane fără pilot în străinătate, un anuţ primit cu scepticism de către Jeremy Cahill.

*

*

*

*


Categorii

America, Documentare/ Reportaje, Teroarea "terorismului", Traduceri, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “RAZBOAIELE MURDARE: LUMEA ESTE UN CAMP DE LUPTA – film documentar. Cum se transforma SUA intr-o dictatura fascista prin excesele “razboiului impotriva terorii”

 1. Cu voia dumneavoastra as preciza cateva lucruri. Primul aspect ar fi legat de geneza razboiul asimetric . Notiunea de razboi asimetric nu a fost conceputa special pentru a descrie conflictul din Ucraina 2014 iar suma de tactici si strategii folosite in Donbass nu sunt caracteristice unui nou tip de razboi. Ma refer la anonimatul luptatorilor profesionisti, luptele de gherila si ambuscadele, razboiul informational si de cel de PR (mai ales cel de PR) precum si tot arsenalul de diversiuni mediatice. Toate aceste tactici au folosite in mod frecvent dupa cel de al doilea razboi mondial cam de mai toate marile puteri militare si coloniale. Ca atare maniera de a purta razboiul din Ucraina nu reprezinta ceva nou ci sunt doar seturi de strategii rafinate si aplicate cu succes in timp dar prezentate de media occidentala ca fiind un nou tip de razboi, produsul secolului XXI. Daca s-ar vorbi de revolutii in arta razboiului mai degraba s-ar aduca aminte de efectul major al tehnologiei (calculatoare, sateliti, comunicatii, televiziune, internet) asupra campului de batalie. Nu degeaba cineva din anturajului lui Putin vorbea despre acumulari tehnologice ca prioritate pentru Rusia.
  http://www.cadranpolitic.ro/?p=671
  Al doile aspect ar fi legat de razboaiele murdare. Asasinatul politic si eliminarea fizica a incomozilor sunt practici vechi ale politicii americane indiferent ca s-a facut prin terti sau direct la comanda prin asasini. As aminti cazul lui Salvador Allende:

  Cu trei ani înaintea loviturii de stat, președintele american Richard Nixon afirma, într-o reuniune a Consiliului Național de Securitate: „Nu trebuie să lăsăm America Latină să o ia pe acest drum fără să suporte consecințele”. Allende preluase puterea abia de trei zile. Mai precis decât Nixon, Henry Kissinger afirma, în aceeași perioadă: „Nu văd de ce ar trebui să lăsăm o țară să devină marxistă numai pentru că populația sa e iresponsabilă”.

  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/chile-crimele-regimului-pinochet-conspiratia-tacerii
  Si la fel ca razboiul asimetric ( ce se intampla acum in Ucraina s-a intamplat in anii ’80 in Afganistan din punct de vedere militar), razboaiele murdare sunt o practica veche in politica americana:

  America’s dirty wars have come in all shapes and sizes. Sometimes it is maximalist involvement such as the Philippines after 1898, Vietnam, and Iraq. In others, like Greece in the late 1940s or El Salvador in the 1980s, it is by proxy—essentially military aid and training with a miniscule American military combat presence. It is worth nothing that Afghanistan started out as a minimalist dirty war but wound end up being a maximalist one, which by definition tend to be costlier and controversial. Rarely has the United States fought dirty wars on the insurgent/guerrilla side, with one key exception being the fight against British and Loyalist forces during the American Revolution. Another departure occurred in the 1980s, when the Reagan Administration backed the insurgent anti-communist contras against the Sandinista regime in Nicaragua.

  http://www.the-american-interest.com/articles/2014/08/22/us-entering-new-era-of-dirty-wars/
  Ce ar putea fi diferit acum e infiintarea acelui comandament al trupelor speciale fapt ce indica importanta mare acordata operatiunilor de tip special (vezi operatiunea Viking Hammer) precum si operatiunilor “Kill or Capture”:
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/kill-capture/what-is-kill-capture/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Viking_Hammer
  Acest lucru indica si o tendinta in maniera de a duce un razboi in sec. XXI. Operatiuni punctuale, efectuate cu precizie chirurgicala, in mare secret pentru a putea evita tam-tamul de acasa, cu minime resurse umane americane implicate in teren si maxim de eficienta. Pana si Romania a infiinta un batalion de operatiuni speciale, incadrandu-se tendintelor . Sa credem ca toti militarii din trupele speciale sunt doar niste asasini psihopati ar fi o greseala desi meseria de soldat are specificul ei:
  http://en.wikipedia.org/wiki/6th_Special_Operations_Brigade_%22Mihai_Viteazu%22
  Un alt aspect al razboaielor murdare:
  https://www.youtube.com/watch?v=_ca1HsC6MH

 2. “kill or capture” sau “America’s Secret Killer”:
  https://www.youtube.com/watch?v=LIIGdneUsc8

 3. @enkidu:

  Ce ar putea fi diferit acum e infiintarea acelui comandament al trupelor speciale fapt ce indica importanta mare acordata operatiunilor de tip special (vezi operatiunea Viking Hammer) precum si operatiunilor “Kill or Capture”:

  Cred ca diferenta e data si de celelalte componente ale razboiului american, corelate: patriot act acasa, drone, NSA…

 4. “Cati vor fi-nteles grairea cea prin semne dand Cuvantul,
  Ca veni-va judecata celor de pe tot pamantul?…
  Prea putini…Smintite gloate.oarbe au fost ramas mereu,
  Surde-au fost la tot cuvantul semnelor lui Dumnezeu!…

  Iata-le deci mai departe,-furnicar pierdut in tina,
  Cu Lumina din Lumina in ce-i OM tot mai putina,
  Alergand spre “fericire” sub a diavolului bice,
  Din a carui fardelege greu li-i sa se mai ridice…

  In zadar le-ajuta Cerul sa dezlege taine grele,
  Sa-nteleaga cee-n soare,ce e-n luna,ce e-n stele.
  In zadar le-au dat puterea Marile Puteri Divine,
  Ca prin ea sa hauiasca mii si sute de uzine;
  Lumii-ntregi sa dea lumina ca izvorul cel mai nalt,
  Marile sa le strabata dintr-un cap in celalalt.
  Om pe om sa se auda peste tari si mari in sir,
  Trimitandu-si tainic graiul si prin fir si fara fir.
  Prin vazduhurile toate sa colinde astfel cantul,
  Intr-un ceas,sa-i desfateze glasuri de pe tot pamantul
  Si zadarnic Ziditorul,din adancul Lui mister,
  A dat oamenilor aripi sa se-alte pan-la Cer:
  In zadar le-a dat El iarasi,fara pret,acea minune,
  Ce-nsetati o sorb cu ochii,zisa “televiziune”;
  In zadar a fost de-asemeni ajutat de ceruri omul:
  Taina tainelor prinzand-o,sa dezlantuie,”atomul”,
  Ca din toate aceste daruri date lor,spre culmi sa-i poarte,
  Ei fac arme ce duc lumea nu la viata ci,ci la moarte!”

  Vasile Militaru

 5. Ceva frumos:
  “The great turning points in world history have been provided by these hegemonic struggles among political rivals; these periodic conflicts have reordered the international system and propelled history in new and unchartered directions. They resolve the question of which state will govern the system, as well as what ideas and values will predominate, thereby determining the ethos of successive ages.”
  Robert Gilpin, War & Change in World Politics
  “The coming hegemonic war
  No dominant state in history has ever relinquished its power position without a fight and no rising hegemon has ever established itself as the dominant state in the international order without fighting and winning a hegemonic war.”
  http://policytensor.com/2013/02/25/theory-of-hegemonic-war/

  Studiu de caz. In loc de China puteti citi Rusia:

  “In times of international flux, where the worst seems possible, it is important to turn to those who can best interpret these eras. In the case of great power or “hegemonic” wars, there is hardly a greater authority than Robert Gilpin. In his seminal work on the subject, War and Change in World Politics, Gilpin argues that three preconditions must be met for a hegemonic war to occur. First, Gilpin believes that the soon-to-be warring parties must feel there is a “‘closing in’ of space and opportunities.” Second, there must be a general “perception that a fundamental historical change is taking place.” Finally, events around the world start to “escape human control.”Notably, all three of these conditions currently exist in the world.
  http://thediplomat.com/2014/08/only-us-can-prevent-great-power-war/

 6. @kinder

  dom’le, tocma’ când voiam sa te laud pentru avalanșa de comentarii la obect din ultima vreme…o dăduși în bara. Eram chiar gata sa te declar analistul lunii.
  Am senzația ca nu văzură ochii matale documentarul sau poate ii nevoie sa te uiți mai atent, repetând vizionarea de vreo 2-3 ori.

  Diferența esențială e apariția JSOC care nu e un comandament stricto sensu ci o adevărată armata de asasini, asa cum remarca și autorul.
  Ideea ca administrația SUA ajunge sa aibă nevoie de suportul unei întregi armate de asasini ar trebui sa îți facă parul măciucă, instant.

  Drept pedeapsa, ești desemnat sa traduci articolul de mai jos (cel bolduit) și sa îl transmiți pe adresa adminilor pentru difuzare către publicul vorbitor de limba romana.

  —————–

  Pe aceeași tema, de la același autor:

  Jeremy Scahill: Leaked U.S. Terrorist Watchlist Rulebook Reveals “Global Stop and Frisk Program”
  http://www.democracynow.org/2014/7/29/jeremy_scahill_leaked_us_terrorist_watchlist

  The Obama administration has expanded the national terrorist watchlist system by approving broad guidelines over who can be targeted. A leaked copy of the secret government guidebook reveals that to be deemed a “terrorist” target, “irrefutable evidence or concrete facts are not necessary.” Both “known” and “suspected” suspects are tracked, and terrorism is so broadly defined that it includes people accused of damaging property belonging to the government or financial institutions. Other factors that can justify inclusion on the watchlist include postings on social media or having a relative already deemed a terrorist. We are joined by investigative reporters Jeremy Scahill and Ryan Devereaux of The Intercept. Last week they published the secret U.S. document along with their new article, “The Secret Government Rulebook for Labeling You a Terrorist.”

  Si articolul original, din care am extras si imaginea de mai jos.

  Barack Obama’s Secret Terrorist-Tracking System, by the Numbers
  https://firstlook.org/theintercept/2014/08/05/watch-commander/

 7. @alin si cei 7 pitici

  ma duce aiurea linkul

 8. @kinder

  încerci sa ma enervezi, nu-i asa?

  Apăi dacă și link-urile trebuie sa le click-uiești de două ori ca sa îți iasă o dată, nu e de mirare că dai rateuri la chestiuni mai complexe, cum is video-urile…
  So, kiddo, your focus needs more…

 9. @ alin-7

  Citind in fuga,nu m-am prins cine este kinder,ca nu-i vedeam nici un mesaj ( am crezut ca le-a sters adminul )

  Acu m-am prins,citind mai atent,tu zici ca enkidu_uberAlles este kinderul si ca trebuie sa se focuseze,conform copilului karatist.Si daca ala mai mare ii da drumul la bete ?

  enkidu,stii sa innoti ( sper ca am scris corect ) ?

  PS.cred ca nu i-a convenit sa traduca despre armata de asasini a SUA,asa ca a dat vina pe link,ca-l duce undeva aiurea,unde se critica Marele Eliberator Pacificst al lumii.

  PS 2.Sper sa nu-mi fie sters al meu,din obisnuinta….chiar sint curios daca trece,ar fi o sansa subtirica.

 10. @ sherlock_holmes:

  Nu te mai alinta 🙂

 11. @ admin

  Deja ma simt incurajat,parca imbarbatat sa mai scriu un mesaj…multumesc.Pina la urma,poate ca sinteti totusi simpatici si vina este mai mult a mea,nu ar fi o noutate asta.

 12. @alin

  O fi, frate, cum spui. Fac si eu cat ma duce tartacutza. Si cand ma gandesc ca eram la un pas sa primesc premiul. Dar mai bine, altfel poate rupeam scaunele din casa sub mine:

  Robertooooo!

  http://www.youtube.com/watch?v=8cTR6fk8frs

 13. @sherlock
  Trebuie sa stam la suprafata, intrun fel sau altul. Mai degraba, omul da drumul la bete. Dumnezeul il tine pana in ultima clipa.

 14. @kinder

  da’ morocănoso mai ești, Roberto, așa, con noce’an’capo. altfel, nu pot să nu remarc râvna matale, nici nu se luminase de ziuă și te apucași de tradus, probabil ii deja gătat articolașu’ și, mărturisesc, abia aștept sa îl citesc micului Bruno, pe sară, înainte de culcare.

  last but not least, deși ma știu cu totul nevinovat, sper, totuși, că nu te-am supărat în vreun fel cu laudele mele care, poate, nu ți-au căzut bine creând oarece indispozițiune, mă gândesc. sa ma ierți din inimă.

  @sherloque

  bag samă ca dumneatale abea așteptai prilejul sa ii dai o mana de agiutoriu la fratili kinder care se lupta cu neputințili șoarecelui și cu iluzia click-ului. prin urmare, împărțiți articolul pe din două și traduceți câte-o jumătate fieștecare, frățește.

  ———

  ce obște aveți aci, dragi admini, nu poci sa nu remarc frățietatea, dorința de ajutor, mărinimia de suflet și, desigur, bețele, dom’le, bețele cu care masează spinările altora, plini de râvnă și iubire de aproapele căzut în nevoie!
  așa ceva, mai rar!

 15. Lasa bre, nu le mai pune la inima:

  [linkul nu e corect sau nu mai functioneaza, nota admin.]

 16. Pingback: Din “succesele” razboiului impotriva terorismului: 1,3 MILIOANE DE CIVILI UCISI si primul STAT JIHADIST din lume | Cuvântul Ortodox
 17. Pingback: Fapte si istorii care contrazic MITOLOGIA terorismului islamist ca manifestare a unui RAZBOI AL CIVILIZATIILOR. Legatura dintre COLONIALISM, SCLAVIE si rapirile in masa practicate de BOKO HARAM in Nigeria/ O relatie speciala: SUA FACE ECHIPA CU AL QAEDA,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare